Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
It_is_a_Leclerc wrote:
Ja pozivam srpski narod u BiH da odustane dok su još Bošnjaci voljni da se drže Dejtona. Odustanite, potražite modalitet da ispoštujete svoje sugrađane Bošnjake kojima je Sveti Stefan nebitna ličnost i koji ne slave slave, i nastavite živjeti u miru. Nemojte da mislite da nećete RS odvesti u pakao.... Oh, wait..
Sveti Stefan je titula vladarske porodice Kotromanić koji se u našoj novoj historiji smatra za najvažniju bosansku dinastiju i jedan od temelja državnosti. Ali, koga je uostalom briga, pa 90% građana do prije par mjeseci nije ni znala šta je 9. januar.
Ovo krunjenje je neodvojivo od hrišćanskog kulta svetog Stefana, novozavjetnog prvog mučenika za vjeru, što je potvdio i sam kralj Tvrtko I, utemeljujući 1382. današnji grad Herceg Novi pod imenom Sveti Stefan. Izvještaj Dubrovčanima o ovom događaju, prvi je bosanski kralj započeo molitvom, a završio objašnjenjem zbog čega mu je toliko bitan kult upravo ovoga sveca: „Veoma je prijatno proslavljati Tebe kako dolikuje i istinskom vjerom i ovom, dakle pobožnom i radosnom riječju obratiti se Tebi, o prvomučeniče Hristov Stefane... jer Tvojim moljenjem primih blagodat od Gospoda Boga i udostojen bih vijenca i časti i skiptra carskoga mojih roditelja svetih, ranijih gospodara srpskih, kraljeva i careva, da slijedeći životu njihovu i pravilima carskim sve nedostatke ispravljam i upravljam u zemljama Bogom darovanog mi kraljevstva.“
Sveti Stefan je, dakle, ne samo svetac pokrovitelj porodice Kotromanić, već i nebeski pokrovitelj cjelokupne feudalne političke strukture bosanskog kraljevstva i jedan od kamena temeljaca i simbola njegove državnosti.
kowalski1 wrote:bla bla bla
Sveti Stefan je, dakle, ne samo svetac pokrovitelj porodice Kotromanić, već i nebeski pokrovitelj cjelokupne feudalne političke strukture bosanskog kraljevstva i jedan od kamena temeljaca i simbola njegove državnosti.
Infologicar wrote:Sto tisuća ti gospa, bio sam u zabludi čitavog života, treba mi poster Svetog Stefana da ga zalijepim na zid kraj postera Amira Zukića.
Hvala ti
Otriježnjenje je pohvalno, ali to nije dovoljno.
Odmah ujutru demonstracije pred US i USA ambasadom (mada je to isto) da se ne ukida svetac zaštitnik Bosne.
Ovo krunjenje je neodvojivo od hrišćanskog kulta svetog Stefana, novozavjetnog prvog mučenika za vjeru, što je potvdio i sam kralj Tvrtko I, utemeljujući 1382. današnji grad Herceg Novi pod imenom Sveti Stefan. Izvještaj Dubrovčanima o ovom događaju, prvi je bosanski kralj započeo molitvom, a završio objašnjenjem zbog čega mu je toliko bitan kult upravo ovoga sveca: „Veoma je prijatno proslavljati Tebe kako dolikuje i istinskom vjerom i ovom, dakle pobožnom i radosnom riječju obratiti se Tebi, o prvomučeniče Hristov Stefane... jer Tvojim moljenjem primih blagodat od Gospoda Boga i udostojen bih vijenca i časti i skiptra carskoga mojih roditelja svetih, ranijih gospodara srpskih, kraljeva i careva, da slijedeći životu njihovu i pravilima carskim sve nedostatke ispravljam i upravljam u zemljama Bogom darovanog mi kraljevstva.“
jesu to šiptari dovukli neku novu robu
mora da je neka sintetika
samo nek je nebeski, pa šta god
narod pokrovitelj usaf f16 b2 jdam tomahawk
Frankyee wrote:Dodik je spreman ici do referenduma i vjerovatno ce to da se odrzi. Pitanje je sad sta ce da uradi ili ne Inzko i ostale institucije kao sto je Tuzilastvo i SIPA.
U ovakvoj drzavi nije moguce da se ove odluke sprovedu bez saradnje RS institucija a ne vidim koja agencija bi migla da zaustavi refendum. Cak da Tuzilastvo pocne da istrazuje dok bi ta istraga nesto postigla referendum je odrzan. Najvise ovde mogu stradati Bosnjaci u RS jer to obicno tako sve zavrsi. Ako ode Dodik dolazi SDS koji je i radio na genocidu znaci vrlo mali pomak.
Neke ekonomske kazne od strane EU nece postici efekt protiv Dodika a u isto vrijeme bi nastetile cijelu BiH i sve narode.
Uraditi neće nista , tekposlije 25/09 ćemo da vidimo
Infologicar wrote:Sto tisuća ti gospa, bio sam u zabludi čitavog života, treba mi poster Svetog Stefana da ga zalijepim na zid kraj postera Amira Zukića.
Hvala ti
Otriježnjenje je pohvalno, ali to nije dovoljno.
Odmah ujutru demonstracije pred US i USA ambasadom (mada je to isto) da se ne ukida svetac zaštitnik Bosne.
Aha, a sad više nije titula?
I titula i pokrovitelj i svetac, što bi u NBA rekli, three peat.
bhnapoleon1 wrote:Ako je neko manje upucen u historiji da ga ne zbune ove guslarske gluposti za zastitnika bosanskog kraljevstva obicno se uzima da je bio sv.Grgur.
Stephanus znaci jednostavno ovjencani tj. vjencani sa krunom-
Aha, a sad više nije titula?
I titula i pokrovitelj i svetac, što bi u NBA rekli, three peat.
Ne dade ti nigdje nijedan argument da je Sveti Stefan titula bosanskih kraljeva, osim što to ponavljaš, i čika Google se kao što vidjesmo nije baš složio s tobom.
Pošto je to dakle hem gomila gluposti hem čisti of topic, meščini je vakat došo za add foe.
bhnapoleon1 wrote:Ako je neko manje upucen u historiji da ga ne zbune ove guslarske gluposti za zastitnika bosanskog kraljevstva obicno se uzima da je bio sv.Grgur.
Stephanus znaci jednostavno ovjencani tj. vjencani sa krunom-
Ma naravno. Šta će Bosni kraljevi, pokrovitelji, tradicija i slične trivije kad je tu US-ej. On uspostavlja sve po vertikali. A sa takima ko Stefan se treba do kraja obračunati. Laku noć.
Mislim da je vrlo jasno iz kojeg razloga prosječnog Bošnjaka za Svetog Stefana Arhiđakona ne veže ništa i zašto Slava tog Stefana ne može biti dan entiteta koji, u teoriji, pripada i Bošnjacima u jednakoj mjeri u kojoj pripada i Hrvatima, pa i Srbima, na kraju krajeva.
kowalski1 wrote:Ma naravno. Šta će Bosni kraljevi, pokrovitelji, tradicija i slične trivije kad je tu US-ej. On uspostavlja sve po vertikali. A sa takima ko Stefan se treba do kraja obračunati. Laku noć.
Koga boli kurac za to?!
Zajebi demagogiju i genocidnu ti učiteljicu koja te učila lažima. Sad jebemo do krvi!
kowalski1 wrote:Ma naravno. Šta će Bosni kraljevi, pokrovitelji, tradicija i slične trivije kad je tu US-ej. On uspostavlja sve po vertikali. A sa takima ko Stefan se treba do kraja obračunati. Laku noć.
znamo mi dobro svoje kraljeve i tradiciju, pokrovitelje nismo imali. te vazalske odnose ti vidi sa brankovićem i turcima
mi smo vazda bili svoji na svom, a vas su ionako ti turci doveli ovdje, sad nek vas lijepo odvedu tamo gdje su vas i našli