Referendum(i) u RS-u

Locked
kowalski1

#7826 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by kowalski1 »

Infologicar wrote:
kowalski1 wrote:
It_is_a_Leclerc wrote: Ja pozivam srpski narod u BiH da odustane dok su još Bošnjaci voljni da se drže Dejtona. Odustanite, potražite modalitet da ispoštujete svoje sugrađane Bošnjake kojima je Sveti Stefan nebitna ličnost i koji ne slave slave, i nastavite živjeti u miru. Nemojte da mislite da nećete RS odvesti u pakao.... Oh, wait..
Sveti Stefan je titula vladarske porodice Kotromanić koji se u našoj novoj historiji smatra za najvažniju bosansku dinastiju i jedan od temelja državnosti. Ali, koga je uostalom briga, pa 90% građana do prije par mjeseci nije ni znala šta je 9. januar.
Image
Ovo krunjenje je neodvojivo od hrišćanskog kulta svetog Stefana, novozavjetnog prvog mučenika za vjeru, što je potvdio i sam kralj Tvrtko I, utemeljujući 1382. današnji grad Herceg Novi pod imenom Sveti Stefan. Izvještaj Dubrovčanima o ovom događaju, prvi je bosanski kralj započeo molitvom, a završio objašnjenjem zbog čega mu je toliko bitan kult upravo ovoga sveca: „Veoma je prijatno proslavljati Tebe kako dolikuje i istinskom vjerom i ovom, dakle pobožnom i radosnom riječju obratiti se Tebi, o prvomučeniče Hristov Stefane... jer Tvojim moljenjem primih blagodat od Gospoda Boga i udostojen bih vijenca i časti i skiptra carskoga mojih roditelja svetih, ranijih gospodara srpskih, kraljeva i careva, da slijedeći životu njihovu i pravilima carskim sve nedostatke ispravljam i upravljam u zemljama Bogom darovanog mi kraljevstva.“
Sveti Stefan je, dakle, ne samo svetac pokrovitelj porodice Kotromanić, već i nebeski pokrovitelj cjelokupne feudalne političke strukture bosanskog kraljevstva i jedan od kamena temeljaca i simbola njegove državnosti.
Infologicar

#7827 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Infologicar »

Sto tisuća ti gospa, bio sam u zabludi čitavog života, treba mi poster Svetog Stefana da ga zalijepim na zid kraj postera Amira Zukića.

Hvala ti :thumbup:
Quaresma

#7828 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Quaresma »

Tako je, i tvrtko kotromanić je bio sprski kralj, i kralj srba u bosni

šteta što to današnji srbi drugačije vide, pa ih stid tvrtka i njegovih ljiljana
L u c i f e r

#7829 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by L u c i f e r »

kowalski1 wrote:bla bla bla
Sveti Stefan je, dakle, ne samo svetac pokrovitelj porodice Kotromanić, već i nebeski pokrovitelj cjelokupne feudalne političke strukture bosanskog kraljevstva i jedan od kamena temeljaca i simbola njegove državnosti.
Aha, a sad više nije titula?
kowalski1

#7830 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by kowalski1 »

Infologicar wrote:Sto tisuća ti gospa, bio sam u zabludi čitavog života, treba mi poster Svetog Stefana da ga zalijepim na zid kraj postera Amira Zukića.

Otriježnjenje je pohvalno, ali to nije dovoljno.
Odmah ujutru demonstracije pred US i USA ambasadom (mada je to isto) da se ne ukida svetac zaštitnik Bosne.
jao_situacije

#7831 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by jao_situacije »

kowalski1 wrote:
Ovo krunjenje je neodvojivo od hrišćanskog kulta svetog Stefana, novozavjetnog prvog mučenika za vjeru, što je potvdio i sam kralj Tvrtko I, utemeljujući 1382. današnji grad Herceg Novi pod imenom Sveti Stefan. Izvještaj Dubrovčanima o ovom događaju, prvi je bosanski kralj započeo molitvom, a završio objašnjenjem zbog čega mu je toliko bitan kult upravo ovoga sveca: „Veoma je prijatno proslavljati Tebe kako dolikuje i istinskom vjerom i ovom, dakle pobožnom i radosnom riječju obratiti se Tebi, o prvomučeniče Hristov Stefane... jer Tvojim moljenjem primih blagodat od Gospoda Boga i udostojen bih vijenca i časti i skiptra carskoga mojih roditelja svetih, ranijih gospodara srpskih, kraljeva i careva, da slijedeći životu njihovu i pravilima carskim sve nedostatke ispravljam i upravljam u zemljama Bogom darovanog mi kraljevstva.“
jesu to šiptari dovukli neku novu robu
mora da je neka sintetika

samo nek je nebeski, pa šta god
narod pokrovitelj usaf f16 b2 jdam tomahawk
:thumbup:
mO k3

#7832 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by mO k3 »

Frankyee wrote:Dodik je spreman ici do referenduma i vjerovatno ce to da se odrzi. Pitanje je sad sta ce da uradi ili ne Inzko i ostale institucije kao sto je Tuzilastvo i SIPA.

U ovakvoj drzavi nije moguce da se ove odluke sprovedu bez saradnje RS institucija a ne vidim koja agencija bi migla da zaustavi refendum. Cak da Tuzilastvo pocne da istrazuje dok bi ta istraga nesto postigla referendum je odrzan. Najvise ovde mogu stradati Bosnjaci u RS jer to obicno tako sve zavrsi. Ako ode Dodik dolazi SDS koji je i radio na genocidu znaci vrlo mali pomak.

Neke ekonomske kazne od strane EU nece postici efekt protiv Dodika a u isto vrijeme bi nastetile cijelu BiH i sve narode.
Uraditi neće nista , tekposlije 25/09 ćemo da vidimo

Jeli Pinokio bio Srbin ???
Infologicar

#7833 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Infologicar »

kowalski1 wrote:
Infologicar wrote:Sto tisuća ti gospa, bio sam u zabludi čitavog života, treba mi poster Svetog Stefana da ga zalijepim na zid kraj postera Amira Zukića.

Otriježnjenje je pohvalno, ali to nije dovoljno.
Odmah ujutru demonstracije pred US i USA ambasadom (mada je to isto) da se ne ukida svetac zaštitnik Bosne.
Dobro štiti Bosnu :thumbup:
kowalski1

#7834 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by kowalski1 »

L u c i f e r wrote:
I titula i pokrovitelj i svetac, što bi u NBA rekli, three peat.
Juliuscezar

#7835 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Juliuscezar »

Ako je neko manje upucen u historiji da ga ne zbune ove guslarske gluposti za zastitnika bosanskog kraljevstva obicno se uzima da je bio sv.Grgur.

Stephanus znaci jednostavno ovjencani tj. vjencani sa krunom-
jao_situacije

#7836 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by jao_situacije »

đe je s300, đe su migovi, doklen više po srpskoj nejači, doklen ?
kowalski1

#7837 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by kowalski1 »

bhnapoleon1 wrote:Ako je neko manje upucen u historiji da ga ne zbune ove guslarske gluposti za zastitnika bosanskog kraljevstva obicno se uzima da je bio sv.Grgur.

Da, da se ljudi ne prepadnu svoje historije :-)

Ko je bio zaštitnik Kotromanića?
L u c i f e r

#7838 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by L u c i f e r »

kowalski1 wrote:
L u c i f e r wrote:
I titula i pokrovitelj i svetac, što bi u NBA rekli, three peat.
Ne dade ti nigdje nijedan argument da je Sveti Stefan titula bosanskih kraljeva, osim što to ponavljaš, i čika Google se kao što vidjesmo nije baš složio s tobom.

Pošto je to dakle hem gomila gluposti hem čisti of topic, meščini je vakat došo za add foe.

Allahimanet.
Juliuscezar

#7839 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Juliuscezar »

kowalski1 wrote:
bhnapoleon1 wrote:Ako je neko manje upucen u historiji da ga ne zbune ove guslarske gluposti za zastitnika bosanskog kraljevstva obicno se uzima da je bio sv.Grgur.

Da, da se ljudi ne prepadnu svoje historije :-)

Ko je bio zaštitnik Kotromanića?
Image

Nije jednako

Image
Qoom

#7840 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Qoom »

Nabijem na kurac Stefana... svetog!

Jebač kmečavaca i nejači iz eresa i zaštitnik Bosne je Sebijin mali :izet:
L u c i f e r

#7841 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by L u c i f e r »

Qoom wrote:Nabijem na kurac Stefana... svetog!

Sveti Bake :D
prog321

#7842 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by prog321 »

Qoom wrote:Nabijem na kurac Stefana... svetog!

:lol: :lol:
kowalski1

#7843 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by kowalski1 »

Ma naravno. Šta će Bosni kraljevi, pokrovitelji, tradicija i slične trivije kad je tu US-ej. On uspostavlja sve po vertikali. A sa takima ko Stefan se treba do kraja obračunati. Laku noć.
It_is_a_Leclerc

#7844 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by It_is_a_Leclerc »

Kakve gluposti pojedinci taljazgaju, svemogući Bože !!!

Mislim da je vrlo jasno iz kojeg razloga prosječnog Bošnjaka za Svetog Stefana Arhiđakona ne veže ništa i zašto Slava tog Stefana ne može biti dan entiteta koji, u teoriji, pripada i Bošnjacima u jednakoj mjeri u kojoj pripada i Hrvatima, pa i Srbima, na kraju krajeva.
Qoom

#7845 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Qoom »

kowalski1 wrote:Ma naravno. Šta će Bosni kraljevi, pokrovitelji, tradicija i slične trivije kad je tu US-ej. On uspostavlja sve po vertikali. A sa takima ko Stefan se treba do kraja obračunati. Laku noć.
Koga boli kurac za to?!

Zajebi demagogiju i genocidnu ti učiteljicu koja te učila lažima. Sad jebemo do krvi!
jao_situacije

#7846 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by jao_situacije »

kowalski1 wrote:Ma naravno. Šta će Bosni kraljevi, pokrovitelji, tradicija i slične trivije kad je tu US-ej. On uspostavlja sve po vertikali. A sa takima ko Stefan se treba do kraja obračunati. Laku noć.
znamo mi dobro svoje kraljeve i tradiciju, pokrovitelje nismo imali. te vazalske odnose ti vidi sa brankovićem i turcima
mi smo vazda bili svoji na svom, a vas su ionako ti turci doveli ovdje, sad nek vas lijepo odvedu tamo gdje su vas i našli
kowalski1

#7847 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by kowalski1 »

Tvrtko Kotromanić
2. decembar 1382.
Miklosich, CXC: Sigilum pendens. Origin. membran. in c. r. archivio Viennae. Spomen. 68; sl. Đorđić, 1971:395 Primjerak na pergameni
сïє ƔБо Бʌг̅оʏс̅тɴω ʜ ʒѣʌω пρʜıє̵тɴо ʜ достоʌѣпɴо поχвɑʌʜ т ʜ ʜстʜɴɴою вѣρою ʜ жєʌɑɴоıє̵ сʌово пρʜɴєстʜ κ тєБѣ ὠ̅ пρьвомƔʏєɴʜʏє
χв̅ь стєфɑɴє тьı Бо ω поБʜвɑющʜχ тє мʌ̅ɑшє сє гʌ̅ıє̵ гд̅ʜ ɴє постɑвʜ̏мо гρѣχɑ сє̏го ɴє вѣдєт Бо ʏтω̏ твоρєть
того ρɑдʜ мɴого стρд̅ɑʌьʏє• ⊦ɑκожє Бо ʒɑ оɴѣχь мʌ̅⊦ɑшє сє поБʜ̏вɑющʜχ тє Боʌьшє жє мʌ̅ʜ сє вʌд̅цѣ моıє̵мƔ χ̅с̅оy Ƃ̅г̅оy ʒɑ всєгд̅ɑ
мʌ̅ıє̵щɑ тє ʜ пρʜʒʜвɑющɑ ʜ ʜсповѣдɑющɑ тє ʒɑ χ̅ɑ̅ Ƃ̅г̅ɑ постρд̅ɑвшɑ
ʜ всɑ Бʌɑгɑ твоρєщɑ ω гд̅ʜ моıє̵мь Бʒ̅є ʜ тєБє ɴɑ помощь пρʜʒʜвɑющɑ поɴєжє мʌ̅ʜɴʜıє̵мь твоʜмь пρʜıє̵χь Бʌг̅о дѣть ωт̅ гɑ̅ Бг̅ɑ ʜ
спод̅Бʌıє̵ɴь Бьı̏χь вѣɴьцɑ ʜ ʏьстʜ ʜ κсy̏фєтρɑ цρ̅ьсκɑ пρьвьıχь моʜχь ρодʜтєʌь стьı χ господє сρьБьсκє κρɑʌıє̵вь ʜ цρ̅ь
ʜ посʌѣдƔıє̵ жʜтʜю ʜχь ʜ вѣρѣ ʜ пρɑвʜʌомь цρ̅ьсκʜмь ʜ всɑ ɴєдостɑтьʏɴɑ⊦ɑ ʜспρɑвʌ⊦ɑıє̵ ʜ ʜспʌьɴ⊦ɑıє̵ вь ʒємʌ⊦ɑ χ Бг̅о дɑρовɑɴɴɑго
мʜ κρɑʌıє̵вьствɑ...
Qoom

#7848 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Qoom »

#тракторијада
BHCluster

#7849 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by BHCluster »

Imate podforum historija pa tamo opletite.
Blek Stena

#7850 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Blek Stena »

Qoom wrote:#тракторијада
Prodajes povoljno? Jesul oni ocuvani iz donacija za odrzivost?
Locked