PC gamerske konfiguracije

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
avaks

#7826 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

Načekaćemo se mi još izgleda:
https://www.klix.ba/vijesti/bih/odluka- ... /180322029

Ne da se usranom do potoka :lol:
Maharadza

#7827 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Maharadza »

avaks wrote:Načekaćemo se mi još izgleda:
https://www.klix.ba/vijesti/bih/odluka- ... /180322029

Ne da se usranom do potoka :lol:
Zamišljam šta bi dilFaš sada rekao na ovo; "Ko vam je kriv što niste preselili u njemačku ili nagovorili rodbinu tamo pa da vam fino prenesu u torbi šta god želite, eto vidiš da se može kad se hoće!"

Image

:oops: :bih: :mrgreen:
avaks

#7828 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

:lol: dabome :thumbup:
Mada i rodbina kada nosa mora da strepi, još je do 200KM ako te zbomba carinik :lol:
typeOnegative

#7829 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by typeOnegative »

zomri wrote:
caseytron wrote:
zomri wrote:Eh, stari pc odsluzio svoje pa je potreban novi. Budzet oko 1000 gore dole, igranje i grafika me ne zanimaju, moze integrisano sve dok ima dva izlaza za monitore. Ssd 256, hdd 1tb, i5 ili i7, min 16gb rama plus neko normalno hladjenje da ne crkavaju komponente radi neizbalansiranost. Periferija nije potrebna :)
Cijene su gore, za te pare gore navedeno, sumnjam da ce moci. Neka me ispravi neko ako grijesim
A evo gledam i sam, nema sanse. Moglo bi se proci sa 8gb rama i ssd od 120 giga ali bi proc volio ostaviti jaci. Izgleda da je najveci problem graficka sa dva izlaza, otisle cijene u pm :lol: najgori momenat je izabrao da ode u vjecna lovista :evil:

Buduci da si rekao da te igranje ne zanima , mislim da bi ti najbolje bilo uzeti neki bilo koji Intelov procesor novije generacije jer imaju ugrađenu integrusu , i naravno plocu koja ima izlaze koje trebas jer tako stvar radi . Moci ces spojiti sve sto zelis . Evo npr ova moja ploca ima cetiri (HDMI , DP , DVI i VGA ) . Moze se na nju spojit Boga oca , a podrzavaju sve zivo (4K i sve sto trebas za multimediju) . :thumbup:

EDIT : Intel sam preporucio jer za AMD ne znam da li uopce nude integruse na ovim novim serIjama procesora , za Ryzen1 znam da nema .
Maharadza

#7830 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Maharadza »

typeOnegative wrote:
zomri wrote:
caseytron wrote: Cijene su gore, za te pare gore navedeno, sumnjam da ce moci. Neka me ispravi neko ako grijesim
A evo gledam i sam, nema sanse. Moglo bi se proci sa 8gb rama i ssd od 120 giga ali bi proc volio ostaviti jaci. Izgleda da je najveci problem graficka sa dva izlaza, otisle cijene u pm :lol: najgori momenat je izabrao da ode u vjecna lovista :evil:

Buduci da si rekao da te igranje ne zanima , mislim da bi ti najbolje bilo uzeti neki bilo koji Intelov procesor novije generacije jer imaju ugrađenu integrusu , i naravno plocu koja ima izlaze koje trebas jer tako stvar radi . Moci ces spojiti sve sto zelis . Evo npr ova moja ploca ima cetiri (HDMI , DP , DVI i VGA ) . Moze se na nju spojit Boga oca , a podrzavaju sve zivo (4K i sve sto trebas za multimediju) . :thumbup:

EDIT : Intel sam preporucio jer za AMD ne znam da li uopce nude integruse na ovim novim serIjama procesora , za Ryzen1 znam da nema .
Nude itekako dobre integruše;

zomri

#7831 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by zomri »

Hvala ljudi, gledao sam moze se nesto sloziti sa i3 8me generacije. Amd mi ne odgovara potrebama tako da cu njih preskociti, mada da slazem za gaming ne bih gledao dalje od njega :thumbup:

Kad me slag nije strefio od cijena grafickih, samo otvorio i zatvorio stranicu :lol: :lol:
avaks

#7832 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

Grafičke najviše divljaju zbog majnera, i memorije su haman za pola skuplje nego prošle godine, izašao ddr4 a i manjak ih je u startu...
Za intel ti je belaj oko matičnih, moraćeš skupo da platiš za i3 jbg. Z ploče jedino podržavaju 8 generaciju za sada a to su klokerske i skupe su jbg a realno ne kupuješ i3 ili i5 da im dušu vadiš za gejminga...

Ako ti nije hića, pričekaj još koji mjesec da vidiš jbg, barem dok ti matične jeftinije za intel izađu, jer ako već možeš za tu razliku ubaciti 8GB rama bolja je opcija pa da imaš recimo H ili B matičnu i 16GB rama nego da ideš na i3, Z matičnu i 8GB rama...
zomri

#7833 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by zomri »

Ne mogu sacekati jer nemam pc trenutno. Nema veze rastegnucu budzet da sad uzmem osnovu koju poslije mogu nadogradjivati. Procesor i arhitektura su dobri i mogu to ispratiti. Zasad 8gb memorije pa kad pojeftini ubacujem jos. Nije bas povoljan momenat za kupovinu ali sta cu, visa sila :)
rolltroll

#7834 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by rolltroll »

APU 2200 i 2400 Ryzen, nema tog Intela koji može politi ovim APU-ovima

@zomri, bez problema se može sastaviti dobra konfiguracija oko 1000 KM dok god ti ne treba grafička i 16 GB RAM-a, a s SSD-om od 256 GB npr.
ExNihilo

#7835 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by ExNihilo »

zomri wrote:Ne mogu sacekati jer nemam pc trenutno. Nema veze rastegnucu budzet da sad uzmem osnovu koju poslije mogu nadogradjivati. Procesor i arhitektura su dobri i mogu to ispratiti. Zasad 8gb memorije pa kad pojeftini ubacujem jos. Nije bas povoljan momenat za kupovinu ali sta cu, visa sila :)
Što će ti 16 GB ako nisi gamer ili ne koristiš PC u poslovne svrhe? :D
aditon

#7836 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by aditon »

Ryzen 7 1700 - 549 KM
B350 Gigabyte 177 KM
ThermalTake LitePower 550W 95 KM
SSD WD Blue 250 GB - 160 KM
WD Blue 1TB 7200 rpm - 95 KM
RAM 8 GB DDR4 189 KM

sve ukupno košta 1265 KM

Jedino nedostaje grafika ali kad već nije bitna onda se može dodati za neku stariju 100-150 KM
Naravno, može se ukomponirati i ovaj APU od AMD-a tako da bi sve ovo išlo ispod 1000 KM
ili ići na varijantu s Ryzen 5 1600 s nekom grafikom kao što je 1050 GTX

EDIT ovo je sve orjentaciono, može i ispod 1000 se ovo složiti ili debeleo iznad ove cifre :D
zomri

#7837 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by zomri »

ExNihilo wrote:
zomri wrote:Ne mogu sacekati jer nemam pc trenutno. Nema veze rastegnucu budzet da sad uzmem osnovu koju poslije mogu nadogradjivati. Procesor i arhitektura su dobri i mogu to ispratiti. Zasad 8gb memorije pa kad pojeftini ubacujem jos. Nije bas povoljan momenat za kupovinu ali sta cu, visa sila :)
Što će ti 16 GB ako nisi gamer ili ne koristiš PC u poslovne svrhe? :D
u pitanju je i odgovor :mrgreen:

a i forum treba memoriju :oops:
zomri

#7838 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by zomri »

aditon wrote:Ryzen 7 1700 - 549 KM
B350 Gigabyte 177 KM
ThermalTake LitePower 550W 95 KM
SSD WD Blue 250 GB - 160 KM
WD Blue 1TB 7200 rpm - 95 KM
RAM 8 GB DDR4 189 KM

sve ukupno košta 1265 KM

Jedino nedostaje grafika ali kad već nije bitna onda se može dodati za neku stariju 100-150 KM
Naravno, može se ukomponirati i ovaj APU od AMD-a tako da bi sve ovo išlo ispod 1000 KM
ili ići na varijantu s Ryzen 5 1600 s nekom grafikom kao što je 1050 GTX

EDIT ovo je sve orjentaciono, može i ispod 1000 se ovo složiti ili debeleo iznad ove cifre :D
može se, naravno. idem na intel radi potreba, amd je više gamerski proc. ovo što sam složio košta ko neka solidna grafička sad :mrgreen:
aditon

#7839 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by aditon »

zomri wrote:može se, naravno. idem na intel radi potreba, amd je više gamerski proc. ovo što sam složio košta ko neka solidna grafička sad :mrgreen:
upravo ova Ryzen serija je ustvari daleko bolja od Intela za profesionalni rad, Intel ipak je više baziran na gamingu. U svakom slučaju, vjerujem da ti najbolje znaš za šta češ koristiti kompjuter i koliko si spreman da sve to platiš. Ja sam samo ponudio neke druge opcije. Na SSD-u možeš još uštedjeti, samo pogledaj neke druge proizvođače. Svi žele Samsungov SSD jer je najbolji međutim i najskuplji. Što se Ryzena tiče, pogledaj benchmark testove istog, za profesionalni rad dere Intela, dok u gamingu nešto lošije rezultate ima, ali zanemarivo po meni. Ako češ intela, onda ti je best buy i5 8400 jer košta oko 350 KM s tim da za ploču moraš dodati bar još 250, a Ryzen 1700 je daleko potentniji procesor od ovog i5 od Intela. Ostali coffe lake procesori su znatno skuplji uz već pomenute skupe polče s intel socketom.
zomri

#7840 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by zomri »

aditon wrote:
zomri wrote:može se, naravno. idem na intel radi potreba, amd je više gamerski proc. ovo što sam složio košta ko neka solidna grafička sad :mrgreen:
upravo ova Ryzen serija je ustvari daleko bolja od Intela za profesionalni rad, Intel ipak je više baziran na gamingu. U svakom slučaju, vjerujem da ti najbolje znaš za šta češ koristiti kompjuter i koliko si spreman da sve to platiš. Ja sam samo ponudio neke druge opcije. Na SSD-u možeš još uštedjeti, samo pogledaj neke druge proizvođače. Svi žele Samsungov SSD jer je najbolji međutim i najskuplji. Što se Ryzena tiče, pogledaj benchmark testove istog, za profesionalni rad dere Intela, dok u gamingu nešto lošije rezultate ima, ali zanemarivo po meni. Ako češ intela, onda ti je best buy i5 8400 jer košta oko 350 KM s tim da za ploču moraš dodati bar još 250, a Ryzen 1700 je daleko potentniji procesor od ovog i5 od Intela. Ostali coffe lake procesori su znatno skuplji uz već pomenute skupe polče s intel socketom.
nisam tako shvatio po ovome što sam na brzinu pročitao. evo recimo benchmark za i3 i njegov pandan ryzen 3, čak je ryzen zericu skuplji

http://cpu.userbenchmark.com/Compare/In ... 3942vs3930
diablobih

#7841 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by diablobih »

Znam da nije PC, ali eto, narucen jucer, izasao me 1010 dolara, ali tek ce mi doci na ljeto, kada mi ga donesu :)

https://www.amazon.com/Acer-Predator-He ... B06Y4GZS9C

Bio 24 sata na 950 dolara spao, plus neke takse 60 i eto :)

Mislim da ce mi moci biti 5 godina. Ovdje slabiji laptop nitro 5 ili kako se vec zove 3 milje hahahah.
avaks

#7842 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

Miran si za gaminga 5 godina, s tim da najnovije vjerovatno neće raditi bajno ali recimo sve što je do sada izašlo igraš bez problema na high :thumbup:
A ako preživi može poslužiti i duže :-)

Neka je sa srećom, i to mu i jest realna cijena a ne kao kod nas što veliš :bih:
diablobih

#7843 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by diablobih »

Hvala, nevjerovatno mi je da sam nasao laptop sa 1060, a ovako dobar, nabacit cu jos jedan dodatni ssd i to je to.
ferratilis

#7844 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by ferratilis »

Kako zaraditi na piku :D

Image
avaks

#7845 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

Hahah :thumbup:
Jedini belaj što 1080ti nema od 6GB ali dobra fora svakako :lol:
Maharadza

#7846 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Maharadza »

avaks wrote:Hahah :thumbup:
Jedini belaj što 1080ti nema od 6GB ali dobra fora svakako :lol:
Može i ovu gore 6-icu bijelom "pretvoriti" u 8-icu i kaže "ovo je lite verzija ti"! :mrgreen:
relevantan

#7847 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by relevantan »

Da malo osvježimo temu, jer je utihnula kao da je neko umro zbog sekiracije oko cijena grafičkih i memorije. PC MASTER RACE ne daj se :mrgreen:

Stigoše napokon:

Image

Jesu poskupi (jedan oko 20 eura vani), ali ovo se jednom nabavlja. 6 godina garancija i 150.000 radnih sati, a čitam komentare na netu da ih raja koristi po 10 godina bez problema. Nevjerovatan protok zraka na 900 rpm sa ultra low noise adapterom, i sasvim zadovoljavajući nivo buke za dva 140 mm ventilatora. Ovaj model je balans između statičkog pritiska i protoka zraka. Znači ide i na radijatore, i na kućiše

Image

Topla preporuka svakome ko želi fantastičnu promahu u kućištu, bez obzira na tdp komponenti koje se nalaze unutra. Pogotovo ako imate nekoga vani da ih donese usput.
avaks

#7848 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

S Noctuom ne možeš pogriješiti :thumbup:

A očekivali smo da nas pomiluju s carine a oni nam ga zavukoše opet, po ko zna koji put smo donji :lol:
A vala da su digli prag isplati se par naručiti :bih:
Maharadza

#7849 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Maharadza »

Imam jedan Noctua F12 120mm PWM koji je zamijenio stari CM na ovome Hyper 212+ cooler-u i stvarno je nešto najtiše, čak i na većim obrtajima gotovo neprimjetan (doduše tome sigurno doprinosi i ovo Black Widow kućište sa debelom zvučnom izolacijom) a CPU je naravno OC-an do besvijesti ali opet temp. pri max load ne prelaze 60°C (Tj Max za moj stari i5 iznosi 72°C)! :thumbup:
R9..

#7850 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by R9.. »

Kod mene 6 ovakvih u kucistu a jedino sto se iz kucista cuje je Drive D
Image
Post Reply