juga 1950.-1990.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Fudo387

#7826 Re: juga 1950.-1990.

Post by Fudo387 »

Banksy wrote:
radostan dan wrote:
problem je što neće biti dobro...
džaba trošiš vrijeme.
kad nam dijaspora počne držati slovo šta i kako, tačno bih se ranila...
Pa dobro, de ti drzi slovo.
Sta predlazes?
Al’ nemoj cmizdrit, to je najlakse.
madner

#7827 Re: juga 1950.-1990.

Post by madner »

Stanje se samo od sebe poboljsava, posto ljudi odlaze, manje je nezaposlenih, sto dovodi do boljih uslova za radnike koji su tu.

Mali je problem dugorocna perspektiva, ali inace sve pet. :D
kakavdanakneiskustvu

#7828 Re: juga 1950.-1990.

Post by kakavdanakneiskustvu »

zamislimo drzavu,imaginarnu,u kojoj je 35 godina na vlasti bio samo jedan covjek,bez mogucnosti izbora nekog drugog,u drzavi u kojoj nije smjelo biti vise od jedne pol. partije,u drzavi u kojoj su ljudi slani na imaginarni goli otok,zatvor u kojem su ljudi zatvarani jer su opsovali predsjednika te drzave,drzavu u kojoj su ljudi masovno slani u zatvore zbog drugacijeg misljenja,ne zbog nekog zlocina nego samo zbog drugacijeg misljenja

demokratija ili diktatura?
zijancer

#7829 Re: juga 1950.-1990.

Post by zijancer »

zamisli da je imao posla sa normalnim ljudima
kakavdanakneiskustvu

#7830 Re: juga 1950.-1990.

zijancer wrote:zamisli da je imao posla sa normalnim ljudima

hoces reci da npr. moj djed,moja baba,tvoji preci nisu bili normalni?
PeppermintSA

#7831 Re: juga 1950.-1990.

Post by PeppermintSA »

kakavdanakneiskustvu wrote:zamislimo drzavu,imaginarnu,u kojoj je 35 godina na vlasti bio samo jedan covjek,bez mogucnosti izbora nekog drugog,u drzavi u kojoj nije smjelo biti vise od jedne pol. partije,u drzavi u kojoj su ljudi slani na imaginarni goli otok,zatvor u kojem su ljudi zatvarani jer su opsovali predsjednika te drzave,drzavu u kojoj su ljudi masovno slani u zatvore zbog drugacijeg misljenja,ne zbog nekog zlocina nego samo zbog drugacijeg misljenja

demokratija ili diktatura?
Kao prvo, goli otok je bio aktuelan desetak godina. Mitomanija o surovom golom otoku gdje su se slali neprijatelji države 35 godina je upravo samo to - mitomanija.

Kao drugo, ljudi nisu masovno slani u zatvore zbog drugačijeg mišljenja. Ako izuzmemo prvih 10 godina tog režima, ukupno je izrečena 291. presuda za verbalni delikt u 30 godina. Više je filmskih radnika izopšteno iz Holivuda zbog komunističkih simpatija tokom tri godine čistki, nego što je jugoslovenskih disidenata zatvoreno u zadnjih 30 godina tog režima.

Na vlasti nije bio samo jedan čovjek. Da si iole upućen, ne bi lupao nebuloze.
kakavdanakneiskustvu

#7832 Re: juga 1950.-1990.

cekaj,neko je drugi osim tita bio na vlasti 35 godina??,da nije bilo i vise pol. partija osim jedne??

nisam ni napisao da je goli otok bio aktuelan 35 godina ali da je bio aktuelan,jeste,i to niko ne moze osporiti,a da je mitomanija da je bio surov,hm,ne bilo je vrlo lijepo biti u tom zatvoru

što bi izuzimali prvih 10 godina tog režima?

ljudi su zatvarani zbog drugacijeg misljenja,neki su osudjivani na zatvorske kazne,a neki zatvarani na nekoliko dana u pritvorima,na informativnim razgovorima

kad si vec citirao moj post,što ne odgovori i na ovo pitanje koje sam popstavio?
hAZNADAR

#7833 Re: juga 1950.-1990.

Post by hAZNADAR »

Drosera capensis wrote:ako je ono bila diktatura šta je ovo danas sunce ti žarko?
Kad nema ko drugi da pravi nove standarde - to ce da radi Bakir, ne zato sto je pametan vec zato sto nema konkurencije. Barem ne trosi vrijeme na ozivljavanju mrtvaca kao mnogi drugi nazalost. sunce mu zarko.
kakavdanakneiskustvu

#7834 Re: juga 1950.-1990.

Drosera capensis wrote:ako je ono bila diktatura šta je ovo danas sunce ti žarko?
ono što smo sami mi ili nasi roditelji trazili,demokratija,da svako moze biti biran i birati
Ommadawn

#7835 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

Banksy wrote:
radostan dan wrote:
problem je što neće biti dobro...
džaba trošiš vrijeme.
kad nam dijaspora počne držati slovo šta i kako, tačno bih se ranila...
Ejs?
Pa hajde reci ti sta i kako.
Sve i da dignes mrtvog Titu na noge, taj nece uspostaviti isti sistem jer kroz isti se proslo i nije bio najuspjesniji. Nije ni ovaj ali nesto drugo trenutno nema u ponudi. Ljudi sami odlucuju kakvo uredjenje u drzavi zele.

Uh izvini, ja se zajebah... :)

Nemoj da se ranjavas, boljet ce te bezveze. Raspravljaj sa nama, razmjenjuj misljenje, argumentiraj. Jedni od drugih mozemo nesto i nauciti.
Je li tako jeboga ti? Ha ja ;)
jeza u ledja

#7836 Re: juga 1950.-1990.

Post by jeza u ledja »

Problem na ovakvim temama je sto se na Jugu ili nekadasnji sistem danas gleda iz perspektive danasnje BiH. (mislim, osim dijaspore sa americkim sindromom, jel :D ) Naravno, razumljivo da je neko ko je danas u BiH promatra nesto iz pespektive Bosne, a ne iz Paragvaja, ali, nije samo Bosna bila u Jugi i nije se samo u Bosni desila tranzicija.
Sto neko rece, danas, malo ko na bivi sistem gleda pozitvno (mislim - manjina ljudi, ne bas "malo ko", mozda 10-20% ljudi) u vecini zemalja, osim u par iznimaka, u koje spada i Bosna. U njoj je ta brojka vjerovatno bliza 50%, sto je opet i razumljivo s obzirom sta nam je novi "sistem" donio.

Malo se bar treba pokusati bar na sekund gledati na stvari iz perspektive drugih, mislim ovo vazi za sve. I ovo nije samo sa geografskog aspekta vec i generacijskog.
Maraschino

#7837 Re: juga 1950.-1990.

Post by Maraschino »

kakavdanakneiskustvu wrote:

ili nasi preci nisu bili normalni ili mi.

oni trpili 35 godina jednog covjeka i taman kada su dobili priliku da izaberu, izabrali pogresne ljude i eto belaja. da je bogdom jos 35 godina samo da ne izgine onoliko naroda.

kako mozes tvrditi da smo mi danas normalni kada nas handre 26 godina jedni te isti. krv nam piju na slamcicu a jedino sto mozemo to je da ih psujemo i ne moramo u tvorza.

p.s. znas li kako je hodza objasnjavao demokratiju svojim dzematlijama?
hAZNADAR

#7838 Re: juga 1950.-1990.

Post by hAZNADAR »

jeza u ledja wrote:Problem na ovakvim temama je sto se na Jugu ili nekadasnji sistem danas gleda iz perspektive danasnje BiH. (mislim, osim dijaspore sa americkim sindromom, jel :D ) Naravno, razumljivo da je neko ko je danas u BiH promatra nesto iz pespektive Bosne, a ne iz Paragvaja, ali, nije samo Bosna bila u Jugi i nije se samo u Bosni desila tranzicija.
Sto neko rece, danas, malo ko na bivi sistem gleda pozitvno (mislim - manjina ljudi, ne bas "malo ko", mozda 10-20% ljudi) u vecini zemalja, osim u par iznimaka, u koje spada i Bosna. U njoj je ta brojka vjerovatno bliza 50%, sto je opet i razumljivo s obzirom sta nam je novi "sistem" donio.

Malo se bar treba pokusati bar na sekund gledati na stvari iz perspektive drugih, mislim ovo vazi za sve. I ovo nije samo sa geografskog aspekta vec i generacijskog.
Bilo je istrazivanje vezano za ex YU prostor po tom pitanju - pokusacu naci. Uglavnom Slovenci ne zale nimalo za YU, Hrvati u vrlo malom broju,.. a ostatak je poznat gdje je u BiH najvise i to upravo u probosanskim snagama. Ko se stalno raspravlja ko je srusio Jugu i okrivljava drugoga - Srbi i Bosnjaci. Slovenci i Hrvati se jos i pohvale kako su je rusili i daaavno prije raspada to poceli.

Tranzicija se desila u istocnoj Evrpi i krajem devedesetih i pocetkom novog vijeka je bilo krizno, firme propadale, otkazi i tada je bivsi sistem ne samo hvaljen - negdje se kroz strajkove sticao utisak da ce pasti demokratija. Krize prosle, ljudi se navikli na novo,... i malo ko danas zali za bivsim sistemom.

Zato sto su se i ljevica i desnica prilagodile novom vremenu, prilagodili se populisticki novim svjetronazorima u narodu,..
Slicno i u Sloveniji i Hrvatskoj gdje je ljevica odbacila ex YU zaostavstinu i standarde. Samo pokojni Ivica Racan je najbolji primjer kako se moze biti ljevicar a istovremeno nije jugosloven.
Kod Srba je ljevica surovala sa nacionalizmom preko svake granice i danas isto radi i tu se otislo u drugu krajnost.

Kod probosanskih snaga nazalost ljevica jos nije odbacila stare standarde i to se osjeti i na izborima. Ne mozes vise promovirati multikulturalizam samo kod jednih, stigmatizirati Bosnjastvo i vjeru tumaciti kroz iste stereotipe kao ranije. U toj situaciji SDA se daleko bolje populisticki prilagodjava pa su vjeru privatizirali davno a naciju skoro i da jesu. Narod pada na to i ko to ne zna iskoristiti - ne samo da nece biti u vlasti - vec kao diletant je i ne zasluzuje. Politika je kurva a ne natjecaj u etici i principima.

Zato SDA i vlada ovoliko dugo i zato i jeste toliko lose jer imaju legitimitet da rade lose. Jer kada jedni pokusavaju oziviti mrtvaca - drugi udaraju standarde ne zato sto su pametni - vec zato sto su jedini i bez konkurencije.
Jugonostalgija ce kod nas jos trajati i istovremeno i tranzicija - a do tada nema kukanja.
kakavdanakneiskustvu

#7839 Re: juga 1950.-1990.

Maraschino wrote:

ili nasi preci nisu bili normalni ili mi.

oni trpili 35 godina jednog covjeka i taman kada su dobili priliku da izaberu, izabrali pogresne ljude i eto belaja. da je bogdom jos 35 godina samo da ne izgine onoliko naroda.

kako mozes tvrditi da smo mi danas normalni kada nas handre 26 godina jedni te isti. krv nam piju na slamcicu a jedino sto mozemo to je da ih psujemo i ne moramo u tvorza.

p.s. znas li kako je hodza objasnjavao demokratiju svojim dzematlijama?

ja znam da za ove koji su zadnjih 26 godina na vlasti nisam nikad glasao,tako da mislim da sam ja bar po tome normalan,osim jednom,prije 17-18 godina kad je sdp godinu ili dvije bio na vlasti,i ovo sve pise osoba koja se na popisu stanovnistva u martu 1991. izjasnila kao jugosloven,bio mlad,lud,naivan

ne znam
Maraschino

#7840 Re: juga 1950.-1990.

Post by Maraschino »

ja znam da za ove koji su zadnjih 26 godina na vlasti nisam nikad glasao,tako da mislim da sam ja bar po tome normalan,osim jednom,prije 17-18 godina kad je sdp godinu ili dvije bio na vlasti,i ovo sve pise osoba koja se na popisu stanovnistva u martu 1991. izjasnila kao jugosloven,bio mlad,lud,naivan

ne znam
Bio sam i ja mlad i naivan pa glasao za cetnika Kecmanovica.
Bilo kako bilo ono nije bila diktatura. Bio je jednopartijski sistem sa nekim ogranicenjima ali daleko od diktature.

Sta bi onda rekli za istocni blok i SSSR.
kakavdanakneiskustvu

#7841 Re: juga 1950.-1990.

35 godina jedan covjek predsjednik,bio bi i 55 da je pozivio,bez mogucnosti da bilo ko drugi i pomisli biti kandidat za tu funkcijum,samo jedna pol. partija,sama pomisao na osnivanje neke druge rezultira zatvorom,ne nije diktatura

ono u istocnom bloku je diktatura,i to tezi oblik,ovo kod nas je ocito bio prilicno blazi oblik,diktature,jer je to bila diktatura
zijancer

#7842 Re: juga 1950.-1990.

Post by zijancer »

hoću reći da su vanjske i unutrašnje okolnosti bile toliko komplikovane, skoro oduvijek, da niko nije vjerovao da će mu poći za rukom da sve to bilo kako ujedini, jer kraljevini sigurno nije..pucala je po šavovima bar 3 puta
tu treba imati u vidu i da su najstariji i najkvalitetniji članovi kpj, već do '38 bili izbrisani sa lica zemlje, a to što je preostalo vjerovatno ne bi ni prepoznalo veličinu prilike koja se ukazala otpočinjanjem wwII

p.s. mislim da je do ranih 60ih imao prilično dobar pregled stvari, a zatim su polako počeli preuzimati papagaji
Maraschino

#7843 Re: juga 1950.-1990.

Post by Maraschino »

kakavdanakneiskustvu wrote:35 godina jedan covjek predsjednik,bio bi i 55 da je pozivio,bez mogucnosti da bilo ko drugi i pomisli biti kandidat za tu funkcijum,samo jedna pol. partija,sama pomisao na osnivanje neke druge rezultira zatvorom,ne nije diktatura

ono u istocnom bloku je diktatura,i to tezi oblik,ovo kod nas je ocito bio prilicno blazi oblik,diktature,jer je to bila diktatura
Vidis, sada bi im oprostio i jednopartijski sistem, i nestasice, i njihov nepotizam...samo da ove vise ne gledam.
kakavdanakneiskustvu

#7844 Re: juga 1950.-1990.

ove smo sami mi ili nasi roditelji izabrali,nije neko dosao sa strane i izabrao ih,mislim nisam ja ali ocito je davecini onakva sfrj bila nije vise bila po volji
Doda37

#7845 Re: juga 1950.-1990.

Post by Doda37 »

kakavdanakneiskustvu wrote:35 godina jedan covjek predsjednik,bio bi i 55 da je pozivio,bez mogucnosti da bilo ko drugi i pomisli biti kandidat za tu funkcijum,samo jedna pol. partija,sama pomisao na osnivanje neke druge rezultira zatvorom,ne nije diktatura

Nije jedan vec dva, nije Tito bio predsjednik 35 god. vec 27 god, niti je bio prvi predsjednik vec Ivan Ribar od 45 do 53 god.
kakavdanakneiskustvu

#7846 Re: juga 1950.-1990.

dobro,nije bio 35 godina predsjednik nego 27 godina,bez ikakve mogucnosti da neko drugi bude na toj funkciji a da se on ili neko iz SKJ ne pita o tome
uglavnomja

#7847 Re: juga 1950.-1990.

Post by uglavnomja »

ako mozemo da se fokusiramo na dio naslova: DO 1990.

:)

usput i skj je bio gomila ljudi, koje je neko birao :-)
madner

#7848 Re: juga 1950.-1990.

Post by madner »

Bakir naravno nikad ne igra na mrtve. :D

Ljudima tesko prihvatiti da su zamjenili namjerno bolji sa losijim sistemom, pa izmisljaju izgovore. Objektivno, za BiH je to bilo najproduktivnije doba u zadnjih 600 godina.
Maraschino

#7849 Re: juga 1950.-1990.

Post by Maraschino »

Pogotovu za BiH, malo bolje od Kosova. :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#7850 Re: juga 1950.-1990.

Post by Chmoljo »

madner wrote:Stanje se samo od sebe poboljsava, posto ljudi odlaze, manje je nezaposlenih, sto dovodi do boljih uslova za radnike koji su tu.

Mali je problem dugorocna perspektiva, ali inace sve pet. :D
čuj, i Crna smrt je imala svoje pozitivne posljedice u smislu da su kmetovi mogli reći zmeljoposjedniku: ako hoš, daj povišicu, ako neš, nek ti hanuma uzme volove i trnokop i nek ore sama.

bez zezancije, odliv stanovništva nije sjajna vijest, nego tragična, ali svako zlo za nešto dobro.
Locked