Pa dobro, de ti drzi slovo.Banksy wrote:džaba trošiš vrijeme.radostan dan wrote:
problem je što neće biti dobro...
kad nam dijaspora počne držati slovo šta i kako, tačno bih se ranila...
Sta predlazes?
Al’ nemoj cmizdrit, to je najlakse.
Pa dobro, de ti drzi slovo.Banksy wrote:džaba trošiš vrijeme.radostan dan wrote:
zijancer wrote:zamisli da je imao posla sa normalnim ljudima
Kao prvo, goli otok je bio aktuelan desetak godina. Mitomanija o surovom golom otoku gdje su se slali neprijatelji države 35 godina je upravo samo to - mitomanija.kakavdanakneiskustvu wrote:zamislimo drzavu,imaginarnu,u kojoj je 35 godina na vlasti bio samo jedan covjek,bez mogucnosti izbora nekog drugog,u drzavi u kojoj nije smjelo biti vise od jedne pol. partije,u drzavi u kojoj su ljudi slani na imaginarni goli otok,zatvor u kojem su ljudi zatvarani jer su opsovali predsjednika te drzave,drzavu u kojoj su ljudi masovno slani u zatvore zbog drugacijeg misljenja,ne zbog nekog zlocina nego samo zbog drugacijeg misljenja
demokratija ili diktatura?
Kad nema ko drugi da pravi nove standarde - to ce da radi Bakir, ne zato sto je pametan vec zato sto nema konkurencije. Barem ne trosi vrijeme na ozivljavanju mrtvaca kao mnogi drugi nazalost. sunce mu zarko.Drosera capensis wrote:ako je ono bila diktatura šta je ovo danas sunce ti žarko?
ono što smo sami mi ili nasi roditelji trazili,demokratija,da svako moze biti biran i biratiDrosera capensis wrote:ako je ono bila diktatura šta je ovo danas sunce ti žarko?
Ejs?Banksy wrote:džaba trošiš vrijeme.radostan dan wrote:
ili nasi preci nisu bili normalni ili mi.kakavdanakneiskustvu wrote:zijancer wrote:zamisli da je imao posla sa normalnim ljudima
hoces reci da npr. moj djed,moja baba,tvoji preci nisu bili normalni?
Bilo je istrazivanje vezano za ex YU prostor po tom pitanju - pokusacu naci. Uglavnom Slovenci ne zale nimalo za YU, Hrvati u vrlo malom broju,.. a ostatak je poznat gdje je u BiH najvise i to upravo u probosanskim snagama. Ko se stalno raspravlja ko je srusio Jugu i okrivljava drugoga - Srbi i Bosnjaci. Slovenci i Hrvati se jos i pohvale kako su je rusili i daaavno prije raspada to poceli.jeza u ledja wrote:Problem na ovakvim temama je sto se na Jugu ili nekadasnji sistem danas gleda iz perspektive danasnje BiH. (mislim, osim dijaspore sa americkim sindromom, jel) Naravno, razumljivo da je neko ko je danas u BiH promatra nesto iz pespektive Bosne, a ne iz Paragvaja, ali, nije samo Bosna bila u Jugi i nije se samo u Bosni desila tranzicija.
Sto neko rece, danas, malo ko na bivi sistem gleda pozitvno (mislim - manjina ljudi, ne bas "malo ko", mozda 10-20% ljudi) u vecini zemalja, osim u par iznimaka, u koje spada i Bosna. U njoj je ta brojka vjerovatno bliza 50%, sto je opet i razumljivo s obzirom sta nam je novi "sistem" donio.
Malo se bar treba pokusati bar na sekund gledati na stvari iz perspektive drugih, mislim ovo vazi za sve. I ovo nije samo sa geografskog aspekta vec i generacijskog.
Maraschino wrote:ili nasi preci nisu bili normalni ili mi.kakavdanakneiskustvu wrote:zijancer wrote:zamisli da je imao posla sa normalnim ljudima
oni trpili 35 godina jednog covjeka i taman kada su dobili priliku da izaberu, izabrali pogresne ljude i eto belaja. da je bogdom jos 35 godina samo da ne izgine onoliko naroda.
kako mozes tvrditi da smo mi danas normalni kada nas handre 26 godina jedni te isti. krv nam piju na slamcicu a jedino sto mozemo to je da ih psujemo i ne moramo u tvorza.
p.s. znas li kako je hodza objasnjavao demokratiju svojim dzematlijama?
Bio sam i ja mlad i naivan pa glasao za cetnika Kecmanovica.kakavdanakneiskustvu wrote:
ja znam da za ove koji su zadnjih 26 godina na vlasti nisam nikad glasao,tako da mislim da sam ja bar po tome normalan,osim jednom,prije 17-18 godina kad je sdp godinu ili dvije bio na vlasti,i ovo sve pise osoba koja se na popisu stanovnistva u martu 1991. izjasnila kao jugosloven,bio mlad,lud,naivan
ne znam
hoću reći da su vanjske i unutrašnje okolnosti bile toliko komplikovane, skoro oduvijek, da niko nije vjerovao da će mu poći za rukom da sve to bilo kako ujedini, jer kraljevini sigurno nije..pucala je po šavovima bar 3 putakakavdanakneiskustvu wrote:zijancer wrote:zamisli da je imao posla sa normalnim ljudima
Vidis, sada bi im oprostio i jednopartijski sistem, i nestasice, i njihov nepotizam...samo da ove vise ne gledam.kakavdanakneiskustvu wrote:35 godina jedan covjek predsjednik,bio bi i 55 da je pozivio,bez mogucnosti da bilo ko drugi i pomisli biti kandidat za tu funkcijum,samo jedna pol. partija,sama pomisao na osnivanje neke druge rezultira zatvorom,ne nije diktatura
ono u istocnom bloku je diktatura,i to tezi oblik,ovo kod nas je ocito bio prilicno blazi oblik,diktature,jer je to bila diktatura
Nije jedan vec dva, nije Tito bio predsjednik 35 god. vec 27 god, niti je bio prvi predsjednik vec Ivan Ribar od 45 do 53 god.kakavdanakneiskustvu wrote:35 godina jedan covjek predsjednik,bio bi i 55 da je pozivio,bez mogucnosti da bilo ko drugi i pomisli biti kandidat za tu funkcijum,samo jedna pol. partija,sama pomisao na osnivanje neke druge rezultira zatvorom,ne nije diktatura
ono u istocnom bloku je diktatura,i to tezi oblik,ovo kod nas je ocito bio prilicno blazi oblik,diktature,jer je to bila diktatura
čuj, i Crna smrt je imala svoje pozitivne posljedice u smislu da su kmetovi mogli reći zmeljoposjedniku: ako hoš, daj povišicu, ako neš, nek ti hanuma uzme volove i trnokop i nek ore sama.madner wrote:Stanje se samo od sebe poboljsava, posto ljudi odlaze, manje je nezaposlenih, sto dovodi do boljih uslova za radnike koji su tu.
Mali je problem dugorocna perspektiva, ali inace sve pet.