Sirija vol. 2

Locked
habanero68

#78176 Re: Sirija vol. 2

Post by habanero68 »

Kikibombona wrote:
apsidejzi wrote:
habanero68 wrote:SAA have captured Resafa, Raqqa governorate from ISIS

https://isis.liveuamap.com/en/2017/19-j ... -from-isis
Kolko ja vidim na mapi, ovo je bio jedini juzni put kojim se IS mogao povuci iz Rake. Imaju jos jedan put a to je prema Deir ez-Zorru. Il se oni ne misle povlaciti iz Rake il ako se budu povlacili napsce DEZ. Mozda ovo objasnjava zasto su Kurdi napali SAA i ovo sa avionom. Nisu zelili da se uzme Resafa jer je sad IS blokiran u Raki i bice im teze zauzeti je.
Ma to je suplja prica druze. Ova Refsafa ili kako se vec zove je potpuno nebitna. SAA je mogla proci kilometrima juzno od Refsefe i opet blokirati put. Napad je pokrenula sirijska armija a ne SDF. Da SDF zeli zaustaviti SAA, napali bi jako, prebacili udarne jedinice iz Rake. Istina je da SDF ne zeli sukobe SAA. I sada general SDF kaze da ne zele nikakve sukobe ali da ce odgovoriti na svaki napad. SDF je isto tako, da je htio, mogao zauzeti sve ta naftna polja prije nego je stigla SAA. NE. Zauzeli su Tabka vojnu bazu i tu stali, povukli udarne jedinice. Dakle, odlucili su da to nije njihova zemlja. :D

ISIL je vec povukao iz Rake koga je mislio povuci, tj. glavesine i administraciju. Ovi sto su ostali borit ce se do kraja, na zalost kurdskih boraca koji ce dobro najebati dok ih ne poraze. ISIL komanda kada naredi borbu do kraja, odustajanja i predaje nema. Da se povuku, pobili bi ih, radi izdaje. Vec vidjeno vise puta. Svaki put kada bi se neka skupina povukla, javno bi ih pogubili kao opomenu drugima.

Ovdje se igraju neke igre... Rusi su prije otprilike mjesec dana NICIM IZAZVANI poceli sa pricom da su SDF teroristi, da su isto kao ISIL i sl. :shock: :? Poceli su pakovati price da SDF pusta ISIL iz Rake i slicne gluposti, iako Raka nije okruzena, iako se ISIL moze povuci bez da trazi dozvolu od nekoga. Mjesec dana su pripremali teren za ovo sto je uslijedilo. Vec su dva puta pogodili SDF zapadno od Tabke. Oba puta rekli, greska. Sada su napali avijacijom, tenkovima i artiljerijom. To je danas zvanicno izjavio glasnogovornik SDF. I dodao je da ce zestoko odgovoriti na svaki naredni pokusaj agresije.

Zasto sve ovo? Smatram da iza svega stoji Putin. Moguce da sve radi u saradnji sa Iranom. Rusija nema odane i mocne saveznike poput Amerike. Sve je to na klimavim nogama. Rusija ne moze biti jaka bez odanih i bogatih saveznika. Zbog toga maksimalno zatezu u Siriji kako bi polarizovali BI, formirali dva cvrsta bloka. Jedan blok bi vodili Rusi - drugi Amerikanci. Glavni cilj Rusije je po meni Turska. Zele ih imati u svom timu, kao odanog partnera. Da bi im se Turska priklonila moraju se osjecati ugrozeno, moraju kod Rusa traziti spas. Turci su sasrani radi jacanja sirijskih Kurda. Na tu kartu igraju Rusi.

Ovo je moja pretpostavka, moze biti da je u pozadini nesto drugo. Jedno je sigurno, Rusi su odjednom poceli furati anti-kurdsku propagandu. I sada evo sirijska vojska napada Kurde. Ameri su sat vremena ranije upozorili Ruse da se napadi zaustave. Rusi i Asadovci su se o to oglusili, svjesno su trazili eskalaciju.

Prljava Putinova igra!!
Ja mislim da si se ti previse poistovjetio sa Kurdima. Toliko da bi neki strucniji ljudi, mogli reci nesto vise o tome. Ja sam na strani Asada. naj vise zbog toga jer vidim da se, prakticno cijeli "demokratski zapad" a za racun cionista, urotio protiv njega. Sluze se svim podlostima i sredstvima, i spremni su svijet uvuci u strahote rata, radi svojih sitnih interesa.

Nemogu kurde osudjivati 100%. Velike se to igre desavaju. To sto su im stavili oglav i pretvorili ih u korisne magarce, koji ce ginuti za njihove interese to je njihov problem.

Kazes SAA napala SDF. Pa malo logike pobogu brate. Zasto se SDF odjedamput spustio prema Resafi. SAA odgovara u ovom trenutku sukob sa njima? Napravili stit koji ih brani od turaka, pustaju im pojacanja za Raqu? Sta mislis kome odgovara rat izmedju SAA i SDF? Na prvom mjestu Izraelu, pa njihovim slugama SAD-istima.

SADisti u kurdima vide destabilizacijske snage koje su im potrebne u ovom momentu u Syriji. Kad im vise ne budu trebali odbacit ce ih kao kurton.
handžar88

#78177 Re: Sirija vol. 2

Post by handžar88 »

Kikibombona wrote:
handžar88 wrote:Suplja je ta tvoja prica, SDF hoce ovo hoce ono, SDF ne zeli ovo nece ono, rekli su ovi nisu rekli ono.. pa ko njih sta pita :lol: jel jos nisi skonto da ih niko nista ne pita i da samo slusaju?
Asad je toliko slab da mora slusati Putina, Rohanija i Naserlaha. Sirija je mrtva. Drugi odlucuju.

SAA je mala i izmrcvarena vojska. Udarnu pesnicu cine Hezbolah, siitske milicije, Iranci i Rusi.
Pa u sustini i jest sukob SAD i Rusije..Izraela i Irana, a po tome je svaka drzava na svijetu je mrtva osim njih par.. i nemoj molim te vise pisat SDF rekao ovo ono, smijesno je. I upisi ti sve vise lice na Savine..
jao_situacije

#78178 Re: Sirija vol. 2

Post by jao_situacije »

Kikibombona wrote:
handžar88 wrote:Suplja je ta tvoja prica, SDF hoce ovo hoce ono, SDF ne zeli ovo nece ono, rekli su ovi nisu rekli ono.. pa ko njih sta pita :lol: jel jos nisi skonto da ih niko nista ne pita i da samo slusaju?
Asad je toliko slab da mora slusati Putina, Rohanija i Naserlaha. Sirija je mrtva. Drugi odlucuju.

SAA je mala i izmrcvarena vojska. Udarnu pesnicu cine Hezbolah, siitske milicije, Iranci i Rusi.
savo ? :shock:
GIVI

#78179 Re: Sirija vol. 2

Post by GIVI »

Kikibombona wrote:
apsidejzi wrote:
habanero68 wrote:SAA have captured Resafa, Raqqa governorate from ISIS

https://isis.liveuamap.com/en/2017/19-j ... -from-isis
Kolko ja vidim na mapi, ovo je bio jedini juzni put kojim se IS mogao povuci iz Rake. Imaju jos jedan put a to je prema Deir ez-Zorru. Il se oni ne misle povlaciti iz Rake il ako se budu povlacili napsce DEZ. Mozda ovo objasnjava zasto su Kurdi napali SAA i ovo sa avionom. Nisu zelili da se uzme Resafa jer je sad IS blokiran u Raki i bice im teze zauzeti je.
Ma to je suplja prica druze. Ova Refsafa ili kako se vec zove je potpuno nebitna. SAA je mogla proci kilometrima juzno od Refsefe i opet blokirati put. Napad je pokrenula sirijska armija a ne SDF. Da SDF zeli zaustaviti SAA, napali bi jako, prebacili udarne jedinice iz Rake. Istina je da SDF ne zeli sukobe SAA. I sada general SDF kaze da ne zele nikakve sukobe ali da ce odgovoriti na svaki napad. SDF je isto tako, da je htio, mogao zauzeti sve ta naftna polja prije nego je stigla SAA. NE. Zauzeli su Tabka vojnu bazu i tu stali, povukli udarne jedinice. Dakle, odlucili su da to nije njihova zemlja. :D

ISIL je vec povukao iz Rake koga je mislio povuci, tj. glavesine i administraciju. Ovi sto su ostali borit ce se do kraja, na zalost kurdskih boraca koji ce dobro najebati dok ih ne poraze. ISIL komanda kada naredi borbu do kraja, odustajanja i predaje nema. Da se povuku, pobili bi ih, radi izdaje. Vec vidjeno vise puta. Svaki put kada bi se neka skupina povukla, javno bi ih pogubili kao opomenu drugima.

Ovdje se igraju neke igre... Rusi su prije otprilike mjesec dana NICIM IZAZVANI poceli sa pricom da su SDF teroristi, da su isto kao ISIL i sl. :shock: :? Poceli su pakovati price da SDF pusta ISIL iz Rake i slicne gluposti, iako Raka nije okruzena, iako se ISIL moze povuci bez da trazi dozvolu od nekoga. Mjesec dana su pripremali teren za ovo sto je uslijedilo. Vec su dva puta pogodili SDF zapadno od Tabke. Oba puta rekli, greska. Sada su napali avijacijom, tenkovima i artiljerijom. To je danas zvanicno izjavio glasnogovornik SDF. I dodao je da ce zestoko odgovoriti na svaki naredni pokusaj agresije.

Zasto sve ovo? Smatram da iza svega stoji Putin. Moguce da sve radi u saradnji sa Iranom. Rusija nema odane i mocne saveznike poput Amerike. Sve je to na klimavim nogama. Rusija ne moze biti jaka bez odanih i bogatih saveznika. Zbog toga maksimalno zatezu u Siriji kako bi polarizovali BI, formirali dva cvrsta bloka. Jedan blok bi vodili Rusi - drugi Amerikanci. Glavni cilj Rusije je po meni Turska. Zele ih imati u svom timu, kao odanog partnera. Da bi im se Turska priklonila moraju se osjecati ugrozeno, moraju kod Rusa traziti spas. Turci su sasrani radi jacanja sirijskih Kurda. Na tu kartu igraju Rusi.

Ovo je moja pretpostavka, moze biti da je u pozadini nesto drugo. Jedno je sigurno, Rusi su odjednom poceli furati anti-kurdsku propagandu. I sada evo sirijska vojska napada Kurde. Ameri su sat vremena ranije upozorili Ruse da se napadi zaustave. Rusi i Asadovci su se o to oglusili, svjesno su trazili eskalaciju.

Prljava Putinova igra!!
Sve ovo što gledamo je prljava igra takozvanog SDF ili ti tvojih Kurdsih ljubavnika.Što jedan YPG traži u Tabqi?Ili zašto izlazi južno od Tabqe na Resafu i blokira Sirijskoj vojsci put prema Zoru?Zato što im tako naredili Ameri.Amerikanci več pet godina hoče zauzeti tkz foothold u Siriji.Kad su vidjeli da narod stoji uz Bašara i da je Arapsko prolječe neizvedivo stvorili su i podržali ISIL i Nusru i još jedno trideset sličnih koljačkih grupacija.I Sirija i Iran su pod žestokim napadima Turaka,Saudijaca,Jordanaca i degenertika iz cjelog svjeta preuzeli inicijativu.E onda uleču Rusi jel uviđaju da je vrag odnio šalu i gaze vehabije od Idleba,Damaska,Palmire,Alepa i drugdje.Zatim Jenkiji iskorištavaju Kurde i od njih rade svoje proxije.Grade vojne baze šalju ih na područja gdje Kurdi nikad nisu ni obitavali,umjetno upumpavaju velik novac i grade kurdski nacionalizam razne NGovove koji prodaju Kurdsku propagandu.Šalju i oružje i pozicioniraju svoje vojnike i opremu UNUTAR Sirijskog teritorija odnosno perfidno rade INVAZIJU suverenog teritorija međunarodno priznate zemlje.I sad je došlo vrijeme naplate,Sad YPG treba odrađvati dugove.SDF = ISIL u očima Američke vanjske politike.Jel kontaš da te na forumu podržava samo još Savox.Zapitaj se zašto je to tak0.
von_admir

#78180 Re: Sirija vol. 2

Post by von_admir »

Kikibombona wrote:

Skupi taj sav tvoj SDF sto ih ima i sve te kurde i opet nema ih ni za jednu fromacijsku diviziju sa ljudstvom a da ne pricamo o tehnici :-) .Pa sama republikanska garda ce isamarat te sve 1 na jedan a da ne pricam o Tigrovim jedinicama ili Brkinim :D
Kikibombona

#78181 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

jao_situacije wrote:...
Pusti bolan Saxxx-a, nemam ja sa njim nikakve veze. On podrzava dzihadiste, o kojima sam napisao bezbroj negativnih komentara i koje smatram kao drustveno smece. On podrzava selefije i ihvanije, a ja smatram da se ne zna ko je vece zlo. On podrzava Tursku i Katar a ja smatram da su prvi zlocinacka a drugi teroristicka drzava. Saxxx-a ni ISIL nije mrzak a ja ih smatram najvecim sljamom danasnjice.

Ja i Saxxx se jedino slazemo oko toga da je Asad smece i zlocinac. Samo na njega gledamo iz potpuno, potpuno razlicite perspektive.

Od svog prvog komentara, a vidi koliko ih ima, Kiki pise da je Asad zlocinac i bolesni diktator.

Moje je misljenje da su francusko-britanski zlikovci nacrtali monstrum drzave koje sto prije treba rasformirati i nacrtati nove, prirodne, homogene. Francusko-britanska Sirija je monstrum drzava. I smijesno je da anti-imperijalisti podrzavaju ovaj imperijalisticki projekat, tzv. Siriju, koja su Sajeks i Piko crtali prije 100 godina tako da drzava nikada ne moze profunkcionisati.
GIVI

#78182 Re: Sirija vol. 2

Post by GIVI »

von_admir

#78183 Re: Sirija vol. 2

Post by von_admir »

Kikibombona wrote:Dakle...
SDF statement. Since start of #Raqqa campaign SDF liberated many neighbourhoods. Since June 17 Regime forces launced large scale attacks

w jets/tanks/artillery on areas liberated by our heroic fighters. Aim of these attacks is stop us from liberating Raqqa. If Regime forces

continue to attack our positions we will be use our legitimate right to defend ourselves against these attacks. Talal Silo
...stvar je potpuno jasna.

Sve iscenirano, isplanirano od strane Putina. Jedina zrtva je sirijski pilot, kolateralna steta, ispao glupan.

Kurdi su davno mogli zuazeti Refsefu. Nije im to bio cilj. Uzeli su vojnu bazu Tabka i tu stali. Povukli udarne snage i poslali HXP da cuva linije.

Sirijska vojska je napala po nalogu Putina. Ni njima ne odgovara ovaj sukob.

SDF ne pokazuje nikakvu zelju da se bori sa SAA. Samo kazu da ce se braniti i to je to.
I Tabka je Kurdsko vekovno ognjiste isto kao sto treba osloboditi Refs :D .Poznata mi je ta prica od 90 tih :-)
von_admir

#78184 Re: Sirija vol. 2

Post by von_admir »

Kikibombona wrote:
jao_situacije wrote:...
Pusti bolan Saxxx-a, nemam ja sa njim nikakve veze. On podrzava dzihadiste, o kojima sam napisao bezbroj negativnih komentara i koje smatram kao drustveno smece. On podrzava selefije i ihvanije, a ja smatram da se ne zna ko je vece zlo. On podrzava Tursku i Katar a ja smatram da su prvi zlocinacka a drugi teroristicka drzava. Saxxx-a ni ISIL nije mrzak a ja ih smatram najvecim sljamom danasnjice.

Ja i Saxxx se jedino slazemo oko toga da je Asad smece i zlocinac. Samo na njega gledamo iz potpuno, potpuno razlicite perspektive.

Od svog prvog komentara, a vidi koliko ih ima, Kiki pise da je Asad zlocinac i bolesni diktator.

Moje je misljenje da su francusko-britanski zlikovci nacrtali monstrum drzave koje sto prije treba rasformirati i nacrtati nove, prirodne, homogene. Francusko-britanska Sirija je monstrum drzava. I smijesno je da anti-imperijalisti podrzavaju ovaj imperijalisticki projekat, tzv. Siriju, koja su Sajeks i Piko crtali prije 100 godina tako da drzava nikada ne moze profunkcionisati.
Pa Kiki i Saudija je montrum nacrtana od tih sitih :D citav bliski istok a i kod nas nije nista bolje sa granicama entitea pa sta cemo onda?
Kikibombona

#78185 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

I da, nemam namjeru odgovarati na sranja napisana u stilu Miroslava Lazanskog i onih delagata sa Hepi televizije...

Zavera bre!

Srpski nacionalisti, islamisti i ultra ljevicari mogu zajedno pod ruku. Ista im prica. CIA, MOSAD, IZRAEL, VATIKAN... bla, bla... Medjusobno se mrze a isto razmisljaju. :izet: :D

Nego, moj omiljeni medij, Dejli Sabah...

Syria's major water resources controlled by PKK's Syria affiliate

https://www.dailysabah.com/war-on-terro ... iliate/amp
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#78186 Re: Sirija vol. 2

Post by Bobi »

Index.hr...pukli i oni :lol:
Image
GIVI

#78187 Re: Sirija vol. 2

Post by GIVI »

Ono što je ispaljeno nije Šahab.Šahab ima domet od osamsto1 tisuču vjesto 2 i tisuču petso kilometara 3.Ispaljeno je ovo
Image
Zulfikar taktička balistička raketa dometa do devetsto kilometara improvizirana i novija verzija fateha 110.
Istaljena je iz baze pokraj Kermanšaha gdje živi nešto Kurda pa bi Kiki mogao ove zasluge prikrpati YPGu.Ili kako se ono tamu zovu PJAK.Sve vas plača isti...
Last edited by GIVI on 19/06/2017 16:04, edited 1 time in total.
Čitalac

#78188 Re: Sirija vol. 2

Post by Čitalac »

U čitavom ovom haosu valja imati na umu i stvari koje se dešavaju daleko od frontova.
Katar je prošle godine (baš u jeku "holokausta u Alepu") postao vlasnik 20 odsto ruskog giganta Rosneft, a sada i Saudijska Arabija najavljuje ulaganja od nekoliko milijardi dolara u sibirska nalazišta nafte i gasa. Dok se sirotinja kolje, gospoda će, bez obzira na ideološke i druge razlike, nastaviti sa unosnim poslovima.
Aramco’s internationalization strategy includes investments and operations in Russia or FSU republics the coming years. These actions are part of a diversification drive in Aramco, but should not be looked at with only attention for the Russian opportunities.
Taking into account the current Saudi situation, Aramco has been looking for access to technology, R&D and cooperation since decades with the usual suspects. Gazprom, Lukoil and Rosneft were not included at that time in the inner circle, as the geopolitical situation and the clash between communism and Wahhabism prevented an opening. This has changed, and both sides are now showing an increased willingness to cooperate in both their territories, Russia but also Saudi Arabia.
Moscow’s support for Riyadh’s plans will not only benefit the Kingdom’s natural gas development, but also corner Qatar fully. A combined Russian-Saudi power play in global gas could change it dramatically.
http://oilprice.com/Energy/Energy-Gener ... artel.html
habanero68

#78189 Re: Sirija vol. 2

Post by habanero68 »

Kikibombona wrote:

Kiki druze evo recimo da je to istina. Ti si starosjedilac na ovoj temi, ja skoro novajlija. Koliko vojski svijeta bi izdrzalo kao sto je izdrzala SAA? Koliko milijardi i milijardi su ulozili za unistavanje Syrije. Gotovo svi mediji svijeta su kao slijepci prenosili lazi o Asadu. Koliko oruzja i zlocinaca iz svijeta su upumpali da bi ostvarili cionisticke planove?

To sto je oslabljena ne govori da nema pravo postojanja. Naj veca vecina naroda stoji iza SAA. A tu su i prijatelji da pomognu ( Hezbolah, Rusi, Iran Kina )
Kikibombona

#78190 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

von_admir wrote:Pa Kiki i Saudija je montrum nacrtana od tih sitih :D citav bliski istok a i kod nas nije nista bolje sa granicama entitea pa sta cemo onda?
Zato ce nasa djeca ili unuci ratovati, radi ovih novih granica u BiH. Ratovat ce srpska i albanska djeca radi Kosova.

Ovo na BI ne funkcionise, posebno ne multi-kulti drzave. Treba napraviti etnicki homogene kurdske, azerbejdzanske, buludzistanske, sunitske, siitske, alevitske itd. drzave. I da se zivi u miru.

Manbidz su oslobodile kurdsko-arapske snage, kao i Tabku. Ja sam ovdje postavljao sastav gradskog vijeca grada Manbidza... 60% Arapi, 30% Kurdi i 10% ostali. Dakle, jednako kao udio pojedinih etnickih grupa u gradu. U gradskom vijecu Tabke su sve Arapi itd.

Uskoro ce referendum u Irackom Kurdistanu. Barzani je rekao da ce u kurdskoj drzavi participirati samo oni koji to zele. Ako vecina u nekoj regiji ne zeli biti dio Kurdistana, ako se tako na referendumu izjasni - bice dio Iraka. To narocito vazi za Shingal oko kojeg se najvise spore. Barzani je otvoreno rekao da ce narox Shingala odluciti. Ako vecina bude 'protiv' pripajanja Kurdistanu - ostaju sa Bagdadom. Sve cisto kao suza. Ne moze postenije.

E tako treba crtati nove granice, neka se narod izjasni sta zeli. Samo tako je moguce uspostaviti trajni mir.

Primjeti da u Rojavi NEMA anti-kurdskih protesta. ARAPI JEDINO U ROJAVI NE PROTESTUJU. Kako to? Zapravo, protestuju jedino drugi Kurdi, tj. kurdski nacionalisti, koji ne zele multi-kulti Sjevernu federaciju, tj. oni koji zele kompaktan kurdski entitet, koji bi se u budicnosti mogao odvojiti od Sirije.
jao_situacije

#78191 Re: Sirija vol. 2

Post by jao_situacije »

Bobi wrote:Index.hr...pukli i oni :lol:
Image
haha
Kikibombona

#78192 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

habanero68 wrote:Kiki druze evo recimo da je to istina. Ti si starosjedilac na ovoj temi, ja skoro novajlija. Koliko vojski svijeta bi izdrzalo kao sto je izdrzala SAA? Koliko milijardi i milijardi su ulozili za unistavanje Syrije. Gotovo svi mediji svijeta su kao slijepci prenosili lazi o Asadu. Koliko oruzja i zlocinaca iz svijeta su upumpali da bi ostvarili cionisticke planove?

To sto je oslabljena ne govori da nema pravo postojanja. Naj veca vecina naroda stoji iza SAA. A tu su i prijatelji da pomognu ( Hezbolah, Rusi, Iran Kina )
Koliko vojski svijeta bi izdrzalo ovo sto trpe dzihadisti?

Godinama su okruzeni u par enklava, Asad iz aviona i helikoptera istresa sve bombe sto ima, sporete, bojlere, frizidere... po njima przi hiljade tenkova, artiljerijskih cijevi... dosli i Rusi, ubise boga iz svega i svacega. Ubi Iran, Hezbolah, siitske milicije. Nagazio ih ISIL, nagazili i Kurdi. I Amerikanci ih rokaju po Idlibu.

Oni sa kalasima, u papucama i dronjcima, poneki ima koznu jaknu...

Kako izdrze majku im???

Srbi su podvili rep nakon par naleta i par tomahavki. Ovima se godinama istresa na glavu a oni se i dalje bore. KAKO?

Asad nikada nije raspisao mobilizaciju. Kod nas u BiH se mobilisalo sve zivo. Asad je imao oruzja za milion ljudi. Da je mobilisao, bilo bi sve gotovo za 7 dana.

NIJE SMIO CARE. Nije smio dijeli oruzje narodu, da mu taj isti narod ne bi skinuo glavu. Vjerovao je samo svojim Basistickim ofocirima koje dobro poznaje. Necemo ublehe prosipati.
habanero68

#78193 Re: Sirija vol. 2

Post by habanero68 »

Kikibombona wrote:
von_admir wrote:Pa Kiki i Saudija je montrum nacrtana od tih sitih :D citav bliski istok a i kod nas nije nista bolje sa granicama entitea pa sta cemo onda?
Zato ce nasa djeca ili unuci ratovati, radi ovih novih granica u BiH. Ratovat ce srpska i albanska djeca radi Kosova.

Ovo na BI ne funkcionise, posebno ne multi-kulti drzave. Treba napraviti etnicki homogene kurdske, azerbejdzanske, buludzistanske, sunitske, siitske, alevitske itd. drzave. I da se zivi u miru.

Manbidz su oslobodile kurdsko-arapske snage, kao i Tabku. Ja sam ovdje postavljao sastav gradskog vijeca grada Manbidza... 60% Arapi, 30% Kurdi i 10% ostali. Dakle, jednako kao udio pojedinih etnickih grupa u gradu. U gradskom vijecu Tabke su sve Arapi itd.

Uskoro ce referendum u Irackom Kurdistanu. Barzani je rekao da ce u kurdskoj drzavi participirati samo oni koji to zele. Ako vecina u nekoj regiji ne zeli biti dio Kurdistana, ako se tako na referendumu izjasni - bice dio Iraka. To narocito vazi za Shingal oko kojeg se najvise spore. Barzani je otvoreno rekao da ce narox Shingala odluciti. Ako vecina bude 'protiv' pripajanja Kurdistanu - ostaju sa Bagdadom. Sve cisto kao suza. Ne moze postenije.

E tako treba crtati nove granice, neka se narod izjasni sta zeli. Samo tako je moguce uspostaviti trajni mir.

Primjeti da u Rojavi NEMA anti-kurdskih protesta. ARAPI JEDINO U ROJAVI NE PROTESTUJU. Kako to? Zapravo, protestuju jedino drugi Kurdi, tj. kurdski nacionalisti, koji ne zele multi-kulti Sjevernu federaciju, tj. oni koji zele kompaktan kurdski entitet, koji bi se u budicnosti mogao odvojiti od Sirije.

Kiki uzmi Snikers. Nije ti dobro.

Po istim arsinima, ti bi pristao da tebe i tvoje maknu iz Zenice? Pristao bi da se izbrise tvoje postojanje od tamo?
sarajevoxxxx

#78194 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Kikibombona wrote:

Tako nekako. Na nivou neke lokalne zaštitarske agencije koja ima svoje poslovnice u dosta gradova u Siriji, a čiji zadatak je po svaku cijenu braniti porodice Al Asad, Mahluf, i još nekoliko drugih.
sarajevoxxxx

#78195 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Čitalac wrote:U čitavom ovom haosu valja imati na umu i stvari koje se dešavaju daleko od frontova.
Katar je prošle godine (baš u jeku "holokausta u Alepu") postao vlasnik 20 odsto ruskog giganta Rosneft, a sada i Saudijska Arabija najavljuje ulaganja od nekoliko milijardi dolara u sibirska nalazišta nafte i gasa. Dok se sirotinja kolje, gospoda će, bez obzira na ideološke i druge razlike, nastaviti sa unosnim poslovima.
Aramco’s internationalization strategy includes investments and operations in Russia or FSU republics the coming years. These actions are part of a diversification drive in Aramco, but should not be looked at with only attention for the Russian opportunities.
Taking into account the current Saudi situation, Aramco has been looking for access to technology, R&D and cooperation since decades with the usual suspects. Gazprom, Lukoil and Rosneft were not included at that time in the inner circle, as the geopolitical situation and the clash between communism and Wahhabism prevented an opening. This has changed, and both sides are now showing an increased willingness to cooperate in both their territories, Russia but also Saudi Arabia.
Moscow’s support for Riyadh’s plans will not only benefit the Kingdom’s natural gas development, but also corner Qatar fully. A combined Russian-Saudi power play in global gas could change it dramatically.
http://oilprice.com/Energy/Energy-Gener ... artel.html
Naravno. To sam ovdje na forumu napisao nebrojeno puta.
habanero68

#78196 Re: Sirija vol. 2

Post by habanero68 »

O tome koga je gadjao vladin avion. ( Sa drugog foruma preneseno )

Čak i američki potrčko u Londonu SOHR tvrdi da Ameri lažu o tome koga je bombardirao sirijski zrakoplov prije nego što je srušen.
http://www.syriahr.com/en/?p=68314

Isto tako navodno su sirijske snage/Tigrovi spasile pilota čiji su zrakoplov kauboji srušili:
https://www.facebook.com/srayaalaree...101452019842:0
https://twitter.com/NatDefFor/status/876793070804664320 :thumbup:
Last edited by habanero68 on 19/06/2017 16:45, edited 1 time in total.
Kikibombona

#78197 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

habanero68 wrote:Kiki uzmi Snikers. Nije ti dobro.

Po istim arsinima, ti bi pristao da tebe i tvoje maknu iz Zenice? Pristao bi da se izbrise tvoje postojanje od tamo?
Ko da mene makne iz Zenice i zasto? :shock: :? :o :o

E jedino da me makne neko u Svicu, ne bih se ljutio! :D
Moze i Austrija! :D

Recimo, da mi kaze, evo ti Kiki papiri, ides zivjeti u Cirih! :izet: :D

Te granice su nacrtali francusko-britanski zlikovici i one nemaju buducnost. Nekakav mir se moze odrzavati samo brutalnom diktaturom. Vidis Libanona, frankenstajn drzava, samo pitanje vremena kada ce ponovo poceti novi rat.
dječak sa šibicama

#78198 Re: Sirija vol. 2

Post by dječak sa šibicama »

Ne znam zasto nakon save, dopustate i ovom da privatizuje temu.

Koga briga za njegova "strateska opazanja i geostrateska razmisljanja", daj drzite se teme, Sirija.
Akibh

#78199 Re: Sirija vol. 2

Post by Akibh »

dječak sa šibicama wrote:
Koga briga za njegova "strateska opazanja i geostrateska razmisljanja", daj drzite se teme, Sirija.
Ne diraj Chelija, ni Kapetana :lol:
habanero68

#78200 Re: Sirija vol. 2

Post by habanero68 »

Kikibombona wrote:
habanero68 wrote:Kiki uzmi Snikers. Nije ti dobro.

Ko da mene makne iz Zenice i zasto? :shock: :? :o :o

E jedino da me makne neko u Svicu, ne bih se ljutio! :D
Moze i Austrija! :D

Recimo, da mi kaze, evo ti Kiki papiri, ides zivjeti u Cirih! :izet: :D

Te granice su nacrtali francusko-britanski zlikovici i one nemaju buducnost. Nekakav mir se moze odrzavati samo brutalnom diktaturom. Vidis Libanona, frankenstajn drzava, samo pitanje vremena kada ce ponovo poceti novi rat.
Kiki zelim ti samo reci da pojedinci, nacionalisti politicari koji su djelili zemlje po nacionalnom kljucu ( pa i YU ) su stvorili Frankestajne od drzava, uvjeravajuci ljude da nemogu jedni sa drugima da zive. A imali su samo njima znane ciljeve.
Locked