Ja mislim da si se ti previse poistovjetio sa Kurdima. Toliko da bi neki strucniji ljudi, mogli reci nesto vise o tome. Ja sam na strani Asada. naj vise zbog toga jer vidim da se, prakticno cijeli "demokratski zapad" a za racun cionista, urotio protiv njega. Sluze se svim podlostima i sredstvima, i spremni su svijet uvuci u strahote rata, radi svojih sitnih interesa.Kikibombona wrote:Ma to je suplja prica druze. Ova Refsafa ili kako se vec zove je potpuno nebitna. SAA je mogla proci kilometrima juzno od Refsefe i opet blokirati put. Napad je pokrenula sirijska armija a ne SDF. Da SDF zeli zaustaviti SAA, napali bi jako, prebacili udarne jedinice iz Rake. Istina je da SDF ne zeli sukobe SAA. I sada general SDF kaze da ne zele nikakve sukobe ali da ce odgovoriti na svaki napad. SDF je isto tako, da je htio, mogao zauzeti sve ta naftna polja prije nego je stigla SAA. NE. Zauzeli su Tabka vojnu bazu i tu stali, povukli udarne jedinice. Dakle, odlucili su da to nije njihova zemlja.apsidejzi wrote:Kolko ja vidim na mapi, ovo je bio jedini juzni put kojim se IS mogao povuci iz Rake. Imaju jos jedan put a to je prema Deir ez-Zorru. Il se oni ne misle povlaciti iz Rake il ako se budu povlacili napsce DEZ. Mozda ovo objasnjava zasto su Kurdi napali SAA i ovo sa avionom. Nisu zelili da se uzme Resafa jer je sad IS blokiran u Raki i bice im teze zauzeti je.habanero68 wrote:SAA have captured Resafa, Raqqa governorate from ISIS
https://isis.liveuamap.com/en/2017/19-j ... -from-isis![]()
ISIL je vec povukao iz Rake koga je mislio povuci, tj. glavesine i administraciju. Ovi sto su ostali borit ce se do kraja, na zalost kurdskih boraca koji ce dobro najebati dok ih ne poraze. ISIL komanda kada naredi borbu do kraja, odustajanja i predaje nema. Da se povuku, pobili bi ih, radi izdaje. Vec vidjeno vise puta. Svaki put kada bi se neka skupina povukla, javno bi ih pogubili kao opomenu drugima.
Ovdje se igraju neke igre... Rusi su prije otprilike mjesec dana NICIM IZAZVANI poceli sa pricom da su SDF teroristi, da su isto kao ISIL i sl.![]()
Poceli su pakovati price da SDF pusta ISIL iz Rake i slicne gluposti, iako Raka nije okruzena, iako se ISIL moze povuci bez da trazi dozvolu od nekoga. Mjesec dana su pripremali teren za ovo sto je uslijedilo. Vec su dva puta pogodili SDF zapadno od Tabke. Oba puta rekli, greska. Sada su napali avijacijom, tenkovima i artiljerijom. To je danas zvanicno izjavio glasnogovornik SDF. I dodao je da ce zestoko odgovoriti na svaki naredni pokusaj agresije.
Zasto sve ovo? Smatram da iza svega stoji Putin. Moguce da sve radi u saradnji sa Iranom. Rusija nema odane i mocne saveznike poput Amerike. Sve je to na klimavim nogama. Rusija ne moze biti jaka bez odanih i bogatih saveznika. Zbog toga maksimalno zatezu u Siriji kako bi polarizovali BI, formirali dva cvrsta bloka. Jedan blok bi vodili Rusi - drugi Amerikanci. Glavni cilj Rusije je po meni Turska. Zele ih imati u svom timu, kao odanog partnera. Da bi im se Turska priklonila moraju se osjecati ugrozeno, moraju kod Rusa traziti spas. Turci su sasrani radi jacanja sirijskih Kurda. Na tu kartu igraju Rusi.
Ovo je moja pretpostavka, moze biti da je u pozadini nesto drugo. Jedno je sigurno, Rusi su odjednom poceli furati anti-kurdsku propagandu. I sada evo sirijska vojska napada Kurde. Ameri su sat vremena ranije upozorili Ruse da se napadi zaustave. Rusi i Asadovci su se o to oglusili, svjesno su trazili eskalaciju.
Prljava Putinova igra!!
Nemogu kurde osudjivati 100%. Velike se to igre desavaju. To sto su im stavili oglav i pretvorili ih u korisne magarce, koji ce ginuti za njihove interese to je njihov problem.
Kazes SAA napala SDF. Pa malo logike pobogu brate. Zasto se SDF odjedamput spustio prema Resafi. SAA odgovara u ovom trenutku sukob sa njima? Napravili stit koji ih brani od turaka, pustaju im pojacanja za Raqu? Sta mislis kome odgovara rat izmedju SAA i SDF? Na prvom mjestu Izraelu, pa njihovim slugama SAD-istima.
SADisti u kurdima vide destabilizacijske snage koje su im potrebne u ovom momentu u Syriji. Kad im vise ne budu trebali odbacit ce ih kao kurton.