Ukrajina

dek

#78051 Re: Ukrajina

Post by dek »

Smatrate li da Ukrajinci imaju ofanzuivni potencijal za to velike operacije kao npr. povratak Hersona.

Ja sam nekako skeptičan, dosad su se dobro branili ali nisam vidio neke veća ofanzivna djelovanja. Ne znam da su vratili ijedan grad, sela i naselja ne brojim a i tu je nekako ping pong sa obje strane.
Novosti

#78052 Re: Ukrajina

Post by Novosti »

lajkujMe wrote: 16/04/2022 11:08
Novosti wrote: 16/04/2022 10:47 Zadnji par dana nema pomjeranja linija
Lici dosta na period prije 24 februara.

Jedini i drugi skupljaju snage i zalihe.
Jedina razlika sto artiljerija radi s obe strane i Pozadisnki napadi.
Sve s ciljem remecenja priprema

Mislim kad krene svom snagom da će to biti oko Izjuma i možda Harkiva.
GAU8

#78053 Re: Ukrajina

Post by GAU8 »

dek wrote: 16/04/2022 11:50 Te brojke su veće, eto njih poginulo 3 hiljade a Rusa 20 hiljada, mislim stvarno.
Napadačka vojska, još ako je ovako loša kao ruska, uvijek je izloženija opasnosti.
dek

#78054 Re: Ukrajina

Post by dek »

Novosti wrote: 16/04/2022 11:59
lajkujMe wrote: 16/04/2022 11:08

Lici dosta na period prije 24 februara.

Jedini i drugi skupljaju snage i zalihe.
Jedina razlika sto artiljerija radi s obe strane i Pozadisnki napadi.
Sve s ciljem remecenja priprema

Slažem se, Izjum im je izgleda glavna fokalna tačka sa koje će pokušati prodor prema jugu, već su se približili Slovjansku.
Sa juga ne znam odakle će krenuti, Ukrajinci se fenomenalno drže oko Donjecka, nevjerovartno je da ih Rusi nikako ne mogu odbaciti dalje i da su i dalje skoro na vratima Donjecka.
lajkujMe

#78055 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

dek wrote: 16/04/2022 11:53 Smatrate li da Ukrajinci imaju ofanzuivni potencijal za to velike operacije kao npr. povratak Hersona.

Ja sam nekako skeptičan, dosad su se dobro branili ali nisam vidio neke veća ofanzivna djelovanja. Ne znam da su vratili ijedan grad, sela i naselja ne brojim a i tu je nekako ping pong sa obje strane.
Mislim da imaju.
Nema dokaza da je Ukrajinska armija sto se tice tehnike izgubila dovoljno da bi bila onemogucena ofanziva.

Ofanzivu smo vidjeli kod Kijeva, to jest Irpin, Bucha, Hostomel, Ivankiv.
Da se Rusi nisu povukli ovako brzo sanse su bile velike da ce pasti u okruzenje. I to je bilo pitanje dana a ne sedmica ili mjeseci.

Ono sto jeste problem sto Ukrajinci npr ne mogu izvrsiti ofanzivu na najtvrdji orah a to je Izum, nemaju oni snage da jednom ofanzivom uniste 1 vs 1 Ruse.
Cisto zato jer nikada nije 1v1 u tehnici.
Na svaki Ukrajinski tenk imas 3 Ruska, na svaki Komad artiljerije imas 3 ruskih itd itd..

Ali Rusi nisu jaki kao u Izumu na svakom dijelu okupirane Ukrajine, niti mogu biti, najvece Ruske snage nalaze se trenutno u Izumu, Kersonu i Marijupolju.

A + moraju imati velike snage od Bjelorusije do LNR da bi sprijecili ikakve ludosti Ukrajinaca da im urade nezamislivo a to je upad na Rusku teritoriju.
Dok je rat to ce uvijek ostati opasnost iako su male sanse za to. To je ogromna teritorija i ja vjerujem da Rusi koriste oko 90 do 95% sve vojske za sve ove operacije.

Isto tako mislim da oko Zaporozja nema puno BTGov nego regularne jedinice koje su jos manje obucene i jos slabije opremljene od BTG.

Tako da je najbolje sto Rusi imaju se nalazi na 3 male teritorije.
Izum+Marijupolj+Kerson
dek

#78056 Re: Ukrajina

Post by dek »

GAU8 wrote: 16/04/2022 12:01
dek wrote: 16/04/2022 11:50 Te brojke su veće, eto njih poginulo 3 hiljade a Rusa 20 hiljada, mislim stvarno.
Napadačka vojska, još ako je ovako loša kao ruska, uvijek je izloženija opasnosti.
Razlika sigurno nije ovolika, ni blizu. Mada moja procjena da je broj poginulih vojnika (civile ne ubrajam) otrpilike isti, možda Ukrajinmci imaju nešto više.

Napadač generalno ima više gubitaka ali ne treba zaboraviti rusku nadmoć u artiljeriji i avijaciji koja dosta kompenzuje te gubitke i sa kojom Ukrajinci imaju problem. A i Rusi više ne navaljuju kao prije.
dek

#78057 Re: Ukrajina

Post by dek »

lajkujMe wrote: 16/04/2022 12:03
dek wrote: 16/04/2022 11:53 Smatrate li da Ukrajinci imaju ofanzuivni potencijal za to velike operacije kao npr. povratak Hersona.

Mislim da imaju.
Nema dokaza da je Ukrajinska armija sto se tice tehnike izgubila dovoljno da bi bila onemogucena ofanziva.

Ofanzivu smo vidjeli kod Kijeva, to jest Irpin, Bucha, Hostomel, Ivankiv.
Da se Rusi nisu povukli ovako brzo sanse su bile velike da ce pasti u okruzenje. I to je bilo pitanje dana a ne sedmica ili mjeseci.

Ono sto jeste problem sto Ukrajinci npr ne mogu izvrsiti ofanzivu na najtvrdji orah a to je Izum, nemaju oni snage da jednom ofanzivom uniste 1 vs 1 Ruse.
Cisto zato jer nikada nije 1v1 u tehnici.
Na svaki Ukrajinski tenk imas 3 Ruska, na svaki Komad artiljerije imas 3 ruskih itd itd..

Ali Rusi nisu jaki kao u Izumu na svakom dijelu okupirane Ukrajine, niti mogu biti, najvece Ruske snage nalaze se trenutno u Izumu, Kersonu i Marijupolju.

A + moraju imati velike snage od Bjelorusije do LNR da bi sprijecili ikakve ludosti Ukrajinaca da im urade nezamislivo a to je upad na Rusku teritoriju.
Dok je rat to ce uvijek ostati opasnost iako su male sanse za to. To je ogromna teritorija i ja vjerujem da Rusi koriste oko 90 do 95% sve vojske za sve ove operacije.

Isto tako mislim da oko Zaporozja nema puno BTGov nego regularne jedinice koje su jos manje obucene i jos slabije opremljene od BTG.

Tako da je najbolje sto Rusi imaju se nalazi na 3 male teritorije.
Izum+Marijupolj+Kerson
Ne znam, Ukrajincima treba još puno puno teške artiljerije. Vidjećemo koliko će toga stići od Zapada.
Također i avioni, bez njih teško. Da li će ih dobiti, nisam siguran, zasad nema naznaka ali zapadne sile, kako vrijeme prolazi, pomijeraju granice preko kojih će ići, sve ozbiljnije naoružanje pristiže.
lajkujMe

#78058 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

dek wrote: 16/04/2022 12:03

Slažem se, Izjum im je izgleda glavna fokalna tačka sa koje će pokušati prodor prema jugu, već su se približili Slovjansku.
Sa juga ne znam odakle će krenuti, Ukrajinci se fenomenalno drže oko Donjecka, nevjerovartno je da ih Rusi nikako ne mogu odbaciti dalje i da su i dalje skoro na vratima Donjecka.
Izum je strateski izuzetno bitan, ali ako ima istine u onom sto sam procitao, taj pravac je mac s dvije ostrice.
Iako Izum trenutno vrvi od Rusa, logisticke linije su im u opasnosti evo i zasto

Image

Crveno su glavni putevi za logistiku, kao sto vidite sjeverno crveni krug, nemaju kontrolu ceste tako da tu moraju djelomicno ici preko lokalnih makadamskih ili vak blatnjavih puteva.
Kod Borova im je najbitnija linija snabdjevanja.
Ako Borovo padne 80% logistike ce im propasti, bice primorani dovoditi svu logistiku preko veoma losih uskih cesta i time uveliko usporen dotur goriva, municije, hrane i pojacanja.
A zuto je mjesto Barvinovke koje Rusi zarko zele.
5 napada je bilo u 1 sedmici svih 5 napada je unisteno.

Gledao sam satelitske snimke tih lokalnih puteva i iskreno u vrijeme rasputice mnogo ce tu biti problema.

Rusi ako krenu iz Izuma a ne osiguraju kvalitetno dopremanje logistike mogu da ocekuju isto kao kod Kijeva.
Linije i linije unistenog oklopa i ljudstva.

A kasni ofanziva upravo zbog te cinjenice da im logistika nije bas na cvrstim nogama.
A ne pomaze sto su proteklih dana Ukrajinci izvrsili nekoliko bitnih diverzija.

Unistenje Zeljeznickog mosta prema DNR (U Rusiji)
Unistenje Mosta iza Izuma.
Konstantni artiljerijski napadi na logistiku u DNR

Vjerujem Ukrajinskoj komandi da zna sta radi.

@dek

Sto se tice Artiljerije, Rusi imaju prednosti u kolicini, Ukrajinci imaju prednost sto koriste pametna municija+dronovi za korekciju paljbe

Ono sto smo citav rat vidjeli gdje su mnogi vojni strucnjaci ostali zbunjeni a mi na forumu s njima koliko je precizna artiljerija Ukrajinske vojske. Direktni udari na vozila u vecim kolicinama.
Mislim da Ukrajinska efektivna preciznost negira Rusku brojnost. I vrlo moguce da su u tom domenu ako nista Ukrajinci mnogi blizi Rusima nego sto mislimo.
A preko granice dolaze MLRS i Haubice i Samohodne.
Samo u ova dva dana doslo je oko 100 kom ako ne i 200 kom ako racunamo vucene haubice
lajkujMe

#78059 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Nije samo SAS na terenu :izet:
tovarish

#78060 Re: Ukrajina

Post by tovarish »

Timscho

#78061 Re: Ukrajina

Post by Timscho »

navodno je UA juče raketirala i Chystovodivku, to bi bio napad sa zapada na ruske rute za logistiku u zaleđu Izyuma.

lajkujMe

#78062 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

tovarish wrote: 16/04/2022 12:59

:D

:lol:
tovarish

#78063 Re: Ukrajina

Post by tovarish »

Svakim danom sve jadniji i jadniji!
GAU8

#78064 Re: Ukrajina

Post by GAU8 »

tovarish wrote: 16/04/2022 13:17

Ovi hrabri pozrtvovni vojnici zapravo svojim tijelima i pancirima stite cisternu...
hellhammer

#78065 Re: Ukrajina

Post by hellhammer »

sportman1 wrote: 14/04/2022 23:50 U toj cijeloj priči se najgore ponijela EU koja je poklekla pred USA interesima.
Umjesto da trguju kao Mađari sa Rusima za plin ili naftu, da naprave partnerstvo u Evropi, da koriste primjerenu političku retoriku prema Rusiji, oni su se oslonili na SAD kojima su interesi da EU i Rusija nikako ne sarađuju jer su konkurencija SAD.
To se najbolje vidjelo na Sj. tok 2 ,kad su SAD uvodile sankcije firmama koje su radile na njemu.
Posljedice??

Sve poskupljuje ,recesija ili čak ekonomska depresija kucaju na vrata, atomke se svako malo pominju i to će morati neko da plati.
Ko?
Pa obični građani, ti i ja.
Jer elite su obezbjeđene.

Kakav dilentatizam EU. Ko djeca od 12 godina.
Neka vala bude gorivo i 5€ i hrana neka se udupla samo da se jednom za svagda pokaze tigrovima od papira gdje im je mjesto
Novosti

#78066 Re: Ukrajina

Post by Novosti »

Ukrajinci su odbili par napada iz svih dijelova Ukrajine, mislim da je bilo i oko Izjuma, ima teorija da Ukri planiraju osloboditi neki grad sjeverno od Izjuma i zatvoriti Ruse u prsten
lajkujMe

#78067 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Novosti wrote: 16/04/2022 13:36

Ukrajinci su odbili par napada iz svih dijelova Ukrajine, mislim da je bilo i oko Izjuma, ima teorija da Ukri planiraju osloboditi neki grad sjeverno od Izjuma i zatvoriti Ruse u prsten

To bi bio Kupiansk.
Svi putevi vode kroz njega.

Image
lajkujMe

#78068 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Inace, cinjenica da se strane trupe nalaze na tlu Ukrajine.

To jest SAS i Litvanska vojska i drugi je poprilicno velika stvar.

Naravno tu su vezano za treninge ali nesto nisam siguran da su tu da obuce vojsku Ukrajine kako se takticki kretati.

Mislim da su tu da ih uce zapadnoj tehnologiji i opremi.

Boga pitaj sta ce sve uci u Ukrajinu sljedecih par sedmica

Inace James je danas bas aktivan evo i razloga

Nisam znao da je Severodonetsk pod zestokim udarima uopste nema vijesti iz tog grada velicine Mostara

Last edited by lajkujMe on 16/04/2022 13:59, edited 1 time in total.
geralt

#78069 Re: Ukrajina

Post by geralt »

Novosti

#78070 Re: Ukrajina

Post by Novosti »

lajkujMe wrote: 16/04/2022 13:44
Novosti wrote: 16/04/2022 13:36

To bi bio Kupiansk.
Svi putevi vode kroz njega.

Image

Da al prvo treba ju Borovu zauzet. Inače zar Ukri nisu pred Borovom? Jel ispravna ta mapa?
GAU8

#78071 Re: Ukrajina

Post by GAU8 »

geralt wrote: 16/04/2022 13:59
Ovo mi je iz licnog iskustva tako poznato....

Junaci pocetnici prilikom povlacenja (bjezanja) su postavljali rucne bombe na vratima koje se aktiviraju ako pokusas otvoriti.
Srecom mi smo iz predostroznosti usli kroz prozor.
lajkujMe

#78072 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

@Novosti

Mapa je do prije 2 sata pokazivala da su Ukrajinci kod Borova.
Prije sat promjenjeno.

Livemaps mi iskreno nije pouzdan ali jeste naj pouzdanija.
Nazalost sem Vojske Ukrajine i Rusije i eventualno Natoa niko ne zna tacne linije razdvajanja
istra_hr

#78073 Re: Ukrajina

Post by istra_hr »

GAU8 wrote: 16/04/2022 10:22
Dio gdje je potonuo kruzer je jako plitak. Oko 50 metara
8-)
Mislim da nisi u pravu
Približne koordinate potonuća krstarice Moskva su: 45... E i 31... N što je lajkujme objavio (by US) u prijašnjim postovima.
To je istočno od Zmijskog otoka, i cca. 140 km južnije od Odese, cca. 70 km od Ukr.obale
.. još uvijek dosta daleko od Krima i Sevastopolja

Ak pratiš "izobate" NEMA šanse da je u tom dijelu Crnog mora dubina oko 50 metara. :D
btw. prosječna dubina C. Mora je 1200 m (max. 2200)
lajkujMe

#78074 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

:shock:

Ukrajinci ne prestaju da me iznenadjuju.
Vilkha-M.
Njihov upgrade Smerch MLRSa
Primarna zamjena za Tochka balisticke.

MLRS dalekog dometa dometa do 130 km sa GPS guidance i tacnoscu od 10 metara, bojna glava od 236kg
12 raketa na jednom kamionu.

Vilkha-M2 je takodjer u razvoju s dometom od 200km, ali smanjene preciznosti na 30 metara.

Vilkha-M je usla u proizvodnju 2021 god u Maju.
Tako da je moguce da Ukrajinci posjedu par komada ovoga, s ogranicenom zalihom raketa.

Ako nisu unisteni i imaju raketa ostaje pitanje zasto nisu usli u upotrebu jos? Moze biti da imaju ogranicene zalihe raketa i cuvaju ih za kasnije.

Stvarno me iznenadjuju Ukrajinci.
Siromasniji su od Rusije na "papiru" ali prave bolja oruzja izgleda.
Dok su se Rusi fokusirali na "wow" oruzja koja imaju ogranicenu upotrebnu vrijednost, Ukrajinci su se fokusirali na manje skupe sisteme za potrebe svoje odbrane.

To ukljucuje navodjena Haubicka municija
Stugna-M
Neptun
MLRS municija
Mali dronovi za napad

Sve sto rade je integracija svih oruzja u jednu cjelinu, integracija kroz digitalizaciju im je izgleda glavni cilj.
Vrlo slicno Nato vojskama pogotovo US i VB vojsci.

Njihova Namjenska industrija je vrlo zanimljiva i nadam se poslije rata da cemo se navidjeti svega
zrakomlat

#78075 Re: Ukrajina

Post by zrakomlat »

tovarish wrote: 16/04/2022 13:17

Zapaljivo :D
Post Reply