Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
-
Seyfo
#7801 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Moze li tec ili neko upucen objasniti zasto se sad najednom odgadja gradnja autoputa Tarcin- Konjic????? Jasno je kao dan da bi se promet postojecom autocestom Vlakovo - Tarcin visestruko povecao, eksproprijacija gotova....? Ne nalazi se na Covicevoj listi zelja?? Ne morate se sloziti da se autoput gradi HDZu,ali prioritet mu se svakako daje...kada npr.pretvorite u novac,koliko je Medjugorje hajrovalo sto se do njega odavno dolazi iz Hrvatske autoputem, a ne recimo 2025.g kada ce Vc biti komplet gotov,stvari postaju jasnije...
-
tec
#7802 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
A tko je rekao da se odgađa? Koje to HDZ zelje? Jedina promjena je daje dodat Počitelj - Buna na prijašnje najavljeni ciklus izgradnje koji kasni 10 mjeseci zbog ne postojanja vlade FBiH. Naravno za Tarčin- Konjic još nije završeni pregovori o financiranju i fali glavni projekat nove petlje Konjic drugo se ništa nije promijenilo.Seyfo wrote:Moze li tec ili neko upucen objasniti zasto se sad najednom odgadja gradnja autoputa Tarcin- Konjic????? Jasno je kao dan da bi se promet postojecom autocestom Vlakovo - Tarcin visestruko povecao, eksproprijacija gotova....? Ne nalazi se na Covicevoj listi zelja?? Ne morate se sloziti da se autoput gradi HDZu,ali prioritet mu se svakako daje...kada npr.pretvorite u novac,koliko je Medjugorje hajrovalo sto se do njega odavno dolazi iz Hrvatske autoputem, a ne recimo 2025.g kada ce Vc biti komplet gotov,stvari postaju jasnije...
-
Seyfo
#7803 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Citajuci intervju sa novim direktorom Bucom, ne vidim da on tu dionicu uopste spominje a sve opcije finansiranja su iscrpljene, to obrazlaze do u detalje...realno gledajuci,navedena dionica je mozda i najskuplja po kilometru,( ili je tu negdje sa tunelom kroz Prenj) tako da mozemo ocekivati da se njom provozamo kad....? Menscini, zadnja na Vc
-
tec
#7804 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Jedina promjena od najava prije godinu dana i danas je 80 na 85km u ovom građevinskom ciklusu popis dionica je isti. I naravno zeleno svijetlo da traže koncesionara za dionicu Brze ceste Lašva-Travnik koje je do sada politika blokirala.Seyfo wrote:Citajuci intervju sa novim direktorom Bucom, ne vidim da on tu dionicu uopste spominje a sve opcije finansiranja su iscrpljene, to obrazlaze do u detalje...realno gledajuci,navedena dionica je mozda i najskuplja po kilometru,( ili je tu negdje sa tunelom kroz Prenj) tako da mozemo ocekivati da se njom provozamo kad....? Menscini, zadnja na Vc
- supercali
#7805 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Samo da hoce tarcin konjic napraviti pa ostalo nek grade kako zele
Najmrzi bio puta mi je upravo tarcin konjic pored neretve se i moze voziti i dalje prema granici
Jos sad ovaj prikljucak gotov milina
Najmrzi bio puta mi je upravo tarcin konjic pored neretve se i moze voziti i dalje prema granici
- drug_profi
#7806 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Fakat kad bi mogli ocekivati pocetak gradnje Tarcon-Konjic?
- Optimist
#7807 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Najavljeno je pustanje u promet petlje Brijesce u iduci ponedjeljak, dakle 16.11. Svi radovi su zavrseni, ostalo je jos šminkanje, ograda, nesto horizontalne signalizacije, ivicnjaci i sl. Prema gradu se zasad nece raditi dalje. Ekipa koja je ovdje bila sa mehanizacijom ce biti prebacena na novo gradiliste, tj izgradnju kruznog toka kod pekare AS.
-
Seyfo
#7808 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Upravo to je i poenta moje priče - ljudi će rado platiti autoput da se ne muče uz i niz Ivan planinu(to im je najmrži dio puta na trasi budućeg Vc), dok recimo trenutno mnogi kad hoće iz Sa za MO svjesno izbjegavaju Vlakovo-Tarčin zbog plaćanja i priključnih cesta a ne dobija se mnogo u vremenu; ili npr.kad god sam vozio Zenica-Žepče, pala mi je na pamet misao da taj dio autoputa treba zadnji da se gradi jer je konfiguracija terena i put takav da većinom vozim u petoj 90km/h. Jest jeftiniji za napraviti, ali mnogi će ga izbjegavati zbog plaćanja. Isto vrijedi recimo i za dio budućeg Vc između donje Jablanice i Mostara.supercali wrote:Samo da hoce tarcin konjic napraviti pa ostalo nek grade kako zele
Naravno, ja govorim o prioritetima gradnje; svakako treba sve izgraditi, ali treba smisleno i pametno postaviti prioritete. I Slovenija je npr.povezala svoje gradove davno, a priključke do granica prema HR i A je radila zadnje. Znači, u našem slučaju,logično je prvo dio ZE-SA-MO kad su već na trasi sutoputa. Kad sam vidio impresivne biografije stručnjaka i znalaca iz Autocesta, pade mi na pamet da bi trebali to skontati sami.
Razmišlja li iko u tom smjeru?
-
mijonja
#7809 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Mislim da je @tec o tome govorio, naime, za dionicu od Konjica prema Mostaru se mijenjala ili se jos uvijek mijenja trasa (tzv. optimizacija) tako da ce polozaj petlje Konjic biti pomaknut u odnosu na raniji prijedlog/projekt. Mozda bi se, evenualno, odmah autocesta mogla nastaviti do Bradine ili tu negdje...
Mi iz Sarajeva nekad previse lokalno gledamo na AC, ona nije zamisljena samo za nas, nego da korist ima cijela Bosna (i Hercegovina) i tranzitni saobracaj. Naravno, gledajuci velicinu Sarajeva, vrlo je bitno da se autocestom moze sto dalje dogurati iz grada, jer to potice na vece koristenje iste.
Cinjenica da ce skoro pustanje u promet kraka sarajevske obilaznice (2b) dosta povecati koristenje autoceste prema Konjicu.
Što se Ivana tice, licno meni, nije tako strasno, gore mi se voziti oko Ostrosca i iz Jablanice onim krivinama i usponom...
Mi iz Sarajeva nekad previse lokalno gledamo na AC, ona nije zamisljena samo za nas, nego da korist ima cijela Bosna (i Hercegovina) i tranzitni saobracaj. Naravno, gledajuci velicinu Sarajeva, vrlo je bitno da se autocestom moze sto dalje dogurati iz grada, jer to potice na vece koristenje iste.
Cinjenica da ce skoro pustanje u promet kraka sarajevske obilaznice (2b) dosta povecati koristenje autoceste prema Konjicu.
Što se Ivana tice, licno meni, nije tako strasno, gore mi se voziti oko Ostrosca i iz Jablanice onim krivinama i usponom...
-
Seyfo
#7810 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Krak obilaznice je svakako dobar i poželjan,i zbog većeg korištenja postojećeg autoputa prema Tarčinu, a i zbog silnih automobila koji petkom popodne zakrče izlaz kroz Vogošću. Mada ovaj krak vodi izlazu iz grada i prema Mo i prema Ze, ipak vjerujem da će najveći procenat korisnika kraka biti oni prema Ze.
- supercali
#7811 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ja licno bi koristio ap do igranice nebitno u k9jem smjeru sjever ili jug
Al kad vec nije izgradjeno onda nek grade najgore dionice a po meni je to tarcin konjic a vjerujem i mnogima
Ako cemo posteno do mosta begic i begovic ili kako s3 vec zove meni je smrt ostalo je "milina"
Al kad vec nije izgradjeno onda nek grade najgore dionice a po meni je to tarcin konjic a vjerujem i mnogima
Ako cemo posteno do mosta begic i begovic ili kako s3 vec zove meni je smrt ostalo je "milina"
-
Seyfo
#7812 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
I ja bi lično koristio autoput do granice uvijek, ali nisu relevantni oni koji jednom godišnje idu na more i prođu tuda.Autocesta od njih ne živi.
Relevantni su oni koji pravac Vlakovo -Tarčin svakodnevno koriste,iz ovih ili onih razloga. Oni većinom idu starom cestom, koja je i dalje prometna i ima nizak prosjek brzine, dok je ap pust i prazan; zna se desiti da prođete u jednom smjeru čitavu dužinu od 21 km i ne vidite nikoga na cesti, a u suprotnom smjeru prođe jedno vozilo.Jednom sam zimi prolazio,padao je snijeg i samo grtalica je pravila promet; ako mnogo pada, nije sigurno ići brže od 60 km/h a onda možeš i starom cestom.
Međutim, svi ovi koji prave gužvu starom cestom kroz Hadžiće bi rado platili cestarinu na dionici Tarčin -Konjic, a vjerujem da bi u tom slučaju rekli "jebaji ga" i koristili i postojeći dio do Vlakova.
I da, složio bih se, do mosta Begića i Begovića, ili koji kilometar prije, autoput je potreban što prije-a dalje kad god.
Relevantni su oni koji pravac Vlakovo -Tarčin svakodnevno koriste,iz ovih ili onih razloga. Oni većinom idu starom cestom, koja je i dalje prometna i ima nizak prosjek brzine, dok je ap pust i prazan; zna se desiti da prođete u jednom smjeru čitavu dužinu od 21 km i ne vidite nikoga na cesti, a u suprotnom smjeru prođe jedno vozilo.Jednom sam zimi prolazio,padao je snijeg i samo grtalica je pravila promet; ako mnogo pada, nije sigurno ići brže od 60 km/h a onda možeš i starom cestom.
Međutim, svi ovi koji prave gužvu starom cestom kroz Hadžiće bi rado platili cestarinu na dionici Tarčin -Konjic, a vjerujem da bi u tom slučaju rekli "jebaji ga" i koristili i postojeći dio do Vlakova.
I da, složio bih se, do mosta Begića i Begovića, ili koji kilometar prije, autoput je potreban što prije-a dalje kad god.
- supercali
#7813 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
vlakovo tarcin a mozemo reci i vogosca tarcin nisu frekventni jer jos nije prikopcan ovaj odvojak za sarajevo
i ja vise puta bas idem u tarcin na vikendicu kod sestre i cesto mi je mrsko skretati na vlakovo nego produzim starom cestom
kad se napravi ovo na stupu rado cu otici na stup tu se ukljuciti i zaobici sve do tarcina
pa tako i eventualne guzve na ulazu u ilidzu onda onu brzu cestu gdje imas pacijenata da bog mili sacuva a da ne pricam dalje sto i sada zaobidjes kad se odvojis na vlakovu na ap pa picis prema tarcinu
tako da sada vecinom tu vlakovo tarcin koriste oni koji idu iz zenice prema jugu i to je njima doslovno sarajevska zaobilaznica
a dobro do mosta ili koji km prije tj kad se spojis uz neretvu kad idu oni pravci
ostalo sve se nekako moze se voziti
i ja vise puta bas idem u tarcin na vikendicu kod sestre i cesto mi je mrsko skretati na vlakovo nego produzim starom cestom
kad se napravi ovo na stupu rado cu otici na stup tu se ukljuciti i zaobici sve do tarcina
pa tako i eventualne guzve na ulazu u ilidzu onda onu brzu cestu gdje imas pacijenata da bog mili sacuva a da ne pricam dalje sto i sada zaobidjes kad se odvojis na vlakovu na ap pa picis prema tarcinu
tako da sada vecinom tu vlakovo tarcin koriste oni koji idu iz zenice prema jugu i to je njima doslovno sarajevska zaobilaznica
a dobro do mosta ili koji km prije tj kad se spojis uz neretvu kad idu oni pravci
ostalo sve se nekako moze se voziti
- Thorgerson
#7814 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Sve stoji, ali ipak bilo ko ko ide iz Sarajeva sumnjam da ce ici starim putem kad se otvori pristup zaobilaznici iz Brijesca. Dakle, ljudi koji ne idu bas svaki dan. Nego sta ja znam idu poslovno, idu dalje ka jugu itd. Sta ces se ovako ukljucivati u Vlakovu, vec si prosao pola puta.Seyfo wrote:I ja bi lično koristio autoput do granice uvijek, ali nisu relevantni oni koji jednom godišnje idu na more i prođu tuda.Autocesta od njih ne živi.Relevantni su oni koji pravac Vlakovo -Tarčin svakodnevno koriste,iz ovih ili onih razloga. Oni većinom idu starom cestom, koja je i dalje prometna i ima nizak prosjek brzine, dok je ap pust i prazan; zna se desiti da prođete u jednom smjeru čitavu dužinu od 21 km i ne vidite nikoga na cesti, a u suprotnom smjeru prođe jedno vozilo.Jednom sam zimi prolazio,padao je snijeg i samo grtalica je pravila promet; ako mnogo pada, nije sigurno ići brže od 60 km/h a onda možeš i starom cestom.Međutim, svi ovi koji prave gužvu starom cestom kroz Hadžiće bi rado platili cestarinu na dionici Tarčin -Konjic, a vjerujem da bi u tom slučaju rekli "jebaji ga" i koristili i postojeći dio do Vlakova.I da, složio bih se, do mosta Begića i Begovića, ili koji kilometar prije, autoput je potreban što prije-a dalje kad god.
Ok, ajd ko mora bas svaki dan ici zbog posla, ali koliko je takvih. Mozda oni nece, ali usteda na vremenu je ja mislim sigurno 10-15 minuta. Plus, sto je voznja autoputem opustenija i ne moze se porediti sa voznjom po staroj cesti.
Dakle, ne moras paziti hoce li ti neko izletiti sa strane, hoce li ti kakav pjesak odluciti iskociti pred auto, hoce li kakav hajvan preticati i zapucati se u tebe itd. Da ne govorim koliko ogranicenja imas po staroj cesti. Pa od mostarskog do Hadzica ogranicenje je 60 ili negdje i 50km/h plus nekoliko pjesackih prelaza imas, kameru i semafor. I da, mozes ti njega gasati, ali radari su uvijek negdje postavljeni i velike su sanse da ce te zakacit.
E sad skontaj na ljeto kad raja navali na more. Sumnjam da ce iko i pomisliti da ide starom cestom, jednom kad vidi da je u tarcinu za 10-15minuta...istina, nece se sad saobracaj nesta drasticno povecati, jbg...moramo imati iole jacu dionicu da bi ljudi vidjeli da im je isplativo ici tuda. Kad se skupi 60-70km to je vec nesto.
- drug_profi
#7815 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Idem ja bar dva puta u mjesecu prema jugu iz SA, i ovako i onako, i rekao sam sam sebi da su te dvije i po marke sitnica za ono sto izbjegnem.
Uopste vise ne uzimam u obzir voznju starom cestom, jer za tu malu sumu dobijem 15 minuta, i postedim se radara, nerviranja i nedajboze udesa.
Razumijem da je skupo za svakodnevnu voznju.
Uopste vise ne uzimam u obzir voznju starom cestom, jer za tu malu sumu dobijem 15 minuta, i postedim se radara, nerviranja i nedajboze udesa.
Razumijem da je skupo za svakodnevnu voznju.
-
Seyfo
#7816 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Prosao ponedjeljak 16.11 i sta bi sa obilaznicom?
-
tec
#7817 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Šta se tačno trebalo desiti 16.11?Seyfo wrote:Prosao ponedjeljak 16.11 i sta bi sa obilaznicom?
- shiljak
#7818 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Stari članak
Sarajevski spoj na A1: Asfaltiranje u toku, na autoput sa Stupa nakon 16. novembra
Očekivani završetak radova na lijevom i desnom mostu, rampama i rondou Briješće, tj. na dionici koja predstavlja vezu grada Sarajeva sa A1, je 16. novembra, a puštanje u promet po završetku obaveznog tehničkog pregleda", rečeno je iz Cesta.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/sarajevs ... /151029068
-
tec
#7819 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Neznam kako klix sakuplja svoje informacije ali ja mislim da je bolje čitati zvaničnu komunikaciju direktno od JP Ceste a ne neko nagađanje novinara:
http://www.jpdcfbh.ba/ba/novosti/saopce ... 2015.shtml
http://www.jpdcfbh.ba/ba/novosti/saopce ... 2015.shtml
TRENUTNE AKTIVNOSTI NA ZAVRŠETKU SARAJEVSKE OBILAZNICE
JV Euroasfalt & ŽGP d.o.o., izvođač radova na dijelu Sarajevske obilaznice, LOT 2, dionica Butila – Briješće –Stup (LOT 2A i LOT 2B), finalizira preostale radove.
Zvanični rok završetka izgradnje ovog dijela Sarajevske obilaznice je 29. februar 2016. Kako se završni radovi poklapaju sa zimskim periodom, izvođač radova je poduzeo dodatne napore da radove na izgradnji rondoa Briješće i dijela vijadukta Briješće završi ranije, tj. do 18. novembra 2015. Pod pretpostavkom povoljnih vremenskih uvjeta, završetkom ovog dijela radova pustiti će se u funkciju 3,0 km već završene dionice autoceste LOT 2A. Završetkom ovog dijela Sarajevske obilaznice u funkciju se stavlja najveća petlja na koridoru Vc, petlja Butila (petlja u tri nivoa), koju je JP Ceste FBiH d.o.o. implementiralo i završilo kroz LOT 1. Dionica će biti puštena u promet nakon tehničkog prijema okončanih radova.
-
mijonja
#7820 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Odlicna vijest
. Sada bi se trebala povecati i iskoristenost postojece autoceste prema Tarcinu i Zenici.
- ja sam amoniman
#7821 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
nista to bez daljneg nastavka izgradnje gradskog autoputa do Ciglana
-
edin_the
#7822 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
U inat dušmanima

- supercali
#7823 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
cuj nista toja sam amoniman wrote:nista to bez daljneg nastavka izgradnje gradskog autoputa do Ciglana
pa sad se guzvas od stupa do vlakova ili do josanice a ovako od stupa malo prema vizi i to si u tarcinu ili zenici za oko 10-15 minuta odnosno pola sata 45min zavisno kako vozis
- jao_situacije
#7824 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ja sam amoniman wrote:nista to bez daljneg nastavka izgradnje gradskog autoputa do Ciglana
gradski autoput po optimističnoj procjeni košta 900 miliona km
-
VjecitiStudent
#7825 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
S obzirom da je zaobilaznica građena punih 12 godina, nikako mi nije jasno ovo sa inatom ...edin_the wrote:U inat dušmanima![]()
...