Trudnjače i porodilje online
Moderator: anex
-
kakavdanakneiskustvu
#7801 Re: Trudnjače i porodilje online
znaju li trudnice i porodilje iz zenice radi li doktor karahasan porođaje,prirodne i carske rezove?
- manekenka u penziji
#7802 Re: Odg: Trudnjače i porodilje online
Ja ne volim kada ima postova na koje nije niko odgovorio pa cu da urgiramradenska wrote:Drage mame i trudnice, koliko se ono otprilike nakon zaceca mogu osjetiti simptomi trudnoce. S prvim djetetom mi se je nekako pred inace ocekivanu menstruaciju pocelo gaditi meso.
Nesto kontam, malo mi rano da se 5-6 dana od eventualnog zaceca mogu i bilo kakvi simptomi ali meni je toliko muka da mi se zeludac okrene od same pomisli da bilo sta jedem. Ne planiram trudnocu a ne bi mi bilo mrsko ni da zatrudnim.
Ja mislim da ti je to sve individualno, ja sam bila ubjedjena da mi menzes standardno kasni ali kad vratim film unazad postojali su jasni simptomi po kojima sam mogla pretpostaviti da sam u drugom stanju, prvenstveno po grudima koje su bile užasno bolne i natečene ili po jako cestom odlasku u WC radi mokrenja.
Moji simptomi su počeli sa samim izostankom menzesa a možda i malo prije.
Mučnine su me pratile neka dva mjeseca i to od 6.sedmice trudnoće.
U tvom slučaju, da li je rano, ne znam, ali se isto može desiti da si imala jedan menzes u toku trudoce.
Jesi radila test? Clear blue bi trebao biti najosjetljiviji za testiranje rane trudnoće. (Ja sam koristila najjeftinije u 5.ili 6. sedmici i oba su tacno pokazala)
-
radenska
#7803 Re: Trudnjače i porodilje online
Jedino test onda ostaje
Ma s prvim djetetom sam bila potpuno slijepa na bilo kakve simptome. Cak mi ni stalne nesvjestice i dva puta padanje u nesvijest nije bilo jasan znak da nesto nije uredu pa sam zato ''iznenada'' zavrsila u bolnici na cuvanju trudnoce
Ipak, hvala na odgovoru
-
jaina
#7804 Re: Trudnjače i porodilje online
Drage moje, interesuje me da li je ijedna od vas imala iskustvo sa Deksametazon inekcijama u toku trudnoće? Pošto nosim blizance, doktorica mi ih je prepisala uz obavezno ležanje u bolnici. Ako može i cijanjeni doktori da da svoje mišljenje 
- Alhemicarkaa
#7805 Re: Trudnjače i porodilje online
Daju se kao preventiva u slučaju prijevremenog poroda kako bi se pluća razvila. Moja snaha ih je primila, mislim da idu tri, imala je prijevremeni porod i zahvaljujući tim inekcijama bebe su mogle samostalno disati, u inkubatoru su bili radi preventive. Tako da slušaj doktoricu.jaina wrote:Drage moje, interesuje me da li je ijedna od vas imala iskustvo sa Deksametazon inekcijama u toku trudnoće? Pošto nosim blizance, doktorica mi ih je prepisala uz obavezno ležanje u bolnici. Ako može i cijanjeni doktori da da svoje mišljenje
-
julisiz es grant
#7806 Re: Trudnjače i porodilje online
Samo da potvrdim ovaj odgovor. Dexamethason 12 mg (3 ampule), po literaturi dovoljno da se da jednokratno i eventualno ponovi nakon 7 dana (tako i sam radim), mada neki daju i više dana.Alhemicarkaa wrote:Daju se kao preventiva u slučaju prijevremenog poroda kako bi se pluća razvila. Moja snaha ih je primila, mislim da idu tri, imala je prijevremeni porod i zahvaljujući tim inekcijama bebe su mogle samostalno disati, u inkubatoru su bili radi preventive. Tako da slušaj doktoricu.jaina wrote:Drage moje, interesuje me da li je ijedna od vas imala iskustvo sa Deksametazon inekcijama u toku trudnoće? Pošto nosim blizance, doktorica mi ih je prepisala uz obavezno ležanje u bolnici. Ako može i cijanjeni doktori da da svoje mišljenje
- manekenka u penziji
#7807 Re: Trudnjače i porodilje online
Odkako sam bila na zadnjem pregledu, javio mi se vodenkast sekret. On se pojavi par puta dnevno i bas mi budu mokre gaćice i čak zna da protopi na odjeću. Imam ja i drugi sekret, koji lici na bijelo pranje, ali ovaj vodenkasti mi je "zaseban".
Čitala sam da to može biti i curenje plodne vode pa sam se bas prepala.
Inače pijem jako puno tecnosti, vise od 2l dnevno, odnose nemam ako to ima ikakve veze. Taj sekret mi se javi kod nekog "napora" npr.hodanja, nikad dok sjedim/ležim.
Jednom mi je odmah nakon mokrenja iscurio.
Doktore, sta vi mislite o ovome?
Da li bih trebala zakazati pregled ili bezveze panicim?
Inače pijem jako puno tecnosti, vise od 2l dnevno, odnose nemam ako to ima ikakve veze. Taj sekret mi se javi kod nekog "napora" npr.hodanja, nikad dok sjedim/ležim.
-
Anelicha
#7808 Re: Trudnjače i porodilje online
Pitanje i za doktora naseg aa i trudnice
na sinosnjoj kontroli,35 sedmic kaze ginic AC da je 318 mm,jel to normalno ? Na netu citam da je to oznaka za opseg trbuha bebinog... Gdje je ukupna velicina bebe :$ i tezina 2,747 : $
-
julisiz es grant
#7809 Re: Trudnjače i porodilje online
Nezahvalno je ovako davati dijagnoze. Vjerovatno je bijelo pranje, ali ipak prati, pa ako se nastavi svakako odi ginekologu.manekenka u penziji wrote:Odkako sam bila na zadnjem pregledu, javio mi se vodenkast sekret. On se pojavi par puta dnevno i bas mi budu mokre gaćice i čak zna da protopi na odjeću. Imam ja i drugi sekret, koji lici na bijelo pranje, ali ovaj vodenkasti mi je "zaseban".
-
julisiz es grant
#7810 Re: Trudnjače i porodilje online
To je normalan obim trbuha za tu dob trudnoće, a i težina je uredna.Anelicha wrote:Pitanje i za doktora naseg aa i trudnicena sinosnjoj kontroli,35 sedmic kaze ginic AC da je 318 mm,jel to normalno ? Na netu citam da je to oznaka za opseg trbuha bebinog... Gdje je ukupna velicina bebe :$ i tezina 2,747 : $
- manekenka u penziji
#7811 Re: Odg: Trudnjače i porodilje online
Hvala doktore!julisiz es grant wrote:Nezahvalno je ovako davati dijagnoze. Vjerovatno je bijelo pranje, ali ipak prati, pa ako se nastavi svakako odi ginekologu.manekenka u penziji wrote:Odkako sam bila na zadnjem pregledu, javio mi se vodenkast sekret. On se pojavi par puta dnevno i bas mi budu mokre gaćice i čak zna da protopi na odjeću. Imam ja i drugi sekret, koji lici na bijelo pranje, ali ovaj vodenkasti mi je "zaseban".
-
Anelicha
#7812 Re: Trudnjače i porodilje online
julisiz es grant wrote:To je normalan obim trbuha za tu dob trudnoće, a i težina je uredna.Anelicha wrote:Pitanje i za doktora naseg aa i trudnicena sinosnjoj kontroli,35 sedmic kaze ginic AC da je 318 mm,jel to normalno ? Na netu citam da je to oznaka za opseg trbuha bebinog... Gdje je ukupna velicina bebe :$ i tezina 2,747 : $
Hvala mnogooo doktore
jos samo da pitam jel moguce znati cjelokupnu duzinu bebe? :$
-
julisiz es grant
#7813 Re: Trudnjače i porodilje online
Od drugog trimestra ultrazvučno nije moguće mjeriti dužinu, jer se beba uslijed rasta najprije savija, a zatim se više i ne može jednom slikom vidjeti cijela beba, nego samo dio po dio. Koliko znam, nema formula za izračunavanje dužine bebe u odmaklokj trudnoći.Anelicha wrote:
Hvala mnogooo doktoresvaka cast kad uopce imate volje na ovolika pitanja odg:$
-
Anelicha
#7814 Re: Trudnjače i porodilje online
julisiz es grant wrote:Od drugog trimestra ultrazvučno nije moguće mjeriti dužinu, jer se beba uslijed rasta najprije savija, a zatim se više i ne može jednom slikom vidjeti cijela beba, nego samo dio po dio. Koliko znam, nema formula za izračunavanje dužine bebe u odmaklokj trudnoći.Anelicha wrote:
Hvala mnogooo doktoresvaka cast kad uopce imate volje na ovolika pitanja odg:$
-
kakavdanakneiskustvu
#7815 Re: Trudnjače i porodilje online
pitanje za upućene,supruga mi je u 9. mjesecu trudnoće,na porodiljskom bolovanju je,šta od papirologije treba pripremiti,gdje,kad,kako?,je li trebam u centar za socijalni rad ići,banku?
-
suza81
#7816 Re: Trudnjače i porodilje online
sad za sad eventualno doznake za bolovanje ako je zaposlena, a kad se abd porodi otpusno pismo iz bolnice, pa u opcinu prijavit bebu, pa socijano regulisat bebi osiguranje i zdravstvenu knjizicu i porodiljsku naknadu za suprugu. eh sad sta svakoj od tih ustanova jos od dokumenata treba vjerovatno se razlikuje od kantona do kantona, tako da ti je najbolje prije samog dogadjaja, ako mislis da sad imas vise vremena to sve obici i raspitat se.kakavdanakneiskustvu wrote:pitanje za upućene,supruga mi je u 9. mjesecu trudnoće,na porodiljskom bolovanju je,šta od papirologije treba pripremiti,gdje,kad,kako?,je li trebam u centar za socijalni rad ići,banku?
-
safran
#7817 Re: Trudnjače i porodilje online
Pretpostavljam da se pitanje odnosi na ostvarivanje prava na naknadu i prijavljivanje potomka. U KS sve informacije možeš dobiti u opštini boravišta preko službe za rad i socijalnu politiku (tako nekako). Nešto malo papira možeš pripremiti prije poroda a ključni dokument je rodni list djeteta za koji ti treba otpusno pismo iz bolnice. Dakle, lagano do opštine, pripremiti šta se može a onda sjesti i vrtiti palčevima. Hajd, sad, sretno !kakavdanakneiskustvu wrote:pitanje za upućene,supruga mi je u 9. mjesecu trudnoće,na porodiljskom bolovanju je,šta od papirologije treba pripremiti,gdje,kad,kako?,je li trebam u centar za socijalni rad ići,banku?
-
kakavdanakneiskustvu
#7818 Re: Trudnjače i porodilje online
ajd sutra ću otići raspitati se,hvala
-
bizet
#7819 Re: Trudnjače i porodilje online
@danak, zasto na porodiljskom, zasto jos nije na cuvanju trudnoce, tako dobija 100% platu, na porodiljskom je neka cudna racunica od nekih 70% i jos dodatno umanjenih
ako je cuvanje trudnoce onda samo redovna kontrola komisiji...ako je prebacena na porodiljsko bolovanje onda ces samo doznake od doktora opste prakse odnijeti u Centar za socijalni rad, ili kako se vec tacno zove, to ti je tamo iza Papirne, iza pivnice, i obavezno popuniti formular, dobices kod njih na salteru, ako slucajno zaborave trazi obavezno, koji ces odnijeti njoj na posao da njen posodavac takodje popuni...nakon toga redovno nositi doznake u Centar za socijalni rad i to je to
ovo sto se tice ostvarivanja naknade za porodiljsko odustsvo...a kad se bebac rodi onda ces sa otpusnicom iz bolnice do Opstine i tamo ce ti sve dodatno objasniti, nije neka procedura niti nauka
banka nema veze sa bolovanjem, sem ako nema kakv kredit pa da pregovaras oko njegove naplate sad kad su primanja umanjena i uz to ce kasniti
ako je cuvanje trudnoce onda samo redovna kontrola komisiji...ako je prebacena na porodiljsko bolovanje onda ces samo doznake od doktora opste prakse odnijeti u Centar za socijalni rad, ili kako se vec tacno zove, to ti je tamo iza Papirne, iza pivnice, i obavezno popuniti formular, dobices kod njih na salteru, ako slucajno zaborave trazi obavezno, koji ces odnijeti njoj na posao da njen posodavac takodje popuni...nakon toga redovno nositi doznake u Centar za socijalni rad i to je to
ovo sto se tice ostvarivanja naknade za porodiljsko odustsvo...a kad se bebac rodi onda ces sa otpusnicom iz bolnice do Opstine i tamo ce ti sve dodatno objasniti, nije neka procedura niti nauka
banka nema veze sa bolovanjem, sem ako nema kakv kredit pa da pregovaras oko njegove naplate sad kad su primanja umanjena i uz to ce kasniti
-
julisiz es grant
#7820 Re: Trudnjače i porodilje online
Zato što se ne može više biti na bolovanju zbog ugrožene trudnoće nakon što se steknu uslovi za porodiljsko (28 dana prije poroda).bizet wrote:@danak, zasto na porodiljskom, zasto jos nije na cuvanju trudnoce, tako dobija 100% platu, na porodiljskom je neka cudna racunica od nekih 70% i jos dodatno umanjenih
-
kakavdanakneiskustvu
#7821 Re: Trudnjače i porodilje online
bizet wrote:@danak, zasto na porodiljskom, zasto jos nije na cuvanju trudnoce, tako dobija 100% platu, na porodiljskom je neka cudna racunica od nekih 70% i jos dodatno umanjenih
a ne znam,valjda su sve trudnice mjesec dana prije poroda na porodiljskom bolovanju
kako doznake odnijeti u centar za s. rad kad imam samo jednu primjerak doznaka,jedan u ambulanti,drugi ostao na komisiji,treći na poslu,zar ne ostaje jedna i nama?
-
julisiz es grant
#7822 Re: Trudnjače i porodilje online
To su vjerovatno doznake sa prethodnog, "običnog" bolovanja, jer na porodiljskom nema komisije, nosiš doznake u socijalno i u firmu.
Naravno, moguće da je u zeničkom kantonu nešto drukčija praksa.
-
kakavdanakneiskustvu
#7823 Re: Trudnjače i porodilje online
julisiz es grant wrote:To su vjerovatno doznake sa prethodnog, "običnog" bolovanja, jer na porodiljskom nema komisije, nosiš doznake u socijalno i u firmu.
neki dan na komisiji bio i oni zaključili bolovanje i doktorica u ambulanti otvorila novo bolovanje od godinu dana,to bi tako trebalo biti?
- manekenka u penziji
#7824 Re: Trudnjače i porodilje online
Ja znam dvije trudnice koje su bile na čuvanju trudnoće, i to bez ikakve stvarne potrebe, pa su se dogovorile s doktorom da im ne otvara porodjajno sve dok ne dodju do pred termin za porod.
-
julisiz es grant
#7825 Re: Trudnjače i porodilje online
Da, to je to. I sada ćeš na kraju svakog mjeseca nositi doznake u socijalno i u ženinu firmu.kakavdanakneiskustvu wrote:julisiz es grant wrote:To su vjerovatno doznake sa prethodnog, "običnog" bolovanja, jer na porodiljskom nema komisije, nosiš doznake u socijalno i u firmu.
neki dan na komisiji bio i oni zaključili bolovanje i doktorica u ambulanti otvorila novo bolovanje od godinu dana,to bi tako trebalo biti?