Eh sad objasni bolje gdje živiš ili je ovo fkt trollanje?anelsol wrote: ↑25/06/2023 10:41 U vrlo kratkom periodu u mom naselju se dešavaju tektonske promjene. Pored dvije porodice koje su doselile iz Italije, a koje sam sponinjao ranije, komšinica mi neki dan reče da tu u blizini već neko vrijeme živi jedna porodica iz Ukrajine. Jadni ljudi pobjegli od belaja, a kako završiše u mom komšiliku nemam pojma. Moje iznenađenje bijaše još veće kada mi Amela iz lokalnog granapa, na moje pitanje za jednu gospođu koja pomalo nabada naš jezik, reče da je Poljakinja i da isto živi u našem naselju i već upisala djecu u školu za sljedeću godinu. Dvojica Turaka koja su rentali stan preko puta mene su otišli nakon što su završili posao. Amela mi reče da u životu nije srela veće alkoholičare. Ovaj jedan joj svaki dan kupovao litar Jack Danielsa i zaprijetio da ne smije da se desi da nema. Kaže isto vole opsovat. Elem, postajemo multinacionalna sredina.![]()
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Ozimician
#7801 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#7802 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U Varešu si sigurnoanelsol wrote: ↑25/06/2023 10:41 U vrlo kratkom periodu u mom naselju se dešavaju tektonske promjene. Pored dvije porodice koje su doselile iz Italije, a koje sam sponinjao ranije, komšinica mi neki dan reče da tu u blizini već neko vrijeme živi jedna porodica iz Ukrajine. Jadni ljudi pobjegli od belaja, a kako završiše u mom komšiliku nemam pojma. Moje iznenađenje bijaše još veće kada mi Amela iz lokalnog granapa, na moje pitanje za jednu gospođu koja pomalo nabada naš jezik, reče da je Poljakinja i da isto živi u našem naselju i već upisala djecu u školu za sljedeću godinu. Dvojica Turaka koja su rentali stan preko puta mene su otišli nakon što su završili posao. Amela mi reče da u životu nije srela veće alkoholičare. Ovaj jedan joj svaki dan kupovao litar Jack Danielsa i zaprijetio da ne smije da se desi da nema. Kaže isto vole opsovat. Elem, postajemo multinacionalna sredina.![]()
- anelsol
#7803 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mostar. Nisam ništa slagao, samo sam promjenio ime prodavačice da se ne prepoznaOzimician wrote: ↑25/06/2023 12:54Eh sad objasni bolje gdje živiš ili je ovo fkt trollanje?anelsol wrote: ↑25/06/2023 10:41 U vrlo kratkom periodu u mom naselju se dešavaju tektonske promjene. Pored dvije porodice koje su doselile iz Italije, a koje sam sponinjao ranije, komšinica mi neki dan reče da tu u blizini već neko vrijeme živi jedna porodica iz Ukrajine. Jadni ljudi pobjegli od belaja, a kako završiše u mom komšiliku nemam pojma. Moje iznenađenje bijaše još veće kada mi Amela iz lokalnog granapa, na moje pitanje za jednu gospođu koja pomalo nabada naš jezik, reče da je Poljakinja i da isto živi u našem naselju i već upisala djecu u školu za sljedeću godinu. Dvojica Turaka koja su rentali stan preko puta mene su otišli nakon što su završili posao. Amela mi reče da u životu nije srela veće alkoholičare. Ovaj jedan joj svaki dan kupovao litar Jack Danielsa i zaprijetio da ne smije da se desi da nema. Kaže isto vole opsovat. Elem, postajemo multinacionalna sredina.![]()
![]()
- Snake Eyes
#7804 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Prodavačica se zapravo zove Pamela.
- anelsol
- Ozimician
#7806 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Moguće, ja sam čuo da je Mostar trenutno hit što se tiče doseljavanja, čak i iz drugih krajeva BiH, remote, freelance i to.
Imam poznanika koji je iz Sarajeva preselio u okolinu Mostara, možda i ja tako uradim u budućnosti.
Bit će zanimljivo pratiti situaciju.
- anelsol
#7807 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ima toga koliko hoćeš. Znam slučajeva gdje su stranci, ne naša dijaspora, kupili nekretnine u okolini Mostara i sada su u fazi pribavljanja boravišnih dozvola. Uglavnom su to za sada većinom penzioneri, ali ima svakakvih slučajeva. Još jedna zanimljiva pojava. Znam nekoliko slučajeva gdje se porodice iz Sarajeva tokom zime presele u Mostar, a kad prođe zima nazad za Sarajevo.
Uglavnom cijene nekretnina su skočile do neba pa se došlo i do toga da se komad obične livade u okolini prodaje po 50 KM/m2, a tamo u Blagaju i okolini i do 100 KM.
-
akcija007
#7808 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Od prijatelja rodjak ima kucu za odmor za rentanje u okolici Blagaja . U koroni na 3 mj bracni par iz Rumunije iznajmio i dosli iz Bukuresta u okolinu Blagaja da zive i rade remote. Tako da je sve moguce
U Mostaru ima onaj UFC internacionalni koledz koji privlaci djecu (a mozda i roditelje ) iz cijelog svijeta
U Mostaru ima onaj UFC internacionalni koledz koji privlaci djecu (a mozda i roditelje ) iz cijelog svijeta
-
bitangeIprinceze
#7809 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kak'a je Pamela onako figurativno?
-
smijesni_ste
- Rugafet
#7811 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Hehe jesam hvala Bogusmijesni_ste wrote: ↑28/06/2023 17:50 @Rugafet jesi živ?![]()
![]()
https://www.yahoo.com/news/7-die-panama ... 32566.html
-
smijesni_ste
#7812 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Rugafet wrote: ↑28/06/2023 23:28Hehe jesam hvala Bogusmijesni_ste wrote: ↑28/06/2023 17:50 @Rugafet jesi živ?![]()
![]()
https://www.yahoo.com/news/7-die-panama ... 32566.html![]()
- Euphoria
#7813 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Treba se iseliti u drzave poput ove, gdje su osnovni odgoj i tolerancija misaone imenice
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/u-sv ... /230629018
- Javier Pena
#7814 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa nije ga zapalio Šveđanin, nego imigrant iz Iraka koji je došao prije par godina.Euphoria wrote: ↑29/06/2023 11:22 Treba se iseliti u drzave poput ove, gdje su osnovni odgoj i tolerancija misaone imenice
- Sanjarko
#7815 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Vjerojatno ni taj Kur'an nije posvećen.
- Dope_Man
#7816 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Tolerancija? Pricaj mi, molim te, o toleranciji u drzavi Svedskoj gdje tolerisu naoruzane bande pljackasa i silovatelja, umjesto da ih odavno vec spakuju u avion i vrate u zemlju porijekla.Euphoria wrote: ↑29/06/2023 11:22 Treba se iseliti u drzave poput ove, gdje su osnovni odgoj i tolerancija misaone imenice
De pricaj nam malo o tome kako su Svedjani neodgojeni.
- skafiskafsnjak
#7817 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mislim da je bio ironican hahaDope_Man wrote: ↑29/06/2023 11:41Tolerancija? Pricaj mi, molim te, o toleranciji u drzavi Svedskoj gdje tolerisu naoruzane bande pljackasa i silovatelja, umjesto da ih odavno vec spakuju u avion i vrate u zemlju porijekla.Euphoria wrote: ↑29/06/2023 11:22 Treba se iseliti u drzave poput ove, gdje su osnovni odgoj i tolerancija misaone imenice
De pricaj nam malo o tome kako su Svedjani neodgojeni.![]()
- Dope_Man
#7818 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nadam se.. nisam uspio procitat emociju, a po komentarima vecine ispod tog clanka vidi se da jutros mrze Svedsku iz dna duse.. a poslijepodne ce pred ambasadu sa papirima 
- Didier
#7819 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Rugafet
- Ozimician
#7821 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Upravo tu i lezi odgovornost Svedske, sto je dopustila kriminalnim hordama da slobodno setaju i terorisu gradjane na racun Svedske, pa i ovo sa spaljivanjem Kur´ana je zloupotreba drzave koju Svedska "tolerise", a ako hoces da odes u Svedsku kao kvalifikovana radna snaga, samo jos DNK test da ti ne traze (pokusao 2016 i odustao), dakle bukvalno ispade da je najlaksi nacin za dolazak u Svedsku da se pojavis bez dokumenata, kazes da si iz Sirije i dobijas azil, to je to.Dope_Man wrote: ↑29/06/2023 11:41Tolerancija? Pricaj mi, molim te, o toleranciji u drzavi Svedskoj gdje tolerisu naoruzane bande pljackasa i silovatelja, umjesto da ih odavno vec spakuju u avion i vrate u zemlju porijekla.Euphoria wrote: ↑29/06/2023 11:22 Treba se iseliti u drzave poput ove, gdje su osnovni odgoj i tolerancija misaone imenice
De pricaj nam malo o tome kako su Svedjani neodgojeni.![]()
Kad tako postavis useljenicku politiku, onda beres ovakve rezultate.
Ako neko ima drugacija iskustva, bilo bi dobro cuti stvari iz prve ruke, od tada nisam bio u Svedskoj.
- skafiskafsnjak
#7822 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma debilizam jeste. Ovakve stvari ne vode nicemu dobrom i ne bi trebale biti odobrene. I ne mislim samo na Kur'an nego sve vjerske knjige.
Sta on ima od paljenja Kur'ana? Sigurno nista dobro .... jedino lijecenje svojih bolesnih frustracija.
- Dope_Man
#7823 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nema on nista, il mozda ima neku satisfakciju, koga briga. Ali mora se razumjeti da u sekularnom drustvu nema "svetih" knjiga. Dozvoljeno ti je javno kritikovati bilo sta i bilo koga, pa i unistiti knjigu koja je tvoje privatno vlasnistvo, bez obzira na to koja je knjiga u pitanju. Taj isti bi u svom Iraku za ovo izgorio na lomaci vjerovatno, a za paljenje Biblije tamo ne bi ga niko ni pogledao, il bi se formirala masa koja bi masovno trazila Biblije da ih strpa na lomacu. I to je razlika razvijenog svijeta i takvih zemalja - svi imaju isto pravo, a ne samo jedna grupa.skafiskafsnjak wrote: ↑29/06/2023 12:26Ma debilizam jeste. Ovakve stvari ne vode nicemu dobrom i ne bi trebale biti odobrene. I ne mislim samo na Kur'an nego sve vjerske knjige.
Sta on ima od paljenja Kur'ana? Sigurno nista dobro .... jedino lijecenje svojih bolesnih frustracija.
Da je potez bespotreban i debilan - jeste. Ali u slobodnoj zemlji imas pravo i na to. Nemas pravo drugome metati i nametati ako to druga osoba nece (mada mnoge grupe od islamista do lghdtv+ pokusavaju), i to je sve. Svako moze da ga ignorise, a da se ignorisu onda se ne bi ni desavali ovakvi jer cilj jeste upravo izazvati reakciju.
-
Bodkin
#7824 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U svecku kao visokokvalifikovan ne moze samo ko neceOzimician wrote: ↑29/06/2023 12:24Upravo tu i lezi odgovornost Svedske, sto je dopustila kriminalnim hordama da slobodno setaju i terorisu gradjane na racun Svedske, pa i ovo sa spaljivanjem Kur´ana je zloupotreba drzave koju Svedska "tolerise", a ako hoces da odes u Svedsku kao kvalifikovana radna snaga, samo jos DNK test da ti ne traze (pokusao 2016 i odustao), dakle bukvalno ispade da je najlaksi nacin za dolazak u Svedsku da se pojavis bez dokumenata, kazes da si iz Sirije i dobijas azil, to je to.
Ako neko ima drugacija iskustva, bilo bi dobro cuti stvari iz prve ruke, od tada nisam bio u Svedskoj.
A generalno onaj ko je na balkanu bio do 16e godine nikad nece shvatiti tu slobodu govora i ponasanja kojoj evropa tezi. Svi traze zastitu sistema al ni ga spalili kad sistem zastiti one koji misle drugacije
- Ozimician
#7825 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mozda sad, tada nije moglo. Ne vidim ni sad da se Balkan tamo iseljava niti se raspravlja o vizama za Svedsku.Bodkin wrote: ↑29/06/2023 13:05U svecku kao visokokvalifikovan ne moze samo ko neceOzimician wrote: ↑29/06/2023 12:24
Upravo tu i lezi odgovornost Svedske, sto je dopustila kriminalnim hordama da slobodno setaju i terorisu gradjane na racun Svedske, pa i ovo sa spaljivanjem Kur´ana je zloupotreba drzave koju Svedska "tolerise", a ako hoces da odes u Svedsku kao kvalifikovana radna snaga, samo jos DNK test da ti ne traze (pokusao 2016 i odustao), dakle bukvalno ispade da je najlaksi nacin za dolazak u Svedsku da se pojavis bez dokumenata, kazes da si iz Sirije i dobijas azil, to je to.
A generalno onaj ko je na balkanu bio do 16e godine nikad nece shvatiti tu slobodu govora i ponasanja kojoj evropa tezi. Svi traze zastitu sistema al ni ga spalili kad sistem zastiti one koji misle drugacije
Pa znas kako, sloboda govora vazi sve dok govoris onako kako ti "gazda" naredi, meni ne smeta licno iznosenje slobode govora, kao ni paljenje Kur`ana sto rade ovi maloumnici.
Ali hajde u toj istoj Evropi probaj reci javno nesto protiv Zidova ili LGBTQ, pa ces vidjeti kako ces proci. Tako da je sloboda govora ocito relativna stvar, koja se mnogo licemjerno tumaci.
Bio je prije par godina u Francuskoj talk-show gdje brane paljenje Kuràna kao slobodu govora, onda druga emisija tog showa - napadaju drugog lika jer se nasalio na racun Jevreja i njihove historije. Govore kako je to govor mrznje.
Dvostruki arsini.