Pitas ti svasta nesto. Ne znaci da cu opet ulaziti s tobom u raspravu. Svoj nivo znanja si pokazao u citiranim postovima. Ima toga jos. Nastavio si se ti provaljivati i poslije ove kompilacije na temu, samo mi je zaista mrsko sad i to vaditiSmrcak15 wrote:ja sam te pitao pitanjeshbc wrote: Sam si trazio
Ateizam vs. Religija
- shbc
#7801 Re: Ateizam vs. Religija
- славянин
#7802 Re: Ateizam vs. Religija
Skontao sa je fulio sa medijanima pa sad odjednom nije uopste na to mislio iako se raspravljao o istim na jedno 30 stranicaSmrcak15 wrote:a svastaBoemica wrote:Evo da te jedno derle koje nije završilo ni razreda vani nauči:
Ako imaš skup od N brojeva, medijana je središnja vrijednost skupa ukoliko se radi o neparnom skupu, recimo:
1 5 7 8 9, dakle ovdje je medijana 7. Ako imaš skup sa parnim brojem članova, onda je medijana artimetička sredina središnja dva člana.
1 2 4 5, 2+4= 6/2=3.covjece, upste se to nije trazilo, znam ja itekako sta je median, tacno je to sto si napisala, ali to je irelevantno za onu pocetnu pricu , znas li uopste sa cime sam ja zepoceo pricu pa se otislo na mediane?
Kako ono ide rasiriti
- Smrcak15
#7803 Re: Ateizam vs. Religija
mozda sam se ja zabrkao u onoj diskusiji, tacno je da je medijan 5,5 od 10 ali to je irelevantno za moju pocetnu pricu, on je uveo medijane u pricu a to je beznacajno za pricu koju sam zapoceo bio...Boemica wrote:Smrcak15 wrote:a svastaBoemica wrote:Evo da te jedno derle koje nije završilo ni razreda vani nauči:
Ako imaš skup od N brojeva, medijana je središnja vrijednost skupa ukoliko se radi o neparnom skupu, recimo:
1 5 7 8 9, dakle ovdje je medijana 7. Ako imaš skup sa parnim brojem članova, onda je medijana artimetička sredina središnja dva člana.
1 2 4 5, 2+4= 6/2=3.covjece, upste se to nije trazilo, znam ja itekako sta je median, tacno je to sto si napisala, ali to je irelevantno za onu pocetnu pricu , znas li uopste sa cime sam ja zepoceo pricu pa se otislo na mediane?
Vidim kako si se provaljivao da medijana u skupu od 1 do 10 nikako ne može biti 5,5. Lijepo te čovjek kvotao.
- Boemica
#7804 Re: Ateizam vs. Religija
Znanja o mnogo čemushbc wrote:Pitas ti svasta nesto. Ne znaci da cu opet ulaziti s tobom u raspravu. Svoj nivo znanja si pokazao u citiranim postovima. Ima toga jos. Nastavio si se ti provaljivati i poslije ove kompilacije na temu, samo mi je zaista mrsko sad i to vaditiSmrcak15 wrote:ja sam te pitao pitanjeshbc wrote: Sam si trazio
I kako onda da čovjek ozbiljno shvati neke druge tvrdnje.
Ne kažem da ne može biti da je upravu, al' kad vidiš kako se inžinjer provaljuje na glupostima, tačno se zapitaš da li je sve ostalo što govori glupsot.
- славянин
#7805 Re: Ateizam vs. Religija
Kako ono ide za zlatni rez - ono udara na suru - mozes li smrle malo pojasniti nacin udaranja

- Smrcak15
#7806 Re: Ateizam vs. Religija
hajde ti vidi prvo vidi sta je pocetna tema bila i kako je doslo do medijana pa cemo onda nastaviti, a ne ovako kao padobranac uletiti na nepoznat terenBoemica wrote: Znanja o mnogo čemu
Ne kažem da ne može biti da je upravu, al' kad vidiš kako se inžinjer provaljuje na glupostima, tačno se zapitaš da li je sve ostalo što govori glupsot.
- Smrcak15
#7807 Re: Ateizam vs. Religija
znas ti to dobro, nema potrebe da ti se ponavljam.славянин wrote:Kako ono ide za zlatni rez - ono udara na suru - mozes li smrle malo pojasniti nacin udaranja![]()
- Boemica
#7808 Re: Ateizam vs. Religija
Isprovaljivao si se od pravopisa, statistike, ljudske anatomije ...Smrcak15 wrote:hajde ti vidi prvo vidi sta je pocetna tema bila i kako je doslo do medijana pa cemo onda nastaviti, a ne ovako kao padobranac uletiti na nepoznat terenBoemica wrote: Znanja o mnogo čemu
Kako da ozbiljno shvatim bilo šta što tvrdiš?
Zamisli ja dođem i tvrdim da sam doktor medicine a ne znam kako izmjeriti pritisak insanu, da li bi povjerovao u tu moju tvrdnju?
- славянин
#7809 Re: Ateizam vs. Religija
Ne ozbiljno znam da to je postavljeno pitanje gdje se ono 6,nesto spominje tacno u kuranu pa si to posle rekao da udara na neku suru - mozes objasniti taj pojam udaranja.Smrcak15 wrote:znas ti to dobro, nema potrebe da ti se ponavljam.славянин wrote:Kako ono ide za zlatni rez - ono udara na suru - mozes li smrle malo pojasniti nacin udaranja![]()
- Dozer
#7810 Re: Ateizam vs. Religija
Dobri ste vi pa jos pamtite o cemu ste se raspravljali. Ja se malo ismijem i to zaboravim vec na sljedecoj stranici. Bemisleno je pamtiti budalastine.
- shbc
#7811 Re: Ateizam vs. Religija
Bezboznicki zlatni rez. Ono suru naslo udarat... Ccc
- Smrcak15
#7812 Re: Ateizam vs. Religija
ma kakvo ti volja brate dragiBoemica wrote:Isprovaljivao si se od pravopisa, statistike, ljudske anatomije ...Smrcak15 wrote:hajde ti vidi prvo vidi sta je pocetna tema bila i kako je doslo do medijana pa cemo onda nastaviti, a ne ovako kao padobranac uletiti na nepoznat terenBoemica wrote: Znanja o mnogo čemu
Kako da ozbiljno shvatim bilo šta što tvrdiš?
Zamisli ja dođem i tvrdim da sam doktor medicine a ne znam kako izmjeriti pritisak insanu, da li bi povjerovao u tu moju tvrdnju?
- Smrcak15
#7813 Re: Ateizam vs. Religija
to je onako samo receno udara, drugim rijecima receno pada na to mjesto.славянин wrote:Ne ozbiljno znam da to je postavljeno pitanje gdje se ono 6,nesto spominje tacno u kuranu pa si to posle rekao da udara na neku suru - mozes objasniti taj pojam udaranja.Smrcak15 wrote:znas ti to dobro, nema potrebe da ti se ponavljam.славянин wrote:Kako ono ide za zlatni rez - ono udara na suru - mozes li smrle malo pojasniti nacin udaranja![]()
- Dozer
#7814 Re: Ateizam vs. Religija
Kakve ba veze ima s cega se doslo do medijana?Smrcak15 wrote: hajde ti vidi prvo vidi sta je pocetna tema bila i kako je doslo do medijana pa cemo onda nastaviti, a ne ovako kao padobranac uletiti na nepoznat teren
Na tome si se isprovaljivao nemilice, pa s cega god da se doslo na to.
- Boemica
#7815 Re: Ateizam vs. Religija
Ma jok, nije bitno što se on isprovaljivao, nego je bitno da se nije ni trebalo govorit o tome.Dozer wrote:Kakve ba veze ima s cega se doslo do medijana?Smrcak15 wrote: hajde ti vidi prvo vidi sta je pocetna tema bila i kako je doslo do medijana pa cemo onda nastaviti, a ne ovako kao padobranac uletiti na nepoznat teren
Na tome si se isprovaljivao nemilice, pa s cega god da se doslo na to.
- славянин
#7816 Re: Ateizam vs. Religija
Mozes li to pojasniti malo kako pada ? Na sta tacno mislis kad kazes onda broj 6,xxx pada na neku suru ? Znam da ti je golden ratio ono jedan od najvecih uspjeha desifriranja pa da pojasnis te formalije oko udaranja i padanja.Smrcak15 wrote:
to je onako samo receno udara, drugim rijecima receno pada na to mjesto.
- Smrcak15
#7817 Re: Ateizam vs. Religija
evoславянин wrote:Mozes li to pojasniti malo kako pada ? Na sta tacno mislis kad kazes onda broj 6,xxx pada na neku suru ? Znam da ti je golden ratio ono jedan od najvecih uspjeha desifriranja pa da pojasnis te formalije oko udaranja i padanja.Smrcak15 wrote:

- vatrogasac
#7818 Re: Ateizam vs. Religija
Ali već na sljedećoj rado popričaš sa Smrletom.Dozer wrote:Dobri ste vi pa jos pamtite o cemu ste se raspravljali. Ja se malo ismijem i to zaboravim vec na sljedecoj stranici. Bemisleno je pamtiti budalastine.
- MarlboroGold
#7819 Re: Ateizam vs. Religija
Nekad su rasprave bile zanimljivije... uglavnom je smrle rastjerao ljude kako na svojoj tako i na drugoj strani.
- славянин
#7820 Re: Ateizam vs. Religija
Znaci zaokruzis 70.457 na 71 to je sura 71 koja se zove zlatne liske i tako dobijes 1.618 jer si podijelio sa 114 = 1.618 znaci “udara” na zlatni rez.
- Smrcak15
#7821 Re: Ateizam vs. Religija
Jasno je objasnjeno na slici.славянин wrote:Znaci zaokruzis 70.457 na 71 to je sura 71 koja se zove zlatne liske i tako dobijes 1.618 jer si podijelio sa 114 = 1.618 znaci “udara” na zlatni rez.
-
Hakiz
#7822 Re: Ateizam vs. Religija
Kada pogledam tu fotografiju i pomislim da od svih tačaka na toj fotorafija samo na toj tačci postoji život i šta od njega radimo, tuga me obuzme.Bloo wrote:Zar nije prelijepaHakiz wrote:
Ova tačka zaokružena plavim krugom je Zemlja.
![]()
-
Hakiz
#7823 Re: Ateizam vs. Religija
U slučaju Zemlje dokaz njenog nestanka možeš naći na raznim mjestima.šarf wrote:Dozer,dokazi koje si iznio su vidljivi i opipljivi osim godina.
Sada dokaži da će zemlja nestati.
Jedno je, recimo, naše Sunce, izračunato je da Sunce gubi energiju. Jednog dana će se ugasiti. A tada Zemlja nestaje. Života već odavno neće biti, a ako se Sunce ugasi nasilno, uništiće Zemlju. Ako ne nasilno, promjene na Suncu će promijeniti i gravitaciju kojom djeluje na Zemlju, koja će tada izaći iz svoje orbite.
Naravno, ako prije toga neki asteroid u prolazu ili vulkan na Zemlji ne dovedu do uništenja. Ili neka solarna eksplozija.
A imaš nešto šta se zove iskustvo. To nije direktan dokaz, ali jeste indikacija. Zamisli da gledaš da 1.000 različitih ljudi (po spolu, starosti itd) gura ruku u vatru. I vidiš da je svih 1.000, naravno, dobilo opekotine, bolove itd. I zamisli da si i ti nekada ranije gunuo ruku u vatru. Da li bi opet gurnuo ruku u vatru? Ne bi, jer bi ti iskustvo drugih, a eventualno i tvoje, pokazalo šta će se desiti. Tako da posmatranje Svemira, i ne samo Svemira nego i naše planete pokazuje da sve ima tri faze: Nastanak, postojanje (vrhunac) i nestajanje. Galaksije su postojale pa su nestale, zvijezde i planete takođe, neživi svijet na Zemlji je nastajao pa nestajao, sva živa bića nastanu pa umru. Dakle, iskustvo nam govori da sve šta je nastalo jednom mora i da nestane. Uključujući i sam Svemir.
Mislim da je to dovoljno.
- zforumas
#7824 Re: Ateizam vs. Religija
Boemica wrote:
To nikako nije izgovor.
Mada sam sigurna da se i vani razmak stavlja samo nakon zareza, nikako prije. Isto tako sam poprilično sigurna da se tri tačke koriste samo onda kada je nešto u rečenici ostalo nedorečeno, ili ako nabrajaš nešto čega ima još, osim onog što si strogo naveo. Kao i da se nakon tačke rečenica započinje sa velikim slovom.
Kao što rekoh, sve dok se ovako izražavaš, ne mogu te nikako pojmiti kao fakultetski obrazovanog čovjeka.
- Smrcak15
#7825 Re: Ateizam vs. Religija
i jos nesto da kazem u vezi ovog zlatnog reza u Kur'anuславянин wrote:Mozes li to pojasniti malo kako pada ? Na sta tacno mislis kad kazes onda broj 6,xxx pada na neku suru ? Znam da ti je golden ratio ono jedan od najvecih uspjeha desifriranja pa da pojasnis te formalije oko udaranja i padanja.Smrcak15 wrote:
Zlatni rez je skovan od njemackog matematicara u 18 vijeku prvi put.....znaci brojeve 1.618 prikopcao za zlato
Kur'an 1400 prije je isto tako prikopcao broj 1.618 za zlato tako sto je pozicionirao Suru (Zlatni nakit) na poziciji zlatnog reza , tako isto u samoj suri Zlatni nakit, rijec Zuhruf (zlatni nakit) je isto tako pozicionirana u ajetu na zlatnom rezu 1.618....
Kako to da Kur'an dva puta rijec zuhruf sa imenom sure i sa rijecu u ajetu u samoj suri prikopcava 1.618 za zlato u ovom slucaju zlatni nakit i to daleko prije njemackog matematicara ?