Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
patriot_1

#7801 Re: Ateizam

Post by patriot_1 »

Dozer wrote:Patriota... Jos mi nisi odgovorio na pitanje:

Da li ima ista lose od boga, ili je sve lose rezervisano samo za ljude i djavola?
Nema,po mom mišljenju,loše može biti i slučaj i priroda ili te ugrize poskok,,
Adio sad,,,,
beni-bu-man

#7802 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

Francuska: Evangelički svećenik vodio mrežu s 50 nigerijskih prostitutki

http://tribun.hr/francuska-evangelicki- ... ostitutki/

:izet: :izet: :izet:
Hakiz

#7803 Re: Ateizam

Post by Hakiz »

.
Dozer

#7804 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Imam i ja par ratnih slucajeva, pa bi i mene zanimao odgovor na njih..
1. Jednom prilikom ćurim u nekakvoj zgradi i iza prozora, zaklonjen zaluzinama. U jednom momentu imam osjecaj da me neko gleda s one strane, i instiktivno se sagnem. U sljedecem momentu iznad mene, u zidu i tamo gdje mi je bila glava, zavrsava kratki rafal od 3 metka.

2. Hodam ulicom i imam osjecaj da ce pasti granata. Tacno takav osjecaj. Ne da ce se nesto desiti, nego bas da ce pasti granata. I nastavljam se kretati uz same zgrade, kontajuci da cu je mozda cuti u dolasku i uspjeti zbrisati u neki ulaz. Prilazim parku, prolazim kroz njega, i u jednom momentu instiktivno cucnem jer sam, iako nista nisam cuo, tacno osjetio da granata dolazi. Aktivirala se u krosnji drveta tacno iznad mene, minobacacka 120.

3. Hodam ulicom, na dijelu gdje je cesto znao tuci snajper, i na ledjima tacno osjetim kao da me neko przi cigarom, ali bez bola. Tacno sam znao da me drzi na nisanu, ali sam i znao da nece pucati. Zasto, kako?

Da li mi je ovo sve bog dojavljivao, ili se ipak radi o nekim pradavnim zivotinjskim instiktima koji su kod mene, mozda, ostali malo jaci nego kod vecine drugih ljudi?
Ne zaboravimo - ateista sam otkad znam za sebe, i nikad se nisam pomolio na bilo koji nacin.

P.S. Pretpostalvjam da ce odgovor biti da mi je bog ukazivao na svoje postojanje i time me htio okrenuti na pravi put :D

Ili, hajmo na drugu stranu. Recimo, uvijek sam se "razumio" sa zivotinjama, pogotovo s psima i mackama, na nacin da sam uvijek tacno osjetio i znao kako ce neka zivotinja reagovati na mene. Recimo, psi me se generalno boje iako im nikad nista nisam radio, niti bih, jer volim zivotinje. Ali tacno se moze vidjeti kako me u susretu gledaju pravo u oci i izgledaju kao da su spremni da pobjegnu, bez obzira koliki su i koliko ih je.
Da li je to zato sto instiktivno prepoznaju jacu zivotinju, ili mozda i njima bog nesto sugerise...?
patriot_1

#7805 Re: Ateizam

Post by patriot_1 »

Dozer wrote:Imam i ja par ratnih slucajeva, pa bi i mene zanimao odgovor na njih..
1. Jednom prilikom ćurim u nekakvoj zgradi i iza prozora, zaklonjen zaluzinama. U jednom momentu imam osjecaj da me neko gleda s one strane, i instiktivno se sagnem. U sljedecem momentu iznad mene, u zidu i tamo gdje mi je bila glava, zavrsava kratki rafal od 3 metka.

2. Hodam ulicom i imam osjecaj da ce pasti granata. Tacno takav osjecaj. Ne da ce se nesto desiti, nego bas da ce pasti granata. I nastavljam se kretati uz same zgrade, kontajuci da cu je mozda cuti u dolasku i uspjeti zbrisati u neki ulaz. Prilazim parku, prolazim kroz njega, i u jednom momentu instiktivno cucnem jer sam, iako nista nisam cuo, tacno osjetio da granata dolazi. Aktivirala se u krosnji drveta tacno iznad mene, minobacacka 120.

3. Hodam ulicom, na dijelu gdje je cesto znao tuci snajper, i na ledjima tacno osjetim kao da me neko przi cigarom, ali bez bola. Tacno sam znao da me drzi na nisanu, ali sam i znao da nece pucati. Zasto, kako?

Da li mi je ovo sve bog dojavljivao, ili se ipak radi o nekim pradavnim zivotinjskim instiktima koji su kod mene, mozda, ostali malo jaci nego kod vecine drugih ljudi?
Ne zaboravimo - ateista sam otkad znam za sebe, i nikad se nisam pomolio na bilo koji nacin.

P.S. Pretpostalvjam da ce odgovor biti da mi je bog ukazivao na svoje postojanje i time me htio okrenuti na pravi put :D

Ili, hajmo na drugu stranu. Recimo, uvijek sam se "razumio" sa zivotinjama, pogotovo s psima i mackama, na nacin da sam uvijek tacno osjetio i znao kako ce neka zivotinja reagovati na mene. Recimo, psi me se generalno boje iako im nikad nista nisam radio, niti bih, jer volim zivotinje. Ali tacno se moze vidjeti kako me u susretu gledaju pravo u oci i izgledaju kao da su spremni da pobjegnu, bez obzira koliki su i koliko ih je.
Da li je to zato sto instiktivno prepoznaju jacu zivotinju, ili mozda i njima bog nesto sugerise...?
Točan odgovor ti nitko nebi mogao dati!
Ja sam odrastao u Lici gdje je bilo poskoka i riđovki,puno puta sam osjetio da mi je otrovnica blizu,i bila je.Pripisivao sam to šestom čulu!
Nisam bio vjernik!Sad kad jesam a ne živim više tamo,šesto čulo se "razvodnilo",možda me ugrize poskok,iako sam vjernik!
Na kraju,Bog voli sve ljude,bili vjernici ili ne,možda te je čuvao!
Dozer

#7806 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Sto, po defaultu, znaci da sam ja dobar co'jek :D
patriot_1

#7807 Re: Ateizam

Post by patriot_1 »

Dozer wrote:Sto, po defaultu, znaci da sam ja dobar co'jek :D
Možda,Bog je čudan,on voli i one koji nisu dobri!
Dope_Man

#7808 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Okupaj se, mozda im smeta miris :lol:

Ma joj, tih primjera koliko hoces. I jas sam bio u kuci gdje je tad sa nama bio neki stari covjek, znam da je bio bolestan i po cijeli dan je samo sjedio u krevetu, glavom uzdignut na zid, samo da ne lezi. Jednog dana, a to je prvi put da sam vidio da je ustao, zapravo da su ga drugi poveli, krene do toaleta. Dosli su do vrata a metak je uletio kroz prozor i u zid tacno gdje mu je glava. Dok smo zivjeli u toj kuci narednih 6-7 godina rupa je ostala, preko nje stavili sat.

E sad zasto.. pa meni se cini najlogicnije da je snajperista, bar u tom slucaju, samo htio da kaze ''evo mogu, ali nisam''. Da s podigne ego, da zastrasi, a nije zelio nuzno ubiti nekog starca. Naravno, drugacije su tad teorije bile, od sudbine do osjecaja i svega, ali ovo gore se odraslom meni cini najlogicnije.

Sto se tice ''osjecaja'', to se takodjer i meni dogadjalo mnogo puta, kao i mnogima drugima. Ali otkako sam prosao metodologiju na faksu poceo sam malo drugacije gledati na to. Poceo sam pratiti i koliko puta se nista ne dogodi iako imam osjecaj da ce se desiti.. e to vec stavi stvari u perspektivu, jer sam shvatio da se u dosta, dosta slucajeva apsolutno nista ne desi. Samo sto ce vecina ljudi pamtiti samo dogadjaje kada se nesto desi.
Dozer

#7809 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Kod mene je to malo drugacije...
Ona 3 metka su se desila bukvlano u sekundi kad sam se sageo, sto znaci da je u momentu kada sam se poceo saginjati on vec povlacio obarac :D.

A nemam tih momenata da mi je instinkt "govorio" da nesto slijedi, a da se onda to ne desi.
Recimo, par puta sam pogledao nekoga i znao da ce taj dan poginuti. Bukvalno. I tako je i bilo, nazalost... :sad:

Isto tako, bilo je i onih koji su bili ubijedjeni da ce poginuti, a ja sam opet nekako znao da nece, i to im govorio. I danas me znaju upitati kako sam znao...
Hakiz

#7810 Re: Ateizam

Post by Hakiz »

Dope_Man wrote:Ma joj, tih primjera koliko hoces...
Ali, moje pitanje nije bilo zato da dam primjer nekog čuda. Ja nisam osjetio ni da će se nešto desiti niti išta slično.

Moje pitanje je bilo precizno, da li me je bog kaznio pa me je preko nekoga kao izvršioca ranio ili me je pogledao pa iako sam ranjen ostao sam (milošću njegovom) živ.

Ili je meni uradio oboje, kaznio me ranjavanjem ali samo kao opomenu, nije htio da nestanem. Možda zato što ima neki plan, ja sam predodređen da obavim neki važan posao na Zemlji pa moram opstati. Samo još da mi je znati šta je posao koji trebam obaviti...

Hoću reći, moj patriot, da to šta se ljudima dešava vezati za boga ili božije djelovanje preko čovjeka i njegove volje, pa i slobodne, nema smisla.
Dope_Man

#7811 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Hakiz wrote:
Dope_Man wrote:Ma joj, tih primjera koliko hoces...
Ali, moje pitanje nije bilo zato da dam primjer nekog čuda. Ja nisam osjetio ni da će se nešto desiti niti išta slično.

Moje pitanje je bilo precizno, da li me je bog kaznio pa me je preko nekoga kao izvršioca ranio ili me je pogledao pa iako sam ranjen ostao sam (milošću njegovom) živ.

Ili je meni uradio oboje, kaznio me ranjavanjem ali samo kao opomenu, nije htio da nestanem. Možda zato što ima neki plan, ja sam predodređen da obavim neki važan posao na Zemlji pa moram opstati. Samo još da mi je znati šta je posao koji trebam obaviti...
Ovo je moje bilo komentar na Dozerovo. Na tvoje, pa naravno kao ateista ne mogu uopste boga uplitati, sve je ljudskih ruku djelo. Znam i da je pitanje bilo za patriotu ali po njemu je jasno: sve lose NE MOZE biti od boga, a dobro moze, ali ne mora nuzno, zavisi kako je raspolozen taj dan.
Sabovic Adis

#7812 Re: Ateizam

Post by Sabovic Adis »

Ateisti, dođel' vam Atea šta?
broj dva

#7813 Re: Ateizam

Post by broj dva »

Sabovic Adis wrote:Ateisti, dođel' vam Atea šta?
-
Prva rodica od zene moje u mene, sto pitas ?
Hakiz

#7814 Re: Ateizam

Post by Hakiz »

Meni dođe večeru, što pitaš?
Sabovic Adis

#7815 Re: Ateizam

Post by Sabovic Adis »

broj dva wrote:
-
Čuj što?! Pa da mi odgovoriš, eto što.
Last edited by Sabovic Adis on 06/10/2017 15:35, edited 1 time in total.
Dope_Man

#7816 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Dodje mi cvaju, posudio jos prosle godine jos nije vratila.
Sabovic Adis

#7817 Re: Ateizam

Post by Sabovic Adis »

Dope_Man wrote:
Dodje mi cvaju, posudio jos prosle godine jos nije vratila.
Otkako se prekrstila u Atija meni ne dođe više ništa...
patriot_1

#7818 Re: Ateizam

Post by patriot_1 »

Netko reče kakav je Bog kad nekog spasi a nekog ne.
Odgovor se nalazi na početku ovog filma:
https://www.youtube.com/watch?v=Yz3KYL8Gn-4
irac300

#7819 Re: Ateizam

Post by irac300 »

Imaš kakav bolji ScFi film? Ovaj je njesra!
r_faruk

#7820 Re: Ateizam

Post by r_faruk »

Pretpostavljam da si ranjen od strane Srba ili Hrvata ako si Musliman?
muslimani, pravoslavci, katolici
bosnjaci, srbi, hrvati

bosnjaci, srbi i hrvati ne moraju biti muslimani, pravoslavci i katolici...... samo smo mi naopak narod na balkanu pa smo malo stvari pomijesali....
beni-bu-man

#7821 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

irac300 wrote:Imaš kakav bolji ScFi film? Ovaj je njesra!
Star Wars od pocetka do kraja :mrgreen:

Image
Dope_Man

#7822 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Svi vi nevjernici spavate, probudite se iz vasih halucinacija i pustite gospoda u vasa srcaaaahh..

https://www.facebook.com/9gag/videos/10156324847796840/
shbc

#7823 Re: Ateizam

Post by shbc »

Dope_Man wrote:Svi vi nevjernici spavate, probudite se iz vasih halucinacija i pustite gospoda u vasa srcaaaahh..

https://www.facebook.com/9gag/videos/10156324847796840/
Ja da se ovoliko oznojim samo od pricanja izgled'o bi k'o Apollon. Gledaj njega... Pa mi reci da ima boga :mrgreen:
aurora313

#7824 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

broj dva wrote:
Nemere bit! Ja mislim da je ona od bule Saldagićke neđe sa Budakovića, jal šći, jal snaha.
harač

#7825 Re: Ateizam

Post by harač »

beni-bu-man wrote:Francuska: Evangelički svećenik vodio mrežu s 50 nigerijskih prostitutki

http://tribun.hr/francuska-evangelicki- ... ostitutki/

:izet: :izet: :izet:
I raise you:

http://sandzakpress.net/zilkicev-hodza- ... je-ubistva
Post Reply