BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
782
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1308

Kinaski

#7776 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Kinaski »

Onaj konkurs sto je bio u pretisu je zapravo lazan konkurs, to su napravili da bi se oprali sto su u dosadasnjem periodu ljude zaposljavali preko stele. Zali Boze ljudi koji su kopirali svoje dokumente i odnijeli im. Mafija samo takva
Iceplayer

#7777 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Iceplayer »

:kiss:
Kinaski wrote:Onaj konkurs sto je bio u pretisu je zapravo lazan konkurs, to su napravili da bi se oprali sto su u dosadasnjem periodu ljude zaposljavali preko stele. Zali Boze ljudi koji su kopirali svoje dokumente i odnijeli im. Mafija samo takva
Jel istina ovo?
155_mm

#7778 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Iceplayer wrote::kiss:
Kinaski wrote:Onaj konkurs sto je bio u pretisu je zapravo lazan konkurs, to su napravili da bi se oprali sto su u dosadasnjem periodu ljude zaposljavali preko stele. Zali Boze ljudi koji su kopirali svoje dokumente i odnijeli im. Mafija samo takva
Jel istina ovo?
vidjet ce m, sve je moguce. mene to ne bi iznenadilo.
jedino sto me iznenadjuje da se nekom pravdaju. kome?

u drustvu gdje se 90% radnika, poslovodja, direktora... u drzavnim firmama zaposljava preko veze da se neko pravda za nekoliko radnika na presama i radnika koji svaki dan trebaju da strepe da im barut ili ekspolziv uniste zdravlje ili cak i zivot.
:?
Salih1984

#7779 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Salih1984 »

Sta mislite koja vrsta oruzja bi se trebala sto prije to bolje poceti proizvoditi u Bih?
155_mm

#7780 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Igman traži 72 radnika za novi pogon
Posted on 15. Februara 2019.

Preduzeće Igman Konjic, najveća domaća kompanija iz oblasti namjenske industrije, raspisala je danas oglas za prijem 72 nova radnika, piše BiznisInfo.

Ovaj oglas dolazi nakon što smo nedavno objavili da se Igman sprema za otvaranje novo
g pogona.

Pogon bi, kako je ranije najavljeno, trebao biti zvanično otovren u martu. Riječ je o pogonu za proizvodnju pištoljske municije.

– To će svakako značiti i nova upošljavanja. Očekujemo da ćemo do polovine godine zaposliti još 100 radnika – rekao je ranije direktor Igmana Đahid Muratbegović.

Prema danas objavljenom pozivu, traži se 60 PK radnika, od čega 40 žena i 20 muškaraca, za rad u trajanju od 12 mjeseci.

Traži se još 8 KV radika mašinbravara/bravara kao i 4 inženjera mašinstva. Rok za prijavu je 8 dana.

Podsjetimo da je kompanija Pretis iz Vogošće, također iz proizvođač municije, u januaru raspisala oglas za prijem 126 novih radnika.

(Bportal.ba/BiznisInfo)
https://bportal.ba/igman-trazi-72-radni ... ovi-pogon/

znaci sad 72 a do polovine godine jos 100. e sad da li konkurs pravi ili se peru za zaposljvanja preko stele. to bi nam mozda mogao reci kolega Kinaski.
155_mm

#7781 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Salih1984 wrote:Sta mislite koja vrsta oruzja bi se trebala sto prije to bolje poceti proizvoditi u Bih?
dronovi.
anelsol

#7782 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Preduzeće Igman Konjic, najveća domaća kompanija iz oblasti namjenske industrije, raspisala je danas oglas za prijem 72 nova radnika, piše BiznisInfo.

Ovaj oglas dolazi nakon što smo nedavno objavili da se Igman sprema za otvaranje novog pogona.

Pogon će, kako je ranije najavljeno, trebao biti zvanično otovren u martu. Riječ je o pogonu za proizvodnju pištoljske municije.

– To će svakako značiti i nova upošljavanja. Očekujemo da ćemo do polovine godine zaposliti još 100 radnika – rekao je ranije direktor Igmana Đahid Muratbegović.

Prema danas objavljenom pozivu, traži se 60 PK radnika, od čega 40 žena i 20 muškaraca, za rad u trajanju od 12 mjeseci.

Traži se još 8 KV radika mašinbravara/bravara kao i 4 inženjera mašinstva. Rok za prijavu je 8 dana.

Podsjetimo da je kompanija Pretis iz Vogošće, također iz proizvođač municije, u januaru raspisala oglas za prijem 126 novih radnika.
https://www.biznisinfo.ba/igman-trazi-7 ... ovi-pogon/
Last edited by anelsol on 15/02/2019 21:55, edited 1 time in total.
anelsol

#7783 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

.
Kinaski

#7784 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Kinaski »

155_mm wrote:
Posted on 15. Februara 2019.

Ovaj oglas dolazi nakon što smo nedavno objavili da se Igman sprema za otvaranje novo
g pogona.

Pogon bi, kako je ranije najavljeno, trebao biti zvanično otovren u martu. Riječ je o pogonu za proizvodnju pištoljske municije.

(Bportal.ba/BiznisInfo)
https://bportal.ba/igman-trazi-72-radni ... ovi-pogon/

znaci sad 72 a do polovine godine jos 100. e sad da li konkurs pravi ili se peru za zaposljvanja preko stele. to bi nam mozda mogao reci kolega Kinaski.
Za Igman ne znam, ali znam za Pretis provjerena informacija od uposlenika
Salih1984

#7785 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Salih1984 »

Po mom misljenju najveca je glupost sto nema obaveznog vojnog roka U Bih,vecina mladih ne zna ni drzat pistolj kamoli pucat iz njega ili iz puske,treba ga uvesti pa makar bio samo pola godine vojni rok
155_mm

#7786 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Salih1984 wrote:Po mom misljenju najveca je glupost sto nema obaveznog vojnog roka U Bih,vecina mladih ne zna ni drzat pistolj kamoli pucat iz njega ili iz puske,treba ga uvesti pa makar bio samo pola godine vojni rok
nemoguce ga je uvesti. znaci mora se traziti alternativa. nije drzanje puske doktorski rad.
155_mm

#7787 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

https://www.bug.ba/binas-d-d-bugojno-ja ... jesta.html

evo i BINAS trazi radnika. ja nabrojah nekih 75 radnika.

znaci
BINAS: 75
IGMAN: 72 + 100 planirano do ljeta
PRETIS: 126 sad da li laznih ili ne vidjet ce mo. takve manipulacije nije lako sakriti.

to dodje skoro 400 radnika a godina tek pocela.
Salih1984

#7788 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Salih1984 »

155_mm wrote:
Salih1984 wrote:Po mom misljenju najveca je glupost sto nema obaveznog vojnog roka U Bih,vecina mladih ne zna ni drzat pistolj kamoli pucat iz njega ili iz puske,treba ga uvesti pa makar bio samo pola godine vojni rok
nemoguce ga je uvesti. znaci mora se traziti alternativa. nije drzanje puske doktorski rad.
Nije da druze ,ali treba neko vrijeme da se nauci rukovat sa ak47 i da se nauci pogodit metu,nije opet to pic.in din
Maraschino

#7789 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Maraschino »

155_mm wrote:https://www.bug.ba/binas-d-d-bugojno-ja ... jesta.html

evo i BINAS trazi radnika. ja nabrojah nekih 75 radnika.

znaci
BINAS: 75
IGMAN: 72 + 100 planirano do ljeta
PRETIS: 126 sad da li laznih ili ne vidjet ce mo. takve manipulacije nije lako sakriti.

to dodje skoro 400 radnika a godina tek pocela.
:thumbup:
:bih:
155_mm

#7790 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Salih1984 wrote:
155_mm wrote:
Nije da druze ,ali treba neko vrijeme da se nauci rukovat sa ak47 i da se nauci pogodit metu,nije opet to pic.in din

jedino moguce rijesenje za tvoj problem u ovim politickim odnosima se zove

I. P. S. C.
Salih1984

#7791 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Salih1984 »

Tako je majstore,nego sta mislite koliko vremena ce jos potrajat da Bih pocne proizvoditi svoj vlastiti mitraljez?
155_mm

#7792 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

pored ovog nacina jacanja proizvodnih kapaciteta NI otvaranjem novih pogona i zaposljavanjem novih radnika treba uzeti u obzir i druge mogucnosti.
na primjer otvaranje privatnih firmi kao sto je ACU. a po meni najveci efekat bi bio kad bi se vec postojece firme ukljucile u proizvodnju oruzja i municije.

primjer koji sam cesto pominjaoje zeljezera ilijas. veoma uspjesni u autoindustriji mogli bi poceti razmisljati da dio zarade ulazu u proizvodne kapacitete u sektoru namjenske industrije. idealni proizvodni kapaciteti su oni koji se mogu koristiti i za vojni i za civilni sektor.

kada bi svoje kapacitete prosirili na odlijevke za artiljerijske cijevi i puscane cijevi.

zeljezara ilijas je 1938. pokrenula uz pomoc njemacjog KRUP-a lijevanje artiljerijskih cijevi. doso rat i svabe to sve odnijeli u njemacku. rat zavrsio pogoni se vravaju u jugu nazad i zadzanu u ravnima u sloveniji i tamo i ostase.
155_mm

#7793 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Salih1984 wrote:Tako je majstore,nego sta mislite koliko vremena ce jos potrajat da Bih pocne proizvoditi svoj vlastiti mitraljez?
koliko smo mi upoznati ovdje na temi, domaci mitraljez bi trebao da ide uz domaci oklopnjak. znaci da bi trebao biti gotov.
Salih1984

#7794 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Salih1984 »

155_mm wrote:
Salih1984 wrote:Tako je majstore,nego sta mislite koliko vremena ce jos potrajat da Bih pocne proizvoditi svoj vlastiti mitraljez?
koliko smo mi upoznati ovdje na temi, domaci mitraljez bi trebao da ide uz domaci oklopnjak. znaci da bi trebao biti gotov.
Znaci od prilike za 2 godine bi trebao doci u upotrebu
славянин

#7795 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

155_mm wrote:
Mislim da je malo optimisticno... znam da cu sada biti predmet tralalalalalal ali ni pusku kako treba ne proizvodimo a vec se pripremamo za dronove i helikoptere.
155_mm

#7796 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

славянин wrote:
155_mm wrote:
Mislim da je malo optimisticno... znam da cu sada biti predmet tralalalalalal ali ni pusku kako treba ne proizvodimo a vec se pripremamo za dronove i helikoptere.
ja govorim ono sto smo mogli cuti u javnosti. a u tekstu u kojem se prvi put pominje domaci oklopnjak pominjalo se da ce biti naoruzam domacim mitraljezom. a posto je oklopnjak gotov morao bi i mitraljez biti gotov. inace prvi transporteri iz "nasih fabrika trebali bi izaci krajem ove godine" rece fadil na pocetku prosle godine. znaci planirali su da se oklopnjaci pojave jos krajem prosle godine u javnosti. od toga svega dobili smo skice i naopacke postavljenu sliku gotovog oklopnjaka.
:D
155_mm

#7797 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

to sto mi na ovoj temi ne znamo da li se nesto radi to ne znaci da se ne radi. evo jednog primjera. navratis poslije duzeg vremena na stranicu odjeljenja za odbranbene tehnologije dtd.ba i tako malo klikas da vidis ima li sta novo. i pod rubrikom "o nama /osoblje" imaju CV ljudi koji rade na toj katedri.
http://www.dtd.ba/index.php/o-nama/osoblje
i kliknes na onog zadnjeg sto nema slike. i imas sta vidjeti. gospodin radi kao razvojni inzinjer u PRETIS-u. i na listi projekata u kojim je ucestvovao stoji "Učešće na implementaciji tehnologije hladnog rotacionog istiskivanja". u prevodu, u PRETIS-u pokusavaju da pokrenu raketni program. a o tome nikad nista nismo culi. ako izuzmemo one bakirove predizborne nebuloze "za nedaj Boze".

ili na primjer ovaj dio "Vođa projekta razvoja game tenkovske municije kalibra 120 mm". tenkovska municija 120 mm je NATO tenkovska municija. znaci za leoparde, abramse, leklerke, altaje i ostale. niko nikad na ovoj temi ne bi ni pomislio da se u PRETIS-u radi na tenkovskoj municiji za NATO. jedino ne kontam sta mu znaci ono "gama". to neki stupanj razvoja projekta alfa, beta, gama, ...
seln

#7798 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by seln »

155_mm wrote:to sto mi na ovoj temi ne znamo da li se nesto radi to ne znaci da se ne radi. evo jednog primjera. navratis poslije duzeg vremena na stranicu odjeljenja za odbranbene tehnologije dtd.ba i tako malo klikas da vidis ima li sta novo. i pod rubrikom "o nama /osoblje" imaju CV ljudi koji rade na toj katedri.
i kliknes na onog zadnjeg sto nema slike. i imas sta vidjeti. gospodin radi kao razvojni inzinjer u PRETIS-u. i na listi projekata u kojim je ucestvovao stoji "Učešće na implementaciji tehnologije hladnog rotacionog istiskivanja". u prevodu, u PRETIS-u pokusavaju da pokrenu raketni program. a o tome nikad nista nismo culi. ako izuzmemo one bakirove predizborne nebuloze "za nedaj Boze".

ili na primjer ovaj dio "Vođa projekta razvoja game tenkovske municije kalibra 120 mm". tenkovska municija 120 mm je NATO tenkovska municija. znaci za leoparde, abramse, leklerke, altaje i ostale. niko nikad na ovoj temi ne bi ni pomislio da se u PRETIS-u radi na tenkovskoj municiji za NATO. jedino ne kontam sta mu znaci ono "gama". to neki stupanj razvoja projekta alfa, beta, gama, ...
Haubice, ti se izgleda pomalo razabires u ove stvari oko naoruzanja...
vidim da su se neki radovali zbog visine buduceg transportera (2, 60 ako se ne varam).
Koliko se sjecam iz mog prasinarskog vremena, visina je zapravo negativna osobina za oklopna vozila, ili...?
Iceplayer

#7799 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Iceplayer »

seln wrote:
155_mm wrote:to sto mi na ovoj temi ne znamo da li se nesto radi to ne znaci da se ne radi. evo jednog primjera. navratis poslije duzeg vremena na stranicu odjeljenja za odbranbene tehnologije dtd.ba i tako malo klikas da vidis ima li sta novo. i pod rubrikom "o nama /osoblje" imaju CV ljudi koji rade na toj katedri.

Haubice, ti se izgleda pomalo razabires u ove stvari oko naoruzanja...
vidim da su se neki radovali zbog visine buduceg transportera (2, 60 ako se ne varam).
Koliko se sjecam iz mog prasinarskog vremena, visina je zapravo negativna osobina za oklopna vozila, ili...?
Pa visi je i od americkog M113 koji je 2,50, jugoslavenski BOV je bio 2,30 i finska Patrija je 2,30.
славянин

#7800 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

Pocelo je od amera sa njihovim strykerima,onda poljaci malo i francuzi.Svi odizu transportere radi bolje pokretljivosti i zastite od mina jer prave one V - Hull ispod za IEDove i slicno.Medjutim da u konvencionalnom ratu ... sto si manji to je bolje :D
Image
Image

Meni je jos uvijek prilicno nejasno odakle nama tehnologija i kapacitet da napravimo nesto ovakvo.Kompozitne oklope (neki koriste i titanijum dodatno) elektronika,motor,transmisija,sistem vjesanja,hidraulika,optike itd.... :?
Post Reply