Neradna nedjelja u FBiH
Moderator: anex
-
Osmi Socrates
#7776 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Mislio sam se da li da dodam "fairly" nakon "paid", ali to bi izazvalo dalju polarizaciju među poštovanom populacijom, pa sam izostavio. 
-
BadBoy
#7777 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Mene jedino drug profi, kao stari partizan i drug komunista čudi sa svojim prokapitalistickim stavovima.
Da se ja pitam sve iznad 50 miliona prometa bi nacionalizovo i vratio na radničko samoupravljanje
Da se ja pitam sve iznad 50 miliona prometa bi nacionalizovo i vratio na radničko samoupravljanje
- drug_profi
#7778 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pa druže, dođeš do jedne istine. Sve je drugo ubleha osim socijalnog liberalizma. NS je navodno stranka koja baštini te ideje, al u kurcu.
Takođe dođeš do iskustva i shvatanja da su poslodavci kreatori radnih mjesta. Oni ljudi koji imaju muda, volje i hrabrosti uloziti svoj imetak, rad ideju u borbu sa vjetrenjačama da otvore radna mjesta i stvore dobit sebi i mjesto drugima da zarade svoje plate.
Treba ih natjerati u zakonske okvire, natjerati da pošteno plate svaki rad, ali im i dati sve potrebne uslove za sticanje dobiti kroz poduzetništvo i realizaciju profitabilnih ideja.
Ako ja imam mali granap, prodavnicu elktro-vodomaterijala, boja, ljepila...
I skontam da mi se isplati raditi nedeljom jer je to jedna nepopunjena niša gdje bih mogao zaraditi onoliko koliko bi trebalo da jezičak na vagi pretegne na opstanak i razvoj, zašto se Nerko, Vojin i ovaj iz NS ublehaš nađu da meni brane da ja opstanem svojim radom?
Ako nisi u stanju kao drzava sa svim aparatom koji imas drzati poslodavce u strahu od kazne za krsenje ZORa, onda te treba mijenjati.
Mjenjaj inspektore, mijenjaj odgovorna lica sve dok se iko usuđuje kršiti ZOR.
-
HelaS
#7779 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Garant su ugovorili rad na određeno vrijeme, u kojem im poslodavac uredno isplaćuje plaću i PIO doprinose. Oko 1700 KM mjesečno na teret poslodavca_BataZiv_0809 wrote: ↑03/06/2025 12:51 Jos jednom cu ponoviti.
U teretani nedjeljom radi studentarija na ispomoci jer im je to prilika za dodatnu zaradu. Rade par mjeseci i odu.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#7780 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Cekaj cekaj, kako onda drze poslodavce u strahu od krsenja Zakona o unutrasnjoj trgovini?drug_profi wrote: ↑04/06/2025 00:22
Ako nisi u stanju kao drzava sa svim aparatom koji imas drzati poslodavce u strahu od kazne za krsenje ZORa, (...)
Ne znam te detalje, to je sad druga tema, ali za tih 1700 na teret poslodavca se mogla dobiti subvencija, a od 01.07. su smanjeni doprinosi.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#7781 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Studentski poslovi su drugacije regulisaniHelaS wrote: ↑04/06/2025 00:38Garant su ugovorili rad na određeno vrijeme, u kojem im poslodavac uredno isplaćuje plaću i PIO doprinose. Oko 1700 KM mjesečno na teret poslodavca_BataZiv_0809 wrote: ↑03/06/2025 12:51 Jos jednom cu ponoviti.
U teretani nedjeljom radi studentarija na ispomoci jer im je to prilika za dodatnu zaradu. Rade par mjeseci i odu.
![]()
- drug_profi
#7782 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pa svakako je lakše kontrolisati da niko ne radi jedan dan nego da li svako ima 40-satnu radnu sedmicu._BataZiv_0809 wrote: ↑04/06/2025 07:20Cekaj cekaj, kako onda drze poslodavce u strahu od krsenja Zakona o unutrasnjoj trgovini?drug_profi wrote: ↑04/06/2025 00:22
Ako nisi u stanju kao drzava sa svim aparatom koji imas drzati poslodavce u strahu od kazne za krsenje ZORa, (...)
Svakako bi pomoglo kad bi radnici prijavljivali kršenja svojih prava, ali tome se ne možemo nadati od isprepadane gomile.
Znam i sam kako je bilo teško sindikalno išta poduzimati jer su svi u nekom strahu.
Opet ću se vratiti na državu, čiji je posao da stvori i kontroliše okruženje u kojem se radi i privređuje.
-
Hakiz
#7783 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Lakše je kontrolisati da li je objekat zatvoren nego da li za svakog od 2, 5, 15, 50 radnika u tom objektu ima tačna evidencija odlazaka i dolazaka na radno mjesto, izlaska na odmore itd, to jeste da li se bilo kojem od tih radnika pojedinačno i/ili svima kolektivno krše prava._BataZiv_0809 wrote: ↑04/06/2025 07:20Cekaj cekaj, kako onda drze poslodavce u strahu od krsenja Zakona o unutrasnjoj trgovini?drug_profi wrote: ↑04/06/2025 00:22
Ne znam te detalje, to je sad druga tema, ali za tih 1700 na teret poslodavca se mogla dobiti subvencija, a od 01.07. su smanjeni doprinosi.
Za objekat je dovoljno da inspektor samo porođe pored njega u laganoj šetnji. Za drugo mora raditi, listati šlihterice, provjavati da li su falsifikovane, intervjuisati radnike, možda i neke svjedoke itd, ukratko mora zaraditi platu.
-
Osmi Socrates
#7784 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ja ne vidim kako te dvije stvari imaju išta zajedničko.
To što neko ne radi nedjeljom ne znači da ta ista osoba ne radi više od 40 sati sedmično.
Te dvije stvari nisu mutually exclusive.
To što neko ne radi nedjeljom ne znači da ta ista osoba ne radi više od 40 sati sedmično.
Te dvije stvari nisu mutually exclusive.
-
Hakiz
#7785 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Šta je još jedan argument za besmislenost zakona o neradnoj nedjelji.
- Cherry-Cherry
#7786 Re: Neradna nedjelja u FBiH
@drug_profi lijepo si to objasnio. Komunizam je propao sa razlogom. Kakva crna nacionalizacija i radničko samoupravljanje. Država treba stvoriti povoljno okruženje da ljudi rade i zarade. Daj ljudima da rade i da se snalaze, a ne da im braniš da rade ali očekuješ da plate sve moguće dažbine, pa još odrediš i minimalnu platu. Ali nema da radiš koliko želiš.
-
Sid the sloth
#7787 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Naravno da su drugacije regulisani, nemas nikakvih doprinosa samo nesto sitno uzme studentski servis.izvrsni direktor wrote: ↑04/06/2025 07:28Studentski poslovi su drugacije regulisaniHelaS wrote: ↑04/06/2025 00:38Garant su ugovorili rad na određeno vrijeme, u kojem im poslodavac uredno isplaćuje plaću i PIO doprinose. Oko 1700 KM mjesečno na teret poslodavca_BataZiv_0809 wrote: ↑03/06/2025 12:51 Jos jednom cu ponoviti.
![]()
Ali nekakvi Helasi naravno vole pametovati, nije bitno ako o necemu nemaju pojma. Ima ona stara da su najopasniji za drustvo oni koji nisu svjesni da su neznalice pa pametuju o svemu bez obzira sto se u putu nisu sreli s temom.
-
zippoo87
#7788 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ja sam vise puta pisao da se u zakon o radu treba ugraditi stavka o elektronskom evidentiranju rada preko kartica. Mnoge firme ovo imaju kod sebe ovo vec,ove malo naprednije ali vecina nema,jer su svjesni da bi tako morali placati prekovremene ljudima.
Ali zato uvedes u zakon da svi MORAJU imati i eto ga,inspektor jednim klikom provjeri koliko je ko radio
Ja sam radio u firmi tamo neke 2007.-2008. koja je ovo imala i na osnovu toga ti obracuna platu,jer je bila satnica. Samo su tada plate bile izmedju 300 i 400 KM
Ali zato uvedes u zakon da svi MORAJU imati i eto ga,inspektor jednim klikom provjeri koliko je ko radio
Ja sam radio u firmi tamo neke 2007.-2008. koja je ovo imala i na osnovu toga ti obracuna platu,jer je bila satnica. Samo su tada plate bile izmedju 300 i 400 KM
-
Hakiz
#7789 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Varaju ljudi i elektronsku prijavu. "Jarane, evo ti moja kartica, prijavi me, moram skoknuti do banke, da ne uzimam izlaz".
Nego, kartica sa elektonskom bravom. Ne možeš ući bez kartice, a ako te kolega prijavi, pa kroz prozor doda karticu i ti se zbog ulaska, brave, opet prijaviš, između dvije prijave nema odjave, odmah alarm.
A što se poslodavaca i štimanja vremena da bude po zakonu tiče, slušaj ti iz IT, namjesti u sistemu da je svima regularno radno vrijeme ili ti je otkaz a pobrinut ću se da te tako ocrnim da te više niko neće htjeti zaposliti.
A to bi značilo da uređaje za elektronsku prijavu ne smije kontrolisati firma nego državna (federalna) institucija. Kao da uređaje iznajmljuje firmama. A to opet znači novi institucionalni harač.
Kako god, mrka kapa.
Distopija
Sada ozbiljno.
Ako se ne varam ima zakon koji propisuje na koliko radnika se mora voditi evidencija dolaska ba posao. Ako se ne varam do 5 ili ne mora nikako, ili mora u teku, ne mora elektronski. Možda neko zna tačno.
Nego, kartica sa elektonskom bravom. Ne možeš ući bez kartice, a ako te kolega prijavi, pa kroz prozor doda karticu i ti se zbog ulaska, brave, opet prijaviš, između dvije prijave nema odjave, odmah alarm.
A što se poslodavaca i štimanja vremena da bude po zakonu tiče, slušaj ti iz IT, namjesti u sistemu da je svima regularno radno vrijeme ili ti je otkaz a pobrinut ću se da te tako ocrnim da te više niko neće htjeti zaposliti.
A to bi značilo da uređaje za elektronsku prijavu ne smije kontrolisati firma nego državna (federalna) institucija. Kao da uređaje iznajmljuje firmama. A to opet znači novi institucionalni harač.
Kako god, mrka kapa.
Distopija
Sada ozbiljno.
Ako se ne varam ima zakon koji propisuje na koliko radnika se mora voditi evidencija dolaska ba posao. Ako se ne varam do 5 ili ne mora nikako, ili mora u teku, ne mora elektronski. Možda neko zna tačno.
- Laplace
#7790 Re: Neradna nedjelja u FBiH
I naši bi opet varali taj sistem. Radnik bi počeo raditi od 6 sati, provukao karticu u 8 sati, provukao ponovo u 16 sati i završavao smjenu u 20 sati.zippoo87 wrote: ↑04/06/2025 11:36 Ja sam vise puta pisao da se u zakon o radu treba ugraditi stavka o elektronskom evidentiranju rada preko kartica. Mnoge firme ovo imaju kod sebe ovo vec,ove malo naprednije ali vecina nema,jer su svjesni da bi tako morali placati prekovremene ljudima.
- drug_profi
#7791 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Radnik koji na to pristaje i treba da bude zgužen.
Prvi put kad se to desi, uradiš i zoveš inspekciju rada da vas zatekne u prekršaju.
Bojiš se gubitka posla? Anonimni su pozivi.
Pa moraš učiniti svoj dio da se poslodavci natjeraju da poštuju zakon. Ako ne prijavljuješ, kako će se spriječiti?
-
Hakiz
#7792 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Baš tako.Laplace wrote: ↑04/06/2025 12:21I naši bi opet varali taj sistem. Radnik bi počeo raditi od 6 sati, provukao karticu u 8 sati, provukao ponovo u 16 sati i završavao smjenu u 20 sati.zippoo87 wrote: ↑04/06/2025 11:36 Ja sam vise puta pisao da se u zakon o radu treba ugraditi stavka o elektronskom evidentiranju rada preko kartica. Mnoge firme ovo imaju kod sebe ovo vec,ove malo naprednije ali vecina nema,jer su svjesni da bi tako morali placati prekovremene ljudima.
-
zippoo87
#7793 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Upravo tako.drug_profi wrote: ↑04/06/2025 12:41Radnik koji na to pristaje i treba da bude zgužen.
Prvi put kad se to desi, uradiš i zoveš inspekciju rada da vas zatekne u prekršaju.
Pa moraš učiniti svoj dio da se poslodavci natjeraju da poštuju zakon. Ako ne prijavljuješ, kako će se spriječiti?
Sve u zivotu je dvosmjerno...da bi nesto dobio,uvijek moras nesto i dati.
A sada ima nacina da se sve prijavi anonimno.
Ja sam neki dan prijavio divlje odlagaliste smeca jedne trgovine u centru grada,prijavio komunalnom preduzecu i kroz par dana je to smece bilo pocisceno. Jer je trgovina odlagla kutije i najlon pored puta,u centru grada i svaki manji vjetar taj najlon odnese 100-200 metar po cijelom gradu.
Pitao sam isto ako nije u njihovoj nadleznosti,da mi kazu u cijoj jeste,da njima prijavim.
- drug_profi
#7794 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Iz mog iskustva, inspekcije će rado da se odazovu na prijavu koja ima neku utemeljenost.
Jedino policiju kad zoveš, treba ispuniti neki njihov kriterij hitnosti, samo njima poznat.
Jedino policiju kad zoveš, treba ispuniti neki njihov kriterij hitnosti, samo njima poznat.
- Laplace
#7795 Re: Neradna nedjelja u FBiH
U potpunosti se slažem.drug_profi wrote: ↑04/06/2025 12:41Radnik koji na to pristaje i treba da bude zgužen.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#7796 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Lako je sad pricati tako kad ima posla na sve strane!
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#7797 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Recimo poput ogoromne ljetnje bašte ispred zgrade "Treska" na Čengić Vili koja se upravo gradi ?drug_profi wrote: ↑04/06/2025 14:24 Iz mog iskustva, inspekcije će rado da se odazovu na prijavu koja ima neku utemeljenost.
Prije par godina "investitor" je postavio nešto manju koja je nakon godine dana uklonjena jer su se svi stanari iz nebodera "Vranica" žalili na to.
Nakon polovine propale prošlogodišnje sezone , investitor gradi veću , obimniju i širu ljetnju baštu u skladu sa savremenim potrebama šiša barova na preko 50 m2 zelene javne površine.
Kome sad OPET da se žale stanari nebodera "Vranica" ?
U pitanju je potpuno isti investitor.
Investitoru ?
Inspekciji ?
Benjamini ?
Samiru Avdiću ?
Bakiru Izetbegoviću (ups) ?
Konakoviću ?
Nikšiću ?
Administratorima ovog foruma ?
Shvatam sve tvoje dobre namjere i želje ali ti i ja finala naših života nećemo dočekati u pravnoj državi ako to bude ova.
Zapravo ćemo poput Amera nabaviti revolvere da branimo golu egzistenciju od sile koja je sjebala sve.
-
HelaS
#7798 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Zašto bih nadzirao radnike u njihovom radnom vremenu na poslu, glumio policajca s palicom u rukamazippoo87 wrote: ↑04/06/2025 11:36 Ja sam vise puta pisao da se u zakon o radu treba ugraditi stavka o elektronskom evidentiranju rada preko kartica. Mnoge firme ovo imaju kod sebe ovo vec,ove malo naprednije ali vecina nema,jer su svjesni da bi tako morali placati prekovremene ljudima.
Vrijeme u kojem su poslodavci morali voditi evidenciju o njihovom radnom vremenu je iza nas, u prethodnoj državi, iako je sada Zakonom o radu propisan Pravilnik o sadržaju i načinu vođenja evidencija o radnicima i drugim licima angažovanim na radu, što mi je besmisleno. Meni treba produktivan radnik, koji će stvarati poslove, njegov trezultat rada, a ne on na poslu 8 sati....
-
Hakiz
#7799 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ispred tog nebodera je haos. Taj neboder je dokaz da spasa nema.teskeredzic_22 wrote: ↑04/06/2025 17:24Recimo poput ogoromne ljetnje bašte ispred zgrade "Treska" na Čengić Vili koja se upravo gradi ?drug_profi wrote: ↑04/06/2025 14:24 Iz mog iskustva, inspekcije će rado da se odazovu na prijavu koja ima neku utemeljenost.
Prije par godina "investitor" je postavio nešto manju koja je nakon godine dana uklonjena jer su se svi stanari iz nebodera "Vranica" žalili na to.
Nakon polovine propale prošlogodišnje sezone , investitor gradi veću , obimniju i širu ljetnju baštu u skladu sa savremenim potrebama šiša barova na preko 50 m2 zelene javne površine.
Kome sad OPET da se žale stanari nebodera "Vranica" ?
U pitanju je potpuno isti investitor.
Investitoru ?
Inspekciji ?
Benjamini ?
Samiru Avdiću ?
Bakiru Izetbegoviću (ups) ?
Konakoviću ?
Nikšiću ?
Administratorima ovog foruma ?
Shvatam sve tvoje dobre namjere i želje ali ti i ja finala naših života nećemo dočekati u pravnoj državi ako to bude ova.
Zapravo ćemo poput Amera nabaviti revolvere da branimo golu egzistenciju od sile koja je sjebala sve.
Ta dudlahana, pa onaj kafić uz sam neboder koji pored bašte izbaci stolove, autimobili uz ulaz, ono je spektakl.
-
zippoo87
#7800 Re: Neradna nedjelja u FBiH
O kakvom nadziranju pricas?HelaS wrote: ↑04/06/2025 17:33Zašto bih nadzirao radnike u njihovom radnom vremenu na poslu, glumio policajca s palicom u rukamazippoo87 wrote: ↑04/06/2025 11:36 Ja sam vise puta pisao da se u zakon o radu treba ugraditi stavka o elektronskom evidentiranju rada preko kartica. Mnoge firme ovo imaju kod sebe ovo vec,ove malo naprednije ali vecina nema,jer su svjesni da bi tako morali placati prekovremene ljudima.
Ja sam radio u firmi tamo neke 2007.-2008. koja je ovo imala i na osnovu toga ti obracuna platu,jer je bila satnica. Samo su tada plate bile izmedju 300 i 400 KM![]()
Vrijeme u kojem su poslodavci morali voditi evidenciju o njihovom radnom vremenu je iza nas, u prethodnoj državi, iako je sada Zakonom o radu propisan Pravilnik o sadržaju i načinu vođenja evidencija o radnicima i drugim licima angažovanim na radu, što mi je besmisleno. Meni treba produktivan radnik, koji će stvarati poslove, njegov trezultat rada, a ne on na poslu 8 sati....
Radi se o tome da se plati onoliko koliko neko radi...ako ima prekovremene. Jos uvijek ima masa firmi koje imaju satnicu i tako se obracunava plata. Ima i masa firmi gdje se radi 10 sati a radnici ne naplate svoj rad. Pa ima tu i prostora za gazdu,da ustedi,ako je recimo neko radio manje od norme.
Ovaj sistem je odlican,jer je transparentan i radniku i poslodavcu. E sada,ima tu i situacije da ovo ne odgovara ni svim poslodavcima a ni svim radnicima. Ali to je vec njihov problem