Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Smrcak15

#7776 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

shbc wrote: :lol:

Ne odustaje lik :mrgreen:

Inace da znas, medijan=srednji broj=sredina distribucije.

Ili opet trebamo da prolazimo kroz isto?

p.s. Ne pravi se lud. Postoji kompilacija tvojih postova na temu. Znam vrlo dobro gdje je, moze se vrlo lako postaviti i ovdje. Cisto da ne mislis da sam zaboravio :mrgreen:
nemoj misliti da sam i ja zaboravio druze.....

ti si okrenuo pricu na median a uopste u pocetnoj fazi nije median trazen nego trazena je sredina u Kur'anu, zbog zeljeza i zeljezne jezgre u sredini (centru zemlje)

mozemo mi nastaviti na tu temu posto vidim da si zaboravio o cemu smo pricali :D nemoj misliti da ja bjezim od teme, slobodno je pokreni pa cu se ja sa slascu nadovezat na to :thumbup:
славянин

#7777 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Smrcak15 wrote:
славянин wrote:
Smrcak15 wrote:
zaboravio si tu kV (kilo volte spomenut) jer se inace u kilovoltima rade kad se radi o visokim naponima.

znaci sa primarnog svitka 10 kV se transformise u 400 V preko transformatora na sekundarnom svitku u trafostanicama . znaci dobijemo trofaznu struju od 400 Volti a mozemo isto tako dobiti monofaznu od 230 V sto je inace u nasim uticnicama.
Nisam zaboravio nego se podrazumijeva :D , dobar dobar- uljni transformator koliki otpor mineralnog ulja mora minimum imati i koliki otpor uzemljenje moze imati :D
posto ne radim sa takvim transformatorima a niti sam na faxu takve racunice imao koliko se sjecam odmah da kazem neznam to, jasno i glasno.

za tako visoke napone moras imati 120mm^2 bakrenog kabla , otpor tacno sad neznam koliko.
Napon ne igra ulogu za promjer kabla nego amperaza - sto je veci napon to manji promjer kabla moras imati da bi prenio odredjenu amperazu :D Dakle - visi napon = manji kabal ili zicu trebas / nizi napon = vecu kvadraturu kabla moras imati da bi prenio istu amperazu.Otpor mineralnog ulja mora biti minimalno 130 ohma , a uzemljenje maksimum 0.49 ohma.Ja nisam uopste elektricar - a ti kao inzinjer bi to u malom prstu trebao imati :D
Boemica

#7778 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Boemica »

Ovdje mi je samo jasno da bi mi shbc mogao pomoći da položim statistiku :hm:
Maxxtro

#7779 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Maxxtro »

Smrcak15 wrote: ja koliko se sjecam morao sam crtati, neznam je li tebi ili SHBC da bi vam objasnio...

jedno je srednji broj a drugo je sredina.

ja koliko se sjecam pricao sam o sredini u Kur'anu a ne o srednjem broju.
Crtao si ti definitivno neke Smrckizme, sjecam se. Aha, znaci razliciti pojmovi su u pitanju. Jedna mala matematicka formulica za taj srednji broj bi to potvrdila i otklonila sve te sumnje, nikakve slike, nikakve vrece cementa. Ali da, ne znas ti to posto nisi matematicar, ipak je previse ocekivati znanje osnovnih aritmetickih operacija od jednog inzinjera. Al de ti ipak ovo najnovije sa vjerovatnocama, to smo prekucali, nemoj da se vracamo osim ako ne napises tu formulu.

Sto se tice ove sperme, vidim mozak opet zastopao. Lijep pokusaj, ali hajmo ponovo, jer niti ovo:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/7143889.stm

The female reproductive tract is a "hostile environment" for foreign cells which are readily attacked by the immune system but sperm move through apparently undetected.

Sperm are also protected from harm in the testes from the male's own immune system.
niti ovo:
Sperm does not begin to form in a male's body until he hits puberty. By that time your body's immune system has already decided which kinds of cells are part of the human body and which are not. That means, according to Morgentaler, that left to it's own devices, your body would attack sperm as an invader. That's why the testiciles are shielded (in many complex ways) from the rest of the body. The testes are what is referred to as an "immunologically privileged site."
ne implicira ovo:
Smrcak15 wrote:spermine celije su stetne za musko tijelo pogotovo sperme drugog muskarca, i zato su jaja izvan tijela da ih svopstveni imuni sistem ne bi napadao
shbc

#7780 Re: Ateizam vs. Religija

Post by shbc »

Boemica wrote:Ovdje mi je samo jasno da bi mi shbc mogao pomoći da položim statistiku :hm:
Zadatke mozda. Iz teorije sam vazda slab bio :mrgreen:
Boemica

#7781 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Boemica »

shbc wrote:
Boemica wrote:Ovdje mi je samo jasno da bi mi shbc mogao pomoći da položim statistiku :hm:
Zanimljivo da jedan inžinjer elektrotehnike ne zna šta je medijana i ne zna izvesti formulu za srednju vrijednost skupa. Ako sam dobro pohvatala.

Kao neko ko teži inžinjerskoj diplomi, mogu pod punom pravnom i krivičnom odgovornošću reći da i najlošiji studenti među inžinjerima u pokušaju su ovo u stanju uraditi. :kakoste:

A što se tiče diplome, imam prijatelja koji studira u ovom gradu, sad ću ga maksuz pitati jesu li im ovakve diplome inače :lol: :lol:
Braco_18

#7782 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Braco_18 »

Smrcak15 wrote:
славянин wrote:
Smrcak15 wrote:
zaboravio si tu kV (kilo volte spomenut) jer se inace u kilovoltima rade kad se radi o visokim naponima.

znaci sa primarnog svitka 10 kV se transformise u 400 V preko transformatora na sekundarnom svitku u trafostanicama . znaci dobijemo trofaznu struju od 400 Volti a mozemo isto tako dobiti monofaznu od 230 V sto je inace u nasim uticnicama.
Nisam zaboravio nego se podrazumijeva :D , dobar dobar- uljni transformator koliki otpor mineralnog ulja mora minimum imati i koliki otpor uzemljenje moze imati :D
posto ne radim sa takvim transformatorima a niti sam na faxu takve racunice imao koliko se sjecam odmah da kazem neznam to, jasno i glasno.

za tako visoke napone moras imati 120mm^2 bakrenog kabla , otpor tacno sad neznam koliko.
Objašnjavaš elektrotehinku kao i tvoj kuran embrijologiju ... sve go poslanik svoje struke ...
Smrcak15

#7783 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Maxxtro wrote:
Smrcak15 wrote: ja koliko se sjecam morao sam crtati, neznam je li tebi ili SHBC da bi vam objasnio...

jedno je srednji broj a drugo je sredina.

ja koliko se sjecam pricao sam o sredini u Kur'anu a ne o srednjem broju.
Crtao si ti definitivno neke Smrckizme, sjecam se. Aha, znaci razliciti pojmovi su u pitanju. Jedna mala matematicka formulica za taj srednji broj bi to potvrdila i otklonila sve te sumnje, nikakve slike, nikakve vrece cementa. Ali da, ne znas ti to posto nisi matematicar, ipak je previse ocekivati znanje osnovnih aritmetickih operacija od jednog inzinjera. Al de ti ipak ovo najnovije sa vjerovatnocama, to smo prekucali, nemoj da se vracamo osim ako ne napises tu formulu.

Sto se tice ove sperme, vidim mozak opet zastopao. Lijep pokusaj, ali hajmo ponovo, jer niti ovo:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/7143889.stm

The female reproductive tract is a "hostile environment" for foreign cells which are readily attacked by the immune system but sperm move through apparently undetected.

Sperm are also protected from harm in the testes from the male's own immune system.
niti ovo:
Sperm does not begin to form in a male's body until he hits puberty. By that time your body's immune system has already decided which kinds of cells are part of the human body and which are not. That means, according to Morgentaler, that left to it's own devices, your body would attack sperm as an invader. That's why the testiciles are shielded (in many complex ways) from the rest of the body. The testes are what is referred to as an "immunologically privileged site."
ne implicira ovo:
Smrcak15 wrote:spermine celije su stetne za musko tijelo pogotovo sperme drugog muskarca, i zato su jaja izvan tijela da ih svopstveni imuni sistem ne bi napadao

dobro shvatam, moguce da si u pravu za ovaj dio sto se tice implikacije...radi se o potrebnoj manjoj temperaturi koja je izvan tijela kako bi se bolje producirale spermine celije....
shbc

#7784 Re: Ateizam vs. Religija

Post by shbc »

Boemica wrote:
shbc wrote:
Zanimljivo da jedan inžinjer elektrotehnike ne zna šta je medijana i ne zna izvesti formulu za srednju vrijednost skupa. Ako sam dobro pohvatala.

Kao neko ko teži inžinjerskoj diplomi, mogu pod punom pravnom i krivičnom odgovornošću reći da i najlošiji studenti među inžinjerima u pokušaju su ovo u stanju uraditi. :kakoste:

A što se tiče diplome, imam prijatelja koji studira u ovom gradu, sad ću ga maksuz pitati jesu li im ovakve diplome inače :lol: :lol:
Dobro si pohvatala. Samo nisi ni svjesna kolicine provala na tu temu :mrgreen:
Smrcak15

#7785 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Boemica wrote:
shbc wrote:

:-) sta ba neznam, otkud ti to da neznam....

pa neznas uopste sta smo pricali i zbog cega je pokrenuta ta tema...median je srednji broj, i to se uopste nije trazilo u samom pocetku kada asam zapoceo pricu, nego su drugi pokrenuli pricu sa medijanom
Smrcak15

#7786 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

shbc wrote: Dobro si pohvatala. Samo nisi ni svjesna kolicine provala na tu temu :mrgreen:

posto me izazivas da pokrenemo opet temu ja cu je vrlo lahko pokrenuti....

de mi reci zasto si median uveo u igru ako se trazi sredina u Kur'anu?
Boemica

#7787 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Boemica »

Smrcak15 wrote:

pa neznas uopste sta smo pricali i zbog cega je pokrenuta ta tema...median je srednji broj, i to se uopste nije trazilo u samom pocetku kada asam zapoceo pricu, nego su drugi pokrenuli pricu sa medijanom
Počni od ovoga ne znam*

Ne mogu te nikako ozbiljno shvatiti kao inžinjerski obrazovanog čovjeka sve dok se tako izražavaš.
Smrcak15

#7788 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Boemica wrote:
Smrcak15 wrote:

Počni od ovoga ne znam*

Ne mogu te nikako ozbiljno shvatiti kao inžinjerski obrazovanog čovjeka sve dok se tako izražavaš.
kada ti zavrsis samo 1 razred u BiH a ostale sve vani , javi mi se....pa cemo te onda vidjeti koliko bi ti znala.
shbc

#7789 Re: Ateizam vs. Religija

Post by shbc »

Smrcak15 wrote:
shbc wrote: Dobro si pohvatala. Samo nisi ni svjesna kolicine provala na tu temu :mrgreen:

Kao sto rekoh medijana = sredina. Termin koristen u statistici i matematici. A posto si ti tu pricao o matematickim cudima, bilo je nekako logicno pricati o njoj :mrgreen:
Boemica

#7790 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Boemica »

Smrcak15 wrote:
Boemica wrote:
Smrcak15 wrote:

Počni od ovoga ne znam*

kada ti zavrsis samo 1 razred u BiH a ostale sve vani , javi mi se....pa cemo te onda vidjeti koliko bi ti znala.

To nikako nije izgovor.

Mada sam sigurna da se i vani razmak stavlja samo nakon zareza, nikako prije. Isto tako sam poprilično sigurna da se tri tačke koriste samo onda kada je nešto u rečenici ostalo nedorečeno, ili ako nabrajaš nešto čega ima još, osim onog što si strogo naveo. Kao i da se nakon tačke rečenica započinje sa velikim slovom. :thumbup:

Kao što rekoh, sve dok se ovako izražavaš, ne mogu te nikako pojmiti kao fakultetski obrazovanog čovjeka.
Last edited by Boemica on 05/09/2018 22:51, edited 1 time in total.
Smrcak15

#7791 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

shbc wrote:
Smrcak15 wrote:

Kao sto rekoh medijana = sredina. Termin koristen u statistici i matematici. A posto si ti tu pricao o matematickim cudima, bilo je nekako logicno pricati o njoj :mrgreen:
median je srednji broj od sortiranih datih brojeva, a to se uopste ne trazi kada pricamo o onom Kur'anskom slucaju....znaci median je skroz irelevantan u tom slucaju ali si ga ti uveo u igru.
shbc

#7792 Re: Ateizam vs. Religija

Post by shbc »

Smrcak15 wrote:median je srednji broj od sortiranih datih brojeva, a to se uopste ne trazi kada pricamo o onom Kur'anskom slucaju....znaci median je skroz irelevantan u tom slucaju ali si ga ti uveo u igru.
:lol:

Ne moram ja izvlaciti onu kompilaciju. Ti si sasvim voljan da je ponovis i sam :lol:
Smrcak15

#7793 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

shbc wrote:
Smrcak15 wrote:median je srednji broj od sortiranih datih brojeva, a to se uopste ne trazi kada pricamo o onom Kur'anskom slucaju....znaci median je skroz irelevantan u tom slucaju ali si ga ti uveo u igru.
:lol:

Ne moram ja izvlaciti onu kompilaciju. Ti si sasvim voljan da je ponovis i sam :lol:
posto hoces o ovoj temi da naglabamo, onda cemo naglabati vjeruj mi....

Objasni nam svima sad ti uceni covjece kako se moze median koji je srednji broj od sortiranih datih brojeva , i to brojeva razlicitih i istih sa sredinom kao recimo u kilometrazi predjenog puta.

ako te pitam gdje je sredina puta od 200 km , sta ces ti reci, gdje je sredina, hoces li nam to reci da nema sredine :-)
shbc

#7794 Re: Ateizam vs. Religija

Post by shbc »

shbc wrote:
Smrcak15 wrote:
ne palamudi bezveze, nego odgovori ono sto te pitam

da li znas na osnovu cega je ova prica pocela?

Frajer koji je u pocetku tvrdio da medijan uopste ne predstavlja sredinu (ili srednji broj). Pa kada je skontao da predstavlja tvrdio da se to ne odnosi na situacije kada u rasponu imamo parne brojeve. Nakon sto je uvidio da mu ni to ne pije vode prebacio se na kilometre i tvrdio da 10 kilometara zapravo predstavlja raspon od 1 do 10. I tu skonta da se zajebao i na kraju kaze da uopste nije pricao o tom rasponu nego o rasponu od 0 do 10.
ne lazi, median prestavlja srednji broj u neserijskom redosljedu brojeva

ti si okrenuo pricu poceinjemo od 1, pa nemozemo jarane poceti od 1, nego od nule, nije ovo trka gdje ce neko poceti od 1000tog metra a neki od nule pa da radimo analize....

nego kilometraza se trazi od 0 do 10 km

reci mi gdje je median u 10000 metara?
Spremite se polijecemo...

Prva tvrdnja da od 10 brojeva (1-10) sredina nije 5.5

ovo bas strasno izgleda :-)

znaci 5,5 je sredina od 10 ?

5,5 and druga ima 4,5

i tebi 5.5 sredina od 10 brojeva :run:
Post napisan na 21. stranici ove teme.

Na istoj stranici jos nacrta svoje retardirano objasnjenje

ne zajebavam druzeeeee

kako moze 5.5 biti sredina od 10 ????

Image

cim zagazi na 6 preslo je pola puta
Na 22. stranici opet tvrdi da srednji broj ne postoji
nema srednjeg broja u 10
Na 23. stranici kaze da medijan nije uopste srednji broj:
druze ti si ograjisao sto posto

ko ovdje prica o medijanima covjce, medijan nije isto sto i sredinji broj

Sta je median?
https://en.wikipedia.org/wiki/Median
The median is the value separating the higher half of a data sample, a population, or a probability distribution, from the lower half.

kako moze onda biti srednji broj ako jedna polovica je veca od druge polovice??? to vise nije sredina.
Na istoj stranici da nam utvrdi da medijan nije srednji broj:
ne pametuj dopirani, ovdje nije prica o medijanima nego o srednjem broju, a gore sam iznio definiciju sta je median.
Jos jednom na 30. stranici:
Mi trazimo srednji broj a ne median, median je prosjecna vrijednost ukupnog broja.
Sada odjednom na 31. stranici medijan jeste srednji broj ali se trazi samo kada brojevi nisu u seriji:
median se trazi kod cifri koje nisu u seriji
Ovdje se opet malo zbunio:
od 11 sredina je 5.5

dok je median 6, jer imamo 5 brojeva na jednoj 5 brojeva na drugoj strani.
Pobrkali se pojmovi sredine i medijana. Izgleda kada idemo do 11 odjednom postoji medijan za brojeve u seriji.

Pa se opet malo vratio na nakaradnu definiciju medijana na 33. stranici:
median se trazi gdje imamo razne brojcane vrijednosti na pojedini pozicijama, kao naprimjer

4, 5, 2, 6, 15, 20, 12 itd
Na ovo mu je postavljen izazov gdje pise ovo pravilo. Isti je ponovljen vise puta. Nikada ga nije ispunio. Sam priznaje da ne zna da li to pravilo postoji (a i kako ce znati kada ne postoji).

Rece onda da je to sam zakljucio na 34. stranici:
pa to sam uocio na osnou stranice koju si ti poslao
A usput i doda ovo:
volio bi vidjeti kako median traze u serijskim brojevima gdje je paran broj brojeva.
Nakon sto sam mu postavio dvije stranice gdje upravo to rade, medijan opet nije sredina ili srednji broj:
In the case of an even number of terms, the median is the average of the two middle terms.

jesi liti svjestan sta ovo znaci, median nije srednji broj, nego prosjek, prosjek prosjek, junace
Pa mu se objasni ista ta definicija, odnosno da je taj prosjek sto se tu spominje zapravo samo prosjek dva najbliza broja sredini jer se tako medijan racuna, i onda krece ovo:
da ali je i prosjek cjelokupnog broja
To pravda time sto, mozes misliti medijan i aritmeticka vrijednost imaju isti rezultat u distribuciji od 1 do 10.

Na 35. stranici jos malo akrobacija:
median je sredina u skupu neserijskih brojeva, jeli razumijes ovo sto pisem

median nije sredina u skupu serijskih brojeva, nego prosjek

ti meni hoces da poturis median kao sredinu na mjestu gdje nesmijes to raditi tj. medju serijskim brojevima
Jos su ove iste akrobacije bolje kada se sjetimo da jedno vrijeme medijan nije uopste bio sredina.

Ponovo ponovljen izazov da nadje gdje pise da se to "ne smije raditi". A on kaze na 37. stranici:
nemogu ti traziti to nema vremena za to, niti znam dali ima ta deifnicija
A i kako ce biti kada ne postoji i kada je izmislio.

A na kraju kao slag na tortu imamo da je on zapravo samo neshvacen bio sve vrijeme, nilad nije spomenuo nista od 1 do 10 (meni se valjda i dalje prividjaju oni citati odozgo):
mene ne interesuje od 1 do 10

mene interesuje od 0 do 10
Plus sto u citatu sa pocetka ovog komentara opet kaze da se medijan ne trazi u serijskim brojevima, ali me ipak pita gdje je medijan u 10000 metara. Valja u toj udaljenosti metri ne idu po redu. Sta li.

Kako bi rekli Dalmatinci: a sad adio, a sad adio, i ko zna gdje, i ko zna kad.
Sam si trazio :mrgreen:
Boemica

#7795 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Boemica »

Nemoj tako šbc, Smrle je mislio na mod, a pisao medijana.
Mišo_Kovač

#7796 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Mišo_Kovač »

Još je čovjek navodno inženjer :D Profesore koji su mu potpisali prolaznu ocjenu u indeksu krivično goniti treba :roll:
Boemica

#7797 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Boemica »

Evo da te jedno derle koje nije završilo ni razreda vani nauči:

Ako imaš skup od N brojeva, medijana je središnja vrijednost skupa ukoliko se radi o neparnom skupu, recimo:
1 5 7 8 9, dakle ovdje je medijana 7. Ako imaš skup sa parnim brojem članova, onda je medijana artimetička sredina središnja dva člana.
1 2 4 5, 2+4= 6/2=3.

Dakle: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10, 5+6=11/2=5,5.
Last edited by Boemica on 05/09/2018 23:15, edited 1 time in total.
Smrcak15

#7798 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

shbc wrote: Sam si trazio :mrgreen:
ja sam te pitao pitanje
Smrcak15

#7799 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Boemica wrote:Evo da te jedno derle koje nije završilo ni razreda vani nauči:

Ako imaš skup od N brojeva, medijana je središnja vrijednost skupa ukoliko se radi o neparnom skupu, recimo:
1 5 7 8 9, dakle ovdje je medijana 7. Ako imaš skup sa parnim brojem članova, onda je medijana artimetička sredina središnja dva člana.
1 2 4 5, 2+4= 6/2=3.
a svasta :-) covjece, upste se to nije trazilo, znam ja itekako sta je median, tacno je to sto si napisala, ali to je irelevantno za onu pocetnu pricu , znas li uopste sa cime sam ja zepoceo pricu pa se otislo na mediane?
Boemica

#7800 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Boemica »

Smrcak15 wrote:
Boemica wrote:Evo da te jedno derle koje nije završilo ni razreda vani nauči:

1 2 4 5, 2+4= 6/2=3.
a svasta :-) covjece, upste se to nije trazilo, znam ja itekako sta je median, tacno je to sto si napisala, ali to je irelevantno za onu pocetnu pricu , znas li uopste sa cime sam ja zepoceo pricu pa se otislo na mediane?

Vidim kako si se provaljivao da medijana u skupu od 1 do 10 nikako ne može biti 5,5. Lijepo te čovjek kvotao.
Locked