shbc wrote:Smrcak15 wrote:
ne palamudi bezveze, nego odgovori ono sto te pitam
da li znas na osnovu cega je ova prica pocela?
Frajer koji je u pocetku tvrdio da medijan uopste ne predstavlja sredinu (ili srednji broj). Pa kada je skontao da predstavlja tvrdio da se to ne odnosi na situacije kada u rasponu imamo parne brojeve. Nakon sto je uvidio da mu ni to ne pije vode prebacio se na kilometre i tvrdio da 10 kilometara zapravo predstavlja raspon od 1 do 10. I tu skonta da se zajebao i na kraju kaze da uopste nije pricao o tom rasponu nego o rasponu od 0 do 10.
ne lazi, median prestavlja srednji broj u neserijskom redosljedu brojeva
ti si okrenuo pricu poceinjemo od 1, pa nemozemo jarane poceti od 1, nego od nule, nije ovo trka gdje ce neko poceti od 1000tog metra a neki od nule pa da radimo analize....
nego kilometraza se trazi od 0 do 10 km
reci mi gdje je median u 10000 metara?
Spremite se polijecemo...
Prva tvrdnja da od 10 brojeva (1-10) sredina nije 5.5
ovo bas strasno izgleda
znaci 5,5 je sredina od 10 ?
5,5 and druga ima 4,5
i tebi 5.5 sredina od 10 brojeva 
Post napisan na 21. stranici ove teme.
Na istoj stranici jos nacrta svoje retardirano objasnjenje
ne zajebavam druzeeeee
kako moze 5.5 biti sredina od 10 ????
cim zagazi na 6 preslo je pola puta
Na 22. stranici opet tvrdi da srednji broj ne postoji
nema srednjeg broja u 10
Na 23. stranici kaze da medijan nije uopste srednji broj:
druze ti si ograjisao sto posto
ko ovdje prica o medijanima covjce, medijan nije isto sto i sredinji broj
Sta je median?
https://en.wikipedia.org/wiki/Median
The median is the value separating the higher half of a data sample, a population, or a probability distribution, from the lower half.
kako moze onda biti srednji broj ako jedna polovica je veca od druge polovice??? to vise nije sredina.
Na istoj stranici da nam utvrdi da medijan nije srednji broj:
ne pametuj dopirani, ovdje nije prica o medijanima nego o srednjem broju, a gore sam iznio definiciju sta je median.
Jos jednom na 30. stranici:
Mi trazimo srednji broj a ne median, median je prosjecna vrijednost ukupnog broja.
Sada odjednom na 31. stranici medijan jeste srednji broj ali se trazi samo kada brojevi nisu u seriji:
median se trazi kod cifri koje nisu u seriji
Ovdje se opet malo zbunio:
od 11 sredina je 5.5
dok je median 6, jer imamo 5 brojeva na jednoj 5 brojeva na drugoj strani.
Pobrkali se pojmovi sredine i medijana. Izgleda kada idemo do 11 odjednom postoji medijan za brojeve u seriji.
Pa se opet malo vratio na nakaradnu definiciju medijana na 33. stranici:
median se trazi gdje imamo razne brojcane vrijednosti na pojedini pozicijama, kao naprimjer
4, 5, 2, 6, 15, 20, 12 itd
Na ovo mu je postavljen izazov gdje pise ovo pravilo. Isti je ponovljen vise puta. Nikada ga nije ispunio. Sam priznaje da ne zna da li to pravilo postoji (a i kako ce znati kada ne postoji).
Rece onda da je to sam zakljucio na 34. stranici:
pa to sam uocio na osnou stranice koju si ti poslao
A usput i doda ovo:
volio bi vidjeti kako median traze u serijskim brojevima gdje je paran broj brojeva.
Nakon sto sam mu postavio dvije stranice gdje upravo to rade, medijan opet nije sredina ili srednji broj:
In the case of an even number of terms, the median is the average of the two middle terms.
jesi liti svjestan sta ovo znaci, median nije srednji broj, nego prosjek, prosjek prosjek, junace
Pa mu se objasni ista ta definicija, odnosno da je taj prosjek sto se tu spominje zapravo samo prosjek dva najbliza broja sredini jer se tako medijan racuna, i onda krece ovo:
da ali je i prosjek cjelokupnog broja
To pravda time sto, mozes misliti medijan i aritmeticka vrijednost imaju isti rezultat u distribuciji od 1 do 10.
Na 35. stranici jos malo akrobacija:
median je sredina u skupu neserijskih brojeva, jeli razumijes ovo sto pisem
median nije sredina u skupu serijskih brojeva, nego prosjek
ti meni hoces da poturis median kao sredinu na mjestu gdje nesmijes to raditi tj. medju serijskim brojevima
Jos su ove iste akrobacije bolje kada se sjetimo da jedno vrijeme medijan nije uopste bio sredina.
Ponovo ponovljen izazov da nadje gdje pise da se to "ne smije raditi". A on kaze na 37. stranici:
nemogu ti traziti to nema vremena za to, niti znam dali ima ta deifnicija
A i kako ce biti kada ne postoji i kada je izmislio.
A na kraju kao slag na tortu imamo da je on zapravo samo neshvacen bio sve vrijeme, nilad nije spomenuo nista od 1 do 10 (meni se valjda i dalje prividjaju oni citati odozgo):
mene ne interesuje od 1 do 10
mene interesuje od 0 do 10
Plus sto u citatu sa pocetka ovog komentara opet kaze da se medijan ne trazi u serijskim brojevima, ali me ipak pita gdje je medijan u 10000 metara. Valja u toj udaljenosti metri ne idu po redu. Sta li.
Kako bi rekli Dalmatinci: a sad adio, a sad adio, i ko zna gdje, i ko zna kad.