Zeničani
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Distortion
#7751 Re: Zeničani
Indijac na vrijeme upozorava Grad Zenicu i to je posteno od njega. Kotlovi su u groznom stanju i nije realno da to duze traje. Ovako, ocekuju da se Grad Zenica ukljuci u finansiranje alternativnog rjesenja zagrijavanja. Direktor Mittala je to spominjao u Reflex emsiji na OBNu.
- Freamon Lester
#7752 Re: Zeničani
O majkuuu vam jebem....Arena: nova rasvjeta će donijeti uštede
23/11/2015
Arena: nova rasvjeta će donijeti uštede – Na zahtjev Javnog preduzeća za upravljanje i održavanje sportskih objekata urađena je „Studija izvodljivosti rekonstrukcije unutrašnje rasvjete“ objekta Arena Zenica. Ovo je objekat od sportskog, poslovnog, socijalnog i kulturnog značaja i kao takav ima veliku važnost kako za Grad Zenicu tako i za čitavu regiju.
Pomenuta studija se bavila analizom tehnoekonomskih parametara sistema rasvjete Arene sa mogućnošću poboljšanja istog. Studija je pokazala da je rasvjeta sportskog borilišta realizovana reflektorima sa Metal Halogenim sijalicama. Ovaj tip rasvjete je neekonomičan i loš sa aspekta potrošnje električne energije i sa aspekta uticaja na obračunsku snagu.
Godišnji troškovi za električnu energiju koje Arena izdvaja za ovaj tip rasvjete sportskog borilišta su 83% od ukupnih troškova koji se izdvajaju na sveukupnu rasvjetu. Studija je također pokazala da je sa aspketa posmatranja rješenja u vremenu kada je Arena projektovana i građena razumljiv ovakav izbor tipa rasvjete.
Naime, u to vrijeme je LED rasvjeta tržišno bila slabo zastupljena, tehnički nedovoljno poznata i ekonomski nekonkurentna u odnosu na tehnički ispitanu i kvalitetom potvrđenu Metal Halogenu rasvjetu.
Rasvjetna tijela kojima je realizovano osvjetljenje borilišta i pomoćnih prostorija iz današnje tačke gledišta ima ozbiljnog konkurenta u LED rasvjeti, koja je dostigla potreban nivo tržišnog prisustva, potreban nivo tehničkog kvaliteta, vrlo konkurentne cijene i značajno bolje performanse kao i troškove održavanja.
Troškovi zamjene postojećih rasvjetnih tijela novom LED rasvjetom na borilištima iznose oko 150.000 KM, a ovim zahvatom ostvaruje se ušteda od 69%. Kada se u kalkulaciju dodaju troškovi održavanja period otplate ovakve investicije iznosi 5,5 godina.
Investiranje u zamjenu rasvjetnih tijela ostalih proistorija iznosi oko 100.000 KM, a period otplate ove investicije iznosi 23 godine.
Studija izvodljivosti rekonstrukcije unutrašnje rasvjete Arene Zenica je pokazala da je postojeći sistem rasvjete tehnološki prevaziđen i neisplativ te da je opravdano investiranje u novu LED rasvjetu čiji period otplate investicije iznosi samo 5,5 godina.
Studija izvodljivosti rekonstrukcije unutrašnje rasvjete Arene Zenica je finansirana sredstvima njemačkog društva za međunarodnu saradnju GIZ i JP za upravljanje i održavanje sporstkih objekata d.o.o. Zenica.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#7753 Re: Zeničani
Sta ocekivati o Hinoviceve pozaposljavane dinastije?Freamon Lester wrote:
O majkuuu vam jebem....
- Freamon Lester
#7754 Re: Zeničani
Sto bi susjedi rekli. Cetvrt milijUna kermica prc._BataZiv_0809 wrote:Sta ocekivati o Hinoviceve pozaposljavane dinastije?Freamon Lester wrote:
O majkuuu vam jebem....
Last edited by Freamon Lester on 24/11/2015 23:31, edited 1 time in total.
-
zenicablues
#7755 Re: Zeničani
Raja,zna li neko nekog homeopatu iz Zenice,koji može da pomogne kod seboreicnog dermatitisa?
- notsure
#7756 Re: Zeničani
https://www.facebook.com/ratko.antunovich?fref=tszenicablues wrote:Raja,zna li neko nekog homeopatu iz Zenice,koji može da pomogne kod seboreicnog dermatitisa?
ili ovaj (ne znam koji mu je pravi profil)
https://www.facebook.com/rantunovic?fref=ts
-
Ci-Nick
#7757 Re: Zeničani
Šta je sljedeći potez,... "ZDK nabavlja 100 Tesla vozila",... ušteda u gorivu 90 %.
Isplatilo bi se pravo.

Isplatilo bi se pravo.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#7758 Re: Zeničani
Znam i ja za ovog Ratka, ali me zanima kako mislis da ti on pomogne kod seboreje (i sam se sa njom borim).notsure wrote:https://www.facebook.com/ratko.antunovich?fref=tszenicablues wrote:Raja,zna li neko nekog homeopatu iz Zenice,koji može da pomogne kod seboreicnog dermatitisa?
-
Ci-Nick
#7759 Re: Zeničani
Slabo vjerujem u homeopatiju.
Uzme kap nečeg pa stavi u litar vode pa onda kap od tog litra u drugi litar vode i onda tako nekoliko puta i onda uzimaš kap "lijeka" koji je čista voda.
Imao sam problema sa kožom,... na licu i vratu su mi se javljale crvene površine, ljuštila se koža, blagi svrbež, pucalo iza ušiju. Uradio sam alergotest, bio kod dermatologa, ništa.
Mazao raznorazne skupocjene kreme i ako ne namažem dva dana već se pojavi problem.
Sjetim se jednog dana da moji roditelji nikad kreme na lice nisu nanijeli a nemaju nikakvih problema sa kožom i tako ljut počnem sa umivanjem hladnom vodom, mnogo puta u toku dana. Prvo je bilo gore a onda se stanje popravilo.
Na kraju dođem na ideju da lice čistim jabukovim sirćetom. Jabukovo sirće iz DM-a u staklenci je odlično, razblažim ga u šoljici približnom količinom vode i tupferima očistim lice i vrat.
U početku sam čistio svakih dan ili dva a sad mi je stanje odlično i dovoljno je jednom u deset do petnaest dana.
Ne koristim više nikakve kreme.
Uzme kap nečeg pa stavi u litar vode pa onda kap od tog litra u drugi litar vode i onda tako nekoliko puta i onda uzimaš kap "lijeka" koji je čista voda.
Imao sam problema sa kožom,... na licu i vratu su mi se javljale crvene površine, ljuštila se koža, blagi svrbež, pucalo iza ušiju. Uradio sam alergotest, bio kod dermatologa, ništa.
Mazao raznorazne skupocjene kreme i ako ne namažem dva dana već se pojavi problem.
Sjetim se jednog dana da moji roditelji nikad kreme na lice nisu nanijeli a nemaju nikakvih problema sa kožom i tako ljut počnem sa umivanjem hladnom vodom, mnogo puta u toku dana. Prvo je bilo gore a onda se stanje popravilo.
Na kraju dođem na ideju da lice čistim jabukovim sirćetom. Jabukovo sirće iz DM-a u staklenci je odlično, razblažim ga u šoljici približnom količinom vode i tupferima očistim lice i vrat.
U početku sam čistio svakih dan ili dva a sad mi je stanje odlično i dovoljno je jednom u deset do petnaest dana.
Ne koristim više nikakve kreme.
-
zenicablues
#7760 Re: Zeničani
Mnogo ljudi sa kožnim (i ostalim) oboljenjima ide kod homeopata, nekome pomogne a nekome ne. Ima na drugim forumima mnogo o iskustvima ljudi koji su išli na tretmane homeopatijom,od kojih su mnogi sa kožnim oboljenjima._BataZiv_0809 wrote:Znam i ja za ovog Ratka, ali me zanima kako mislis da ti on pomogne kod seboreje (i sam se sa njom borim).notsure wrote:https://www.facebook.com/ratko.antunovich?fref=tszenicablues wrote:Raja,zna li neko nekog homeopatu iz Zenice,koji može da pomogne kod seboreicnog dermatitisa?
-
lokalni_razdjevicar
#7761 Re: Zeničani
kod mene nestalo grijanja
- Partijaner
#7762 Re: Zeničani
I kod mene majku li im njihovu vise i njihovo grijanje.
-
didzej1602
#7763 Re: Zeničani
znal' ko šta je prof. Škuljeviću? jesu skupili krvi?
-
kakavdanakneiskustvu
#7764 Re: Zeničani
[quote="didzej1602"]znal' ko šta je prof. Škuljeviću? jesu skupili krvi?[/quote
i mene to zanima,ne tako davno sam ga vidio,izgledao je zdrav
i mene to zanima,ne tako davno sam ga vidio,izgledao je zdrav
-
kakavdanakneiskustvu
- plagijator1975
#7766 Re: Zeničani
Jel to opet pukO kotO ili je lokalni kvar? Na Meokušnicama nema grijanja!
-
kakavdanakneiskustvu
-
lokalni_razdjevicar
#7768 Re: Zeničani
ni kod meneernadr wrote:Jel to opet pukO kotO ili je lokalni kvar? Na Meokušnicama nema grijanja!
- phillie
#7769 Re: Zeničani
zna li se sta o pozaru u Babinoj Rijeci sinoc....?
-
kakavdanakneiskustvu
#7770 Re: Zeničani
phillie wrote:zna li se sta o pozaru u Babinoj Rijeci sinoc....?
nista osim da je zapaljena skoda jednog policajca
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#7771 Re: Zeničani
Jos ako se ispostavi da je bila sluzbenakakavdanakneiskustvu wrote:phillie wrote:zna li se sta o pozaru u Babinoj Rijeci sinoc....?
-
kakavdanakneiskustvu
#7772 Re: Zeničani
_BataZiv_0809 wrote:Jos ako se ispostavi da je bila sluzbenakakavdanakneiskustvu wrote:phillie wrote:zna li se sta o pozaru u Babinoj Rijeci sinoc....?
nije,privatna je
- nadžak
#7773 Re: Zeničani
Nemoj druže se smijat, fakat je to krajnje ozbiljno... Imaš na ZE blogu članak._BataZiv_0809 wrote:Jos ako se ispostavi da je bila sluzbenakakavdanakneiskustvu wrote:phillie wrote:zna li se sta o pozaru u Babinoj Rijeci sinoc....?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#7774 Re: Zeničani
Nisam upratio o cemu je rijec. Izvinjavam senadžak wrote:
Nemoj druže se smijat, fakat je to krajnje ozbiljno... Imaš na ZE blogu članak.
- nadžak
#7775 Re: Zeničani
Ma znam da nisi zlonamjerno ništa._BataZiv_0809 wrote:Nisam upratio o cemu je rijec. Izvinjavam senadžak wrote:
Nemoj druže se smijat, fakat je to krajnje ozbiljno... Imaš na ZE blogu članak.