Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
-
moja tetka
#7751 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
živim na višim spratovima i imam problem sa vodom i prekomjernim pritiskom u cijevima .........zvala sam majstore pa su mi promijenili sigurnosni ventil na bojleru sada imam problem sa veš mašinom od previsokog pritiska kada pustim mašinu da radi prvo krene sa pucanjem, tj izlazi nabijeni zrak iz cijevi pa tek onda krene voda. zbog prevelikog pritiska u veš mašini dovod vode..... to crijevo se otkačilo pa mi je zamalo bila poplava u stanu.
ja bi htjela da na slavini koja je dovod vode u mašinu ugradim neki sigurnosni ventil koji bi prije uključivanja mašine ispuhao sav taj nabijeni zrak...................da li je to moguće, a ako jeste kako to ugraditi................ kada pitam majstore kažu to je do pritiska . mislim na sve kvarove..........
ja bi htjela da na slavini koja je dovod vode u mašinu ugradim neki sigurnosni ventil koji bi prije uključivanja mašine ispuhao sav taj nabijeni zrak...................da li je to moguće, a ako jeste kako to ugraditi................ kada pitam majstore kažu to je do pritiska . mislim na sve kvarove..........
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#7752 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
zivi mnogo vise...Black swan wrote:u sarajevu živi 150 000 ljudi kojima je i bez vode bolje nego gdje su bili
budimo realni
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#7753 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
realno takvih je maloMeanMachine wrote:A šta je sa stanovnicima Sarajeva kojima nijeBlack swan wrote:u sarajevu živi 150 000 ljudi kojima je i bez vode bolje nego gdje su bili
budimo realni
dobro / bolje bez vode... Ne vidim nikakve velike pobune, proteste, pokušaje da se nešto popravi ili unaprijedi... Ne kontam kakve veze ima bilo čije porijeklo sa redukcijama vode u Sarajevu. Vrlo zanimljivo mišljenje definitivno.

- Maharadza
#7754 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Reci sulji da bježi iz ofenbaha, pun je srba i to zatucanih do bola!Black swan wrote:realno takvih je maloMeanMachine wrote:A šta je sa stanovnicima Sarajeva kojima nijeBlack swan wrote:u sarajevu živi 150 000 ljudi kojima je i bez vode bolje nego gdje su bili
budimo realni
dobro / bolje bez vode... Ne vidim nikakve velike pobune, proteste, pokušaje da se nešto popravi ili unaprijedi... Ne kontam kakve veze ima bilo čije porijeklo sa redukcijama vode u Sarajevu. Vrlo zanimljivo mišljenje definitivno.
- amar1994
#7755 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
ma nije , cini ti seBlack swan wrote:u sarajevu živi 150 000 ljudi kojima je i bez vode bolje nego gdje su bili
budimo realni
- drug_profi
#7756 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
To je vjerovatno problem sa vašom hidroflex pumpom. Može se riješiti ugradnjom reducir ventila za vodu na vašu instalaciju nakon glavnog ventila u stanu.moja tetka wrote:živim na višim spratovima i imam problem sa vodom i prekomjernim pritiskom u cijevima .........zvala sam majstore pa su mi promijenili sigurnosni ventil na bojleru sada imam problem sa veš mašinom od previsokog pritiska kada pustim mašinu da radi prvo krene sa pucanjem, tj izlazi nabijeni zrak iz cijevi pa tek onda krene voda. zbog prevelikog pritiska u veš mašini dovod vode..... to crijevo se otkačilo pa mi je zamalo bila poplava u stanu.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#7757 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Šta znači ''bolje''?amar1994 wrote:ma nije , cini ti seBlack swan wrote:u sarajevu živi 150 000 ljudi kojima je i bez vode bolje nego gdje su bili
budimo realni![]()
![]()
Bolji standard?
Imaju prodavnicu, tamo negdje je nisu imali?
Ali su sigurno imali vode.
- bitanga_sa_otesa
#7758 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
znaci ne moraju izlaziti iz kuce i ici preko livade u wcTomahawk11 wrote: Šta znači ''bolje''?
Bolji standard?
imaju sitnu vodu-tus
imaju bunarić-wc solju
imaju asfalt umjesto blata oko kuce
imaju posao u opstini umjesto cuvanja ovaca
imaju golfa dvicu umjesto konjskih kola
zive u gradu iako su na vrh buljakovog
... nastavi niz...
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#7759 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Ok je sve to. S te strane im je bolje.bitanga_sa_otesa wrote:znaci ne moraju izlaziti iz kuce i ici preko livade u wcTomahawk11 wrote: Šta znači ''bolje''?
Bolji standard?
imaju sitnu vodu-tus
imaju bunarić-wc solju
imaju asfalt umjesto blata oko kuce
imaju posao u opstini umjesto cuvanja ovaca
imaju golfa dvicu umjesto konjskih kola
zive u gradu iako su na vrh buljakovog
... nastavi niz...
Al kad nema vode, a zapne ti, osjećaj ko da si u Zanzibaru
- bitanga_sa_otesa
#7760 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
ima potok,odes i plaknes seTomahawk11 wrote: Ok je sve to. S te strane im je bolje.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#7761 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Boljakov, jelbitanga_sa_otesa wrote:ima potok,odes i plaknes seTomahawk11 wrote: Ok je sve to. S te strane im je bolje.
A može se i na Bentbašu
- bitanga_sa_otesa
#7762 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
moRe DŽe oĆesTomahawk11 wrote: Boljakov, jel
A može se i na Bentbašu
- amar1994
#7763 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Tomahawk11 wrote:Boljakov, jelbitanga_sa_otesa wrote: ima potok,odes i plaknes se
A može se i na Bentbašu
- Haris.ba
#7764 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Još jednom da obavjestim poštovano svekoliko pučanstvo kliks foruma:
Na Poljina i dalje nema redukcija.
Na Poljina i dalje nema redukcija.
- Truba
#7765 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
ja sam živio 15 mjeseci 4 kilometra automobilom a možda 2-3 zračnom linijom od posljednje zgrade na dobrinji ( ne računam izgrađene zgrade u istočnom onda je razlika manja)Tomahawk11 wrote:Šta znači ''bolje''?amar1994 wrote:ma nije , cini ti seBlack swan wrote:u sarajevu živi 150 000 ljudi kojima je i bez vode bolje nego gdje su bili
budimo realni![]()
![]()
Bolji standard?
pa je
redovito nestajala struja kad puše vjetar
voda je imala slab pritisak jer je vodovod urađen donacijom poslije rata ( prije toga čatrnje i bunari) (uloženo 5000 da dođe voda do WC)
lisica je normala bila da ti dođe do pred vrata
za asfalt od 150 metara smo se ko lavovi borili pred izbore i dobili jedva nekako ne znam ni sam
čišćenje snijega mašinama nepoznanica
autobuska linija nepoznanica osim nekih za trnovo kojima morašmahati da ti stanu
prodavnica... kilometar...mada je nedavno izgrađena bliže... na nekoh 200 m
eh sad zamislimo kako je 150-200 koilometara u brdu dalje od sarajeva
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#7766 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Džabe ti sve, mogla te lisica
Kod tebe, labude, sve nešto ekstremno.
Jesi razmišljao da snimaš neki Survival?
- amar1994
#7767 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Tomahawk11 wrote:Džabe ti sve, mogla te lisica![]()
- Truba
#7768 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
samo pišem kako je
niti uljepšavam da bi se nekome svidio
ima jedna slika na fejsu cijepam drva i hvali selo drž se grada
niti uljepšavam da bi se nekome svidio
ima jedna slika na fejsu cijepam drva i hvali selo drž se grada
-
megaman4
#7769 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Otkad je ovaj direktor ViK-a, kao da smo u srednjem vijeku.
Hadzicu nesposobnjakovicu, ako imas obraza daj ostavku.
Koji kurac vi radite tamo?
Nema vode ni danju ni nocu. Tako nam je sve kada javne ustanove i preduzeca vode ljudi koji veze nemaju sa datim zanimanjima.
ViK mora pod hitno zaposliti gradjevince, hidrologe i hidrotehnicare, a otpustiti administraciju koja drka zilu i veze nemaju sta im je posao.
Ili ce sve otici u helac a blizu je...
Hadzicu nesposobnjakovicu, ako imas obraza daj ostavku.
Nema vode ni danju ni nocu. Tako nam je sve kada javne ustanove i preduzeca vode ljudi koji veze nemaju sa datim zanimanjima.
ViK mora pod hitno zaposliti gradjevince, hidrologe i hidrotehnicare, a otpustiti administraciju koja drka zilu i veze nemaju sta im je posao.
Ili ce sve otici u helac a blizu je...
- Maharadza
#7770 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
https://www.klix.ba/vijesti/bih/direkto ... /170727062Direktor TVSA zabranio objavu vijesti da nema vode, nepodobnim novinarima isključuju internet
Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputili su 22. jula 2017. godine protestno pismo direktoru JP TVSA Elviru Resiću jer je novinarki zabranio da objavi vijest o nestašici vode u Sarajevu.
sda gestapo u akciji!
- DaffyDuck
#7771 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Od kada se sklapaju ovakvi ugovori, tj od kada VIK ne vrsi ocitanja samostalno?Uprkos stalnim pričama o novim zaposlenjima u KJKP Vodovod i kanalizacija (ViK) d.o.o. Sarajevo, direktor ViK-a Nezir Hadžić potpisao je odluku kojom je dodijeljeno 1.001.520,00 KM privatnoj firmi MHS d.o.o. za očitavanje, printanje i distribuciju računa u Kantonu Sarajevo.
Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača potpisao je direktor KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo Nezir Hadžić, a kako je navedeno u postupku javne nabavke, ponudu je dostavila jedino firma MHS d.o.o.
Riječ je o javnoj nabavki usluga BDS sistema koju je Hadžić potpisao jučer na preporuku ranije oformljene Komisije za javne nabavke o izboru najpovoljnijeg ponuđača.
Kako piše u odluci, MHS d.o.o. dostavio je ponudu 3. jula 2017. godine, a Komisija za javne nabavke donijela je odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača 18. jula.
Ostaje nepoznato da li je ViK ispitao razloge zbog kojih je primio manje od tri ponude u otvorenom postupku jer opća je pretpostavka da je zadovoljena konkurencija ako su dostavljene najmanje tri prihvatljive ponude.
Zanimljiva je informacija da se na čelu privatne firme MHS d.o.o. nalazi Hadis Kustura, bivši predsjednik Kantonalnog odbora Asocijacije mladih SDA Sarajevo. Kusturu je na ovoj poziciji naslijedio aktuelni direktor ViK-a Nezir Hadžić.
Osnovna djelatnost kompanije MHS d.o.o. temelji se na dostavi adresiranih i neadresiranih pošiljki, kao i distribuciji i podjeli letaka.
S obzirom na to da se već mjesecima govori o čestom zapošljavanju novih radnika u ViK-u, s pravom se postavlja pitanje koliko je isplativo izdvojiti 1.001.520,00 KM za očitavanje, printanje i distribuciju računa te kakva je sudbina uposlenika ovog preduzeća koji su dosad obavljali ove poslove.
Naime, ViK slovi za javno preduzeće koje ne posluje idealno, o čemu otvoreno govore i čelni ljudi Vlade Kantona Sarajevo koji su ranije upozorili da ViK nema mjerače protoka, ali da novac troši za kupovinu novih automobila.
Znam pouzdano da je VIK imao zaposlene radnike na ocitanju satova. Da li su ti radnici dobili otkaze? Ili mozda ( jer kod nas sve granici sa naucnom fantastikom) ti ljudi i dalje rade u VIK-u i primaju platu, a obavljeni posao dostavljaju ovim privatnim firmama....
- drug_profi
#7772 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
U faksimilu odluke piše da je jedina ponuda premašila predviđeni budžet za ovu namjenu, ali je uprava dozvolila da se nastavi proces odabira ponuđača.
Ma to sve od vrha stranke ide. Naš novac za njihovo lagano bogaćenje.
Ma to sve od vrha stranke ide. Naš novac za njihovo lagano bogaćenje.
- O'zone
- Globalni moderator
- Truba
#7774 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
gledaj ti samo te face i frizure 
-
walk_M-A-N
#7775 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Još zanimljivije je da nije ViK jedini, slično su radili i za druga kantonalna javna preduzeća. Ogromne su pare i ne može to sam neki Kustura sa firmom koju je registrovao 2011. godine, bez obzira da je predsjednik nekakve Asocijacije mladih. Takvi ugovori mogu samo ako ima još onih koji imaju korist. Recimo predsjednik stranke i direktor. Kad je počeo taj kriminal bio je Zvizdić, sada je Sarajlić. Kada su radili sa Toplanama, bio je Zeljković. Imaju imena.DaffyDuck wrote:Od kada se sklapaju ovakvi ugovori, tj od kada VIK ne vrsi ocitanja samostalno?Uprkos stalnim pričama o novim zaposlenjima u KJKP Vodovod i kanalizacija (ViK) d.o.o. Sarajevo, direktor ViK-a Nezir Hadžić potpisao je odluku kojom je dodijeljeno 1.001.520,00 KM privatnoj firmi MHS d.o.o. za očitavanje, printanje i distribuciju računa u Kantonu Sarajevo.
Zanimljiva je informacija da se na čelu privatne firme MHS d.o.o. nalazi Hadis Kustura, bivši predsjednik Kantonalnog odbora Asocijacije mladih SDA Sarajevo. Kusturu je na ovoj poziciji naslijedio aktuelni direktor ViK-a Nezir Hadžić.
Znam pouzdano da je VIK imao zaposlene radnike na ocitanju satova. Da li su ti radnici dobili otkaze? Ili mozda ( jer kod nas sve granici sa naucnom fantastikom) ti ljudi i dalje rade u VIK-u i primaju platu, a obavljeni posao dostavljaju ovim privatnim firmama....
Interesantno da načina očitanja koji evo vrijedi milion uopće nema u izvještaju: http://skupstina.ks.gov.ba/izvjestaj-o- ... 016-godinu.
Ako je plata za SSS u ViK preko 1.000 KM plus topli sa prijavom na puni iznos, onda su stalno zaposleni na očitanju preskupi i firma bi mogla naći nekoga da radi jeftinije. To je eksternalizacija troška. Ali u stvari nije jedina dilema da li ovako ili ViK treba očitanje raditi samostalno, ima i drugih faktora.
Baš bi bilo zanimljivo vidjeti šta stoji u tenderskoj. To je postupak 247-1-2-58-3-108/17 na EJN ali traži registraciju da se preuzme.
O'zone wrote:Kad se hijene pokolju oko para
https://www.klix.ba/vijesti/bih/hadzic- ... /170728061
Tačno. Ako ne prođe Konakovićev tal ili ga nije on sam doveo, odmah ne valja. A za svoje "garantuje".Direktor ViK-a Nezir Hadžić kazao je da je uprava ViK-a pune dvije godine pod konstantnim pritiskom i spinovima premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića.
Optužio je premijera Kantona Sarajevo da je izdvojio samo hiljadu KM za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Butila, iako se Vlada KS obavezala da će osigurati finansijsku održivost.
"Već dvije godine šutim, ali danas ću to podijeliti s javnosti. Kada je riječ o detekciji, Vlada KS je zahtijevala izradu detekcija i za to je izdvojila dva miliona KM. To je ustvari zatvaranje zona, pravljenje podzona da mjerenjem pokušamo doći do rezultata gdje nam otječe voda. Molio sam da se ta sredstva odvoje za ViK i da ne idu na eksternog konsultanta, jer mi imamo stručan kadar. Nije nam udovoljeno i traženo nam je da raspišemo međunarodni tender kako bismo izabrali eksternog konsultanta", kazao je Hadžić.
Istakao je da su procesu pristupili veoma ozbiljno s obzirom na veliku sumu novca, ali da su doživjeli pritisak premijera Konakovića za odabir najpovoljnijeg ponuđača.
Vidjećemo, gospodine sa DIF-a i magistre uprave... ali da su učinili mnogo. Kako kaže, već broje dane kada će doći do stabilizacije vodosnabdijevanja u Kantonu Sarajevo.
.. puštanju u rad novih pumpnih agregata na Izvorištu Bačevo. On je uvjeren da će na ovaj način dobrim dijelom smanjiti redukcije u određenim dijelovima.