Pa metra pruge nove nisu napravili poslije rata, a priče su bile do Dobrinje, Hrasnice, neki sarajevski prsten... Još samo treba da "Vašingtonci" počnu voziti Sarajevom... Kuponi su se uveliko preprodavali, dobije neko u firmi ali ne koristi prevor pa ga proda 7-8 maraka manja cijena i tako... Još kažu da su ovi u Grasu štampali kupone u svojoj štampariji na divlje pa tako prodavali... Svega je tu bilo...gorgonzola wrote:sargon wrote:Nisam mislio da smo svi isti u smislu da svi krademo ali svi tolerišemo i lopovluk i nepravdu ako to nas direktno ne kači... Ja znam za jedan primjer firme (kantonalne) gdje je jedna zamijenjena pločica fakturisana kao 70 kvadrata.. I ta firma je dosta vitalna i danas a kralo se bogami podosta, e možeš misliti da su te pare koje su pokradene ulagane na pravi način... Pa koliko se kod nas krade da smo Švicarska propali bi... Radnici kažu "Kad može direktor, ministri, vlada i ovi na vrhu što nebi mogli mi" i tako redom... Ovi sa vrha na veliko, radnici (Gras) pomalo ali kada se sabere lopovluk 200 radnika dobije se jedan dobar lopovluk direktora... I tako ukrug... Jedemo još ono što je Tito ostavio, uglavnom... Pa jebote gledam Telecom priključuje mi internet na prijeratnu infrastrukturu, žice nisu morali nove postaviti i duplo su skuplji od recimo HS-a koji je morao postavljati bandere, kablove, itd... Koji smo mi apsurdistan pa to nije normalno...respo wrote:pa normalno da bi se bunio sto potkradaju firmu u kojoj svi radimo
znam da nije sve cisto al nemam dokaza nazalost
da imam prvo kao sto rekoh bi se bunio a onda bi to islo dalje tuzilastvo policija i sta ja znam
slazem se da smo otprilike "svi" isti al ja nisam jer zelim samo ono sto zaradim i to me odvaja od drugih
i stojim iza ovih rijeci jer znam da sam cist 10000000% i da mi niko nista ne moze reci u vezi toga nista
Ma ja Tito nas je naucio krasti. 90% stanovnistva u BiH su lopovi. I takvi smo oduvjek. Kod nas je glavna recenica u poslovanju a gdje sam tu ja, i ima li sta ispod ruke. Dosao na odmor, ne mozes sarajevom proci od onih sto vicu kupon, kupon. Kontam sta je sad ovo. Ko birvaktile kad su vikali maraka,maraka. Od kud njima kuponi da ih tale na crno.
Svi kuponi bi trebali biti na ime i prezime i bez licne karte ne bi vazili, ali jok i to su izmislili samo da bi mogli krasti.
GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
- sargon
#7751 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
- sargon
#7752 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
E onda brate sigurno radiš negdje kod privatnika, jer ja ne znam "državnu firmu" gdje se ne kraducka na neki način...respo wrote:ne tolerisemo svi samo sto ja kao obican radnik u jednoj radnji ne mogu znati krade li ko u drugoj i slicnosargon wrote: Nisam mislio da smo svi isti u smislu da svi krademo ali svi tolerišemo i lopovluk i nepravdu ako to nas direktno ne kači... Ja znam za jedan primjer firme (kantonalne) gdje je jedna zamijenjena pločica fakturisana kao 70 kvadrata.. I ta firma je dosta vitalna i danas a kralo se bogami podosta, e možeš misliti da su te pare koje su pokradene ulagane na pravi način... Pa koliko se kod nas krade da smo Švicarska propali bi... Radnici kažu "Kad može direktor, ministri, vlada i ovi na vrhu što nebi mogli mi" i tako redom... Ovi sa vrha na veliko, radnici (Gras) pomalo ali kada se sabere lopovluk 200 radnika dobije se jedan dobar lopovluk direktora... I tako ukrug... Jedemo još ono što je Tito ostavio, uglavnom... Pa jebote gledam Telecom priključuje mi internet na prijeratnu infrastrukturu, žice nisu morali nove postaviti i duplo su skuplji od recimo HS-a koji je morao postavljati bandere, kablove, itd... Koji smo mi apsurdistan pa to nije normalno...
u mojoj ne kradu na mojuradost da kazem
kad bi imao dokaze bilo kakve rado bi ih proslijedio policiji tuzilastvu ili bilo kome
price taj i taj krade i ako su istinite ne mogu bas puno pomoci
a sve to sto si napisao stoji
- sargon
-
The Realist
#7754 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Poskupa investicija, ali mislim da bi vrijedilo ovo uvesti. Ako je skuplji dio doniran, nevjerujem da bi ograđivanje trebalo biti preskupo. Jednostavno se zatvori prostor i tramvaj samos stane unutar toga, nemaš kuda proći.NEOPLAN wrote:stepenovani tarifni sistem koji gras godinama zagovara, cak je i grad istanbul dao donaciju za provodjenje istog, koja je na kraju propala. Taj sistem podrazumijeva automate na stanicama i placanje po broju stanica (npr 20 pf jedna stanica, 40 pf dvije itd). Racunica je da bi naplativost bila 98 posto. U prvoj fazi bi novi tarifni sirtem obuhvatío tramvaj, po sistemu kao u istanbulu sa zatvorenim - ogradjenim stanicama.
Provodjenje tog sistema blokira direktno kanton iz samo njima poznatog razloga, tako da je donacija na kraju propala.
Jedino što bi trebala po dva radnika na svakoj stanici, da prate prolazak putnika, mada bi opet to smanjilo broj revizora.
- respo
#7755 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
to za kupone ima logican odgovorgorgonzola wrote:
Ma ja Tito nas je naucio krasti. 90% stanovnistva u BiH su lopovi. I takvi smo oduvjek. Kod nas je glavna recenica u poslovanju a gdje sam tu ja, i ima li sta ispod ruke. Dosao na odmor, ne mozes sarajevom proci od onih sto vicu kupon, kupon. Kontam sta je sad ovo. Ko birvaktile kad su vikali maraka,maraka. Od kud njima kuponi da ih tale na crno.
Svi kuponi bi trebali biti na ime i prezime i bez licne karte ne bi vazili, ali jok i to su izmislili samo da bi mogli krasti.
ja dobijem u firmi kupon a koristim auto recimo
naravno da cu ga prodati vikacima recimo za 40KM a on ga prodaje za nekih 45 ili koliko vec a cijena mu je 53
-
The Realist
#7756 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Zar im ne duguju desetine miliona, jer ljudi ne plaćaju grijanje? Tako su govorili. Znam da se jednima duguje više, nego što oni duguju BH Gasu, sada ne znam ko kome tačno duguje.vješalica wrote: kako bolan nisu bili u situaciji da ne odvrcu kad trebaju i da zavrcu kad prigusti od rusa ili od nakaradnog vremena?
sta to toplanama duguju?hljeba ti?
njihovom sistemu pljačkaškom ko u grasu isti klinac tarifa,plaćaj isto trošio ne trošio, u ljeto i zimu isto
a ne pricam o tome da ako zelis ukinuti grijanje i dalje ga moras placati
koja gomila netacnih informacija i smijesnih ljudi
sta to toplane ne isplacuju regrese 700KM?gras ih sigurno nije isplatio i to se zna vec vise od 4 godine,
a gubitaska toplana sa redovnim primanjima,i to minusom od 120mil. napravila dug ko cijeli gras....jako smijesnih ljudi ovdje ima...i to redovne plate,i suad dogurao do premijera...a saradnica do direktora grasa....banditi
Da je grijanje preskupo, jeste, jer za sve imaš 2-3 firme, preko kojih sve ide dok dođe do krajnjeg korisnika, a uz to sve idu visoke plate uposlenika, te ostali izdaci. No, oni teoretski te stvari mogu naplatiti, GRAS ne može, jer ko se švercao, švercao se.
-
The Realist
#7757 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Bi koštalo, ali mislim da bi se ova investicija isplatila. Otplatilo bi se to vremenom.uglavnomja wrote: imas li ti pojma koliko bi to kostaloi da li bi to sve istambula platio
ne daje niko vise nista dzaba.
a tek zatvorena stanica na posti ili drveniji ili jos dalje uz miljacku
-
gorgonzola
#7758 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
respo wrote:to za kupone ima logican odgovorgorgonzola wrote:
ja dobijem u firmi kupon a koristim auto recimo
naravno da cu ga prodati vikacima recimo za 40KM a on ga prodaje za nekih 45 ili koliko vec a cijena mu je 53
Koji urac uzimas kupon ako ga neces koristiti?
- respo
#7759 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
recimo da ga dobivas od firme ne uzimas ga svojevoljno jer firma valjda ima taj neki ugovor s grasomgorgonzola wrote:
-
gorgonzola
#7760 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Samo kondukter pozadi i sofer naprijed. I naplacivati. Policiju uvesti sa revizorima.i to kad trebaju kontrolisati da bus ili tramvaj staju izmedju dvije stanice da ne mogu reci pa ja ovdje izlazim.. Pa kad dobije kaznu od 100 maraka sigurno nece vise. Tako su u amsterdamu uveli prije sedam godina i gradski prevoz procvjetao.The Realist wrote:Bi koštalo, ali mislim da bi se ova investicija isplatila. Otplatilo bi se to vremenom.uglavnomja wrote: imas li ti pojma koliko bi to kostaloi da li bi to sve istambula platio
ne daje niko vise nista dzaba.
a tek zatvorena stanica na posti ili drveniji ili jos dalje uz miljacku
- sargon
#7761 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Imaš firmi koje su također u vlasništvu kantona, ili opštine npr., radnici dobijaju kupone za prijevoz... Oni koji idu automobilima na posao prodaju kupone, e odatle je većina kupona na ovom "crnom" tržištu...
-
gorgonzola
#7762 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
pa ako vec dobijas kupon koji urac ides autom?respo wrote:recimo da ga dobivas od firme ne uzimas ga svojevoljno jer firma valjda ima taj neki ugovor s grasomgorgonzola wrote:
-
goran16v
#7763 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Bas me interesuje kako mislis da napravis taj zatvoreni prostor npr. na stanicama na potezu Posta - Vijecnica ili na Mdvoru pravac Ilidza, mozda da se srusi zgrada da pjesaci imaju kud proci?The Realist wrote:
Poskupa investicija, ali mislim da bi vrijedilo ovo uvesti. Ako je skuplji dio doniran, nevjerujem da bi ograđivanje trebalo biti preskupo. Jednostavno se zatvori prostor i tramvaj samos stane unutar toga, nemaš kuda proći.
Jedino što bi trebala po dva radnika na svakoj stanici, da prate prolazak putnika, mada bi opet to smanjilo broj revizora.
Cim se spomene nekakva donacija i investicija odma' daj jos zaposlenih i to po dvojica na svakoj stanici pa x 3 smjene!!!!!
- kokuz_sa
#7764 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
gorgonzola wrote:pa ako vec dobijas kupon koji urac ides autom?respo wrote:recimo da ga dobivas od firme ne uzimas ga svojevoljno jer firma valjda ima taj neki ugovor s grasomgorgonzola wrote:
garant ide autom da bi neko mogao postavit
glupo pitanje vezano za to
mozda ide lik autom jer nece dako stoka sjedi na stanici i ceka tramvaj svako 25min..ili da se osjeca ko riba u konzervi kad udje u ciste tramvaje
- sargon
#7765 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ebote pa jesil ti dobar...? Imaš ljudi koji idu pješne na posao, ljudi koji dobiju kupon kao sastavni dio naknade za prijevoz ali idu automobilom... Šta sada uvesti obavezu da ko dobije kupon mora da ide sa tramvajem na posao?gorgonzola wrote:pa ako vec dobijas kupon koji urac ides autom?respo wrote:recimo da ga dobivas od firme ne uzimas ga svojevoljno jer firma valjda ima taj neki ugovor s grasomgorgonzola wrote:
-
goran16v
#7766 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Sjo lika?????gorgonzola wrote:pa ako vec dobijas kupon koji urac ides autom?respo wrote:recimo da ga dobivas od firme ne uzimas ga svojevoljno jer firma valjda ima taj neki ugovor s grasomgorgonzola wrote:
Postavio si glupo pitanje, dobio si ispravan odgovor i sad bezzeze tupis.
- respo
#7767 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
ti mene jebes a?gorgonzola wrote:pa ako vec dobijas kupon koji urac ides autom?respo wrote:recimo da ga dobivas od firme ne uzimas ga svojevoljno jer firma valjda ima taj neki ugovor s grasomgorgonzola wrote:
-
gorgonzola
#7768 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Onda bih mu ja ukinuo kupon, pa kao u svim normalnim drzavama, ako si udaljen od posla manje od 10 km nemas pravo na kupon ili placeno gorivo. Placaj sam pa se vozi i helikopterom ako hoces. Ali jok to samo kod nas ima. Dvije stanice od posla i jos hoce da im je placeno. Zivim i radim u holandiji i nikad nisam dobio pare za topli obrok. Nego je kod nas i kod tog toplog zesci lopovluk. Neko ima veci topli nego platu. Valjda se na topli ne placaju doprinosi i porez. I kontamo da nam drzava ide naprijed. Sa ovakvim stanovnistvom ni za 100 godina. Samo se gleda kako ce ko koga prevariti.
Last edited by gorgonzola on 09/04/2013 01:23, edited 1 time in total.
- sargon
#7769 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
respo wrote:ti mene jebes a?
- kokuz_sa
#7770 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
kod mene u ex firmi je bilogorgonzola wrote:Onda bih mu ja ukinuo kupon, pa kao u svim normalnim drzavama, ako si udaljen od posla manje od 10 km nemas pravo na kupon ili placeno gorivo. Placaj sam pa se vozi i helikopterom ako hoces. Ali jok to samo kod nas ima. Dvije stanice od posla i jos hoce da im je placeno. Zivim i radim u holandiji i nikad nisam dobio pare za topli obrok. Nego je kod nas i kod tog toplog zesci lopovluk. Neko ima veci topli nego plati. Valjda se na topli ne placaju doprinosi i porez. I kontamo da nam drzava ide naprijed. Sa ovakvim stanovnistvom ni za 100 godina. Samo se gleda kako ce ko koga prevariti.
ako si nastanjen u blizini firme od 2km nemas pravo na mjesecni iznos za kartu
-
gorgonzola
#7771 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Respo ne jebem ja tebe, ali takvi kao ti jebu ovu drzavu.
-
gorgonzola
#7772 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
kokuz_sa wrote:kod mene u ex firmi je bilogorgonzola wrote:Onda bih mu ja ukinuo kupon, pa kao u svim normalnim drzavama, ako si udaljen od posla manje od 10 km nemas pravo na kupon ili placeno gorivo. Placaj sam pa se vozi i helikopterom ako hoces. Ali jok to samo kod nas ima. Dvije stanice od posla i jos hoce da im je placeno. Zivim i radim u holandiji i nikad nisam dobio pare za topli obrok. Nego je kod nas i kod tog toplog zesci lopovluk. Neko ima veci topli nego plati. Valjda se na topli ne placaju doprinosi i porez. I kontamo da nam drzava ide naprijed. Sa ovakvim stanovnistvom ni za 100 godina. Samo se gleda kako ce ko koga prevariti.
Ja sam zivio 9 km od posla i nikad nisam dobio naknadu za potroseno gorivo ili gradski saobracaj.
- kokuz_sa
#7773 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
pa meni sad do posla trebaju 3 prevoza i jos pjehe da hodam 3km..i nemam placen prevozgorgonzola wrote:kokuz_sa wrote:kod mene u ex firmi je bilogorgonzola wrote:Onda bih mu ja ukinuo kupon, pa kao u svim normalnim drzavama, ako si udaljen od posla manje od 10 km nemas pravo na kupon ili placeno gorivo. Placaj sam pa se vozi i helikopterom ako hoces. Ali jok to samo kod nas ima. Dvije stanice od posla i jos hoce da im je placeno. Zivim i radim u holandiji i nikad nisam dobio pare za topli obrok. Nego je kod nas i kod tog toplog zesci lopovluk. Neko ima veci topli nego plati. Valjda se na topli ne placaju doprinosi i porez. I kontamo da nam drzava ide naprijed. Sa ovakvim stanovnistvom ni za 100 godina. Samo se gleda kako ce ko koga prevariti.
Ja sam zivio 9 km od posla i nikad nisam dobio naknadu za potroseno gorivo ili gradski saobracaj.
i mozda treba da sazaljevam gras?
- respo
#7774 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
ajmo ponovo ja zivim recimo u hadzicima a radim u titovojgorgonzola wrote:Respo ne jebem ja tebe, ali takvi kao ti jebu ovu drzavu.
i fino dobijem kupon zato jer sam dalje od 2 Km 10 Km svejedno od firme
znajuci tacnost gradskog prevoza guzve i mali milion drugih stvari fino sjednem u auto i dopeljam se na posao
prvo cu brze doci na posao drugo imam veci komfor i pocinjem raditi mirnije nego sto bi dosao sa gradskim prevozom
e posto je tako sto ce mi kupon?
onda cu ga normalno prodati
i kao prvo nemoj meni govoriti da ja jebem drzavu kad ne znas uopste kako idem na posao dobijam li kupon i slicno
sve napisano od mene su primjeri ne licna iskustva
- respo
#7775 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
zali se onda direktoru ili kome vecgorgonzola wrote:kokuz_sa wrote:kod mene u ex firmi je bilogorgonzola wrote:Onda bih mu ja ukinuo kupon, pa kao u svim normalnim drzavama, ako si udaljen od posla manje od 10 km nemas pravo na kupon ili placeno gorivo. Placaj sam pa se vozi i helikopterom ako hoces. Ali jok to samo kod nas ima. Dvije stanice od posla i jos hoce da im je placeno. Zivim i radim u holandiji i nikad nisam dobio pare za topli obrok. Nego je kod nas i kod tog toplog zesci lopovluk. Neko ima veci topli nego plati. Valjda se na topli ne placaju doprinosi i porez. I kontamo da nam drzava ide naprijed. Sa ovakvim stanovnistvom ni za 100 godina. Samo se gleda kako ce ko koga prevariti.
a ako ti se ne svidja mjenjaj posao