Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
mehkoca

#7751 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehkoca »

Humljanin wrote:Pozdrav raja, evo listao sam malo temu ali opet nisam našao sve što me zanima. Ako bi mogao netko napisati iz vlastitog iskustva koje su inverter klime dobre za grijanje većih stambenih površina. Da inverter bude primarno sredstvo grijanja.

Dobio sam par preporuka za Daikon, Panasonic, Mitsubishi, Gree, LG i slično.
Ukratko, svatko svoga konja hvali :)

Koliko vidim raspon u cijenama je nezanemariv, a što se tiče kvalitete, učinkovitosti, trajnosti i uštede doslovno nemam pojma. Konkretno, neki mi hvale Gree i govore da se proizvodi u istoj tvornici gdje i Daikon, te da je to sve marketing. Malo mi je teško povjerovati u to.

Pa ako može par brzinskih preporuka šta je preporučljivo gledati a šta treba obavezno izbjegavati (ako se možda nešto pokazalo lošim).
Ako previše tražim, a već je negdje slično pisano, možete li mi barem baciti link gdje da pogledam?

Unaprijed hvala na pomoći :thumbup:
Ako ne znaš šta je dobro, pitaj šta je skupo :D

Kuća, prizemlje + sprat, 4 klime Mitsubishi (2 x FH i 2 x SF serije), treba još jedna :D

Malo je reći da sam prezadovoljan!

Eto, moj primjer, sretno! :thumbup:
Humljanin

#7752 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Humljanin »

mehkoca wrote:
Humljanin wrote:Pozdrav raja, evo listao sam malo temu ali opet nisam našao sve što me zanima. Ako bi mogao netko napisati iz vlastitog iskustva koje su inverter klime dobre za grijanje većih stambenih površina. Da inverter bude primarno sredstvo grijanja.

Dobio sam par preporuka za Daikon, Panasonic, Mitsubishi, Gree, LG i slično.
Ukratko, svatko svoga konja hvali :)

Koliko vidim raspon u cijenama je nezanemariv, a što se tiče kvalitete, učinkovitosti, trajnosti i uštede doslovno nemam pojma. Konkretno, neki mi hvale Gree i govore da se proizvodi u istoj tvornici gdje i Daikon, te da je to sve marketing. Malo mi je teško povjerovati u to.

Pa ako može par brzinskih preporuka šta je preporučljivo gledati a šta treba obavezno izbjegavati (ako se možda nešto pokazalo lošim).
Ako previše tražim, a već je negdje slično pisano, možete li mi barem baciti link gdje da pogledam?

Unaprijed hvala na pomoći :thumbup:
Ako ne znaš šta je dobro, pitaj šta je skupo :D

Kuća, prizemlje + sprat, 4 klime Mitsubishi (2 x FH i 2 x SF serije), treba još jedna :D

Malo je reći da sam prezadovoljan!

Eto, moj primjer, sretno! :thumbup:
Hvala puno na odgovoru, ali me zanima po čemu se razlikuju "nekvalitetne" od "kvalitetnih" inverter klima.
Na šta je vazno obratiti pozornost kada se gleda između različitih modela?

Osim, naravno, cijene :lol:

Btw, ne reče koliko dođe taj Mitsubishi?
mehkoca

#7753 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehkoca »

Kako sam ja razumio koje su dobre klime, jeste onaj odnos uloženog i dobijenog, odnosno gledaj koliko iznosi SEER i SCOP. Što veći, to bolje :D
Naravno, gledaj energetsku klasu, ono A+++ (više pluseva, bolje)

Ja sam plaćao ovako (sa 20% popusta):
FH35 = cca 1950 KM
FH25 = cca 1650 KM
SF25 = cca 1150 KM
Humljanin

#7754 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Humljanin »

mehkoca wrote:Kako sam ja razumio koje su dobre klime, jeste onaj odnos uloženog i dobijenog, odnosno gledaj koliko iznosi SEER i SCOP. Što veći, to bolje :D
Naravno, gledaj energetsku klasu, ono A+++ (više pluseva, bolje)

Ja sam plaćao ovako (sa 20% popusta):
FH35 = cca 1950 KM
FH25 = cca 1650 KM
SF25 = cca 1150 KM
Hvala ti puno na korisnim savjetima! :thumbup:
Bakonja baki

#7755 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Bakonja baki »

Pozz.Koju kvadraturu grijes sa 4 klime i kakva je izolacija pa ti treba jos jedna klima.. Ja isto imam kucu sa prizemlje i sprat (140 kvm)stolarija pvc nova,zidovi stiropor 8 cm. pod 3cm. i plafoni 5 cm. pa planiram pokriti grijanje klimama.Razmisljao sam za pocetak ugraditi dvije ln35,25 u prizemlje pa vidjeti dali ce biti dovoljno i kako pokriti potkrovlje kasnije???
piplica
Grijem se na: Ćumur

#7756 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Bakonja baki wrote:Pozz.Koju kvadraturu grijes sa 4 klime i kakva je izolacija pa ti treba jos jedna klima.. Ja isto imam kucu sa prizemlje i sprat (140 kvm)stolarija pvc nova,zidovi stiropor 8 cm. pod 3cm. i plafoni 5 cm. pa planiram pokriti grijanje klimama.Razmisljao sam za pocetak ugraditi dvije ln35,25 u prizemlje pa vidjeti dali ce biti dovoljno i kako pokriti potkrovlje kasnije???
Sa 5cm izolacije stropa ima da razbacas energije za jedno dobro ljetovanje.
Bakonja baki

#7757 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Bakonja baki »

piplica wrote:
Bakonja baki wrote:Pozz.Koju kvadraturu grijes sa 4 klime i kakva je izolacija pa ti treba jos jedna klima.. Ja isto imam kucu sa prizemlje i sprat (140 kvm)stolarija pvc nova,zidovi stiropor 8 cm. pod 3cm. i plafoni 5 cm. pa planiram pokriti grijanje klimama.Razmisljao sam za pocetak ugraditi dvije ln35,25 u prizemlje pa vidjeti dali ce biti dovoljno i kako pokriti potkrovlje kasnije???
Sa 5cm izolacije stropa ima da razbacas energije za jedno dobro ljetovanje.
Pa dobro sad mi je najmanji problem baciti još 10-20 cm mineralne vune po ploči a to znam da su najveći gubitci na stropu,ali za sad me zanima prizemlje da li ću moći ugrijati sa dvije ln 35,25 vghz.
free_too

#7758 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by free_too »

Humljanin wrote: Hvala puno na odgovoru, ali me zanima po čemu se razlikuju "nekvalitetne" od "kvalitetnih" inverter klima.

Pa pored onih osnonvih nekih karakteristika, uglavnom su dosta bucnije i potrosnja im je veca za nekih 10-30% u odnosu na isti model u premium klasi. Ja npr imam teslu koju sam platio 800 , a vjerovatno bi isti model premium marke platio oko 1300-1400. Zadovoljan sam s njom, samo eto sto bi fakat uzeo mitshubischi ili fujitsu da sam planirao na duze staze, jer se uskoro selim u DE a Tesla mi bila ista cijena skoro kao i drva koja potrosio ako bi se na njih grijao.
mehkoca

#7759 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehkoca »

Kuća je 9X8,5 m, blok IGM eko term 20 cm, fasada 10 cm, PVC stolarija, podovi su estrih sa nekim tvrdim stiroporom (ukuno 10 cm), potkrovlje plafon: stiropor 3 ili 5 cm (ne znam dok ne vidim u "zabilješkama" :D ), daska colarica, staklena vuna 10 cm, pa opet daska colarica (da imam tavan :D )
A što mi treba još jedna klima, pa gore imam tri sobe, u svakoj po jedna... Dole su dvije FH35 (dnevni boravak) i FH25 (hodnik i kupatilo), sobu za goste ne grijemo :lol:
Eto, sve sam napisao... Dovoljno ti je za početak te dvije za prizemlje, a kasnije ide potkrovlje :D
Humljanin

#7760 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Humljanin »

mehkoca wrote:
Kuća je 9X8,5 m, blok IGM eko term 20 cm, fasada 10 cm, PVC stolarija, podovi su estrih sa nekim tvrdim stiroporom (ukuno 10 cm), potkrovlje plafon: stiropor 3 ili 5 cm (ne znam dok ne vidim u "zabilješkama" :D ), daska colarica, staklena vuna 10 cm, pa opet daska colarica (da imam tavan :D )
A što mi treba još jedna klima, pa gore imam tri sobe, u svakoj po jedna... Dole su dvije FH35 (dnevni boravak) i FH25 (hodnik i kupatilo), sobu za goste ne grijemo :lol:
Eto, sve sam napisao... Dovoljno ti je za početak te dvije za prizemlje, a kasnije ide potkrovlje :D

Uhhh... Pa je li moguće uopće grijati jedan kat kuće sa jednom inverter klimom? Mislio sam grijati oko 70 m2 koji su fino otvoreni i međusobno povezani bez velikih prepreka...
Sad si me prepao da mi treba 16 klima :D
Bakonja baki

#7761 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Bakonja baki »

mehkoca wrote:
Mehkoca...Hvala na detaljnom odgovoru puno mi znaci,kuce su nam bas slicne sem sto ti imas malo bolju izolaciju osim sto je mene je blok 25 cm i u stropu betonska ploca izolirana sa 5cm stiropora a u planu sam polozit jos vunu odozgo.
mehkoca

#7762 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehkoca »

@humljanin, teško druže sa jednom klimom... Savjet, koji su meni ovdje dali, uzmi jednu klimu, pa kada vidiš gdje najmanje dolazi toplota, onda tu ubaciš drugu :D
Neće trebati 16, malo manje :D

@baki, tu sam ako mogu pomoći svojim iskustvom, pitajte sve što vas zanima. I meni su ovdje pomogli, i danas im se zahvaljujem na savjetima i što su me potakli da pređem sa uglja na klime (ne na pelet :D )... sretno!
piplica

#7763 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Humljanin wrote:
Hvala puno na odgovoru, ali me zanima po čemu se razlikuju "nekvalitetne" od "kvalitetnih" inverter klima.

Osnovna razlika je ta da ako kupus kvalitetnu masinu, onda ces se i ugrijati, ako ne, mozes je koristiti kao ukras na zidu.

Imas 3 klase TP:

1. Japanske (moze se reci sve firme, izuzetak je mozda Panasonic)
2. LG, Samsung....
3. Kineski brendovi
Humljanin

#7764 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Humljanin »

piplica wrote:
Humljanin wrote:

Osnovna razlika je ta da ako kupus kvalitetnu masinu, onda ces se i ugrijati, ako ne, mozes je koristiti kao ukras na zidu.

Imas 3 klase TP:

2. LG, Samsung....
3. Kineski brendovi
Znači skoro svi "japanci" su vrhunska kvaliteta?
To nisam znao, hvala puno! :thumbup:
piplica

#7765 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Humljanin wrote:
piplica wrote:
Humljanin wrote:

Imas 3 klase TP:

2. LG, Samsung....
3. Kineski brendovi
Znači skoro svi "japanci" su vrhunska kvaliteta?
To nisam znao, hvala puno! :thumbup:
Tako je, samo sto i kod njih imas vise vrsta modela, ulazni, srednji i top.

Koliko para toliko i komfora.
Humljanin

#7766 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Humljanin »

piplica wrote:
Tako je, samo sto i kod njih imas vise vrsta modela, ulazni, srednji i top.

Koliko para toliko i komfora.
Znam da možda morim, ali sam stvarno totalni neznalica što se tiče ovih klima invertera pa moram pitati.. :skoljka:

Evo traži i surfam internetom da se malo obrazujem i uputim u materiju, ali jedino što nalazim su većinom reklamne brošure i stranice proizvođača i prodavača, tako da "svatko svoga konja hvali"... :roll: Ništa objektivno ne mogu naći da je fino secirana ponuda.

Vidim da ima različitih marki, modela, jačina, klasa, itd itd itd... Nikako da nađem na jednom mjestu šta je meni potrebno da ne uzmem ni preslabo ni nepotrebno jako (skupo).

Pokušavam skontati šta je šta i koji su zahtjevi moga prostora i potrošnje pa da nađem optimalan uređaj, ali nikako...

Negdje spominju nekakve britanske jedinice oko 18000 , negdje kilowatte, negdje energetske klase A++, opet drugi barataju sa nekakvim SCOOP i slično..

Možete li me uputiti na neko mjesto (link) da naučim malo više o vrstama i namjenama tih uređaja, jer koga god pitam uživo, svatko svoje hvali, a ja nemam pojma je li to istina.

U mene je dosta velik prostor prostor poprilično otvorenog tlocrta, izolacije ima ali nije nešto posebno, pa me strah da ne pljunem pare a da bude preslabo ili još gore neučinkovito, pa da me dere sa potrošnjom.
Neki mi savjetuju da obavezno uzmem uvijek malo jači model jer će manje struje trošiti?

Ako ima negdje do to razrađena ta tematika, možete li me uputiti pa da naučim i vidim šta mi treba za moje potrebe?

:svijeca:
gaius

#7767 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by gaius »

pozdrav svima

moram za roditelje riješiti grijanje, dosta im je peleta, stariji ljudi
kuća dva sprata.. na prvom spratu dnevnik boravak i kuhinja povezani, na drugom 2 spavaće i mala radna soba.. ukupno mislim da je to cirka stotinjak kvadrata zajedno sa stepeništem.. izolacija je ca. 8 cm, prozori ne idealni, aluminijski termo most..

odluka je mitsubishi, samo je pitanje šta konkretno.. koliko razumijem FH serija je najbolja ali nisam siguran da je i dalje ima u prodaji.. ako ima dajte neke preporuke..

osim FH šta bi moglo ići? nova serija LN?
ako nađem FH mislio sam svakako ići na VEHZ modele i to jedan 35 a dva po 25

cijena nije bitna.. dakle hoću dugoročno rješenje, da im nije hladno, idealno bi bilo da ima wifi opciju (mislim da je na FH to dodatna oprema?) i sedmični timer..

ima li neko ko bi me mogao uputiti - šta ako nema FH-VEHZ? šta je novi model koji odgovara po karakteristikama.. ne mogu da skužim da li je to stvarno LN

hvala unaprijed
probook

#7768 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by probook »

Ja nzm zasto ih gasis? Hajde u sobama ok da ti nije vruce spavati, ali u dnevnom ne treba gasiti. Jos ako imas po noci jeftinu struju extra.
Humljanin

#7769 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Humljanin »

Dim iz Moje Lule wrote:
Humljanin wrote:
Znam da možda morim, ali sam stvarno totalni neznalica što se tiče ovih klima invertera pa moram pitati.. :skoljka:
Što više surfaš manje će jasno da ti bude, dakle Imaš Fujitsu, Mitsubishi i Daikin kao neki vrh klima uređaja

http://servis-covic.com/

https://erkond.ba/

Imaš i Gree klima uređaje koji se nisu pokazali lošima, uglavnom o njima se ne diskutuje ili diskutuju oni što ih i nemaju

Sve zavisi od kvadrature i izolacije posebno ovo drugo, veća kvadratura jači uređaj i obratno, preferirati A+++ uređaje koji imaju malu potrošnju struje, naravno i budžet kojim raspolažeš je važan.

Da bi jasnije bilo ovo je moja potrošnja struje za 11, 12(2018), 1 i 2 mjesec(2019) 4 klima uređaja, izolacija nikakva, stolarija nikakva.

Kompletna kuća potrošnja, klime rade u prosjeku nekih 10-12 sati i gase se, grijem 2 velike sobe, dnevni i kuhinju ukupno 40 kvadrata, sve ukupno nekih 100-120 kvadrata se grije, svaka soba ima svoju klimu.

Image

Image

Dakle

račun za 11 mjesec 2018 173 marke

12 mjesec račun 2018 270 maraka

1 mjesec 2019 račun 230 maraka

2 mjesec račun 167 maraka

račun za drugi mjesec je ušteda jer nisam palio jednu klimu nikako, opet napomena izolacija i otvori nikakvi.

Aha, hvala na pomoći. A koje ti klime koristiš u kući?
Nera_22

#7770 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nera_22 »

Dim iz Moje Lule wrote:
probook wrote:Ja nzm zasto ih gasis? Hajde u sobama ok da ti nije vruce spavati, ali u dnevnom ne treba gasiti. Jos ako imas po noci jeftinu struju extra.
Što gasim?

pa vidiš da je potrošnja u udarnim mjesecima 10 maraka po danu, račun od 270 maraka nije normalan na primanja koja su standard u BiH.
Ako nemas nikakvu izolaciju i nikavu stolariju tebi su racuni odlicni. Kod moje rodbine kuca 60 kvadrata pa mjesecno samo plina u zimskim mjesecima dodje 300-350KM.
A sto se tice paljenja i gasenja do sad bilo 100 puta tema i ti opet gasis klime. Evo ti jedan primjer:
Zamisli da si iz Sarajeva krenuo autom u 3 sata nooci na more. I spicis po gasu do Ivana i stanes da odmoris masinu posata. Onda opet spicis do Jablanice malo na meso jedno sahatak. Pa onda opet u Mostar na stari most da se uslikas itd. A Meho lagano napakovo sendvica i vode i sve cetvrtom gusla do mora. Obojica dosli ujutru u 8 na plazu. Ti potrosio 100KM goriva a Meho 70KM. Kod tebe djeca ispovracala svu onu janjetinu iz Jablanice jer je jako neudobna voznja (kod klima je to stalna promjena temperature).

Za ove sto kupuju nove klime: mora preporuka je 1. Fujitsu ili 2. Daikin jer su kod nas ove klime najpovoljnije u regiji. Fujitsu je recimo u Hrvatskoj skuplji nego Mitsubishi. A ovi sto spominju ove Gree, LG, Testla i slicne kineze: klima se kupuje da radi 10 godina tako da mozda ovi kinezi trenutno imaju slicne karakteristike kao japanci (mada cisto sumnjam) ali kad ti klima crkne nakon 5 godina a rezervnih dijelova i servisera ni na mpi e onda se hvataj za glavu. Zato pamet u glavu i kupujte samo Japanske brendove.
mehkoca

#7771 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehkoca »

@dim, jesi li ti zadovoljan sa tim načinom grijanja, s obzirom da nemaš ''dobru izolaciju''?
U kojem dijelu BiH se nalaziš?
probook

#7772 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by probook »

Dim iz Moje Lule wrote:
probook wrote:Ja nzm zasto ih gasis? Hajde u sobama ok da ti nije vruce spavati, ali u dnevnom ne treba gasiti. Jos ako imas po noci jeftinu struju extra.
Što gasim?

pa vidiš da je potrošnja u udarnim mjesecima 10 maraka po danu, račun od 270 maraka nije normalan na primanja koja su standard u BiH.
Bila bi ti ista, ako ne i manja potrosnja da je stalno upaljena, a komfor pet puta bolji :-D
probook

#7773 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by probook »

Dim iz Moje Lule wrote:
probook wrote: Bila bi ti ista, ako ne i manja potrosnja da je stalno upaljena, a komfor pet puta bolji :-D
jašta bi
Kupi mjerac potrosnje struje za sledecu sezonu. Pozz
mehkoca

#7774 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehkoca »

Stigao račun za prošli mjesec, klime max 65 KM.
Cijela sezona do sada max 310 KM :-)
mehkoca

#7775 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehkoca »

Dim iz Moje Lule wrote:
mehkoca wrote:Stigao račun za prošli mjesec, klime max 65 KM.
Cijela sezona do sada max 310 KM :-)
Namjerno ili ne vi ovde zbunjujete ljude kada pišete o potrošnji.

Pretpostavljam da ima izolacija i uređaji A+++
Pa dokle više... :lol:
Post Reply