BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
782
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1308

anelsol

#7751 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

155_mm wrote:
anelsol wrote: Po kojim god ministarstvom da bude, nije toliko bitno. Ono što je bitno je da profunkcionise, da daje konkretne rezultate. Nadam se samo da neće postati centar za uhljebljivanje.
nekako imam osjecaj da je bas uhljebljivanje glavni razlog zbog ovog prebacivanja sa jednog na drugo ministarstvo e sad gdje je lakse uhljebljivati neznam. ili mozda neko ima vec spremnog direktora u odgovarajucem ministrastvu pa se zato bore koje ministarstvo treba da ga vodi.

inace tim sa 70tak sposobnih istrazivaca moze cuda napraviti. uz odgovarajuce radne uslove. posebno financijska.
Ako budu posvećeni poslu, i te kako mogu. BNT TMiH ima možda maksimalno desetak inžinjera, ako i toliko, pa su osmislili samohodku i to uz redovne aktivnosti u proizvodnji. Sad zamisli 70 ljudi radi samo na razvoju odredjenog proizvoda, ili nekoliko njih paralelno.

Ono što ovaj centar daje mogućnost, ako bude razvojni u pravom smislu te riječi, jeste da konačno imaš instituciju koja može privući naše ljude iz inostranstva, inzinjere, naucnike, koji su ispekli zanat u zapadnim kompanijama i institutima, koji bi se možda i vratili, ali trenutno u BiH nemaju gdje da ispolje svoje znanje i ideje. Ukoliko se to desi, to moze da bude srce NI u budućnosti.

Ovakav centar nam daje šansu da usvojimo znanje u proizvodnji složenih sistema, a bez ovoga definitivno nemamo šansu.
Last edited by anelsol on 02/02/2019 10:39, edited 1 time in total.
human01d

#7752 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by human01d »

Nekad davno kada je bilo glasanje u ovoj temi povodom razloga zbog kojeg treba razvijati BH vojnu industriju i naoružanje, kliknuo sam "Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga". I dan danas dijelim to mišljenje. I ovo je tema na koju redovno svratim. Napredak je evidentan i sjećam se polaznih osnova prije nekoliko godina, kada je ministarstvo na čelu sa Erdal Trhuljom pravilo strategiju razvoja. Vidim i sljedeći ministri iz tog resora su nastavili tim putem, svakako uz podrušku cijele Vlade FBiH. Raduje me to. Neka nama para od toga, a žal ostaje za bolom koje prouzrokuje ova roba. Pozdrav raja i izvinite na off topicu.
aermachi

#7753 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by aermachi »

nepoznati988 wrote:
славянин wrote:
nepoznati988 wrote:konakovic je u potpunosti nepismen lik. lola nije ni dif mogao završiti redovno. šta očekivati od njega?
Zato su ti "tvoji" pismeni :lol:
a moji su?

hoćeš li nastaviti truniti sa glupostima jer sam samo iznio fakte? izvoli demantuj me glede dif-a. dif sam po sebi nije ni u ravni srednje škole, a on ni to nije mogao. da mi je iz kuće, nepismen je i žalosno je da takav o nečemu odlučuje osim na kojoj strani će ispasti ovce.
Ko o cemu, o Konakovicu. Obicni naizgled sizofreni element koji je poturen da bude na vlasti u KS kao kukavicije jaje. Dobar je da saborita/usporava bilo kakav napredak jer pati od sujete koju ne moze pobjediti. Da se ispostavi da to radi svjesno onda sljedi puno gora kvalifikacija.
155_mm

#7754 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

ministar obrane krsticevic se hvali kako je HR dobila od USA cak 12 bacaca granta.
:lol:

to su oni bacaci ciji smo prototip vidjeli u hadzicima prije vise od godinu dana.
Padobranac925

#7755 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Padobranac925 »

155_mm wrote:ministar obrane krsticevic se hvali kako je HR dobila od USA cak 12 bacaca granta.

to su oni bacaci ciji smo prototip vidjeli u hadzicima prije vise od godinu dana.
Koliko je tih "prototipova" uslo u naoružanje os bih, i je li razvoj pri kraju s obzirom da je prošlo više od godinu dana?
@mba

#7756 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by @mba »

meme_machine

#7757 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by meme_machine »

@mba wrote:https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/10 ... _u_rs.html

jeli bas tako, ili je samo suplja!
Sta su NHBO sredstva, to nigdje ne mogu naci :D
meme_machine

#7758 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by meme_machine »

Otto_13 wrote:
Nuklearno
Hemijsko
Biološka
Odbrana

Oprema za dekontaminaciju , gas maske , detektori radiološki hemijski .........................
Hvala, Otto :-D
Aha, dakle vecinom oprema, prvo sam pomislio da se radi o nekoj specificnoj vrsti granata i sl.
Koliko sam upoznat, zabranjena je proizvodnja hemijskog oruzja, ali je dozvoljeno drzati postojece hemijsko oruzje?
spreca

#7759 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by spreca »

meme_machine wrote:

Sta su NHBO sredstva, to nigdje ne mogu naci :D
tako je kad nisi sluzio armiju :P :lol:
славянин

#7760 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

spreca wrote: tako je kad nisi sluzio armiju :P :lol:
Valjda ABHO :D
spreca

#7761 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by spreca »

славянин wrote:
Valjda ABHO :D
tako je se zvalo u JNA a sad mozda drugacije to zovu
spreca

#7762 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by spreca »

Otto_13 wrote:
i danas je kod nas ABHO .

Neke vojske u regionu i mediji koriste taj naziv NHBO valjda im zvuči opasnije
mediji kao i obicno izmisljaju gluposti
meme_machine

#7763 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by meme_machine »

Mlad i neiskusan :D
spreca

#7764 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by spreca »

meme_machine wrote:
Mlad i neiskusan :D
Zivot je pred tobom :D
spreca

#7765 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by spreca »

Otto_13 wrote:
spreca wrote:
Otto_13 wrote:
i danas je kod nas ABHO .

Neke vojske u regionu i mediji koriste taj naziv NHBO valjda im zvuči opasnije
mediji kao i obicno izmisljaju gluposti
Nema gore stvari od gas maske i trčanja sa istom .
uh ja sam puzio u gas masci po prasnjavom seoskom putu u sred avgusta mjeseca
Maraschino

#7766 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Maraschino »

U hastra su velike oci. :izet:
anelsol

#7767 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Evo ga još jedan institut za obrambene tehnologije:

http://www.defense-institute.org/#about-overview

Izgleda da se i TTU Energetik uključio u projekte iz oblasti NI. :thumbup: :bih:
Last edited by anelsol on 13/02/2019 18:19, edited 2 times in total.
spreca

#7768 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by spreca »

Otto_13 wrote:
spreca wrote: uh ja sam puzio u gas masci po prasnjavom seoskom putu u sred avgusta mjeseca
Kad zamagle stakla a krv udari u oči :D :D :D
Neznas sate gore..izvaditi ventil ili ne izvaditi :lol: ....a prasina se nakupi na znoj i sto kao da se namazo onim ratnickim bojama :lol:
argyle

#7769 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by argyle »

"eksperti iz udruzenja "Garda Panteri" - bliski vlasniku TRB
Image

ostale vijesti vezane za TRB, i slicne "analize" na
https://novitetinovosti.blogspot.com/

Malo offtopic: na ovoj FB stranici moze se procitati svasta interesantno.
Npr:
- neko im je ukro pecat u udruzenju pa se izmedju kolju ko je glavni (Izdaja bre!)
Image

- u Decembru u Brckom neko je ukro bistu Boska Perica Pese (onaj sto je crko na Lisaci)
Удружење ветерана "Гарда Пантери" / Veterans Association "Garda Panteri" bruka i sramota sklonite ovo sa neta, nedajte da se ovome raduju neprijatelji, molim vas, Boško Nikolić
:D

a za kraj
PJESMA FRANCUSKOJ - (opet izdaja bre!!, pjesma nastala nakon obiljezavanja 100.te godisnjice kraja Prvog Svjetskog rata u Parizu)
...
Na dan ovaj , što pobjedu slavi
Mjesto ruku da nam pružiš bratsku
Ti milion , mrtvih Srba pljunu
U red prvi , stavljajuć Hrvatsku

Zar ne znade da se Hrvat vazda
S dušmanima vaše zemlje liza
Da su njine krvave legije
Jurišale na vrata Pariza

Ali odje kraj muci ne bješe
Bez sramote i stida na licu
U red drugi na proslavi ovoj
Postaviste šiptarskog ubicu

Pa mi zbog tog u grudima srce
Bije puno bijesa i žali
Zbog slavnijeh vitezova srpskih
Što su u tom svetom ratu pali

Zar milion našijeh vojnika
Dah koje je pokosio smrti
Danas ništa ne zasluži bolje
Nego u red da sjede četvrti

Predsjedniku zamjerio ne bih
Ni sam nije znao šta ga snadje
Ali danas u srpskome srcu
" Francuske su potonule ladje "

PEROŠEVIĆ
meme_machine

#7770 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by meme_machine »

Kome smeta jak pecat :lol:
anelsol

#7771 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Toggle navigation

IGMAN D.D. KONJIC USPJEŠNO USVOJIO NOVE ISO STANDARDE

Preduzeće namjenske industrije “Igman” d.d. iz Konjica krajem 2018. uspješno je usvojilo nove verzije tri međunarodna standarda upravljanja kvalitetom, i to ISO 9001:2015, zatim ISO 14001:2015, i OHSAS 18001:2007. Sva tri certifikata dokaz su zadovoljavanja najstrožijih standarda kvaliteta i sigurnosti u oblasti visokosofisticirane proizvodnje vojne municije što “Igman” danas svrstava u sami svjetski vrh fabrika u svojoj kategoriji.

Certifikat ISO 9001:2015 je dokaz kvaliteta poslovanja i propusnica za ulazak na zahtjevno svjetsko tržište. ISO 14001:2015 podrazumijeva primjenu sistemskog pristupa za upravljanje očuvanjem i zaštitom životne sredine, dok OHSAS 18001:2007 podrazumijeva sistem upravljanja zdravljem i zaštitom na radu.

“Uvođenje najnovijih verzija ISO sistema kvaliteta signal je našim kupcima da kontinuirano proizvodimo proizvod ugovorenog kvaliteta sa ugovorenim rokovima isporuke. To je potvrda kvaliteta svih procesa proizvodnje, i ono što se cijeni na globalnom tržištu na kojem kompanija “Igman” posluje. S već prepoznatljivim kvalitetom “Igmanovih” proizvoda, te novim certifikatom ISO 9001:2015 koji potvrđuju naše opredijeljenje za dalji razvoj i usavršavanje, jačamo naš položaj i nastavljamo graditi pozitivan imidž na svjetskom tržištu vojne industrije. Također, certifikatima ISO 14001:2015 i OHSAS 18001:2007 potvrđujemo našu čvrstu opredijeljenost za zaštitu životne sredine i očuvanje okoliša te našu brigu o uposlenicima i njihovoj zaštiti na radu”, izjavio je Đahid Muradbegović direktor kompanije Igman d.d. Konjic.

Biti prepoznatljiv po kvalitetu proizvoda, poslovati s dobitkom, stalno modernizovati resurse, imati zadovoljne kupce, vlasnike i uposlenike, načela su politike kvaliteta kompanije. Zahvaljući tome, kapaciteti u posljednjih sedam godina su iskorišteni 100%, kao i kapaciteti za naredni period. Također, kompanija je u proteklom periodu poslovala s profitom a rezultati tekućeg poslovanja pokazuju da će takva intencija ostati, ističe se u saopštenju za medije. Također, u planu je dalje tehnološko unaprijeđenje i proširenje proizvodnje, što će još čvršće pozicionirati “Igman” na međunarodnom tržištu.
http://www.igman.co.ba/bih/vijest.php?id=26
155_mm

#7772 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

VIJESTI DANA
Zašto su fabrike oružja u BiH u rukama Bošnjaka
11.02.2019 22:54 | Sputnjik
i ja se isto to pitam.
155_mm

#7773 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Sredstva bivše Vojske Federacije BiH, većinom su operativna (oklopna sredstva, artiljerija, inžinjerijske mašine, raketna oruđa, sredstva nhbo, sredstva veze..) i jedino nedostaje veći dio transportnih točkaša (koji su lako nabavni), i sredstva protivvazdušne odbrane, da bi bila kompletna jedna Kopnena vojska, možda neke nove Vojske FBiH, ARBiH ili kako bi se već zvala. Tehnički i remontni centri već postoje na teritoriji FBiH, što znači da je lako doradljivo i ono što nedostaje na svim ovim sredstvima i oružju.
nije tacno da se nema sredstava PVO. tockasa nema to je istina ali svi znamo da je buducnost bosanskih tockasa 6x6.

inace nije nikad ni bila nikakva tajna da bi OS BiH odvajanjem onog sto kontrolisu potencijalni buduci pobunjenici mogla normalno funkcionisati bez ikakvog prekida.
155_mm

#7774 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Padobranac925 wrote:
155_mm wrote:ministar obrane krsticevic se hvali kako je HR dobila od USA cak 12 bacaca granta.

Koliko je tih "prototipova" uslo u naoružanje os bih, i je li razvoj pri kraju s obzirom da je prošlo više od godinu dana?
nadam se da ni jedan prototip nece uci u naoruzanje OS BiH nego samo gotovi proizvodi. iako se takve stvari dogadjaju u okruzenju.

nije mi bila namjera da nekog ponizavam nego da ukazem na to kako se neki u okruzenju hvale sa puno manje od onog sta je u stanju bosanska NI koja se cesto ovdje omalozava.
decembar2017

#7775 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by decembar2017 »

155_mm wrote:
VIJESTI DANA
Zašto su fabrike oružja u BiH u rukama Bošnjaka
11.02.2019 22:54 | Sputnjik
i ja se isto to pitam.
zato sto neprijateljima nije uspjelo da ih ukradu ili uniste...a nije da nisu pokusali
Post Reply