SaraFina wrote:Demokracija moj dragi Nomo.Nomo wrote:Sarafina
to ti govorim . upravo to . za bosnu je davno opasnost prosla . ja se ne plasim nikakve desnice ni sa istoka ni sa zapada . ne mogu kolinde i grobari i vukovi i vucici biti jaci od tudjmna i milosevica . kada oni nisu prosli i presli unu i drinu nece niko . bosanske granice su tvrde kao beton i cvrsce od mnogih drugih . drugo interes amerike i svijeta je cjelovita bosna . mijenjati granice bosne je fiks ideja kao da kazes hajde da mijenjamo granice kine ili rusije . bosna je prezivjela i zivjece vjecno ali mi nisu jasni bh hrvati koji grizu ko som . ja sam ribar , pastrmka nikad nece dvaput isti mamac uhvatiti ali som hoce .
Ljudi imaju pravo na očekivanja pa i Hrvati u BiH.
Entitet je mokri san godinama, a tako i samostalnost RS.
Koliko je tog sprovedeno praktično?
Ništa ..
Psi laju karavane prolaze. Nego da oni ovu energiju uloze u ekonomiju što je bezuspješno ulazu u raspad drzave mi bi bili Švica.
Desavanja u Hrvatskoj
- muha_sa
#7751 Re: Desavanja u Hrvatskoj
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#7752 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Nada (Obric) umire posljednja...
- muha_sa
#7753 Re: Desavanja u Hrvatskoj
pici wrote:Nada (Obric) umire posljednja...
ko zna zna
- SaraFina
#7754 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Moraju HDZ-ovci Hafisagi i ovakvim poput njega deklarativno izraziti podršku.. Svako malo jelte.
Stojao čovjek u redu i nakon ponoci da glasa nije imao pojma da Kolinda GK proglasila pobjedu!
Oni su im kakvo takvo biračko tijelo
I tu je kraj balade.
Hafisaga malo na forumu glumi evropejca, mi se zezamo..
O čemu bi drvili sad da nije toga ajde mi recite?

Stojao čovjek u redu i nakon ponoci da glasa nije imao pojma da Kolinda GK proglasila pobjedu!
Oni su im kakvo takvo biračko tijelo
I tu je kraj balade.
Hafisaga malo na forumu glumi evropejca, mi se zezamo..
O čemu bi drvili sad da nije toga ajde mi recite?
Last edited by SaraFina on 13/01/2015 11:55, edited 1 time in total.
-
Nomo
#7755 Re: Desavanja u Hrvatskoj
pici wrote:Nada (Obric) umire posljednja...
dum spiro spero
- Mister Yes
#7756 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Josipović je dobio preko milion glasova što bi uvijek prije bilo dovoljno za pobjedu. Mislim da se ne može reći da je on loše odigrao već je zaista protivnik bio još bolji. Ko ono u fudbalu kada komentator kaže "odličan udarac i još bolja odbrana golmana".Banksy wrote:I nije niko Kolindu doveo da dobije izbore, Milanović i Josipović su ih izgubili
E sad, druga je stvar razlog zašto je toliko ljudi glasalo za Kolindu. Sigurno ne zbog njene superiorne politike. Prevagu su očigledno donjele stvari poput želje za promjenama, optimizam kojim ona zrači itd.
- SaraFina
#7757 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Čuj optimizam kojim Kolinda zrači?
U bolje sutra?
Tragikomedija, obzirom na to da su Sanader i sanaderčići kao stubovi tog istog HDZ-a procesuirani.
Ako Hrvati stvarno u tome vide optimizam onda su u goroj poziciji od nas
Mislim Kolinda jeste energicna i nastup za razliku od malokrvnog Josipovica ima obično bolji ..Mada je nesuvisla totalno.
dakle mislim da nije ni u kom slučaju kompetentnija od njega.
Presudio je dakle nacionalizam.
I jedino nacionalizam.
U bolje sutra?
Tragikomedija, obzirom na to da su Sanader i sanaderčići kao stubovi tog istog HDZ-a procesuirani.
Ako Hrvati stvarno u tome vide optimizam onda su u goroj poziciji od nas
Mislim Kolinda jeste energicna i nastup za razliku od malokrvnog Josipovica ima obično bolji ..Mada je nesuvisla totalno.
dakle mislim da nije ni u kom slučaju kompetentnija od njega.
Presudio je dakle nacionalizam.
I jedino nacionalizam.
- Mister Yes
#7758 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Dovoljno je vidjeti koliko je glasova dobio Ivan Vilibor Sinčić. 300.000 stanovnika Hrvatske je dalo glasove Ivanu Veliboru Sinčiću. Njegovi glasači su tipa ovih što su marširali na Orašje to jest ovih što protestvuju u Tuzli. Znači ljudi koji su ostali bez igdje ičega. Žrtve "tranzicije". E takvih je u Hrvatskoj 300.000SaraFina wrote: Ako Hrvati stvarno u tome vide optimizam onda su u goroj poziciji od nas
- Pismonosa
#7759 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Jel ono skoro Evropski parlament donio rezoluciju kojom se osuđuje ratno huškačka retorika Vojislava Šešlja i njegovo agresivno miješanje u unutrašnja pitanja susjednih zemalja?
Izgleda da Vojo nije usamljen. Kandidata za rezolucije u regionu na pretek..
- Banksy
#7760 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Uvijek prije, nekad davno, ali ne s ovim nezabilježenim procentom izlaznosti.Mister Yes wrote:Josipović je dobio preko milion glasova što bi uvijek prije bilo dovoljno za pobjedu.Banksy wrote:I nije niko Kolindu doveo da dobije izbore, Milanović i Josipović su ih izgubili
Mislim da se ne može reći da je on loše odigrao
već je zaista protivnik bio još bolji.
On je izuzetno loše odigrao, i u mandatu kojeg je prespavao, i još gore, katastrofalno, u predizbornoj kampanji.
Protivnik nije bolji, ni blizu, samo glasniji i ubjedljiviji.
- ultima_palabra
#7761 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Generalno, trend je da desnica konstantno pomjera politički spektar udesno, dok se ljevica ili "ljevica" bezuspješno ulizuje njihovim glasačima, zaboravljajući na svoje i glumeći političku korektnost.
Nije to slučaj samo na Balkanu, i u Americi je isto.
Nije to slučaj samo na Balkanu, i u Americi je isto.
- SaraFina
#7762 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Mister Yes wrote:Dovoljno je vidjeti koliko je glasova dobio Ivan Vilibor Sinčić. 300.000 stanovnika Hrvatske je dalo glasove Ivanu Veliboru Sinčiću. Njegovi glasači su tipa ovih što su marširali na Orašje to jest ovih što protestvuju u Tuzli. Znači ljudi koji su ostali bez igdje ičega. Žrtve "tranzicije". E takvih je u Hrvatskoj 300.000SaraFina wrote: Ako Hrvati stvarno u tome vide optimizam onda su u goroj poziciji od nas
I mene je to iznenadilo naravno.
Ali što se tiče slučaja Kolinda i Josipovic mišljenja sam da ona i pored te neke zapaljive retorike, navodne brige i obećanja u prazno nije bolji izbor.
Gledala sam tu emisiju analitičari iz RH koji analiziraju kandidate i par ih se slozilo u mišljenju da ona apsolutno nema nikakav program kampanje.. Što nakon pobjede.
Presedan je svakako i to jer nije mogla pobrojati ovlasti u sučeljavanju za mjesto presjednice na koje pretenzira.
Zato zbilja mislim da pored izgleda i te energije zena je prazna ljuštura.
Ivo jeste malokrvan i bez energije no sposoban je uljudno i politički na svaku temu uspješno dati doprinos.
Navodno tvrde opet u emisiji da se kampanja KGK zasnivala na svega sedam suvislih rečenica
-
dpjokala26
#7763 Re: Desavanja u Hrvatskoj
al nema nas u tom parlamentuPismonosa wrote:Jel ono skoro Evropski parlament donio rezoluciju kojom se osuđuje ratno huškačka retorika Vojislava Šešlja i njegovo agresivno miješanje u unutrašnja pitanja susjednih zemalja?
- Pismonosa
#7764 Re: Desavanja u Hrvatskoj
E, to mene jebe druže sudijadpjokala26 wrote:al nema nas u tom parlamentuPismonosa wrote:Jel ono skoro Evropski parlament donio rezoluciju kojom se osuđuje ratno huškačka retorika Vojislava Šešlja i njegovo agresivno miješanje u unutrašnja pitanja susjednih zemalja?
Izgleda da Vojo nije usamljen. Kandidata za rezolucije u regionu na pretek..bolje da nas nema,tamo bi sami sebi noge spoticali.
-
dpjokala26
#7765 Re: Desavanja u Hrvatskoj
jos nije ni preuzela vlast a vec 2:0 za kolindu.
- odcjepi vojvodinu od srbije
- uspostavi treci entitet.
sta li ce biti kad zasjedne u fotelju?
- Pismonosa
#7766 Re: Desavanja u Hrvatskoj
ISIL je najebodpjokala26 wrote:jos nije ni preuzela vlast a vec 2:0 za kolindu.![]()
-
dpjokala26
#7767 Re: Desavanja u Hrvatskoj
ima sve da se prasi .Pismonosa wrote:ISIL je najebodpjokala26 wrote:jos nije ni preuzela vlast a vec 2:0 za kolindu.![]()
-
Nomo
#7768 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Je li to onaj tudjmanov ministar vanjskih poslova sa boraslino sesirom . lijecnik ....aaaaaaa sjecam ga se a posebno ga se sjecaju hrvati Posavine i Srednje Bosne koji sada zive u Zagrebu i Sidneju . Ocito da su ga ovi sto su ostali u Grudama zaboravili . Ako ga se sjete kojim slucajem bice ono ,, nemoj me vise braniti molim te ,, i nemoj da ti ja budem prioritet , nadji nekog drugogJuče na HRT Mate Granić rekao da su prvi prioritet Hrvati u BiH
- Mister Yes
#7769 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Funkcija predsjednika Hrvatske je upravo zato idealna za nju. Predsjednik nema gotovo nikakve ovlasti a i to što ima pomaže kao vladi i to u vanjskoj politici (a Hrvatska u EU) i odbrani (a Hrvatska u NATO). Dakle, sa te pozicije se ništa i ne može uraditi bez obzira koliko si pametan ili sposoban. To je protokolarna pozicija i izgled je jedino bitan.SaraFina wrote: Zato zbilja mislim da pored izgleda i te energije zena je prazna ljuštura.
Ja da sam glasao upravo zbog toga bih glasao za Kolindu. Jednostavno ljepše ju je vidjeti od Ive.
Jesam ja ljevičar i liberal i ne podnosim HDZ organski ali to sve za ovu poziciju nije ni bitno. Bitno je ko bolje izgleda a Kolinda razvaljuje.
P.S.
Strašno liči na moju bolju polovinu.
- SaraFina
#7770 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Mister Yes wrote:Funkcija predsjednika Hrvatske je upravo zato idealna za nju. Predsjednik nema gotovo nikakve ovlasti a i to što ima pomaže kao vladi i to u vanjskoj politici (a Hrvatska u EU) i odbrani (a Hrvatska u NATO). Dakle, sa te pozicije se ništa i ne može uraditi bez obzira koliko si pametan ili sposoban. To je protokolarna pozicija i izgled je jedino bitan.SaraFina wrote: Zato zbilja mislim da pored izgleda i te energije zena je prazna ljuštura.
Ja da sam glasao upravo zbog toga bih glasao za Kolindu. Jednostavno ljepše ju je vidjeti od Ive.![]()
Jesam ja ljevičar i liberal i ne podnosim HDZ organski ali to sve za ovu poziciju nije ni bitno. Bitno je ko bolje izgleda a Kolinda razvaljuje.
P.S.
Strašno liči na moju bolju polovinu.
Za argumentacija već stoji
No mislim da uloga presjednice nije samo dekorativnog karaktera.
Ima tu mjesta za manipulaciju ovlastima. Ne sumnjam das će ih Karamarko iskoristiti.
- Banksy
#7771 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Trijumfalno ukazanje Karamarka i okrunjena stranačka sluškinja
Viktor Ivančić
pescanik.net
POBJEDA Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj odlična je vijest za ljevicu. Jedini je problem što ljevica u današnjoj Hrvatskoj praktički ne postoji.
Ima, međutim, neke kozmičke pravde u tome što je u desničarskom jurišu otpuhan i privremeno uklonjen s javne scene jedan od utjecajnijih likova iz garniture političkih mekušaca koji su, uzurpirajući "lijeve" pridjeve i tradiciju, istinski destruirali ljevicu.
Proces, doduše, traje cijeli niz godina, no upravo je u mandatu Ive Josipovića u punome svjetlu predočena raskoš te izdaje, i to ponajprije kroz strategiju usvajanja i "popravljanja" matrica na kojima jašu (desni) politički protivnici: dakle kroz ambiciju kozmetičkog dotjerivanja neoliberalnog kapitalizma i neoustaškog nacionalizma.
Još od pokojnoga Ivice Račana kalkulantska hrvatska socijaldemokracija priležno preuzima gotovo sve klišeje tuđmanizma (uključujući i mistično-religiozan odnos prema državnosti), s reformskim zahvatom koji se iscrpljuje u tome da oni budu zaogrnuti u "pristojnije" ruho, a suštinski nedirnuti. Pritom je očito ne opterećuje pitanje tehničke naravi: kako ćeš, zaboga, upristojiti psovku?
Alićeva "srbofilska i četnička struja"
U momentu kada se glumac Božidar Alić, pijan kao letva, dakle u mentalnoj kondiciji autentičnog hadezeovca, sinoć preko televizijskih ekrana obratio "Hrvaticama i Hrvatima" porukom koja je izletjela prirodno kao čep iz boce pjenušca stare četvrt stoljeća – "Hvala bogu što je pobijedila Kolinda Grabar Kitarović protiv ove udbaške, srbofilske i četničke struje!" – Ivo Josipović mogao se, da raspolaže s nešto analitičkog dara, upitati što mu je trebalo da u toku predizborne kampanje famoznu Tuđmanovu "pomirbu" proglašava genijalnim državničkim postignućem, ili da ratne veterane koji u zagrebačkoj Savskoj ulici bruse hrvatstvo i siju strah naziva "prijateljima", ili da kukavički smjenjuje Dejana Jovića kako ne bi bio identificiran s omraženim "jugoslavenstvom", ili da – preko Mirele Holy – najavljuje i takav paket ustavnih promjena koje bi radikalno smanjile parlamentarni utjecaj predstavnika nacionalnih manjina…
Ona Alićeva "srbofilska i četnička struja", naime, doslovno je preuzeta od Tuđmana – s tim da je pokojna ulješura znala još spominjati "crvene, zelene i žute vrage", "oficirske sinove", "Judine škude" i sl., ali nikada udbaše, budući da su oni raspoređeni na ključna mjesta u stranačkoj infrastrukturi – i to upravo iz retoričkog asortimana njegove "svehrvatske pomirbe" koja, koliko god se Josipović upinjao na silu je redizajnirati i prilagoditi vlastitoj političkoj ispraznosti, nije bila ništa drugo nego uspjeli pokušaj reafirmacije ustaštva, cinični predložak za tezu o NDH kao "izrazu povijesnih težnji hrvatskoga naroda za svojom državom", s katastrofalnim posljedicama na dugi rok.
U želji da zadovolji takve sentimente, Josipović se prešutno odrekao čak i vrha socijaldemokratske partije, nastojeći uspostaviti što jasniju distancu prema aktualnoj vladi, jer je (tek) nešto žešća Milanovićeva antinacionalistička retorika imala valjda za njega okus ekstremizma. Naposljetku su na sceni ostale autohtona desna i patvorena lijeva fraza, od kojih je prva mobilizirala horde ovisne o domovinskoj iracionalnosti, a druga – nespremna da se prvoj istinski suprotstavi – ubijala u pojam oportunizmom i lignjokratskim ziceraštvom.
Trijumfalno ukazanje Karamarka i okrunjena stranačka sluškinja
Kolinda Grabar Kitarović nije imala dvojbi oko stranačke lojalnosti, pa je pobjednički govor nakon dobivenih izbora, kršeći uvriježene demokratske običaje, prvi održao – Tomislav Karamarko. Taj detalj govori mnogo, a najviše to da je nova predsjednica Hrvatske, s funkcijom koja ima simbolički značaj, samo prethodnica neofašističkog pokreta koji bi punu snagu mogao pokazati pobjedom na sljedećim parlamentarnim izborima.
Trijumfalno ukazanje Karamarka, pokraj kojeg se smješkala okrunjena stranačka sluškinja, naglasilo je i najvažniju karakteristiku predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, a to je da su oni – osim u cilju demokratske tjelovježbe i podizanja kolektivnog adrenalina – potpuno nepotrebni. Nema naprosto nikakvog razloga da ova zemljica ima predsjednika Republike, niti on služi ičemu izuzev bildanju vlastitoga "državničkog" ega.
Kandidati su se tako, znajući da glume svoje uloge, kao i da ih gluma čeka narednih pet godina, uoči glasanja najžešće sporili oko onih problema na čije rješavanje pouzdano ne mogu utjecati. Nikome to nije osobito smetalo, štoviše, izlaznost na birališta bila je prilično visoka. Izbori su stoga bili školski primjer prepariranja masa da sudjeluju u ritualu legitimiranja pripadnika političke klase čiji se realni značaj manifestira kroz njihovu izlišnost.
Ta zanimljiva demokratska poza – da "građani odlučuju" tako što biraju one koji ne odlučuju ni o čemu – ne samo što potvrđuje kako je obred mnogo važniji od sadržaja, nego i da politika, izuzev svog podzemnog djelovanja, više ne postoji izvan sfere golog marketinga. Ovoga puta, srećom, i kandidat i kandidatkinja su svojim ličnim političkim i karakternim osobinama odgovarali suvišnosti funkcije za koju su se natjecali.
Promjena će se, u tom smislu, dogoditi jedino utoliko što će na Pantovčak umjesto prijetvornosti useliti prijetnja. Postoji, naime, opravdana bojazan da će Kolinda Grabar Kitarović na mjestu predsjednice Republike Hrvatske, u nedostatku izvršnih ovlasti, obnašati dužnost Tomislava Karamarka.
- SaraFina
- Lincoln-Burrows
#7773 Re: Desavanja u Hrvatskoj
To je presudilo, budimo realni.Mister Yes wrote: Ja da sam glasao upravo zbog toga bih glasao za Kolindu. Jednostavno ljepše ju je vidjeti od Ive.![]()
- SaraFina
#7774 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Lincoln-Burrows wrote:To je presudilo, budimo realni.Mister Yes wrote: Ja da sam glasao upravo zbog toga bih glasao za Kolindu. Jednostavno ljepše ju je vidjeti od Ive.![]()
Glasali ste valjda zbog političkog programa i sposobnosti a ne što MILF ???ajme ovih federalnih partnera i političke neozbiljnosti!
- Lincoln-Burrows
#7775 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Funkcija presjednika u RH je mizerna po političkom pitanju a vidi recimo rezultat u Rijeci:SaraFina wrote: Glasali ste valjda zbog političkog programa i sposobnosti a ne što MILF ???ajme ovih federalnih partnera i političke neozbiljnosti!
HDZ tamo dobija 21-22% u najboljem slučaju a sada Kolinda 36%, možda je to zato što je iz Rijeke
ali prije će biti zato što je markantna i zgodna.