Šta trenutno čitate?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Citate?

Sa zadovoljstvom!
1198
91%
Dovoljno je sto moram citat titlove na TV-u...
123
9%

Total votes: 1321

sour cherry

#7751 Re: Šta trenutno čitate?

Post by sour cherry »

:mrgreen: Pa dobro.Može i od preminulih. :-D Radije nešto pozitivnije od nekog ko je kasnije i poginuo nego neku baš baš tragediju od preživjelog.Čitam to pred spavanje pa ne bih nešto tegobno,a zanimljiva mi je tematika.Nešto s dozom humora bi mi godilo.Hvala puno.Potražiću.
Afanasi_94

#7752 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Afanasi_94 »

Kakve su cijene knjiga u antikvarnici Preporod tamo kod BKC-a, zna li neko slučajno? :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#7753 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Truba »

paprene
otkupljuje za 2 marke a prodaje za 15-25...ako te ne otjera

vidim da je zatvorio i onu na siranu
Afanasi_94

#7754 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Afanasi_94 »

E joj :( taman se ponadam da su fine cijene.
Truba

#7755 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Truba »

on je derao još 1995/1996
mene kao srednjoškolca
sva sreća da su knjige tržište koje se zasiti
dakle kad pokupuješ ono što te zanima nema više
:D nisam dugo išao možda se nešto promijenilo
Afanasi_94

#7756 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Afanasi_94 »

Otići ću ovih dana baš da vidim čega ima i kakve su cijene sada :D :D hvala.
Banksy

#7757 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Banksy »

Preporučujem,
knjiga koju sam dugo tražila,
vrlo zanimljiva i zabavna, stručna, ali vješto napisana tako da i onima koji nisu ''u'' genetici jednostavnim jezikom ispriča
priču o sedam žena koje su pramajke svih Evropljana:

Sedam Evinih kceri
Autor: Bryan Sykes

http://www.superknjizara.hr/?page=knjig ... =100002307

Helena. Katarina. Velda. Ksenija. Tara. Jasmina. Ursula... Ovo je nesvakidasnja pripovijest o sedam drevnih zena koje su direktni preci svih Evropljana, po zenskoj liniji. Linije njihovih genealoskih stabala su razgranate i neprekinute - protezu se do danasnjeg vremena i doticu svakoga od nas. Profesor Brajan Sajks, sa Instituta za molekularnu medicinu Univerziteta u Oksfordu vjesto je kombinovao znanje naucnika i nadarenost pripovjedaca da bi nam slikovito, nadahnuto i sa mnogo upecatljivih detalja izlozio historiju ljudskoga roda.
Autor umjesno uvodi citaoca u svijet uzbudljivih genetickih istrazivanja, ilustrujuci ih brojnim zanimljivim primjerima. Medju njima je prica o ruskoj carskoj porodici Romanov, o 5000 godina starom Ledenom covjeku pronadjenom u Alpima, o posljednjim neandertalcima... Zahvaljujuci otkricu jedinstvenog svojstva mitohondrijalne DNK da se neizmjenjena prenosi sa majke na djecu, slozena i isprepletena mreza rodbinskih odnosa citavog covjecanstva postaje jasnija i vidljivija. Brajan Sajks pise jednostavnim i razumljivim jezikom, pa je Sedam Evinih kceri knjiga koja ce biti podjednako zanimljiva i citaocima bez ikakvog predznanja o genetici i onima koji se aktivno bave ovom granom nauke.
Banksy

#7758 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Banksy »

Dobar roman, miran, blag i mudar, nešto drugačiji od njegovih, prethodnih. Prvi dio, prva priča, je mnogo bolja od druge, sličnija njegovim ranijim djelima, s više lijepih, uokvirenih misli i rečenica, a drugi dio se pretvara u dinamičnu slagalicu, rekonstrukciju prošlosti s detektivskim zapletom i s nejasnim raspletom, gdje je potrebno malo i proguglati da se potvrdi je li vlastita pretpostavka oko rješenja slagalice ''ko je otac'' ispravna ili nije.
Za ovu knjigu dobio je Bookera, ali pretpostavljam da mu je dodijeljen više za minuli rad, ne za ovo, pojedinačno djelo.
Kakogod, preporuka.

Osjećaj kraja
Julian Barnes

http://www.mvinfo.hr/izdvojeno-kritike- ... ?ppar=7585

Tony Webster i njegova školska ekipa sprijatelje se s Adrianom Finnom. Život im se vrti oko nedostatka cura uslijed agresivnoga puberteta, nabacivanja sofizmima i izvještačenostima, internih viceva i pošalica. Adrian je ozbiljniji i inteligentniji od ostalih. Kad se zbog studija raziđu, zakunu se na vječno prijateljstvo. Tada Adrian počini samoubojstvo, a prijatelji pokušavaju nastaviti sa životom i sve zaboraviti.
Četrdeset godina poslije Tony, koji je "preživio" karijeru i neuspješan brak, prima pismo od odvjetnika što otvara neka neočekivana pitanja. Iznenadna ostavština tjera ga da istraži razdoblje koje se odjednom pokazalo prilično mutnim, a njegova naoko ne suviše uzbudljiva prošlost i njemu samome postaje sasvim neizvjesna i strana…
"Osjećaj kraja", roman koji u sebi nosi psihološku i emocionalnu istančanost najboljih djela Henryja Jamesa, predstavlja novo poglavlje u opusu legendarnoga Juliana Barnesa.

Praetorious

#7759 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Praetorious »

Sinoć sam dovršio Catherine Coulter - Labirint, akciono-psihološki triler. Odlična knjiga koja sadrži sve potrebno za ugodono provedeno vrijeme: akciju, dobro vođenu radnju, karakterizaciju linkova, lagani humor i, naravno, malo romanse. Tople preporuke za čitanje!

Sad sam započeo Michelle Raven - Opasna blizina. Riječ je o (za sada) akcionom romanu, mada se naslućuje romansa u pozadini. Za sada imamo jednu otetu naučnicu, zacopanog zapovjednika SEAL-a i jednog vrlo mrtvog člana njegovog SEAL tima. Da će frke biti i dalje - za to se ne brinem. No, tek sam večeras započeo knjigu, pa da ne trčim pred rudu.
Last edited by Praetorious on 13/03/2014 13:36, edited 1 time in total.
Praetorious

#7760 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Praetorious »

Image

Sinoć sam pročitao, u pauzi nakon Ravena, Kendare Blake - Anna u haljini od krvi. Prva polovina knjige nije loša, druga se malo razvodnila - u smislu gubljenja intenziteta radnje, završetak je mogao biti i bolji. Sve u svemu, kratkoća knjige i nije dozvoljavala neki pretjerani razvoj radnje i likova, sve je moglo drugačije i bolje, ali opet-nije ni loše. Ljubitelji fantastike / nadprirodnog će ovo svakako pročitati, ko želi i malo romanse između njega-živog i nje-mrtve ... hm! pa dobiće i to.
shmizlica

#7761 Re: Šta trenutno čitate?

Post by shmizlica »

Image

počela sinoć...ćemo da vidimo :zoka:
safran

#7762 Re: Šta trenutno čitate?

Post by safran »

Banksy wrote:Preporučujem,
knjiga koju sam dugo tražila,
vrlo zanimljiva i zabavna, stručna, ali vješto napisana tako da i onima koji nisu ''u'' genetici jednostavnim jezikom ispriča
priču o sedam žena koje su pramajke svih Evropljana:

Sedam Evinih kceri
Autor: Bryan Sykes
Drugi dio slagalice
http://books.google.ba/books/about/Adam ... edir_esc=y
također odlična
nacho_

#7763 Re: Šta trenutno čitate?

Post by nacho_ »

Joseph Brodsky - Watermark :-D
mondo bizarro

#7764 Re: Šta trenutno čitate?

Post by mondo bizarro »

završavam usta puna zemlje-branimir šćepanović, a startam sa odjel za rak-rijeka bez ušća, solženjicin :D
nacho_

#7765 Re: Šta trenutno čitate?

Post by nacho_ »

mondo bizarro wrote:završavam usta puna zemlje-branimir šćepanović, a startam sa odjel za rak-rijeka bez ušća, solženjicin :D
usta puna zemlje :thumbup:
Truba

#7766 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Truba »

shmizlica wrote:Image

nek sam ja po forumima moljakao da mi se ovo pošalje a ja sam slao 2-3 stare knjige za ovo
a sada na svakom ćošku

elem sada ponovo čitam u prevozu... jedan od rijetkih načina i razloga da se svaki dan radujem novom jutru :D i prevozu 8-) još kružim oko vijećnice da dulje čitam :lol: :lol: :lol:

sarakevske priče od andrića... ode priča broj 2 proba dok si reko keks
Banksy

#7767 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Banksy »

safran wrote: Drugi dio slagalice
http://books.google.ba/books/about/Adam ... edir_esc=y
također odlična
Je li? Da, kažu da je odlična, nisam čitala, ima je odavno kupiti i kod nas, sad je već i snižena, pročitaću obavezno. http://www.interliber.com/catlistdetail ... 04315&ml=b

Malvina, Mirko Kovač,
Odlična, ko ima želudac :( oštra, brutalna i žestoka, kao i sve njegove, uglavnom http://www.delfi.rs/knjige/2564_malvina ... izare.html
Mogu misliti koju je buru izazvala kad se pojavila, ranih sedamdesetih ...
U prvi mah Malvina nas podseća na srednjovekovne hronike, i njena dramatičnost gotovo da je zatvorena iza samostanskih zidova. Glavna junakinja, kao žrtva spleta čudnih okolnosti, suočava se sa dva nepremostiva životna problema: lezbijka je i pravoslavka koja se zaljubljuje u ženu katoličke vere. Kovač iz dokumenata stvara lik Malvine, koja je i svetica, i grešnica, i mistik, i žena u kojoj je seme ludila…Upečatljivo korišćenje ekavske i ijekavske jezičke varijante, regionalizmi i vešto stilizovanje ovog teksta pokazuju nam snažan i neobičan kvalitet narativnog manira Mirka Kovača, kao i neraskidivu vezu između književnog lika i piščevog jezičkog identiteta. Roman Životopis Malvine Trifković je odmah po objavljivanju izazvao pravu buru oprečnih reagovanja u književnoj javnosti: iz raznih pobuda, jedni su ga smatrali remek-delom, a drugi bogohulnim štivom.
shmizlica

#7768 Re: Šta trenutno čitate?

Post by shmizlica »

Black swan wrote: nek sam ja po forumima moljakao da mi se ovo pošalje a ja sam slao 2-3 stare knjige za ovo
a sada na svakom ćošku

znaš ti onu: ''strpljen - spašen'' :mrgreen:
Internetowska

#7769 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Internetowska »

U fazi čitanja Erlenda Lua. Dopler mi se jako dopao.
SmokingMan

#7770 Re: Šta trenutno čitate?

Post by SmokingMan »

Image
forel

#7771 Re: Šta trenutno čitate?

Post by forel »

Frisko vracen Americki psiho :D i uzeo Afera Rembrandt Daniel Silva...
vele77

#7772 Re: Šta trenutno čitate?

Post by vele77 »

Zavrsila Shards - Ismet Prcic, iskrene preporuke :thumbup:
rui

#7773 Re: Šta trenutno čitate?

Post by rui »

shmizlica wrote:Image

Snizili su cijenu na 3km u Konzumu, a ja je opet nisam kupila :-) , valja li čemu da iskeširam :-D
quentin

#7774 Re: Šta trenutno čitate?

Post by quentin »

Mračajski proto

#7775 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Mračajski proto »

Ne znam da li ste čitali fenomenalnu pjesmu Laze Kostića, ako niste - onda obavezno pročitajte. Nećete se pokajati. Ima i video na Youtubeu:

A pjesma je još zanimljivija nakon čitanja biografije ovog unikatnog čovjeka. :thumbup:
Post Reply