Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
512MB

#7751 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

Gdje onaj Melbourne jaruga :-D Njesta nejma Rajvosa na ovim listama :?

https://www.cnbc.com/2023/06/22/eiu-wor ... -list.html

Vienna is the world’s most livable city

The Global Liveability Index 2023 attributed Vienna’s success to its “winning combination” of stability, good culture and entertainment, reliable infrastructure, exemplary education and health services.

Top 10 cities to live in

Vienna (Austria)
Copenhagen (Denmark)
Melbourne (Australia)
Sydney (Australia)
Vancouver (Canada)
Zurich (Switzerland)
Calgary (Canada)
Geneva (Switzerland)
Toronto (Canada)
Osaka (Japan), Auckland (New Zealand)
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#7752 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Sjebase se ljudi da nebitnim ljudima na nebitnom forumu propale drzave dokazu da im je dobro, kako ono bjese @Hajvan :mrgreen:
n+1

#7753 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

Rugafet wrote: 22/06/2023 02:02 Jedan predivan zalazak, onako uz vince i latino ritmove u pozadini.

God bless America, land that I love…

Image
Još da joj savladaš i jezik...
Dope_Man

#7754 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

512MB wrote: 22/06/2023 08:13 Vienna (Austria)
Copenhagen (Denmark)
Melbourne (Australia)
Sydney (Australia)
Vancouver (Canada)
Zurich (Switzerland)
Calgary (Canada)
Geneva (Switzerland)
Toronto (Canada)
Valjali bi mozda ovi Vienna i Melbourne kad bi bio kakav FC Eisenbahner ili Railwayman FC il nesto.. a ovako rupe od gradova, nemas gdje s rajom popit kafu.

Prije par sedmica bio u Becu.. katastrofa. S kraja na kraj grada pod zemljom se vozis k'o rudar a ne insan. Dobro, jes da predje tu rutu dok tram sa Ilidze dodje do Otoke, al ebo to kad se ne mozes ni zakacit nazad ko covjek. Jos i kartu platih. Gledam oni him Dunav, nigdje hlopti da djeca pokupe ako im zatreba, onese voda sve. A i posred rijeke naki otok nabacili, nakijeh setnica i cuda, samo da se narod zabavi i ne gleda u stvarne probleme. A i stadijon him bezze, nema ni 15 pomocnih terena pored za trening, jedva nekih 12-13 nabacali.
Last edited by Dope_Man on 22/06/2023 09:54, edited 1 time in total.
Ozimician

#7755 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Nema smisla kritikovati tudje izbore, svako je tu da iznese svoje misljenje i barem djelimicno da se drzi teme.

Ne smetaju svima iste stvari jednako, ne nedostaju svima iste stvari jednako. Itd.

Ovi pokusaji diskreditacije odlaska na utakmice Zelje su jadni. Covjeku je to falilo, to ga ispunjava i sta sad, taman da ide da se opija, da ide na koride, mevlude, teferice, slavi slave... sve je to legitimni licni izbor pojedinca.

Iz ovakvog pisanja moze se zakljuciti jedino da neko pokusava sebi i drugima dokazati da je njegov izbor jedini ispravan. Oni koji su zaista sigurni u svoj izbor, ne provode dane na BH forumu i ne osudjuju tudje izbore.

Mene naravno svi napadnu kad kazem da je novac varijabla br.1 koja se mora ispuniti da bi neko odselio bilo gdje, pa poslije dolaze ostali plusevi i minusi. Onda isti ti koji tvrde da nisu otisli zbog novca vani - na temi o Zivotu u Austriji, 2 stranice "svrsavaju" jer im lijeze 13. plata. :run:
Bodkin

#7756 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Dope_Man wrote: 22/06/2023 09:37
512MB wrote: 22/06/2023 08:13 Vienna (Austria)
Copenhagen (Denmark)
Melbourne (Australia)
Sydney (Australia)
Vancouver (Canada)
Zurich (Switzerland)
Calgary (Canada)
Geneva (Switzerland)
Toronto (Canada)
Valjali bi mozda ovi Vienna i Melbourne kad bi bio kakav FC Eisenbahner ili Railwayman FC il nesto.. a ovako rupe od gradova, nemas gdje s rajom popit kafu.
U becu vala imas. Ko voli tu nasu neku furku u zivotu, bec idealan grad za njih. Imas nasih da piju kafe po cijeli dan. Imas narodnjake po kafanama i klubovima da ti redovno dolaze. Imas nasih zena. Imas pitu i cevap. Radis relativno malo za neki jako pristojan zivot. Dobijas 14 plata. Hr more na 5-6 sati voznje, bosna na 8 ili sat avionom.

Realno ako dobro zaradjujes, das milju mjesecno i ides na zeljine utakmice svaki vikend :D
Bodkin

#7757 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Ozimician wrote: 22/06/2023 09:50 Nema smisla kritikovati tudje izbore, svako je tu da iznese svoje misljenje i barem djelimicno da se drzi teme.

Ne smetaju svima iste stvari jednako, ne nedostaju svima iste stvari jednako. Itd.

Ovi pokusaji diskreditacije odlaska na utakmice Zelje su jadni. Covjeku je to falilo, to ga ispunjava i sta sad, taman da ide da se opija, da ide na koride, mevlude, teferice, slavi slave... sve je to legitimni licni izbor pojedinca.

Iz ovakvog pisanja moze se zakljuciti jedino da neko pokusava sebi i drugima dokazati da je njegov izbor jedini ispravan. Oni koji su zaista sigurni u svoj izbor, ne provode dane na BH forumu i ne osudjuju tudje izbore.

Mene naravno svi napadnu kad kazem da je novac varijabla br.1 koja se mora ispuniti da bi neko odselio bilo gdje, pa poslije dolaze ostali plusevi i minusi. Onda isti ti koji tvrde da nisu otisli zbog novca vani - na temi o Zivotu u Austriji, 2 stranice "svrsavaju" jer im lijeze 13. plata. :run:
Niko ne kritikuje izbore nego nebulozne postove sa 74 IQ
Dope_Man

#7758 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Covjek je uletio na temu, onako izbacio jedan ogroman komad nepreradjene hrane iz sebe po cijelom svijetu, po svim gradovima koji su po objektivnim parametrima daleko bolji za zivot od Sarajeva, i na sve to zakljucio da nema meraka tamo otic na utakmicu Zelje (na koju recimo par mojih komsija, teskih fanatika koji vjesaju zastavu na prozor kad igra, ne idu godinama jer im je vaznija sigurnost njih i njihove djece).

Covjek iznio misljenje, imaju i drugi pravo iznijeti misljenje o tom misljenju. Jedno je reci "Falio mi grad, moja raja, klub.. i vratio se da uzivam u tom jer to mi je vaznije nego bilo sta sto nudi grad X". Ali reci "grad X je smece, rajvosa najbolje na svijetu" je teski krkanluk da iskoristim prigodniju rijec. I to od nekog ko je 20 godina skupljao kes vani, da bi mogao zivjeti u tom istom Sarajevu gdje vjerovatno isto tako krkanski nastupa prema svakom koga smatra seljakom po porijeklu, imovinskom stanju itd (sto je vec pokazano kroz postove prema par ljudi na temi).

Za mene je to slucaj za ismijavanje.
Rugafet

#7759 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

_BataZiv_0809 wrote: 22/06/2023 08:14 Sjebase se ljudi da nebitnim ljudima na nebitnom forumu propale drzave dokazu da im je dobro, kako ono bjese @Hajvan :mrgreen:
Ma ja to onako malo ba druže moj, no hard feeling. Znam ja da se vama yebe za nas i obratno
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#7760 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Rugafet wrote: 22/06/2023 14:11
_BataZiv_0809 wrote: 22/06/2023 08:14 Sjebase se ljudi da nebitnim ljudima na nebitnom forumu propale drzave dokazu da im je dobro, kako ono bjese @Hajvan :mrgreen:
Ma ja to onako malo ba druže moj, no hard feeling. Znam ja da se vama yebe za nas i obratno
Meni je drago da je tebi dobro, moja zivotna filozofija i jeste dabogda nam svima bilo dobro i svako bio zadovoljan ha ya.
Rugafet

#7761 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

_BataZiv_0809 wrote: 22/06/2023 14:43
Rugafet wrote: 22/06/2023 14:11

Meni je drago da je tebi dobro, moja zivotna filozofija i jeste dabogda nam svima bilo dobro i svako bio zadovoljan ha ya.
:thumbup:
skafiskafsnjak

#7762 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Obostrano je Bata ....a i jedna i druga strana malo sere :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#7763 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

skafiskafsnjak wrote: 22/06/2023 15:30
Mnogo se kenja generalno
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#7764 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

_BataZiv_0809 wrote: 22/06/2023 15:41
skafiskafsnjak wrote: 22/06/2023 15:30

Mnogo se kenja generalno
Neka, nek i ViK malo mlati pare :thumbup:
nuki_cika

#7765 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by nuki_cika »

Ozimician wrote: 22/06/2023 09:50 Nema smisla kritikovati tudje izbore, svako je tu da iznese svoje misljenje i barem djelimicno da se drzi teme.

A i ta 13 i 14 ta plata u Austriji je porez koji im je odbijan kroz plate pa im na kraju vrate.Ništa oni ne dadnu iz svog džepa nego su to tvoje zarađene pare koje su ti vraćene.
I svi koji kažu da su u Njemačku ili u Austriju otišli zbog političke situacije lažu.Svi su prevashodno otišli zbog više para, odnosno mogućnosti da se više zaradi..

Politička situacija može donekle usloviti odlazak ali ne može biti baš glavni razlog za odlazak kako tvrde pojedinci a još više to ističu mediji . :thumbup:
belfy

#7766 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

nuki_cika wrote: 23/06/2023 00:26

A i ta 13 i 14 ta plata u Austriji je porez koji im je odbijan kroz plate pa im na kraju vrate.Ništa oni ne dadnu iz svog džepa nego su to tvoje zarađene pare koje su ti vraćene.
I svi koji kažu da su u Njemačku ili u Austriju otišli zbog političke situacije lažu.Svi su prevashodno otišli zbog više para, odnosno mogućnosti da se više zaradi..

Politička situacija može donekle usloviti odlazak ali ne može biti baš glavni razlog za odlazak kako tvrde pojedinci a još više to ističu mediji . :thumbup:
pa i u BiH se isto tako vrate te pare radnicima. gdje je problem?
nuki_cika

#7767 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by nuki_cika »

belfy wrote: 23/06/2023 00:47

:D
belfy

#7768 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

nuki_cika wrote: 23/06/2023 01:01
belfy wrote: 23/06/2023 00:47

:D
jelde? :D
BlackRiver

#7769 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by BlackRiver »

Evo ja se veselim 14. plati. Jbga, nek je i 7000 ali neka je baren redovna :D
Ozimician

#7770 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

nuki_cika wrote: 23/06/2023 00:26 Politička situacija može donekle usloviti odlazak ali ne može biti baš glavni razlog za odlazak kako tvrde pojedinci a još više to ističu mediji . :thumbup:
Upoznao sam ja u Njemackoj i ljude koji su stvarno pobjegli iz politickih razloga.

Samo za razliku od nasih ljudi, njima ne pada na pamet da odu i posjete te zemlje odakle su pobjegli, takodjer ih je strah da odu u ambasadu svoje maticne zemlje, pa te poslove zavrsavaju preko advokata.

Naravno i ti ljudi su odabrali Njemacku u odnosu na neku drugu zemlju jer su tu politicki sigurniji i mogu da zarade vise novca nego u vecini drugih zemalja.

Budimo realni, u BIH nema politickog progona, mislim da smo jedna od najliberalnijih zemalja sto se tice politike i slobode medija. U BIH mozes u politici raditi sta zelis i pricati protiv drzave sta zelis i da ti niko nista ne moze (Dodik primjer samo takav).
Dope_Man

#7771 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Ne saznadoh ja nikad sta uzrokuje toliki stres svima u Njemackoj.. a mozda i nije ogranicen na Njemacku, ipak je Austrija i jezicki i kulturalno haman ista.. mozda i ovdje vlada.. mozda sam pod stresom a i ne znam to :?
Ozimician

#7772 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Dope_Man wrote: 23/06/2023 07:55 Ne saznadoh ja nikad sta uzrokuje toliki stres svima u Njemackoj.. a mozda i nije ogranicen na Njemacku, ipak je Austrija i jezicki i kulturalno haman ista.. mozda i ovdje vlada.. mozda sam pod stresom a i ne znam to :?
Objasnio sam ja u postu na nekoj od prethodnih strana, nije ograniceno na Njemacku uopste.
Moze se desiti i kad ti pas ugine.

(str.309)
Dope_Man

#7773 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Ozimician wrote: 23/06/2023 07:59
Dope_Man wrote: 23/06/2023 07:55 Ne saznadoh ja nikad sta uzrokuje toliki stres svima u Njemackoj.. a mozda i nije ogranicen na Njemacku, ipak je Austrija i jezicki i kulturalno haman ista.. mozda i ovdje vlada.. mozda sam pod stresom a i ne znam to :?
Objasnio sam ja u postu na nekoj od prethodnih strana, nije ograniceno na Njemacku uopste.
Moze se desiti i kad ti pas ugine.

(str.309)
Odgovorio sam ti tad da to nije odgovor, jer originalni komentator (nisi ti) je tvrdio da su u Njemackoj svi pod stresom (implicirajuci da u Bosni nisu). Al pobjeze od davanja pojasnjenja, kako to obicno biva kod nekih velikih tvrdnji iza kojih nema cinjenica.

I sad sam ja pod duplim stresom jer znam da sam pod stresom al ne znam zasto sam pod stresom, pa me to stresira :?
Bodkin

#7774 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Ha? :D

Ma da, znas ti sto ljudi idu bolje od njih samih :D
konami666

#7775 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

Ljudi živite tamo gdje vam je ugodnije bez obzira gdje go bilo. Samo nemojte da govorite da mjesto gdje živite je najbolje a psujete svaki dan život koji živite. Onda je vrijeme da se stvari promijene. I nemojte da vam porodica i prijatelji govore šta i kako, prijatelja će vam ostati da na prste jedne ruke možete izbrojati a porodica ko porodica, javi se samo kad im treba nešto, to jest ona sira :D i naravno da treba gledati gdje se manje radi za veće pare, gdje je bolja hrana, gdje je lakše završiti administraciju i tako to.
Post Reply