Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Smrcak15

#7751 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote:
Ne moras nista, niko te ne tjera. Ja ti kulturno predlozih.
A ovim svojim odgovorom si odgovorio na mnoga pitanja i potvrdio moje i misljenja ostalih forumasa. Ti si covjece ubleha.
cak sam i ubleha sto mi se neda citati tvoje knjige :-)
beni-bu-man

#7752 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

Smrcak15 wrote:
zforumas wrote:
A ovim svojim odgovorom si odgovorio na mnoga pitanja i potvrdio moje i misljenja ostalih forumasa. Ti si covjece ubleha.
normalno

trebas biti open minded a ne se drzati jedne knjige
zforumas

#7753 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zforumas »

Smrcak15 wrote:
zforumas wrote:
Gdje sam ja napisao to da su knjige moje?
Ubleha si sto bjezis od znanja, furas samo svoju spiku i plasis se da naucis bilo sta novo a sto se kosi sa tvojim ubjedjenjima i svjetonazorima.
Smrcak15

#7754 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote:
Smrcak15 wrote:
zforumas wrote:
Gdje sam ja napisao to da su knjige moje?
Ubleha si sto bjezis od znanja, furas samo svoju spiku i plasis se da naucis bilo sta novo a sto se kosi sa tvojim ubjedjenjima i svjetonazorima.
da je tako ne bi citao, naucne mjesecne novine, i gledao ateisticka izlaganja od dawkinsa, kraussa, tysona degrese ....ali Tysona extra gotivim, ima dobru spiku , nacin prezentovanja.

ako ti mislis da ja samp citam jednu knjigu, to jeste Kur'an onda si u zestokoj zabludi.
zforumas

#7755 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zforumas »

Smrcak15 wrote:
da je tako ne bi citao, naucne mjesecne novine, i gledao ateisticka izlaganja od dawkinsa, kraussa, tysona....alu Tysona extra gotivim, ima dobru spiku , nacin prezentovanja.

ako ti mislis da ja sam citam jednu knjigu, to jeste Kur'an onda si u zestokoj zabludi.
Ja ti nisam rekao da mislim da citas jednu knjigu. Procitaj sta sam napisao.
A eto jos bolje, preporucim ti jednu Tysonovu i jednu u kojoj je on koautor sa jos dvojicom kolega, koja je ustvari skup njihovih predavanja.
U pdfu su, ne moras listati ako si alergican na papir.
Smrcak15

#7756 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote:
Smrcak15 wrote:
da je tako ne bi citao, naucne mjesecne novine, i gledao ateisticka izlaganja od dawkinsa, kraussa, tysona....alu Tysona extra gotivim, ima dobru spiku , nacin prezentovanja.

ako ti mislis da ja sam citam jednu knjigu, to jeste Kur'an onda si u zestokoj zabludi.
A eto jos bolje, preporucim ti jednu Tysonovu i jednu u kojoj je on koautor sa jos dvojicom kolega, koja je ustvari skup njihovih predavanja.
Ne da mi se jednostavno receno jer sam ubleha kao sto kazes :)
zforumas

#7757 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zforumas »

Smrcak15 wrote:
zforumas wrote:
Smrcak15 wrote:

Ne da mi se jednostavno receno jer sam ubleha kao sto kazes :)
:thumbup:
Pujdo12

#7758 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Pujdo12 »

Smrcak15 wrote:
zforumas wrote:Ja covjeku ponudih 2 knjige da procita, dao bih mu i trecu gratis a on me samo iskulira.

Smrle priznaj da te boli cuna za ucenjem, ti mislis da vec sve znas.
sad ja moram citati tvoje knjige samo zato sto si mi ti ponudio :D ma daj
Ne grjesis, moras učiti jer ti to vjera nalaže
Maxxtro

#7759 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Maxxtro »

Smrcak15 wrote:
Maxxtro wrote:
belfy wrote: jako lijepo objasnjenje, kao i uvijek. volio bih opravdati Optuzenog, jer sam i sam znao napraviti takve gafove. jednostavno u nekim trenutcima zelis da ukratko objasnis raspravu koja traje hiljadama godina. mudrost ili iskustvo je znati da to ne ide tako, ali istinu saznas tek kada pokusas... znam da citas, ali je steta sto se ne javljas cesce. diskusija bi zasigurno dobila vise na smislu. :kakoste:
Hvala prijatelju :kakoste:, a nemam bas vremena niti volje narocito, (cesto znam i odustajat usred rasprave na drugim temama :skoljka: ). Ovdje ne procitam bas sve sto se pise, al je otprilike ko u spanskoj sapunici, brzo se da upratiti sta se desava. Smrcak po obicaju vodi kolo, ali je standarno plitak, nista ne konta i dosegao je nove razine gluposti, a svi znamo koliko je jalov poduhvat upustati se u bilo kakve rasprave sa njim.
dobro ja znam sta ja pricam i kako pricam.....
Hoces reci da si svjestan kakve budalastine valjas i opet ustrajavas u tome?

Jednom sam s tobom bas odlucio tjerati mak na konac kada je bila prica o onom tvom famoznom 'srednjem broju' i dosli smo do toga da te pitam da mi matematicki formulises tu svoju definiciju srednjeg broja kako bih ti matematicki dokazao kakve besmislice pises (dakle, trazio sam da mi za neparni prirodni broj n kazes srednji broj se dobije formulom...tom i tom), na sto si mi ti rekao kako to ne umijes posto nisi matematicar i nastavio objasnjavati vokabularom baustelca koristeci se hipotetskim vrecama cementa. Trazenu formulu mi moze bez po muke izvesti svaki malcice napredniji skolarac. Toliko o navodnom inzinjeru elektrotehnike.

Ti raspolazes znacajnom kolicinom informacija (citaj: posjedujes kompjuter sa internet konekcijom), samo ti fali analitickog rezona i osnovne logike da saberes dva i dva, tako da kada neka informacija prodje kroz Smrcak-filter dobijemo jednu grotesknu, iskrivljenu interpretaciju originala, koju ja zovem Smrckizam. Jedan u nizu primjera je slijedeci:

Originalna informacija/fakt:
Sperm does not begin to form in a male's body until he hits puberty. By that time your body's immune system has already decided which kinds of cells are part of the human body and which are not. That means, according to Morgentaler, that left to it's own devices, your body would attack sperm as an invader. That's why the testiciles are shielded (in many complex ways) from the rest of the body. The testes are what is referred to as an "immunologically privileged site."
Ovo gore je prevedeno u slijedeci Smrckizam:
spermine celije su stetne za musko tijelo pogotovo sperme drugog muskarca, i zato su jaja izvan tijela da ih svopstveni imuni sistem ne bi napadao
Pokusaj sam da pogodis zasto ovo donje ne slijedi iz gornjeg, bas se napregni koliko mozes.

Jos zanimljiviji nedavni primjer od prije nekoliko stranica je slika gdje su iznesene neke ekstremno male vjerovatnoce i iznad prve pise: Vjerovatnoca da Bog/Kreator NE postoji, a navodno izvadjeno iz knjige "The Road to Reality" od Rogera Penrose-a. Mada, da budem potpuno fer, ocito je da nisi ti sastavio taj dijagram nego da si samo kopirao s neke stranice, al eto nek prodje. Helem, evo upravo imam pred sobom tu knjigu, pa ako zelis da mi podrobnije pojasnis koje misteriozne logicke stranputice dovedu covjeka do ovakvog zakljucka bazirano na onome sta pise u relevantnom poglavlju u knjizi. Ako nemas knjigu, vrlo rado cu ti poslati pdf i reci broj poglavlja pa da mi to pojasnis. Sigurno ce ti biti zanimljivo, a svakako nije red da iznosis stvari koje nisi u stanju potkrijepiti argumentima, a i znas vrlo dobro sta pricas i kako pricas:)
Boemica

#7760 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Boemica »

Maxxtro wrote:
Naklon :kakoste:
shbc

#7761 Re: Ateizam vs. Religija

Post by shbc »

Maxxtro wrote:Jednom sam s tobom bas odlucio tjerati mak na konac kada je bila prica o onom tvom famoznom 'srednjem broju' i dosli smo do toga da te pitam da mi matematicki formulises tu svoju definiciju srednjeg broja kako bih ti matematicki dokazao kakve besmislice pises (dakle, trazio sam da mi za neparni prirodni broj n kazes srednji broj se dobije formulom...tom i tom), na sto si mi ti rekao kako to ne umijes posto nisi matematicar i nastavio objasnjavati vokabularom baustelca koristeci se hipotetskim vrecama cementa. Trazenu formulu mi moze bez po muke izvesti svaki malcice napredniji skolarac. Toliko o navodnom inzinjeru elektrotehnike.
Oj kad se sjetim ovoga. Frajer se borio protiv zvanicne definicije medijane (za koju je jedno vrijeme tvrdio da uopste ne predstavlja srednji broj) i dodavao joj svoja neka pravila jer mu prava definicija nije isla na ruku.

Na kraju se toliko spetljao da je u svakom postu poceo drugacije da tvrdi i da se jos vise uvaljuje. Pa se malo vracao na tvrdnje koje je sam pobio, pa ih opet pobijao... Komedija zesca. Dobro sam se ismijao tada. Slag na tortu je bio primjerak diplome koju je skinuo sa neta i predstavio kao svoju :lol:
zijancer

#7762 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zijancer »

Dozer wrote: Za pocetak, trebalo bi da im objasni samo "mehaniku" :D
Da ne pricamo o dalje od antike...

To i jeste najveci problem u ovim diskusijama - vjernici stvari od prije 1.500+ godina pokusavaju objasniti iz trenutne vizure i znanja. A to ne da nije ni priblizno slicno, nego je prakticno nemoguce ondasnje stvari objasnjavati iz ove perspektive.
Milion je razloga za to, pocevsi od naseg danasnjeg znanja o svemu sto nas okruzuje, a sto ondasnji ljudi nisu bas znali, pa do nauke, tehnike i tehnolgije koje onda nisu bile ni u zacecu, a kamoli da su postojale (osim ponekih zacetaka nauke, ali koje nisu mogle dati prave odgovore zbog nedostatka tehnike i tehnologije).

Da ne pricamo o tome sto mi danas zapravo ni ne znamo kako su i o cemu razmisljalji ljudi onda, sta su pokusavali ili nisu, kako su tacno percipirali stvari oko sebe, itd.itd..
možda i znamo, bar naša generacija je u jednom trenutku imala iste poglede na basic needs
славянин

#7763 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

shbc wrote:
Maxxtro wrote:Jednom sam s tobom bas odlucio tjerati mak na konac kada je bila prica o onom tvom famoznom 'srednjem broju' i dosli smo do toga da te pitam da mi matematicki formulises tu svoju definiciju srednjeg broja kako bih ti matematicki dokazao kakve besmislice pises (dakle, trazio sam da mi za neparni prirodni broj n kazes srednji broj se dobije formulom...tom i tom), na sto si mi ti rekao kako to ne umijes posto nisi matematicar i nastavio objasnjavati vokabularom baustelca koristeci se hipotetskim vrecama cementa. Trazenu formulu mi moze bez po muke izvesti svaki malcice napredniji skolarac. Toliko o navodnom inzinjeru elektrotehnike.
Oj kad se sjetim ovoga. Frajer se borio protiv zvanicne definicije medijane (za koju je jedno vrijeme tvrdio da uopste ne predstavlja srednji broj) i dodavao joj svoja neka pravila jer mu prava definicija nije isla na ruku.

Na kraju se toliko spetljao da je u svakom postu poceo drugacije da tvrdi i da se jos vise uvaljuje. Pa se malo vracao na tvrdnje koje je sam pobio, pa ih opet pobijao... Komedija zesca. Dobro sam se ismijao tada. Slag na tortu je bio primjerak diplome koju je skinuo sa neta i predstavio kao svoju :lol:
Taj dio sa diplomom sam fulio :lol:
shbc

#7764 Re: Ateizam vs. Religija

Post by shbc »

славянин wrote: Taj dio sa diplomom sam fulio :lol:
Postavio menu sliku jer sam ga prozivao za taj njegov fakultet poslije silne rasprave oko tako jednostavnog matematickog pojma. Jbg, bruka za jednog inzinjera elektrotehnike. Uglavnom, uslika ti on meni diplomu nakon par dana, sve sa porukicom na slici "za shbc-a", jos i doda "sad ces reci da nije diploma prava". I stvarno impresivno dok ne skontas da se dekanesa "zaboravila" potpisati na diplomu. Eh sad, moze biti i da je prava, samo zenu bilo blam da stavi svoj potpis (konta koga smo mi pustili da diplomira) :mrgreen:
славянин

#7765 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

shbc wrote:
Postavio menu sliku jer sam ga prozivao za taj njegov fakultet poslije silne rasprave oko tako jednostavnog matematickog pojma. Jbg, bruka za jednog inzinjera elektrotehnike. Uglavnom, uslika ti on meni diplomu nakon par dana, sve sa porukicom na slici "za shbc-a", jos i doda "sad ces reci da nije diploma prava". I stvarno impresivno dok ne skontas da se dekanesa "zaboravila" potpisati na diplomu. Eh sad, moze biti i da je prava, samo zenu bilo blam da stavi svoj potpis :mrgreen:
Mogu ga ja testirati za to elektrotehnika.Smrle koliki napon ide sa trafoa 10/0.4 prema potrosacima :D
shbc

#7766 Re: Ateizam vs. Religija

Post by shbc »

славянин wrote:
shbc wrote:
Postavio menu sliku jer sam ga prozivao za taj njegov fakultet poslije silne rasprave oko tako jednostavnog matematickog pojma. Jbg, bruka za jednog inzinjera elektrotehnike. Uglavnom, uslika ti on meni diplomu nakon par dana, sve sa porukicom na slici "za shbc-a", jos i doda "sad ces reci da nije diploma prava". I stvarno impresivno dok ne skontas da se dekanesa "zaboravila" potpisati na diplomu. Eh sad, moze biti i da je prava, samo zenu bilo blam da stavi svoj potpis :mrgreen:
Mogu ga ja testirati za to elektrotehnika.Smrle koliki napon ide sa trafoa 10/0.4 prema potrosacima :D
Image

Da ne bude da sam sta slag'o, ne d'o Allah. Ni potpisa ni pecata :mrgreen:
statixx

#7767 Re: Ateizam vs. Religija

Post by statixx »

Smrle krivotvorio, stavio na dzemper kojeg mu nanan plete, i uslikao.
zforumas

#7768 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zforumas »

shbc wrote:
Image

Da ne bude da sam sta slag'o, ne d'o Allah. Ni potpisa ni pecata :mrgreen:
Diploma je prava samo glasi na ime zenske osobe koja se preziva isto kao i Smrle. Koja je veza izmedju te zene i Smrleta ne bih znao reci.
L u c i f e r

#7769 Re: Ateizam vs. Religija

Post by L u c i f e r »

Smrleta za reisa.

Niko me nije na forumu toliko učvrstio u mom nevjerovanju kao on, fala mu.
Smrcak15

#7770 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

славянин wrote:
shbc wrote:
zaboravio si tu kV (kilo volte spomenut) jer se inace u kilovoltima rade kad se radi o visokim naponima.

znaci sa primarnog svitka 10 kV se transformise u 400 V preko transformatora na sekundarnom svitku u trafostanicama . znaci dobijemo trofaznu struju od 400 Volti a mozemo isto tako dobiti monofaznu od 230 V sto je inace u nasim uticnicama.
Smrcak15

#7771 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Maxxtro wrote:--
Jednom sam s tobom bas odlucio tjerati mak na konac kada je bila prica o onom tvom famoznom 'srednjem broju' i dosli smo do toga da te pitam da mi matematicki formulises tu svoju definiciju srednjeg broja kako bih ti matematicki dokazao kakve besmislice pises (dakle, trazio sam da mi za neparni prirodni broj n kazes srednji broj se dobije formulom...tom i tom), na sto si mi ti rekao kako to ne umijes posto nisi matematicar i nastavio objasnjavati vokabularom baustelca koristeci se hipotetskim vrecama cementa. Trazenu formulu mi moze bez po muke izvesti svaki malcice napredniji skolarac. Toliko o navodnom inzinjeru elektrotehnike.
ja koliko se sjecam morao sam crtati, neznam je li tebi ili SHBC da bi vam objasnio...

jedno je srednji broj a drugo je sredina.

ja koliko se sjecam pricao sam o sredini u Kur'anu a ne o srednjem broju.

Sperm does not begin to form in a male's body until he hits puberty. By that time your body's immune system has already decided which kinds of cells are part of the human body and which are not. That means, according to Morgentaler, that left to it's own devices, your body would attack sperm as an invader. That's why the testiciles are shielded (in many complex ways) from the rest of the body. The testes are what is referred to as an "immunologically privileged site."
spermine celije su stetne za musko tijelo pogotovo sperme drugog muskarca, i zato su jaja izvan tijela da ih svopstveni imuni sistem ne bi napadao

Pokusaj sam da pogodis zasto ovo donje ne slijedi iz gornjeg, bas se napregni koliko mozes.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/7143889.stm

The female reproductive tract is a "hostile environment" for foreign cells which are readily attacked by the immune system but sperm move through apparently undetected.

Sperm are also protected from harm in the testes from the male's own immune system.
Smrcak15

#7772 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

shbc wrote:

median uopste nije trazen u onome gore o cemu se pricalo, trebala nam je sredina a ne srednji broj.
Slag na tortu je bio primjerak diplome koju je skinuo sa neta i predstavio kao svoju :lol:
eeee svaka ti cast kako si me provalio, :thumbup: ma genije si...jesi li vidio ba kako dobro kopiram tudje diplome :D
славянин

#7773 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Smrcak15 wrote:
zaboravio si tu kV (kilo volte spomenut) jer se inace u kilovoltima rade kad se radi o visokim naponima.

znaci sa primarnog svitka 10 kV se transformise u 400 V preko transformatora na sekundarnom svitku u trafostanicama . znaci dobijemo trofaznu struju od 400 Volti a mozemo isto tako dobiti monofaznu od 230 V sto je inace u nasim uticnicama.
Nisam zaboravio nego se podrazumijeva :D , dobar dobar- uljni transformator koliki otpor mineralnog ulja mora minimum imati i koliki otpor uzemljenje moze imati :D
shbc

#7774 Re: Ateizam vs. Religija

Post by shbc »

Smrcak15 wrote:
shbc wrote:

median uopste nije trazen u onome gore o cemu se pricalo, trebala nam je sredina a ne srednji broj.
Slag na tortu je bio primjerak diplome koju je skinuo sa neta i predstavio kao svoju :lol:
eeee svaka ti cast kako si me provalio, :thumbup: ma genije si...jesi li vidio ba kako dobro kopiram tudje diplome :D
:lol:

Ne odustaje lik :mrgreen:

Inace da znas, medijan=srednji broj=sredina distribucije.

Ili opet trebamo da prolazimo kroz isto?

p.s. Ne pravi se lud. Postoji kompilacija tvojih provala na ovu temu. Znam vrlo dobro gdje je, moze se vrlo lako postaviti i ovdje. Cisto da ne mislis da sam zaboravio :mrgreen:
Last edited by shbc on 05/09/2018 22:11, edited 1 time in total.
Smrcak15

#7775 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

славянин wrote:
Smrcak15 wrote:

Nisam zaboravio nego se podrazumijeva :D , dobar dobar- uljni transformator koliki otpor mineralnog ulja mora minimum imati i koliki otpor uzemljenje moze imati :D
posto ne radim sa takvim transformatorima a niti sam na faxu takve racunice imao koliko se sjecam odmah da kazem neznam to, jasno i glasno.

za tako visoke napone moras imati 120mm^2 bakrenog kabla , otpor tacno sad neznam koliko.
Locked