Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
piupiu wrote:
Ne znam šta je tu čudno. Eno ja sam stavila link na intervju s onim Arčerom koji govori o pretvaranje radnika u narode. U Srbiji su i dan danas 'uvereni' da su oni branili Jugoslaviju a drugi je napadali. Mi smo bili uvjereni da ćemo se otcjepljenjem sačuvati od rata, ne znam zašto bi u protivnom toliko ljudi glasalo za nezavisnost. Čovjek se prilagodjava trenutnim okolnostima.
U principu cijenim tvoje postove, ali po ovome vidim da si mladja. Na sjednici na kojoj je raspisan referendum Karadzic je najavio genocid. Znaci mozes reci da su mahom Hrvati i Muslimani glasali za nezavisnu BiH uprkos veoma vjerovatnom ratu. Prije toga su Srbi imali svoj plebiscit za ostanak u krnjoj Jugoslaviji.
Koliko su u Srbiji bili uvjereni da brane Jugoslaviju vidi se iz cinjenice da su skoro pa u potpunosti uklonili simbole bivse drzave, ukljucujuci promjenu nazivima ulica.
Gonzales, Juga , zemlja ko i svaka druga. Mana i vrlina pa tako ukrug. Svi smo mi sentimentalni kad se o njoj prica. Tesko da ces naci Jugoslovena objektivnog. Il je vako il nako. Ovo je pretezno Bosnjacki forum pa ovdje cujes jednu stranu price. Vjerovatno na Srpskim joj jebu mater istim intenzitetom i sa svojim argumentima. Na Hrvatskim bi bio banovan i sam pokusaj otvaranja ovakve teme..... Svi su bili ugrozeni i ugnjetavani. Ja prosto ne znam kako je iko ziv doceko sunce demokratije. Al eto, izdrazalo se , pa je red da sad malo uzivamo.
Baj d vej, Jovica Stanišić u Srbiji ima istu ulogu ko Ševe u Bosni! Za bilo kakvu pizdariju optuziti njega i svi sretni.
piupiu wrote:
Ne znam šta je tu čudno. Eno ja sam stavila link na intervju s onim Arčerom koji govori o pretvaranje radnika u narode. U Srbiji su i dan danas 'uvereni' da su oni branili Jugoslaviju a drugi je napadali. Mi smo bili uvjereni da ćemo se otcjepljenjem sačuvati od rata, ne znam zašto bi u protivnom toliko ljudi glasalo za nezavisnost. Čovjek se prilagodjava trenutnim okolnostima.
U principu cijenim tvoje postove, ali po ovome vidim da si mladja. Na sjednici na kojoj je raspisan referendum Karadzic je najavio genocid. Znaci mozes reci da su mahom Hrvati i Muslimani glasali za nezavisnu BiH uprkos veoma vjerovatnom ratu. Prije toga su Srbi imali svoj plebiscit za ostanak u krnjoj Jugoslaviji.
Koliko su u Srbiji bili uvjereni da brane Jugoslaviju vidi se iz cinjenice da su skoro pa u potpunosti uklonili simbole bivse drzave, ukljucujuci promjenu nazivima ulica.
Ne znam, vodim se današnjim razgovorima s ljudima. Puno puta sam čula od ljudi da kažu: 'Da sam znao sta ce biti, ne bih glasao za nezavisnost...' To mi govori da ljudi ili nisu očekivali rat ili nisu očekivali ozbiljan rat, u svakom slučaju, očekivanja su im bila u raskoraku sa vijestima iz Skupštine.
Što se Srba tiče, ista priča... i dan danas dio ljudi s kojima razgovaram smatraju da su svi drugi rasturili Jugoslaviju, a oni je branili.
E sad... da li je u pitanju kognitivna disonanca, ne znam.
Ne mora značiti da su svi tako mislili, ali sam 100% ubijedjena da većina ljudi nije isla glasati za nezavisnost sa sviješću da glasaju za rat. Možda je to istinitije od one moje podebljane rečenice... mada je suština slična.
kiligonzales wrote:
Na kraju Kerim Lucarevic je bio sef vojne policije, komadant koji je bio nekoliko puta ranjavan, covjek kojeg su nasi pokusali ubiti tokom rata na Igmanu, gdje atentat prezivio jedva, covjek koji je nakon rata pokusao dici Energopetrol, te je zaposlio par stotina ljudi, a i momka koji mu je na Igmanu zivot spasio dok su ga atentatori pokusali likvidirati. Jedan je od zasluznijih komadanata koji je pridonjeo dosta u prvim danima rata.
posije ovoga je 100% sigurno da trolas citavo vrijeme
Jes 100%, pa tu ti pricu mogu potvrditi svi koji licno poznaju Doktora.
Doktor ce inace biti odgovoran za sve sto su poslje napravili sa Energopetrolom ovdasnje vlasti, pa i za medijsko oslovljavanje po novinama sa "doktor, cetnik" kada su se otimali za pomenutu firmu.
U kojoj je stranci bio nakon rata, de me podsjeti...
Ja znam neke ljude koji su za nezavisnost glasali zato što su mislili da će morat ići ratovat u Hrvatsku, pa kao ako Bosna i Hercegovina bude nezavisna, to nije više naš problem... Među takvim je bilo i Srba - kasnije će se ispostavit Alijinih
za nezavisnost BiH glasali su Muslimani iz inata i prkosa četničkim prijetnjama nesvjesni da je to automatski uzrok rata.Nisu bili svjesni da žive sa ili pored 1,6 miliona Srba,do zuba naoružanih i krvoločnih.
Hrvati su glasali iz interesa da se fokus sranja u Hrvatskoj prebaci u Bosnu koju su smatrali maćehom i tek poslije intervencije crkve izašli su na birališta...
Srbi su prekršili sve moralne i ustavne zakone SFRJ praveći SAO paradržave po uzoru na Krajinu,prkoseći četništvom i kokardama,nosanjem moštiju,Bili su ubjeđeni da su tolika sila da nisu htjeli ni razgovarati nego su zauzeli stav da ako ne bude po njihovom ...
PM72 wrote:za nezavisnost BiH glasali su Muslimani iz inata i prkosa četničkim prijetnjama nesvjesni da je to automatski uzrok rata.Nisu bili svjesni da žive sa ili pored 1,6 miliona Srba,do zuba naoružanih i krvoločnih.
Hrvati su glasali iz interesa da se fokus sranja u Hrvatskoj prebaci u Bosnu koju su smatrali maćehom i tek poslije intervencije crkve izašli su na birališta...
Srbi su prekršili sve moralne i ustavne zakone SFRJ praveći SAO paradržave po uzoru na Krajinu,prkoseći četništvom i kokardama,nosanjem moštiju,Bili su ubjeđeni da su tolika sila da nisu htjeli ni razgovarati nego su zauzeli stav da ako ne bude po njihovom ...
to je neminovno vodilo u rat...
sto znaci bio ili ne referenduma rata bi bilo...referendu je samo mozda ubrzao sva ta dogadjanja
Mislim,fakat nebulozno...nije bilo ni 10 000 naoružanih a od tih 10 000 ni pola nije imalo kompletne uniforme a da na pričam o punom rapu municije ...nije bilo 30 zolja u komplet gradu i Fudara konta nama bilo mrsko krenut...
Treba biti realan, kakva je organzacija na pocetku bila i ovo je premija.
Cekaj jos malo da se utvrde, pa cemo onda viditi sta cemo.
Broj ljudi je nakon pocetka bio znatno veci, ali nivo nizak.
PM72 wrote:za nezavisnost BiH glasali su Muslimani iz inata i prkosa četničkim prijetnjama nesvjesni da je to automatski uzrok rata.Nisu bili svjesni da žive sa ili pored 1,6 miliona Srba,do zuba naoružanih i krvoločnih.
to je neminovno vodilo u rat...
sto znaci bio ili ne referenduma rata bi bilo...referendu je samo mozda ubrzao sva ta dogadjanja
Referendum je trazen sa strane jer je po njima SFRJ prestala da postoji.
Samo su se nadali da ce BiH biti CG.
madner wrote:
Referendum je trazen sa strane jer je po njima SFRJ prestala da postoji. Samo su se nadali da ce BiH biti CG.
Slabo su onda bili obavijesteni o "zdravstvenom"stanju pacijenta....ako cemo iskreno Yugi su tabut napravili jos 80te a ne 90te
Ne bih rekao, zajebala ih je ona cetnicka ikongrafija i kurcenje dobrovoljaca.
SDA je usla u kampanju sa programom ocuvanja SFRJ, Alija bio vise sa Cosicem i kompanijom nego sa Radovanom na sastancima.
madner wrote:Svim republikama tada vec bivse SFRJ.
SFRJ se po njima raspala nakon sto nije sprijecila Sloveniju da izadje. Shodno tome i povlacenje JNA pod prijetnjom napada.
ko nam je to nametao referendum i o kojoj prijetnji pišeš?
Badinterova komisija pravnim tumacenjem. Referendum nije bio o nezavisnosti, jer u tom momentu SFRJ ne postoji, nego o tome da li zelimo u novu federaciju ili ne.
USA je nakon tog tumacenja zatrazila da Beograd povuce svoje snage sa teritorije drugih drzava u sto kracem roku. Zato nastaje VRS i VSK, zato kolone i kolone vozila.
madner wrote:Svim republikama tada vec bivse SFRJ.
SFRJ se po njima raspala nakon sto nije sprijecila Sloveniju da izadje. Shodno tome i povlacenje JNA pod prijetnjom napada.
ko nam je to nametao referendum i o kojoj prijetnji pišeš?
Badinterova komisija pravnim tumacenjem. Referendum nije bio o nezavisnosti, jer u tom momentu SFRJ ne postoji, nego o tome da li zelimo u novu federaciju ili ne.
USA je nakon tog tumacenja zatrazila da Beograd povuce svoje snage sa teritorije drugih drzava u sto kracem roku. Zato nastaje VRS i VSK, zato kolone i kolone vozila.
Kakav Badinter i komisija,da vlasti u Beogradu,Zagrebu i Ljubljani nisu tako odlučili ta komisija bi se pitala kao i ja oko nivoa rijeke Zambezi.USA nije nikom prijetila koliko se sjećam,bio je nekakav ambasador meščini Cimerman koji je ložio Franj,Slobu i Aliju i svakog od njih prepadao onim drugima a ne sa USArmy ili NATO-om
Već dugo razmišljam da otvorim sličnu temu, koja bi poredila jugoslovensko i današnje doba, ali na jedan sistematičan način. Da li je danas bolje ili gore, nema jedinstvenog odgovora iz tri razloga.
Prvi razlog je što sam pola dosadašnjeg života proveo u SFRJ, a drugu polovinu u BIH. To je skoro 50 godina i nisu sve godine bile iste. Šezdesete i ranije pamtim samo iz priča, knjiga i filmova kao period u kome su siromaštvo i politička krutost polako ali sigurno opadali. Sedamdesete doživljavam kao zlatno doba prosperiteta, osamdesete pamtim po krizi ali slobodi,devedesete po užasu rata siromaštvu, i tranziciji, dvijehiljadite gledam kao optimistične, a 2010-e kao neko doba stagnacije.
Drugi razlog je što su neki parametri koji utiču na život danas bolji a neki gori nego ikada u doba SFRJ. Na primjer,danas su niska inflacija i konvertibilna valuta u BiH, odlična snabdjevenost prodavnica, putevi, izbor TV kanala, telekomunikacije i računari, neobaveznost vojnog roka, izborni sistem, sloboda štampe i govora bolji nego i u zlatnim sedamdesetim,. Ali, u poređenju s npr osamdesetim, zdravstvena zaštita je lošija, željezničke stanice su pustoš, nema poklonjenih društvenih stanova, veća je nezaposlenost, manja opšta sigurnost, industrija je jako opala, a i onom što djeluje ne upravljaju radnički savjeti iz reda zaposlenih, nego vlasnici ili postavljeni upravni odbor , veće je nepovjerenje među ljudima, već 14 olimpijada prošlo, a ni jedne medalje ...
Treći razlog je što se dva čovjeka možda neće složiti oko toga šta je dobro, šta nije. Neko će društvene stanove smatrati dobrom idejom koja je ljude oslobađala najvećeg životnog troška, a neko će smatrati da se novac mogao uložiti pametnije u nešto drugo ili biti ljut što on nije došao na red jer živi na selu ili tvrditi da su samo direktori dobijali stanove ili biti nezadovoljan što nije mogao birati kvadraturu... Onome ko želi da uštedi, inflacija je užas, a onome ko sredi kredit sa fiksnom kamatom, inflacija je blagoslov.
Stoga bih u toj temi poredio aspekt po aspekt života kroz 1960-, 1970-, 1980-, 1990-, 2000- i 2010- i nakon uvodne usporedbe zaključio koji je period najbolji. Na primjer:
Željeznice Tokom 1960-ih, u BiH je sagrađena pruga Sarajevo-Ploče, čime je putovanje ovom relacijom smanjeno na trećinu. Krenulo se u elektrifikaciju i željeznička mreža dostiže svoj vrhunac. U 1970-im se osjeća veliki pad jer se ukida uski kolosijek, Istočna Hercegovina, Istočna Bosna i Srednja Bosna ostaju bez željeznica. Osamdesetih se ostatak mreže modernizuje, iz Sarajeva sabraća dnevno oko 40 vozova, elektrificira do Bosanskog Novog, uvode kontejnerski terminali, poslovni vozovi Olimpik i Bosna Express i gradi pruga Tuzla Zvornik. Devedesetih se željeznice skorro prekidaju, poneki lokalni vozovi između ratnih zona. U toku 2000-ih željeznice se nikada nisu vratile na predratni nivo. Smanjena industrija je uticala i na teretni saobraćaj, a što se tiče putničkog, postoje međunarodni polasci za Zagreb, Beograd, Budimpeštu i Ploče, sa 2-3 prljava vagona, saobraćaj na prugama Podlugovi Vareš, Brčko-Banovići ostaje samo teretni. U toku 2010, pušteni su u promet dobri Talgo vozovi, ali međunarodnih vozova više nema, pa je zamrla i pruga između Šamca i Doboja. Zaključak: Najbolje je bilo u 1960-im, a zatim slijede 1980-e, 1970-e, 2000-e, 2010-e i na kraju 1990-e.
Inflacija Rani jugoslovenski socijalizam, kao model sovjetskog, je imao nisku inflaciju (oko 4% godišnje) jer je država kontrolisala cijene. Ali nakon pokušaja uvođenja tržišne privrede, reforma 1965 je napravila inflatorni udar, te godine je bila oko 30% godišnje. Tokom sedamdesetih je svake godine bila oko 15% izuzev godine naftnog šoka.1973 kada je bila 30%. Ali osamdesetih počinje da divlja. Do 1985 je bila oko 80% godišnje, a zatim postaje trocifrena, a 1989 čak 2500%. Devedesete su bile vrlo promjenjive. 1990 Antina reforma je željela da svede inflaciju na 13%, ali je završila sa 130%. Onda nakon upada Srbije u platni promet počinje divlja štampa novca i inflacija raste u 1992. na 8900% a 1993. u području pod kontrolom Armije BiH ide na 60 000%, u Republici Srpskoj vezanoj za dinar SRJ 116 000 000 000 000 %, dok u području HVO gdje se koristi kuna, samo nekoliko procenata. No, od 1995 BH dinar se stabilizuje na 100 dinara za DM, a i u Srbiji prestaje inflacija, pa se stvaraju uslovi da se 1998 stvori konvertibilna marka.Tako da u 2000-im dominira niska inflacija. Rekord je 2008 kada je bila 9.9% ali već sljedeće godine je bila deflacija: -1.9%. Neke cijene se nisu mijenjale godinama: dnevne novine su ostale 1 KM, neke stalno rastu kao što su cigarete, a neke i opadaju poput tehničke robe. U toku tekuće decenije, dominira deflacija i inflacija ispod 2%. Na prvi pogled BiH je tu najbolja na svijetu, ali se deflacija smatra lošijom od niske inflacije jer destimuliše razvoj. Stoga, rang godina po ovom kriteriju je: 2000-e, 2010-e, 1960-e, 1970-e, 1980-e, 1990-e.
Da li je ova tema dovoljna (mada njen naziv apriori odbacuje današnje doba) ili otvoriti novu temu za sistematično poređenje nekad i sad?
Sarajmen wrote:
Za volje vam, mišljenja sam da se preče zanimati stvarima iz sadašnjeg vremena. Određeni problemi iz vremena ''domovine'' su nam ostali u nasljeđe.
Ja lično nemam problem sa konfiskovanom imovinom u vrijeme ''domovine'' , ali imaju moji sugrađani na svom području države Bosne i Hercegovine .
O naslijeđenom problemu iz vremena ozbiljne civilizacije , procijenjenom na 55 milijardi konvertibilnih maraka se može više saznati ovdje, link: restitucija-u-bosni-i-hercegovini-t149587.html
Znas li da katolicka crkva trazi da joj se vrati posjed gdje je izgradjen Novi Zagreb?