ARBiH
- sinuhe
#776 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?
Nije to bio sudar Crvene armije i Wehrmachta da bi se govorilo o vojnim porazima ili pobjedama u tolikoj mjeri.
Doslo je do toliko zeljenog srpskohrvatskog razgranicenja a Bosnjaka nema na vecem dijelu BeHa teritorije.
Hrvatska poslije rata uopste nije ni imala znacajni privredni rast(manji i od zemalja istocne Evrope) karakteristican za zemlje izasle iz rata kao u slicaju Bosne ili Libanona.
Doslo je do toliko zeljenog srpskohrvatskog razgranicenja a Bosnjaka nema na vecem dijelu BeHa teritorije.
Hrvatska poslije rata uopste nije ni imala znacajni privredni rast(manji i od zemalja istocne Evrope) karakteristican za zemlje izasle iz rata kao u slicaju Bosne ili Libanona.
-
Pokajnik
#777 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?
Saglasan sam sa vašom porukom.Inače sam ponosan što ni dana nisam učestvovao u sumanutom ratu.exliberal-ex wrote:Ma ostavite pravnicima da tumace ustav...svi smo izgubili u ratu...svako ko je I jedan dan proveo u ratu moze reci da je izgubio dan zivota...
- madner
#778 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?
Pa to su vrhovni tumaci ustava, samo ih citiram. Jer vidim da ljudi pricaju gluposti.
- Gojeni H
#779 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?
Bosnjaci su prezivjeli i najbitniji su faktor u odlucivanju o sudbini ove zemlje, a Bosna i Hercegovina je ostala u svojim granicama.
Da nije bilo Armije RBiH danas Bosne ne bi bilo, kao i vecine nas, a ovaj forum, zajedno sa ovom temom, ne bi postojao.
Zar ima ikakve sumnje u nasu pobjedu?
Svi ciljevi nisu ostvareni, ali na slijedecim generacijama je da stvaraju bolju zemlju.
Da nije bilo Armije RBiH danas Bosne ne bi bilo, kao i vecine nas, a ovaj forum, zajedno sa ovom temom, ne bi postojao.
Svi ciljevi nisu ostvareni, ali na slijedecim generacijama je da stvaraju bolju zemlju.
- bingov buraz
#780 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?
Republika BiH je izgubila rat kad je njeno politicko vodjstvo pristalo da pregovara sa teroristima kao sebi ravnoj strani u sukobu.
- homega
#781 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?
U "vašu" pobjedu ne sumnjamGojeni H wrote:Bosnjaci su prezivjeli i najbitniji su faktor u odlucivanju o sudbini ove zemlje, a Bosna i Hercegovina je ostala u svojim granicama.
Da me ne pitaš bezze praveći se blesav - u vašu - islamista i kleronacionalista bosanskih, koji su odvijanjem ratnih okolnosti shvatili odličnu priliku da pročiste državu od "anamo njih"
-
Pokajnik
#782 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?
Ne baš.Nije se borila za bilo kakvu samostalnu i nezavisnu BiH u međunarodno priznatim granicama nego se borila za ciljeve definisane u Platformi predsjedništva a Platforma kao najvažniji cilj predviđa sprečavanje promjena unutrašnjeg uređenja u smislu federalizma ili kantonizacije na etničkom principu.Međunarodno priznate granice BiH i formalni suverenitet i samostalnost nisu bili nešto oko čega se vodio rat jer je to bio zadati okvir od strane međunarodnih faktora.Drugim riječima,nije se vodio rat oko toga da li će biti BiH i da li će BiH biti u svojim međunarodno priznatim granicama nego kako će u budućnosti BiH biti uređena.Opetja033 wrote:Hajde da vidimo: ARBiH se borila za samostalnu i nezavisnu BiH u njenim medjunarodno priznatim granicama (granice ZAVNOBiH-a).
Sta imamo danas? Nezavisnu i samostalnu BiH u medjunarodno priznatim granicama.
Dakle ARBiH je pobijedila. Sve ostalo je pitanje unutrasnjeg uredjenja zemlje, administrativne podjele unutar jedne drzave su sasvim normalna pojava.
http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJA ... 995/53.pdf
- Red Wolf
#783 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?
ni ti u ovo nevjerujes,glupostPokajnik wrote:Ne baš.Nije se borila za bilo kakvu samostalnu i nezavisnu BiH u međunarodno priznatim granicama nego se borila za ciljeve definisane u Platformi predsjedništva a Platforma kao najvažniji cilj predviđa sprečavanje promjena unutrašnjeg uređenja u smislu federalizma ili kantonizacije na etničkom principu.Međunarodno priznate granice BiH i formalni suverenitet i samostalnost nisu bili nešto oko čega se vodio rat jer je to bio zadati okvir od strane međunarodnih faktora.Drugim riječima,nije se vodio rat oko toga da li će biti BiH i da li će BiH biti u svojim međunarodno priznatim granicama nego kako će u budućnosti BiH biti uređena.Opetja033 wrote:Hajde da vidimo: ARBiH se borila za samostalnu i nezavisnu BiH u njenim medjunarodno priznatim granicama (granice ZAVNOBiH-a).
Dakle ARBiH je pobijedila. Sve ostalo je pitanje unutrasnjeg uredjenja zemlje, administrativne podjele unutar jedne drzave su sasvim normalna pojava.
- zateznistub
#784 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?
uh jbtPokajnik wrote:Ne baš.Nije se borila za bilo kakvu samostalnu i nezavisnu BiH u međunarodno priznatim granicama nego se borila za ciljeve definisane u Platformi predsjedništva a Platforma kao najvažniji cilj predviđa sprečavanje promjena unutrašnjeg uređenja u smislu federalizma ili kantonizacije na etničkom principu.Međunarodno priznate granice BiH i formalni suverenitet i samostalnost nisu bili nešto oko čega se vodio rat jer je to bio zadati okvir od strane međunarodnih faktora.Drugim riječima,nije se vodio rat oko toga da li će biti BiH i da li će BiH biti u svojim međunarodno priznatim granicama nego kako će u budućnosti BiH biti uređena.Opetja033 wrote:Hajde da vidimo: ARBiH se borila za samostalnu i nezavisnu BiH u njenim medjunarodno priznatim granicama (granice ZAVNOBiH-a).
-
Pokajnik
#785 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?
ne vjeruješ se piše odvojeno !Red Wolf wrote:ni ti u ovo nevjerujes,glupostPokajnik wrote:Ne baš.Nije se borila za bilo kakvu samostalnu i nezavisnu BiH u međunarodno priznatim granicama nego se borila za ciljeve definisane u Platformi predsjedništva a Platforma kao najvažniji cilj predviđa sprečavanje promjena unutrašnjeg uređenja u smislu federalizma ili kantonizacije na etničkom principu.Međunarodno priznate granice BiH i formalni suverenitet i samostalnost nisu bili nešto oko čega se vodio rat jer je to bio zadati okvir od strane međunarodnih faktora.Drugim riječima,nije se vodio rat oko toga da li će biti BiH i da li će BiH biti u svojim međunarodno priznatim granicama nego kako će u budućnosti BiH biti uređena.Opetja033 wrote:Hajde da vidimo: ARBiH se borila za samostalnu i nezavisnu BiH u njenim medjunarodno priznatim granicama (granice ZAVNOBiH-a).
-
Martinez_
#786 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?
Sve što se predstavlja ovde kao uspeh i pobeda (opstanak BiH kao međunarodnog subjekta) ni najmanje nije delo i posledica delovanja ARBiH već sarajevskog rukovodstva, kršenja pravila i običaja ratovanja od strane BiH Srba i prateće osude istih u međunarodnoj zajednici.
Ali shvatam, ovo je emotivna tema za mnoge pa je lakše neuspeh svaliti na političare, oni su otuđeni i potkupljivi ali vojska, vojska smo svi mi i tu nema greški i neuspeha i slabosti.
Ali shvatam, ovo je emotivna tema za mnoge pa je lakše neuspeh svaliti na političare, oni su otuđeni i potkupljivi ali vojska, vojska smo svi mi i tu nema greški i neuspeha i slabosti.
- SkyLimit
#787 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?
Naravno. Samo ono o čemu mi možemo raspravljati je sasvim normalno, tipa ko je odgovoran za smrt najboljih hercegovačkih vojnika koji izginuše u katastrofi operacije "Jesen 94", zašto se 1995. pokrenula operacija deblokade Sarajeva izvana kada ni sam Rasim Delić nije vjerovao da je Armija sa svojim naoružanjem to u stanju izvesti(na kraju je sve to završilo samo sa ogromnim ljudskim gubicima naše strane), da li je trebalo više se usredočiti na spajanje sa enklavama uz Drinu itd. A s druge strane, vama se jedino nameće pitanje kako niste sa 300 tenkova bili sposobni poraziti "vojsku" koja je ušla u rat sa ravnih 0 tenkova.Martinez_ wrote:Sve što se predstavlja ovde kao uspeh i pobeda (opstanak BiH kao međunarodnog subjekta) ni najmanje nije delo i posledica delovanja ARBiH već sarajevskog rukovodstva, kršenja pravila i običaja ratovanja od strane BiH Srba i prateće osude istih u međunarodnoj zajednici.
- AstorH
#788 Da li je Armija BiH izgubila rat?
Tenk treba znat vozit. U "Armiji" BiH najveci domet je bila B kategorija level Wartburg.
Sent from my iPad using Tapatalk
-
almir90
#789 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?
Stalno se priča o nesposobnosti Armije, kako je to moguće kad su zajedno sa Srbima i Hrvatima svi služili u JNA? Izuzev onih koji su se mladi sa 17-20 godina prijavili dobrovoljno. O manjku naoružanja na početku rata u redu, ali da su toliko nesposobni da vode rat kad su dobili naoružanje glupo je govoriti, vide se rezultati, ja barem mogu reći za svoj grad, da Srbi nisu mogli ni prismrditi, već se kasnije razbježali, a imali cijeli grad na dlanu, i opet ga nisu mogli ga zauzet.
- Arsenal Royal
#790 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?
Ma pusti ih vidis da provociraju... boli ih i dalje što moraju da pokazuju pasoš zemlje koju pljuju kad izlaze iz nje. E za to se Armija izborilaalmir90 wrote:Stalno se priča o nesposobnosti Armije, kako je to moguće kad su zajedno sa Srbima i Hrvatima svi služili u JNA? Izuzev onih koji su se mladi sa 17-20 godina prijavili dobrovoljno. O manjku naoružanja na početku rata u redu, ali da su toliko nesposobni da vode rat kad su dobili naoružanje glupo je govoriti, vide se rezultati, ja barem mogu reći za svoj grad, da Srbi nisu mogli ni prismrditi, već se kasnije razbježali, a imali cijeli grad na dlanu, i opet ga nisu mogli ga zauzet.
- zateznistub
#791 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?
Sta to ti lupas? Evo moja malenkost je znala voziti tenk M84. a nisam vozio WartburgAstorH wrote:Tenk treba znat vozit. U "Armiji" BiH najveci domet je bila B kategorija level Wartburg.
- Gojeni H
#792 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?
@homega
Namah si me procitao. I dobro je da priznajes poraz.
Ali ko ste "vi"?
Namah si me procitao. I dobro je da priznajes poraz.
Ali ko ste "vi"?
-
aldinjo
#793 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?
Ne reče ti koja je tvoja domovina?Woody wrote:Znam ja - ko ga je izgubioRamzess Veliki wrote:Ne znam ko ga je izgubio ali sam siguran da su ga dobili Bakir, Dodik, Lagumaš i svi drugi lopovi oko njih i njima sličnim.![]()
Ja, ti, oni pod zemljom i njihova rodbina!
Pozdrav domovini
-
aldinjo
#794 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?
Znači dezerter?Pokajnik wrote:Saglasan sam sa vašom porukom.Inače sam ponosan što ni dana nisam učestvovao u sumanutom ratu.exliberal-ex wrote:Ma ostavite pravnicima da tumace ustav...svi smo izgubili u ratu...svako ko je I jedan dan proveo u ratu moze reci da je izgubio dan zivota...
-
PM72
#795 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?
.
Last edited by PM72 on 17/09/2014 13:20, edited 1 time in total.
-
RahatHurmašica
#796 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?
zar nije očigledno?aldinjo wrote:[q
Ne reče ti koja je tvoja domovina?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#797 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?
Mozda i jesu samo administrativne jedninice, jer je ustav nedorecen u definisanju entiteta, ali hajde mogu se sloziti da po statusu jesu administrativne jedinice, ali po nadleznostima su daleko od opcine. U tome je razlika.madner wrote:Nije de jure jer entiteti su pravno administrativne jedinice BiH. Dakle imaju isti status kao i opstine. Opstine je imala i SRBiH pa nije bila podjeljena. De jure je to sasvim ok._BataZiv_0809 wrote:Kako nije de iure, kada novi ustav previdja podjelu do tada jedinstvenog prostora (u pravnom, politickom i ekonomskom smislu) na vise oblika ustavne dekoncentracije. Cinjenica da ti izdvojeni dijelovi nisu stekli nezavisnost od BiH, ne mijenja cinjenicu da oni postoje zahvaljuci dejtonskom ustavu, a sto Alija po Ustavu RBiH nije mogao potpisati.madner wrote:Pa nije de jure, to jeste poenta. De facto jeste, pogotovo sa prvobitnim sporazumom.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#798 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?
Ne slazem se. Tokom Dejtona postojala je Federacija BiH i dijelovi RBiH pod kontrolom VRS. Cinjenica jeste da je samoproglasena i medjunarondo nepriznata RS vrsila fakticku vlast nad tim teritorijem. Ali to joj ne daje status subjekta u medjunarodnom pravu. Zbog toga je Milosevic ispred SRJ fakticki predstavljao RS.Pokajnik wrote:Entiteti su nastali prije Dejtona 1992 i 1994.Dejtonski ustav polazi od toga da entiteti već postoje._BataZiv_0809 wrote:Kako nije de iure, kada novi ustav previdja podjelu do tada jedinstvenog prostora (u pravnom, politickom i ekonomskom smislu) na vise oblika ustavne dekoncentracije. Cinjenica da ti izdvojeni dijelovi nisu stekli nezavisnost od BiH, ne mijenja cinjenicu da oni postoje zahvaljuci dejtonskom ustavu, a sto Alija po Ustavu RBiH nije mogao potpisati.madner wrote:Pa nije de jure, to jeste poenta. De facto jeste, pogotovo sa prvobitnim sporazumom.
RS o kojoj danas govorimo je pravno nastala u Dejtonu.
Last edited by _BataZiv_0809 on 01/09/2014 09:36, edited 1 time in total.
- supercali
#799 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?
A sto je bilmezPM72 wrote:Ne bi se uključivao u diskusiju da ne pročitah kako je levat ponosan što nije učestvovao u "sumanutom ratu"...svakakvih bilmeza ima na ovom dunjaluku.
Da mi je vratiti vrijeme prvi bih otisao van granica balkana da ne budem u ratu u kojem sam bio
A sto se tice teme ako gledamo samo armiju nisu izgubili rat mozemo reci da je bilo nerijeseno
Sto se tice gubitaka ljudskih armija bih protiv vrs je pobjednik
Sto se tice ukupnog stanja mozemo reci da smo izgubili al najvise zahvaljujuci politici sitnim interesima i da kazem nasem mentalitetu
-
PM72
#800 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?
.
Last edited by PM72 on 17/09/2014 13:21, edited 1 time in total.