Skijaš wrote:
Ne kineski, nego nešto kvalitetno s čim svi mogu biti zadovoljni. Institucionalni okvir pruža dovoljno mogućnosti, nema potrebe za amputacijama.
nisam ni rekao da je amputacija jedina varijanta...bolje rečeno, sa današnje pozicije ista mi izgleda kao mission impossible ali se eto..i dalje (ne)opravdano provlači kroz medije...i nema te stran(k)e koja i dalje ne kupi poene na njenom osnovu, zar ne?
To sa međunarodnim priznanjem meni ne igra ulogu niti je neki garant. BiH se pokušalo razvaliti nakon njenog priznanja i na putu Miloševiću se nije našao neki komad papira nego ja s puškom u ruci. Ukopavali smo svoje najbliže iščekujući intervenciju civilizovanog svijeta a taj je civilizovani svijet iščekivao slom Sarajeva i BiH. Dakle taj neki međunarodni subjektivitet BiH ne igra ulogu i to ne bi stajalo na putu separatistima kada bi se pristalo na dalju etnoteritorijalizaciju. Imamo posla s ljudima koji su planirali i realizovali ratne zločine a danas kriju tragove istih, šta njima predstavlja međunarodni subjektivitet BiH ? Stvaranje Trećeg, čak i da je moguće dogovoriti granice istog, bi bilo vjetar u leđa onim snagama koje mrze ovu zemlju i koje bi se nakon toga još više angažovale na rušenju BiH.
ruku na srce, ratni i mirnodopski period ne možemo valorizirati na isti način, distanca mora postojati inače ćemo tapkati u mjestu i proživljavati sve ono što već proživljavamo punih 20 g.
današnja situacija/problemi se mogu i trebaju rješavati isključivo za zelenim stolom...ako ijedna druga varijanta bude izgledna..sigurno ću je ispratiti sa nekog drugog kontinenta bez sekunde razmišljanja
Rješavanje "hrvatskog pitanja" se može završiti kroz izmjenu izbornog zakona, bez etnoteritorijalizacije i na sveopšte zadovoljstvo.
moglo je i ranije ali...očito nije bilo dobre volje
ni sa jedne strane?