Da ti nisi vlasnik nekog objekta gdje se ne izdaju računi pa ih ovoliko braniš
Niste dobili račun - navedi prodavnicu
Moderator: anex
- šatirana_ljubičica
#776 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
Djelomično se slažem, ali ne zaboravi da smo i mi u tom lancu, dakle ti kao karika ako žmiriš tim nekim lafo ''malim'' preduzećima, učestvuješ u svemu tome, kontaš?
- Baby Jane
#777 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
Aspek na Pofalicima za peciva mi do sada nikad nije izdao racun. A, da ne spominjem da je jedna obicna kifla sa virslom ili npr kroasan sa visnjom BAM 1.
FUJ
FUJ
-
kakaljin
#778 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
šatirana_ljubičica wrote:Djelomično se slažem, ali ne zaboravi da smo i mi u tom lancu, dakle ti kao karika ako žmiriš tim nekim lafo ''malim'' preduzećima, učestvuješ u svemu tome, kontaš?
Nisam vlasnik, ali ako se pogleda malo Van prostora BiH, da svi koji pune drzavni budjet imaju neke povlastice, samo kod nas je obrnuta situacija, gdje onaj koji puni budjet najvise ispasta, a drzava se prema njemu odnosi kao maceha.
Ali ako malo bolje pogledas, tim malim das malo prostora da stanu na noge i da budu solventni i rade u finom plusu, tj das im grace period, a nakon toga ih pritisnes ako pogrese drasticno ih kaznis i dajes im povlastice u zavisnosti sta rade, kako privredjuju.
Ovdje kod nas samo veliki imaju velike povlastice koje ne zasluzuju, da ne placaju penziono i zdravstveno, ne daju plate radnicima, ne placaju pdv, ne obavljaju poslove kvalitetno za sta su zaduzeni itd.
Pa kako se nekome dozvoljava da duguje za pdv milione, a nekome zakasni jedan mjesec da plati oko hiljade odmah mu dolazi inspekcija i kaznjava ga. radi ovoga sam ja na strani malih.
Last edited by kakaljin on 04/12/2013 10:52, edited 2 times in total.
- Baby Jane
#779 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
kakaljin wrote:šatirana_ljubičica wrote:Djelomično se slažem, ali ne zaboravi da smo i mi u tom lancu, dakle ti kao karika ako žmiriš tim nekim lafo ''malim'' preduzećima, učestvuješ u svemu tome, kontaš?
Nisam vlasnik, ali ako se pogleda malo Van prostora BiH, da svi koji pune drzavni budjet imaju neke povlastice, samo kod nas je obrnuta situacija, gdje onaj koji puni budjet najvise ispasta, a drzava se prema njemu odnosi kao maceha.
Ali ako malo bolje pogledas, tim malim das malo prostora da stanu na noge i da budu solventni i rade u finom plusu, tj das im grace period, a nakon toga ih pritisnes ako pogrese drasticno ih kaznis i dajes im povlastice u zavisnosti sta rade, kako privredjuju.
Ovdje kod nas samo veliki imaju velike povlastice koje ne zasluzuju, da ne placaju penziono i zdravstveno, ne daju plate radnicima, ne placaju pdv, ne obavljaju poslove kvalitetno za sta su zaduzeni itd.
To je srz problema. Tereti udavise nas MSP sektor, a gigantske firme oslobodjene ovoga - onoga. Takav nam je mentalitet, naslijedili smo Titino doba, samo sto to sad zovemo kapitalizmom. Nemamo mi pojma.
- šatirana_ljubičica
#780 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
kakaljin wrote:šatirana_ljubičica wrote:Djelomično se slažem, ali ne zaboravi da smo i mi u tom lancu, dakle ti kao karika ako žmiriš tim nekim lafo ''malim'' preduzećima, učestvuješ u svemu tome, kontaš?
Pa kako se nekome dozvoljava da duguje za pdv milione, a nekome zakasni jedan mjesec da plati oko hiljade odmah mu dolazi inspekcija i kaznjava ga. radi ovoga sam ja na strani malih.
Slijedeći tu logiku, slažem se s tobom.Međutim, to je druga tema, mi ovdje prozivamo i male i velike.A velike pogotovo.
- van helsing
#781 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
Nabroj velike koje ste prozvali ako te ne mrzi ?:
- šatirana_ljubičica
#782 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
Vrati se na početak teme i broj.
-
kakaljin
#783 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
sve vlade i razne administtracije od opstinske do drzavnevan helsing wrote:Nabroj velike koje ste prozvali ako te ne mrzi ?:
elektroprivreda
gras
zeljeznice
sve kladionice
evo spisak porezne uprave
http://www.pufbih.ba/images/stories/Lis ... 120927.pdf
neka se uplati za pocetak sa prve dvije stranice bice u drzavi puno lakse.
- šatirana_ljubičica
-
klixo
#785 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
Zakljucaj temu , covjek je objasnio.
- šatirana_ljubičica
#786 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
Ne traži se na temi nikakvo objašnjenje nego prijave onih koji ne izdaju fiskalni račun.Tačka.
-
Potočna pastrmka
#787 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
Pa nijedna pekara ne izdaje fiskalni račun, mali milion prodavnica itd itd.
-
kakaljin
#788 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
ja prvi necu prijaviti niti jednog malog za ne izdavanje racuna dok se ne pocne rijesavati ovi veliki. Kada pocnu da zatvaraju velike i prinudne naplate pocnu vrsiti, ja prvi cu prijaviti i svog najblizeg za neizdavanje racuna.šatirana_ljubičica wrote:Ne traži se na temi nikakvo objašnjenje nego prijave onih koji ne izdaju fiskalni račun.Tačka.
-
matematicar_teski
#789 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
koga briga hoces li ti prijaviti? Kad dobijes TI kaznu za neposjedovanje fiskalnog, promjenit ce polocukakaljin wrote:ja prvi necu prijaviti niti jednog malog za ne izdavanje racuna dok se ne pocne rijesavati ovi veliki. Kada pocnu da zatvaraju velike i prinudne naplate pocnu vrsiti, ja prvi cu prijaviti i svog najblizeg za neizdavanje racuna.šatirana_ljubičica wrote:Ne traži se na temi nikakvo objašnjenje nego prijave onih koji ne izdaju fiskalni račun.Tačka.
-
kakaljin
#790 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
matematicar_teski wrote:koga briga hoces li ti prijaviti? Kad dobijes TI kaznu za neposjedovanje fiskalnog, promjenit ce polocukakaljin wrote:ja prvi necu prijaviti niti jednog malog za ne izdavanje racuna dok se ne pocne rijesavati ovi veliki. Kada pocnu da zatvaraju velike i prinudne naplate pocnu vrsiti, ja prvi cu prijaviti i svog najblizeg za neizdavanje racuna.šatirana_ljubičica wrote:Ne traži se na temi nikakvo objašnjenje nego prijave onih koji ne izdaju fiskalni račun.Tačka.
ako me budu cekali ispred poste, vodovoda, sarajevogasa, elektroprivrede, advokata i notara I kontrolisali da li sam dobio fiskalni racun od pomenutih onda me mogu pokusati kazniti, a dok uzimam nesto od onih koji najvise pune budjet ove drzave na to neka se zaboravi.
-
mekaba
#791 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
Cuj na strani"malih"
Pa ovi nazovi mali su najveci neprijatelji drzave. Radnici im u 90% slucajeva rade na crnjaka a kase ne koriste nikako. Sve sebi direktno u djep.U velikim firmama barem ljudi rade,prijavljeni imaju posao,staz....... Ovi mali su pravo slabi
a vozni park kao nekadasnji CK mecka-audi-bmv. Stvarno ove gazde nemaju i treba im udijeliti
. Cevabdzinica "Kurto" ljetos ,pun kao brod, 45 minuta nisu prisli kasi
Od posla ne znaju gdje su ali zato znaju da kasa treba biti negdje ispod pulta da slucajno nebi koga podsjetila na obavezu prema drustvu i drzavi. Inace enterijer uradjen vidi se nadavno a ulozeno desetine hiljada KM
Nema se jbg. on je mali 
- newlevel
#792 Re: AW: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
Imam ja problem, racun dobivam, ali od kad je otvoren konzum na drveniji, preko puta medrese ne dobivam 5kf kusura "nikad". Jel treba za ovo posebna tema, sry.
Sent from my nokia 3310
Sent from my nokia 3310
- madridist
#793 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
Pa dok šutiš ljudi kontaju da im halališ,traži i vjerujem da će ti vratiti što te spada.
- van helsing
#794 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
Pa citao sam temu i ne nadjoh , pa eto ako te ne mrzi da nabrojis ..šatirana_ljubičica wrote:Vrati se na početak teme i broj.
- šatirana_ljubičica
#795 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
Hah, da si čitao, našao bi. 
- van helsing
#796 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
Pa ti napisa da prozivate i velike i male,velike pogotovo. Nemoj se sada izvlaciti,napisi velike.šatirana_ljubičica wrote:Hah, da si čitao, našao bi.
Ovaj kolega je dao link od PUFBiH,ok,ali gdje na temi napisano?
Pojedini mijesaju kruske i jabuke.
Za mene su "mali" npr.trgovina,fast food,kafic i sl,gdje porodica radi i eventualno jedan radnik.
Ljudi se bore da prezive,da nisu gladni i zedni,da nisu duzni,da nisu na grbaci drzavi tj.socijali.
Vjerovatno nikada niste pokrenuli/imali privatni biznis,pa ne znate koliko nameta i dadzbina ( ja to zovem harac ) drzava uzima. Da taj novac trose na adekvatne stvari pa ok,ali oni se bukvalno rasipaju novcem poreskih obveznika,i ja prvi da sam privatnik bih gledao kako da sto manje platim harac. Koliko znam riba se cisti od glave prema repu,ili se varam ?
Ne mogu da se otmem utisku da se na ovoj temi najvise pise iz zavisti i ljubomore,a i ima onih koji su na drzavnim jaslama,pa im ne godi ako neko napise post podrske malim privatnicima.
Evo jedan primjer od mene,mada ja ne volim tuzakanje,pa necu navesti konkretno mjesto :
"Petrol" benzinske pumpe.
Nije mi se jednom desilo da me uposlenik pita treba li vam racun?
Ako kazem da treba,moram otici na kasu i dobijem fiskalni racun.
Takve gospodo draga prijavljujte.
@Satirana,cekam konkretan odgovor.
- šatirana_ljubičica
#797 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
@van helsing, na samom početku teme odmah se oplelo po državnim institucijama, pa nakon toga slijede veliki-CM, VF....
ja lično sam skoro prozvala Apoteke Sarajevo.
i evo kad moram ti reći otvoreno-mrzi me jer ti ne kontaš cilj teme, a ne kažem da u nekim stvarima nisi u pravu, ali to je druga tema.
ja lično sam skoro prozvala Apoteke Sarajevo.
i evo kad moram ti reći otvoreno-mrzi me jer ti ne kontaš cilj teme, a ne kažem da u nekim stvarima nisi u pravu, ali to je druga tema.
- AmADin_gospo
#798 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
u svakoj normalnoj državi na svijetu, adbnormalno je ne platiti porez i ne izdati račun, samo se kod nas takmiće ko će više zavrnuti.
državu najmanje zavrču velike firme a najviše ta "sitna i jadna buranija i sirotinja koja preživljava"
struju, grijanje, plin, telefon, vodu, najmanje plača ta "jadna sirotinja" koja voza auta i troši pare na druge stvari. više državu zakidaju piljare, fast fudovi, tezge na pijaci itd itd itd nego velike fabrike i firme
državu najmanje zavrču velike firme a najviše ta "sitna i jadna buranija i sirotinja koja preživljava"
struju, grijanje, plin, telefon, vodu, najmanje plača ta "jadna sirotinja" koja voza auta i troši pare na druge stvari. više državu zakidaju piljare, fast fudovi, tezge na pijaci itd itd itd nego velike fabrike i firme
-
kakaljin
#799 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
AmADin_gospo wrote:u svakoj normalnoj državi na svijetu, adbnormalno je ne platiti porez i ne izdati račun, samo se kod nas takmiće ko će više zavrnuti.
evo na ovom spisku su sve male firme koje zakodaju drzavu:
http://www.pufbih.ba/images/stories/Lis ... 120927.pdf
pogledaj koje su firme na spisku pa onda nesto pricaj za male
- VenomousV
#800 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
kafic na 2. spratu BBI-a, jel to bjese Sarajka?
nikome ne daju racun ali smo im trazili cisto da ne pravimo odmah frku
Korzo - ljudi do naseg stola uredno dobili racun a mi nismo
kad je co'jek krenuo da plati ispostavi se da je nakon 19:00h sve skuplje za marku i pokazuje mu to sitnim slovima ispisano na dnu cjenovnika (nije frka, nasa greska sto nismo vidjeli), pa sam se tu umjesala da joj kazem kako nismo dobili racun i da nismo duzni da platimo (iako je vec bilo placeno, cisto onako da dam do znanja), na sto konobarica kaze pa ima racun, jah al ga mi nismo dobili. Helem, nasmijem se i kazem dovidjenja prijatno
Inace sam zbog ove teme dobila hrabrost da se suprotstavljam onima koji ne izdaju racune jer znam da nisam jedina

nikome ne daju racun ali smo im trazili cisto da ne pravimo odmah frku
Korzo - ljudi do naseg stola uredno dobili racun a mi nismo
kad je co'jek krenuo da plati ispostavi se da je nakon 19:00h sve skuplje za marku i pokazuje mu to sitnim slovima ispisano na dnu cjenovnika (nije frka, nasa greska sto nismo vidjeli), pa sam se tu umjesala da joj kazem kako nismo dobili racun i da nismo duzni da platimo (iako je vec bilo placeno, cisto onako da dam do znanja), na sto konobarica kaze pa ima racun, jah al ga mi nismo dobili. Helem, nasmijem se i kazem dovidjenja prijatno
Inace sam zbog ove teme dobila hrabrost da se suprotstavljam onima koji ne izdaju racune jer znam da nisam jedina