Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
šatirana_ljubičica

#776 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by šatirana_ljubičica »

Djelomično se slažem, ali ne zaboravi da smo i mi u tom lancu, dakle ti kao karika ako žmiriš tim nekim lafo ''malim'' preduzećima, učestvuješ u svemu tome, kontaš?
Da ti nisi vlasnik nekog objekta gdje se ne izdaju računi pa ih ovoliko braniš :D
Baby Jane

#777 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by Baby Jane »

Aspek na Pofalicima za peciva mi do sada nikad nije izdao racun. A, da ne spominjem da je jedna obicna kifla sa virslom ili npr kroasan sa visnjom BAM 1.

FUJ
kakaljin

#778 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by kakaljin »

šatirana_ljubičica wrote:Djelomično se slažem, ali ne zaboravi da smo i mi u tom lancu, dakle ti kao karika ako žmiriš tim nekim lafo ''malim'' preduzećima, učestvuješ u svemu tome, kontaš?
Da ti nisi vlasnik nekog objekta gdje se ne izdaju računi pa ih ovoliko braniš :D

Nisam vlasnik, ali ako se pogleda malo Van prostora BiH, da svi koji pune drzavni budjet imaju neke povlastice, samo kod nas je obrnuta situacija, gdje onaj koji puni budjet najvise ispasta, a drzava se prema njemu odnosi kao maceha.

Ali ako malo bolje pogledas, tim malim das malo prostora da stanu na noge i da budu solventni i rade u finom plusu, tj das im grace period, a nakon toga ih pritisnes ako pogrese drasticno ih kaznis i dajes im povlastice u zavisnosti sta rade, kako privredjuju.

Ovdje kod nas samo veliki imaju velike povlastice koje ne zasluzuju, da ne placaju penziono i zdravstveno, ne daju plate radnicima, ne placaju pdv, ne obavljaju poslove kvalitetno za sta su zaduzeni itd.

Pa kako se nekome dozvoljava da duguje za pdv milione, a nekome zakasni jedan mjesec da plati oko hiljade odmah mu dolazi inspekcija i kaznjava ga. radi ovoga sam ja na strani malih.
Last edited by kakaljin on 04/12/2013 10:52, edited 2 times in total.
Baby Jane

#779 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by Baby Jane »

kakaljin wrote:
šatirana_ljubičica wrote:Djelomično se slažem, ali ne zaboravi da smo i mi u tom lancu, dakle ti kao karika ako žmiriš tim nekim lafo ''malim'' preduzećima, učestvuješ u svemu tome, kontaš?

Nisam vlasnik, ali ako se pogleda malo Van prostora BiH, da svi koji pune drzavni budjet imaju neke povlastice, samo kod nas je obrnuta situacija, gdje onaj koji puni budjet najvise ispasta, a drzava se prema njemu odnosi kao maceha.

Ali ako malo bolje pogledas, tim malim das malo prostora da stanu na noge i da budu solventni i rade u finom plusu, tj das im grace period, a nakon toga ih pritisnes ako pogrese drasticno ih kaznis i dajes im povlastice u zavisnosti sta rade, kako privredjuju.

Ovdje kod nas samo veliki imaju velike povlastice koje ne zasluzuju, da ne placaju penziono i zdravstveno, ne daju plate radnicima, ne placaju pdv, ne obavljaju poslove kvalitetno za sta su zaduzeni itd.
:thumbup:

To je srz problema. Tereti udavise nas MSP sektor, a gigantske firme oslobodjene ovoga - onoga. Takav nam je mentalitet, naslijedili smo Titino doba, samo sto to sad zovemo kapitalizmom. Nemamo mi pojma.
šatirana_ljubičica

#780 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

kakaljin wrote:

Pa kako se nekome dozvoljava da duguje za pdv milione, a nekome zakasni jedan mjesec da plati oko hiljade odmah mu dolazi inspekcija i kaznjava ga. radi ovoga sam ja na strani malih.

Slijedeći tu logiku, slažem se s tobom.Međutim, to je druga tema, mi ovdje prozivamo i male i velike.A velike pogotovo.
van helsing

#781 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by van helsing »

Nabroj velike koje ste prozvali ako te ne mrzi ?:
šatirana_ljubičica

#782 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Vrati se na početak teme i broj.
kakaljin

#783 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by kakaljin »

van helsing wrote:Nabroj velike koje ste prozvali ako te ne mrzi ?:
sve vlade i razne administtracije od opstinske do drzavne
elektroprivreda
gras
zeljeznice
sve kladionice

evo spisak porezne uprave

http://www.pufbih.ba/images/stories/Lis ... 120927.pdf

neka se uplati za pocetak sa prve dvije stranice bice u drzavi puno lakse.
klixo

#785 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by klixo »

kakaljin wrote:

:thumbup:

Zakljucaj temu , covjek je objasnio.
šatirana_ljubičica

#786 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Ne traži se na temi nikakvo objašnjenje nego prijave onih koji ne izdaju fiskalni račun.Tačka.
Potočna pastrmka

#787 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by Potočna pastrmka »

Pa nijedna pekara ne izdaje fiskalni račun, mali milion prodavnica itd itd.
kakaljin

#788 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by kakaljin »

šatirana_ljubičica wrote:Ne traži se na temi nikakvo objašnjenje nego prijave onih koji ne izdaju fiskalni račun.Tačka.
ja prvi necu prijaviti niti jednog malog za ne izdavanje racuna dok se ne pocne rijesavati ovi veliki. Kada pocnu da zatvaraju velike i prinudne naplate pocnu vrsiti, ja prvi cu prijaviti i svog najblizeg za neizdavanje racuna.
matematicar_teski

#789 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by matematicar_teski »

kakaljin wrote:
šatirana_ljubičica wrote:Ne traži se na temi nikakvo objašnjenje nego prijave onih koji ne izdaju fiskalni račun.Tačka.
ja prvi necu prijaviti niti jednog malog za ne izdavanje racuna dok se ne pocne rijesavati ovi veliki. Kada pocnu da zatvaraju velike i prinudne naplate pocnu vrsiti, ja prvi cu prijaviti i svog najblizeg za neizdavanje racuna.
koga briga hoces li ti prijaviti? Kad dobijes TI kaznu za neposjedovanje fiskalnog, promjenit ce polocu :skoljka:
kakaljin

#790 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by kakaljin »

matematicar_teski wrote:
kakaljin wrote:
koga briga hoces li ti prijaviti? Kad dobijes TI kaznu za neposjedovanje fiskalnog, promjenit ce polocu :skoljka:

ako me budu cekali ispred poste, vodovoda, sarajevogasa, elektroprivrede, advokata i notara I kontrolisali da li sam dobio fiskalni racun od pomenutih onda me mogu pokusati kazniti, a dok uzimam nesto od onih koji najvise pune budjet ove drzave na to neka se zaboravi.
mekaba

#791 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by mekaba »

Cuj na strani"malih" :-) :-) Pa ovi nazovi mali su najveci neprijatelji drzave. Radnici im u 90% slucajeva rade na crnjaka a kase ne koriste nikako. Sve sebi direktno u djep.U velikim firmama barem ljudi rade,prijavljeni imaju posao,staz....... Ovi mali su pravo slabi :lol: a vozni park kao nekadasnji CK mecka-audi-bmv. Stvarno ove gazde nemaju i treba im udijeliti :run: . Cevabdzinica "Kurto" ljetos ,pun kao brod, 45 minuta nisu prisli kasi :? Od posla ne znaju gdje su ali zato znaju da kasa treba biti negdje ispod pulta da slucajno nebi koga podsjetila na obavezu prema drustvu i drzavi. Inace enterijer uradjen vidi se nadavno a ulozeno desetine hiljada KM :roll: Nema se jbg. on je mali :run:
newlevel

#792 Re: AW: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by newlevel »

Imam ja problem, racun dobivam, ali od kad je otvoren konzum na drveniji, preko puta medrese ne dobivam 5kf kusura "nikad". Jel treba za ovo posebna tema, sry.

Sent from my nokia 3310
madridist

#793 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by madridist »

Pa dok šutiš ljudi kontaju da im halališ,traži i vjerujem da će ti vratiti što te spada.
van helsing

#794 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by van helsing »

šatirana_ljubičica wrote:Vrati se na početak teme i broj.
Pa citao sam temu i ne nadjoh , pa eto ako te ne mrzi da nabrojis ..
šatirana_ljubičica

#795 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Hah, da si čitao, našao bi. :lol:
van helsing

#796 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by van helsing »

šatirana_ljubičica wrote:Hah, da si čitao, našao bi. :lol:
Pa ti napisa da prozivate i velike i male,velike pogotovo. Nemoj se sada izvlaciti,napisi velike.
Ovaj kolega je dao link od PUFBiH,ok,ali gdje na temi napisano?
Pojedini mijesaju kruske i jabuke.
Za mene su "mali" npr.trgovina,fast food,kafic i sl,gdje porodica radi i eventualno jedan radnik.
Ljudi se bore da prezive,da nisu gladni i zedni,da nisu duzni,da nisu na grbaci drzavi tj.socijali.
Vjerovatno nikada niste pokrenuli/imali privatni biznis,pa ne znate koliko nameta i dadzbina ( ja to zovem harac ) drzava uzima. Da taj novac trose na adekvatne stvari pa ok,ali oni se bukvalno rasipaju novcem poreskih obveznika,i ja prvi da sam privatnik bih gledao kako da sto manje platim harac. Koliko znam riba se cisti od glave prema repu,ili se varam ?
Ne mogu da se otmem utisku da se na ovoj temi najvise pise iz zavisti i ljubomore,a i ima onih koji su na drzavnim jaslama,pa im ne godi ako neko napise post podrske malim privatnicima.
Evo jedan primjer od mene,mada ja ne volim tuzakanje,pa necu navesti konkretno mjesto :
"Petrol" benzinske pumpe.
Nije mi se jednom desilo da me uposlenik pita treba li vam racun?
Ako kazem da treba,moram otici na kasu i dobijem fiskalni racun.
Takve gospodo draga prijavljujte.
@Satirana,cekam konkretan odgovor.
šatirana_ljubičica

#797 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

@van helsing, na samom početku teme odmah se oplelo po državnim institucijama, pa nakon toga slijede veliki-CM, VF....
ja lično sam skoro prozvala Apoteke Sarajevo.
i evo kad moram ti reći otvoreno-mrzi me jer ti ne kontaš cilj teme, a ne kažem da u nekim stvarima nisi u pravu, ali to je druga tema.
AmADin_gospo

#798 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by AmADin_gospo »

u svakoj normalnoj državi na svijetu, adbnormalno je ne platiti porez i ne izdati račun, samo se kod nas takmiće ko će više zavrnuti.

državu najmanje zavrču velike firme a najviše ta "sitna i jadna buranija i sirotinja koja preživljava"

struju, grijanje, plin, telefon, vodu, najmanje plača ta "jadna sirotinja" koja voza auta i troši pare na druge stvari. više državu zakidaju piljare, fast fudovi, tezge na pijaci itd itd itd nego velike fabrike i firme
kakaljin

#799 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by kakaljin »

AmADin_gospo wrote:u svakoj normalnoj državi na svijetu, adbnormalno je ne platiti porez i ne izdati račun, samo se kod nas takmiće ko će više zavrnuti.

državu najmanje zavrču velike firme a najviše ta "sitna i jadna buranija i sirotinja koja preživljava"

struju, grijanje, plin, telefon, vodu, najmanje plača ta "jadna sirotinja" koja voza auta i troši pare na druge stvari. više državu zakidaju piljare, fast fudovi, tezge na pijaci itd itd itd nego velike fabrike i firme

evo na ovom spisku su sve male firme koje zakodaju drzavu:

http://www.pufbih.ba/images/stories/Lis ... 120927.pdf

pogledaj koje su firme na spisku pa onda nesto pricaj za male
VenomousV

#800 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by VenomousV »

kafic na 2. spratu BBI-a, jel to bjese Sarajka?
nikome ne daju racun ali smo im trazili cisto da ne pravimo odmah frku

Korzo - ljudi do naseg stola uredno dobili racun a mi nismo
kad je co'jek krenuo da plati ispostavi se da je nakon 19:00h sve skuplje za marku i pokazuje mu to sitnim slovima ispisano na dnu cjenovnika (nije frka, nasa greska sto nismo vidjeli), pa sam se tu umjesala da joj kazem kako nismo dobili racun i da nismo duzni da platimo (iako je vec bilo placeno, cisto onako da dam do znanja), na sto konobarica kaze pa ima racun, jah al ga mi nismo dobili. Helem, nasmijem se i kazem dovidjenja prijatno :roll:

Inace sam zbog ove teme dobila hrabrost da se suprotstavljam onima koji ne izdaju racune jer znam da nisam jedina :D :D
Post Reply