Licenciranje softvera, inspekcija...

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Bušman

#776 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Bušman »

nellington wrote:Supruga otvori vrata inspektoru kad se vrati s posla, on uđe, ostavi svoj vjerni stik na vješalicu i kaže: draga, rekli su nam na poslu - od ponedjeljka pravna država.
Samo ne rekose kog :D :D
nellington

#777 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by nellington »

Bušman wrote:
nellington wrote:Supruga otvori vrata inspektoru kad se vrati s posla, on uđe, ostavi svoj vjerni stik na vješalicu i kaže: draga, rekli su nam na poslu - od ponedjeljka pravna država.
Samo ne rekose kog :D :D
Čenga je znao šta govori 8-)
Bušman

#778 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Bušman »

nellington wrote: Čenga je znao šta govori 8-)
Plata nema... more bit bine za pet dana, more bit bine za deset dana, deset godina, al' plata nema :D :D :D

Najveci problem je kada Microsoftu nestane para, pocet ce i po kucama zalaziti. Mozda ne sada u ovom valu, ali u nekom sljedecem sigurno hoce ;)
nellington

#779 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by nellington »

Can't wait - biće to Sam u kući, 4. dio :evil:
Frooteky

#780 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Frooteky »

A da ne pričam o Loni i Astoru :mrgreen:
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 03/06/2023 20:27, edited 1 time in total.
atko

#782 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by atko »

pravna pouka u slucaju da vam pokucaju na vrata stana - zakljucajte vrata, budite tihi, skinite se goli i mastrubirajte na balkonu i pravno vam ne mogu nista - provjereno :D
Bušman

#783 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Bušman »

atko wrote:pravna pouka u slucaju da vam pokucaju na vrata stana - zakljucajte vrata, budite tihi, skinite se goli i mastrubirajte na balkonu i pravno vam ne mogu nista - provjereno :D
:lol: :lol: :lol:

Koji crnjak :D :D Nazalost, u ovoj drzavi bolje pedofili prolaze nego ljudi sa nelegalnim softverom.
hladan.preminger

#784 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by hladan.preminger »

atko wrote:pravna pouka u slucaju da vam pokucaju na vrata stana - zakljucajte vrata, budite tihi, skinite se goli i mastrubirajte na balkonu i pravno vam ne mogu nista - provjereno :D

:D :D :D

Samo ne smiješ po narodu sa balkona, i siguran si od inspekcije.
veljaca

#785 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by veljaca »

BloodOverdrive wrote:hayat reče da će inspekcija zaći u i po domaćinstvima.. :o
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Windows9

#786 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Windows9 »

Neznam uopste sto se blamirate vise .
Ubacite linux.
Ako ne zelite siguran sam da se mozete vaditi na firmu koja vam je ugradzivala fiskalne kase pa najbolje je da njih
tuzite dok nisu proimijenili zakon .
Kako stoji po zakonu
Ovlašteni distributer je pravno lice koje je ovlašteni proizvođač ovlastio za zaključivanje ugovora sa obveznikom o kupovini fiskalnih proizvoda, kao i poduzimanje drugih radnji propisanih zakonom.
Znaci ako vas oni preskoce njih tuzite jer su vam oni nabacili ili prodali software bez licence a pare ulozite u
licenciran software .
Moje misljenje linux
Mada se bavim i jednim i drugim
Jos jedna mala prica za vas .
7 dana sam ucio gospodzu kako koristiti simens c 45 .Poruke poziv i imenik.Naucila je zato sto joj je trebalo
Kome ne treba neka placa.
Pozdrav
ma3

#787 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by ma3 »

:lol: :lol: :lol: :lol:
a sta cemo mi bez balkona :mrgreen:
hladan.preminger

#788 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by hladan.preminger »

ma3 wrote:
:lol: :lol: :lol: :lol:
a sta cemo mi bez balkona :mrgreen:

Moracete legalizirati softver, ili napraviti ilegalnu terasu. :D
nellington

#789 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by nellington »

Imam open-source balkon, pod GPL licencom :lol:

http://www.sarajevo-x.com/vijesti/bih/d ... /120323182

(velik tekst, pa da ne kopiram)
agnostic_front

#790 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by agnostic_front »

Evo sad procitah na clanku o ovom nekom inspektoru, pa sam vidio jednu stvar za leviske.

Ako inspekcija ovo radi, da li isto tako moze da krene ulicom, zaustavlja raju i ko nema orginal leviske da ih kazni?
Orginal nike, adidas? Orginal dio za auto? I mnostvo drugih stvari?
GAU8

#791 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by GAU8 »

Ljudi, samo open source, u inat mrskim reketašima :P :P
Hajlac

#792 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Hajlac »

nellington wrote:Imam open-source balkon, pod GPL licencom :lol:

Ovo je dobro sroceno:

"Za razliku od nekih državnih dužnosnika, mi zakon shvatamo vrlo ozbiljno. Naš portal je, zbog velikog broja upita koje je dobio od svojih čitatelja i poslovnih partnera, otvorio temu o razlozima i načinu na koji se u konkretnom slučaju provode kontrole inspekcije. Zakon je jednak za sve i funkcija države bi morala biti da štiti male i srednje kompanije jednako ili više nego jake i moćne. Deseci hiljada ljudi su se osjetili ugroženim zbog osjećaja da je jedan državni organ počeo raditi u interesu nekoliko privatnih megakompanija. Kako odgovoriti našem čitatelju koji prodaje kancelarijski namještaj, a kome kupac nije platio isporučeni namještaj - zašto on ne može nazvati inspekciju i tražiti da odu u prostorije kupca, zaplijene neplaćeni radni stol, vrate ga prodavaču i utvrde kaznu za neplatišu? Zašto naš čitatelj mora plaćati skupe advokate i pet godina voditi postupak pred sudom da bi izdejstvovao svoje pravo, a najmoćnije svjetske kompanije "pritisnu dugme" i svojim potencijalnim "neplatišama" šalju inspektore koji primaju plaću od poreza domaćih građana i firmi? "

Kod nas mafija ima svoju drzavu a Porezna uprava se sve vise ponasa kao americki kartel zvani IRS koji potpuno militarizovan kuca na vrata njihovih gradjana :run:
Comrad

#793 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Comrad »

Koja smo mi zemlja apsurda.

Umjesto da rade da poboljsaju privredu, daju podsticaje..oni hodaju okolo sa stickom i kaznjavaju i jos za nase dobro. I samo mi nije jasno kako dodjose do one racunice da cca. 1400 ljudi izgubi posao, pa 1400 CE IZGUBITI posao moroni.

Kako da manja firma kupi sve licence, nikako. Ili skresat plate ili otpustat, ako bas moraju imati neki program.

Moze linux mijenjat, ali s njim stize milion problema i zajebancija. Pola raje se jedva na windows navikne, ima distribucija koje su slicne windowsima, ali nije to to. Ne moze se porediti nesto sto je besplatno i nesto u sta se uloze milioni i milioni dolara. Ne kazem, linux ima svojih prednosti, ali ovako se tice friendly interfacea windows je tu glavni.
atko

#794 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by atko »

Ako ti kazem da u moju bivsu firmu (kcerka firma strane IT kompanije koja postuje apsolutno sve zakone) inspekcija dolazi 3 puta cesce nego sto je to ocekivano ... i ako inspektor kaze (za plate radnika koje su od 1000KM pa na navise ... uz uredno uplacene sve doprinose na te iznose ) ... kako li vi muljateeee ... ako na ovoliko prijavljujet radnike koliko li im dajete na crno ... uhvaticemo mi vas kad tad ... :-)

ne bi me cudilo da sad stikadzije uljecu na sedmicnoj bazi i love jel neko negdje download-o winrar ili slicno na jednom od 300-tinjak racunara/servera ... i da kazu ahaa 20 000 KM kazna za ilegalni sw :-)

znas kako kazu ... bosno volim te ko zemlju jebem te ko drzavu ;)
atko

#795 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by atko »

nellington wrote:Imam open-source balkon, pod GPL licencom :lol:

vidi tiraka ...on bi mozda bio dobar da predvodi inspeksijski tim za kucace masine ... da vidi jel mehanika podmazan i to :lol: ...

treba ga svaki dan u medijima drzati na tapetu ... thx sax za to :thumbup: :bih: (i hebala vs promocija makarske u onom drugom clanku da vas hebala)
Ghost_Rider_XXX

#796 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Ghost_Rider_XXX »

Ja sam neki dan imao bliski susret s njima, za ostale ne znam, ali ovo dvoje isto kao da su s Marsa pali. Ljudi nemaju pojma, ne znaju nivoe licenciranja, traže račune, koje naravno nemam jer je matična firma u na drugom kraju Evrope. Sreća u nesreći je da su valjda svjesni koliko ne znaju pa se lako bilo s njima dogovoriti, da ne sastave kakvu kaznu.
draganp

#797 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by draganp »

Da li je neko kupovao s ebaya windowse? Ima li ko iskustva s tim.
Trebalo bi to preko speditera uvesti kako bi se mogao platiti pdv i ostalo..pa da se to zavede u papire kao stalno sredstvo.
Sit svega

#798 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Sit svega »

Comrad wrote:Koja smo mi zemlja apsurda.

Umjesto da rade da poboljsaju privredu, daju podsticaje..oni hodaju okolo sa stickom i kaznjavaju i jos za nase dobro. I samo mi nije jasno kako dodjose do one racunice da cca. 1400 ljudi izgubi posao, pa 1400 CE IZGUBITI posao moroni.

Kako da manja firma kupi sve licence, nikako. Ili skresat plate ili otpustat, ako bas moraju imati neki program.

Moze linux mijenjat, ali s njim stize milion problema i zajebancija. Pola raje se jedva na windows navikne, ima distribucija koje su slicne windowsima, ali nije to to. Ne moze se porediti nesto sto je besplatno i nesto u sta se uloze milioni i milioni dolara. Ne kazem, linux ima svojih prednosti, ali ovako se tice friendly interfacea windows je tu glavni.
A oprosti, ta mala firma, je li zaradjuje novac na tom software-u, ili radi za klikere. Mislim, ne mogu da vjerujem o kakve nebuloze ovdje čitam. Onaj tamo ne da pare za AutoCad, ali svaki projekat uredno naplati. Je li vi radite besplatno, ili očekujete platu za svoj trud.
xamp

#799 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by xamp »

Use Kliker -> export to AI xD

Buy big Car and talk to people that you own big company xD

Jarane... Hocete da zaradite pare na autocad-u, kupite autocad... Hocete da radite na win-u... Kupite win... itd

Imate alternativna besplatna rjesenja ako nemate pare... Naviknite se ako hocete besplatne stvari...

Ko da ja ne bi volio sada Audi A3 vozati, a da ga kupim za 100 maraka...
Comrad

#800 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Comrad »

@xamp; @Sit svega

Joj vas dvojice legalaca...nisam vas prepoznao. Vi uvijek jelde dizete orginalne DVD-jeve po videotekama, nikad filma niste skinuli, muziku kupujute, mp3 nikad nelegalno niste skinuli, torrenti - sta je to, igrice isto tako redovno orginale uzimate...nemojte kenjat molim vas.

Sta mi furaju pravnu drzavu, a nemaju ni te drzave kako treba. I sad ce te mi i vi lupati pricu da treba krenuti od necega, a to nesto je nelegalan software, wauu to je veoma bitna stvar. Da ja imam platu 4000 KM, sutra bih pokupovao sve zive licence, ali jbt narod jedva prezivljava i sad treba neko da odvoji 300-400 KM da instalira windows...kad obezbjede primanja koja su primjerena za takve troskove, nece bit problema, do tad ja cu sve besplatno da skidam i zaboli me neka stvar. Ako ce Microsoft propast zbog jedne Bosne koja ima stanovnika ko predgradje New Yorka, jbg onda neka bude tako.

Znamo svi sta je bit ove akcije, zgrtanje love za budzet i nista vise...kakva legalizacija, kakvi bakraci. Gdje god mogu oni ce zgrnut pare, sljedece je povecanje PDV-a, policije nikad vise na ulicama, kupe gdje god mogu itd. Lopov pored pljacka prodavnicu, drot hoda i pise parkirana auta, eej bitnije je auto kako je parkirano, nego to sto klosar tamo pljacka.
Post Reply