Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post Reply
Nekako s proljeća

#776 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Nekako s proljeća »

Image

Uploaded with ImageShack.us
Bosnian President Alija Izetbegovic, left, waves to the crowd as he walks onto the field of Grbavica Stadium before the start of a soccer match between two rival Sarajevo teams in Sarajevo Thursday, May 2, 1996. Just months ago, the stadium was a front-line war zone and the field has only recently been cleared of mines. Still, the two popular teams are meeting for the first time in years, a big treat for thousads of Sarajevans just starting to enjoy the normal pleasures of peace.
Image

....
kv99

#777 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by kv99 »

U toku sudjenja u Haagu opisan je dogadjaj na Debelom Brdu iz maja 1995 gdje se spominje da su cetnici imali relativno velike gubitke u malom vremenu na Debelom Brdu a kako to pokriva podrucje sa ove teme pa da li iko zna sta se tu tacno dogodilo ?

TUŽILAC UERC-RECLAF – PITANJE : Početkom maja 1995. godine da li su
Beli vukovi učestvovali u jednoj borbenoj operaciji na Debelom brdu iznad
Jevrejskog groblja u Sarajevu?
SVEDOK C-017 – ODGOVOR: Da, jesu.
TUŽILAC UERC-RECLAF – PITANJE : Koji zadatak su imali Beli vukovi i ko im
je dao taj zadatak?
SVEDOK C-017 – ODGOVOR: Prvo je došao dopis iz Sarajevsko-romanijskog
korpusa, potpisan od strane generala Miloševića, da je Ratko Mladić naredio
Srđanu Kneževiću da izvrši proboj na Debelo Brdo.
TUŽILAC UERC-RECLAF – PITANJE : Da, možete li da nastavite?
SVEDOK C-017 – ODGOVOR: Da, mogu. Ovaj, Srđan u to vrijeme nije
mogao da stupi u kontakt sa Mladićem zato što je Mladić već bio, ne mogu
da se sjetim, negde oko Bihaća, uglavnom na drugoj strani Republike
Srpske, ovaj i bila je velika svađa između Srđana i njegovog zamjenika
Cvetka Gačanina jer na kraju ni Srđan nije bio voljan da ide na, u tu akciju
Debelo Brdo, a ovaj, jer je to bilo jako utvđeno, međutim, pošto ipak na
kraju nije htio da prekrši Mladićevo naređenje, odlučeno je ipak da se ta
akcija izvede.
TUŽILAC UERC-RECLAF – PITANJE : Koja je još jedinica učestvovala u toj
operaciji?
SVEDOK C-017 – ODGOVOR: Četnici Slavka Aleksića, iz pravca Jevrejskog
groblja.

TUŽILAC UERC-RECLAF – PITANJE : Za vreme operacije na Debelom Brdu
da li su Beli vukovi pretrpeli teške gubitke?
SVEDOK C-017 – ODGOVOR: Da, jesu.
TUŽILAC UERC-RECLAF – PITANJE : Da li je i sam Knežević ranjen?
SVEDOK C-017 – ODGOVOR: Da, jeste.
+ isti svjedok

OPTUŽENI MILOŠEVIĆ – PITANJE : Dobro, preskočiću neka pitanja koja bi
mogla da vas identifikuju. Recite mi samo, vi ste početkom 1995. godine
učestvovali u dve vojne operacije i to u Maloj Orlici i Debelom Brdu?
SVEDOK C-017 – ODGOVOR: Da.
OPTUŽENI MILOŠEVIĆ – PITANJE : I tu je bio, koliko sam shvatio, žestok
sukob, vaša jedinica je izgubila, kako vi kažete ovde, 12 ljudi za 10 minuta?
OPTUŽENI MILOŠEVIĆ – PITANJE : Znači da su ozbiljne gubitke imali.
Je li tačno da su borbe na Debelom Brdu vođene bez odobrenja Ratka
Mladića?
http://www.hlc-rdc.org/Transkripti/Milo ... 02003..pdf
taxidriver

#778 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by taxidriver »

Ima li neko da mi pojasni sta se tacno izdesavalo na Vrbanji 27.05.1992. kada su Francuzi imali fight sa chetama.
U vrijeme tog desavanja sam bio "na terenu" :)
Pozz
O'zone
Globalni moderator

#779 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by O'zone »

taxidriver wrote:Ima li neko da mi pojasni sta se tacno izdesavalo na Vrbanji 27.05.1992. kada su Francuzi imali fight sa chetama.
U vrijeme tog desavanja sam bio "na terenu" :)
Pozz
Mislim da je to @dr. gog objasnio na ovoj temi:

http://www.klix.ba/forum/viewtopic.php? ... &start=125

A tačan dio texta bi bio ovo:
Jedno jutro, oko 5-6 sati, naš drug M., je iz današnjeg OHR-a(tada izgorjeli Unioninvest) ugledao neobičnu scenu i pozvao ekipu da hitno dođe iz susjednog bunkera, te raju iz IKM-a Borak koji su imali pancirke i RPG.
Iz Lenjinove su u zgradu Metalka utrčali likovi u komplet francuskim smb uskim uniformama, šarenim pancirima i plavim šljemovima, njih 6, kako je prenio M.
Taman što se u Unioninvestu okupila naša ekipa, neko je sa sprata povikao da " sa balkona u prizemlju iskočiše nekakvi..".

Nastala je pucnjava i zapomaganje iz francuskog bunkera.Srpski specijalci u originalnim uniformama, sa francuskim puškama, upali su na punkt, ubili jednog vojnika, razoružali i pretukli ostatak ekipe.

Nastala je zbrka i znalo se da će biti , ovaj put, razračunavanje do kraja.

Legionari su poludili, i po zvaničnoj verziji, komandant, pukovnik, je nazvao direktno predsjedničku palatu zaobilazeći pretpostavljene.
Chirac je lično naredio napad. Komandir voda legije, ogromni crnac, sa svojih 5 ljudi je došao na Borak, dok je u transporteru iza njega dojurilo još nekoliko ljudi.Neki kapetan se derao i naređivao crncu da se vrati i da ne priča sa nama.Jedan lik mu je prišao, nešto rekao i kapetan je ušutio.

Mislili smo im pomoći tako da pucamo i štitimo im leđa kako god možemo, jer se igralo, ovaj put, otvoreno.

Dok su ljudi počeli sa pucanjem desilo se nešto zaprepašćujuće.Na naše iznenađenje, francuzi su se pokazali kao ludo hrabri.Bukvalno, nakon kratkih naredbi, na čelu sa komandirom, napravili su juriš i upali na punkt.Dva vojnika su poginula odmah i danas su njihova imena na mermenoj ploči s desne strane u pravcu Skenderije.Ne znam koliko srpskih specijalaca je poginulo, ali po priči francuza, dvojica su pobjegla, dvojica ubijena, a jednog su premlatili i zatvorili u kontejner na Skenderiji.
taxidriver

#780 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by taxidriver »

@O'zone,
Hvala za koordinate ;)
trgperekosorica

#781 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by trgperekosorica »

PM72 wrote:Zašto niko ne pominje ko je zaista spasio Trg od četničkog napada 21.04.1992?
To su bili pripadnici MUP-a BiH koji su bili smješteni u zgradi kod džamije u Hrasnom i koji su,samoinicijativno i bez ičijeg odobrenja ili naređena,ušli u sukob na Trgu Pere Kosorića.Kasnije su došli i pripadnici interventne jedinice MUP-a Novo Sarajevo i sa još par teritorjalaca odbili napad.Žalosno je što te ljude zaboravljate,kakvi građani i borci sa Trga? Koji borci? Njih 10-tak koji su iskreno branili Trg a ostalo je samo hodalo i pljačkalo srpske stanoce i prodavnice.

Lično sam bio skoro 3 mjeseca na prvoj liniji na Trgu Pere Kosorića,spavali smo u zgradi kod džamije a držali smo čitav Trg,od Minjona pa do kraja Trga s desne strane.Koliko sam samo neprospavanih noći proveo u nekom improvizovanom bunkeru na samom špicu Trga,prema stadionu.Pa u nekoj mesari ili bivšoj elektrotehni koja gleda prema bivšoj Oštreljskoj.Bilo nas je 20-tak,slabo naoružani sa nikakvim komandnim kadrom (komandir B.Ć.sada rahmetli pa da ga ne pominjem).Sad pominju neke teritorijalce i kojekakve čete i bataljone a toga tamo nije bilo-živi sam svjedok.Nekakav Mario ili Vedran su bili lokalni hapci koji su se motali po stanovima i davali nekakve potvrde.Jedini momak kojeg sam poštovao (u stvari dvojca) su rahmetli Daut i njegov jaran - nažalost,ime sam zaboravio ali je živ,često je u piceriji Hepi.Crn,onako ljepuškast i vrlo hrabar momak.Ostalo-smeće.Da im nije bilo nas iz MUP-a,šešeljevci bi ih sve pobili 21.aprila 1992.

TOBiH a kasnije Armija BiH je preuzela Trg od nas negdje polovinom jula 1992.Ostavili smo im dosta naoružanja,napravljene bunkere,puškarnice a prije toga smo im zauzeli ugradu Lorisa koja je bila u stvari ničija zemlja.

I još nešto.Sve je to bilo na ho-ruk.I ta naša "akcija" odbijanja napada i sve ostalo.Nije se moglo ništa više učiniti sa neorganizovanim grupicama od po 10-tak ljudi.Kome šta narediti i koga natjerati da ide preko ulice? Ja sam dolazio na Trg sa skroz drugog kraja grada,zajedno sa još desetak svojih kolega.pripadnika MUP-a.Nisam branio svoju "mahalu" nego sam kompletan grad smatra svojim i trudio sam se da ga branim a ovi "heroji" sa Trga? Kome i kad su otišli u ispomoć? Koju su akciju imali ? Možda 11 plavih? I to je bilo spontano i slučajno jer je to zasluga par momaka,kakva komanda i komandanti s Trga.Bio sam svjedok jedne večeri kad su pljačkali Elektrotehnu na Tgu.Izlozi su bili polupani od granata i samo vidiš po dvojca kako ulaze i prte televizije i tehničku robu ,kad smo mi zavikali da ćemo pucati,poče kuknjava i pomagnjavija...

Sve su to bili klošari.Njih 90%.
Zivo me zanima kakva je to "akcija" odbijanja "seseljevaca" ikada bila na Trgu i kad je iko pokusao da "osvoji" trg?!?! Ja rodjen tamo i bio do maja 1993g, nikad niko prob'o nije da udje na trg, samo zasipali granatama i PAM-ovima, a te lovacke price o odbrani trga i ostalim glupostima su za medalju :) Najsmesnije sto se sada to zove Trg Heroja :) :) :) Sa svim se slazem sa tobom osim za ovu akciju spasavanja trga, da je iko hteo da osvoji trg, mogao je da se maltene useta tamo, ko i koliko ljudi ga je "branilo" :)
trgperekosorica

#782 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

PM72 wrote:1.Ne znam ko je A.A.sa Trga i nisam čuo da je ijedan tenk na tom području uništen a dok sam ja tamo bio,od kraja aprila pa do polovine jula 1992,nikad nisam vidio tenk osim na onom brdu iznad škole MUP-a.Stajao je između kuća na samom vrhu brda.Vrlo daleko za osu ili zolju a crvenih strijela ili maljutki nije bilo ni za lijeka.
2.Nisam bio "mobilisani " nego dobrovoljac MUP-a i ne moraš mi se zahvaljivati ni na čemu-to je moja obaveza koju bih i sada (da nedao Bog zatreba) bez riječi obavio!
3.Već sam pisao da je 90% "branilaca i raje " na Trgu Brnetov upad dočekalo u podrumima a ono 10% se borilo lavovski.
4.Bio sam i na Hrasnom brdu i tamo smo imali najveće gubitke.Kapu skidam braniocima Hrasnog brda i Šanca .
Almir Abdulovski je A.A., a nijedan tenk nije unisten na tom podrucju, opet lovacke price, barem do polovine 1993g dok sam bio tamo, niti je ikada ijedan tenk prisao trgu.
gurabija78

#783 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by gurabija78 »

trgperekosorica wrote:
PM72 wrote:Zašto niko ne pominje ko je zaista spasio Trg od četničkog napada 21.04.1992?
To su bili pripadnici MUP-a BiH koji su bili smješteni u zgradi kod džamije u Hrasnom i koji su,samoinicijativno i bez ičijeg odobrenja ili naređena,ušli u sukob na Trgu Pere Kosorića.Kasnije su došli i pripadnici interventne jedinice MUP-a Novo Sarajevo i sa još par teritorjalaca odbili napad.Žalosno je što te ljude zaboravljate,kakvi građani i borci sa Trga? Koji borci? Njih 10-tak koji su iskreno branili Trg a ostalo je samo hodalo i pljačkalo srpske stanoce i prodavnice.

Lično sam bio skoro 3 mjeseca na prvoj liniji na Trgu Pere Kosorića,spavali smo u zgradi kod džamije a držali smo čitav Trg,od Minjona pa do kraja Trga s desne strane.Koliko sam samo neprospavanih noći proveo u nekom improvizovanom bunkeru na samom špicu Trga,prema stadionu.Pa u nekoj mesari ili bivšoj elektrotehni koja gleda prema bivšoj Oštreljskoj.Bilo nas je 20-tak,slabo naoružani sa nikakvim komandnim kadrom (komandir B.Ć.sada rahmetli pa da ga ne pominjem).Sad pominju neke teritorijalce i kojekakve čete i bataljone a toga tamo nije bilo-živi sam svjedok.Nekakav Mario ili Vedran su bili lokalni hapci koji su se motali po stanovima i davali nekakve potvrde.Jedini momak kojeg sam poštovao (u stvari dvojca) su rahmetli Daut i njegov jaran - nažalost,ime sam zaboravio ali je živ,često je u piceriji Hepi.Crn,onako ljepuškast i vrlo hrabar momak.Ostalo-smeće.Da im nije bilo nas iz MUP-a,šešeljevci bi ih sve pobili 21.aprila 1992.

TOBiH a kasnije Armija BiH je preuzela Trg od nas negdje polovinom jula 1992.Ostavili smo im dosta naoružanja,napravljene bunkere,puškarnice a prije toga smo im zauzeli ugradu Lorisa koja je bila u stvari ničija zemlja.

I još nešto.Sve je to bilo na ho-ruk.I ta naša "akcija" odbijanja napada i sve ostalo.Nije se moglo ništa više učiniti sa neorganizovanim grupicama od po 10-tak ljudi.Kome šta narediti i koga natjerati da ide preko ulice? Ja sam dolazio na Trg sa skroz drugog kraja grada,zajedno sa još desetak svojih kolega.pripadnika MUP-a.Nisam branio svoju "mahalu" nego sam kompletan grad smatra svojim i trudio sam se da ga branim a ovi "heroji" sa Trga? Kome i kad su otišli u ispomoć? Koju su akciju imali ? Možda 11 plavih? I to je bilo spontano i slučajno jer je to zasluga par momaka,kakva komanda i komandanti s Trga.Bio sam svjedok jedne večeri kad su pljačkali Elektrotehnu na Tgu.Izlozi su bili polupani od granata i samo vidiš po dvojca kako ulaze i prte televizije i tehničku robu ,kad smo mi zavikali da ćemo pucati,poče kuknjava i pomagnjavija...

Sve su to bili klošari.Njih 90%.
Zivo me zanima kakva je to "akcija" odbijanja "seseljevaca" ikada bila na Trgu i kad je iko pokusao da "osvoji" trg?!?! Ja rodjen tamo i bio do maja 1993g, nikad niko prob'o nije da udje na trg, samo zasipali granatama i PAM-ovima, a te lovacke price o odbrani trga i ostalim glupostima su za medalju :) Najsmesnije sto se sada to zove Trg Heroja :) :) :) Sa svim se slazem sa tobom osim za ovu akciju spasavanja trga, da je iko hteo da osvoji trg, mogao je da se maltene useta tamo, ko i koliko ljudi ga je "branilo" :)
samo 3 brza pitanja: koliko ti je tacno trebalo da se prebacis na ekavicu, kazes rodjen si na trgu? ko si ti da omalovazavas heroje Sarajeva? je li cist zrak i brz internet danas na sokocu?
trgperekosorica

#784 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Rodjen na trgu i tamo bio do maja 1993g, a presao na ekavicu negde oko 1995-1996g, koliko se secam. Ne pricam o herojima Sarajeva, vec o onome sto se desavalo na Trgu Pere Kosorica, PM72 je takodje lepo objasnio kako, ko i sta je tu radjeno od strane "heroja". Nisam na Sokocu, daleko bilo :)
trgperekosorica

#785 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Ljudi jesu heroji, ako se misli na narod koji je tamo ziveo i ako je Trg dobio ime po njima, ali ako se misli na "borce", onda je to totalno druga prica, a nekako mi se cini da je Trg dobio naziv po njima i to je onda tuga :(
Nekako s proljeća

#786 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

:lol:
Plači bre onda...
Image

trgperekosorica

#787 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Nema potrebe, dovoljno je bilo placa za vreme rata :(

Evo malo licno napravljenih slika dana kada je ceo Trg goreo, ne ponovilo se:

ImageImageImageImageImageImage
Nekako s proljeća

#788 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

:)

U redu, izvini na možda neprimjerenim opaskama. Tipkamo se.. :wink:
trgperekosorica

#789 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Nema na cemu :), evo jos malo slika sto sam uspeo da uslikam za vreme onog haosa. Nasao sam neki crno beli film u jednoj od razlupanih trafika i slikao sa njim. Nisam ni sanjao da ce slike uspeti i da cu ih posle par godina razviti :) Ovo su slike otprilike posle par meseci rata, kada je pocelo granatiranje Trga i saranje PAM-om po zgradama. Najjace od svega je sto je jedna od prvih granata koja je pala na Trg, pala 1m ispred naseg auta i unistila ga skroz :( Bila je to minobacacka granata od 82mm.

ImageImageImageImage

ImageImageImageImage

ImageImageImageImage

ImageImageImageImage

ImageImageImageImage

ImageImageImageImage

ImageImageImageImage

ImageImageImage
riko-ga

#790 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by riko-ga »

@trg kazes da si izasao u maju 93.Ovdje me ne zanimaju razlozi takve odluke vec nesto sto me zanima je kako se izlazilo iz Sarajeva naprimjer na teritoriju pod kontrolom VRS il obrnuto.Interesuje me kako se to izvodilo jel postojala neka organizacija il na crno preko neki ljudi sto imaju ljude itd.Znas na sta mislim.Evo posto ti imas iskustva a mozda poznajes jos neke slucajeve volio bi to znati.Ovo je cista radoznalost bez trunke negativnoga konteksta.
trgperekosorica

#791 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Da, bio je to 6.maj 1993g, a majka je na neke jedvite jade uspela da sredi da izadjem iz Sarajeva nekim transporterom UN-a, kao pratilac moje bake koja je tada imala rak pluca i imala jedva 35kg. Naravno bio sam dovoljno mlad da mogu "regularno" da izadjem iz Sarajeva, a da ne podlezem vojnoj obavezi, posto u protivnom nema sanse da bih mogao izaci. Secam se kao da je bilo juce kako smo se vozili transporterom duz celog Sarajeva, nigde zive duse, sve sruseno i spaljeno, jedino mi se vozimo, bukvalno kao u nekom filmu o apokalipsi :(

Nikoga nisam hteo da uvredim onim komentarisanjem "heroja" sa trga, samo mislim da se to mnogo velica u nebesa. Koliko se ja secam najveci broj branilaca Trga su bile komsije koje su tu stanovale i niko se nije dicio herojstvom niti je kome to padalo na pamet. Kakvo herojstvo si mogao da pokazes, opalis 10 metaka na Grbavicu i onda ti saspu 100 granata posle 5 minuta koje mogu da pobiju tvoju familiju. Oni koji su i divljali i pucali bzvz su uglavnom bili sa strane i njih je bolelo uvo sto ce srbi da saspu kanonadu na Trg, niko njihov nije tu da moze da mu bude nesto.

Dok sam ja bio na Trgu niko nije pokusao da ga osvoji, a ja za celo vreme rata nikog zivog nisam uspeo da vidim na srpskoj strani, a pokusavao sam skoro dvaki dan gledajuci sa nebodera i one vojne zgrade koja je okruzivala trg. Takodje, niko sa Trga nije pokusavao da osvoji Grbavicu, niti je imao cime naravno :)

Bilo je nekih blesavih pokusaja i razloga da se predje prema Grbavici, kao recimo jedan kada je vojnik komsija cuo da ima cigara preko puta Lorisa u jednoj trafici, krenuo tamo sa drugarom i provlaceci se kroz minska polja, naleteo na minu i ostao na mestu mrtav :( Ovaj drugi ostao ziv, ali mu zujalo u usima jedno 5 dana od detonacije. Eto kako su ljudi i zbog cigara gubili glavu, jbt, kako besmislen rat i razaranje :(
trgperekosorica

#792 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Evo i poslednje ture slika koje imam, nisam imao vise filma da slikam, a i ovo sam uspeo jedva da uslikam posto mi roditelji nisu dali naravno. Jeste da sam 1/4 musliman, ali u to vreme 3/4 srbin da slika po Trgu, posle razaranja ili usred razaranja, sta bi moglo da se pomisli :)

ImageImageImageImageImage
agent_zero

#793 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by agent_zero »

Odlične slike, pravo malo bogatstvo. Lijepo je vidjeti one nebodere dok još nisu izgorili.

A što se tiče upada na Trg, valjda znaš da je onaj Brne sa svojim četnicima krenuo na Trg i da je 18 njegovih ljudi ostao u Lorisu i Palmi. Imaju sve snimci. Čak su i ovdje postavljani. To je bio jedan od prvih pokušaja. Poslije dolazi bitka kod 11 plavih.
trgperekosorica

#794 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Kad je to bilo, mislim na Brneta?

21-og aprila nije ko imao sta da napada, posto rat fakticki jos nije ni poceo, mi bukvalno igrali lopte napolju, a mogao si da se prosetas do Grbavice ako si hteo. Nikakvih bunkera niti bilo cega nije bilo, par "teritorijalaca" kao stajalo na par mesta i to je sve. Jeste bilo pucnjave, ali taj "napad", mrtvi u Palmi i slicno, lovacke price :)

Secam se bas tih dana, igramo lopte pored nebodera i samo cujes par metaka kako fijucu pored, neko pucao sa Grbavice najverovatnije i mi se polako pokupimo i sklonimo :) Jbt, koje je to kockanje sa zivotom bilo i koliko se nije znalo sta je rat :(

11 plavih, dobro se secam, ali to nije bio napad na Trg, glavna frka i haos su bili na Hrasnom brdu. Jeste da se sa Trga i na Trg takodje pucalo, ali u sustini sa samim Trgom je to malo veze imalo :)
sumirprimus

#795 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by sumirprimus »

vidis i ja sam cuo od svojih,da su bar mjesec dana tada,a posto su stariji ljudi,imali osjecaj da su na nicijoj zemlji...i da su se cudili sto niko ne prelazi sa "bosansk3e strane"
ima li tu istine?ustvari sta je prava istina?ljudi su penzici,ne bi me cudilo,da im se pokoji datum pomijeso?
trgperekosorica

#796 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Ma da, ne mozes da verujes kako je to blesavo bilo. Secam se da sam sa majkom i jednom komsinicom setao bezveze do Vraca jer smo culi da ima neke vojske i tenkova, pa da vidimo :) i stvarno sam video tenk na Vracama. Toliko je to bilo nejasno ko sta drzi i da li drzi da je muz od sestre moje bake koji nikad nije pusio, dosao na Trg sa Grbavice (ziveo je u jednom od nebodera u Sopingu) da donese zeni cigara od mog oca. Moj otac mu je dao cigare i ispratio do onog prolaza kod Minjona i kada je ovaj krenuo ka Palmi, grune ga snajper sa Vraca u vrat i covek na mestu ostade mrtav :(

Napominjem, tada rat jos uvek zvanicno nije ni poceo niti se znalo ko gde sta drzi, gde su granice i slicno.

Moglo je da se predje realno gde god je ko hteo i kad je hteo, a na "punktovima" su ljude legitimisali i sa jedne i sa druge strane, kao neka provera :) Jedino sto si mogao izaci sa rukama u dzepovima, a tada je svima izgledalo verovatno nemoguce da ce biti rata u Sarajevu i zato najveci broj njih nije ni izasao.
trgperekosorica

#797 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Sad videh na jednoj slici da je neko pominjao kako su neki ljudi izgoreli u neboderu na Trgu. Jeste, izgorela je gotovo cela porodica zajedno sa jednom komsinicom i njenom mackom. Taj dan pamtim kao najgori dan na Trgu za celo vreme dok sam bio tamo. Imam toliko prica da ispricam, ni sam ne znam odakle da pocnem. Nakanicu se da pisem po malo kako i sta se desavalo na Trgu, a sto se tice ovih ljudi koji su izgoreli, samo da dodam da sam ih ja sutra ujutro pronasao u stanu na 17-om ili 18-om spratu, vise se ne secam, svi su bili na gomili ispod metala od frizidera i sporeta. Niko nije video Abida i porodicu mu to jutro, a zna se da je ziveo visoko u neboderu. Rekao sam ocu da odemo gore i pogledamo sta se desilo posto znam gde stanuje. Otisli smo stepenicama do tog 17-og, 18-og sprata, gola voda smo bili posto je sve oko nas bilo uzareno od jucerasnjeg pozara. Usli smo u njihov stan i gledali par sekundi, pa onda trk na terasu posto nije moglo da se opstane duze od vreline. Nakon par takvih pokusaja video sam gomilu metalnih stranica od sporeta, frizidera ili cega vec, gurnuo nogom i video ispod toga gomilu kostiju i jos uvek mi je u mozgu ostala scena otkotrljavanja dve decije lobanje :( Tu je izgorelo 6 ljudi, Abid, njegova zena, njihova cerka sa dvoje male dece, komsinica iz stana od preko puta i njena macka. Sleteli smo dole niz stepenice i obavestili ljude da smo ih pronasli, naravno nismo ni znali ko je sve tu izgoreo, dok nije naknadno ustanovljeno ko nedostaje i po ostacima koji su pronadjeni. Jedino sam bio siguran da su deca izgorela, posto sam video te dve male lobanje :(

Uzas...
agent_zero

#798 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by agent_zero »

trgperekosorica wrote:Kad je to bilo, mislim na Brneta?

21-og aprila nije ko imao sta da napada, posto rat fakticki jos nije ni poceo, mi bukvalno igrali lopte napolju, a mogao si da se prosetas do Grbavice ako si hteo. Nikakvih bunkera niti bilo cega nije bilo, par "teritorijalaca" kao stajalo na par mesta i to je sve. Jeste bilo pucnjave, ali taj "napad", mrtvi u Palmi i slicno, lovacke price :)

Secam se bas tih dana, igramo lopte pored nebodera i samo cujes par metaka kako fijucu pored, neko pucao sa Grbavice najverovatnije i mi se polako pokupimo i sklonimo :) Jbt, koje je to kockanje sa zivotom bilo i koliko se nije znalo sta je rat :(

11 plavih, dobro se secam, ali to nije bio napad na Trg, glavna frka i haos su bili na Hrasnom brdu. Jeste da se sa Trga i na Trg takodje pucalo, ali u sustini sa samim Trgom je to malo veze imalo :)
U toj priči sa Brnetom izgleda da nije bilo mrtvih, nego samo ranjenih (među kojima i sam Brne). Evo pročitaj neke transkripte na ovoj cijeloj strani teme:

http://www.klix.ba/forum/viewtopic.php? ... &start=800

http://www.youtube.com/watch?v=_eH99QMsg7g

I ne bih se baš složio da je 11 plavih nema veze sa trgom, kao i cijelim naseljem.

p.s. Evo nađoh i ovo:

http://www.youtube.com/watch?v=wM2VjR3M03M

www.youtube.com/watch?v=lgVGBi35bqE
PM72

#799 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

IZBRISANO
Last edited by PM72 on 20/06/2012 21:06, edited 1 time in total.
trgperekosorica

#800 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Ajd' ako ti nije problem, opisi ukratko kako je trajao taj napad 21-og aprila i sta se sve desavalo. :thumbup:
Post Reply