Novogradnja u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Qler

#776 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Qler »

Oni misle napraviti aerodrom je isto sto i vikendicu....
Hajvan

#777 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Hajvan »

Ko su oni?

Pazite, napretka nema bez žrtvovanja.
Ovaj grad će biti žrtva vlastite čaršijanersko-šanerske filozofije življena, onih ostataka čepedžijsko-mahalško-hadžijsko-minderaško-bašibožlučkog mentaliteta koji su u suštini jak retrogradni faktor a ne nešto čime se treba ponosit.

Iako imam kvalitetan i ispunjen život, neke stvari ja niti direktno, niti indirektno ne mogu promjeniti.
Večina ljudi i ne primjećuje ili su se navikli na takve stvari, ali ja ne mogu- lošu infrastrukturu... zapravo da ne duljim- prljavštinu i nebrigu za onim što imamo...
Dakle, ne mogu zijevat pa tražiti extra uređene ceste, sve sa pločnicima i drvoredima prije kolnika (zapravo, živim u takom naselju- ali ono je jedno od 1000), ali brate mogu tražiti da je čisto, uredno i održavano... a kako godine prolaze (uprkos ulaganjima), zbog nebrige i javašluka sve mnogo brže propadne...
I... to nas dovodi do toga da shvatimo da smo u globalu nacija zapuštenih pojedinaca što se automatski reflektuje i na prostor koji naseljavamo.
Nažalost, mi smo u pravom smislu (večina nas) sirovi i neotesani gorštaci koji nemaju vizije.

Kako pročitah u jednom WC-u u jednom kampu americke vojske (u kojem je igrom slucaja bilo dosata bosanskih civila):
"Bosnians are Europe's white trash"..

To me jako naljutilo tada. Gorka je pilula istini koju moradoh progutati.
tec

#778 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by tec »

drndalo wrote:To se nikada nece desiti, i vrijeme je da se pomirite s tim, te da nastavak Tibra lokacija koje ste tamo zamislili zaboravite... Zasto ? Zato sto da imamo stampariju para ne mozemo toliko da ih odstampamo koliko bi takav sex kostao... Pitaj Visocake dokle je stigao Visocki aerodrom ? Sa sve parama koje su Cengici skupili od ratnih donacija/trgovine... A nije da nisu htjeli... Nego kada su nakon godina pokusaja po sistemu:"Kako mali Djokica zamislja pravljenje medjunarodne zracne luke" vidjeli da pare nestaju, a da dalje od ledine jos odmakli nisu, manili se corava posla...

Da ti ponovim, sarajevski aerodrom je prije svega nastao kao rezervni aerodrom bivse JNA da Migovi imaju gdje slijetati ako zatreba zbog problema na drugim primarnim avio bazama, i tada je i asfaltiran, napravljena zgrada da se i civili mogu sluziti njima, kaponiri u Butiru, spojna cesta od kaponira do piste... Prije toga je aerodrom bio travnata ledina, na koju su i tada slijetali avioni, kada se krave rastjeraju sa ledine... A to sve znaci da je taj aerodrom pravila "ona" drzava, sa onom vojskom, sa onim parama, sa onom privredom, a od toga sada imamo samo iste koordinate na GPS-u... Ups. pardon, tada GPS-a nije bilo ali se aerodrom mogao praviti i rucno, kada ostale stvari imas... A sad osim GPS-a i nemamo nista... Ni ljudi, ni volje, ni znanja, ni para... Ne obavezno ovim redosljedom... :thumbup:
:-)
Niti jedna podatak koji si napisao nije ispravna. Prije Aerodrom Butmir koristio se vojni aerodrom u Rajlovcu. Aerodrom Butmir se je gradio kao novi civilni aerodrom (počelo 1965) otvoren 2.6.1969, stara pista Butmir i vojni kamp su bili na položaju sadašnjeg kampa butmir, ne na položaju sadašnjeg aerodroma, i takvi su ostali do zadnjeg rata. Kada je Sarajevski Aerodrom izgrađen nije bilo 10 kuća u blizini to ti može reći bilo koji starosjedilac Sarajeva. Svi aerodromi u bivšoj državi su služili kao rezervne piste za JNA sam sto ovaj nije bio nikada JNA aerodrom.
Kada gledaš oko svijeta vidje ćeš da je većina aerodroma koja je izgrađeni prije 40 i više godina sada okruženi sa gradom i urbanim sredinama. A mogu si priuštiti izmještanje oni koji imaju para i Potrebu za to. Koliko je to skupo možeš vidjeti sa Zagrebačkim Aerodrom gdje se ne mora niti izmjestiti nego napraviti novi terminal država (i grad) više buta bogatija od BiH i Sarajeva. Zagreb ima itekako opravdano u broju putnika i potencijala a nije u stanju samostalno financirati Samo novi terminal. Sarajevski zadugo neće imati potrebu za širenje, za koje ima prostora za buduče potrebe Sarajeva.
Ako je nekome smetao Aerodrom, autoputa, ili glavna cesta zašto su se nastanili pored istih. Nije moguće da nisu vidjeli da tu postoji aerodrom a za autoput tako isto od 1979 se znalo da će Sarajevo-Zenica biti jednog dana pretvorena u autoput, jer je sa tom idejom bila i građena.
Treba se ovdje biti malo realni a ne maštati o nekoj naučnoj fantastici.
Hajvan

#779 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Hajvan »

Stup:

Image

Image

Image

ostatak na:

http://www.stanoviizvor.com/sample-page/

malo ljepše nego nagurane zgrade preko puta.
još se reklamiraju sa:
"40% stabeni prostor, 60% zelenilo"

Će da vidimo :)
gidra

#780 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by gidra »

da li neko zna ko je investitor i kome se obratiti za ove stanove, takodjer se nalaze na Stupu kod Tibre, ali to su one tri male zgrade, prve sa Ilidže prema gradu kad se gleda.

Image

Image

U fazi izgradnje:
Image
Ambrozija

#781 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Ambrozija »

Hajvan wrote:Stup:

ostatak na:

još se reklamiraju sa:

Ovo lijepo izgleda. Gdje ce ovo tacno biti?
Hajvan

#782 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Hajvan »

Image
johntra

#783 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by johntra »

Pa dobro, ovdje izgleda da ima dosta prostora za samo dvije zgrade...Mada sumnjam da će biti 60 posto zelenila... :D
Hajvan

#784 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Hajvan »

johntra wrote:Pa dobro, ovdje izgleda da ima dosta prostora za samo dvije zgrade...Mada sumnjam da će biti 60 posto zelenila... :D
To je prvo što pomislih. :)

No, po nekoj logici za očekivat je otkup sujednih parcela za neke nove zgrade.

Na ucrtanoj lokciji gradi se jedna zgrada.
StupskaBitanga

#785 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by StupskaBitanga »

gidra wrote:da li neko zna ko je investitor i kome se obratiti za ove stanove, takodjer se nalaze na Stupu kod Tibre, ali to su one tri male zgrade, prve sa Ilidže prema gradu kad se gleda.

Image

Image

U fazi izgradnje:
Image
GP Bosni
bilic

#786 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by bilic »

NIJE GP. BOSNA NEGO EKO.ING

Sarajevsko naselje Stup do kraja godine dobija luksuzne stambeno-poslovne objekte "Planet 1" i "Planet 2" - Investicija vrijedna 15 mil KM
U Sarajevu, na lokaciji Stup – Nukleus (kod hotela UNA), u toku je izgradnja stambeno-poslovnog objekta "Planet 1" i "Planet 2". Riječ je o kompleksu luksuznih stanova koji nudi ugodne uslove za rad, stanovanje i rekreaciju.

Investitor izgradnje objekata je Eko – ing d.o.o. Sarajevo, a ukupna vrijednost radova je oko 15 miliona KM. Direktor ove firme Rusmir Lopčalija je u izjavi za eKapija.ba rekao da se završetak građevinskih radova očekuje krajem oktobra - početkom novembra 2009. godine. Izvođači radova su sarajevske firme GP Bosna, Vindi – Tip i Servis Eko.

Arhitektura i dizajn objekta "Planet 1" je djelo tima u birou Kvadrat d.o.o. Sarajevo pod rukovoditeljstvom dipl. arhitekte Adnana Omerovića. Za objekat "Planet 2" zaslužan je biro "Window arch. desing" d.o.o. Sarajevo kojeg predvodi dipl. arhitekta Fadil Brkan.

Tako će se prema arhitektonskoj zamisli u prizemlju objekta "Planet 1" nalaziti zatvoreni bazen dužine 16m x 5m, dubine 1,5m sa kliznim portalima koji ljeti omogućuju otvaranje bočnih zidova. Pored bazena, nalaze se fitnes centar, sauna, relaksirajuće sportske i medicinske masaže, tursko kupatilo, tuševi s garderobom, podzemne garaže te vanjski parking. Ulaz u wellnes i fitnes centar, izgrađen je tako da svi stanari imaju direktan pristup iz stubišta.

U ostatku prizemlja te u galeriji objekta, nalazi se poslovna zona koju sačinjavaju sljedeći sadržaji: supermarket, kafeterija / slastičarna, restoran, frizer, manikir i pedikir, projektni biro te prostorija za domarsku službu.

Što se tiče objekta "Planet 2", a koji je prilično sličan svom susjedu, prodajne cijene kvadratnog metra su niže do 20% nego što je slučaj u objektu "Planet 1", jer "Planet 2" nema dodatne sadržaje.

Na taj način, omogućeno je i kupcima s plićim džepom, da ostvare kupovinu vrhunskog stana.

Dakle, radi se o ukupno 133 luksuzna stana čija je prodaja već počela, potvrdio je direktor Lopčalija. Objekat "Planet 1" sastoji se od tri lamele "A" - 35 stanova, "B" - 25 stanova i "C" - 28 stanova što ukupno čini 88 stanova, dok se objekat Planet 2 sastoji se od jedne lamele koju čine 45 stanova

EVO I LINKA SA SLIKOM

http://www.ekapija.com/website/bih/comp ... ekoing.jpg
bilic

#787 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by bilic »

ALI JE OVO IZ 2009 GODINE ... HAHHAHAAA
Hajvan

#788 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Hajvan »

nepotvrđeno- čuo sam da su banke zaplijenile ovu imovinu... no uzmite s rezervom ovu (polu)informaciju.
bilic

#790 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by bilic »

Hajvan wrote:nepotvrđeno- čuo sam da su banke zaplijenile ovu imovinu... no uzmite s rezervom ovu (polu)informaciju.
PA VJERUJ .. JER TO STOJI NEUSELJENO VISE OD GODINU DANA :lol: :lol: :lol: :run:
Hajvan

#791 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Hajvan »

meni je zanimljivija vijest o ovom kriminalu:

http://www.sa-c.net/index.php/news-arch ... atova.html

fuj
mayab

#792 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by mayab »

Hajvan wrote:meni je zanimljivija vijest o ovom kriminalu:

http://www.sa-c.net/index.php/news-arch ... atova.html

fuj
Neko je tu nekoga dobro podmazao, i tako dozvolio ono ruglo od naselja.Zamislite kako bi to bilo humano i "duševno" naselje da su izgradjene peterospratnice, kako je trebalo biti, a ne onaj uzas!
Fuj, fuj, fuj, ja se samo nadam da ce odgovorni kad tad platiti za to!
drndalo

#793 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by drndalo »

tec wrote:
drndalo wrote:To se nikada nece desiti, i vrijeme je da se pomirite s tim, te da nastavak Tibra lokacija koje ste tamo zamislili zaboravite... Zasto ? Zato sto da imamo stampariju para ne mozemo toliko da ih odstampamo koliko bi takav sex kostao... Pitaj Visocake dokle je stigao Visocki aerodrom ? Sa sve parama koje su Cengici skupili od ratnih donacija/trgovine... A nije da nisu htjeli... Nego kada su nakon godina pokusaja po sistemu:"Kako mali Djokica zamislja pravljenje medjunarodne zracne luke" vidjeli da pare nestaju, a da dalje od ledine jos odmakli nisu, manili se corava posla...

Da ti ponovim, sarajevski aerodrom je prije svega nastao kao rezervni aerodrom bivse JNA da Migovi imaju gdje slijetati ako zatreba zbog problema na drugim primarnim avio bazama, i tada je i asfaltiran, napravljena zgrada da se i civili mogu sluziti njima, kaponiri u Butiru, spojna cesta od kaponira do piste... Prije toga je aerodrom bio travnata ledina, na koju su i tada slijetali avioni, kada se krave rastjeraju sa ledine... A to sve znaci da je taj aerodrom pravila "ona" drzava, sa onom vojskom, sa onim parama, sa onom privredom, a od toga sada imamo samo iste koordinate na GPS-u... Ups. pardon, tada GPS-a nije bilo ali se aerodrom mogao praviti i rucno, kada ostale stvari imas... A sad osim GPS-a i nemamo nista... Ni ljudi, ni volje, ni znanja, ni para... Ne obavezno ovim redosljedom... :thumbup:
:-)
Niti jedna podatak koji si napisao nije ispravna. Prije Aerodrom Butmir koristio se vojni aerodrom u Rajlovcu. Aerodrom Butmir se je gradio kao novi civilni aerodrom (počelo 1965) otvoren 2.6.1969, stara pista Butmir i vojni kamp su bili na položaju sadašnjeg kampa butmir, ne na položaju sadašnjeg aerodroma, i takvi su ostali do zadnjeg rata. Kada je Sarajevski Aerodrom izgrađen nije bilo 10 kuća u blizini to ti može reći bilo koji starosjedilac Sarajeva. Svi aerodromi u bivšoj državi su služili kao rezervne piste za JNA sam sto ovaj nije bio nikada JNA aerodrom.
Kada gledaš oko svijeta vidje ćeš da je većina aerodroma koja je izgrađeni prije 40 i više godina sada okruženi sa gradom i urbanim sredinama. A mogu si priuštiti izmještanje oni koji imaju para i Potrebu za to. Koliko je to skupo možeš vidjeti sa Zagrebačkim Aerodrom gdje se ne mora niti izmjestiti nego napraviti novi terminal država (i grad) više buta bogatija od BiH i Sarajeva. Zagreb ima itekako opravdano u broju putnika i potencijala a nije u stanju samostalno financirati Samo novi terminal. Sarajevski zadugo neće imati potrebu za širenje, za koje ima prostora za buduče potrebe Sarajeva.
Ako je nekome smetao Aerodrom, autoputa, ili glavna cesta zašto su se nastanili pored istih. Nije moguće da nisu vidjeli da tu postoji aerodrom a za autoput tako isto od 1979 se znalo da će Sarajevo-Zenica biti jednog dana pretvorena u autoput, jer je sa tom idejom bila i građena.
Treba se ovdje biti malo realni a ne maštati o nekoj naučnoj fantastici.
Niti jedan podatak ? Pa onda 65% istih stvari napises...? Da, koristen je Rajlovac, koji je pretvaranjem u remontni centar postao nepraktican za civilne letove, cak i unutar YU. Zatim se letilo na Butmiru, po travi, sa sve kravama... Zatim se pravi pravi civilni aerodrom, sa sve zgradom (za koju ja nisam rekao da je bila vojna, procitaj ponovo sta napisah) za putnike, te betonskom spojnicom sa vojnim objektima pored sportskog aerodroma Butmir (kaponiri)... Mozemo samo pogadjati da li bi bio i kako gradjen da nije trebao i vojsci kao rezerva... Oni koji su tada letjeli sa SJJ sjecaju se da za vrijeme SFRJ i nije bilo bas jako puno letova dnevno, u svakom slucaju puno manje nego sada, i to mahom domacih, unutar YU, rijetki su bili charteri u inostranstvo... Takodjer nisam napisao da je vojni dio aerodroma bio u aerodromskoj zgradi, nego sam jasno naglasio vojni dio sa kaponirima, i spojnicom kod Kotorca, koja je otkad je tamo vojna baza postala javna cesta, sto nikada prije nije bila...

Sve ostalo sto si napisao potpisujem, kao sto i sam rekoh, oni koji sanjaju izmjestanje aerodroma to u svom zivotu dozivjeti nece, kao ni ja... I da, to je tada bio kraj grada, stroga periferija, ja da bih stigao na sportski aerodrom sam morao koristiti 3 linije gradskog prevoza jednu za drugom, a ako fulim bus na Ilidzi (svaki sat) jedino sam pjehe mogao stici... Sada bi neki tu finu lokaciju unutar "centra" grada zeljeli "izgraditi"...
Ljuba Moljac

#794 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Ljuba Moljac »

Hajvan wrote:Stup:

Image

Image

Image

ostatak na:

još se reklamiraju sa:

ne malo, nego mnogo ljepse. ovo je veoma dobar projekat. sad, od rendera do finalnog izgleda ima puno...

a sto se tice onih kocki prekoputa, kriminal i urbicid za zatvora.
gidra

#795 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by gidra »

Hajvan wrote:nepotvrđeno- čuo sam da su banke zaplijenile ovu imovinu... no uzmite s rezervom ovu (polu)informaciju.
Vrlo moguće. Možda bude stanova jeftino kad tad ako banke budu prodavale :D a cijene koje su gazde zamislile ni u Titovoj nisu takve.... "Što se tiče cijena stanova i poslovnih prostora kreću se od 2.500,00 do 3.000,00 KM / 1m2 za stanove i od 3.500,00 do 4.000,00 KM / 1m2 za poslovne prostore."- nije ni čudo što je propala investicija onda...

A ovaj EKOing nema ni website, nit se gdje ima pogledati na internetu vezano za ove zgrade, a sve informacije datiraju iz 2009 i 2010 godine :-)
Šteta, a nekako najljepše izgledaju u svoj onoj gunguli na Stupu.
tec

#796 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by tec »

drndalo wrote: Niti jedan podatak ? Pa onda 65% istih stvari napises...? Da, koristen je Rajlovac, koji je pretvaranjem u remontni centar postao nepraktican za civilne letove, cak i unutar YU. Zatim se letilo na Butmiru, po travi, sa sve kravama... Zatim se pravi pravi civilni aerodrom, sa sve zgradom (za koju ja nisam rekao da je bila vojna, procitaj ponovo sta napisah) za putnike, te betonskom spojnicom sa vojnim objektima pored sportskog aerodroma Butmir (kaponiri)... Mozemo samo pogadjati da li bi bio i kako gradjen da nije trebao i vojsci kao rezerva... Oni koji su tada letjeli sa SJJ sjecaju se da za vrijeme SFRJ i nije bilo bas jako puno letova dnevno, u svakom slucaju puno manje nego sada, i to mahom domacih, unutar YU, rijetki su bili charteri u inostranstvo... Takodjer nisam napisao da je vojni dio aerodroma bio u aerodromskoj zgradi, nego sam jasno naglasio vojni dio sa kaponirima, i spojnicom kod Kotorca, koja je otkad je tamo vojna baza postala javna cesta, sto nikada prije nije bila...

Sve ostalo sto si napisao potpisujem, kao sto i sam rekoh, oni koji sanjaju izmjestanje aerodroma to u svom zivotu dozivjeti nece, kao ni ja... I da, to je tada bio kraj grada, stroga periferija, ja da bih stigao na sportski aerodrom sam morao koristiti 3 linije gradskog prevoza jednu za drugom, a ako fulim bus na Ilidzi (svaki sat) jedino sam pjehe mogao stici... Sada bi neki tu finu lokaciju unutar "centra" grada zeljeli "izgraditi"...
Šta je tih 65%? Migovi nikad nisu bili stacionirani niti letjeli tu. A betonska 'spojnica' je ustvari trebala služiti kao pista za treniranje slična onoj u Rajlovcu. Samo sto nikada nije bila za to korištena jer su potrebe Jna Avijacije se promijenile i to je se ostalo kao moguća rezerva (kao i svi ostali aerodromi u bivšoj državi). Kada je Ifor(prije Sfora) preuzeo kamp butmir govorilo se da bi se taj spoj mogao pretvoriti u stajalku za vojne transporte. Sve je tu završilo jer je ispalo da nije bilo potrebe jer se situacija u BiH se brzo nego očekivano stabilizirala.
Promet u bivšoj državi je bio nizak jer je to bila politika Jat-a (i Adria) da svi glavni letovi idu preko Beograd/Zagreb (odnosno Ljubljane za Adriju). Ne mijenja činjenicu da za vrijeme Olimpiskih igara (prije i poslje)je bio Aktivnije nego u najboljem mjesecu poslije rata, i da ne koristi ni blizu maksimalno svoje kapacitete. Prije 3 godine je podignut kredit za proširivanje ali je otkazan jer nisu vidjeli urgentne potrebe. Maštanje o izmještanju aerodrom je samo to da mašta, to što neko je sagradio kuce i zgrade blizu aerodrom je problem tih koji su tu gradili. Mnogi su to radili jer jedna grupa političara im je prosipala bajke to novom aerodromima koje po svim ekspertima i financijskim institucijama okarakterizirali kao APSURDOM. Mnogi gradovi u alpama (istim geografskim ograničenjem) imaju aerodrome koji su u gradovima ili okruženi sa istim i čak su manji od Sjj a imaju veći protok putnika i aviona. Niko od njih ne mašta neko faraonska izmještanja.
drndalo

#797 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by drndalo »

Usporedi svoja oba posta sa oba moja, i barem 65% stvari koje smo obojica napisali su iste... Ono oko cega se "ne slazemo" je da li je primarno bilo pravljenje asfaltne piste kao rezervnog vojnog aerodroma ili kao strogo civilne upotrebe... Vjerovatno je pravi odgovor, oboje, u kojem procentu, ne znamo ni ti ni ja... Cinjenica je da je prije toga i livada na Butmiru bila civilni aerodrom, kada su kaponiri za Migove napravljeni u Butmiru pored sportskog aerodroma, tada je i SJJ nastao kakvog ga u osnovi sada znamo, sa PSS orjentacije 12/30, i betonskom spojnicom izmedju PSS i kaponira kuda su avioni mogli samostalno izaci/uci na/sa piste...
Alive

#798 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Alive »

I po vama koja od ovih novogradnji je najbolja i najkvalitetnija?
holowey

#799 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by holowey »

nove tibrine zgrade na stupu :evil:

Image
Image

sala mala, vise informacija na http://photomichaelwolf.com/#architecture-of-densitiy/1

kad covjek ovo vidi, odmah povuce sve negativno receno o tibrinim arhitektama :(
respo

#800 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by respo »

ajd upoznaj komsiluk ako mozes :)
Post Reply