Jel to znaci da je razlika ako je bila jedna , dvije, tri ili 30 brigada strane drzave u jednom gradu u drugoj drzave koji su napadali sa ciljem da okupiraju taj grad a takvih gradova je bilo vise ? I sve to uz transkripte gdje predsjednik strane drzave izdaje naredbe za okupaciju ili kao sto bi on rekao " borba za granice Hrvatske " u Bosni i Hercegovini .
I bilo je gubitaka ali ti gubici su bili jer su se tu vodile borbe. Jesi li ti mislio da ce se moci protjerati svi Bosnjaci iz Srednje Bosne i onda sjediti u miru i cekati da se ovi iz Hercegovine probiju do Srednje Bosne ? Cilj je bio da se na svaki napad tzv hvo na Stari Vitez dadne do znanja koje su konsekvense tog napada i da se drzi omca zategnuta u cilju da se kriovustom ne dadne vremena da ostvari svoje ciljeve. Stezanjem omce je kriovusti stavljen u poziciju da bira izmedju otvorenog slanja HV i time se oprosti od cjelovite Hrvatske ili da prestane sa agresijom, digne ruke od vojnog pokusaja ostvarenja banovine rvacke i dobije potrebnu vojnu i politicku pomoc od zapada za Oluju. I sta mislis sta je odabrao ?
Ma koliko pokusavao da tvrdis drugacije nema ni jednog dokaza, dokumenta, transkripta pa ni izjava vojnika koji su bili tu da je ARBIH pokusala ijedan masovan i sistematki napad da oslobodi to podrucje pa ti pricaj bajke sa onog foruma ali zapamti da onim miloradovim kretenima tu pricu o " 80 000 tisuca krvolocnih balija zeljnih hrvatske krvi "mozes da prodas ali ovdje ne.[/quote]
Isto kao sto nema ni jednog transkripta , da je famozna HV ikad izvela totalni napad za zauzimanje G.Vakufa.

Nisam ja nista ocekivao , samo sam konstatirao da ste napadali i ginuli a mi nismo imali snage za ofanzivna djelovanja
Mitomanko imas li podatak o broju pripadnika npr 3, i 7 korpusa 1992 -1993 godine a lako se da provjerit brojno stanje svih brigada u LD cisto da se igramo malo omjerima

[/quote]
Ima i te kako i bas iz Zagreba gdje predsjednik strane drzave daje instrukcije i pita zasto nije zauzet Gornji Vakuf pa mu se daju informacije o snagam iz HV koje se tu nalaze, o granatama koje dolaze direktno iz Hrvatske itd-itd. Sve to postoji.
Miloradov bojovnice prvo se nauci osnovne cinjenice , 7 korpus nije postojao 1992 a ni 1993.
I kada hoces da se igras omjera moze sto se mene tice ali onda stavi podatke o ukupnom broju brigada HV + svih onih snaga tzv hvo-a u Hercegovini i juzno od Prozora. Pa kada ti stavis sve te brigade HV+ tzv hvo-a koje su teoretski mogle da budu na Gornjem Vakufu onda cemo staviti sve brigade ARBIHone koje su teoretski mogle biti u LD ako hoces vec da se igras teoretskih omjera.
Ili mozemo ovako , ako je bio omjer 8:1 kao sto se tvrdi navedi onda tih 32 brigade ARBIH oko LD. To sam vec odavno pitao ali niko da odgovori pa ti budi prvi.[/quote]
E to sam ja ranije negdje poceo da utvrdimo stvarni odnos snaga eto recimo u dolini Lasve. Tako je. Oni navode odnos 8:1. Sta bi to znacilo? Oni su imali ekvivalent 4 brigade u Lasvanskoj dolini(novotravnicka,vitezanska,busovacka i ono sto je ostalo od travnickih i zenickih brigada). Prema tome mi smo onda trebali imati 32 brigade prema njima. To je naravno nonsens. Cijeli tada veliki 3. korpus nije imao 32 brigade. A mi smo morali pokriti liniju prema nasem puno opasnijem neprijatelju prema: Kupresu, Donjem Vakufu, Komaru, Vlasicu, Teslicu, oko Zepca i Zavidovica, Maglaja, Tesnja, Doboja, Ozrena i Vozuce, oko Varesa, oko kiseljacko-kresevske enklave, Gornjeg Vakufa...Prema tome sta je ostalo za Lasvansku dolinu. Nase lokalne novotravnicka,vitezanska,busovacka brigada eventualno pojacane sa maksimalno kada bi se eventualno spremao taj odlucujuci napad sa 2-3 brigade prvenstveno iz Travnika i Zenice i eventualno neke specijalne jedinice iz Sarajeva. Prema tome dolazimo do odnosa maksimalno 2:1 u korist ARBiH u slucaju da se donijela odluka da se pometu. Ja sam siguran da bi i to bilo dovoljno da se rijesi to. 7. sa jedne strane, 17. s druge pojacane sa nekim manjim specijalnim jedinicama idu jedna prema drugoj sijeku enklavu na dva dijela negdje istocno od Viteza i svaki njihov daljnji otpor je besmislen. ranije sam naveo zasto to nije bilo pametno napraviti.