Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
emirolini

#776 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by emirolini »

Finansijski da, ali sa strane izgradnje uopce nisu neizvodljive!
neki wrote:
Comrad wrote:Ma ne kontam uopste raspravu i poentu iste. Autoput je must have danas. I uostalom mi ga vec gradimo i djaba se raspravljate. U 21. vijeku se trebam voziti 200km 4 sata?

I druga stvar, nece se samo turisti vozikati tim putevima. Sta je sa transportom roba? Sta je sa sigurnoscu saobracaja? Ustedom vremena itd itd.

Kad se napravi autoput, vjeruj da nece niko do mora se hebavati po onim krivinama i rizikovati zivot, te 'uzivati' u truckanju od 4 sata da se docepa mora. Isti ti djavo il platio goriva dodatnih 30KM il platio put isto toliko, da ne govorim koliko ces sacuvati auto. Sjednes fino ko dingospo i eto te za 2h na plazi. :D

I na kraju, autoputevi su dugorocne investicije. Ako se otplati i za 150 godina dobro je. Barem cemo nesto ostaviti svojim unucima.
Ja nisam ni dovodio u pitanje 5c...iako je i on na dosta dionica daleko ispod isplativosti, jednostavno ga moramo imati da bi ikako napredovali.
Ali ideje o gradnji nekih drugih pravaca kao sto su Sa-Tz preko Karaule ili Sa-Gz preko federacije su stvarno iluzorne i neizvodive
Almond

#777 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Almond »

Da je pameti i vizije,mi i ne bi trebali raditi deonicu AC od Bradine do Mostara,pošto se sastoji većinom od tunela i mostova,već bi trebali dati prednost izgradnji novog kraka AC Žepče-Tuzla-Orašje.
Pošto je to najbliži put kojim se povezuje širi Zenički sa Tuzlanskim bazenom,a znamo da je tu najveća koncentracija stanovništva i industrije,nema sumnje da bi se taj dio AC isplatio.

Vidljivo je iz karte koju je ranije postirao forumaš @neki da bi PGDS na tom pravcu vremenom prešao 10000 vozila.
Ranije sam čitao da je to minimum koji opravdava neke deonice AC,pogotovo ako se uvedu automatske naplatne kućice.
Almond

#778 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Almond »

emirolini wrote:Finansijski da, ali sa strane izgradnje uopce nisu neizvodljive!

Ja nisam ni dovodio u pitanje 5c...iako je i on na dosta dionica daleko ispod isplativosti, jednostavno ga moramo imati da bi ikako napredovali.
Ali ideje o gradnji nekih drugih pravaca kao sto su Sa-Tz preko Karaule ili Sa-Gz preko federacije su stvarno iluzorne i neizvodive

Kao što sam ranije na drugoj temi napisao,nema nikakve ekonomske osnove da se radi AC ili brza cesta Sarajevo-Goražde,ali se zato može izgraditi savremeni magistralni put Goražde-Ustikolina-Ilovice(Trnovo),a odatle koristiti postojeći put Trnovo-Sarajevo.
Taj put ima strateški značaj za Goražde i Federaciju.
Almond

#779 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Almond »

Apsolutno se slažem..
Za razvoj naše zemlje puno je bitnije da napravimo taj krak prema Tuzli i Brčkom, nego prema Mostaru..pogotovo imajući u vidu da i Dodik radi od Banjaluke do Doboja..kad bi napravili taj krak prema od Žepča prema Tuzli bilo bi odlično i imali bi jednu pravu unutrađnju mrežu.
Evropski prioritet je izlazak na more, ali naš nije..jebe se nama kuda će mađarice i čehinje na more..[/quote]

Neke zemlje su tokom pristupanja EU obilato koristile pretpristupne fondove za gradnju nekih deonica AC koje su imale evropski značaj,a same nisu bile sposobne financirati gradnju istih.
Tako se i mi možemo grebati kada budemo kucali na vrata EU.

Ima još jedna dimenzija na koju želim ukazati.
Svi mi koji smo rat proveli u Bosni znamo šta znači živjeti u blokadi,i iz toga trebamo izvući pouku da takvo što nikad više ne smijemo dopustiti sebi.
Ranije sam potencirao da pored AC Žepče-Tuzla-Orašje trebamo izgraditi i želježničku prugu,kao i plinovod i na taj način bi preko Hrvatske imali spoj sa ostatkom EU.
Osim toga,mogli bi izgraditi i riječnu luku kod Orašja i nadovezati se na plovni kanal Dunav-Sava koji Hrvatska planira prokopati.
Time bismo bili strateški povezani i ne bi više ovisili o dobroj volji Srba.A znamo da svako malo prijete odvajanjem i blokadom.
I u tom svjetlu trebamo posmatrati put Goražde-Trnovo(Sarajevo).
BiTa

#780 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by BiTa »

Teška je ova dionica skroz..sve sami tuneli i vijadukti..praviće se jedno 5 godina po našem standardu..
detroit-mercy

#781 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by detroit-mercy »

neki wrote:Diox
Ne da mi se komentarisati cijeli tvoj clanak, fokusiracu se samo na neke stvari koje si iznio..
Svi ti faktori koje navodis da ce uticati na povecanje saobracaja u najboljem slucaju povecat ce ga za 20-30% a ne za 300% koliko bi nama trebalo da bi ti pravci postali rentabilni (i ovo se odnosi samo na 5c a ne na ove koridore koje si ti zamislio a sad imaju PDGS 1-3 000)
U nasem slucaju izgradnjom autoputa saobracaj na njemu ce se vjerovatno smanjiti s obzirom na kupovnu (ne)moc stanovnistva, koje ce i dalje vecinom ici magistralnim pravcima koji se nece placati. Primjer za ovo je Josanica-Kakanj na kojem je promet opao od uvodjenja zatvorenog sistema naplate. Drugi primjer u Hrvatskoj, Zagreb-Split, promet na drzavnoj cesti se povecao u odnosu na period prije gradnje autoputa i cijelu godinu osim tri mjeseca ljeti je PDS dvostruko veci od onog na autoputu..
Slavonci, Madjari i Poljaci (oni koji ljetuju na juznom jadranu) i danas uglavnom putuju kroz BiH, uglavnom zbog toga sto se cesta ne placa a ne radi blizine..
Sine dragi, kada bi se gledala samo rentabilnost pri gradnji puteva onda bi jedno 70% autoputeva ostalo neizgradjeno :mrgreen: . Auto-putevi znace mnogo, obezbjedjuju puno brzi protok robe, usluga, ljudi i sl. Oni su ti kao krvni sudovi u tijelu. Nadji mi i jednu razvijenu zemlju da nema jaku infrastrukutu. Sta mislis zasot, nako bacaju pare ili sto im treba :mrgreen: .
Haris033

#782 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris033 »

Stupska petlja danas i 2014.g.

Trenutno stanje
Image

Trenutno stanje
Image

Nakon izgradnje
Image
StupskaBitanga

#783 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by StupskaBitanga »

valjda će uskoro krenuti
Comrad

#784 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Comrad »

Bezveze je na ovo potroseno toliko vremena. Nadam se da ce nesto uraditi, ali pred svake izbore bacaju se 3d animacije, renderi kruznih tokova, petlji itd. Prodju izbori, ti projekti skupljaju prasinu. Tako da sam poprilicno skeptican sto se ovoga tice.

Mislim ovo uopste nije zahtjevan projekat, brate petlja dopola zavrsena, jedino sto vidim da je kompleksno jeste prosirenje ovog nadvoznjaka iznad glavne saobracajnice, ovo ostalo obicni putevi.

U normalnim zemljama ovakvi projekti se zavrse za manje od godinu dana.
Haris033

#785 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris033 »

StupskaBitanga wrote:valjda će uskoro krenuti
I ja se nadam da će krenuti što prije. Takođe, nadam se i vječnom zatvaranju onog rugla zvanog "auto pijaca".
Alfons Kauders

#786 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Comrad wrote:Bezveze je na ovo potroseno toliko vremena. Nadam se da ce nesto uraditi, ali pred svake izbore bacaju se 3d animacije, renderi kruznih tokova, petlji itd. Prodju izbori, ti projekti skupljaju prasinu. Tako da sam poprilicno skeptican sto se ovoga tice.

Mislim ovo uopste nije zahtjevan projekat, brate petlja dopola zavrsena, jedino sto vidim da je kompleksno jeste prosirenje ovog nadvoznjaka iznad glavne saobracajnice, ovo ostalo obicni putevi.

Sta ocekujes kada transverzalu rade haman deset godina, a obilaznicu 25... I jos nisu gotove.

Penziju cemo docekati prije nego sto se rijese prilazi Sarajevu i petlja, a dok se uradi gradski autoput, ima da hranimo crve...
tec

#787 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Comrad wrote:Bezveze je na ovo potroseno toliko vremena. Nadam se da ce nesto uraditi, ali pred svake izbore bacaju se 3d animacije, renderi kruznih tokova, petlji itd. Prodju izbori, ti projekti skupljaju prasinu. Tako da sam poprilicno skeptican sto se ovoga tice.

Ovo je prvi put da postoje pare i da je objavljen tender (otvaranje je ponuda je bilo 5.9). Mogao je projekt skupljati koliko hoces prasin ali bez para nigdje ne bi isao.
Po cemu nije zahtjevan projekat pored izmjestanja tramvejskog stajalista izgradnje podzeni spoj sa istim, novi pristupni spojevi na cestu a stari se moraju kompletno promjeniti jer stara petlja nikada nije bila kompletirana.
tec

#788 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Alfons Kauders wrote:
Sta ocekujes kada transverzalu rade haman deset godina, a obilaznicu 25... I jos nisu gotove.

Penziju cemo docekati prije nego sto se rijese prilazi Sarajevu i petlja, a dok se uradi gradski autoput, ima da hranimo crve...
:-) joj gluposti sto se mogu napisati. :lol:
Alfons Kauders

#789 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

tec wrote:
Alfons Kauders wrote:

:-) joj gluposti sto se mogu napisati. :lol:
Mogu itekako... Obilaznica se gradi od osamdesetih, a onu saku jada od petlje do Wise rade dvije godine. I probiju rok (ako ne kontaju zavrsiti za deset dana, cini mi se da je rok pocetak oktobra)...

A gradski autoput ce mi biti taman za penziju, tj. za dvadesetak godina, ako i tad. I ako dozivim. :D
tec

#790 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Alfons Kauders wrote:
Mogu itekako... Obilaznica se gradi od osamdesetih, a onu saku jada od petlje do Wise rade dvije godine. I probiju rok (ako ne kontaju zavrsiti za deset dana, cini mi se da je rok pocetak oktobra)...

A gradski autoput ce mi biti taman za penziju, tj. za dvadesetak godina, ako i tad. I ako dozivim. :D
Bravo, 90 godine je poceta izgradnja Sarajevske zaobilaznica i prekinuta zbog rata a sta to ima veze sa sadasnjom bog zna jer tada je poceta kao jedno tracna po projektu koji odavno ne postoji (niti financiska sredstva ni drzava koja je pokrenula taj projekt ne postoje). Tragicno je da je bio rat ali to je bila sudbina BiH sta to sa sadasnjim radovima ima veze, ne znam?
Od wise druga traka 12 transverzale rok nazalost nema nikakvu vazecu osnovo jer nikada cijeli Lot2 Sarajevske zaobilaznice (kojem pripada taj dio projekta) nije predat iz poznatih razloga. Nigdje veze sa deset godina nego dvije iako zvanicno radovi su poceli 03/2011 a nezvanicno 6 mjeseci prije.
Gradski autoput je ono sto je projekat odkazan prije Olimpijade zbog nepostojanja financiskih sredstava (sto za sada samo zivi u prostornom planu) isto kao druga traka autoputa Sarajevo-Zenica koja je trebala pocet 1981 sta se sad treba praviti veci problemi nego sto jesu samo da bi se vise kukalo?
Alfons Kauders

#791 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

tec wrote:
Alfons Kauders wrote:

Bravo, 90 godine je poceta izgradnja Sarajevske zaobilaznica i prekinuta zbog rata a sta to ima veze sa sadasnjom bog zna jer tada je poceta kao jedno tracna po projektu koji odavno ne postoji (niti financiska sredstva ni drzava koja je pokrenula taj projekt ne postoje). Tragicno je da je bio rat ali to je bila sudbina BiH sta to sa sadasnjim radovima ima veze, ne znam?
Od wise druga traka 12 transverzale rok nazalost nema nikakvu vazecu osnovo jer nikada cijeli Lot2 Sarajevske zaobilaznice (kojem pripada taj dio projekta) nije predat iz poznatih razloga. Nigdje veze sa deset godina nego dvije iako zvanicno radovi su poceli 03/2011 a nezvanicno 6 mjeseci prije.
Gradski autoput je ono sto je projekat odkazan prije Olimpijade zbog nepostojanja financiskih sredstava (sto za sada samo zivi u prostornom planu) isto kao druga traka autoputa Sarajevo-Zenica koja je trebala pocet 1981 sta se sad treba praviti veci problemi nego sto jesu samo da bi se vise kukalo?
Dakle osim sto sam napisao obilaznica umjesto zaobilaznica, manje-vise sam sve potrefio? :D

Hvala sto se slazes.

A za gramatiku se izvinjavam, puno vise pisem na engleskom nego na nasem.

Btw kad smo vec kod gramatike - otkazan, financijskih, jednotracna :D
tec

#792 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Alfons Kauders wrote:
Dakle osim sto sam napisao obilaznica umjesto zaobilaznica, manje-vise sam sve potrefio? :D

Hvala sto se slazes.

Sta si to potrefio molim te? Zaobilaznica iz 90 godina nema veze sa danasnjom koja se radi 5 godina. A tranzversala se gradi 2 godine a ne 10. :D
Ja tebi gramatiku uopste nisam ispravljao. Ali ta tri pojma su direktno vezani sa tvojom greskom. 8) Odnosno gledanje danasnjih generacija na stanje u BiH.
Alfons Kauders

#793 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

tec wrote:
Alfons Kauders wrote:

Hvala sto se slazes.

Sta si to potrefio molim te? Zaobilaznica iz 90 godina nema veze sa danasnjom koja se radi 5 godina. A tranzversala se gradi 2 godine a ne 10. :D
Ja tebi gramatiku uopste nisam ispravljao. Ali ta tri pojma su direktno vezani sa tvojom greskom. 8) Odnosno gledanje danasnjih generacija na stanje u BiH.
Dobro eto, nema veze samo se koriste tuneli koji su radjeni prije 23 godine... Dakle radi se samo pet godina, i jos nisu gotova ni dva LOT-a... Sva tri ce biti gotova mozda, i to samo mozda, 2014... Dakle manje od kilometar godisnje.

Hajde recimo da se transverzala gradi samo 2 godine, i jos nije gotova, tj. probija se rok... Dakle dvije godine za nekih 300 metara. Ogromna razlika.

A stvarno ne znam sta moje godine imaju s cijelom pricom.
shiljak

#794 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shiljak »

Image
tec

#795 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Alfons Kauders wrote: Dobro eto, nema veze samo se koriste tuneli koji su radjeni prije 23 godine... Dakle radi se samo pet godina, i jos nisu gotova ni dva LOT-a... Sva tri ce biti gotova mozda, i to samo mozda, 2014... Dakle manje od kilometar godisnje.

Hajde recimo da se transverzala gradi samo 2 godine, i jos nije gotova, tj. probija se rok... Dakle dvije godine za nekih 300 metara. Ogromna razlika.

A stvarno ne znam sta moje godine imaju s cijelom pricom.
Sto je 60 metara bilo iskopano jednog tunela je jedini dio cijelog projekta koji ima veze sa sadasnjom zaobilaznicom. :-) Sto je danasnji projekt voden lose nema ni to veze sa tadsnjim projektom, pogotovo jer tadasnja drzava je u velikom luku zaobilazila infrastrukturu u BiH. To je povezano sa nesposobnoscu jp ceste federacije i pored toga ce lot1 i vecina lota2 biti gotovi do kraja ove godine. Transverzala se nemoze graditi jer nisu rijeseni imovinski problemi. BiH je sve morala poceti od nule (ustavari ispod nule jer je bila devastirana).
Tvoje godine imaju veze sa mentalitetom na ovim prostorima, gdje je svaka stvar napravljena jos gora nego sto samo da se kaze da je sve najgore u BiH. Naravno ovdje bi svi bili iznenadjeni ako bi neko rekao da je u zadnjih 5 godina otvoreno vise od 60 km autoputa u BiH a to je cinjenica.
neki

#796 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

'91 su se pocele probijati obje cijevi u Josanici, sto je jasno bilo vidljivo svo vrijeme do prije par godina kad su nastavili gradnju obilaznice..
Ako tadasnja drzava nije ulagala u infrastrukturu u BiH, onda ne znam sta je po tebi pruga Sarajevo-Ploce sa bradinskom rampom i 102 tunela, prokopana krampom i lopatom za 5 godina 60 i neke...ovi danas pored sve moguce tehnologije to ne bi bili u stanju napraviti ni za 50 godina..
tec

#797 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

neki wrote:'91 su se pocele probijati obje cijevi u Josanici, sto je jasno bilo vidljivo svo vrijeme do prije par godina kad su nastavili gradnju obilaznice..
Ako tadasnja drzava nije ulagala u infrastrukturu u BiH, onda ne znam sta je po tebi pruga Sarajevo-Ploce sa bradinskom rampom i 102 tunela, prokopana krampom i lopatom za 5 godina 60 i neke...ovi danas pored sve moguce tehnologije to ne bi bili u stanju napraviti ni za 50 godina..
Putnu infrastrukturu. A za zeljeznicu poslje Sarajevo-Ploca se je cekalo 20 + godina da bi radili zivinice-zvornik. Ako hoces pricati o fantasticnim projektima od si mogao spomenuti Samac-Sarajevo koje i izgradena za jednu godinu sa omladinskim radnim akcijama. 239km + tunel vranduk 1534m + jos 8 tunela + cetrdesetak mostova ukljucujuci i most preko Save.
90 su poceli jedan tuneli i oznacili drugu. Po tadasnjem planu put je trebao biti 1+1 u toj fasi izgradnje.
Diox

#798 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Diox »

tec wrote: Bravo, 90 godine je poceta izgradnja Sarajevske zaobilaznica i prekinuta zbog rata a sta to ima veze sa sadasnjom bog zna jer tada je poceta kao jedno tracna po projektu koji odavno ne postoji (niti financiska sredstva ni drzava koja je pokrenula taj projekt ne postoje). Tragicno je da je bio rat ali to je bila sudbina BiH sta to sa sadasnjim radovima ima veze, ne znam?
Cjelokupni iznos sredstava za sarajevsku zaobilaznicu je legao na racune vlade FBIH negdje krajem vladavine alijanse za promijene, sto znaci, sad se vec trebao stavljati novi asfalt, jer bi se stari trebao obnoviti.

To sto sarajevska zaobilaznica nije davno zavrsena, to mozemo "zahvaliti" SDA, SBIH i SDP (daleko najvise SDA). Oni su ti koji su cijelo vrijeme imali pare na racunima i koji su poslove dodijelili vec bankrotiranima firmama. Da stvar bude gora, ti kadrovi SDA, SDP i SBIH su svaki dan stojali u guzvama u Sarajevu, zbog toga sto su dodijelili slovenackoj bankrot firmi posao izgradnje zaobilaznice, da bi nakon toga dodijelili istoj banrkotiranoj firmi i posao na kapitalnom projektu (Tunel Vijenac) na koridoru 5C. Da stvar bude jos gore, kad je ta SLO firma totalno bankrotirala, onda su posao na "Vijencu" dodijelili drugoj slovenackoj bankrotiranoj firmi. A ako Vijenac ne bude na vrijeme gotov, a sigurno da nece, onda ce on dovesti u pitanje naplatu na dionicama za koje su vec uzeti krediti i za koje je predvidjeno da se naplacuju.

Ocigledna stvar je da se radi o korupciji velikih razmjera i da neko treba ici u zatvor. Medjutim ko da ih posalje u zatvor? Oni koji su i danas ministri i koji su bili odgovorni za izgradnju autocesta?

Znaci sto se tice kompletne izgradnje sarajevske zaobilaznice, tu se ne mogu izvlaciti na pare, pare su vec godinama na racunima spremne za upotrebu.

Iskljuciv razlog zasto sarajevska zaobilaznica nije otvorena barem prije pet godina je zbog korupcije u SDA, SDP, i SBIH!

Iskljuciv razlog zasto tunel "Vijenac" ce biti dobrano kasnije otvoren od predvidjenog i zasto ce FBIH izgubiti milione od naplate na dionicama koje se naslanjaju na taj tunel je zbog korupcije u SDA, SDP, i SBIH!

Moze se sa velikom sigurnoscu tvrditi da su kadrovi tih stranaka bili potplaceni (da li lijecenjem u Ljubljani ili ne, ne znam), da daju poslove maltene bankrotiranim slovenackim firmama, gdje da je svako samo prosurfao na netu, mogao je saznati da su slovenacki SCT i Primorje u pred-bankrotnom stanju kad su im halfovi SDA, SDP i SBIH davali poslove na kapitalnim projektima od iznimne vaznosti u Bosni.

To samo tako moze uraditi budala ili izrazito potplacen i korumpiran covjek. Tu nema nikakvog opravdanja, a pogotovo ne za lovu. Danas je jedan od najodgovornijih za to, ministar predlozen od strane SDA.
madner

#799 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by madner »

Kakva je tu uloga SDPa?
tec

#800 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Diox wrote:
Cjelokupni iznos sredstava za sarajevsku zaobilaznicu je legao na racune vlade FBIH negdje krajem vladavine alijanse za promijene, sto znaci, sad se vec trebao stavljati novi asfalt, jer bi se stari trebao obnoviti.
Malo smanji dogadaj i nemoj prosipati takve gluposti. Nikakve pare ne legnu (niti su legle) na nikakav racun Fbih nego kredit je opravdan i suma je isplacena izvodacu (odabranom i opravdanom poslje medunarodnog tendera) radova kada je utvrdeno da je uradio odredene poslove i poslje odobrenja nadzora projekta. Te carsiske gluposti su stvarno stara prica KREDITI nisu GRANTOVI ni Humanitarna pomoc sa kojom se moze igrati o ciframa uplacenim i stvarnim ciframa koje dodu karjnjem korisniku. Pa prestani ih prosipati. Ne postoji Banka na svijetu koja ce ti dati na raspolaganje milione eura sa 1% kamata i 3-5 godina grace perioda da radis kako hoces.

1. Aliansa za promjenu je pala 2002 a zadnja dva djela kredita za Sarajevsku zaobilaznicu su odobrena 21/04/2004 http://212.27.125.205/Operations/PS_Pro ... P_INR=1091Opec (ofid.org) i 16/11/2004 http://www.ebrd.com/english/pages/proje ... 1788.shtmlEBRD
2. oba dva kredita su potpisani pocetkom 2005 nakon cega je objavljen tender za projektnu dokumentaciju Inocsa Ingeneria S.L. pravila dvije godine. Ostalo manje vise je sve poznato.
3. Grace period je poceo kada je povucena prva suma za radove odnosno 10/2007.
4. SDP nije umjesan u niti jedan dio ovog projekta sve dok nije dosao na vlas pocetkom prosle godine 04/2011.
Ove ostale tvoje tvrdnje su kao i sve ostalo pune rupa i neistina jer tvoje znanje se svodi na rekla/kazala na carsiji.
Ocigledno tebi nije jasno da se nemogu ukrasti pare kredita ako on nije naplacen do uradenih poslova.
Naj veci skandali na Sarajevskoj zaobilaznici se odnose na nesposobnost localnih vlast i kantona da rijese Eksproprijaciju na koridoru. I naravno nesposobnost jp Cesta fbih da prvo prekine ugovor sa sct pa onda raspise novi tender.
Sct na sarajevskoj zaobilaznici za tender i prve dvije i po godine rada bio likvidna firma u dobrom stajanju sa inostranim bankama. Takoder i kod izbora na tunel vijenac. Odabir Sct nazalost (tako isto primorije) je odgovorne ebrd jer su kvalifikacije za pristup bile takve da je sct imao pozitivan bilance u prijasnim godinama a ne tekuce stanje. Dodatno u isto vrijeme je sct bio odabran na 6 drugih tendera tih istih banaka u razlicitim zemljama.

Jedina pozitivna stvar koja je dobivena sa ovim je da te iste banke ne dozvoljavaju da se otpocnu tender sa njihovim kreditima bez da postoji mogucnost dobivanja gradvinske dozvole odnosno okoncanja eksproprijacije (dogovora ili predato na sud za nagodbu).

Napomena: Na kraju se ispostavilo da na loto 1 eksproprijacija je okoncana tek krajem prosle godine. Tako da je lot 1 bio gradjen 3 godine bez svih neophodnih dozvola.
I dodatno Jp ceste je naplatila 5,5 mil eura garancije za propast Sct, koje je otislo pokriti ne naplacene sume i zaduzenja a jp autoceste je naplatila skoro 13 mil eura za tunel vijenac koje vise nego dovoljno pokriva dodatne troskove i kasnjenje istog.
Post Reply