dobro ne treba tako grubo ih poistovjecivati sa genocidasima ali im zasigurno treba dati titulu razaraca Bosne i velikog neprijatelja Bosne. oni sto su uradili, a i sto dan danas rade ne bilo samu u interesu neprijatelja BosneOpetja033 wrote:Neka ti je na cast ovo poistovjecivanje SDA sa HDZ-om i SDS-om, poredis stranku koja je pocinila genocid nad Bosnjacima sa ljudima koji su stali u odbranu drzave i bili jedni od organizatora otpora. Ideoloska mrznja cesto nema granice, ali ti si je postavio na sasvim novi nivo. Sa ovim komentarom pljujes po clanovima i simpatizerima ove stranke koji su dali zivote za Bosnu i Hercegovinu, na sve sehide koji su bili clanovi ili simpatizeri stranke. Ne samo to, nego sve te sehide i poginule borce poistovjecujes sa cetnicima i ustasama. Ovo vise govori o tome sta tebi sve moze stati u obraz a manje o SDA.heckler wrote:Ja ne znam sta vise SDA treba da uradi da je ljudi vide kao ono sto jesu. Pa 20 godina samo sto sami sebi nisu kokardu i U nacrtali na celo da se bolje istaknu a raja i dalje misli da ima nesto bosansko u njima. SDA-HDZ-SDS je dio istok tkiva, istog bica. Neprijatelji ove zemlje gori i od HDZ ai SDSa jer uspjevaju jos nekim oci zamazati pricom da su za Bosnu a drze se sporazuma o podjeli koji su davno potpisali kao najsvetijeg od svih svetih dokumenata.
I reci mi molim te, koji je to sporazum o podjeli potpisala SDA?
Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
- ljiljan89
#776 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
- Opetja033
#777 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Naravno da jesu. Obrati malo paznju sta sam napisao: "jedni od organizatora otpora". Niti zelim da uvecam znacaj SDA po tom pitanju, niti zelim da umanjim znacaj ostalih.shuma.ispod.pazuha wrote:bgm su i članovi SDP-a stali u odbranu države i bili organizatori otporaOpetja033 wrote:stali u odbranu drzave i bili jedni od organizatora otporaheckler wrote:Ja ne znam sta vise SDA treba da uradi da je ljudi vide kao ono sto jesu. Pa 20 godina samo sto sami sebi nisu kokardu i U nacrtali na celo da se bolje istaknu a raja i dalje misli da ima nesto bosansko u njima. SDA-HDZ-SDS je dio istok tkiva, istog bica. Neprijatelji ove zemlje gori i od HDZ ai SDSa jer uspjevaju jos nekim oci zamazati pricom da su za Bosnu a drze se sporazuma o podjeli koji su davno potpisali kao najsvetijeg od svih svetih dokumenata.
- heckler
#778 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
-
Nass
#779 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
@Opetja
Mostar se brani tako sto se treba podijeliti na hrvatski i bosnjacki dio? To je kao kad bi rekao da se pacijent lijeci tako da ga se ubije. Da li onda zagovaras i tezu da bi se cijela Fedaracija trebala podijeliti na isti nacin iz istih razloga?
Mostar se brani tako sto se treba podijeliti na hrvatski i bosnjacki dio? To je kao kad bi rekao da se pacijent lijeci tako da ga se ubije. Da li onda zagovaras i tezu da bi se cijela Fedaracija trebala podijeliti na isti nacin iz istih razloga?
Last edited by Nass on 12/03/2012 18:36, edited 1 time in total.
- Opetja033
#780 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Nepobitna je cinjenica da je ta stranka jedna od organizatora otpora.heckler wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
Mojne meni pricati o zaslugama SDA u odbrani drzave roknuce me hercika od smijeha.
![]()
![]()
Tu pricu ostavi za nekoga kome mozes prodati muda za bubrege.
![]()
Ali eto, ostavimo to po strani:
kako komentarises to da ljude koji su bili clanovi i simpatizeri te stranke a koji su dali svoje zivote za odbranu ove zemlje (a bilo je mnogo takvih) stavljas u istu ravan sa cetnicima koji su izvrsili genocid u Srebrenici? Naravno, pokusao si hinjski preskociti taj dio gdje sehide poredis sa ljudima koji su pucali na djecu ovog grada, koji su klali, palili, ubijali, rusili? Kako to objasnjavas?
I naravno, takodje si hinjski preskocio odgovor na moje pitanje o tome koji je dogovor o podjeli BiH SDA potpisala i kada?
Zasto ne komentarises cinjenicu da ste VI (SDP) servirali HDZ-u Mostar kao na pladnju nakon zadnjih lokalnih izbora?
I ti ces mi o mudima za bubrege. Sram te bilo.
- heckler
#781 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Koji MI? Ja sam prvi SDP popljuvao zbog poteza u Mostaru.Opetja033 wrote:Nepobitna je cinjenica da je ta stranka jedna od organizatora otpora.heckler wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
Mojne meni pricati o zaslugama SDA u odbrani drzave roknuce me hercika od smijeha.
![]()
![]()
Tu pricu ostavi za nekoga kome mozes prodati muda za bubrege.
![]()
Ali eto, ostavimo to po strani:
kako komentarises to da ljude koji su bili clanovi i simpatizeri te stranke a koji su dali svoje zivote za odbranu ove zemlje (a bilo je mnogo takvih) stavljas u istu ravan sa cetnicima koji su izvrsili genocid u Srebrenici? Naravno, pokusao si hinjski preskociti taj dio gdje sehide poredis sa ljudima koji su pucali na djecu ovog grada, koji su klali, palili, ubijali, rusili? Kako to objasnjavas?
I naravno, takodje si hinjski preskocio odgovor na moje pitanje o tome koji je dogovor o podjeli BiH SDA potpisala i kada?
Zasto ne komentarises cinjenicu da ste VI (SDP) servirali HDZ-u Mostar kao na pladnju nakon zadnjih lokalnih izbora?
I ti ces mi o mudima za bubrege. Sram te bilo.
Ako ko hinjski ovdje pokusava tezu da provuce to je ti koji stavljas znak jednakosti izmedju SDA i boraca u rovu i zrtava zlocina.Ta prica nije prolazila ni u ratu kamoli sad.
Sta ja sad ba treba tebi ovdje da pisem valjda neku listu SDA fula do sada ko da si sa marsa pao i ne vidis rezultate SDA talova sa cetnicima i ustasama.
Na kraju krajeva da skroz zaobidjemo rat pa samo gledamo poslijeratno doba, da je SDA stalo do Bosne do sada bi sva istocna Bosna imala SDA nacelnika. Za ovih 15 godina koliko "drze" Srebrenicu su mogli naci nacelnika koji ce zivjeti u toj istoj Srebrenici a ne dolaziti na posao iz Tuzle ili Vogosce (!?!?!) Do sada bi i u Stocu, Zepcu, VItezu i Odzaku imali nacelnika. Ni jedna vlast u cetnitetu ne bi mogla biti formirana bez Bosnjaka. A u Parlamentarnoj Skupstini BiH bi sjedilo potrebih 1/3 delegata Bosnjaka iz cetniteta da bi entietski veto bio nepoznat pojam.
A o pljacki da ne pocinjem...
Ti meni o SDA pricas
Pljuc.,
- heckler
#782 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
I da, to oko potpisivanja, ne znam samo koji sporazum da ti prvi izlistam jer je rahmetli Mandarin potpisivao i salvetu kad mu je konobar stavi pred njusku a kamoli kakav sporazum. Ima li sta da mandarin nije potpisao odmah i na prvu? Sjeme mu se zatrlo.
Sto jedan kolega upita kad je cuo da je junior pobjedio na izborima "ima li Bakir musko dijete".
Ima ... onako da se zna ...
Sto jedan kolega upita kad je cuo da je junior pobjedio na izborima "ima li Bakir musko dijete".
Ima ... onako da se zna ...
- Skijaš
#783 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
SDA je aktivno sabotirala napore SDP-a da se i na državnom nivou nametne kao multietnička stranka. Ustvari Tihić, a nisam vidio da se neko u SDA bunio zbog te Tihićeve izdaje. Njegova navika da se kolač dijeli po ustaljenom šablonu odgovara samo toj oligarhiji jer oni u izlazu iz krize i u stabilizaciji vide svoj kraj, svoj nestanak jer neće imati više čime da plaše narod. Zato im je SDP smetao i zato je SDA štetna. Kada su ekstremno zeleni u toj stranci kritikovali Tihića jer je ušao u koaliciju sa SDP-om (SDS, onaj glavonja Dodik i Čović im nisu problem, ali SDP jeste), Tihić je objasnio da je to uradio jer bi odlaskom u opoziciju SDA kadrovi izgubili 3000 pozicija. To je njegov motiv, uhljebljenja. SDA treba demontirati a njene dijelove baciti gladnim kerovima, da niko tu nakazu više ne može ponovo sastaviti.Opetja033 wrote:Neka ti je na cast ovo poistovjecivanje SDA sa HDZ-om i SDS-om, poredis stranku koja je pocinila genocid nad Bosnjacima sa ljudima koji su stali u odbranu drzave i bili jedni od organizatora otpora.heckler wrote:Ja ne znam sta vise SDA treba da uradi da je ljudi vide kao ono sto jesu. Pa 20 godina samo sto sami sebi nisu kokardu i U nacrtali na celo da se bolje istaknu a raja i dalje misli da ima nesto bosansko u njima. SDA-HDZ-SDS je dio istok tkiva, istog bica. Neprijatelji ove zemlje gori i od HDZ ai SDSa jer uspjevaju jos nekim oci zamazati pricom da su za Bosnu a drze se sporazuma o podjeli koji su davno potpisali kao najsvetijeg od svih svetih dokumenata.
- Opetja033
#784 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Opet dolazi do izrazaja licemjernost SDP-ovaca ovdje. A nije problem u tome sto se ekstremna ljevica u SDP-u bunila radi koalicije sa SDA a ne smeta im koaliranje sa HDZ-om, SNSD-om pa i SDS-om ako to zatreba? I daj mi molim te link za tu Tihicevu izjavu. Dakle, ne presipaj iz supljeg u prazno vec mi daj konkretnu izjavu. Ili mozda malkice lagis, izmisljas i petljas?Skijaš wrote:Kada su ekstremno zeleni u toj stranci kritikovali Tihića jer je ušao u koaliciju sa SDP-om (SDS, onaj glavonja Dodik i Čović im nisu problem, ali SDP jeste), Tihić je objasnio da je to uradio jer bi odlaskom u opoziciju SDA kadrovi izgubili 3000 pozicija. To je njegov motiv, uhljebljenja. SDA treba demontirati a njene dijelove baciti gladnim kerovima, da niko tu nakazu više ne može ponovo sastaviti.
Sto se tice tvojih mokrih snova po pitanju SDA - to ce ostati na tome. Ni u narednih 20 godina nece biti moguce formirati stabilnu vladu na drzavnom i entiteskom nivou bez SDA. A SDP ce u vlasti biti i proci. Naravno, tvoje zelje su u skladu sa jednoumljem i totalitarnim sistemom cije naslijedje njeguje SDP. Valjda ce te se i vi jednog dana probuditi i vidjeti da SDP vise nikome nista ne moze braniti i ukidati. Bolje da se to budjenje sto ranije desi jer ce te biti manje frustrirani stvarnoscu na terenu.
- Skijaš
#785 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
http://www.dnevnik.ba/novosti/bih/sulej ... -bez-poslaOpetja033 wrote:Opet dolazi do izrazaja licemjernost SDP-ovaca ovdje. A nije problem u tome sto se ekstremna ljevica u SDP-u bunila radi koalicije sa SDA a ne smeta im koaliranje sa HDZ-om,SNSD-om pa i SDS-om ako to zatreba? I daj mi molim te link za tu Tihicevu izjavu. Dakle, ne presipaj iz supljeg u prazno vec mi daj konkretnu izjavu. Ili mozda malkice lagis, izmisljas i petljas?Skijaš wrote:Kada su ekstremno zeleni u toj stranci kritikovali Tihića jer je ušao u koaliciju sa SDP-om (SDS, onaj glavonja Dodik i Čović im nisu problem, ali SDP jeste), Tihić je objasnio da je to uradio jer bi odlaskom u opoziciju SDA kadrovi izgubili 3000 pozicija. To je njegov motiv, uhljebljenja. SDA treba demontirati a njene dijelove baciti gladnim kerovima, da niko tu nakazu više ne može ponovo sastaviti.
Dosta nas se sjeća te nacionalističke idile kada su aktivisti SDA preko plakata SDP-SKBiH lijepili plakate savezničkog SDS-a. Ne čudi me to što stara ljubav zaborava nema. U svojoj vjeri, pod svojom zemljom.Sto se tice tvojih mokrih snova po pitanju SDA - to ce ostati na tome. Ni u narednih 20 godina nece biti moguce formirati stabilnu vladu na drzavnom i entiteskom nivou bez SDA. A SDP ce u vlasti biti i proci.
- Opetja033
#786 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
I ovo ti je adekvatan izvor? Informaciju koju prenose iz Dnevnog Avaza?Skijaš wrote:http://www.dnevnik.ba/novosti/bih/sulej ... -bez-poslaOpetja033 wrote:Opet dolazi do izrazaja licemjernost SDP-ovaca ovdje. A nije problem u tome sto se ekstremna ljevica u SDP-u bunila radi koalicije sa SDA a ne smeta im koaliranje sa HDZ-om,SNSD-om pa i SDS-om ako to zatreba? I daj mi molim te link za tu Tihicevu izjavu. Dakle, ne presipaj iz supljeg u prazno vec mi daj konkretnu izjavu. Ili mozda malkice lagis, izmisljas i petljas?Skijaš wrote:Kada su ekstremno zeleni u toj stranci kritikovali Tihića jer je ušao u koaliciju sa SDP-om (SDS, onaj glavonja Dodik i Čović im nisu problem, ali SDP jeste), Tihić je objasnio da je to uradio jer bi odlaskom u opoziciju SDA kadrovi izgubili 3000 pozicija. To je njegov motiv, uhljebljenja. SDA treba demontirati a njene dijelove baciti gladnim kerovima, da niko tu nakazu više ne može ponovo sastaviti.
Dosta nas se sjeća te nacionalističke idile kada su aktivisti SDA preko plakata SDP-SKBiH lijepili plakate savezničkog SDS-a. Ne čudi me to što stara ljubav zaborava nema. U svojoj vjeri, pod svojom zemljom.Sto se tice tvojih mokrih snova po pitanju SDA - to ce ostati na tome. Ni u narednih 20 godina nece biti moguce formirati stabilnu vladu na drzavnom i entiteskom nivou bez SDA. A SDP ce u vlasti biti i proci.
A ovo o ljepljenju plakata SDS-a od strane aktivista SDA je u istoj ravni kao laz Hecklera da je SDA potpisivala podjelu BiH. Argumenti su vam na zavidnom nivou, vi fakat ljude smatrate debilima koji ce popusiti ovakvo prodavanje muda za bubrege.
-
The 51st State
#787 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
vise je amko uradio za mostar zadnjih par godina nego svi "probosanski" politicari.
-
Nass
#788 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Opetja,
Ako si toliki patriot za BiH itd., kako to da onda podržavaš prijedlog Tihića da se Mostar ponovo podijeli u etničke općine, gdje se odmah za tim spominju kako bi to bio model za cijelu Federaciju (što bi bio logičan slijed događaja)? Zašto evo danas SDA sklapa predizborne koalicije sa HDZ-om s kojim istovremeno i dogovara dakle spomenute podjele, zasad na primjer Mostara?
Ako si toliki patriot za BiH itd., kako to da onda podržavaš prijedlog Tihića da se Mostar ponovo podijeli u etničke općine, gdje se odmah za tim spominju kako bi to bio model za cijelu Federaciju (što bi bio logičan slijed događaja)? Zašto evo danas SDA sklapa predizborne koalicije sa HDZ-om s kojim istovremeno i dogovara dakle spomenute podjele, zasad na primjer Mostara?
- Opetja033
#789 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Podrzavam bilo koji model kojim ce se sprijeciti majorizacija Bosnjaka u tom gradu. I prijedlog SDA nije vracanje na postratnu situaciju. Ovdje se jasno govori o tome da ce postojati jedna gradska uprava, jedan gradonacelnik, itd. Dakle Mostar bi imao ono sto danas ima Sarajevo.Nass wrote:Opetja,
Ako si toliki patriot za BiH itd., kako to da onda podržavaš prijedlog Tihića da se Mostar ponovo podijeli u etničke općine,
Jesam li ja nesto promasio ili vi opet izmisljate i nagadjate? Ko je spominjao Federaciju? Cinjenica je da u BiH imamo tri posebne opcine: Mostar, Brcko i Srebrenicu i da su te tri opcine (pogotovo Brcko i Mostar) mjesta gdje drzava BiH pada ili opstaje.gdje se odmah za tim spominju kako bi to bio model za cijelu Federaciju (što bi bio logičan slijed događaja)?
Kakve predizborne koalicije? O cemu ti pricas? O kakvim podjelama Mostara? Radi se o administrativnoj podjeli unutar grada po principu Sarajeva a ne o podjeli Mostara na Istocni i Zapadni. Na kraju krajeva, SDP je zadnja stranka koja ima pravo popovati o Mostaru jer ste ga upravo vi prodali (mozda cak i bukvalno) HDZ-u nakon posljednjih lokalnih izbora. Bitno je bilo samo da nacelnik Mostara ne bude iz SDA.Zašto evo danas SDA sklapa predizborne koalicije sa HDZ-om s kojim istovremeno i dogovara dakle spomenute podjele, zasad na primjer Mostara?
-
stokton
#790 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Ljudi moji da je do ovih TZV. probosanskih stranaka(SDA,SDP,zaBiH) Mostar bi već bio STOLNI grad. Ali je problem što se nešto pita i raja koja živi ovde i voli ovaj grad i ovu zemlju i neće je prodati zbog jeftinih političkih poena. Nama ovde neće ni Tihić ni Zlatko i ostale velike patriote odlučivat šta će biti sa nama, jer da smo se mi pustili da Sarajevo odlučuje sada nas ne bi ni bilo u Hercegovini.
Pod Sarajevo podrazumjevam naše velike vođe
Pod Sarajevo podrazumjevam naše velike vođe
-
Nass
#791 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Opetja,
Sarajevo nije podijeljeno na etničke općine. Kad bi se Mostar podijelio na multietničke općine, nitko ne bi sporio. Ali je problem što se predlaže podjela po etničkim granicama, iako bi kao fol iznad toga bila jedna gradska uprava, ali bi faktički grad bio etnički podijeljen iznutra putem općina. To nije rješenje, već je to legalizacija onoga što je u ratu napravljeno. To je model za neko buduće razgraničenje grada. Upravo zato je i OHR kritizirao i osudio takva rješenja.
Na ovaj način Tihić ide direktno na ruku Covicu. Ovdje se ne govori o SDP-u vec o SDA koja vec decenijama vlada ovim gradom zajedno sa HDZ-om i pusta da se stvari tako odvijaju i da se slucaj Mostara ne problematizira i ne rjesava na visim nivoima, vec se sada dogovaraju podjele grada kao neko "spasonosno rješenje". Naravno da se u Mostaru brani BiH, i ako se Mostar podijeli, to vuče za sobom i težnju da se i ostala područja Federacije riješe na sličan način (Bošnjaci ovamo, Hrvati tamo). Ako to poričeš kao logičan slijed događaja, onda imamo problem.
A to da SDA sklapa koalicije sa HDZ-om nisam izmislila ja, to je urađeno u posljednjih nekoliko dana. Također, Tihić zagovara da se uvede institut "legitimnih nacionalnih predstavnika" pri formiranju vlasti, čime se potpuno ruši bilo kakva naznaka građanskog principa u BiH i onemogućava da bilo koja multietnička stranka ikada više dobije budućnost da uopće participira u vlasti, a da ne govorimo da se takva zamisao ne može sprovesti bez neke podjele u državi ili u narodu.
Sarajevo nije podijeljeno na etničke općine. Kad bi se Mostar podijelio na multietničke općine, nitko ne bi sporio. Ali je problem što se predlaže podjela po etničkim granicama, iako bi kao fol iznad toga bila jedna gradska uprava, ali bi faktički grad bio etnički podijeljen iznutra putem općina. To nije rješenje, već je to legalizacija onoga što je u ratu napravljeno. To je model za neko buduće razgraničenje grada. Upravo zato je i OHR kritizirao i osudio takva rješenja.
Na ovaj način Tihić ide direktno na ruku Covicu. Ovdje se ne govori o SDP-u vec o SDA koja vec decenijama vlada ovim gradom zajedno sa HDZ-om i pusta da se stvari tako odvijaju i da se slucaj Mostara ne problematizira i ne rjesava na visim nivoima, vec se sada dogovaraju podjele grada kao neko "spasonosno rješenje". Naravno da se u Mostaru brani BiH, i ako se Mostar podijeli, to vuče za sobom i težnju da se i ostala područja Federacije riješe na sličan način (Bošnjaci ovamo, Hrvati tamo). Ako to poričeš kao logičan slijed događaja, onda imamo problem.
A to da SDA sklapa koalicije sa HDZ-om nisam izmislila ja, to je urađeno u posljednjih nekoliko dana. Također, Tihić zagovara da se uvede institut "legitimnih nacionalnih predstavnika" pri formiranju vlasti, čime se potpuno ruši bilo kakva naznaka građanskog principa u BiH i onemogućava da bilo koja multietnička stranka ikada više dobije budućnost da uopće participira u vlasti, a da ne govorimo da se takva zamisao ne može sprovesti bez neke podjele u državi ili u narodu.
-
Nass
#792 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
A majorizacija se ne rješava podjelama gradova i teritorija, već na druge načine. Kao prvo, mogu se pažljivije definirati izborne jedinice, zatim se treba sve u Mostaru što je podijeljeno (a sve je podijeljeno) početi spajati, te na koncu treba cijeli Mostar i Hecregovinu reintegrirati u BiH. Tada nece vise biti vazno ko je na vlasti u gradu Mostaru (je li neka hrvatska stranka, ili bosnjacka ili multinacionalna), jer politika stolnog grada vise ne bi imala kontekst. A ne dijeliti gradove....
-
Canton
#793 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Mostar treba da ima isti status i isto uredjenje kao i ostali gradovi/opstine... nista drugacije od Tuzle, Zenice itd..
20 godina smo se borili za ujedinjenje grada a danas neko predlaze nekakve opstine, izborne jedinice ili sl.
Mostar mora pripasti Mostarcima.
20 godina smo se borili za ujedinjenje grada a danas neko predlaze nekakve opstine, izborne jedinice ili sl.
-
Nass
#794 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
- asurbanipal
#795 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Misliš Hrvatima...Canton wrote:Mostar treba da ima isti status i isto uredjenje kao i ostali gradovi/opstine... nista drugacije od Tuzle, Zenice itd..
-
Canton
#796 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Ne, mislim Mostarcimaasurbanipal wrote:Misliš Hrvatima...Canton wrote:Mostar treba da ima isti status i isto uredjenje kao i ostali gradovi/opstine... nista drugacije od Tuzle, Zenice itd..
Zasto bi Mostar imao drugaciji status od Zenice, Tuzle itd?
Mislim da je vrijeme da se grad napokon ujedini
-
Nass
#797 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Mostar je dobio drugaciji status jos u Daytonu iz mnogo razloga. Dakle, to nije nesto sto se tek tako moze pomesti pod tepih i praviti se da nema ama bas nikakvog razloga da Mostar ne bude kao Zenica, Tuzla itd., koji nisu (bili) podijeljeni gradovi. Ali, da teznja treba biti da se Mostar ujedini i postane normalan grad, to stoji i prema tome se ide, ali ne na način da HDZ to zloupotrijebi za stvaranje stolnog grada, vec na nacin da Mostar odista bude normalan grad koji zadovoljava potrebe svih svojih zitelja jednako.
- Kemo BA
#798 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Zašto misliš da Zenica pripada Zenicanima,Tuzla Tuzlacima itd. i da ce Mostar pripasti Mostarcima.Možda u nekom drugom život,filmu, nazovi kako hoceš.Dok svi ne dođemo pameti oni ce samo pripadati istim vladarima a obican narod samo sitna raja.Jel to nešto bolje živi Zenicanin ili Tuzlak od Mostarca.Sve je to u 5 dkg da ne kažem 5KM. Ne kažem da trebamo ali ako se želi riješiti Covica i HDZ-eova pa oni su najmanji problem to se riješi jednostavnim bojkotom svog uvoza koji ide preko firmi iz tog dijela BiH,svih proizvoda i trgovackih lanaca i u 48 sati ce se promjeniti razmišljanja u glavama pojedinaca.Sa SDA je malo teže jer tamo gdje oni vladaju nema ni uvoza ni proizvodnje pa nemaš šta ni bojkotovati.Na kraju svi smo u g...... do zavrat a oni nam bacaju prašinu u oci i sve više postaju nedodirljivi.Upitajmo se koliko pripadamo cak i sami sebi,Canton wrote:Ne, mislim Mostarcimaasurbanipal wrote:Misliš Hrvatima...Canton wrote:Mostar treba da ima isti status i isto uredjenje kao i ostali gradovi/opstine... nista drugacije od Tuzle, Zenice itd..
Zasto bi Mostar imao drugaciji status od Zenice, Tuzle itd?
Mislim da je vrijeme da se grad napokon ujedini
-
Canton
#799 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Ali zato postoje slucajevi kao Mostar koji se i previse politiziraju. Zasto mislim da Zenica i Tuzla pripadaju njenim gradjanima? Pa zato sto oni prije svega biraju svog nacelnika na direktnim izborima zatim i sto su im sve institucija i javna preduzeca ujedinjeni i sto lako na izborima mogu promijeniti vlast koja im se ne svidja(ako zele) sto Mostarci ne mogu.Kemo BA wrote: Zašto misliš da Zenica pripada Zenicanima,Tuzla Tuzlacima itd. i da ce Mostar pripasti Mostarcima.Možda u nekom drugom život,filmu, nazovi kako hoceš.Dok svi ne dođemo pameti oni ce samo pripadati istim vladarima a obican narod samo sitna raja.Jel to nešto bolje živi Zenicanin ili Tuzlak od Mostarca.Sve je to u 5 dkg da ne kažem 5KM. Ne kažem da trebamo ali ako se želi riješiti Covica i HDZ-eova pa oni su najmanji problem to se riješi jednostavnim bojkotom svog uvoza koji ide preko firmi iz tog dijela BiH,svih proizvoda i trgovackih lanaca i u 48 sati ce se promjeniti razmišljanja u glavama pojedinaca.Sa SDA je malo teže jer tamo gdje oni vladaju nema ni uvoza ni proizvodnje pa nemaš šta ni bojkotovati.Na kraju svi smo u g...... do zavrat a oni nam bacaju prašinu u oci i sve više postaju nedodirljivi.
Mogu ovi na istocnoj strani promijeniti SDA ali se nista nece bitni promijeniti jer ce na drugoj strani ostati HDZ i obratno a znamo da se dole izbori vrse po kojekakvim izbornim jedinicama, gdje neki nemaju pravo glasa.
-
Canton
#800 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Pa hocemo li jos ostati na tom izvornom Daytonu ili cemo napredovati? Razloga vise nema, sto se vise bude gradilo zidova u mostaru pa bile to i izbrone jedinice on ce biti sve vise podjeljeniji.Nass wrote:Mostar je dobio drugaciji status jos u Daytonu iz mnogo razloga. Dakle, to nije nesto sto se tek tako moze pomesti pod tepih i praviti se da nema ama bas nikakvog razloga da Mostar ne bude kao Zenica, Tuzla itd., koji nisu (bili) podijeljeni gradovi. Ali, da teznja treba biti da se Mostar ujedini i postane normalan grad, to stoji i prema tome se ide, ali ne na način da HDZ to zloupotrijebi za stvaranje stolnog grada, vec na nacin da Mostar odista bude normalan grad koji zadovoljava potrebe svih svojih zitelja jednako.
Mostar treba biti kao i ostale opstine. Cinjenica jeste da su Hrvati danas vecina u tom gradu, al Boze moj,
bili su prije deset godina i u Jajcu, a danas nisu itd..
Nije to bitno. Bitno je za grad i gradjane da moze normalno funkcionirati i da gradjani biraju nacelnika kog zele a ne koga im namecu polticke stranke