Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post Reply
Nekako s proljeća

#776 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Nekako s proljeća »

Sasvim logičan potez vlasnika materijala. Čkapi.
Nekako s proljeća

#777 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

4 Februar 1994
Image

Uploaded with ImageShack.us
Sarajevo Doctor Ognjen Gajic carries wounded 10-year-old boy, Sabahudin Ljusan, through the emergency room at Kosevo Hospital in Sarajevo, Friday, Feb. 4, 1994. The boy was one of 17 people wounded when two Serbian shells slammed into the Dobrinja suburb as people lined for food aid. Eight people were killed.
Nekako s proljeća

#778 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Image

Making her way through front-line trenches in Sarajevo's Dobrinja suburb, a woman hopes to avoid potential sniper fire from Bosnian Serb forces positioned nearby, Thursday, June 1, 1995. It was been announced that Britain and France will establish a rapid reaction strike force to protect U.N. peacekeeping soldiers in Bosnia.
smurf

#779 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by smurf »

Ih, ovo je vec napredak, covjeku su geleri maltene otkinuli obje noge, nas dvojica smo drzali farove iz auta, jedan skopcan na kamionski a jedan na obicni akumulator i Hadzir mu sve povezao i ustopao. Nakon par mjeseci covjek bez staka opet u uniformi ;-)
Seawolf

#780 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Seawolf »

Na današnji dan, prije 20 godine, u jutro u 05:30, počeo je napad na Aerodromsko naselje.

Sjetimo se danas svih civila i boraca Armije BiH, koji su na današnji dan i u danima koji su uslijedili, ubijeni i poginuli u Aerodromskom naselju, na Dobrinji I i u ostalim dijelovima Dobrinje.
Gentleman

#781 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Gentleman »

Nekako s proljeća wrote:Sasvim logičan potez vlasnika materijala. Čkapi.
:thumbup:

čkaPi na kvadrat :D
juzna_strana

#782 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by juzna_strana »

Sarajmen wrote:Image

Hvala za ovo Sarajmen.
Pok.Dragana Balinta i rahm.Ujkana Malagica sam licno poznavao,izgubili su zivote na Dobrinji I ,
cini mi se 21.06.. Zao mi je sto na ovom spisku nema Elvedina Hodzica koji je poginuo par dana ranije na
trgu kod bivseg kafica Tik-Tak. Imao je 22 godine i zivio je u ulici Zikice Spanca,danasnja V.Maglajlic..
Sjajni su to momci bili,hrabri i cestiti..
hamza_sa

#783 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by hamza_sa »

Sarajmen wrote:II-112
KVALIFIKACIJA DELA: Namerno ubijanje uhapšenika - ratnih zarobljenika
MESTO I VREME: Sarajevo, logor Sunce u naselju Dobrinja u komandi 5. motorizovane brigade tzv. Armije BiH, 18. juna 1992. godine izme đu 19.00 i 19.30 časova.
KRATAK OPIS: U jednoj prostoriji zatvora "Sunce" su se nalazila 33 zatvorena Srbina, kada je u tu prostoriju ušao Muharem Mezit čiji je brat Hilmo poginuo tih dana. On je pre rata u jednom saobraćajnom udesu usmrtio petoro ljudi u Nedžarićima i zbog toga je bio osuđen na višegodišnju kaznu zatvora. Međutim, već na početku rata je bio amnestiran i pristupio je snagama tzv. Armije BiH.
Muharem je počeo da puca po zatvorenicima. Međutim, pošto nije uspeo da usmrti svu 33, koliko ih je bilo u toj prostoriji, čuvari Mavrić Šefko i Dušica Nermin su preživelima pucali u glave da ne bi bilo svedoka.
Zatim su svi leševi spaljeni i zakopani u zajedničku jamu.
Muslimani su posle toga objavili da je Muharem Mezit ubijen snajperskim hicem, ali bi se iz ponašanja njegove majke dalo zaključiti da je on u životu.
Tom prilikom su, pored ostalih, ubijeni i:
1. Gašić Petar, od oca Antonija, rođen 24.07.1948. godine u Prnjavoru, i njegov sin,
2. Gašić Oliver, od oca Petra, rođen 20.09.1971. godine u Kovinu,
3. Pejović Momo, rođen 1950. godine u Sarajevu,
4. Sarić Nedeljko, koji je stanovao u Sarajevu u Ul. Franca Rozmana.
INDICIJE O IZVRŠIOCU:
1. Mezit Muharem,
2. Dušica Nermin, stražar u logoru "Sunce", sada komandir Vojne policije,
3. Mavrić Šefko stražar u logoru "Sunce".

DOKAZ: 508/95 i 806/95-22.
Za prvog boldiranog, ne znam kako je zavrsio, ali 100% znam da je iz svog stana snajperom pucao po gradjanima Dobrinje. Obzirom da smo se prije agresije druzili, pred pocetak iste nam se hvalio da posjeduje snajpersku pusku i da je bio negdje na obuci za upotrebu iste.

Za drugog boldiranog 100% neistina. Niti je imao kakve veze sa "Suncem", a ponajmanje je bio komandir Vojne policije.
Tea lana

#784 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Tea lana »

Imalo bi se podosta napisati na ovoj temi sto se tice napada na Aerodromsko naselje 17.06
Tea lana

#785 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Tea lana »

aBd uskoro kad sve bude stavljeno na papir ovdje prvo postavim,ima dosta nepoznatog o poznatim akterima kako onih koji su nastradali na bilo koji nacin 17.06 ali i onima koji su sa rafalima iz pusaka kao signalima izlazili iz opkoljenog naselja par dana prije napada a danas se setkaju i zive u njemu.
landlord

#786 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by landlord »

emillio estevez wrote:
Nekako s proljeća wrote:Image

fotografija srce p :sad: ara
Uh, imao ih je jos par koje su bile bas teske. Mene je ona pogodila sa onim covjekom sto lezi na skenderiji gdje ga je snajper pogodio. Isto kao ni ova nema ni krvi ni nista naoko strasno, a opet izaziva strasne emocije.
Repetitor

#787 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Repetitor »

@Sarajmen imas finog materijala izgleda u arhivi :)

Vremenom neke stvari isplivavaju na povrsinu,mada Šibalić Samir iz Otesa je bio i ostao momak 1/1 100% On je jedan od rijetkih koji su valjali u VP-u...
Bosanac27

#788 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Bosanac27 »

Da li neko mozda zna sta se desilo prilikom pokusaja izvlacenja tijela rahmetli Remzije Husica 17.06.1992.Da li su nasi upali u zasjedu ili nesto drugo?
Nekako s proljeća

#789 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

:)

Premalo postova imaš za sada...mislim da je na temi već bilo riječi o tome. Ili bar ti napiši koju riječ o tom događaju.
Tea lana

#790 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Tea lana »

Sto se tice Remzije prica se da su ga zaklali i sutali mu glavu,prica se.
Bosanac27

#791 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Bosanac27 »

Pa ono sto sam ja cuo jeste to da su nasi uspjeli da dodju do njegovog REMZIJINOG tijela,ali ne i da ga izvuku.Prema jednoj verziji u jednoj od garaza koja se nalazila blizu njih culi su cetnike koji su pokusavali da upale i ukradu neki auto,nasi su im prisli i pobili ih,ako se dobro sjecam ubili su trojicu ili cetvoricu.Medjutim,kada su krenuli da se povuku desila se eksplozija,neki kazu da su im cetnici bacili bombu a drugi da je nasem vojniku eksplodirala zolja koju je nosio na ledjima.Tih dana malo je falilo da i moj otac izgubi glavu u Aerodromskom naselju.Jako me zanima sta Karamazov zna o dogadjajima tog 17. juna ili neko drugi sa druge strane ako je bio tu tih dana.
Bosanac27

#792 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Bosanac27 »

@Nekako s proljeca

Bilo je rijeci o njegovoj pogibiji ali se ne sjecam da je iko pisao o pokusaju izvlacenja njegovog tijela.
Bosanac27

#793 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Bosanac27 »

@Tea Lana

Da li je tacno da je .kada su cetnici zauzeli naselje i zarobili civile,jedan nas balija cija je kcerka udata za nekog cetnika pomogao u prepoznavanju bosnjakinja koje su se pokusale sakriti medju srpkinjama od kojih su mnoge nazalost kasnije silovane u logoru?
Tea lana

#794 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Tea lana »

Bosanac 27
sto se tice pitanja koje mi postavljas,ne mogu sa sigurnoscu reci.Ali ti mogu reci kako je teklo odvajanje zena i djece u hangarima gdje smo svi mi skupa bili bez obzira na nacionalnost.Cetnici su znaci rekli da zene muslimanke sa djecom istupe,i izadju iz hangara,kasnije su legitimisali.Tako da mislim da se niko nije mogao sakriti i predstavljati za nekog drugog.A da je bilo komsija cetnika,kako da nije.A opet su nam komsije :twisted:
sto se tice silovanja ja sam bila 6 dana u logoru i koliko znam a znam da je njih par izmislilo kasnije da su silovane radi kojekavih dobiti,a tvrdim da silovanja nije bilo,ispitivanja jeste vise puta.
Tea lana

#795 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Tea lana »

Citam tamo na jednoj o tema spisak sehida Aerodromskog naselja a par njih je bukvalno izvuceno iz podruma dok su se sakrivali sa mamama zenama i djecom dok su ostali ginuli i ranjavani po ulici.
Zato i ne volim da se prisjecam,
Imam jedno pitanje gdje bi se mogao naci snimak dnevnika od 22.06.1992 treba mi hitno i jako ga dugo trazim.
Bosanac27

#796 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Bosanac27 »

@Tea Lana

Sto se tice Dobrinje i Aerodromskog naselja nema puno snimaka na youtubu.Hvala ti na odgovoru i pisi dalje,trebaju nam informacije iz prve ruke. :bih:
veljaca

#797 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by veljaca »

Tea lana wrote:Bosanac 27
sto se tice pitanja koje mi postavljas,ne mogu sa sigurnoscu reci.Ali ti mogu reci kako je teklo odvajanje zena i djece u hangarima gdje smo svi mi skupa bili bez obzira na nacionalnost.Cetnici su znaci rekli da zene muslimanke sa djecom istupe,i izadju iz hangara,kasnije su legitimisali.Tako da mislim da se niko nije mogao sakriti i predstavljati za nekog drugog.A da je bilo komsija cetnika,kako da nije.A opet su nam komsije :twisted:
sto se tice silovanja ja sam bila 6 dana u logoru i koliko znam a znam da je njih par izmislilo kasnije da su silovane radi kojekavih dobiti,a tvrdim da silovanja nije bilo,ispitivanja jeste vise puta.
I ja sam za vrijeme agresije bio na Dobrinji ..... pripadnik ARBiH ....

Jedna, DOBRONAMJERNA, kritika: ne mozes sa sigurnoscu tvrditi da nije bilo silovanja, kod tebe nije bilo, ali ti nisi bila kod toga svakog ispitivanja .... Ni ja ne mogu tvrditi sa sigurnoscu da je bilo - pa to i ne tvrdim .... Pravu istinu znaju samo oni koji su bili tamo i ispitivani, pa MOZDA ( a analizirajuci ostale slucajeve logora i zarobljenih postoji velika vjerovatnoca ) i bili silovani ...

Ovo je bilo DOBRONAMJERNO .....
Tea lana

#798 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Tea lana »

veljaca wrote:
Tea lana wrote:Bosanac 27
I ja sam za vrijeme agresije bio na Dobrinji ..... pripadnik ARBiH ....

Jedna, DOBRONAMJERNA, kritika: ne mozes sa sigurnoscu tvrditi da nije bilo silovanja, kod tebe nije bilo, ali ti nisi bila kod toga svakog ispitivanja .... Ni ja ne mogu tvrditi sa sigurnoscu da je bilo - pa to i ne tvrdim .... Pravu istinu znaju samo oni koji su bili tamo i ispitivani, pa MOZDA ( a analizirajuci ostale slucajeve logora i zarobljenih postoji velika vjerovatnoca ) i bili silovani ...

Ovo je bilo DOBRONAMJERNO .....
bila tamo ispitivana,u kontaktu sa skoro svima koji su prosli isto.Raspitajte se malo otidjite do Saveza logorasa na Kuli nije bilo silovanja zena iz Aerodromskog naselja sigurno,kasnije je bilo prica pojedinih logorasica nakon izvjesnog vremena da su kao silovane ali samo radi dobijanja odredjenih sredstava.
I ovo je bilo dobronamjerno.
Tea lana

#799 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Tea lana »

Sarajmen wrote:22 Juni 1992, Dobrinja
Image

An old woman gets a drink of water form a Bosnian fighter in the parliament building in Sarajevo after escaping from the besieged suburb Dobrinja, Monday, June 22, 1992. Some 100 refugees made it through to safety in the city, where Serb fighters are battling Muslim defenders with artillery, mortars and machine guns.

Sarajmen imas li slucajno jos ovih slika molim te veoma mi je vazno
Dozer

#800 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Dozer »

Da se malo vratimo na "mapiranje" :). Nemam zivaca citati sve redom, pa cu samo ovako uskociti i nadovezati se na prve stranice.

21.06. dodjose Vikicevi i zauzese linije na D1 i D4, a nakon toga je nastao opsti haos na ovom dijelu, u zonama 1,2, i 3, jer su na pravcima djelovanja (zute strelice) napravili totalnu pometnju. Vjerovatno, sudeci po onome na kakav su otpor naisli dan-dva ranije (nikakav), cetnici nisu ocekivali bilo kakvu vatrenu moc s nase strane, pa su se maksimalno opustili.
22.06., nakon izvidjanja linija, Vikicevi su poceli prvo sa daljinskim ciscenjem prethodno okupiranog dijela zgrada D1 i D4, a u narednim danima je dolazilo i do malo blizih borbi u kucama Ikica i Trapara.
Rezultat petodnevnog "ciscenja": 29.06. SRNA saopstava "da su u teskim borbama na Dobrinji imali 71 poginulog ili ranjenog borca, ali da nisu odstupili ni koraka, te su cak i oslobodili novi prostor vjekovne srpske zemlje." :D :D :D
S druge strane, istina je, kako to obicno biva kad je SRNA izvjestavala, ipak malo drugacija i preciznije bi bilo reci da cetnici jesu izgubili 71 borca, ali ni priblizno u "teskim borbama", jer se jednostavno nisu ni snasli, a vec ih je par destina lezalo po parkicima i ulicama izmedju zgrada, imali su i unisten jedan BVP (zolja), a na telefon (koji je tada jos radio) sami su se zalili i kukali kako "...ih je ostalo samo 11 od cijele cete i kako su svi bili iza zadnjih zgrada, jer nisu uopste shvatali sta, ko i odakle, gdje su cekali pojacanje...". :D

Ovako je izgledala Dobrinja 1 i 4, linijski raspored koji je uspostavljen nakon pada dijela D1, 20.06.92. Crvena linija je njihova, zuta nasa.

Image
Post Reply