Kvalifikacije za SP 2014

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked
odesveuhonduras
Location: Ne interesuje me vaše mišljenje o deklinaciji Edinovog prezimena. FaLa :)

#776 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by odesveuhonduras »

Nikad izjednačenije kvalifikacije u Južnoj Americi.... čak mislim da bi Argentinci imali velikih problema kvalificirati se da nije Brazil domaćin
ultima_palabra

#777 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by ultima_palabra »

Na početku sam predvidio prvi plasman Venecuele na SP u istoriji :D Mada hajd znaj... kod njih kvalifikacije traju 2 i po godine :-)
Zgec Lezda

#778 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by Zgec Lezda »

Neko kaze da cemo lahko sa Grckom i Slovackom. Ta Grcka je razbila Hrvate prije mjesec dole. Te Hrvate koji su igracki jaci od njih..ali Grci imaju neku ludu atmosveru u reprezentaciji..znaju da odigraju pakleno kad najvise treba. Protiv Slovaka pogotovo necemo lahko..
Ako uopste znas kako izvlacenje grupa funkcionise, onda u glavnom nismo mogli laksu grupu izvuc. Jel ti mozda mislis da je moguce da nam ovako grupa izgleda:

BiH
Lihtenstejn
San Marino
Malta
Luksemburg
Andora
Farska Ostrva

Svaka grupa mora imat neke jake ekipe, a od ovih nasih "jakih", nismo mogli bolje dobit od Grcke i Slovacke. Ako ne prodemo u ovoj grupi, onda mi jednostavno nismo ekipa za nikakvog prvenstva. Kvalitetniji smo od ovih ekipa u nasoj grupi ako se gleda po igracima, ja mislim da bi to svaki ekspert iz vecih fudbalskih zemalja potvrdio. Zato je sve ispod prvog mjesta razocarajuce.
Baudelaire

#779 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by Baudelaire »

ultima_palabra wrote:Na početku sam predvidio prvi plasman Venecuele na SP u istoriji :D Mada hajd znaj... kod njih kvalifikacije traju 2 i po godine :-)
Ja mislim da si dobro predvidio. Fakat su napredovali strašno, a ne igraju nešto ultradefanzivno da se ne mogu gledati. Neki dan su uz malo sreće mogli i Kolumbiju mlatnuti na strani. Inače, ubjedljivo najinteresantnije kvalifikacije su u Južnoj Americi. Samo se za Boliviju može sa sigurnošću reći da neće na Svjetsko, ostali svi imaju šanse. I kako god pogledam, koju god kombinaciju smislim, ostanu mi najmanje tri ekipe koje neće na Svjetsko a koje bi ga kvalitetom vjerovatno zaslužile. Doduše, nije ni čudo, kad od svih reprezentacija samo Venecuela nikad nije igrala na Svjetskom.
zakonpera

#780 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by zakonpera »

Po nasem mentalitetu sve cemo lahko. Pa ta Grcka je jedna od tezih protivnika sto se tice skupljanja bodova, prgavi su do bola..pa oni imaju svako veliko takmicenje iza sebe..preiskusne igrace..koji nisu tako zvucni ali kao tim su pakleni i reklo bi se tezi cak i od francuza, portugalaca, engleza kada je grupno takmicenje na prvo mjesto u pitanju..tesko prave kiks. I Grci i Slovaci imaju jace utakmice u nogama, vece iskustvo..sto nama najvise nedostaje a pogotovo u kljucnim utakmicama kada padnemo. Slovaci su tukli jednu Italiju, odigrali strasno dobro na svjetskom.To nama fali. Tesko ce biti na prvo mjesto i ovog puta.
palermo

#781 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by palermo »

zakonpera wrote:Po nasem mentalitetu sve cemo lahko. Pa ta Grcka je jedna od tezih protivnika sto se tice skupljanja bodova, prgavi su do bola..pa oni imaju svako veliko takmicenje iza sebe..preiskusne igrace..koji nisu tako zvucni ali kao tim su pakleni i reklo bi se tezi cak i od francuza, portugalaca, engleza kada je grupno takmicenje na prvo mjesto u pitanju..tesko prave kiks. I Grci i Slovaci imaju jace utakmice u nogama, vece iskustvo..sto nama najvise nedostaje a pogotovo u kljucnim utakmicama kada padnemo. Slovaci su tukli jednu Italiju, odigrali strasno dobro na svjetskom.To nama fali. Tesko ce biti na prvo mjesto i ovog puta.
Naprotvi, i Grci i Slovaci su ekipe koje znaju napraviti kiks sa slabijima od sebe. Upravo u toj činjenic i leži naša najveća šansa, poznato je da smo mi svjetski prvaci u igranju sa slabijima od sebe.

Bitno je samo da se u početku ne napravi zajeb.
zakonpera

#782 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by zakonpera »

palermo wrote:
zakonpera wrote:Po nasem mentalitetu sve cemo lahko. Pa ta Grcka je jedna od tezih protivnika sto se tice skupljanja bodova, prgavi su do bola..pa oni imaju svako veliko takmicenje iza sebe..preiskusne igrace..koji nisu tako zvucni ali kao tim su pakleni i reklo bi se tezi cak i od francuza, portugalaca, engleza kada je grupno takmicenje na prvo mjesto u pitanju..tesko prave kiks. I Grci i Slovaci imaju jace utakmice u nogama, vece iskustvo..sto nama najvise nedostaje a pogotovo u kljucnim utakmicama kada padnemo. Slovaci su tukli jednu Italiju, odigrali strasno dobro na svjetskom.To nama fali. Tesko ce biti na prvo mjesto i ovog puta.
Naprotvi, i Grci i Slovaci su ekipe koje znaju napraviti kiks sa slabijima od sebe. Upravo u toj činjenic i leži naša najveća šansa, poznato je da smo mi svjetski prvaci u igranju sa slabijima od sebe.

Bitno je samo da se u početku ne napravi zajeb.
Ali na veliko takmicenje se ne ide rasturanjem malih vec treba skinut skalp velikim repkama. Slovaci su u ovim kvalif. dobili ruse u gostima, Talijane na svjetskom..Grci ove kvalifikacije su prejako odigrali, stabilno, standardno bez oscilacija osim remija sa Gruzijom..sve su odradili korektno. Ako hocemo izravno bez ovih muka oko baraza moramo ih tuci ovdje a tamo bar remi izvuci..slovake isto tako. Mada sa slovacima ce se lakse..znaju doduse da kiksaju ali redovno iznenade velike ekipe. Bilo bi idealno da skinu skalp i Grcima.
shalla

#783 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by shalla »

Kao što napisah u drugoj temi:

Zbiti redove, pojačati konkurenciju sa još 3-4 imena i idemo aBd napasti prvo mjesto u sljedećim kvalifikacijama. Da me neko pogrešno ne shvati, daleko smo mi od favorita u toj grupi jer imamo nominalno dvije ekipe jače od nas, ali ruku na srce, ako u ovoj grupi nemamo realne osnove da napadnemo to prvo mjesto onda jbg...

Neko je napisao dobro danas, nama svaka tekma u kvalifikacijama mora biti kao baraž jer jedino sa takvim pristupom možemo do konačnog cilja, nisam siguran da bi naši igrači psihički podnijeli još jedan baraž, pa čak i kad bi nas zapala slabija ekipa...
perfect_guy

#784 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by perfect_guy »

shalla wrote:Kao što napisah u drugoj temi:

Zbiti redove, pojačati konkurenciju sa još 3-4 imena i idemo aBd napasti prvo mjesto u sljedećim kvalifikacijama. Da me neko pogrešno ne shvati, daleko smo mi od favorita u toj grupi jer imamo nominalno dvije ekipe jače od nas, ali ruku na srce, ako u ovoj grupi nemamo realne osnove da napadnemo to prvo mjesto onda jbg...

Neko je napisao dobro danas, nama svaka tekma u kvalifikacijama mora biti kao baraž jer jedino sa takvim pristupom možemo do konačnog cilja, nisam siguran da bi naši igrači psihički podnijeli još jedan baraž, pa čak i kad bi nas zapala slabija ekipa...
a ta nova imena nam trebaju pozadi. Rahimić sa svojih 35 teško da će i dočekati septembar u reprezentaciji, Spahić i Papac sa 31-32 godine moraju postupno u igru uvoditi nasljednike (ako Pape uspije naći nekoga)
JohnnyS.

#785 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by JohnnyS. »

interesuje me kada pocinju kvalifikacije ili ce se i to odrediti kad i raspored utakmica?
da li pocinju prije ili poslije eura u P i U?
Frooteky

#786 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by Frooteky »

JohnnyS. wrote:interesuje me kada pocinju kvalifikacije ili ce se i to odrediti kad i raspored utakmica?
Za vrijeme :-) cuj pitanja, naravno poslije
roboth

#787 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by roboth »

ko ce cekat 10 mjeseci da pocnu kvalifikacije :D
Baudelaire

#788 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by Baudelaire »

JohnnyS. wrote:interesuje me kada pocinju kvalifikacije ili ce se i to odrediti kad i raspored utakmica?

Ne znaš ni kad su kvalifikacije, ali si našao za shodno Sušića pljuvati. Nevjerovatno :-)
missko

#789 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by missko »

Sad mi pade na pamet Osimova izvala da smo od pocetka trebali pucat na prvo mjesto.
Mislim da nas je to poslije Francuske i prve tekme protiv Portugala i kostalo ovog belaja sinoc. Umjesto da smo glummili sjebane papke koji nisu kuci mogli gola dat i idu na gostovanje jednom strasnom Portugalu, mi se kurcili sa 0-0 i javno prijetili i upozoravali Portugalce da se ne opustaju jos nije nista gotovo, tako da smo ih time mal te ne dodatno mobilizirali i aktivirali amoje je misljenje da ih jedino ako nas podcijene mozemo dobiti, ali bilo pa proslo. Sljedece kvalifikacije bih molio da interno pucaju na prvo mjesto a javno uzmu ulogu autsajdera pa kako nam Bog da.
perfect_guy

#790 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by perfect_guy »

odavno poznato da kreću u seprembru
Baudelaire

#791 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by Baudelaire »

missko wrote:Sad mi pade na pamet Osimova izvala da smo od pocetka trebali pucat na prvo mjesto.
Mislim da nas je to poslije Francuske i prve tekme protiv Portugala i kostalo ovog belaja sinoc. Umjesto da smo glummili sjebane papke koji nisu kuci mogli gola dat i idu na gostovanje jednom strasnom Portugalu, mi se kurcili sa 0-0 i javno prijetili i upozoravali Portugalce da se ne opustaju jos nije nista gotovo, tako da smo ih time mal te ne dodatno mobilizirali i aktivirali amoje je misljenje da ih jedino ako nas podcijene mozemo dobiti, ali bilo pa proslo. Sljedece kvalifikacije bih molio da interno pucaju na prvo mjesto a javno uzmu ulogu autsajdera pa kako nam Bog da.
:thumbup: Ne bih krivio samo Osima, nego generalno, cjelokupnu javnost koja postavlja ciljeve na nenormalan nivo. Pogledati gdje su reprezentacije liga koje su na nivou naše, pa kad to uradimo, shvatit ćemo da je ovo što trenutno imamo maksimum maksimuma.
bulevarmostar

#792 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by bulevarmostar »

U petak je sastanak gdje bi se trebali selektori dogovoriti za raspored utakmica.

The match schedule will be determined at a meeting in Bratislava, Slovakia on Friday, 18 November 2011.[2]

Skinuto sa http://en.wikipedia.org/wiki/2014_FIFA_ ... FA_Group_G

Ja bih licno poceo sa laksim, ostavio Grcku i Slovacku za 2013. Mozda ugostit Slovake. Imam osjecaj da ce oni kiksat protiv manjih ekipa i da ce s nama biti pod pritiskom ako ih ostavimo za 2013.
JohnnyS.

#793 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by JohnnyS. »

Baudelaire wrote:

Ne znaš ni kad su kvalifikacije, ali si našao za shodno Sušića pljuvati. Nevjerovatno :-)
:D bas maloprije pricam o temi kvalifikacija i ubjeduju me da bi ce jedno kolo biti prije eura, nije logicno ali kad te ubjedjuju onda sa i sam zapitas :D

a safet naravno da treba da ide upravo ovako :run:
:thumbup:
Baudelaire

#794 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by Baudelaire »

Vidiš da pojma nemaš. Nervira me kad neko počne pratiti reprezentaciju intenzivno pred najbitnije utakmice, i kad izgubimo, onda zna sve, i selektor mu je najgori. To se tako ne radi. Nisi nigdje obrazložio koji su razlozi što Safet treba da ide, niti ko bi ga to dostojno mogao zamijeniti. Pretpostavljam da ne znaš ni kolika je Safetu plata.
alica.k

#795 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by alica.k »

Baudelaire wrote:Vidiš da pojma nemaš. Nervira me kad neko počne pratiti reprezentaciju intenzivno pred najbitnije utakmice, i kad izgubimo, onda zna sve, i selektor mu je najgori. To se tako ne radi. Nisi nigdje obrazložio koji su razlozi što Safet treba da ide, niti ko bi ga to dostojno mogao zamijeniti. Pretpostavljam da ne znaš ni kolika je Safetu plata.
to su takozvani sezonski navijaci.
JohnnyS.

#796 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by JohnnyS. »

Baudelaire wrote:Vidiš da pojma nemaš. Nervira me kad neko počne pratiti reprezentaciju intenzivno pred najbitnije utakmice, i kad izgubimo, onda zna sve, i selektor mu je najgori. To se tako ne radi. Nisi nigdje obrazložio koji su razlozi što Safet treba da ide, niti ko bi ga to dostojno mogao zamijeniti. Pretpostavljam da ne znaš ni kolika je Safetu plata.
ne znam zasto bih trebao znati koliko je safetu plata!
kad safet uspije objasniti zasto je uveo besica!! u igru i to objasnjenje bude imalo ikakvog smisla onda cu biti za to da ostane. :-)
Baudelaire

#797 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by Baudelaire »

Pa eto, ovdje 95% ljudi koji diskutuju znaju takve informacije, a ta informacija je itekako bitna. A ti bi uveo Ibiševića, a ne Bešića jel? I nemam namjeru dalje raspravljati, očigledno pratiš reprezentaciju samo kad dođu završne utakmice. Zdravo, i iduće kvalifikacije prati od samog početka moj Johnny, pa možda nešto i naučiš o našoj reprezentaciji.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#798 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by -LIBERO- »

JohnnyS. wrote:
ne znam zasto bih trebao znati koliko je safetu plata!
kad safet uspije objasniti zasto je uveo besica!! u igru i to objasnjenje bude imalo ikakvog smisla onda cu biti za to da ostane. :-)
Mozda zato sto je ostao bez Lulica??

Nisi razmislio o tome..???
East_side

#799 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by East_side »

:-) :-) :-)

valja se sad psihički prešaltavat i na ovo...

Istina je da, kada se gleda po jakosnim šeširima i kakve su nas sve ekipe mogle zapasti, (vjerovatno) nismo mogli dobiti lakšu grupu.

Iz prvog šešira Grčka. Poznavajući naš mentalitet i (uglavnom) nedostatak daMu protiv velikih ekipa, sa psihološkog aspekta ih ne bismo trebali precijeniti - kao recimo Francuze na Koševu, niti podcijeniti - kao Rumune u Bukureštu. Mislim da je moguće protiv njih napraviti jedan racionalan psihološki pristup.

Ne kažem da je Grčka "mala" ekipa. Naprotiv, oni su uvijek i SVIMA neugodan protivnik i to se zna. Ali realno gledajući, nisu toliko sad zvučno ni zastrašujuće ime, niti imaju neke prepoznatjive "ikone"- ubojite pojedince poput recimo Španije, Francuske, Portugala...

Dobro je i to što imamo jedno friško iskustvo protiv njih od prije 3 mjeseca. Jesu neugodan i lukav protivnik, što su i tada pokazali - mi ih izdominirali posjedom, šutevima i kornerima a oni nam nakon SAMO JEDNE kontre zamalo dali gol i riješili utakmicu. To je ta njihova igra, radije čekaju neku grešku ili rupu u protivničkoj odbrani nego što će sami pokušati stvoriti taj višak nekom svojom kombinatorikom. Naravno, priateljska utakmica nije neko mjerilo i u kvalifikacijama svakako s njima trebamo igrati uz mnogo, mnogo ozbiljniji i mudriji pristup jer oni svojom "hinjskom" igrom mogu srušiti nade i mnogo većim repkama od naše. :roll: Izuzetno im je naglašen timski duh, pogotovo u fazi odbrane gdje doslovno GRIZU, što posebno dolazi do izražaja kada igraju protiv jačih ili ekipa sličnog kvaliteta. Po meni, kada se već svi "igramo selektora" :oops: mislim da bi bilo najpametnije (u obje tekme) upotrijebiti upravo njihov recept! Prepustiti im inicijativu, (naravno ne onako indolentno kao Hrvatska) "izvući ih" malo i onda im ga nekako složit' kada se najmanje nadaju. :D

Navaliti protiv njih "grlom u jagode" se definitivno ne isplati, pogotovo što oni kao rijetko koja druga reprezentacija imaju adekvatan odgovor na takvu igru. 8-9 igrača je uvijek iza lopte, i Brazil bi se namučio da probije taj njihov blok...

Sve u svemu, mislim da imamo sasvim dovoljno kvaliteta da se (barem) ravnopravno nosimo sa njima. :thumbup:

Drugi šešir - Slovačka. Selekcija koja je dospjela do ovog šešira ponajviše zahvaljujući osvajanjem prvog mjesta u grupi u kvalifikacijama za SP u JAR. Prije toga su, čini mi se, u dva navrata igrali baraž i neslavno završili. Tipičan primjer jedne "instant" selekcije koja iznenada bljesne i onda opet padne. U ovim kvalifikacijama su doživjeli, barem za mene, jedan neočekivan pad, pogotovo nakon onako blistavog izdanja na Svjetskom prvenstvu. U prošlim kvalifikacijama su imali i poprilično laganu grupu, sačinjenu od tzv. "nerealnih nosilaca" - Poljske i Češke, koje su se tada "ni krive ni dužne" našle u 1. i 2. jakosnom šeširu zahvaljujući prethodnim ciklusima. Međutim, "na terenu" se ipak ispostavilo da ove selekcije nikako ne opravdavaju šešire iz kojih dolaze i da su u DRASTIČNOM padu zbog smjene generacija. To potvrđuje i činjenica da je Slovenija tada osvojila drugo mjesto u ovoj grupi.

Eh sada, kada ponovo pogledam ovaj pasus, sve mi nekako izgleda da se mi sada nalazimo u sličnoj situaciji kao Slovačka prije dvije godine. :) Naravno, sve je ovo "na papiru" i ostaje tek da vidimo...

Dobili smo ih u prijateljskoj utakmici 2-3 u Bratislavi i koliko god da je to za nas ohrabrujuće, može biti i za njih korisno jer smo ih uvjerili u naše kvalitete i natjerali ih da nas sada više respektuju. Bez obzira na Hamšika, Škrtela i još jednog-dva pojedinca, oni su ipak svoje najbolje partije pružili upravo kao TIM, ne oslanjajući se previše, možda čak i nikako na pojedince.

Sve u svemu, siguran sam da nam odgovaraju kao protivnik, pogotovo što su u evidentnom padu.

Latvija i Litvanija nekada sam ih miješao :-) sada sigurno neću! :mrgreen: Namjerno ih stavljam u isti "koš" jer su tu negdje po kvaliteti. Ove ekipe jednostavno NE SMIJEMO podcijeniti, pogotovo napraviti kiks protiv njih. S Litvancima nemamo baš najbolja iskustva iz prošlosti, nikada neću zaboraviti onih 1-1 na Koševu. Da smo ih tada dobili, bilo bi nam dovoljno i onih 1-1 s Dancima da idemo makar u baraž. :( S druge strane, Latvija je igrala i na EP 2004 i bez obzira što je ovo sada sasvim druga reprezentacija, ne smijemo ih podcijeniti!

Ovo će sigurno biti 4 vrlo teške utakmice, nešto poput onih protiv Bjelorusije i trebamo se spremiti za to...

Lihtenštajn osvojiti najmanje šest od mogućih šest bodova. :mrgreen: Mada nisu baš totalni levati kao Luksemburg, mogu biti poprilično nezgodni i toga moramo biti svjesni. ;-)

Sve je ovo divno, krasno... međutim, sve nas vjerovatno brine isto pitanje. Šta će se desiti s našom reprezentacijom nakon ovog baraža? :-? :roll: Ko (ne)ostaje u reprezentaciji, ko će biti selektor, imamo li adekvatne zamjene za pozicije igrača koji su na zalasku karijere :?: Uz Rahimića, tu je još par kandidata i svi su oni bili ili još uvijek jesu jako bitni za našu igru... To je po meni mnogo veći problem i od Grčke i od Slovačke... :roll:

Mnogo više ćemo znati narednih dana i ostaje nam da se nadamo najboljem, bez obzira koliko to bilo teško :!: :bih:
BHF_Manijak

#800 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by BHF_Manijak »

Druze, nikad nismo bili u isto vrijeme u grupi sa Litvanijom i Danskom, to sto spominjes da bi nam bilo dovoljno 1:1 za baraz, to je utakmica sa Srbijom u Beogradu! :mrgreen:

A ponovit cu post od prije neki dan, u ovoj grupi ako stvari budu isle normalnim tokom, predvidjam nam da cemo grupu zavrsit bez poraza, ili eventualno sa jednom izgubljenom tekmom i to onom u Grckoj, zivi bili pa vidjeli! :wink:
Locked