Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
shalla

#776 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by shalla »

Bosanski_kralj wrote:Koliki sam ja mazohista. I nakon sinoćnje i današnje tuge, opet jedva čekam kvalifikacije pa da gledam reprezentaciju. To što postoji velika vjeorvatnoća da ću se opet razočarati, nije bitno. Nije bitno ni ko će biti selektor, ni ko će igrati, ni ko će suditi...bitno je da ja ne mogu da ne pratim reprezentaciju ma kako i protiv koga igrala.
A vidiš da nas ima još dosta takvih bolesnika ;-)
Ja sam već jutros počeo sklapati idealni scenarij za naredne kvalifikacije bez obzira što one počinju za 9-10 mjeseci :mrgreen:

Jbg, BiH kakva god je moja je i ko god nosi sveti dres ima od mene punu podršku :bih: a ja znam da ću jedva čekati da ugovorimo kakvu prijateljsku da ponovo gledam te momke na djelu...
jeza u ledja

#777 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by jeza u ledja »

shalla wrote:
Bosanski_kralj wrote:Koliki sam ja mazohista. I nakon sinoćnje i današnje tuge, opet jedva čekam kvalifikacije pa da gledam reprezentaciju. To što postoji velika vjeorvatnoća da ću se opet razočarati, nije bitno. Nije bitno ni ko će biti selektor, ni ko će igrati, ni ko će suditi...bitno je da ja ne mogu da ne pratim reprezentaciju ma kako i protiv koga igrala.
Ja sam već jutros počeo sklapati idealni scenarij za naredne kvalifikacije bez obzira što one počinju za 9-10 mjeseci :mrgreen:

Jbg, BiH kakva god je moja je i ko god nosi sveti dres ima od mene punu podršku :bih: a ja znam da ću jedva čekati da ugovorimo kakvu prijateljsku da ponovo gledam te momke na djelu...
Pa najveci problem s reprezentativnim fudbalom i jeste taj sto se igra tako rijetko. Zato su ovakve utakmice i toliko emocionalno nabijene. :(
Šandor

#778 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by Šandor »

jeza u ledja wrote:Spahic i Papac su 80o godiste, na svu srecu mogu vala jos jedan ciklus proci.

Rahimic... stvarno je red da pocnemo organizovati oprostajne utakmice.

Miske moze jos guzeljat bar 3-4 godine. :D

Maletic i Mravac svakako su nam nebitni.
Ma mogu oni još malo šljakati. Neće sutra sabahile predati papire za penziju.
Ali.....statistike pokazuju da između 30-te i 32-ge godine kvalitet fudbalera rapidno opada. Tako je čak i sa najvećim fudbalerima našeg vremena. I tada iz najmoćnijih klubova prelaze u daleko manje. Ili odu malo igrati u Saudijsku Arabiju, Sjedinjene Države....da uzmu još koju paru (malo im). Ali negdje između 30 i 32 godine života.....nije to to više. Ne postoji đabe ona: "prođe leto trideseto....".

Kakve su samo igračine bili Thierry Henry i Rivaldo. Mislim...nema dalje. Kao dječak sam često maštao i sanjao da ću biti baš kao oni. Međutim, tačno sa 30 godina obojica su lagano krenuli nizbrdo. U nezaustavljivi pad.
jeza u ledja

#779 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by jeza u ledja »

Šandor wrote:
jeza u ledja wrote:Spahic i Papac su 80o godiste, na svu srecu mogu vala jos jedan ciklus proci.

Rahimic... stvarno je red da pocnemo organizovati oprostajne utakmice.

Miske moze jos guzeljat bar 3-4 godine. :D

Maletic i Mravac svakako su nam nebitni.
Ma mogu oni još malo šljakati. Neće sutra sabahile predati papire za penziju.
Ali.....statistike pokazuju da između 30-te i 32-ge godine kvalitet fudbalera rapidno opada. Tako je čak i sa najvećim fudbalerima našeg vremena. I tada iz najmoćnijih klubova prelaze u daleko manje. Ili odu malo igrati u Saudijsku Arabiju, Sjedinjene Države....da uzmu još koju paru (malo im). Ali negdje između 30 i 32 godine života.....nije to to više. Ne postoji đabe ona: "prođe leto trideseto....".

Kakve su samo igračine bili Thierry Henry i Rivaldo. Mislim...nema dalje. Kao dječak sam često maštao i sanjao da ću biti baš kao oni. Međutim, tačno sa 30 godina obojica su lagano krenuli nizbrdo. U nezaustavljivi pad.
Hmm, mescini da je ta granica mozda negdje 32,33a za stopere.

Pa Spahic je presao u najjaci klub u karijeri ove godine, sa 31 godinu.

Za Rahimica, ma ja pretpostavljam da ce se sam penzionisati. Nisam mislio da ga se tjera.
udrch

#780 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by udrch »

shalla wrote:

Ima nas još..
Ja jedva čekam vikend da ponovo počnem pratiti formu naših igrača..
Ovaj me poraz najviše zabolio zbog Ibiševića..toliko sam nade polagao u njega i Džeku..vjerovao sam da su bili u stanju parirati portugalskom napadu samo da smo igrali hrabrije..
Njih dvojica nisu u lošijoj formi od Ronalda i Nanija..nikad neću saznati da li su bili u stanju razbiti prilično nepouzdanu portugalsku odbranu..osim Pepea niko me drugi nije dojmio..da njega nije bilo Džeko bi im zabio bar dva komada u ove dvije utakmice, a ovako nije nijednom ni pucao u okvir gola..
jeza u ledja

#781 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by jeza u ledja »

Gledam onog Pepeta, pa poredim sa recimo onim Ramijem. Ovaj mu ne moze ni kopacke nosit. A mi se pitamo ko je jaci.

Slicno vazi za Nasrija vs. Ronalda, Maloudu vs. Nanija, M'Vilu vs. Meirelesa.
Cabaye , pff, nije nista bolji od Velosa. Postiga i Remy, isti kurac.

Coentrao i Perreira, a ovamo Abidal i Evra.

Jedino Francuzi imaju golmana boljeg. (od one ekipe sto je sastavljena protiv nas)

Dobro, mozda su bekovi nesto bolji, ali...
Last edited by jeza u ledja on 17/11/2011 00:07, edited 1 time in total.
denimb

#782 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by denimb »

Najveci problem sa nekvalifikovanjem na neki zavrsni turnir jeste to sto se gubi kontinuitet bitnih, i jakih utakmica.

Fakticki, mi sada skoro godinu dana necemo imati takvu utakmicu, uhvatiti cemo tu i tamo prijateljsku, i to je to.
Mislim da je to jedan od razloga zasto nasi uvijek pocnu kvalifikacije slabo, a ako mislimo u iducim kvalifikacijama napraviti nesto to se vise ne smije ponavljati.

Gledajuci iz ove perspektive, nas je evropskog prvenstva kostala ona precka u Tirani :-?
shalla

#783 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by shalla »

denimb wrote:Najveci problem sa nekvalifikovanjem na neki zavrsni turnir jeste to sto se gubi kontinuitet bitnih, i jakih utakmica.

Fakticki, mi sada skoro godinu dana necemo imati takvu utakmicu, uhvatiti cemo tu i tamo prijateljsku, i to je to.
Mislim da je to jedan od razloga zasto nasi uvijek pocnu kvalifikacije slabo, a ako mislimo u iducim kvalifikacijama napraviti nesto to se vise ne smije ponavljati.

Gledajuci iz ove perspektive, nas je evropskog prvenstva kostala ona precka u Tirani :-?
Još gore, DVIJE JEBENE PREČKE U TIRANI :sad: :sad: :sad:
Baudelaire

#784 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by Baudelaire »

Koliko se ja sjećam tri su bile? Elem, to je previše pojednostavljeno gledanje na stvari. Šta da su Francuzi dali gol Bjelorusiji na strani, a imali su milion prilika? I zašto mislimo da bi bilo 1-1 u Francuskoj, da smo u zadnje kolo ušli sa bodom više od Francuza?
denimb

#785 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by denimb »

shalla wrote:
denimb wrote:Najveci problem sa nekvalifikovanjem na neki zavrsni turnir jeste to sto se gubi kontinuitet bitnih, i jakih utakmica.

Još gore, DVIJE JEBENE PREČKE U TIRANI :sad: :sad: :sad:

Da, dvije su bile...te me misli muce cijeli dan, unistio nas je splet događaja, i na kraju ovakve tri utakmice kao sto smo igrali u posljednjih mjesec i kusur dana bi slomile i mnogo jace i iskusnije reprezentacije od nase.
jeza u ledja

#786 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by jeza u ledja »

Ih, mogu mislit koliko takvih ima detalja koje mozemo izdvojit. Da nije ovo da nije ono....

Ne mozete tako gledat na stvari, stetno je po zdravlje. :D
denimb

#787 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by denimb »

jeza u ledja wrote:Ih, mogu mislit koliko takvih ima detalja koje mozemo izdvojit. Da nije ovo da nije ono....

Ne mozete tako gledat na stvari, stetno je po zdravlje. :D

A znam da jeste :D

Samo mi pici po zivcima ovo, neke ekipe s mnogo manje truda i potpomognuti srecom odu na zavrsnicu, a mi se za svaki bod moramo 16 puta preznojiti i na kraju opet u barazu najgoreg izvucemo...
Tvrdokorna mrlja

#788 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by Tvrdokorna mrlja »

opet smo dosli do toga da poredimo individualni kvalitet.

mislim da je to greska i da moramo da se okanimo toga,i da stvaramo tim.

danska,grcka i svedska nemaju nanija,pepea,nasrija,maludu,benzemu,ronalda,riberija,dzeku i meirelesa

al imaju timove ...u kojima mi znamo samo za zlatana,koji je jedini individualno extra igrac.
a opet idu dalje?

ali boze kako,pa mi imamo dzeku? :-)

ako smo vec zemlja koja stvori vanserijskog igraca jednom u 20 godina,hajde da probamo malo vise da igramo timski,da krivicu kad izgubimo snose svi,a kad pobijedimo da su svi zasluzni.

to je prva lekcija za pocetak,ako mislimo da pravimo tim.
ako krenemo u pojedincima da trazimo krivce ,isto cemo vrtiti i dalje,godinama
nihoniho

#789 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by nihoniho »

Baudelaire wrote: Valjda su najbolje mjerilo klubovi u kojim igraju naši i njihovi reprezentativci. Definitivno smo jači od Grčke i na golu, i u vezi i u napadu, samo im je zadnja linija jača od naše. Znam, ne igraju imena nego kolektiv, al od šabana ne možeš napraviti kolektiv nikako.

Igrali smo prijateljske u zadnjih godinu dana protiv i Slovačke i Grčke i vidjeli na čemu smo. Pustite se priče, nije prijateljska ozbiljno mjerilo. Možda i nije, ali koliko su oni bili neozbiljni, toliko smo i mi. Grke smo izdominirali samo tako bez pola prvog tima, a Slovake smo pojeli ono baš momački, mogli smo im i pet komada dati.
prijateljske su prijateljske. ne bih rekao da imamo bolji vezni red , karagounis i kastouranis jos uvijek mogu nositi u zubima nas vezni red, narocito sada kada rahimic odlazi. ne trebamo se nadati da nas grci nece dobro izanalizirati i posluziti se receptom kojim su nas francuzi, rumuni, portugalci strpali u misijurupu, presingom.
napad nam je jaci ali mali izbor igraca, na golu smo tu negdje.......
jeza u ledja

#790 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by jeza u ledja »

Tvrdokorna mrlja wrote:opet smo dosli do toga da poredimo individualni kvalitet.

danska,grcka i svedska nemaju nanija,pepea,nasrija,maludu,benzemu,ronalda,riberija,dzeku i meirelesa

al imaju timove ...u kojima mi znamo samo za zlatana,koji je jedini individualno extra igrac.
a opet idu dalje?

ako smo vec zemlja koja stvori vanserijskog igraca jednom u 20 godina,hajde da probamo malo vise da igramo timski,da krivicu kad izgubimo snose svi,a kad pobijedimo da su svi zasluzni.

Ja sam samo htio reci da mislim da su Portugalci jaca ekipa od Francuske. To sam vidio i na terenu, a i mozes individualno po igracima.
To je sve.
Zato nam je bilo teze uciniti ono sto je ionako vec izgledalo tesko - dobiti Francuze u Parizu, nego dobiti Portugal u dvije tekme.
A nakon Francuza mislili smo haj jebavat ga probali smo, ali barem sad imamo baraz u kojem ce nam biti lakse. Ali ne dade nam se...
Tvrdokorna mrlja

#791 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

jeza u ledja wrote:
Tvrdokorna mrlja wrote:opet smo dosli do toga da poredimo individualni kvalitet.

a opet idu dalje?

Ja sam samo htio reci da mislim da su Portugalci jaca ekipa od Francuske. To sam vidio i na terenu, a i mozes individualno po igracima.
To je sve.
Zato nam je bilo teze uciniti ono sto je ionako vec izgledalo tesko - dobiti Francuze u Parizu, nego dobiti Portugal u dvije tekme.
A nakon Francuza mislili smo haj jebavat ga probali smo, ali barem sad imamo baraz u kojem ce nam biti lakse. Ali ne dade nam se...
u principu,slazem se. :)

al mislim da ta tvrdnja da su jaci portugalci od francuza gledas naspram nas,a ako se sretnu na euru..onaj tim koji bude kompaktniji i koji nametne svoje kvalitete ce pobijediti.

ono sto meni ostaje kao iluzija je ne da ce dzeko zabiti tri komada,neko pogoditi iz slobodnjaka,i da sudija sta odsvira sta na nasu stranu..nego da igramo isto ko god da igra,da smo masina ko njemacka il ako hoces da prebacim na manji level,ko grcka bar.

al nikako da se ta moja nadanja u promilu ostvare bar :roll:
haubica_i_to_teshka

#792 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by haubica_i_to_teshka »

Od pocetka utakmice, sve je krenulo loshe. Dva brzo primljena gola, psihicki su “ubila” igrace koji su i onako bili vidno u stanju shoka (shto se za vrijeme utakmice i potvrdilo njihovim ponashanjem). Na zalost, to se vidjelo i na Papetu strah od poraza preovladao je zelju za pobjedom. Kao da nisu bili spremni za slucaj pozitivnog rezultata (a shta cemo sad kad imamo povoljan rezultat ?!). To je neko moje vidjenje, o taktici necu jer se ne razumijem u te stvari.

Nije sramota izgubiti od (trenutno) boljeg. Da je moglo bolje, moglo je ali eto...

Poshto sam vjeciti optimista, ako iz ovih poraza izvucemo pozitivna iskustva za sljedece susrete, mi smo pobjednici :bih:

p.s. bar cu EP gledati na miru i bez nerviranja :-D
Dupli_skalp

#793 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by Dupli_skalp »

norveška i danska tukle portugal i jednom izgubile minimalno. fudbalska velesila kipar 4-4 odigrala s njima, isto tako super jaki islanđani izgubili dva gola razlike, a utrpali im 3 komada.

a ne, jedino smo mi morali popiti 6 komada.

pogledajte malo rezultate portugala, pa ćete skontati da je moglo i moralo puno bolje.

pa prije 2 godine smo sa nešto slabijom repkom u globalu mnogo bolje odigrali nego sad. pogotovo prvu u lisabonu. ali tad smo imali trenersko ime na kormilu.
ganjeta

#794 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by ganjeta »

eyesburn wrote:norveška i danska tukle portugal i jednom izgubile minimalno. fudbalska velesila kipar 4-4 odigrala s njima, isto tako super jaki islanđani izgubili dva gola razlike, a utrpali im 3 komada.

a ne, jedino smo mi morali popiti 6 komada.

pogledajte malo rezultate portugala, pa ćete skontati da je moglo i moralo puno bolje.

pa prije 2 godine smo sa nešto slabijom repkom u globalu mnogo bolje odigrali nego sad. pogotovo prvu u lisabonu. ali tad smo imali trenersko ime na kormilu.
Gotovo sve te pobrojane utakmice se ne mogu porediti sa ovom, to ti je isto da porediš kako je nas Rijeka dobila pa onda mogu i ostali.Ovdje su bili maksimalno naloženi i u odnosu na prošli baraž imali su Cristinu i samim tim odma su jači za 35 % . To da smo imali tad stručnjaka na klupi :-) Ublehaš 8-) .
Dupli_skalp

#795 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by Dupli_skalp »

ublehaš ili ne, u globalu se mora priznati da smo tad bolje odigrali, a sa slabijom repkom. sijevale prečke i stative džeke i ekipe na lužu, obje utakmice jedva nas za gol uzeli.

nego, evo zanimljiv članak na sportsport.ba. apsolutno se slažem sa svim napisanim.

http://sportsport.ba/bh_fudbal/nakon-li ... -ako/68346
ganjeta

#796 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by ganjeta »

Koji igrač je najskuplji koji neće vidjeti Euro? Mislim da je Džeko u samom vrhu, trenutno mislim da je samo Nemanja Vidić skuplji od njega.
Tvrdokorna mrlja

#797 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

ganjeta wrote:Koji igrač je najskuplji koji neće vidjeti Euro? Mislim da je Džeko u samom vrhu, trenutno mislim da je samo Nemanja Vidić skuplji od njega.
wayne rooney :D
ganjeta

#798 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by ganjeta »

:?
Tvrdokorna mrlja

#799 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

pa nece ga zvati kapelo,a i ako bude,ima tri tekme suspenzije,a englezi nece proci grupu :D
East_side

#800 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by East_side »

Neću spominjati ni Portugal, ni Ibiševića, ni 5 u veznom redu, ni Francusku, ni Rumuniju, ni Albaniju... Dosta je toga, vidim, već rečeno, možda i previše... iza nas je svakako, bilo-prošlo i vozdra ;-)

Po meni, Pape treba ostati na kormilu reprezentacije, ne zbog toga što ga smatram nekim vrhunskim stručnjakom (pa i ne baš), pogotovo ne što mislim da nemamo alternativnih rješenja (sigurno imamo), već zato što nam se ne bi isplatilo ponovo gubiti vrijeme (kao ni bodove) kroz uvođenje nove ideologije u igru - adaptaciju igrača na istu i ponovno eksperimentisanje na utakmicama narednog kval. ciklusa.

Čovjek sigurno sada ima mnogo jasniju sliku o reprezntaciji; njenoj realnoj snazi, nedostacima, igračkom kadru i primoranosti na skoriju ili kasniju dopunu istog nekim novim imenima zbog onih čija se igračka karijera bliži kraju... nego što je to bio slučaj kada je tek preuzeo mjesto selektora.

Da treba unijeti neka taktička osvježenja, inovacije u igri i pored neke "primarne" strategije i formacije - plana A, unijeti i "sekundarne" - plan B, pa i C, svakako da treba.

Ipak, nismo mi Brazil pa da možemo uvijek igrati u istoj formaciji bez obzira protiv koga igramo. Jaki jesmo, kvalitet imamo. Ipak, ne u tolikoj mjeri koja bi nas oslobodila obaveze prilagođavanju SVAKOM protivniku ZASEBNO (ako iz Portugala nismo izvukli pouku o tome, nećemo nikad). Pri tome, naravno, mislim na jače selekcije od nas. Bez obzira na sve, Papeta ipak neću kuditi. Ostvario je nekoliko jako važnih pobjeda, što je još važnije imali smo DOBRU igru u tim utakmicama, u konačnici nas je doveo do baraža i hvala mu na tome. :thumbup:

E sad, bojim se da imamo mnogo ozbiljniji problem nego što se čini, mislim na suočavanje sa smjenom generacije koja nam, čini se, već sada "kuca na vrata". Ne kažem da već sada trebamo prekrižiti Papca, Spahića, Misimovića... ali je upitno hoće li ovi igrači moći odigrati naredni ciklus na onom nivou na kojem smo ih navikli gledati :?:

Uz svo dužno poštovanje, Miske je već sada dosta "ofalio" kao igrač u odnosu na onog Misketa od prije 2 godine, slično važi i za Spahića, iako je Miske drastičniji primjer toga. Misketovpg naslijednika mnogi vide u Pjaniću, to je OK.

Rahimića nisam greškog izuzeo sa ovog spiska veterana, svojim igrama nas je jednostavno sve uvjerio da čovjek nije za "starog gvožđa", možda je i najpokretljiviji na sredini terena :shock: iako ima 35 godina... Ne znam kakvi su mu planovi za budućnost ali dok se general sam ne oprosti, ne smijemo ni pomišljati na to da ga se odreknemo! I za njega vjerovatno imamo naslijednika u malom Zahiroviću, eto i to je OK.

Šta je sa ostalim pozicijama? :( Gdje i u kome pronaći kvalitetne bekove, pa i štopere? I ovako su nam potrebna pojačanja u zadnjoj liniji a kada se osvrnemo na ovu "opadajuću krivu" karijere Spahića i Papca, onda pogotovo!

Potencijalna imena koja mi padaju na pamet kao moguće alternative mi i ne uljevaju baš neku sigurnost, pa ih neću ni spominjati sada...

Btw. ni Muslimović i Ibišević više nisu baš u cvijetu mladosti, ovog prvog samo reprezentacija i veže za fudbal uopšte... :roll:

A kakvi li su tek nakon ovog debakla ostali odnosi na relaciji igrači-selektor, igrači-igrači, savez-selektor... i hoće li zbog toga biti i nekih prijevremenih iskakanja, ostaje da vidimo...

Ne bih da pehiram ali nikako ne bi valjalo da zbog svega ovoga ne iskoristimo ovako (barem naizgled) laganu grupu za plasman na SP 2014.

Zabrinut, blago rečeno! :run:
Post Reply