Neću spominjati ni Portugal, ni Ibiševića, ni 5 u veznom redu, ni Francusku, ni Rumuniju, ni Albaniju... Dosta je toga, vidim, već rečeno, možda i previše... iza nas je svakako, bilo-prošlo i vozdra
Po meni, Pape treba ostati na kormilu reprezentacije, ne zbog toga što ga smatram nekim vrhunskim stručnjakom (pa i ne baš), pogotovo ne što mislim da nemamo alternativnih rješenja (sigurno imamo), već zato što nam se ne bi isplatilo ponovo gubiti vrijeme (kao ni bodove) kroz uvođenje nove ideologije u igru - adaptaciju igrača na istu i ponovno eksperimentisanje na utakmicama narednog kval. ciklusa.
Čovjek sigurno sada ima mnogo jasniju sliku o reprezntaciji; njenoj realnoj snazi, nedostacima, igračkom kadru i primoranosti na skoriju ili kasniju dopunu istog nekim novim imenima zbog onih čija se igračka karijera bliži kraju... nego što je to bio slučaj kada je tek preuzeo mjesto selektora.
Da treba unijeti neka taktička osvježenja, inovacije u igri i pored neke "primarne" strategije i formacije - plana A, unijeti i "sekundarne" - plan B, pa i C, svakako da treba.
Ipak, nismo mi Brazil pa da možemo uvijek igrati u istoj formaciji bez obzira protiv koga igramo. Jaki jesmo, kvalitet imamo. Ipak, ne u tolikoj mjeri koja bi nas oslobodila obaveze prilagođavanju SVAKOM protivniku ZASEBNO (ako iz Portugala nismo izvukli pouku o tome, nećemo nikad). Pri tome, naravno, mislim na jače selekcije od nas. Bez obzira na sve, Papeta ipak neću kuditi. Ostvario je nekoliko jako važnih pobjeda, što je još važnije imali smo DOBRU igru u tim utakmicama, u konačnici nas je doveo do baraža i hvala mu na tome.
E sad, bojim se da imamo mnogo ozbiljniji problem nego što se čini, mislim na suočavanje sa smjenom generacije koja nam, čini se, već sada "kuca na vrata". Ne kažem da već sada trebamo prekrižiti Papca, Spahića, Misimovića... ali je upitno hoće li ovi igrači moći odigrati naredni ciklus na onom nivou na kojem smo ih navikli gledati
Uz svo dužno poštovanje, Miske je već sada dosta "ofalio" kao igrač u odnosu na onog Misketa od prije 2 godine, slično važi i za Spahića, iako je Miske drastičniji primjer toga. Misketovpg naslijednika mnogi vide u Pjaniću, to je OK.
Rahimića nisam greškog izuzeo sa ovog spiska veterana, svojim igrama nas je jednostavno sve uvjerio da čovjek nije za "starog gvožđa", možda je i najpokretljiviji na sredini terena

iako ima 35 godina... Ne znam kakvi su mu planovi za budućnost ali dok se general sam ne oprosti, ne smijemo ni pomišljati na to da ga se odreknemo! I za njega vjerovatno imamo naslijednika u malom Zahiroviću, eto i to je OK.
Šta je sa ostalim pozicijama?

Gdje i u kome pronaći kvalitetne bekove, pa i štopere? I ovako su nam potrebna pojačanja u zadnjoj liniji a kada se osvrnemo na ovu "opadajuću krivu" karijere Spahića i Papca, onda pogotovo!
Potencijalna imena koja mi padaju na pamet kao moguće alternative mi i ne uljevaju baš neku sigurnost, pa ih neću ni spominjati sada...
Btw. ni Muslimović i Ibišević više nisu baš u cvijetu mladosti, ovog prvog samo reprezentacija i veže za fudbal uopšte...
A kakvi li su tek nakon ovog debakla ostali odnosi na relaciji igrači-selektor, igrači-igrači, savez-selektor... i hoće li zbog toga biti i nekih prijevremenih iskakanja, ostaje da vidimo...
Ne bih da pehiram ali nikako ne bi valjalo da zbog svega ovoga ne iskoristimo ovako (barem naizgled) laganu grupu za plasman na SP 2014.
Zabrinut, blago rečeno!