Uvoz auta
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
nera18
#776 Re: Uvoz auta
http://www.autoscout24.de/Details.aspx? ... asrc=st|fs
isplatil se ovakvo auto uvest... da posluzi kao prelazna faza jedno godinu dana...
isplatil se ovakvo auto uvest... da posluzi kao prelazna faza jedno godinu dana...
-
mirche_
#777 Re: Uvoz auta
Moze li mi neko odgovoriti jer uredu sljedece papirologija za izvoz automobila. Brat trenutno u DE i uzeo je automobil od privatnog lica. Ovo je prvi put da se susrece s izvozom, pa moze li neko iskusan provjeriti jel' sve od papira na mjestu :
- Faktura
- Servisna knjiga
- List od proizvodjača
- Zeleni karton i zoll table
- Tehnički pregled svake dvije godine
- Mala knijga - saobracajna
Izvadit ce jos EUR 1 , i pitanje se odnosi gdje treba predati izvoznu deklaraciju, dal na izlazu il SLO ili HR, i dal' se samo ona predaje od papira, i dal' je potrebno jos nesto popunjavati, predavati, pecatiti itd na izlazu iz EU
- Faktura
- Servisna knjiga
- List od proizvodjača
- Zeleni karton i zoll table
- Tehnički pregled svake dvije godine
- Mala knijga - saobracajna
Izvadit ce jos EUR 1 , i pitanje se odnosi gdje treba predati izvoznu deklaraciju, dal na izlazu il SLO ili HR, i dal' se samo ona predaje od papira, i dal' je potrebno jos nesto popunjavati, predavati, pecatiti itd na izlazu iz EU
-
tutku
#778 Re: Uvoz auta
Interesuje me kakva je situacija sa uvozom auta iz Svicarske, ako neko zna vise neka me uputi. Negdje sam cuo da se na auta iz svice mora platiti i dalje nekih 10% ili tako nesto, carina ili sta vec ... je li to tacno, jer onda mi se bas i ne isplati uvoziti iz svicarske uz tih dodatnih 10 % hvala 
-
hostapler
#779 Re: Uvoz auta
Tacnije,dodatnih 15% 
-
goran16v
#780 Re: Uvoz auta
15% carine i 17% posto PDV-a na procjenjenu vrijednost uvecanu za carinu.tutku wrote:Interesuje me kakva je situacija sa uvozom auta iz Svicarske, ako neko zna vise neka me uputi. Negdje sam cuo da se na auta iz svice mora platiti i dalje nekih 10% ili tako nesto, carina ili sta vec ... je li to tacno, jer onda mi se bas i ne isplati uvoziti iz svicarske uz tih dodatnih 10 % hvala
-
aaaBBB
#781 Re: Uvoz auta
pozdrav prijatelju,KID wrote:Da bi se vozilo pricjenilo moraš imati sljedeće podatke o vozilu:Selmir_Tz wrote:Može li neko da procijeni koliko bi izašli troškovi za uvoz VW Passat 2.8 V6 4Motion, 2002. godište, cijena pri kupovini bi bila 5-6000E? Zanimaju me troškovi carine, poreza, homologacije...znam otprilike koliko bi me koštao dovoz auta (gorivo, putarina, sredjivanje papira u DE...).
Marka i TIP vozila
Godina proizvodnje i datum prve registracije
koliko kubika (CCM)
koliko kilovata (KW)
karavan ili limuzina
broj vrata
broj pređenih kilometara
Da li bi mi mogao reci koliko bi kostala carina za sljedece auto (jer koliko znam na osnovu te cijene se placa PDV, ispravi me ako grijesim):
Mercedes C200 CDI
2002. godiste, 2003. prva registracija
2148 ccm
86 KW
limuzina
4/5
166 000 km
Uvoz iz Njemacke
Hvala unaprijed...
Last edited by aaaBBB on 22/08/2013 18:06, edited 1 time in total.
-
vedada87
#782 Re: Uvoz auta
Pozzz imal mi ko predloziti kakvog dobrog i pouzdanog covjeka koji radi sa uvozom auta,prije svega mislim na tuzlanski kanton
-
duledudule
#783 Re: Uvoz auta
Imam i ja pitanje za iskusnije forumase:
Zamolio me buduci povratnik da se raspitam kakva je sad situacija sa uvozom auta iz Amerike? Koliko znam, do prije nekoliko godina povratnici su mogli bez carine i PDV-a uvesti licno vozilo. Ne znam da li je vozilo moglo biti starije od 7 godina (sto je tada bio limit), ali jedini uslov je bio da je vozilo u njihovom vlasnistvu bar 6 mjeseci prije povratka.
Kakva je sada situacija obzirom na EURO3 i homologaciju? Da li povratnici moraju zadovoljiti ove uslove ili za njih ovo ne vazi (jer nije klasicni uvoz kupljenog vozila vec uvoz licnih stvari)?
Ovo pitam jer od proizvodjaca iz Amerike ne mozete dobiti potvrdu da motor zadovoljava EURO3 standard.
Unaprijed hvala
Zamolio me buduci povratnik da se raspitam kakva je sad situacija sa uvozom auta iz Amerike? Koliko znam, do prije nekoliko godina povratnici su mogli bez carine i PDV-a uvesti licno vozilo. Ne znam da li je vozilo moglo biti starije od 7 godina (sto je tada bio limit), ali jedini uslov je bio da je vozilo u njihovom vlasnistvu bar 6 mjeseci prije povratka.
Kakva je sada situacija obzirom na EURO3 i homologaciju? Da li povratnici moraju zadovoljiti ove uslove ili za njih ovo ne vazi (jer nije klasicni uvoz kupljenog vozila vec uvoz licnih stvari)?
Ovo pitam jer od proizvodjaca iz Amerike ne mozete dobiti potvrdu da motor zadovoljava EURO3 standard.
Unaprijed hvala
-
goran16v
#784 Re: Uvoz auta
Vozila koja uvoze povratnici ne podlijezu homologaciji.
-
duledudule
#785 Re: Uvoz auta
A EURO3 uslov?goran16v wrote:Vozila koja uvoze povratnici ne podlijezu homologaciji.
To mi se čini kao veći problem obzirom da motori sa američkog tržišta nemaju EURO klasifikaciju.
-
tutku
#786 Re: Uvoz auta
Imam jedno pitanje, pa ako je neko siguran neka mi odgovori. Interesuje me ko je nadlezan da preda EURO 1 certifikat, kupio sam auto u svicarskoj koje je austrijskoj porijekla, te sam ga uvezao u BiH, te su mi rekli da mogu dobiti EURO 1 i onda platiti samo PDV, medjutim na austrijskoj carini nisu htjeli da potpisu EURO 1, jer su htjeli da vide auto, a auto je u BiH te ga ne mogu nikako gore odvesti. Ako iko zna zakonske regulative ovoga, molio bih da mi napise, posto sutra saljem mail austrijskoj carini. Hvala vam 
-
goran16v
#787 Re: Uvoz auta
Ako povratnik uvozi svoj auto onda ne prolazi proces homologacije tako da nema veze da li je EURO3 norma itd.duledudule wrote:A EURO3 uslov?goran16v wrote:Vozila koja uvoze povratnici ne podlijezu homologaciji.
To mi se čini kao veći problem obzirom da motori sa američkog tržišta nemaju EURO klasifikaciju.
-
duledudule
#788 Re: Uvoz auta
Hvala na odgovoru!goran16v wrote: Ako povratnik uvozi svoj auto onda ne prolazi proces homologacije tako da nema veze da li je EURO3 norma itd.
-
goran16v
#789 Re: Uvoz auta
duledudule wrote:Hvala na odgovoru!goran16v wrote: Ako povratnik uvozi svoj auto onda ne prolazi proces homologacije tako da nema veze da li je EURO3 norma itd.
Samo treba voditi racuna da se ispune admin. usloia da bi se priznalo da je to auto povratnika, tipa da je 3 mjeseca u njegovom vlanistvu prije povratka, potvrde da se iselio iz Amerike itd.
- KID
#790 Re: Uvoz auta
Podlijezu..goran16v wrote:Vozila koja uvoze povratnici ne podlijezu homologaciji.
¤¤¤ Sent from my Tapatalk ¤¤¤
- Bakir1
#791 Re: Uvoz auta
.....identifikaciji
-
goran16v
#792 Re: Uvoz auta
KID wrote:Podlijezu..goran16v wrote:Vozila koja uvoze povratnici ne podlijezu homologaciji.
'si siguran da podlijezu homologaciji?
- KID
#793 Re: Uvoz auta
100% siguran, ne znam odakle Vam ta `bomba` da povratnici ne placaju homologaciju... Sva polovna motorna vozila prilikom carinjenja moraju imati potvrdu o homologaciji...goran16v wrote:KID wrote:Podlijezu..goran16v wrote:Vozila koja uvoze povratnici ne podlijezu homologaciji.
'si siguran da podlijezu homologaciji?
Homologacija ne treba samo u slucaju uvoza novog vozila.. Povratnici su oslobodjeni od placanja carinskih dadzbina tj. carine i pdv-a..
-
goran16v
#794 Re: Uvoz auta
Sjedi jedan!KID wrote:
100% siguran, ne znam odakle Vam ta `bomba` da povratnici ne placaju homologaciju... Sva polovna motorna vozila prilikom carinjenja moraju imati potvrdu o homologaciji...
Homologacija ne treba samo u slucaju uvoza novog vozila.. Povratnici su oslobodjeni od placanja carinskih dadzbina tj. carine i pdv-a..
- KID
#795 Re: Uvoz auta
Jarane "gorane16v"... nemoj džaba pričat gluposti...goran16v wrote:Sjedi jedan!KID wrote:
100% siguran, ne znam odakle Vam ta `bomba` da povratnici ne placaju homologaciju... Sva polovna motorna vozila prilikom carinjenja moraju imati potvrdu o homologaciji...
Ako želiš pošalji mi PP pa ću ti ja sve fino i lijepo dokumentovati...
Kao što rekoh, povratnici su (isto kao i drugi ljudi koji uvoze vozila) učesnici u carinskom postupku i jasno je rečeno koja je dokumentacija potrebna prilikom carinjenja vozila. Pored fakture ili kupoprodajnog ugovora ili ako je riječ o povratniku, ta osoba mora dokazati da je zadnji vlasnik vozila i da je vozilo u njegovom vlasništvu duže od 3 mjeseca,
svi moraju prilikom carinjenja imati potvrdu o homologaciji vozila...
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#796 Re: Uvoz auta
@KID
Niko nije rekao da ne moraju platiti,ali ne moraju zadovoljavati euro3 norme,da bi se mogla uvesti,jer su auta povratnika.
. Znam da se bavis uvozom auta i da imas tu materiju u sebi,ali nisi dobro shvatio sta se zeli reci.
Niko nije rekao da ne moraju platiti,ali ne moraju zadovoljavati euro3 norme,da bi se mogla uvesti,jer su auta povratnika.
- Bakir1
#797 Re: Uvoz auta
identifikaciji podljezu i apsolutno nije bitno koje karakteristike imaju i da li su u euro normama.
identifikacija jeste proces koji se nalazi pod homologacijom ali samo proces
identifikacija jeste proces koji se nalazi pod homologacijom ali samo proces
- JanuaryJones
#798 Re: Uvoz auta
Kako znati da li neko američko vozilo (recimo novo, god.2013) ispunjava EURO3 normu? Recimo ULEV2 (ultra low emission 2) je ŠTA po EU standardima?
Sent from my iPad using Tapatalk
- klaki
#799 Re: Uvoz auta
Ljudi imam pitanje vezano za uvoz. Mozda je vec pitano ali valja naci.
Npr. recimo ocu da uvezem u BiH koje nije euro3 (neg je euro1/2) znam da ga necu moci registrovati zbog toga, ali dali bi mogao dobiti papire za šasiju auta a motor izvaditi i ubaciti neki odavde naš, ili mozda noviju verziju od istog auta? Hvala
Npr. recimo ocu da uvezem u BiH koje nije euro3 (neg je euro1/2) znam da ga necu moci registrovati zbog toga, ali dali bi mogao dobiti papire za šasiju auta a motor izvaditi i ubaciti neki odavde naš, ili mozda noviju verziju od istog auta? Hvala
Većina americkih drzava ima smog/exaust gasses test pri registraciji vozila. Isto kaze kolko cega izbacuje, pa bi se to moglo koristiti kao orijentacija valjda. Ima na wikipediji pise od kolko je euro3 za dizele i benzince. Samo moras skontat kolko je ULEV2 u brojevima.JanuaryJones wrote:Kako znati da li neko američko vozilo (recimo novo, god.2013) ispunjava EURO3 normu? Recimo ULEV2 (ultra low emission 2) je ŠTA po EU standardima?
-
goran16v
#800 Re: Uvoz auta
Kontaktiras zastupnika tog proizvodjaca za Europu/BiH, ako postoji, koji ce ti po br. sasije znati odgovoriti. Cak i ako u vrijednostima gasova odgovara bez zvanicne potvrde ne vrijedi.JanuaryJones wrote:Kako znati da li neko američko vozilo (recimo novo, god.2013) ispunjava EURO3 normu? Recimo ULEV2 (ultra low emission 2) je ŠTA po EU standardima?
Predpostavljam da znas da povratnici iz SAD u BiH imaju pravo uvesti svoj automobil (da je njihovom vlasnistvu valjda 3 ili 6 mj prije regstrovanog povratka) koji ne prolazi komplet homologaciju nego samo identifikaciju i koji ne mora ispunjavati EU norme. Imas o tome ranije na ovoj temi
Ako to nije slucaj onda je stvar bitno komplikovanija. Ja sam nedavno prosao kroz tu proceduru. Eliminatorna stvar je da li motor zadovoljava EURO3 normu. Ako ne zadovoljava tu je kraj price jer tu mimo proizvodjaca nema prilagodjavanja. Ako zadovoljava EURO3 normu onda vozilo ide na pregled 20 i nesto stavki koje moraju da odgovaraju EU normama. Sve osim 4 se priznaju po automatizmu, a one koje se pregledaju su svjetlosne grupe sa prekidacima (zbog svjetala za maglu itd), nivo buke, brzinomjer sa rucicom mjenjaca i sirena. Sve te stavke je dozvoljeno prilagoditi ugradnjom odgovarajucih homologiranih komponenti. Poslije prolagodjavanja slijedi evidencijski pregled da je sve zavrseno i stize elaborat koji se radi u inostranstvu (u ovom slucaju Stojarski fakultet u ZG). Naravno fotodokumentacija za sve. Taj trosak je nekih 980 KM. Poslije toga se radi redovna pojedinacna homologacija, carinjenje i PDV (nema oslobadjanja PDV-a cak i ako je auto Made in EU jer iz SAD ne moze doci sa EUR1 obrascem). Poslije toga registacija i gas.