LIBIJA

Post Reply
simpozijum delirijum

#776 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by simpozijum delirijum »

Chmoljo wrote:meni samo nije jasna jedna stvar...

kako je moguće da ljudi uopšte misle da su moguće stvari poput mira u svijetu, jednakih aršina i ujedinjenog ljudskog roda? kako je moguće da ljudi ne shvataju da je motorna snaga društva upravo sukob. sukob kao takav ne podrazumijeva rat, nego konkurenciju mišljenja, tj. ideja ili stavova.

to je tako na mikro planu. to je tako i na makro planu.

probudite se iz zemlje snova, barem vi, koji ste preturili ovaj rat preko glave, pa se sjetite fraze koja se ponavljala pred rat: "Neće svijet ovo dopustiti." sjetite se i Berke Zečevića koji je više smislenijeg i konkretnijeg rekao nego masa političara u cijelom svom mandatu: "Ništa nećemo dobiti ako se ne potrudimo. Za istinu se treba boriti, ona neće sama doći."

ipak, kad su veliki igrači u pitanju, opet kažem hvala Bogu pa pravdu sada dijele Amerikanci. da je dijele Rusi ili Kinezi, sumnjam da bi slike vojnika koji se slikaju pored leševa bile šokantne, već dio svakodnevnice. možda pretjerujem i banalizujem, ali sumnjam da bi neko od vas isto volio. to sve nije razlog da se žmiri na loše stvari koje se rade, ali njih će uvijek biti...
e vidis da grijesis 'moderatore"
milion mrtvih Iracana plus , 50 000 mrtvih Pakistanaca i Afganistanaca, te drzavljana Jemena, Libije ,Salvador Aljende i ChIile i 30 000 mrtvih u Argentini ?
nisu niti Rusi niti Kinezi ih pobili
vec Amerikanci
Topla voda

#777 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by Topla voda »

kako je moguće da ljudi uopšte misle da su moguće stvari poput mira u svijetu, jednakih aršina i ujedinjenog ljudskog roda? kako je moguće da ljudi ne shvataju da je motorna snaga društva upravo sukob. sukob kao takav ne podrazumijeva rat, nego konkurenciju mišljenja, tj. ideja ili stavova.

probudite se iz zemlje snova, barem vi, koji ste preturili ovaj rat preko glave, pa se sjetite fraze koja se ponavljala pred rat: "Neće svijet ovo dopustiti." sjetite se i Berke Zečevića koji je više smislenijeg i konkretnijeg rekao nego masa političara u cijelom svom mandatu: "Ništa nećemo dobiti ako se ne potrudimo. Za istinu se treba boriti, ona neće sama doći."

ipak, kad su veliki igrači u pitanju, opet kažem hvala Bogu pa pravdu sada dijele Amerikanci. da je dijele Rusi ili Kinezi, sumnjam da bi slike vojnika koji se slikaju pored leševa bile šokantne, već dio svakodnevnice. možda pretjerujem i banalizujem, ali sumnjam da bi neko od vas isto volio. to sve nije razlog da se žmiri na loše stvari koje se rade, ali njih će uvijek biti...
ako si mislio i dijelom na mene...

ja ne potenciram pricu o kosmickoj pravdi,niti je pravde ikad bilo,niti ce je ikad biti.
a u biti..i sto je pravda?
postoji li definicija pravde,da i to cujemo,pa da se svi kupa bar dobro nasmijemo?

mislio sam na branjenje opravdanja ovakve politike,opravdanja koje nam se daje i koje odobravamo.

svakako.... sila boga ne moli,samo se malo u nasem vremenu upakuje u oblandu ljudskih prava.
dok milioni pate, i kopaju svoje najdraze.a zarad cega?zarad toga da im bude bolje i budu sretniji?

nekako ne mogu da prihvatim to.

i usput,neku noc,bas mislim da je to noc kad su poceli napadi..bio sam u drustvu sa nekim americkim marincima,bilo je i njih nekoliko u vecem drustvu.

i nekako sam se osjecao ko kuja neka ,koja slusa lili marlen u berlinu cetrdeset trece ,nazdravlja u drustvu njemackih oficira,dok se u treblinki i dahauu upravo rjesava problem nakon kojeg ce svijet biti idealan,jer su joj tako rekli.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#778 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by Chmoljo »

simpozijum delirijum wrote: e vidis da grijesis 'moderatore"
milion mrtvih Iracana plus , 50 000 mrtvih Pakistanaca i Afganistanaca, te drzavljana Jemena, Libije ,Salvador Aljende i ChIile i 30 000 mrtvih u Argentini ?
vec Amerikanci
da, milion Iračana. garant su Amerikanci i oni što se opašu bombama pa po džamijama ubijaju sunite/šiite... :roll:

de ti ponovo malo pročitaj. garant su pobili i one Armence...
doe.johndoe

#779 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by doe.johndoe »

nelson muntz je davno nosio majcu sa natpisom 'nuke arabs and take them oil' ...druga varijanta je bila sa posterom 'bomb the Whales'...na pitanje zasto on je odgovorio....'nesto se mora bombadrovati'
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#780 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by Chmoljo »

Topla voda wrote: ako si mislio i dijelom na mene...

ja ne potenciram pricu o kosmickoj pravdi,niti je pravde ikad bilo,niti ce je ikad biti.
postoji li definicija pravde,da i to cujemo,pa da se svi kupa bar dobro nasmijemo?

mislio sam na branjenje opravdanja ovakve politike,opravdanja koje nam se daje i koje odobravamo.

svakako.... sila boga ne moli,samo se malo u nasem vremenu upakuje u oblandu ljudskih prava.
dok milioni pate, i kopaju svoje najdraze.a zarad cega?zarad toga da im bude bolje i budu sretniji?

i usput,neku noc,bas mislim da je to noc kad su poceli napadi..bio sam u drustvu sa nekim americkim marincima,bilo je i njih nekoliko u vecem drustvu.

i nekako sam se osjecao ko kuja neka ,koja slusa lili marlen u berlinu cetrdeset trece ,nazdravlja u drustvu njemackih oficira,dok se u treblinki i dahauu upravo rjesava problem nakon kojeg ce svijet biti idealan,jer su joj tako rekli.
pa osjeti se takvim i dok tipkaš po jeftinoj tasturi jer neki bijednik u najvjerovatnije Kini, to sastavlja za zdjelu riže.

ili ovoga kada vidiš lijepu srebrnu ogrlicu ili prsten

http://www.e-novine.com/svet/svet-repor ... stoji.html

ali valjda patnje nekog 'žujana' ili nekog pripitomljenog Indijanca nisu tako velike jer nisu iste vjere (ne mislim na tebe) ili nisu u krupnom planu.

koja je moja poenta? svijet je toliko postao skučen da je i tuđa patnja, koja je nekad bila daleko, nije više daleko. samo su licemjeri napravili veću i manju, u ovisnosti od njihovih svjetonazora.

u neku ruku, svi smo mi licemjeri, po nekim strogim kriterijima. ali bi isto pobudalili da saosjećamo sa svakim, i svačijom patnjom. ko ima prijatelja iz Beograda shvatiće šta su to pomiješani osjećaji. teško je znati da je neko normalan inevin strahovao od bombi, a da je u neku ruku tebi bilo drago, jer si znao da se vratilo milo za drago.

sa nekog ljudskog individualnog, stanovišta, naravno da mi je žao ljudi koji ginu. jel se osjećam licemjerom? ne baš. ako mi se to desi, i ako postane nepodnošljivo, budem otišao negdje u vukojebinu, ko Lazar Drljača, pa tako živio. inače bih bio selektivni licemjer.

dotad, uživajmo u zabludi i glumimo humaniste i zgražanje. :dance:
Topla voda

#781 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by Topla voda »

Chmoljo wrote:

pa osjeti se takvim i dok tipkaš po jeftinoj tasturi jer neki bijednik u najvjerovatnije Kini, to sastavlja za zdjelu riže.

ali valjda patnje nekog 'žujana' ili nekog pripitomljenog Indijanca nisu tako velike jer nisu iste vjere (ne mislim na tebe) ili nisu u krupnom planu.

koja je moja poenta? svijet je toliko postao skučen da je i tuđa patnja, koja je nekad bila daleko, nije više daleko. samo su licemjeri napravili veću i manju, u ovisnosti od njihovih svjetonazora.

u neku ruku, svi smo mi licemjeri, po nekim strogim kriterijima. ali bi isto pobudalili da saosjećamo sa svakim, i svačijom patnjom. ko ima prijatelja iz Beograda shvatiće šta su to pomiješani osjećaji. teško je znati da je neko normalan inevin strahovao od bombi, a da je u neku ruku tebi bilo drago, jer si znao da se vratilo milo za drago.

sa nekog ljudskog individualnog, stanovišta, naravno da mi je žao ljudi koji ginu. jel se osjećam licemjerom? ne baš. ako mi se to desi, i ako postane nepodnošljivo, budem otišao negdje u vukojebinu, ko Lazar Drljača, pa tako živio. inače bih bio selektivni licemjer.

nekako si dosao do tacke u kojoj relativiziras sto sam rekao.trudis se da prosiris poglede,da uvedemo u pricu japance,indijance i pripadnost islamu.

a ja ne zelim da ubacujem nove poglede na pricu o kojoj pricamo,jer cemo zakljuciti u sveopstem zbunjivanju,jedno veliko"tako je kako je".

svaki problem je odvojen,mozemo pricati i o radnom vremenu u gapovim tvornicama u indoneziji,o svjesnom urusavanu ekonomija azijskih drzava zarad vece dobiti zapadnih kompanija i dobijanja besplatne radne snage.
mozemo uplesti i jos sijaset nepravdi koje vidimo i cujemo,bilo od osoba,bilo preko medija.

al to dotice samo pricu o pravdi,a rekoh da nisam zagovornik svemirske pravde,jer je neostvariva.

i pokusavam da razdvojim te stvari ,sve te pojedinacne slucajeve,samo da bih znao kako da se konkretno ophodim prema svakoj pojedinacno.bila sada ili nekad u buducnosti.

mislim da se ne razumijemo,al bez icije lose namjere,a i to je nesto :)
jefferson

#782 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by jefferson »

simpozijum delirijum wrote:

vec Amerikanci
Da, milione rusa je garant likvidirao Harry Truman a ne Staljin.
Armence takodje.
Stotine hiljada afganistanaca tokom osamdesetih su isto jel tako pobili amerikanci a ne rusi? Cak im amerikanci pomogli, pa im zabise noz u ledja!
Angola, Sijera Leone, Liberija, sve same oaze gdje su SSSR a Kuba cak i vojno "pomagale" da slobodarski kounizam a la staljin i Castro procvjeta. Posljedice i danas vidimo!
Ono sto ti je Chmoljo napisao je to to. Tvoj problem je sto ti sve to gledas kroz svoj stav koji odrzava tipicnog nezadovoljnog imigranta kojem je amerika za sve kriva, pa sad trazi u svemu americku krivicu.
Amerika je radila razna sranja, a vas par ovdje pokusava da kaze da je OK to sto rade ostali, ali amerikanci, e to je problem.
Jedini razlog sto znas sta rade amerikanci su sami amerikanci! Ono sto rade Rusi i kinezi neces i ne mozes saznati!
simpozijum delirijum

#783 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

jefferson wrote:

vec Amerikanci
Da, milione rusa je garant likvidirao Harry Truman a ne Staljin.
Armence takodje.
Stotine hiljada afganistanaca tokom osamdesetih su isto jel tako pobili amerikanci a ne rusi? Cak im amerikanci pomogli, pa im zabise noz u ledja!
Angola, Sijera Leone, Liberija, sve same oaze gdje su SSSR a Kuba cak i vojno "pomagale" da slobodarski kounizam a la staljin i Castro procvjeta. Posljedice i danas vidimo!
Ono sto ti je Chmoljo napisao je to to. Tvoj problem je sto ti sve to gledas kroz svoj stav koji odrzava tipicnog nezadovoljnog imigranta kojem je amerika za sve kriva, pa sad trazi u svemu americku krivicu.
Amerika je radila razna sranja, a vas par ovdje pokusava da kaze da je OK to sto rade ostali, ali amerikanci, e to je problem.
Jedini razlog sto znas sta rade amerikanci su sami amerikanci! Ono sto rade Rusi i kinezi neces i ne mozes saznati!
ponavljam i opet; 15 nosaca aviona sa pratecim brodovima , 700 vojnih baza sirom planete , raketni i napadi bespilotnih letjelica u oko 20 drzava , bez ikakva ogranicenja , po slobodnom K..cu ceif
sprovodjenje sile bez milosti , najveci vojni budzet na planeti a u USA se mostovi i zeljeznica se raspadaju ( pobogu :lol: , pa ovdje jos uvijek dizel lokomotive vuku vagone , a za super-brze zeljeznice im je samo daleki san , koja juri 250 Km/h po Evropi i Kini, koji usput odrzavaju medjunarodnu svemirsku stanicu u zivotu (ISS ))
neko od forumasa je dobro rekao USA se ponasa kao 4 Rajh
jefferson

#784 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by jefferson »

Otkud amerikanicma najveci vojni budzet? Ti izgleda ne znas kako se vojni budzet racuna a pricas o tome!
simpozijum delirijum

#785 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

jefferson wrote:Otkud amerikanicma najveci vojni budzet? Ti izgleda ne znas kako se vojni budzet racuna a pricas o tome!
trilion dolara ili hiljadu milijardi , vise negoli cijela planeta ( ukljucujuci i Kinu i Rusiju i Indiju ) zajedno
te pare bi se mogle iskoristiti pametnije
zasto da stavljam linkove kada ionako ne zelis da citas ono sto ti se ne svidja
koja je to lova za ekologiju , za zdrastvo , za siromasne i oko 15 % nezaposlenih Amerikanaca koji su na rubu gladi , da im se nadje poso' , i da ljudi zive pristojno , cistu energiju i razvoj
kontas sada zasto se ljutim :D
jefferson

#786 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by jefferson »

jefferson wrote:Otkud amerikanicma najveci vojni budzet? Ti izgleda ne znas kako se vojni budzet racuna a pricas o tome!
trilion dolara ili hiljadu milijardi , vise negoli cijela planeta ( ukljucujuci i Kinu i Rusiju i Indiju ) zajedno
te pare bi se mogle iskoristiti pametnije
zasto da stavljam linkove kada ionako ne zelis da citas ono sto ti se ne svidja
koja je to lova za ekologiju , za zdrastvo , za siromasne i oko 15 % nezaposlenih Amerikanaca koji su na rubu gladi , da im se nadje poso' , i da ljudi zive pristojno , cistu energiju i razvoj
kontas sada zasto se ljutim :D
Americki vojni budzet nije trilion dolara nego 850 milijardi ili 4.2% GDP-ja (kako se inace za tvoju informaciju racuna vojni budzet).
Za tvoju infomaciju budzet kine je 8% ( bez finansiranja nuklearnih snaga koje u kini se finansiraju kroz ministarstvo energetike da bi se sakrila stvarna potrosnja na nuklearne snage).
Inace, vojni budzet je 680 mlrd, ali uz dodatke za rat izadje na 850 mlrd. Amerikanci bi mogli ovo smanjiti za 1% ako bi Eu preuzela brigu o svojoj odbrani i zamjenila americke snage u evropi. To je amerikancima u interesu ali ne evropljanima, jer to KOSTA, sto ej ostatak iz II sv rata.
Nezaposlenost u americi nije 15% nego 9.6%, a ako te vec interesuje, ima i vrlo dobro objasnjenje sto u americi dizelske lokomotive vuku terete a ne elektricne!
Stoga, posto stalno ovo potenciras! Vojni budzet se racuna kao procenat od GDP-ja!
simpozijum delirijum

#787 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

evo ti link ;
http://costofwar.com/en/
inace po racunici Pentagona za jednoga ubijenoga Talibana USA vojska potrosi oko 5 miliona dolara
ti Talibanci su izgleda kao superheroji kada potrose oko 200 000 metaka ( ne zezam se :lol: to su podaci pentagona )
ko tu laze i krade na veliko ?
poznato sa Balkana , ratni profiteri
jefferson

#788 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by jefferson »

simpozijum delirijum wrote:evo ti link ;
inace po racunici Pentagona za jednoga ubijenoga Talibana USA vojska potrosi oko 5 miliona dolara
ti Talibanci su izgleda kao superheroji kada potrose oko 200 000 metaka ( ne zezam se :lol: to su podaci pentagona )
Cekaj! Kakve veze ima sad ova stranica sa tvojom tvrdnjom o vojnom budzetu SAD?
Prvo: Stranica ti je bas ono "kredibilna"
Ali, blizu su cifri, samo kazem, mogao si malo bolju stranicu naci ako vec hoces da nesto "dokazes" sto svi znaju!
To veze nema sa vojnim budzetom jer vojni budzet je godisnja cifra, dok ovo predstavlja ukupan trosak.
Sto se tice trosenja metaka itd, da tu si upravu!
Medjutim, molim te ne skaci s teme na temu. Prvo pricas o vojnom budzetu (koji ne znas racunati) pa onda o broju metaka! Hoces reci da je to neefikasno? Sta je po tebi efikasno?
I sta ti pousavas da uopste kazes u tih par svojih postova? Prvo Libija, pa ond abudzet, pa brodovi kineski koji idu prema Libiji da bi se jel obracunali (mislim halooo?), itd, itd.
I da, opet se vrtimo u krug. Sa teme o francuskim avionima otisli smo na ameriku gdje par forumasa lijece svoje komlekse.
Kao sto bi onaj klerik u Pakistanu rekao, amerikaci su krivi za led koji je padao!
simpozijum delirijum

#789 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

jefferson wrote:
simpozijum delirijum wrote:evo ti link ;
Cekaj! Kakve veze ima sad ova stranica sa tvojom tvrdnjom o vojnom budzetu SAD?
Prvo: Stranica ti je bas ono "kredibilna"
Ali, blizu su cifri, samo kazem, mogao si malo bolju stranicu naci ako vec hoces da nesto "dokazes" sto svi znaju!
To veze nema sa vojnim budzetom jer vojni budzet je godisnja cifra, dok ovo predstavlja ukupan trosak.
Sto se tice trosenja metaka itd, da tu si upravu!
Medjutim, molim te ne skaci s teme na temu. Prvo pricas o vojnom budzetu (koji ne znas racunati) pa onda o broju metaka! Hoces reci da je to neefikasno? Sta je po tebi efikasno?
I sta ti pousavas da uopste kazes u tih par svojih postova? Prvo Libija, pa ond abudzet, pa brodovi kineski koji idu prema Libiji da bi se jel obracunali (mislim halooo?), itd, itd.
I da, opet se vrtimo u krug. Sa teme o francuskim avionima otisli smo na ameriku gdje par forumasa lijece svoje komlekse.
Kao sto bi onaj klerik u Pakistanu rekao, amerikaci su krivi za led koji je padao!
ta silna lova bi se mogla potrositi pametnije , niko ne zna kolike su cifre , milijarde dolara nestaju u rupi bez dna zvanoj Pentagon , najveci potrosac benzina ili nafte na planeti
a Kinezima su stali na zulj zestoko u slucaju Libije , da se vratimo na temu , jer su Kinezi investirali milijarde dolara u projekte da se obezbjede naftom i gasom iz Libije
ponavljam kao u slucaju Irana , zestoka borba se odvija izmedju Kineza i USA , i mene licno je strah
ako Kinezima pukne film ?
bit ce jebacina zesca !
jutarnji

#790 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by jutarnji »

simpozijum delirijum wrote:ponavljam kao u slucaju Irana , zestoka borba se odvija izmedju Kineza i USA , i mene licno je strah
bit ce jebacina zesca !
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
I mene je isto vuna, sta ako nam zatvore sve kineske restorane, a taman sam se zarazio sa "orange chicken".
Ili, nedaj boze, gluho bilo, najjeftinije nike patike budu 200 dolara.
:skoljka:
simpozijum delirijum

#791 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

jutarnji wrote:
simpozijum delirijum wrote:ponavljam kao u slucaju Irana , zestoka borba se odvija izmedju Kineza i USA , i mene licno je strah
bit ce jebacina zesca !
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
I mene je isto vuna, sta ako nam zatvore sve kineske restorane, a taman sam se zarazio sa "orange chicken".
Ili, nedaj boze, gluho bilo, najjeftinije nike patike budu 200 dolara.
:skoljka:
otporan sam na svasta ali na posljedice nuklearnih explozija nisam otporan , a dobro nas krenulo sa radijacijom inace ove godine , sve najbolje narodu Japana i saljem pare i podrsku, treba im , dobri ljudi
niko ne zeli III svjetski rat
ali na zalost ima budala koji misle da mogu pobijediti
The 51st State

#792 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by The 51st State »

kako ce im avganci noz zabiti u ledja, kad je sve i jedan najnelevenas iz zemlje najpouzadnijeg americkog saveznika?
jarancuga

#793 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by jarancuga »

vanjska politika usa je omiljena igra cionista...cionizam je fasizam u novom ruhu...
nosara

#794 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by nosara »

jarancuga wrote:vanjska politika usa je omiljena igra cionista...cionizam je fasizam u novom ruhu...
Ipak je to malo sarolikije drustvo... Ima tu svega, profit im je otac i mater, a kreiraju ne samo americku, vec globalnu medjunarodnu politiku...
Bodkin

#795 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by Bodkin »

Chmoljo wrote:

odlicno :thumbup:
Murat Sabanovic

#796 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by Murat Sabanovic »

evo jedna za jeffersona

AliceInChains

#797 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by AliceInChains »

Prijedlog: Mogli bi malo skrenuti paznju sa moralnog aspekta proslih i trenutnih desavanja i malo uci u ekonomsko-strateski svrh svega ovoga.

Mislim da se ovdje izvan ekonomije "dijele" resurse, u cilju da se unutar ekonomije ostane konkurentan. Jer, po igrama kapitalizma su Kinezi "pobjedili" i u buducnosti sa njima nece biti moguce sa "legalnim" finansijskim metodama konkurisati. (jer, dok se kod njih "slegne" ekonomija, oni ce toliko kapitala nagomilati......a vec sad su postali bog i batina)

Mislim, da je ovo bit svih desavanja zadnjih 10 godina.

P.S.:Rekao sam i ja: nebih htio da dodem u ukus ljudske slobode u Kini ili drugdje. jednostavno me jako nervira ono naivno blebetanje oko ljudskih prava,itd.

Po mom misljenju, zapad je sam sebe doveo u ovu situaciju, kad je Kinu i Sovjetsku Uniju doveo u krug kapitalizma, jer su ih bas Kinezi na kraju sa njihovim sopstvenim sistemom sjebali :mrgreen: ......ako budemo realni, iako ovo zvuci paradoxno :mrgreen:
(trebali su umjesto toga prvo uclaniti sve manje drzavice :mrgreen:- pa bi mi malo duze zivili ko bogovi )
zonbirile

#798 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by zonbirile »

AliceInChains wrote:Prijedlog: Mogli bi malo skrenuti paznju sa moralnog aspekta proslih i trenutnih desavanja i malo uci u ekonomsko-strateski svrh svega ovoga.

Mislim da se ovdje izvan ekonomije "dijele" resurse, u cilju da se unutar ekonomije ostane konkurentan. Jer, po igrama kapitalizma su Kinezi "pobjedili" i u buducnosti sa njima nece biti moguce sa "legalnim" finansijskim metodama konkurisati. (jer, dok se kod njih "slegne" ekonomija, oni ce toliko kapitala nagomilati......a vec sad su postali bog i batina)

P.S.:Rekao sam i ja: nebih htio da dodem u ukus ljudske slobode u Kini ili drugdje. jednostavno me jako nervira ono naivno blebetanje oko ljudskih prava,itd.

Po mom misljenju, zapad je sam sebe doveo u ovu situaciju, kad je Kinu i Sovjetsku Uniju doveo u krug kapitalizma, jer su ih bas Kinezi na kraju sa njihovim sopstvenim sistemom sjebali :mrgreen: ......ako budemo realni, iako ovo zvuci paradoxno :mrgreen:
(trebali su umjesto toga prvo uclaniti sve manje drzavice :mrgreen:- pa bi mi malo duze zivili ko bogovi )
--------------------------------------------------------------
samo otiđi korak dalje,izvan zadanih šema.ONI su pobijedili,Evropa,Amerika,Kina,Mjesec svejedno puki izvršioci u vremenu i prostoru.
AliceInChains

#799 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by AliceInChains »

zonbirile wrote:
AliceInChains wrote:Prijedlog: Mogli bi malo skrenuti paznju sa moralnog aspekta proslih i trenutnih desavanja i malo uci u ekonomsko-strateski svrh svega ovoga.

--------------------------------------------------------------
samo otiđi korak dalje,izvan zadanih šema.ONI su pobijedili,Evropa,Amerika,Kina,Mjesec svejedno puki izvršioci u vremenu i prostoru.

Pazi, sve je malo kompleksnije, nego rijec "pobjeda". Realno, ako Zapad, a pogotovo Evropa dopusti, da se legalno dijele resurdse preko finansijskog trzista, onda ce ta ista Evropa sljedecih 100 godina vegetirati u ekonomskoj stagnaciji. Kontas? U smisli zivotnih uslova ce Kina "legalno" definitivno pobijediti.
madner

#800 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by madner »

Kina ima pred sobom ogromne probleme (demografske) te postoj izraziti debals u samom drustvu. Ukoliko bi USA htjela sjebat istu, mogla bi to sasvim lagano uraditi. Zasto pravite bauk od lokalne sile? :D
Post Reply