'Ajmo zamisliti sve ovo urade ko po tvom cejfu i sta onda? Sta ce sa tim psima? Pustiti i eutanizirati ne smiju to da se razumijemo a prostora za par hiljada njih nema.poznanik wrote:Njihovo eskiviranje i izgovor nenadležnosti ne umanjuje njihovu odgovornost. Zašto bi sada psi bili krivci što ih nadležne službe neće da prikupe sa ulica, odpreme u svoje boxove i tamo hrane i veterinarski tretiraju? Jesu li psi sada krivi što su ljudi potrošili pare u druge svrhe, pa sada nemaju za njih? Ili su kriva udruženja koja zagovaraju zaštitu životinja, ili drugi ljubitelji životinja?ladyblue18 wrote:E pa odmah da ti kazem zvala nekoliko puta, iskopala brojeve prije nego si ih postavio, i hmmm jah koga god sam nazvala nisu oni nadlezni, zasto nisam iznenadjena.
Ovdje je bilo i napisanih primjera u kojima su službe izlazile na intervenciju, što pokazuje da ipak rade, ali selektivno.
psi lutalice ....
- Cyrax
#776 Re: psi lutalice ....
-
ultrajvosa
#777 Re: psi lutalice ....
Uopce mi nije zao. Ljudi su krivi, kako mene ni jedan nije ujeo ?? Ujest ce te samo u samoodbrani ili nedo Bog ako dobije bjesnilo (sto je sada rijetko). Ljudi su gori 10429429429 puta, pa sto njima ne zoves sintore ? Kad smo glup narod, mjesto da protestujete protiv politicara, vi se glupirate oko ove stvari. Jadno.kokuz_sa wrote:ne lutalice nisu nikako problemultrajvosa wrote:
Bravo ! I onda ako ga taj pas ujede, bilo bi na internetu komentari tipa : Oj, jadno dijete pozovite šintore i sl. !!!
Narod nije fer, lutalice uopce nisu problem, stavise neki misle da su one glavni problem u nasoj drzavi, sto je jadno ne vidi pravi problem... gade mi se !
ma nikako nisu problem..
gadel ti se te slike krvavih farmerica momka kjeg su napale lutalice a postavio sliku na ovaj forum..gadil ti se onaj momak sto navija za zelju ovdje slika strumfa na avataru sto su ga ujele lutalice,
gadel ti se ti ljudi sto su ostali bez svoje stoke..
ili ti se gadi ta turistkinja koja ce morati biti 2 sedmice u bolnici jer su je napale lutalice..
mozda ti se gadi ovo osmogodisnje dijete
http://www.*** SPAM ***.ba/novost/62169/psi-lutalice-napali-osmogodisnjeg-djecaka
ili mozda ovo http://www.aic.ba/tekuce-vijesti/4268-p ... ovaca.html
http://www.hercegovina.info/bhmediji/sa ... njaka-2936
i nama ostalim se gadi..al gadi nam se kad se brane agresivne lutalice(nisam kazao da su sve lutalice agresivne)
gadi mi se i onaj cuko iz HRASNOG sto je ujeo 18 ljudi..al vise mi se gade one osobe iz udruzenja koje su ga odvele na drugu lokaciju da ga ne bi sintori uzeli..pa sada na drugoj lokaciji moze nastaviti grickat ljude i slat ih u hitnu
- poznanik
#778 Re: psi lutalice ....
[quote="poznanik"]Zato što ti nikad na pamet nije uspjelo pasti da postoje službe u gradu - kantonu, koje su nadležne i obavezne da interveniraju na poziv građana, i da sa javnog prostora uklone pse lutalice, pse koji na bilo koji način, uznemiravaju građane.
Već prije nekoliko stranica, ja sam prikazao sve kontekt brojeve telefona nadležnih službi u Sarajevu koje su u obavezi da rješavaju probleme sa psima lutalicama: Higijeničarske službe KJKP "RAD" i Kantonalnih veterinarskih stanica.
Večeras, ili još bolje - odmah sada, sve ih redom pozovi i traži intervenciju.[/quote][quote="ladyblue18"]
E pa odmah da ti kazem zvala nekoliko puta, iskopala brojeve prije nego si ih postavio, i hmmm jah koga god sam nazvala nisu oni nadlezni, zasto nisam iznenadjena.
[/quote]
Za pse lutalice u Kantonu Sarajevu odgovornost snose Higijeničarska služba KJKP „RAD“ i na Veterinarska služba Kantona Sarajevo.
Zakonom o dobrobiti i zaštiti životinja propisana je „odgovornost ljudi za zaštitu i dobrobit životinja u pogledu držanja, smještaja i ishrane, zaštite od mučenja, zaštite životinja u vrijeme ubijanja ili klanja, stresa tokom transporta, zaštite divljih životinja, te odnos prema napuštenim životinjama, kućnim ljubimcima i laboratorijskim životinjama, formiranje etičke komisije i stručnog savjeta, kao i nadzor nad provođenjem ovog zakona i kaznene sankcije za prekršioce zakona”.
Između ostalog, ovim zakonom vlasnici kućnih ljubimaca dužni su bili:
- registrirati svoje ljubimce u nadležnoj veterinarskoj inspekciji koja vodi registar tih životinja (čipovanje) kako bi kasnije svaki napušteni pas bio prepoznat, odnosno – kako bi mu bio utvrđen vlasnik, nakon čega bi protiv njega bila podnesena prekršajna prijava,
- propisana je obaveza veterinara o hitnom pružanju zdravstvene pomoći životinjama (za tu svrhu sve veterinarske ambulante u Kantonu Sarajevo dobile su na raspolaganje vozila kojim dežurni veterinar treba da dođe na „adresu“, na lokaciju na kojoj treba pružiti pomoć životinji, međutim, u neznanju građana, zloupotrebljavaju pravila i propise i primoravaju građane da oni u ambulantu dovoze hitne slučajeve životinja (uključujući i nastradale pse sa ulica) kojima je potrebna veterinarska intervencija),
- zabranjena je eutanazija životinja (i pasa lutalica) izvan veterinarske kontrole, a propisani su uslovi pod kojim se ona ipak može izvršiti, a najveća odgovornost ponovo je predana veterinarskoj službi,
- propisana je obaveza lokalne zajednice (opština) da napuštenim i izgubljenim životinjama pronađu adekvatan smještaj i veterinarsko-zdravstvenu pomoć i njegu,
- propisana je obaveza građana, koji nađu napuštenu ili izgubljenu životinju (pa i pse kao kućne ljubimce) o tome hitno obavijeste najbližu veterinarsku stanicu ili sklonište za životinje*,
- propisana je obaveza higijeničarskih servisa da skupljaju napuštene ili izgubljene životinje, i da ih nakon toga predaju u skloništa za životinje,
- propisana je obaveza entiteta, kantona gradova i opština da iz svojih budžeta finansiraju rad higijeničarskih službi i skloništa za prikupljene životinje,
- određeno je da nadzor nad sprovođenjem ovog zakona ima Ured za veterinarstvo BiH i veterinarske službe entiteta i nižih nivoa vlasti (Kantona),
- određen rok od 1 godine do kojeg Ured za veterinarstvo mora donijeti prijedloge podzakonskih akata kojim će se bliže definnirati provedba ovog zakona, a koje nadležno ministarstvo BiH mora usvojiti (niti jedan od prijedloga nije dostavljen ministarstvu, niti jedan nije usvojen), rok je istekao još u jesen 2010. godine!
- određen je rok od 1 godine do kojeg organi lokalne zajednice moraju osnovati skloništa za napuštene životinje, rok je istekao još u jesen 2010. godine!
- propisane veoma visoke kazne za neizvršenje odredaba ovog zakona (npr. za neizvršenje prikupljanja napuštenih životinja od strane higijeničarske službe, propisana je kazna za pravno lice u iznosu 200 KM do 200.000 KM).
Zakonom o komunalnim djelatnostima Kantona Sarajevo iz 2004. godine, određeno je šta su to komunalne djelatnosti, pa je tako u komunalne djelatnosti zajedničke komunalne potrošnje uvršteno i “obavljanje kafilerijske usluge” (član 3. stav 2. tačka 6. Zakona…), a pod obavljanjem kafilerijskih usluga podrazumijevaju se poslovi stalnog i sigurnog uklanjanja životinja, pasa lutalica, lešina životinja, određenih nejestivih nusproizvoda klanja, konfiskata i valioničkog otpada sa javnih površina i – poslovi eutanazije (član 4. stav 1. tačka 16. Zakona).
Kako je nekontrolirana eutanazija zabranjena drugim zakonom, ona nije zabranjena u potpunosti, posebno nije zabranjeno stalno i sigurno uklanjanje…pasa lutalica. Osim ovog, na snazi je i dodatna Odluka o vršenju kafilerijskih usluga na području Grada Sarajeva, kojom je detaljnije propisana obaveza Higijeničarske službe komunalnog preduzeća u Sarajevu (KJKP “RAD”) kod prikupljanja pasa lutalica. Unatoč obavezama, niko ne prikuplja pse lutalice sa sarajevskih ulica.
Link Higijeničarske službe KJKP „RAD“ (http://www.rad.com.ba/kafilerija.htm) koji je prije dva dana bio aktivan, sada više nije, jer ga je neko iz „RAD“-a ga je sklonio da građani ne bi mogli utvrditi njihovu odgovornost!.
Takođe, i web stranica Kantonalnog Javnog Preduzeća "Veterinarska stanica" d.o.o. http://www.vetstanicasa.ba/?option=com_ ... &Itemid=53 je sklonjena.
Već prije nekoliko stranica, ja sam prikazao sve kontekt brojeve telefona nadležnih službi u Sarajevu koje su u obavezi da rješavaju probleme sa psima lutalicama: Higijeničarske službe KJKP "RAD" i Kantonalnih veterinarskih stanica.
Večeras, ili još bolje - odmah sada, sve ih redom pozovi i traži intervenciju.[/quote][quote="ladyblue18"]
E pa odmah da ti kazem zvala nekoliko puta, iskopala brojeve prije nego si ih postavio, i hmmm jah koga god sam nazvala nisu oni nadlezni, zasto nisam iznenadjena.
E pa da te više ne levate, a i da ne lupaš ovdje ko “Maksim po diviziji”, pročitaj ponovo šta sam ranije pisao, nauči i slijedeći put svima koje zoveš prenesi naučeno:kokuz_sa wrote: kod mene je ovako bilo kada sam zvao
prvo sintore
-dobar dan..da prijavim copor lutalica koji laju gruizu gume od auta ugrozavaju i sta sve ne...
kaze ciko ovako..
-radi novog zakona mi mozemo izaci samo ako nam veterina posalje dopis da se tu nalaze agresivni psi..br veterine je XXXXXXX pa nazovite i eto
zove se taj br
javlja se gospodja
-ponovi se sve ovo gore da su iz sinteraja dali i br i sve i dobij es eovaj odgovor
-mi nismo nadlezni tj mi mozemo sinorima poslati dopis samo u slucaju da nas POLICIJA obavjesti da s ena nekom podruciju desio incident i da je lutalica nekog napala ili da nekome smeta..
znaci zovite policiju pa oni ce kontaktirati nas putem dopisa pa mi cemo prijavimo kafileriji..
e policiju nisam zvao..bilo me strah da me ne upute na vojsku da njima se zalim pa da oni ne budu morali spat dopis
Za pse lutalice u Kantonu Sarajevu odgovornost snose Higijeničarska služba KJKP „RAD“ i na Veterinarska služba Kantona Sarajevo.
Zakonom o dobrobiti i zaštiti životinja propisana je „odgovornost ljudi za zaštitu i dobrobit životinja u pogledu držanja, smještaja i ishrane, zaštite od mučenja, zaštite životinja u vrijeme ubijanja ili klanja, stresa tokom transporta, zaštite divljih životinja, te odnos prema napuštenim životinjama, kućnim ljubimcima i laboratorijskim životinjama, formiranje etičke komisije i stručnog savjeta, kao i nadzor nad provođenjem ovog zakona i kaznene sankcije za prekršioce zakona”.
Između ostalog, ovim zakonom vlasnici kućnih ljubimaca dužni su bili:
- registrirati svoje ljubimce u nadležnoj veterinarskoj inspekciji koja vodi registar tih životinja (čipovanje) kako bi kasnije svaki napušteni pas bio prepoznat, odnosno – kako bi mu bio utvrđen vlasnik, nakon čega bi protiv njega bila podnesena prekršajna prijava,
- propisana je obaveza veterinara o hitnom pružanju zdravstvene pomoći životinjama (za tu svrhu sve veterinarske ambulante u Kantonu Sarajevo dobile su na raspolaganje vozila kojim dežurni veterinar treba da dođe na „adresu“, na lokaciju na kojoj treba pružiti pomoć životinji, međutim, u neznanju građana, zloupotrebljavaju pravila i propise i primoravaju građane da oni u ambulantu dovoze hitne slučajeve životinja (uključujući i nastradale pse sa ulica) kojima je potrebna veterinarska intervencija),
- zabranjena je eutanazija životinja (i pasa lutalica) izvan veterinarske kontrole, a propisani su uslovi pod kojim se ona ipak može izvršiti, a najveća odgovornost ponovo je predana veterinarskoj službi,
- propisana je obaveza lokalne zajednice (opština) da napuštenim i izgubljenim životinjama pronađu adekvatan smještaj i veterinarsko-zdravstvenu pomoć i njegu,
- propisana je obaveza građana, koji nađu napuštenu ili izgubljenu životinju (pa i pse kao kućne ljubimce) o tome hitno obavijeste najbližu veterinarsku stanicu ili sklonište za životinje*,
- propisana je obaveza higijeničarskih servisa da skupljaju napuštene ili izgubljene životinje, i da ih nakon toga predaju u skloništa za životinje,
- propisana je obaveza entiteta, kantona gradova i opština da iz svojih budžeta finansiraju rad higijeničarskih službi i skloništa za prikupljene životinje,
- određeno je da nadzor nad sprovođenjem ovog zakona ima Ured za veterinarstvo BiH i veterinarske službe entiteta i nižih nivoa vlasti (Kantona),
- određen rok od 1 godine do kojeg Ured za veterinarstvo mora donijeti prijedloge podzakonskih akata kojim će se bliže definnirati provedba ovog zakona, a koje nadležno ministarstvo BiH mora usvojiti (niti jedan od prijedloga nije dostavljen ministarstvu, niti jedan nije usvojen), rok je istekao još u jesen 2010. godine!
- određen je rok od 1 godine do kojeg organi lokalne zajednice moraju osnovati skloništa za napuštene životinje, rok je istekao još u jesen 2010. godine!
- propisane veoma visoke kazne za neizvršenje odredaba ovog zakona (npr. za neizvršenje prikupljanja napuštenih životinja od strane higijeničarske službe, propisana je kazna za pravno lice u iznosu 200 KM do 200.000 KM).
Zakonom o komunalnim djelatnostima Kantona Sarajevo iz 2004. godine, određeno je šta su to komunalne djelatnosti, pa je tako u komunalne djelatnosti zajedničke komunalne potrošnje uvršteno i “obavljanje kafilerijske usluge” (član 3. stav 2. tačka 6. Zakona…), a pod obavljanjem kafilerijskih usluga podrazumijevaju se poslovi stalnog i sigurnog uklanjanja životinja, pasa lutalica, lešina životinja, određenih nejestivih nusproizvoda klanja, konfiskata i valioničkog otpada sa javnih površina i – poslovi eutanazije (član 4. stav 1. tačka 16. Zakona).
Kako je nekontrolirana eutanazija zabranjena drugim zakonom, ona nije zabranjena u potpunosti, posebno nije zabranjeno stalno i sigurno uklanjanje…pasa lutalica. Osim ovog, na snazi je i dodatna Odluka o vršenju kafilerijskih usluga na području Grada Sarajeva, kojom je detaljnije propisana obaveza Higijeničarske službe komunalnog preduzeća u Sarajevu (KJKP “RAD”) kod prikupljanja pasa lutalica. Unatoč obavezama, niko ne prikuplja pse lutalice sa sarajevskih ulica.
Link Higijeničarske službe KJKP „RAD“ (http://www.rad.com.ba/kafilerija.htm) koji je prije dva dana bio aktivan, sada više nije, jer ga je neko iz „RAD“-a ga je sklonio da građani ne bi mogli utvrditi njihovu odgovornost!.
Takođe, i web stranica Kantonalnog Javnog Preduzeća "Veterinarska stanica" d.o.o. http://www.vetstanicasa.ba/?option=com_ ... &Itemid=53 je sklonjena.
- poznanik
#779 Re: psi lutalice ....
Prvo, moraš promijeniti percepciju problema, jer - ne radi se o mom ćejfu, već o zagovaranju na sprovedbi zakona!Cyrax wrote:'Ajmo zamisliti sve ovo urade ko po tvom cejfu i sta onda? Sta ce sa tim psima? Pustiti i eutanizirati ne smiju to da se razumijemo a prostora za par hiljada njih nema.
Drugo, KJKP "RAD" je davno još dobilo pare iz budžeta za ove poslove. Zar ovakvo pitanje ne bi trebao uputiti njima?
Treća - kako si dobio broj od "par hiljada" pasa
- kokuz_sa
#780 Re: psi lutalice ....
nije mene strah politicara kad s enavece kuci vracam pored 20 lutalica..ultrajvosa wrote:Uopce mi nije zao. Ljudi su krivi, kako mene ni jedan nije ujeo ?? Ujest ce te samo u samoodbrani ili nedo Bog ako dobije bjesnilo (sto je sada rijetko). Ljudi su gori 10429429429 puta, pa sto njima ne zoves sintore ? Kad smo glup narod, mjesto da protestujete protiv politicara, vi se glupirate oko ove stvari. Jadno.kokuz_sa wrote:ne lutalice nisu nikako problemultrajvosa wrote:
Bravo ! I onda ako ga taj pas ujede, bilo bi na internetu komentari tipa : Oj, jadno dijete pozovite šintore i sl. !!!
Narod nije fer, lutalice uopce nisu problem, stavise neki misle da su one glavni problem u nasoj drzavi, sto je jadno ne vidi pravi problem... gade mi se !
ma nikako nisu problem..
gadel ti se te slike krvavih farmerica momka kjeg su napale lutalice a postavio sliku na ovaj forum..gadil ti se onaj momak sto navija za zelju ovdje slika strumfa na avataru sto su ga ujele lutalice,
ili ti se gadi ta turistkinja koja ce morati biti 2 sedmice u bolnici jer su je napale lutalice..
http://www.*** SPAM ***.ba/novost/62169/psi-lutalice-napali-osmogodisnjeg-djecaka
i nama ostalim se gadi..al gadi nam se kad se brane agresivne lutalice(nisam kazao da su sve lutalice agresivne)
gadi mi se i onaj cuko iz HRASNOG sto je ujeo 18 ljudi..al vise mi se gade one osobe iz udruzenja koje su ga odvele na drugu lokaciju da ga ne bi sintori uzeli..pa sada na drugoj lokaciji moze nastaviti grickat ljude i slat ih u hitnu
a kazu ne pozeli nikom zlo..i toga se i pridrzavam..al ne mogu se otet zelji da te napadne bar neka napustena CHIVAVA i dobro ugrize..radi ovog misljenja sto si iznio u svom postu..
jelde krivi su oni ljudi sto im je zaklana stoka..mogli su svaki dan zaklat po jedno jagnje pa da nahrane lutalice..
jednostavno taj tvoj post mi se gadi al bas..i dao Bog da osjetis bar djelic nesrece kao ova ugrizena djeca koje su napale lutalice ili im poklale stoku..
-
palamuda
#781 Re: psi lutalice ....
Ne postavljajte više krivo stvari, pas nije čovjek nego zvijer i okanite se te nakaradne teze, šta je kriv ovaj što su mu poklane ovce, valjda što ih je držo sram ga bilo trebo je držat paščad.ultrajvosa wrote:Uopce mi nije zao. Ljudi su krivi, kako mene ni jedan nije ujeo ?? Ujest ce te samo u samoodbrani ili nedo Bog ako dobije bjesnilo (sto je sada rijetko). Ljudi su gori 10429429429 puta, pa sto njima ne zoves sintore ? Kad smo glup narod, mjesto da protestujete protiv politicara, vi se glupirate oko ove stvari. Jadno.kokuz_sa wrote:ne lutalice nisu nikako problemultrajvosa wrote:
ma nikako nisu problem..
Nijedna teza o odbrani pasa lutalica ne drži vode, na ovoj temi sam kao vlasnik psa napisao x komentara, al ne pije vode, većina ovih iz udruženja toliko nedokazni da se čudom ne mogu načudit.
- poznanik
#782 Re: psi lutalice ....
Ja sam ubijeđen da ti nemaš pojma o psima, niti da si vlasnik ijednog, već da svojim postovima samo dižeš tenzije i podstičeš naivne da svoje frustracije usmjeravaju prema bespomoćnim psima ili pojedinim udruženjima, umjesto nadležnim organima vlasti i preduzećima.palamuda wrote:Ne postavljajte više krivo stvari, pas nije čovjek nego zvijer i okanite se te nakaradne teze, šta je kriv ovaj što su mu poklane ovce, valjda što ih je držo sram ga bilo trebo je držat paščad.
Nijedna teza o odbrani pasa lutalica ne drži vode, na ovoj temi sam kao vlasnik psa napisao x komentara, al ne pije vode, većina ovih iz udruženja toliko nedokazni da se čudom ne mogu načudit.
A pas može biti pretvoren u zvijer jedino ako ga čovjek nauči da postane takav, inače ne pripada porodici zvijeri. To je vuk, o čemu ti pričaš, pa i kad se radi o klanju ovaca u tamo nekom selu u zabiti, malo ti se sve to pomiješalo u glavi
- Abu FEED el-Castro
#783 Re: psi lutalice ....
ultrajvosa wrote:kokuz_sa wrote:Uopce mi nije zao. Ljudi su krivi...ultrajvosa wrote:
Notorni bezobrazluk i poremecen sistem vrijednosti, u paketu.
Mislim da vise necu otvarati ovu temu, hvata me strah od pomisli medju kakvim stvorenjima ja zivim, mislim na ljude. Sad me psi daleko manje brinu.
- kokuz_sa
#784 Re: psi lutalice ....
hajde ti edituj taj post kako bog zapovjeda i stavi to kako i treba da je taj post ultrarajvosin a ne mojAbu FEED el-Castro wrote:
![]()
![]()
Mislim da vise necu otvarati ovu temu, hvata me strah od pomisli medju kakvim stvorenjima ja zivim, mislim na ljude. Sad me psi daleko manje brinu.
ispade ovako da sam ja to pisao a nisam
-
MAN-lion's coach
#785 Re: psi lutalice ....
Roditelji će bojkotirati nastavu ako se ne riješi ovaj problem, kaže Polimac • Mi možemo samo izaći na teren i vidjeti jesu li psi opasni, ostalo je na Općini, ističe Brdarić
Učenike Osnovne škole "Osman Nuri Hadžić" na Dobrinji svakog dana kod škole dočeka više od 20 pasa lutalica zbog čega ih neko uvijek mora dopratiti do škole. Prema riječima Narcisa Polimca, direktora škole, roditelji se plaše za sigurnost svoje djece.
Napali čovjeka
- Tražili su da obavijestim Općinu Novi Grad i Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo da će bojkotirati nastavu ukoliko se ne riješi ovaj problem. Škola stoji uz njih, jer su sa pravom zabrinuti. Ja sam prije 15 dana obavijestio Veterinarsku inspekciju KS o ovom problemu, međutim, niko ništa nije poduzeo - kazao je Polimac.
Dodaje da je prije nekoliko dana čopor pasa napao čovjeka i oborio ga na zamlju naočigled djece, što je izazvalo dodatni strah i oštru reakciju roditelja.
Nedim Brdarić, direktor Veterinarske stanice KS, kazao nam je da oni ne mogu riješiti problem te da bi se Općina trebala pozabaviti time.
Vezane ruke
- Ono što mi možemo jeste da izađemo na teren i vidimo jesu li psi opasni. Nismo dobili nikakvo rješenje od Veterinarske inspekcije za ovaj slučaj. Nas pritišću sa svih strana, a ruke su nam vezane. Možemo ih samo sterilizirati i vakcinisati, nakon čega ih opet vraćamo na ulicu. Država treba regulirati zakone koje je donijela da više ne bismo prebacivali odgovornost jedni na druge - dodao je Brdarić.
Općina će pokušati pronaći rješenje
Iz Općine Novi Grad kažu da će se resorna služba obratiti Veterinarskoj stanici i Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove kako bi pokušali pronaći rješenje i uklonili pse lutalice ispred OŠ "Osman Nuri Hadžić".
-
palamuda
#786 Re: psi lutalice ....
Ustvari ja sam ubijeđen ti nemaš pojma o psima iz tvojih postova se može pročitati toliko gluposti izrečenih o ovim životinjama i iz toga mogu zaključiti da ti veze nemaš o istim.poznanik wrote:Ja sam ubijeđen da ti nemaš pojma o psima, niti da si vlasnik ijednog, već da svojim postovima samo dižeš tenzije i podstičeš naivne da svoje frustracije usmjeravaju prema bespomoćnim psima ili pojedinim udruženjima, umjesto nadležnim organima vlasti i preduzećima.palamuda wrote:Ne postavljajte više krivo stvari, pas nije čovjek nego zvijer i okanite se te nakaradne teze, šta je kriv ovaj što su mu poklane ovce, valjda što ih je držo sram ga bilo trebo je držat paščad.
A pas može biti pretvoren u zvijer jedino ako ga čovjek nauči da postane takav, inače ne pripada porodici zvijeri. To je vuk, o čemu ti pričaš, pa i kad se radi o klanju ovaca u tamo nekom selu u zabiti, malo ti se sve to pomiješalo u glavi
Tvoji postovi se redom svode na kritiku vlasti, na nadležnosti, na brojeve telefona, na prozivanje svakog i svega, nigdje ni jednom rečenicom nisi rekao zašto, nigdje nisi napisao svoje iskustvo sa psom, nigdje nisi rekao ni jednu pametnu na istu temu. Naprotiv izrekao si gomilu gluposti koje veze nemaju sa temom, tvoji komentari se mahom svode na lupetanje tipa ljudi se biju, zašto ne bi i psi, pa zašto onda isto branite bikovima na Čevljanovićima i njima treba dopustiti da se bodu ko što se ljudi bodu u tramvaju.
Ne dižem tenzije imam psa, a ti i dalje vjeruj da je pas čovjek, i da trebamo jedni drugima mirisati dupe da se upoznamo.
Ove ovce u zabiti su poklali psi a ti i dalje misli da si najpametniji, mada sam komentar o ovcama i zabiti više govori o tebi nego o bijesnim psima.
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#787 Re: psi lutalice ....
ultrajvosa wrote:@palamuda
Jedina prava zvijer na ovom svijetu je COVJEK. Ako se do sada niste u to uvjerili, jadni ste.![]()
![]()
21. Mar. 2011. 21:30 Banned user for reason “krsenje pravila sa-x foruma”
» ultrajvosa
14 dana
- dadoka84
#788 Re: psi lutalice ....
Moja se zena panicno boji pasa, tako da joj je u zadnje vrijeme strasan problem kretati se po gradu. Na sve strane su psi, a vidim po gradu mnogo oglodanih kostiju... Nisam za ubijanje neduznih zivotinja ali ovo postaje neizdrzivo. Sinoc na alipasinom u c fazi odjekuje lavez pasa izmedju zgrada i tako satima.
-
zonbirile
#789 Re: psi lutalice ....
pa da diskusija ne ide OT,što da se prepiru ljubitelji i "mrzitelji" životinja.Može li ovako,otkad je u gradu dozvoljeno prisustvo životinja i u tolikom broju?Ja ću sutra pustiti 2 krave,kao u Indiji, ebo majku ko ih takne.
-
sabanss
#790 Re: psi lutalice ....
U kojem graduzonbirile wrote:pa da diskusija ne ide OT,što da se prepiru ljubitelji i "mrzitelji" životinja.Može li ovako,otkad je u gradu dozvoljeno prisustvo životinja i u tolikom broju?Ja ću sutra pustiti 2 krave,kao u Indiji, ebo majku ko ih takne.
Ovo je davno prestalo biti grad...
Psi ce biti problem dok prvom kome napadnu porodicu ili njega ne pukne film pa se ne ponove Bare i potrovane lutalice. Inace sa obzirom na ukupnu situaciju investicija u sprej koji djelomicno ili potpuno onesposobi psa je pametna. Sprej kosta 15-tak KM i moze se kupiti na vise mjesta u gradu.
-
zonbirile
#791 Re: psi lutalice ....
--------------------------sabanss wrote:U kojem graduzonbirile wrote:pa da diskusija ne ide OT,što da se prepiru ljubitelji i "mrzitelji" životinja.Može li ovako,otkad je u gradu dozvoljeno prisustvo životinja i u tolikom broju?Ja ću sutra pustiti 2 krave,kao u Indiji, ebo majku ko ih takne.![]()
Ovo je davno prestalo biti grad...
Psi ce biti problem dok prvom kome napadnu porodicu ili njega ne pukne film pa se ne ponove Bare i potrovane lutalice. Inace sa obzirom na ukupnu situaciju investicija u sprej koji djelomicno ili potpuno onesposobi psa je pametna. Sprej kosta 15-tak KM i moze se kupiti na vise mjesta u gradu.
koke na terasu,ali zajedničku,pa da vidim ko će doći po njih i one su životinje,da imam kojeg krokodila pustio bih ga u Miljacku.
- DadoHacked
#792 Re: psi lutalice ....
Trebali su te davno poceti manje brinuti. Makni "zvijeri od ljudi" i neces imati ovaj problem s psima.Abu FEED el-Castro wrote:
![]()
![]()
- poznanik
#793 Re: psi lutalice ....
Nešto se tebi pomiješalo u percepciji psa, jer te je teško razumjeti, posebno kao osobu koja tvrdi da ima pse i da ih razumije, a istovremeno tvrdi da su psi zvijeri.palamuda wrote:Ustvari ja sam ubijeđen ti nemaš pojma o psima iz tvojih postova se može pročitati toliko gluposti izrečenih o ovim životinjama i iz toga mogu zaključiti da ti veze nemaš o istim.poznanik wrote:Ja sam ubijeđen da ti nemaš pojma o psima, niti da si vlasnik ijednog, već da svojim postovima samo dižeš tenzije i podstičeš naivne da svoje frustracije usmjeravaju prema bespomoćnim psima ili pojedinim udruženjima, umjesto nadležnim organima vlasti i preduzećima.palamuda wrote:Ne postavljajte više krivo stvari, pas nije čovjek nego zvijer i okanite se te nakaradne teze, šta je kriv ovaj što su mu poklane ovce, valjda što ih je držo sram ga bilo trebo je držat paščad.
Tvoji postovi se redom svode na kritiku vlasti, na nadležnosti, na brojeve telefona, na prozivanje svakog i svega, nigdje ni jednom rečenicom nisi rekao zašto, nigdje nisi napisao svoje iskustvo sa psom, nigdje nisi rekao ni jednu pametnu na istu temu. Naprotiv izrekao si gomilu gluposti koje veze nemaju sa temom, tvoji komentari se mahom svode na lupetanje tipa ljudi se biju, zašto ne bi i psi, pa zašto onda isto branite bikovima na Čevljanovićima i njima treba dopustiti da se bodu ko što se ljudi bodu u tramvaju.
Ne dižem tenzije imam psa, a ti i dalje vjeruj da je pas čovjek, i da trebamo jedni drugima mirisati dupe da se upoznamo.
Ove ovce u zabiti su poklali psi a ti i dalje misli da si najpametniji, mada sam komentar o ovcama i zabiti više govori o tebi nego o bijesnim psima.
Ovdje pišemo o psima lutalicama, koji su prethodno bili nečiji psi ljubimci, o tzv. kućnim psima, koji danas bespomoćno lutaju sarajevskim ulicama u potrazi za hranom kojom će preživjeti dan, o onim psima koji, kad im se čovjek približi, pokunjeno spuste glavu, spuste uši, i s preplašenim pogledom očekuju da ih primi k sebi, da ih odvede na sigurno i brine o njima. Pišemo o psima koji u tim rijetkim prilikama mašu repom, a ne drže ga savijeno duboko pod nogama, a ne dižu uši u špic, ne bale iz usta u histeričnom lavežu i nasrtaju na svakog nepoznatog, ne pišemo o psima koji svoj život najčešće započinju vezani na tankom lancu, a završavaju s debelim kao prst. Možda ti takve pse imaš, možda prema takvim psima prosuđuješ i ove o kojima se ovdje piše. Najvjerovatnije da je tako, inače ne bi pse karakterisao kao zvijeri.
Ne tvrdim ni ja da nema agresivnih pasa, da pojedini ne nasrću na ljude, ali takvi su rijetki, i obično su ranije bili ugroženi od strane čovjeka, bio on dijete ili odrastao, svejedno je – pas pamti i kasnije reaguje, kako bi se odbranio od ponovne opasnosti. Postoje i psi sa poremećenom genetrskom strukturom, i sve slične ljudska zajednica mora odstraniti, mora ih eutanazirati.
Pokušaj naći strpljenja i ponovo pročitaj moje postove, u njima nećeš naći ništa protivno životima tih pasa lutalica, već kao rješenje njihovoj prekobrojnosti snažan zahtjev lokalnoj zajednici da rješi problem, zahtjev odgovornim preduzećima da rade posao za koji primaju novac, jer – da su to činili na vrijeme, danas ne bi bilo pasa lutalica u ovolikom broju. I u mojim postovima nigdje nećeš naći zalaganje za masovnu egzekuciju tih jadnih životinja, protivim se na svaki način, pa i konfotacijom s lažnjacima poput tebe, niti ćeš naći išta slično „Čevljanovićima“.
- DadoHacked
#794 Re: psi lutalice ....
Ja krave, konje, ovce itd.. vec odavno vidam po gradu, nista novo.zonbirile wrote:pa da diskusija ne ide OT,što da se prepiru ljubitelji i "mrzitelji" životinja.Može li ovako,otkad je u gradu dozvoljeno prisustvo životinja i u tolikom broju?Ja ću sutra pustiti 2 krave,kao u Indiji, ebo majku ko ih takne.
-
zonbirile
#795 Re: psi lutalice ....
prvo ima ovde jedan koji lutalice naziva bivšim ljubimcima
.Svašta,ja nikad ne viđoh ni labradora ni rotija među avlijanerima,valjda biraju društvo.Nego vi ljubitelji šta kažete na krave u Ferhadiji?Jebi ga ako sila od 1,1 milijardu može,što ne može u pičvajzu od Sarajeva?
-
palamuda
#796 Re: psi lutalice ....
Stvarno tipovima kao što je poznanik je suludo pričati išta pametno.
Ponavljam imam psa, nisam lažnjak, ne držim ga na lancu nego na 500 kvadrata zemljišta, bez ogrlice, mjesepostavit ću i slike.
Nikako da shvatite poentu, a pola foruma piše da nije samo pas životinja, životinja je mačka, životinja je krava, životinja je kokoš, životinja je zec, životinja je tele, životinja je ovca, životinja je medvjed, pa ni jedna ne hoda oko zgrada na Grbavici, Alipašinu, Malti, zašto je pas privilegovan.
Pas je pripitomljena divlja životinja, ili ti zvijer, pas je životinja i treba ga tako tretirati, a ova priča pogledo me okicama, tražio zaštitu, divan je krasan je, ma dajte, svaki taj pas divnih okica može u trenu postati divlji, jer on djeluje instinktivno i samo tako.
Ponavljam imam psa, nisam lažnjak, ne držim ga na lancu nego na 500 kvadrata zemljišta, bez ogrlice, mjesepostavit ću i slike.
Nikako da shvatite poentu, a pola foruma piše da nije samo pas životinja, životinja je mačka, životinja je krava, životinja je kokoš, životinja je zec, životinja je tele, životinja je ovca, životinja je medvjed, pa ni jedna ne hoda oko zgrada na Grbavici, Alipašinu, Malti, zašto je pas privilegovan.
Pas je pripitomljena divlja životinja, ili ti zvijer, pas je životinja i treba ga tako tretirati, a ova priča pogledo me okicama, tražio zaštitu, divan je krasan je, ma dajte, svaki taj pas divnih okica može u trenu postati divlji, jer on djeluje instinktivno i samo tako.
- GAU8
#797 Re: psi lutalice ....
Je li iko cuo za zadnji slucaj na Dobrinji gdje je copor malo "izgrickao" zenu. Bilans je 17 ujeda.
Ne znam vise detalja na zalost.
Kazem vam ja nema pomaka dok neko gadno ne nastrada. Na zalost...
Ne krivim pse, ne krivim ni "zastitare", ali zna li IKO sta da se poduzme, i moze li se ista poduzeti da se ubrzo smanji broj lutalica?
Cipovanje i sterilizacija, to je sve OK i dugorocno je pametno, ali ja jos ne primjecujem da se broj smanjuje, vec naprotiv...
Ne krivim pse, ne krivim ni "zastitare", ali zna li IKO sta da se poduzme, i moze li se ista poduzeti da se ubrzo smanji broj lutalica?
Cipovanje i sterilizacija, to je sve OK i dugorocno je pametno, ali ja jos ne primjecujem da se broj smanjuje, vec naprotiv...
- DadoHacked
#798 Re: psi lutalice ....
Po tebi samo rasni psi su kucni ljubimci jel? Ja znam bar 50 ljudi koji imaju mjesance. Vidzam i rotove i ostale rasne pse napustene.zonbirile wrote:prvo ima ovde jedan koji lutalice naziva bivšim ljubimcima.Svašta,ja nikad ne viđoh ni labradora ni rotija među avlijanerima,valjda biraju društvo.Nego vi ljubitelji šta kažete na krave u Ferhadiji?Jebi ga ako sila od 1,1 milijardu može,što ne može u pičvajzu od Sarajeva?
- DadoHacked
#799 Re: psi lutalice ....
Ni ti nista pametno ne pricas, pricas sve sto je vec receno.palamuda wrote:Stvarno tipovima kao što je poznanik je suludo pričati išta pametno.
Ja sam vidzao i krave i konje i kokoske i zeceve itd.. u naseljenim naseljima, pa sta onda. Da, svi mogu postati divlji, sto im je i majka priroda i podarila, zato nisu ni trebali biti pripitomljeni. Isto kao sto ne bi trebali drzati ostale zivotinje po kavezima, pa onda ljudi placu kada neka od tih zivotinja dohvati covjeka. Zivotinje treba tretirati bas tako kao sto si rekao, a ja rijetko gdje vidim da se tako tretiraju. S toga i dolazi do ovakvih situacija.
-
privremeni
#800 Re: psi lutalice ....
Neces ovdje dobiti odgovor na postavljeno pitanje. Ovdje se je vazno nadmudrivati i inatiti.GAU8 wrote:Je li iko cuo za zadnji slucaj na Dobrinji gdje je copor malo "izgrickao" zenu. Bilans je 17 ujeda.
A vlast ce opet naci neko improvizovano i traljavo rjesenje, sve samo nece nista sistemski uraditi.
Ne znam koga mi je vise zao ljudi ili zivotinja.