Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#776 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by PipiDugaDevetka »

Mislio sam da će ove godine biti napravljen i otvoren spomenik negdje u blizini Skenderije svim poginulim i umrlim herojima
2. maja 1992.g. u Sarajevu.

Dedina rora bi morala biti ovjekovječena nekim spomenikom jer je ovo najvažnija bitka čitavog rata. Neosvajanjem Sarajeva su bili poniženi, a Srbiji prijeti ili nestanak, ili kvalitetna transformaciju u mirnu balkansku državu.

:bih: :bih: :thumbup: :thumbup: :bih: :bih:
emigrazione

#777 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by emigrazione »

Ja da se pitam, napravio bih od ovoga turisticku atrakciju. Napravio bih od ovoga trajni spomenik ljudskoj gluposti, nalozio bih svima da taj dan umjesto cvijeca i svijeca donesu po neki kalas i pistolj, ili bili sta slicno, i organizovao bih kolektivno unistenje istog dok bi u pozadini picila "All You Need Is Love", sa sve kamerama CNN-a...
Ceremonija povodom odbrane grada bi se desila dan prije, jer tako i treba da bude, a zlocini nad Srpskim civilima bi se obiljezili ondje gdje i treba da se obiljeze...
Corto Maltese

#778 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by Corto Maltese »

opptimista7 wrote:
tvrtko 1. kotromanić wrote:
Man of steel wrote:
Koliko se ja sjećam sanitetsko vozilo se izdvojilo i bez najave krenulo mimo najavljene rute (mislim da su imali ranjenika i da su krenuli u vojnu bolnicu) i dobilo rafal na raskrsnici kod kina Radnik. Sa strane ovoga ko je pucao ne može se reći da je pogriješio a još manje da je to smišljeni ratni zločin.
O upotrebi raznih vozila od strane četnika sjetimo se Srebrenice, otetog transportera UNPROFORA i najmanje desetak četnika obučenih u uniforme UN i kako su na taj način dozivali narod iz šume koji je vjerovao u UN.
Neka me neko ispravi ako griješim.
Na ovom linku http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/sara ... a#COMMENTS Zoran Čegar, bivši zamenik komandanta Specijalne jedinice MUP-a RBiH tvrdi drugačije. Neko je očigledno u krivu.
Naravno da Čegar nije u krivu. Radi se o vozilu koje je bilo u koloni. Upravo zbog ovakvih pogrešnih sjećanja je potrebno provesti poštenu sudsku istragu. Jedni se sjećaju da je u pitanju vozilo koje se izdvojilo iz kolone, drugi se sjećaju da je bilo 199 mrtvih... a znamo kako glasi poslovica o babi i sjećanju.
Last edited by Corto Maltese on 04/05/2013 00:41, edited 3 times in total.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#779 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

emigrazione wrote:Ja da se pitam, napravio bih od ovoga turisticku atrakciju. Napravio bih od ovoga trajni spomenik ljudskoj gluposti, nalozio bih svima da taj dan umjesto cvijeca i svijeca donesu po neki kalas i pistolj, ili bili sta slicno, i organizovao bih kolektivno unistenje istog dok bi u pozadini picila "All You Need Is Love", sa sve kamerama CNN-a...
Ceremonija povodom odbrane grada bi se desila dan prije, jer tako i treba da bude, a zlocini nad Srpskim civilima bi se obiljezili ondje gdje i treba da se obiljeze...
Jeste-da glupi su branioci bili što su se branili, trebali su pustiti JNA zločince da osvoje Sarajevo.
Fakat smo glupsoni što smo možda ovom bitkom rasturili i mrsku BijuSr.
:dance:
aladin

#780 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by aladin »

Problem je sto se dozvoljava lazno informisanje javnosti u Srpskim medijima. nikada niko nije pokusao pokrenuti tuzbu pred nekim sudom radi izazivanja mrznje radi takvih informacija. Sve dok pojedini novinari koji daju takve informacije ne zavrse na sudu biti ce raznih laznih informacija koje samo podgrijavaju mastu. Svakih 10-tak dana se pojavi nova informacija o "zlodjelima" sa nase strane , a niko i ne pokusava suzbiti to na sudu.
Drzava ne radi svoj posao.
Corto Maltese

#781 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by Corto Maltese »

Zatekao sam u Dobrovoljačkoj šest mrtvih: žena, vojnik i četiri visoka oficira JNA. Jedni su bili u sanitetskom vozilu, drugi u pinzgaueru. Problem je, ako mene pitate, što su "naši" naoružali horde koje nisu mogli kontrolisati. Atmosfera se usijala kada je izašla cijela kolona takozvane JNA, a nije bilo tako dogovoreno. Trebalo je da iz kasarne izađe samo general Milutin Kukanjac, siguran je Čegar.

Kako je puklo?

Međutim, kaže on, svi su krenuli s Kukanjcem, nisu htjeli ostati u kasarni. Unutar kasarne je zbog toga među njima izbio sukob. Kad je kolona vozila zaustavljena, ljudi su vidjeli da vojnici i oficiri na šljemovima i kapama nose srpske trobojke, ne petokrake. Nije to, dakle, bila JNA, nego srbijanska vojska, misli Čegar.

- Ovi što su bili na vozilima, vojnici i oficiri s takvim oznakama, pljuvali su na naše. Govorili im da su balije i slično... E, tada se atmosfera usijala. Puklo je onda kada je jedan od naših, ne znam iz koje vojne formacije (Zelene beretke, Patriotska liga BiH...), tražio od pukovnika dr. Radulovića zastavin kolt, revolver. Nije mu dao. Ovaj mu je sasuo rafal iz automatske puške u glavu. Onda su i drugi pripucali. I dok smo mi s početka kolone došli do sredine, gdje se sve to dešavalo, prošlo je vremena. Neke od pukovnika i visokih oficira poskidali su gole, prebili ih i poredali po cesti da ih gaze. Govorim kako je bilo, pa vi, ako hoćete, napišite! Po meni, bila je to sramota. Radi se o starijim ljudima. Grupa mojih specijalaca je priletjela, pucali smo u zrak, rastjerali te horde. Nekima smo odmah pružili prvu pomoć, mrtve smo pokupili da ih vozimo u Vojnu bolnicu, druge u Hitnu pomoć. Poslije je krenula kolona. Da nije bilo mene i moje grupe, u Dobrovoljačkoj bi bio masakr, pokolj. Onaj ko je naoružao te horde a nije ih mogao kontrolisati, neka objašnjava. Gdje su, uostalom, službene zabilješke koje sam o svemu tome napravio za komandanta Dragana Vikića? Nisu u arhivi, siguran je Čegar.
Ako pročitate moj post sa prvih stranica ove teme, vidjećete da se skoro u detalj poklapa sa Čegarevom izjavom. Godinu i po dana kasnije, tu istu ekipu i dalje niko nije mogao da kontroliše. Zbog toga je došlo do akcije Trebević II, u kojoj smo većinu pohapsili, jednoga ubili (pod neutvrđenim okolnostima) dok su oni ubili 9 pripadnika MUPa i Armije BiH.
Last edited by Corto Maltese on 04/05/2013 00:37, edited 1 time in total.
tvrtko 1. kotromanić

#782 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by tvrtko 1. kotromanić »

"
Na ovom linku http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/sara ... a#COMMENTS Zoran Čegar, bivši zamenik komandanta Specijalne jedinice MUP-a RBiH tvrdi drugačije. Neko je očigledno u krivu.
opptimista7 Postovi: 19Pridružen/a: 03/05/2013 04:24"

Da, jedan dio je ovdje tačan, a to je taj rafal u puk., to je taj ranjeni koji je ubačen neplanirano u sanitetsko vozilo u kojem su već bili pomenti oficiri, i koje je jurnulo bez najave ulicama prema bolnici. Ima snimak izrešetanog vozila ispred bolnice.
U svakom slučaju istina se može lako utvrditi, a daleko od toga da je tu bilo desetine mrtvih....
Zašto se istina ne iznese?????
Kaže jedan za rat je potrebno dvoje, i da rata neće biti :lol:
Tako ti je i ova tema oko Dobrovoljačke, da se istina i iznese i bilo to 5, 7 ili 30 poginulih to bi bila završena priča. Ovako rat se nastavlja i naši "dragi branioci" u miru SDA i slični njima nama objašnjavaju kako oni nas brane od tamo nekog Dodika a to što ćemo umrijeti od gladi to nema veze. Bitno da su zlatne kašike u njihovim rukama. :wink:
opptimista7

#783 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by opptimista7 »

Corto Maltese wrote:
Naravno da Čegar nije u krivu. Radi se o vozilu koje je bilo u koloni. Upravo zbog ovakvih pogrešnih sjećanja je potrebno provesti poštenu sudsku istragu. Jedni se sjećaju da je u pitanju vozilo koje se izdvojilo iz kolone, drugi se sjećaju da je bilo 199 mrtvih... a znamo kako glasi poslovica o babi i sjećanju.
Eto, da se i ja sa nekim složim oko nečeg na ovoj temi.
cindrlimindrli

#784 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by cindrlimindrli »

cindrlimindrli wrote:Kilave, pa sta bi ti htio da oni sude po zeljama iz Beograda? Kako tako niste docekali presudu od medjunarodnog suda pravde kad su vas oslobodili optuzbe za genocid i agresiju?

opptimista7 wrote:Ma pusti Beograd.
Nek samo utvrde ko je streljao četiri oficira, vojnika na odsluženju vojnog roka i medicinsku sestru u
toj nesrećnoj ulici.
No, koliko vidim teško će to ići
Pa utvrdjeno je, legitimna vojna meta, niko nije kriv. Taman vama da ispunjavamo zelje, na sve moguce nacine ste
decenijama krili najvece zlocince poslije drugog svjetskog rata, i danas dan vasim ulicama hoda hiljade ubica koji
su orgijali po Bosni i jos bi mi nesta kao moralisao. More...m'rs!
tvrtko 1. kotromanić

#785 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by tvrtko 1. kotromanić »

opptimista7 wrote:
Corto Maltese wrote:
Eto, da se i ja sa nekim složim oko nečeg na ovoj temi.
Je li to Čegar (ili Oslobođenje koje ga citira) ne zna da je petokraka skinuta još 91 kao oznaka JA (a ne JNA) i uvedena YU trobojka. Itd...
Je li to Avaz ili Oslobođenje danas relevantni informativni list? :-)
Edin H.

#786 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by Edin H. »

Corto Maltese wrote: Ako pročitate moj post sa prvih stranica ove teme, vidjećete da se skoro u detalj poklapa sa Čegarevom izjavom. Godinu i po dana kasnije, tu istu ekipu i dalje niko nije mogao da kontroliše. Zbog toga je došlo do akcije Trebević II, u kojoj smo većinu pohapsili, jednoga ubili (pod neutvrđenim okolnostima) dok su oni ubili 9 pripadnika MUPa i Armije BiH.
Mozes li postaviti, ne mogu da nadjem taj post.
Chisum

#787 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by Chisum »

KatarinaKosaca wrote:
Area_51 wrote:Jeste li gledali ovoga Topu sad kod Senada Hadzifejzovica. Covjek koji ima tokom rata, samo jedno slikanje u Ulici Kulovica, koji je pobjegao pocetkom rata, mislim negdje na ljeto i cijeli rat proveo vani, sad drzi predavanja ko moze a ko ne moze da obiljazava 2. maj. Kako je sve postalo degutantno.
Netačno. Bio je sudionik i svjedok 02 i 03 maja. Nije pobjegao početkom rata, nego je 1993 (mislim negdje u ranu jesen) poslat u ambasadu kao vojni ataše. Nisam neki obožavatelj ni Tope ni te jedinice, ali treba istinu govoriti. Dakle, sudionik, svjedok i vjerodostojan sugovornik glede događanja 02 i 03 maja 1992 :wink:
luckylaka wrote: Maloprije gledam Topu na Face i kazem zeni,,da se okladimo da Face nece ni zavrsiti a neko ce se na forumu posrati po Topi,, :-) Ne mogu vjerovati

Nisam htio o ovome da pricam na ovoj temi, na kojoj se sada javljau klosari koji bi da im se danas, njima, skupljenim iz kojekakvih pripizdina i poslanih da ruse i ubijaju grad, izvinjavamo sto smo ih, u SVOM gradu, tretirali kao agresore....

Ja inace izbjegavam da pricam i pisem o ratu, pisao sam prije, pa prestao, ima vec nekoliko godina, ali moram da se osvrnem na pojedine "branioce" koji se danas spure po televiziji... nisam bas mogao da ovo preskocim.... i, ako nista, u ovim pricama barem ima i malo sege...

Nastranu, svaka cast za ono muvanje po centru kad je sve pocelo, jebiga, oni su se barem uslikali s puskama, dok mnogi ni za to nisu imali muda, pa su se gurali u redu za hvatanje noge iz Sarajeva, iz Bosne... ali, kad mi se u sjecanje vrati ekipa koje se okupila oko Tope... Zano, Dragan Jokic, Fahro Dzina, Paco, Jez, Shage, Londrc... :lol: .... jeb'o je majku koga su oni trebali da odbrane... :lol:

Kad se sjetim kad smo ih nogirali iz hotel Bosne, bivseg Beograda (joj kad im uleti Adnan Karovic, Allah mu rahmetile, pa nastpi ekspresno iseljavanje :lol:) i premjestili nasu bazu tu, pa kad otvorismo one garaze koje su pripadale hotelu... :lol: Pa nema prodavnice u uzem centru cije artikle nismo tu nasli.... :lol: Sjecam se da je jedna garaza bila puna svjeze pokradenih Savinih guma, pa onda idu redovi odjece i obuce itd..... Da ne govorim gdje se sve i kod koga pronalazio inventar hotela godinama nakon rata...
Pola centra grada je bilo opuhano tih prvih mjeseci.

Sto rece jedan od pomenute ekipe: "U kurac, i kud sidjoste s Mejtasa..." :lol:

Pola te ekipe se razduzilo od rata i ratovanja vec nakon prvih pola godine... Najjace je kad sjednu i, satro, dogovaraju akcije, strategije, i tako lochu po citav dan i napiju se k'o crna zemlja i, naravno, tu i ostanu... "akcija odgodjena" :lol:

Ne kazem, bilo je i tu momaka koji su bili posteni, koji su se borili, neki i zaglavise... Neki isli su tamo-ovamo, ali masa ih nije mrdala iz centra... A i dobro se zna gdje su te razne paravojne formacije ordinirala - i cime su se bavila... Sta je auta i stanova zaplatilo.... Pojedinci nisu znali sta ce od sebe, pogotovo dok su jos bili u hotelu... Satro izvade lutke iz izloga pa rafalaju po njima - i tome slicna kurcenja... pa kad lisicama zavezase onog nesretnog Ibru Kaloshu za stolicu pa ga takvog vezanog puste na ulicu, i smiju mu se... Nesretnik tako bauljao po gradu i dobauljao do nase baze, moli da ga mu se skinu lisice.

Posto necu sada da pricam o stvarima koje vec spadaju u kriminal i stvari koje nisu za zajebanciju, jer, ko je bio tu zna sta se sve desavalo po gradu tih prvih mjeseci rata, sjetih se sada kako sam se smijao kad nam je onaj glavonja Faruk, zamjenik direktora hotel Bosne, na pricao kako ga je ta ista ekipa, na samom pocetku rata - a i direktora su nalupali i otjerali - gologuzog zatvorila u onu agenciju kraj hotela (kasnije je, kad smo Topine istjerali iz hotela i mi se tu uvalili, dolazio je s dopustenjem Komandanta, s nekakvom kanticom, da se hrani u nasoj menzi, a meni uvijek bilo smijesno kad ga vidim, samo ga zamislim onakvog glavatog kako gologuz sjedi vezan i ceka da ga neko pronadje... jadan covjek, al' sta ces, moras se smijati :lol:).

Eto, zamislite "jedinicu" u kojoj dodje dodtle da "saborci" jedan drugom kradu auta... :lol: (Fahro Dzina i Dragan Jokic).... jebiga, "zaigrali se"...

Elem.... sreca pa je ovaj grad imao dovoljno onih kojima su ove ulice zaista bile svetinja, ako nista, a onda da uvijek mogu da zacepe usta raznim "patriotama" koje nisu izvirile iz raznih trezora i podruma, a, bogami, i raznim "braniocima" koji nisu vidjeli linije kako treba, a danas bistre o ratu. I stvarno se ne bih javljao s ovim stvarima, ali zarad ratnih drugova, onih pravih heroja, koje smo ukopali i oplakali, ne mogu da presutim da mi razni pozeri koji su se hvatali noge nakon par mjeseci tarapane drze slovo o cetiri godine stradanja i borbe.

Inace, pored proslavljenih sarajevskih, herojskih brigada, koje su uzduz i poprijeko prosle sarajevsko ratiste, pregrmile najteze bitke i odbranile ovaj grad, Sarajevo je, kako to biva u svakom ratom okovanom gradu, u kojem se sve okrene naglavacke, nazalost bilo puno i ovih kokosara koji su ordinirali po stanovima, garazama, prodavnicama, setali uniforme, a vidjeli borbe nisu... Sad mi na pamet pade i scena kad ugledah Mikija Krajinu - koji se na pocetku nesto kao motao po nasoj jedinici, dok je jedan dio jos bio u jednom od obdanista na Mejtasu, danasnjoj njemackoj ambasadi, pa je ubrzo dobio nogu, jer se zna o kakvoj se lopini radi - kako satro sa svojom novom "jedinicom", a sve opet lopov do lopova, odvrce Tompsonove pjesme i silji kurac za odlazak u boj, u koji se, naravno, nikada ne ode :lol: ... Elem, sve se to vrlo brzo isparilo van, u bijeli svijet, cim se vise nije moglo krasti... vecina ih je vani i ostala.

Ovo sto ja pisem nema veze sa temom o Dobrovoljackoj, vise spada u onu nasu temu "momci sarajevskog asfalta..." ili one nase ratne teme, pa tako i navodim ljude koje ce prepoznati samo posjetioci tih teme, ova moja starija sarajevska raja ili moji saborci, ALI NAMJERNO hocu o ovome ovdje da pisem i spamam, jer mi je pun kurac objasnjavanja nekome sa one strane, zasto smo pucali i ubijali one koji su pucali i ubijali nas! Nek' se nose u krasni kurac!

Image
Last edited by Chisum on 04/05/2013 04:56, edited 2 times in total.
Tvrtko II Kotromanić

#788 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by Tvrtko II Kotromanić »

a sto niko od ovih internet cetnika ne spomene da su ta "neduzna dEca" iz kasarne prije 3. maja pucali po gradjanima Sarajeva i ubijali iste, sto niko od njih ne spomene dva mladica ubijena od strane te iste dEce iz kasarne prije 3.maja
Corto Maltese

#789 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by Corto Maltese »

Edin H. wrote:
Corto Maltese wrote: Ako pročitate moj post sa prvih stranica ove teme, vidjećete da se skoro u detalj poklapa sa Čegarevom izjavom. Godinu i po dana kasnije, tu istu ekipu i dalje niko nije mogao da kontroliše. Zbog toga je došlo do akcije Trebević II, u kojoj smo većinu pohapsili, jednoga ubili (pod neutvrđenim okolnostima) dok su oni ubili 9 pripadnika MUPa i Armije BiH.
Mozes li postaviti, ne mogu da nadjem taj post.
Pardon, nije na ovoj temi nego na temi
Uhapšen Jovan Divjak - EDIT: OSLOBODJEN!!!
by Corto Maltese on 02/08/2011 11:15
Corto Maltese wrote: Kakvo otvaranje vatre po koloni? Kolona stala. (budući) Cacin jurišnik otvorio vrata jednog od transportera, nazvao selam, odmjerio prisutne, vidio da jedan od putnika za pasom ima nešto što se njemu sviđa, uperio kalaš, i rekao: "Joj jes' ti dobar taj pištolj, daćeš ti meni to!" Pukovnik Radulović rekao: "Ne dam!" i to mu je bilo zadnje. Jurišnik zarafalao, valjda da se rješi nakupljenog stresa. Kako on poče rafalati, tako je i dernek krenuo. (radnja se odvija nekih 70-100 metara od mjesta sa kojeg Jovo viče: "Ne pucaj!") Epilog: 6 mrtvih.
Iste večeri, ista ekipa zarafalala po našem kombiju koji je vozio smjenu na Zlatište. Epilog- dvojica mrtvih i 8 ranjenih. "Nane, šta vam bi!?" "Jebi ga, nama javili ide pun kombi četnika!" Otkud četnici iz pravca Regionalnog Štaba TO BiH, nikad nikome nije bilo jasno. Sve u svemu opšte bezakonje, raspad sistema, neuvezan lanac komande.
Ali sve to nije razlog da se zatvaraju oči nad tih 6 ubistava, i da se to zakonski ne riješi. Pravde radi, a bogme i radi politike. Dok se smrt 6 stvarnih žrtava ne rasvijetli, Košarac, Tuševljak i će mahati sa 42 nepostojeće žrtve, smještaće Dobrovoljačku ulicu i na Skenderiju i pred Dom Armije, i po cijelom gradu, gdje god im zatreba, a drugi maj će im biti trećeg, ako im tako bude odgovaralo. Može im se, jer prvi uslov lova u mutnom je mutna voda. Čim se voda razbistri, lova u mutnom više nema. Jedan od razloga zašto iz RS rijetko spominju Kazane, koji su mnogo veći i očigledniji zločin je taj što je su Kazani rasvjetljeni. A Košarac i slični se u rasvjetljenim zločinima ne snalaze. Od nerasvjetljenih žive.
Comrad

#790 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by Comrad »

@Corto Maltese,
drug ali isto tako je problem sto su cetnici odgojeni na lazi i to im je glavna vodilja u zivotu. Da se sutra imenom i prezimenom napise ko je ubio tih sest ljudi, to ne bi bilo dovoljno. Mada se slazem da se krivci moraju naci, neko jeste ubio te ljude.

Nemaju sta reci za kazane, nemaju za dobrovoljacku, onda ce ti doci ovdje i lagati kako je napad na predsjednistvo ustvari bio pokusaj pomoci za vojnike jna. I to lik hladno dodje i izjavi u sred grada. Mi smo glupi sto to dozvoljavamo.

Iz godine u godinu se to dopusta, te lazi i obmane od strane cetnika. A sad su se evo uvukli i u centar grada kojeg su godinama granatirali i ubijali civile i smiju nam se u kamere i sepure se i lazu. To se sve planski radi da bi se izazvao neki incident, a izazvace se. Nace se neko kome je ubijeno dijete, zena, porodica pa ce biti belaj. Oni to cekaju, evo iz godine u godinu. Nista drugo ne zele, nego incident...

Oni ce uvijek lagati, a na nama je da konstantno sirimo istinu.
PipiDugaDevetka

#791 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Na ovoj temi se treba sjetiti i poginulih civila-Sarajlija koji su pokušali pomoći u spašavanju jednog Srbina:
To su Marko Starčević i Esad-Esko Alispahić, te treći koji je prživio Peđa Novković.

Oni su pomagali majoru Marku Labudoviću koji je bio ranjen, kada je pala JNA granata i dokrajčila Labudovića, a ovu dvojicu ubila, te teško ranila Peđu Novkovića.

Sve se to dešavalo 2. maja ispred ''Doma mladih'' KSC ''Skenderija''.

Od 5'32''.
Nebitan32

#792 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by Nebitan32 »

Pantelija i i jarani su opet pravil privatnu festu na sred ulice.
Samo treba izracunati koliko je to sve kostalo ( osiguranje- broj policajaca x dnevnica itd) i ispostaviti im racun.
fantom slobode

#793 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by fantom slobode »

Nebitan32 wrote:Pantelija i i jarani su opet pravil privatnu festu na sred ulice.
Samo treba izracunati koliko je to sve kostalo ( osiguranje- broj policajaca x dnevnica itd) i ispostaviti im racun.
:thumbup: :thumbup: naravno, bas tako! Racun i to je to. I to naplatiti dobro, posto se osjecaju ugrozeno...Za taj dan, ako treba izmjestiti i sve kioske, pa naravno i to dobro naplatiti. Ukljucujuci i gubitak zarade vlasnika, obustavu trolejbuskog i tramvajskog saobracaja, gubitke u privredi... :thumbup: sve da njima bude potaman, ali uz novcanu nadoknadu. :lol: :lol: :lol:
PipiDugaDevetka

#794 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

fantom slobode wrote:
Nebitan32 wrote:Pantelija i i jarani su opet pravil privatnu festu na sred ulice.
:thumbup: :thumbup: naravno, bas tako! Racun i to je to. I to naplatiti dobro, posto se osjecaju ugrozeno...Za taj dan, ako treba izmjestiti i sve kioske, pa naravno i to dobro naplatiti. Ukljucujuci i gubitak zarade vlasnika, obustavu trolejbuskog i tramvajskog saobracaja, gubitke u privredi... :thumbup: sve da njima bude potaman, ali uz novcanu nadoknadu. :lol: :lol: :lol:
:thumbup: :bih:
Horasio_Sarajlic

#795 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by Horasio_Sarajlic »

Ovo obilježavanje postalo je tragokomično više, svake godine ista priča, od "46.poginulih(stradalih)" vojnika :-) svake godine od familije dolaze samo dvije osobe majka poginulog vojnika i sestra stradalog pripadnika JNA koji opet nije poginuo u Dobrovoljačkoj vec na Skenderiji i ne treceg maja vec drugog ... :-)

Ali najsmjesnije od svega jeste spisak MUP-a RS na kojem se nalaze imena 46. "stradalih" pripadnika JNA, da bi iz godine u godinu kroz vijesti, dnevniku na TV-u, portalima i to govorim prvenstveno o medijima u RS-u i Srbiji taj broj odnosno cifra stradalih varirala :mrgreen: , tako je u dnevniku RTRS-a od 03.05. "receno" da je stradalo 43. pripadnika JNA :-) , zatim na dan obilježavanja portal B92 objavio je ubijeno 42. pripadnika JNA :mrgreen: , i onda najsmjesnije od svega jeste portal RTS-a u kojem navode da je u Dobrovoljačkoj stradalo 9. pripadnika JNA !!! :lol: :-) :D
toliko očite neke stvari da se ovo okupljanje slijedecih godina mora zabraniti jednostavno, smiješno da smiješnije nempže biti, "IZGUBILI SU" ili "GUBE" negdje 4.-5 stradalih, negdje 2. a nekada i svih 39. "stradalih" ... :-) :run:

Dnevnik RTRS-a
http://lat.rtrs.tv/av/pusti.php?id=26876

Portal B92
http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=710536

Portal RTS-a
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story ... 8Dkoj.html
PipiDugaDevetka

#796 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Horasio_Sarajlic wrote:Ovo obilježavanje postalo je tragokomično više, svake godine ista priča, od "46.poginulih(stradalih)" vojnika :-) svake godine od familije dolaze samo dvije osobe majka poginulog vojnika i sestra stradalog pripadnika JNA koji opet nije poginuo u Dobrovoljačkoj vec na Skenderiji i ne treceg maja vec drugog ... :-)

Ali najsmjesnije od svega jeste spisak MUP-a RS na kojem se nalaze imena 46. "stradalih" pripadnika JNA, da bi iz godine u godinu kroz vijesti, dnevniku na TV-u, portalima i to govorim prvenstveno o medijima u RS-u i Srbiji taj broj odnosno cifra stradalih varirala :mrgreen: , tako je u dnevniku RTRS-a od 03.05. "receno" da je stradalo 43. pripadnika JNA :-) , zatim na dan obilježavanja portal B92 objavio je ubijeno 42. pripadnika JNA :mrgreen: , i onda najsmjesnije od svega jeste portal RTS-a u kojem navode da je u Dobrovoljačkoj stradalo 9. pripadnika JNA !!! :lol: :-) :D
toliko očite neke stvari da se ovo okupljanje slijedecih godina mora zabraniti jednostavno, smiješno da smiješnije nempže biti, "IZGUBILI SU" ili "GUBE" negdje 4.-5 stradalih, negdje 2. a nekada i svih 39. "stradalih" ... :-) :run:

Dnevnik RTRS-a
http://lat.rtrs.tv/av/pusti.php?id=26876

Portal B92
http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=710536

Portal RTS-a
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story ... 8Dkoj.html
Tako je @Horasio, i ja bih zabranio ovo obilježavanje. Što ovako histerično i redovno ne obilježavaju Kazane? Presudio sud u Hagu da nije bilo zločina=>Zabrana obilježavanja, i gotovo.

Sigurno da ih je teško pogodilo to što nisu uspjeli osvojiti Sarajevo. A bili su 4. vojna sila na svijetu. Jadno! Još uvijek imaju problema sa ovom propalom pobjedom po planu kodnog naziva KAMELEON. Srbija se praktično raspada, a sve zahvaljujući tome što 1992. u maju nisu osvojili Sarajevo. Mnogo ste vi heroji drugomajski, moj @Horasio-S., učinili jada Srbiji. Hvala vam svima.
SmokingMan

#797 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by SmokingMan »

Alfons Kauders wrote:
opptimista7 wrote: Druže moj, u toj koloni, shodno ratnom pravu i pravilima nije trebalo da pogine niko.
Za nedužne žrtve u Sarajevu i ne drugim mestima nek odgovara koj kriv.
Ratno pravo i pravila se odnose na ljudska bica.

Zohari se ubijaju svim sredstvima, na svim terenima.
A čudo ne traže da obilježavaju godišnjicu nastradalih plaćenika/terorista (a i svoje braće) iz Rusije,Ukrajine,Moldavije,Ruminije,Bugarske,koji su kako znamo,njih većina neslavno završili na obroncima Šehera.?!Baš me interesuje zašto sud nije podnio nikakve krivične prijaveza nelegalan boravak i potjernice za ratne zločine u BIH,prema određenom broju ovih plaćenika koji su uspjeli preživjeti,i sada žive u Dejtonskoj RS.Da ne bi bezze išao u off...
DiplomataSaSela

#798 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by DiplomataSaSela »

Dogovoreno je bilo da ponesu licno naoruzanje ali oni su ponijeli sanduke i sanduke svega i svacega sto je nama naravno dobro doslo jer nismo imali nista...oni iz sanitetskog vozila su poginuli zato sto nisu htjeli da predaju oruzje cak su i repetirali jer su bili neki stariji pa valjda kontali da su za..bani...i dva momka ni kriva ni duzna al bili su uz njih...sve ostalo su price i price...fino smo se snabdjeli iz te kolone...oslobodili Aliju,uzeli oruzje,cizme,uniforme i nekakav kamioncic :oops: ...ostalo nek pise ko je vidio vise...jbg-a i partizani su otimali od svaba pa im to nije smetalo :D ...doduse bili su i legalna meta...jer su na dan prije porusili pola SA a prije toga iz te kasarne su ubijena dva momka koja su samo prolazila pored...prema tome legalna meta itekako...
Horasio_Sarajlic

#799 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by Horasio_Sarajlic »

DiplomataSaSela wrote:Dogovoreno je bilo da ponesu licno naoruzanje ali oni su ponijeli sanduke i sanduke svega i svacega sto je nama naravno dobro doslo jer nismo imali nista...oni iz sanitetskog vozila su poginuli zato sto nisu htjeli da predaju oruzje cak su i repetirali jer su bili neki stariji pa valjda kontali da su za..bani...i dva momka ni kriva ni duzna al bili su uz njih...sve ostalo su price i price...fino smo se snabdjeli iz te kolone...oslobodili Aliju,uzeli oruzje,cizme,uniforme i nekakav kamioncic :oops: ...ostalo nek pise ko je vidio vise...jbg-a i partizani su otimali od svaba pa im to nije smetalo :D ...doduse bili su i legalna meta...jer su na dan prije porusili pola SA a prije toga iz te kasarne su ubijena dva momka koja su samo prolazila pored...prema tome legalna meta itekako...
Baš tako, prvi su prekrsili dog. u startu kada vec nisu ni krenuli sa povlačenjem iz kasarne, Kukanjac u svoj žurbi i frci iskoristio je prisustvo UN-a i Mc Kenzija i pozvao Aliju, novinare i pratnju na "kafu" samo da bi vojnici JNA imali vremena da "tovare" od dokumentacije, arhive, namjestaja, sanduka sa municijom i sl. ta ista JNA koja je očekivala da će tek tako bez ikakvih "problema" napustiti Sarajevo i pored toga sto su još 15. aprila 1992. iz kasarne Maršal Tito ubili 25.godisnjeg Samira Mešetovića,pa presretanju policijske patrole u Starom Gradu gdje su zarobili četiri pripadnika policije MUP-a BIH pa ih drzali par dana u zatvoru druge vojne oblasti gdje su ih tukli i maltretirali, sjecam se i momka nekog koji je sjedio u parku sa djevojkom preko puta zgrade kasarne koji uhapsen i maltretiran, ili ubistvu Senada Šećerovića sekretara gradskog odbora SDP-a i njegovog vozaća i pratioca Dževada Resića iz zgrade druge vojne oblasti (to su ta dva momka koja ti spominjes), a da ne govorim o hapšenjima civila, maltretiranjima i sl. sjecam se incidenta kod danasnje Sloge kod zgrade FUP-a početkom aprila kada su specijalci JNA sa dva dzipa Mercedes i jednim pincgauerom maltretirali grupu momaka, psovali im, virijedjali i pjevali im četničke pjesme, kasnije su tu dosli regulalni polcajci pa su jedni na druge repitirali oruzje da bi se na kraju ovi povukli,a najveci vrhunac svega jeste granatiranje Sarajeva vec 05. Aprila u vecernjim satima dakle mnogo prije "incidenta" u Dobrovoljačkoj narod, branioci i policajci imali su svo legitimno pravo da eliminisu neprijatelja, da ga ubiju, zarobe, odvedu u zatočeništvo i sl.
sinuhe

#800 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by sinuhe »

Sto onda nisu svi ubijeni iz te kolone? Zar je tako tesko bilo uhapsiti te koji su ih ubili jos tog 2.5.92 ?
Post Reply