DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post Reply
serafim 1

#776 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by serafim 1 »

Desert Wind wrote:
seldzuk wrote:Nezainteresovanost forumaša za teme o arapskom svijetu me zaista zabrinjava. Teren koji pripada islamskom svijetu koji je jako naklonjen BiH i to na emotivnoj osnovi, nas ne zanima. Sami smo krivi što nismo sebi omogućili bolju ekonomsku saradnju. Na ovom podforumu jedino je prioritet tema o našem generalu Divjaku. A ovo ostalo je čista šupljologija. Za to vrijeme ljudi rade. Ko nam je kriv što to umjesto njih ne radimo mi:

Poziv srpskim privrednicima da se vrate u Egipat
http://www.emg.rs/vesti/srbija/148520.html
samo da ti kazem da je bilo svjedoka koji su culi Gašu kako kaze u sred pokolja 92-93 - kako su mu srbi prijatelji a muslimani braća te da je obilno pomogao srpski rezim i politicki i materijalno... o sadamu huseinu da ne pricam - pa prema tome tanke su njih emocije vodile do nas... onako da ti kazem iskreno srbila ih je neka stvar sta se sa nama zbiva osim par budaletina koji su emotivno i fizicki osjecali i pomagali ono sto smo mi prosli...

da ti jos nesto iskreno kazem - arapski svijet je pun gnjida najgore vrste od glave do repa - i vrlo ih je malo onih koji su emotivno nas shvacali.... a da ti jos nesto kazem iskreno - ja sam imao neke veze sa humanitarnim organizacijama "islamskog" predznaka i mogu ti reci da su u njima redovno radili visestruki skotovi i smradovi ponizavajuci "nase-svoje" ljude na svaki moguci nacin...

neka se oni o svom jadu zabave sami - onako kako smo i mi... oni bar nemaju hijena zapadno i istocno nego su sami sebi hijene od mašrika do magriba... s
...mozda zato sto su vidjeli kako Amerika i Zapad demontiraju YU ,i bili dovoljno ludi da to govore... po istom receptu po kojem su to kasnije uradili i rade i njima..Malu zemlju koja je bila dovoljno kocoperna da npr ima veoma jaku gradjevinsku operativu i da gradi po Africi i diljem svijeta . Izmedju mnogih ostalih velikih poslova , napravi npr najvecu hidroelektarnu u Africi -Asuan-... ili npr da ima jaku vojnu industriju i da sklapa velike poslove , skidajuci ih njima pred nosom...Pa naravno da smo bili trn u oku Zapadnim lesinarima i los primjer ostalima .
Ti danasnji poslovi koje ove YU banane rade danas po Africi ( u neuporedivo manjem obimu )..su manje vise inercija tih vremena..
Kako god .. zavadili su koreance 50-ih,vjetnamce,iracane i ine..sad to ocigledno uspjesno rade i libijcima..tako su zavadili i jugoslovenska 'plemena' koja su poput zadnjih budala goli utrcali u koprive.
Potpuno su iskontrolisali ovdasnje sukobe ,i od na svaki nacin jake drzave ,napravili pet-sest tuznih privjesaka.
I evo na gdje smo...gladni, prozebli i do te mjere zavadjeni da ne vadimo noz ispod jastuka.
quasar

#777 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by quasar »

serafim 1 wrote:
...mozda zato sto su vidjeli kako Amerika i Zapad demontiraju YU ,i bili dovoljno ludi da to govore... po istom receptu po kojem su to kasnije uradili i rade i njima..Malu zemlju koja je bila dovoljno kocoperna da npr ima veoma jaku gradjevinsku operativu i da gradi po Africi i diljem svijeta . Izmedju mnogih ostalih velikih poslova , napravi npr najvecu hidroelektarnu u Africi -Asuan-... ili npr da ima jaku vojnu industriju i da sklapa velike poslove , skidajuci ih njima pred nosom...Pa naravno da smo bili trn u oku Zapadnim lesinarima i los primjer ostalima .
Ti danasnji poslovi koje ove YU banane rade danas po Africi ( u neuporedivo manjem obimu )..su manje vise inercija tih vremena..
Kako god .. zavadili su koreance 50-ih,vjetnamce,iracane i ine..sad to ocigledno uspjesno rade i libijcima..tako su zavadili i jugoslovenska 'plemena' koja su poput zadnjih budala goli utrcali u koprive.
Potpuno su iskontrolisali ovdasnje sukobe ,i od na svaki nacin jake drzave ,napravili pet-sest tuznih privjesaka.
I evo na gdje smo...gladni, prozebli i do te mjere zavadjeni da ne vadimo noz ispod jastuka.
:thumbup:
udrch

#778 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by udrch »

U Libiji je u toku građanski rat..
Mislim da će se zemlja nakon 2,3 godine podijeliti na Istok i Zapad..moguće i Jug..
Zapad će to prihvatiti kao bolje rješenje..lakše se igrati sa tri marionete nego sa jednom koja ima 4% udjela u proizvodnji..
quasar

#779 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by quasar »

Eh, ali ce zato moci da govore sta misle... :mrgreen:
sumirprimus

#780 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by sumirprimus »

jeza u ledja wrote:Cini mi se da Gadafi polako prelazi u kontranapad.
ma kakav on,prno u čabar odavno,bori se u predgradjima tripolija a gusta magla stize s istoka ..polako al sigurno...
fola ce zapadnjaci dati da ovo potraje mjesecima :evil:
Desert Wind

#781 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Desert Wind »

serafim 1 wrote:
jako lijepa opservacija - a za to sve gore sto si naveo sto se nas tice je razlog bio neobrazovanost nepismenost i nekompetentnost svake moguce vrste - dok oni tamo nisu ama bas nicemu dorasli u zivotu dok smo mi malo bljesnuli i na politickom i na ekonomskom i na intelektualnom planu - njih ce vukovi da pojedu za dorucak...

dakle nedostatak strateskih ciljeva, puno talenta malo rada, use nase podase deviza - i bivas i pojeden i pojeben k'o iz vica kad medo upadne u rupu gdje su zeko lija i vuk i kaze im: boga mi bice nesto i za pojest i za poj*bat a neko bi mogo i po p**chki dobit....

nema na "Zapadu" dzaba "centara za strateske studije", samo naivcine vjeruju u slobodu izbora, demokratiju, kada 51% odluci o onoj drugoj 49%-opolovinskoj populaciji (vec je to tehnicki i svaki moguci zajeb i nepravda) i kada budale vjeruju u ideale.... :wink:

danas se velike i male stvari odradjuju suptilno pokrivaju A B C D rezervnim planovima - strateski prave planovi za profite i slicno...

nedavno sam dobio informaciju od jednog tipa da im je vezano za posao prije 2 godine u Afganistanu receno da ce se otvarat nove baze u Libiji (vec da se zna scenaro - aplikacije za pos'o - americke firme - halibartoni i sl - nadat je se da ce ovo biti dezinformacija nekad)... pa eto - ti vidi... :wink: 8) :roll: kakve demokratije pcke materine.... postoje samo strateski ciljevi i interesi i ako mozes sve to uklopit pod globalno prihvatljivu devizu tipa "sloboda za irak" (prvo je bilo trazenje MDW-a :lol: ), "borba protiv terorizma" (nikad nije do kraja rasvijetljen i dokumentovan 9/11), "demokratija" itd itd......
jeza u ledja

#782 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jeza u ledja »

Desert Wind wrote:- aplikacije za pos'o - americke firme - halibartoni i sl - nadat je se da ce ovo biti dezinformacija nekad)... ..
Hm hm, informacije radi, Halliburton je vec itekako prisutan u Libiji, zajedno sa ostalim pratecim 'objektima'. :oops: (KBR, Northrop-Grumman mescini, mozda cak i Lockheed-Martin, naravno ExxonMobil, Chevron i slicni igraci). A mi se vamo nesto raspravljamo kome Gadaffi neda pice...lafo kao on nesto tu Amerima neda. Ih. I upravo ti gore navedeni igraci se protive revoluciji u Libiji i salju neke dimne signale. Bilo na televizijU neki dan o tome, mrsko mi trazit.
Desert Wind

#783 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Desert Wind »

jeza u ledja wrote:
Desert Wind wrote:- aplikacije za pos'o - americke firme - halibartoni i sl - nadat je se da ce ovo biti dezinformacija nekad)... ..
Hm hm, informacije radi, Halliburton je vec itekako prisutan u Libiji, zajedno sa ostalim pratecim 'objektima'. :oops: (KBR, Northrop-Grumman mescini, mozda cak i Lockheed-Martin, naravno ExxonMobil, Chevron i slicni igraci). A mi se vamo nesto raspravljamo kome Gadaffi neda pice...lafo kao on nesto tu Amerima neda. Ih. I upravo ti gore navedeni igraci se protive revoluciji u Libiji i salju neke dimne signale. Bilo na televizijU neki dan o tome, mrsko mi trazit.
iskren da budem to nisam znao - ali da su razne kompanije bile da... jos dok su bili pod embargom radile su im svabe britosi i sl...
simpozijum delirijum

#784 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by simpozijum delirijum »

Desert Wind wrote:
serafim 1 wrote:
jako lijepa opservacija - a za to sve gore sto si naveo sto se nas tice je razlog bio neobrazovanost nepismenost i nekompetentnost svake moguce vrste - dok oni tamo nisu ama bas nicemu dorasli u zivotu dok smo mi malo bljesnuli i na politickom i na ekonomskom i na intelektualnom planu - njih ce vukovi da pojedu za dorucak...

dakle nedostatak strateskih ciljeva, puno talenta malo rada, use nase podase deviza - i bivas i pojeden i pojeben k'o iz vica kad medo upadne u rupu gdje su zeko lija i vuk i kaze im: boga mi bice nesto i za pojest i za poj*bat a neko bi mogo i po p**chki dobit....

nema na "Zapadu" dzaba "centara za strateske studije", samo naivcine vjeruju u slobodu izbora, demokratiju, kada 51% odluci o onoj drugoj 49%-opolovinskoj populaciji (vec je to tehnicki i svaki moguci zajeb i nepravda) i kada budale vjeruju u ideale.... :wink:

danas se velike i male stvari odradjuju suptilno pokrivaju A B C D rezervnim planovima - strateski prave planovi za profite i slicno...

nedavno sam dobio informaciju od jednog tipa da im je vezano za posao prije 2 godine u Afganistanu receno da ce se otvarat nove baze u Libiji (vec da se zna scenaro - aplikacije za pos'o - americke firme - halibartoni i sl - nadat je se da ce ovo biti dezinformacija nekad)... pa eto - ti vidi... :wink: 8) :roll: kakve demokratije pcke materine.... postoje samo strateski ciljevi i interesi i ako mozes sve to uklopit pod globalno prihvatljivu devizu tipa "sloboda za irak" (prvo je bilo trazenje MDW-a :lol: ), "borba protiv terorizma" (nikad nije do kraja rasvijetljen i dokumentovan 9/11), "demokratija" itd itd......
niti jedna imperija nije opstala , pa nece niti imperija zla; USA !
od Rimske do Otomanske i Astrougarske i Britanske ...
sve su se raspale
Amerikanci su pokusali veliki zalogaj ?
i zaustavit ce im se u grlu , kao kost
u Libiji je rat placenika , Gadafi placa 50 000 $ za dobra vojnika mjesecno a sa druge strane imas iste te zapadnjake koji se bore za "zapad" i naftne izvore ( Britanske i Francuske trupe se vec bore u pustinjama Libije )
ako ima primjer prljavoga rata ?
e to je rat u Libiji !
ko plati vise?
taj pobjedjuje !
kritichar

#785 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by kritichar »

Srbski plaćenici su među prvima pohrlili u Libiju, zajedno sa istočnoevropskom braćom.
http://www.alo.rs/vesti/35945/Srpski_ps ... u_Gadafija
http://en.wikinoticia.com/lifestyle/soc ... s-in-libya
Izgleda da čak i srbijanski piloti ubijaju civile u Libiji
kritichar

#786 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by kritichar »

japijem wrote:Pade mi na pamet jedena zanimljiva misao, koliko se puta od početka ovih dešavanja u arapskom svijetu spomenuop izrael i palestinsko pitanje, a prije toga je bilo na naslovnicama svaki dan, postopji li mogućnost da ova dešavanja imaju ikakve veze s tim, mislim što izrael više nije glavna tema sjetskih medija.
Izrael kontrolira SAD, a samim tim i svijet.
seldzuk

#787 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by seldzuk »

Desert Wind wrote:
seldzuk wrote:Nezainteresovanost forumaša za teme o arapskom svijetu me zaista zabrinjava. Teren koji pripada islamskom svijetu koji je jako naklonjen BiH i to na emotivnoj osnovi, nas ne zanima. Sami smo krivi što nismo sebi omogućili bolju ekonomsku saradnju. Na ovom podforumu jedino je prioritet tema o našem generalu Divjaku. A ovo ostalo je čista šupljologija. Za to vrijeme ljudi rade. Ko nam je kriv što to umjesto njih ne radimo mi:

Poziv srpskim privrednicima da se vrate u Egipat
http://www.emg.rs/vesti/srbija/148520.html
samo da ti kazem da je bilo svjedoka koji su culi Gašu kako kaze u sred pokolja 92-93 - kako su mu srbi prijatelji a muslimani braća te da je obilno pomogao srpski rezim i politicki i materijalno... o sadamu huseinu da ne pricam - pa prema tome tanke su njih emocije vodile do nas... onako da ti kazem iskreno srbila ih je neka stvar sta se sa nama zbiva osim par budaletina koji su emotivno i fizicki osjecali i pomagali ono sto smo mi prosli...

da ti jos nesto iskreno kazem - arapski svijet je pun gnjida najgore vrste od glave do repa - i vrlo ih je malo onih koji su emotivno nas shvacali.... a da ti jos nesto kazem iskreno - ja sam imao neke veze sa humanitarnim organizacijama "islamskog" predznaka i mogu ti reci da su u njima redovno radili visestruki skotovi i smradovi ponizavajuci "nase-svoje" ljude na svaki moguci nacin...

neka se oni o svom jadu zabave sami - onako kako smo i mi... oni bar nemaju hijena zapadno i istocno nego su sami sebi hijene od mašrika do magriba... s
Akcenat mog posta nije toliko bio na emocijama, već na činjenici da Srbi uzimaju poslove po arapskom svijetu, dok mi po tom pitanju imamo slabe rezultate, a o strategiji da i ne govorim.
A možemo i o tim emocijama nešto reći. Ogromna je razlika šta osjeća narod koji će inšallah dovesti normalniju vlast sam sebi i onoga što osjeća prema nama ova bagra koja je na vlasti. Libija je opet posebna priča u odnosu na ostatak arapkog svijeta. Gadafi je cijelo vrijeme sarađivao sa Miloševićem. Ali Gadafi je jedan čovjek, a Libijaca 5 miliona od 240 miliona Arapa ukupno. Ako u arapskim zemljama dođu na vlast ljudi utemeljeni u narodu onda je to mnogo drugačija klima za nas, ali ne dok sami ne učinimo više.
Nikad neću zaboraviti vožnju taksijem u Kairu kada vozač mom prijatelju i meni nije htio da naplati kada smo spomenuli da smo iz Bosne. Mi mu baš zbog takvog lijepog odnosa nismo dopustili da nam ne naplati.
Last edited by seldzuk on 06/03/2011 14:16, edited 1 time in total.
seldzuk

#788 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by seldzuk »

U dešavanjima u arapskom svijetu se mnogo spominje umiješanost Amerike, ali ona nigdje nije dokazana. Ni Amerika više nije što je nekad bila.
Izjava Klintonove: Gubimo medijski rat.
http://www.--- NO LINKS ---/novost/15720/Gubimo-m ... l-Jazeere-
Al Jazeera English je o ovom govorila sinoć u emisiji Inside story:
http://english.aljazeera.net/programmes ... 89765.html
seldzuk

#789 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by seldzuk »

...
seldzuk

#790 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by seldzuk »

kritichar wrote:Srbski plaćenici su među prvima pohrlili u Libiju, zajedno sa istočnoevropskom braćom.
Ovo stvarno prvi put čujem. Je li ovo Džezira?
A ovo je original prethodnog teksta:
http://globalvoicesonline.org/2011/02/2 ... -in-libya/
seldzuk

#791 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by seldzuk »

zonbirile

#792 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by zonbirile »

u Libiji zarobljeni Englezi kod Bengazija-znači nazire se riješenje.
crnokosa88

#793 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by crnokosa88 »

Ova kriza je opet otvorila pitanje granica medju arapskim zemljama (koje su vecim dijelom povukli Francuzi i Englezi), a ovdje je jedan interesantan text o tome -http://english.aljazeera.net/indepth/op ... 41689.html
.....
Iako ovo rjesenje ima dobrih stvari, postavlja se pitanje kako urediti federalnu politiku i ekonomiju u zemlji od 200 miliona ljudi. Da li bi rjesenje moglo biti takvo da se granice zadrze, a da se formira zajednicka ekonomska unija? Nazalost, kriza je uzrokovala gradjanski rat u Libiji, a posljedice politickih previranja cini se jos su daleko od zavrsenih u skoro svim arapskim zemljama. Dakle, sta vi mislite, jedna federalna arapska zemlja ili ekonomska unije?
quasar

#794 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by quasar »

Jedino sto je sigurno:
zapad nikad nece dozvoliti da se Arapi ujedine, sto im i nije neki tezak zadatak.
zlajapravaraja

#795 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by zlajapravaraja »

seldzuk wrote:
kritichar wrote:Srbski plaćenici su među prvima pohrlili u Libiju, zajedno sa istočnoevropskom braćom.
Ovo stvarno prvi put čujem. Je li ovo Džezira?
A ovo je original prethodnog teksta:
http://globalvoicesonline.org/2011/02/2 ... -in-libya/
A sinoc na njemackom ARD-u poduzi prilog o tome kako je srbijanski pokret "Otpor" ustvari sve organizovao za Arape, pogotovo za Egipcane, koji su svoju revoluciju eto kao vec duze planirali, te su saznali da je "Otpor" veoma uspjesan u kreiranju i sprovodjenju revolucija (plural) i zbacivanjem raznoraznih diktatora (Milosevic se navodi samo KAO PRIMJER :shock: ), te da je "Otpor" medju insajderima nesto kao agencija za sve one koji planiraju nekakvu revoluciju :shock: :? :lol:

Pa su eto mladi Egipcani kontaktirali "Otpor", pa dolazili u Beograd na savjetovanje, te da su nakon zbacivanja Mubaraka mladi Egipcani cak uzvikivali "Srbija, Srbija" na ulicama Kaira. :? :shock: :roll:

Evo i priloga:
http://mediathek.daserste.de/sendungen_ ... uchstabe=W

Nesto smrdi u svemu ovome u Libiji.

P.S. Vidim da Klintonka nesto govori o gubljenju medijskog rata (iako nisam pogledao prilog). Ja mislim da ona to spominje upravo zato jer ga UVELIKO dobijaju. Mes' cini da NISTA NIJE ONAKO KAKO SE CINI!
zonbirile

#796 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by zonbirile »

pa uvijek je tako bilo,gledaj desnicu dok ljevica hapa.Libija je gotov slučaj,privedeno 9 Engleza u Bengaziju i pušteno
quasar

#797 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by quasar »

Nesto smrdi u svemu ovome u Libiji.

P.S. Vidim da Klintonka nesto govori o gubljenju medijskog rata (iako nisam pogledao prilog). Ja mislim da ona to spominje upravo zato jer ga UVELIKO dobijaju. Mes' cini da NISTA NIJE ONAKO KAKO SE CINI!
Uvijek je tako bilo i uvijek ce biti.
serafim 1

#798 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by serafim 1 »

zonbirile wrote:pa uvijek je tako bilo,gledaj desnicu dok ljevica hapa.Libija je gotov slučaj,privedeno 9 Engleza u Bengaziju i pušteno
..ne kontam, pa zar Bengazi ne kontrolisu libijski ' otporasi ' ?
Zasto bi oni hapsili engleze ?

Kako god , jedno ne mogu da ne primjetim..Gadafi je sam .
Amerika se razmahala pendrekom , USA 'hmanitarna intervencija' je vec odavno u toku ,samo je jos uvjek libijci uglavnom rade sami sebi ... CNN i bratja pripremaju teren za dalje..vjerovatno ce ako pritreba biti posla i za americke nosace aviona , po koji tomahavk i sl..
U svakom slucaju ostatak svjeta suti i trepce ,poput krave, dok USA nanovo prepakuje arape po svom nahodjenju.
Ako se gleda u tom kontekstu , postaje jasnije zasto su Ameri onoliko razhebali i polupali Irak , ubili Sadama i sl..
Za primjer.
Last edited by serafim 1 on 07/03/2011 14:04, edited 1 time in total.
zonbirile

#799 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by zonbirile »

serafim 1 wrote:
zonbirile wrote:pa uvijek je tako bilo,gledaj desnicu dok ljevica hapa.Libija je gotov slučaj,privedeno 9 Engleza u Bengaziju i pušteno
..ne kontam, pa zar Bengazi ne kontrolisu libijski ' otporasi ' ?
Zasto bi oni hapsili engleze ?

Kako god , jedno ne mogu da ne primjetim..Gadafi je sam .
Amerika se razmahala pendrekom , USA 'hmanitarna intervencija' je vec odavno u toku ,samo je libijci uglavnom rade sami sebi ... CNN i bratja pripremaju teren za dalje.. Ostatak svjeta suti i trepce , dok USA nanovo prepakuje arape po svom nahodjenju.
Ako se gleda u tom kontekstu , postaje jasnije zasto su Ameri onoliko razhebali i polupali Irak , ubili Sadama i sl..
Za primjer.
-----------------------------------
ne znam ja,ali su i pušteni.Sada imaš more kombinacija što je to tako jest,ali kažu bilo je-znači stare kurve Englezi su već tamo,znači riješenje je na pomolu,stvar se privodi kraju.
madner

#800 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by madner »

Dosli ljudi da im pruze strucnu pomoc a oni ih hapse.
Post Reply