BOG vs NAUKA

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Bušman

#776 Re: BOG vs NAUKA

Post by Bušman »

arzuhal wrote:Stalno se nastoji dovući pitanje vjere na teren logike i onda se, kao, nešto zaključuje i mudruje o nelogičnosti vjerovanja.
Zavisi u koji kontekst stavis ono cime se logika bavi. Logicko zakljucivanje koje se u naucnoj metodologiji izucava i koristi nema apsolutno nikakve veze sa "iracionalnim" iskustvima (ne samo religija, nego bilo kakve fizikalno neobjasnjive pojave).
Ovdje je vrlo vazan pojam znanja. u nauci je relevantno samo "naucno" znanje, jer ono potpuno (ili u velikoj mjeri) objasnjava prirodne pojave. Ono o cemu religija govori nije znanje koje moze biti objasnjeno logickim rezonovanjem, podrzano empirijskim, opservabilnim i mjerljivim dokazima.
Moram priznati da pitanje vjere na teren logike dovlace agresivni vjernici - hiljade tema o evoluciji, nastanku zivota i sl. Te stvari su prirodne pojave, mjerljive, mogu se posmatrati i na osnovu toga izvoditi zakljucci i konstruisati teorije.
arzuhal wrote:Reći da ''Bog jest'', npr. uopće nije nelogičan sud, ukoliko se prethodno pojmi Bog (a sud se sastoji od pojmova kao osnovnih elementa). Međutim, reći ''okrugli četvorokut'' je nevaljan oblik misli, nelogičan - uvijek.
Nije nelogican, neko ima jednu vrstu iskustva, dok neko drugi nema. U nauci nema toga, to iskustvo, saznavanje moraju dozivjeti svi inace to iskustvo/znanje nije uopce relevantno. Ali isto tako okrugli cetverokut nije pogresna misao, niti nelogicna, zavisi kako definiras "kut" i kako definiras "okruglo". Recimo, moze se definirati sistem koordinata u kome ce taj cetverokut izgledati ovako:
Image

Ja mogu reci da su ove stranice "okrugle" (segmenti kruznice ili elipse), i ovaj "cetverokut" sigurno ima cetiri kuta (sigurno ima, ali ne bih da pricam o izvodima parametarskih funkcija :) ). Nekom drugom se ova logika vjerovatno ne bi svidjela. U nauci bih svoju logiku ja morao podrediti naucnoj metodologiji, van nauke ne moram.
crnokosa88 wrote: Vidim citao si komentare ispod tog teksta, hehe dobro je to, no brojevi su brojevi i ako mislis da je loto kljuc stvaranja zivota na zemlji, ok, ja razumijem tvoj rezon za to.
Loto nije kjuc stvaranja zivota. Abiogeneza (nauka koja izucava nastanak zivota iz nezive materije) je poprilicno daleko dogurala, te su u laboratorijskim uslovima naucnici uspjeli "stvoriti" gradivne elemente zivota (amino kiseline) iz necega sto moze zvucati kao loto (munje, voda itd.), ali uopce nije. Taj proces je izrazito dobro opisan, bilo je vec nekoliko clanaka u Scienceu i sl. casopisima.
PeaceToAll

#777 Re: BOG vs NAUKA

Post by PeaceToAll »

"Oni bi jedva cekali da i vi budete nevjernici kao sto su i oni nevjernici, pa da budete jednaki. Zato ih ne prihvacajte kao prijatelje dok se radi Allaha ne isele. A ako okrenu ledja, onda ih hvatajte i ubijajte gdje god ih nadjete, i nijednog od njih kao prijatelja i pomagaca ne prihvacajte" (4:89)

Baš bi volio da mi neko od vjernika kaže šta je Allah ovdje želio da kaže? Siguran sam da će mi odgovoriti "Allah ne poziva na ubijanje nemuslimana, to si ti pogrešno protumačio" .
Ashabi Poslanika saws su bili ranjavani, diskriminirani i maltretirani na brutalan način, te su tražili od Poslanika a.s. dozvolu da uzmu oružje i da se brane. Međutim, odgovor od Allaha bio je strpljivost: „Dalje od boja, već molitvu obavljajte..."(Kur'an)
Takva praksa važila je trinaest godina, koliko je Muhammed a.s. u Meki boravio. Dakle, trinaest dugih godina strpljivosti na razne i brutalne nasrtaje na muslimane. Tek nakon preseljenja Poslanika a.s. iz Meke u Medinu oružana odbrana je dozvoljena: „Dopušta se odbrana onima koje drugi napadnu, zato što im se nasilje čini, a Allah je, doista, kadar da ih pomogne, onima koji su ni krivi ni dužni iz zavičaja prognani samo zato što su govorili: - Gospodar naš je Allah."(Kur'an)
Ukoliko prestane nasilje i ubijanje, onda Kur'an naređuje: „Ako vas takvi ostave na miru i ne napadaju vas, i ako vam ponude mir, onda vam Allah ne daje nikakva prava protiv njih." (Kur'an)
Međutim, u situaciji kada agresorska strana ne želi mir, onda: „Ako se oni ne okane vas i ne ponude vam mir i ako ne prestanu vojevati protiv vas, vi ih hvatajte i ubijajte, gdje god ih stignete, puno pravo vam dajemo protiv njih."(Kur'an)
Džihad, kao borbu, islam eksplicite propisuje u specifičnim situacijama. Naprimjer, u sprječavanju zlostavljanja i nasilja u vjeri, kao što prethodni kur'anski citati na to aludiraju. Razlog dozvole džihada jeste i borba kako bi se potlačeni izbavili iz takve situacije, kao i čuvanje svetinje vjere i države. U Kur'anu se kaže: „I borite se na Allahovom putu protiv onih koji se bore protiv vas, ali vi ne otpočinjite borbu!"
Dakle, islam zahtijeva da se izbjegava borba, ali je legalizuje isključivo radi odbrane.
Džihad, u stvari, znači borba da se cjelokupni život uskladi sa Božjom voljom, truditi se da se čini dobro i suprotstaviti se zlu. On predstavlja i borbu protiv nepismenosti i svega što je destruktivno. Islam ne pretenduje imati političku dominaciju i hegemoniju u svijetu niti potčinjavanju vjeri, nego osuđuje silu, razaranje, zato što je cilj islama mir među ljudima.
bijela

#778 Re: BOG vs NAUKA

Post by bijela »

zanimljiva emisija na History Channel - "God on trial"
travar

#779 Re: BOG vs NAUKA

Post by travar »

Kad je kakvo zlo, Bog je kriv.
Kad je kakvo dobro, Bog ne postoji.
Neki bi ovdje, da prostite, guzovače da žive, i kad se desi neki kuršlus onda se prelazi u "gdje je sad taj vaš Bog" mod, ali ne daj Bože da se mrdne guzicom pa da se taj kuršlus pokuša popraviti.
Svi su krivi samo ja nisam. :zzzz:
Last edited by travar on 06/03/2011 21:37, edited 1 time in total.
arzuhal

#780 Re: BOG vs NAUKA

Post by arzuhal »

Bušman wrote:Zavisi u koji kontekst stavis ono cime se logika bavi. Logicko zakljucivanje koje se u naucnoj metodologiji izucava i koristi nema apsolutno nikakve veze sa "iracionalnim" iskustvima (ne samo religija, nego bilo kakve fizikalno neobjasnjive pojave).
Ovdje je vrlo vazan pojam znanja. u nauci je relevantno samo "naucno" znanje, jer ono potpuno (ili u velikoj mjeri) objasnjava prirodne pojave. Ono o cemu religija govori nije znanje koje moze biti objasnjeno logickim rezonovanjem, podrzano empirijskim, opservabilnim i mjerljivim dokazima.
Moram priznati da pitanje vjere na teren logike dovlace agresivni vjernici - hiljade tema o evoluciji, nastanku zivota i sl. Te stvari su prirodne pojave, mjerljive, mogu se posmatrati i na osnovu toga izvoditi zakljucci i konstruisati teorije.
Naravno, ali nemojmo zato logiku ograničavat znanstvenom metodologijom. Metodologija (znanstvena) svoje postojanje i zahvaljuje logici koja joj daje teoretsko porijeklo (i utemeljenje) za njeno (metodološko) praktično djelovanje, odnosno za njenu praktičnu primjenu onih pravila kojima se bavi logika. Ali time se ne iscrpljuje ni logika, ni znanstvena metodologija. Ne znam o čemu su se vodile veće (rasprave) u povijesti filozofije - o logici (kao takvoj) ili metodi (u primjeni stjecanja znastvenih rezultata i dokaza).
arzuhal

#781 Re: BOG vs NAUKA

Post by arzuhal »

travar wrote:Kad je kakvo zlo, Bog je kriv.
Kad je kakvo dobro, Boga ne postoji.
I to je logika :D
bijela

#782 Re: BOG vs NAUKA

Post by bijela »

uh, dakle, preteška emisija (kao i svaka o holokaustu):

u jednoj baraci, u naci logoru, skupina Jevreja čeka da vojnici dođu po njih i da ih vode u plinsku komoru. znaju da im je ostalo još nekoliko sati života i formiraju sud (trojica su sudije) koji će suditi Bogu.

izlaganja izlažu ostali koji su podijeljeni u dvije grupe - jedni koji su za Boga, a drugi koji su Ga zanijekali.

nakon izlaganja, usljed takvog stanja očekivanja smrti, sud donosi odluku: Bog je kriv!
zato jer je prekršio Zavjet kojeg je sklopio sa Židovima. izdao ih je. Svoj voljeni narod.

dolaze nacisti i čitaju spisak onih koji su izabrani za današnju plinsku komoru. jedan izabrani Jevrej počne plakati i od straha paničariti. okrene se čovjeku koji je bio najglasiji u onoj grupi protiv Boga i pita ga:
- šta ćemo sada? šta ćemo sada?! Bog je, eto, kriv, vode nas u smrt! šta sada da radimo?!
- sada ćemo se moliti.

i počnu svi tiho izgovarati starozavjetne stihove.
arzuhal

#783 Re: BOG vs NAUKA

Post by arzuhal »

uiop wrote:I nakon izgovaranja stiihova je li osinula munja iz vedra neba po nacistima da ih spasi?
I poslije ovog, kao i mnogih drugih tvojih postova, ostajem bez adekvatnog odgovora, argumentovano potučen :(
bijela

#784 Re: BOG vs NAUKA

Post by bijela »

uiop wrote: I nakon izgovaranja stiihova je li osinula munja iz vedra neba po nacistima da ih spasi i tako Bog uslisi njihove molitve?
:(
http://hr.wikipedia.org/wiki/Pli%C4%87ak
true

#785 Re: BOG vs NAUKA

Post by true »

arzuhal wrote:
uiop wrote:I nakon izgovaranja stiihova je li osinula munja iz vedra neba po nacistima da ih spasi?
I poslije ovog, kao i mnogih drugih tvojih postova, ostajem bez adekvatnog odgovora, argumentovano potučen :(
a onda oni 70 godina kasnije pobise arape u ime boga
kojeime

#786 Re: BOG vs NAUKA

Post by kojeime »

.
Last edited by kojeime on 10/03/2011 13:54, edited 1 time in total.
Bušman

#787 Re: BOG vs NAUKA

Post by Bušman »

sanabe wrote:Kaže Allah: ''Zašto oni po svijetu ne putuju pa da srca njihova shvate ono što treba da shvate i da uši njihove čuju ono što treba da čuju, ali, oči nisu slijepe, već srca u grudima.'' (El-Hadždž, 46)
:D :D :D
Ovo me podsjeti na onu "I srcem dihati i dusom pjevati". Em se srcem i shvaca i cuje i vidi. Jebo mater ja ucio da su perceptivni centri u mozgu. Cak sam i vidio svojim ocima na MRIu (ne svom) da jesu . :D Mozda sam srcem gledao :P
kojeime

#788 Re: BOG vs NAUKA

Post by kojeime »

.
Last edited by kojeime on 10/03/2011 13:54, edited 1 time in total.
crnokosa88

#789 Re: BOG vs NAUKA

Post by crnokosa88 »

Kelner wrote:ima li neko od religioznih da mi objasni sto dijete pogine, sto se desi cunami, haiti i sl....?
.....
Ja bi ti mogla dati odgovor na tvoje pitanje na osnovu Kur'ana i hadisa(zasto djeca ginu, sta se dogadja sa njima nakon pogibije, zasto cunami, zasto zemljotresi, zasto ratovi, glad, itd.), ali ti bi vjerovatno odgovorio slicno ovome:

Postao/la srklet dana 06/03/2011 11:32

Zivot je nastao "da bi se slavilo Allaha" i... uzivalo u zagrobnom zivotu !

Bem ti logiku!

.....
Zato umjesto da pisem romane samo da dobijem odgovor kao onaj gore, ja odoh citati knjigu, a ti se obrati teologu kojemu je posao da objasnjava ovakve stvari.
......
Dobro je sto ste upoznati sa losim stvarima, koje su se dogodile u ime religije. Medjutim, trebali biste se upoznati i sa stvarima, koje su se dogodile kao rezultat mrznje prema religioznim ljudimai zbog vjerovanja "DA ti kazem po mome misljenju. Jednostavno je nastao, bez svrhe i razloga", kako kaze kojeime i sto je rezultat misljenja da je covjek evoluirana zivotinja (naravno, ne impliciram da su svi ateisti zli, kao sto ne tvrdim da su svi vjernici dobri). Knjiga ima mnogo slika, a slika je vrijedna 1000 rijeci.
http://us1.harunyahya.com/Detail/T/EDCR ... _U_ZASJEDI
Last edited by crnokosa88 on 07/03/2011 00:10, edited 1 time in total.
Bušman

#790 Re: BOG vs NAUKA

Post by Bušman »

crnokosa88 wrote:Dobro je sto ste upoznati sa losim stvarima, koje su se dogodile u ime religije. Medjutim, trebali biste se upoznati i sa stvarima, koje su se dogodile kao rezultat mrznje prema religioznim ljudima (naravno, ne impliciram da su svi ateisti zli, kao sto ne tvrdim da su svi vjernici dobri). Knjiga ima mnogo slika, a slika je vrijedna 1000 rijeci.
Dakle, povod ne znaci nuzno i uzrok. Mislis da je inkvizicija ubijala ljude sto su bili nevjernici? Mislis da su se teroristi avionom zabili u WTC zato sto su oni tamo vjerovali u drugog boga? Isto koliko je i Staljin ili Pol Pot ubijao zbog vjerovanja u nesto. Jedini uzrok je bolesna zelja za vlascu i nista drugo.
Nisam znao da je ovaj levat pljuvao i na komunizmu. Bas me zanima da li i u jednoj recenici spominje Karla Marxa. :)

EDIT: Bacio sam malo pogled u ovu knjigu (hvala za link). I zaustavio sam se kod podnaslova "Marx i Darwin" rekoh da vidim sta trabunja i kaze: "Naučni značaj marksizma, a, u isto vrijeme, i darvinizma je u tome što obje
ove naučne grane slijede teoriju evolucije." :D :D :D I htio sam da saznam kako to komunizam, koji promovira jednaku dostupnost bogatstva za sve, i teorija evolucije, koja se bazira na opstanku najsposobnijeg, imaju ikakve veze. Nakon citanja cijelog tog dijela, jedino sta je ovaj debil imao da kaze je da su i Marx i Engels prihvatali evoluciju stoga i veza komunizma sa teorijom evolucije. Ma sjajno, fenomentasticno :D
Bolje ti je da si procitala novu knjigu M. Jergovica. Vise ces nauciti o zivotu i o sebi.
Last edited by Bušman on 07/03/2011 00:17, edited 1 time in total.
crnokosa88

#791 Re: BOG vs NAUKA

Post by crnokosa88 »

Bušman wrote:
crnokosa88 wrote:Dobro je sto ste upoznati sa losim stvarima, koje su se dogodile u ime religije. Medjutim, trebali biste se upoznati i sa stvarima, koje su se dogodile kao rezultat mrznje prema religioznim ljudima (naravno, ne impliciram da su svi ateisti zli, kao sto ne tvrdim da su svi vjernici dobri). Knjiga ima mnogo slika, a slika je vrijedna 1000 rijeci.
Dakle, povod ne znaci nuzno i uzrok. Mislis da je inkvizicija ubijala ljude sto su bili nevjernici? Mislis da su se teroristi avionom zabili u WTC zato sto su oni tamo vjerovali u drugog boga? Isto koliko je i Staljin ili Pol Pot ubijao zbog vjerovanja u nesto. Jedini uzrok je bolesna zelja za vlascu i nista drugo.
Nisam znao da je ovaj levat pljuvao i na komunizmu. Bas me zanima da li i u jednoj recenici spominje Karla Marxa. :)
.....
Levat.....? :lol: :lol: Ma stvarno ste tolerantni prema osobama suprotnog misljenja....
kojeime

#792 Re: BOG vs NAUKA

Post by kojeime »

.
Last edited by kojeime on 10/03/2011 13:55, edited 2 times in total.
fatamorgana

#793 Re: BOG vs NAUKA

Post by fatamorgana »

sanabe wrote:
uiop wrote:Svaka cast sanabe na tom citatu jer mi je pomogao da napokon razrijesim nedoumicu koja se krila izmedju redova. Pa zato su vjernici tako ignorantni i slijepi u vidu potiskivanja razuma inatom, ponosom, fanatizmom, jer kao sto tu pise vjera nalaze da vjernici razmisljaju srcem, a ne organom koji je zaduzen za to, mozgom! Pa to je to znaci, e svaka cast jos jednom. :thumbup:
Nije citat nego ajet

A sta treba? Da se raspravljam s tobom i tebi slicnima? Da te ubjedjujem? Sto? Daj mi jedan razlog? Ja vjerujem u Boga i vjerujem da je stvorio sve iz nicega. Stvorio svemir, zvijzde, planete, Zemlju, mora, okeane, sve zivotinje, covjeka....iz niceg...a ti cekas da covjeku bez ruke naraste ruka? :roll: E pa jajane cekaj i dalje :mrgreen:
Bjez ba :-)
A ko je stvorio crne rupe? :wink: :run:
Bušman

#794 Re: BOG vs NAUKA

Post by Bušman »

crnokosa88 wrote: Levat.....? :lol: :lol: Ma stvarno ste tolerantni prema osobama suprotnog misljenja....
Jednako sam tolerantan prema Semiru Osmanagicu i njegovim visockim piramidama :)
crnokosa88

#795 Re: BOG vs NAUKA

Post by crnokosa88 »

sanabe wrote:
uiop wrote:Svaka cast sanabe na tom citatu jer mi je pomogao da napokon razrijesim nedoumicu koja se krila izmedju redova. Pa zato su vjernici tako ignorantni i slijepi u vidu potiskivanja razuma inatom, ponosom, fanatizmom, jer kao sto tu pise vjera nalaze da vjernici razmisljaju srcem, a ne organom koji je zaduzen za to, mozgom! Pa to je to znaci, e svaka cast jos jednom. :thumbup:
Nije citat nego ajet

A sta treba? Da se raspravljam s tobom i tebi slicnima? Da te ubjedjujem? Sto? Daj mi jedan razlog? Ja vjerujem u Boga i vjerujem da je stvorio sve iz nicega. Stvorio svemir, zvijzde, planete, Zemlju, mora, okeane, sve zivotinje, covjeka....iz niceg...a ti cekas da covjeku bez ruke naraste ruka? :roll: E pa jajane cekaj i dalje :mrgreen:
Bjez ba :-)
.....
Ma pusti ga, njemu je jedino zadovoljstvo u ovoj diskusiji da vidi da je "pobjedio" nekoga u diskusiji. Priznaj mu da je pobjedio, evo ja mu cak i cestitam na svim pobjedama koje je izvojevao u "borbi" sa mnom. Ovakvi egomani vole osjecaj da misle da su pobjedili nekoga :)
crnokosa88

#796 Re: BOG vs NAUKA

Post by crnokosa88 »

Bušman wrote:
crnokosa88 wrote: Levat.....? :lol: :lol: Ma stvarno ste tolerantni prema osobama suprotnog misljenja....
Jednako sam tolerantan prema Semiru Osmanagicu i njegovim visockim piramidama :)
.....
Semir mrzi naucnike, Harun se poziva na naucnike i citira ih u svim njegovim knjigama. Da, poznata mi je ta tolerancija, eno muzej holokausta fino pokazuje....
kojeime

#797 Re: BOG vs NAUKA

Post by kojeime »

.
Last edited by kojeime on 10/03/2011 13:55, edited 1 time in total.
fatamorgana

#798 Re: BOG vs NAUKA

Post by fatamorgana »

Eno Ameri naši neku fosilnu bakteriju vanzemaljskog porijekla na ostatcima meteorita, bilo danas na TV,
bila i slika bakterije, ne znam, nešto mi je nako bi žao, :(
Bušman

#799 Re: BOG vs NAUKA

Post by Bušman »

crnokosa88 wrote: Semir mrzi naucnike, Harun se poziva na naucnike i citira ih u svim njegovim knjigama. Da, poznata mi je ta tolerancija, eno muzej holokausta fino pokazuje....
Hahahaha, svakakve sam nadimke imao (balija, ustasa, cetnik, vehab, poturica), ali mi jos niko nije rekao da sam nacista. Am I Evil? :evil: :evil:
crnokosa88

#800 Re: BOG vs NAUKA

Post by crnokosa88 »

fatamorgana wrote:Eno Ameri naši neku fosilnu bakteriju vanzemaljskog porijekla na ostatcima meteorita, bilo danas na TV,
bila i slika bakterije, ne znam, nešto mi je nako bi žao, :(
.....
Eh, da li su je Francuzi nasli, a ovako posto su Ameri, nemoze biti da nije istina. Po koji puta su je vec nasli, ja sam stala brojati na 125?
Locked