Posteno, a ja se iskreno nadam da ces se dugo naziviti u lijepom i ugodnom zivotu al da ce ti i praunuke kacit vjeronauka u skolimanki wrote:Živim za taj dan.GOLFER wrote:Zasto je tesko biti iskren, ovi koji slave ministrovu odluku jos bi vise slavili da ministar potpuno ukine vjeronauku, zato nemojmo se kriti recite odmah sta mislite jer stvari su jasne...
Vlada Kantona Sarajevo
-
GOLFER
#776 Re: Fikret Musić - Vlada KS
- seln
#777 Re: Fikret Musić - Vlada KS
Drugim rijecima, tebi je vjeronauka potrebna da bi prkosio drugima. Nema sta, pravi mu'min.GOLFER wrote:Posteno, a ja se iskreno nadam da ces se dugo naziviti u lijepom i ugodnom zivotu al da ce ti i praunuke kacit vjeronauka u skolimanki wrote:Živim za taj dan.GOLFER wrote:Zasto je tesko biti iskren, ovi koji slave ministrovu odluku jos bi vise slavili da ministar potpuno ukine vjeronauku, zato nemojmo se kriti recite odmah sta mislite jer stvari su jasne...
-
udrch
#778 Re: Fikret Musić - Vlada KS
Prenijela se majorizacija i među Bošnjake..jedni druge majoriziramo i u tome uživamo..ošlo sve u helać..
- seln
#779 Re: Fikret Musić - Vlada KS
Prema nezvaničnim informacijama do kojih su došle e-Novine, zbog reakcija vjerskih zajednica, nereakcije SDP-a i pritisaka javnosti kantonalni ministar obrazovanja Emir Suljagić najvjerovatnije će podnijeti ostavku. Koliko je za sada poznato, obzirom da se situacija mijenja iz sata u sat, odluka o ocjeni iz vjeronauke neće biti povučena.
Mediji u BiH u četvrtak su objavili vijest da je na sjednici koja je održana u srijedu, odlučeno da se povuče odluka o prebacivanju ocjena iz vjeronauke u opisne za ovu školsku godinu. Kako pišu Nezavisne novine, prema informacijama iz Kantonalnog odbora SDA, prihvaćen je njihov zahtjev o povlačenju instrukcije čime bi ocjene iz vjeronauke opet ulazile u ukupan prosjek učenika.
U Ministarstvu nauke i obrazovanja KS tvrde da nije riječ o povlačenju instrukcije ministra Emira Suljagića (SDP) da ocjene iz vjeronauke ne ulaze u prosjek nego dopunama koje će detaljnije dati uputstva školama. "Instrukcija nije povučena. Na sjednici Vlade danas su prihvaćene dopune instrukcije i biće distribuisane u sve škole, a o svemu će detaljnije biti obrazloženo u saopštenju za javnost koje će biti emitovano sutra", kazao je za Nezavisne novine Stefan Pejović, savjetnik ministra Suljagića.
Međutim, kako su e-novine saznale iz nezvaničnih izvora, odluka o vjeronauci neće biti povučena, ali je izgledno da će ministar obrazovanja Kantona Sarajevo Emir Suljagić podnijeti ostavku.
Zvanične informacije trebale bi biti dostupne javnosti oko podneva.
Podsjetimo, nakon odluke ministra Suljagića da ocjena iz vjeronauke više ne ulazi u prosjek, na sramotan način su reagovale vjerske zajednice u BiH, na prvom mjestu Islamska zajednica na čelu sa reisom Mustafom Cerićem, koji je prijetio „sarajevskim proljećem”, i njegovog posilnog u vidu Muhameda Velića koji se nije libio da pozove na bacanje fatve na Suljagića.
Jednako je zabrinjavajuća i nereakcija SDP, ali i drugih stranaka na vlasti, koje nisu našle za shodno da odgovore, ako ništa drugo, na prijetnje državnim udarom jednog vjerskog vođe jer je BiH, makar zvanično, sekularna država.
Podršku Emiru Suljagiću dali su Naša Stranka, PEN Centar BiH, UG Zašto da ne, Politički savjet Centra za interdisciplinarne studije Sarajeva (POLIS), te bh. intelektualci.
star
-
manki
#780 Re: Fikret Musić - Vlada KS
seln wrote:Drugim rijecima, tebi je vjeronauka potrebna da bi prkosio drugima. Nema sta, pravi mu'min.GOLFER wrote:Posteno, a ja se iskreno nadam da ces se dugo naziviti u lijepom i ugodnom zivotu al da ce ti i praunuke kacit vjeronauka u skoli
-
manki
#781 Re: Fikret Musić - Vlada KS
Neće sigurno, ja svoje unuke neću odgajati u sredini u kojoj je od 95-te na ovamo selo majoriziralo grad, u čitavoj državi.GOLFER wrote:Posteno, a ja se iskreno nadam da ces se dugo naziviti u lijepom i ugodnom zivotu al da ce ti i praunuke kacit vjeronauka u skoli
- ultima_palabra
#782 Re: Fikret Musić - Vlada KS
Konačno se i SDP oglasio... da nisu stali na stranu svog ministra koji trpi najprimitivnije uvrede i pozive na linč, zaista bih se zabrinuo kakva je to stranka SDP postao.SDP osuđuje napad na Suljagića
"Optužbe da se od Sarajeva pravi nova Srebrenica zaslužuju prezir"
Nakon osuda upućenih na adresu ministra nauke i obrazovanja Kantona Sarajevo Emira Suljagića, nakon odluke da se ocjene iz predmeta vjeronauka ne uvrštavaju u prosjek ocjena učenika, reagovali su i iz Socijaldemokratske partije BiH, osuđujući napade na ličnost ministra izabranog na tu funkciju u januaru ove godine.
Ministar Emir Suljagić"SDP pozdravlja početak reforme obrazovanja i otklanjanje pravnih nejasnoća i diskriminatornih praksi u nastavi, uključujući i predmet vjeronauke u sarajevskom kantonu. Stav SDP-a je bio i ostao nepromijenjen: slobodu vjere kao i vjeronauku niko neće ukinuti i svim učenicima, koji to žele, treba omogućiti da je ravnopravno pohađaju u okviru važećih propisa", navode iz ove stranke. S druge strane, ističu da je obrazovanje u BiH "neuređena i zapuštena oblast" i SDP smatra da je potrebno pristupiti ozbiljnim i korjenitim promjenama dosadašnjeg haosa.
"Koristiti ukidanje diskriminacije u obrazovanom procesu da bi se zagovaralo rušenje ustavnog poretka je neprihvatljivo u svakom civilizovanom društvu. Također, SDP najoštrije osuđuje napade na ličnost ministra obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo, dr. Emira Suljagića, koji dolaze od strane različitih krugova, uključujući i vjerske zajednice, u Bosni i Hercegovini", ističu u obraćanju javnosti.
Stav SDP-a je da je pozivanje na javni linč, nasilje i rušenje ustavnog poretka zloupotreba slobode govora koja je nedopustiva u civilizovanoj debati i zahtijeva osudu od strane svih aktera u demokratskom procesu.
"Posebno, smatramo da su optužbe da se 'od Sarajeva pravi nova Srebrenica' toliko neprimjerene da zaslužuju samo prezir i najviše govore same za sebe i o onome ko ih propagira ili u njih vjeruje. Ministar Suljagić spada u najčasnije dužnosnike koji predstavljaju svoj narod kao i SDP u cjelini, te besprizorni napadi na njega kroz obračun sa njegovim porijeklom, ličnom tragedijom i porodicom predstavljaju ogledalo onih koji to čine", tvrde iz SDP-a.
Nadam se da Kanton neće izgubiti jednog od rijetkih ministara koji se miješa u svoj posao... i to pod pritiskom snaga koje su zaostale u srednjem vijeku. To bi bio vrlo loš signal za budućnost ove države.
-
StupskaBitanga
#783 Re: Fikret Musić - Vlada KS
podrška Emiru S. i nemoj molim te dati ostavku i povuci odluku
Dosta nam je torture koju provodi IZBiH i reis Cerić
Dosta nam je torture koju provodi IZBiH i reis Cerić
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#784 Re: Fikret Musić - Vlada KS
podrška ministru
koji radi svoj posao pošteno i bez pardona i lizanja pakaša po sijelima, sada na žalost uklještenom između čekiča i nakovnja, Mustafe
i Zlaje
Emire na prvom mjestu ostani dosljedan i slušaj svoju savjest.
-
palamuda
#785 Re: Fikret Musić - Vlada KS
Suljagić.
Preživio si Srebrenicu, a da ne preživiš nasrtaje izgubljenog muftije, samo tako nastavi.
Nek se vala i Zlaja oglasio pa bar se sad ne moraju muftijama računi polagati.
Još jednom ministre svaka čast, neka se premijeri FBiH i Kantona ugledaju na tebe.
Preživio si Srebrenicu, a da ne preživiš nasrtaje izgubljenog muftije, samo tako nastavi.
Još jednom ministre svaka čast, neka se premijeri FBiH i Kantona ugledaju na tebe.
-
StupskaBitanga
#786 Re: Fikret Musić - Vlada KS
palamuda wrote:Suljagić.![]()
![]()
- JoseMujica
#787 Re: Fikret Musić - Vlada KS
sad razmišljam nešto o ovome i skontam da je danas u Sarajevu Suljagić podoban Mustafi Ceriću koliko je bio 1995. podoban Ratku Mladiću u Srebrenicipalamuda wrote:Suljagić.![]()
![]()
- Kupalo
#788 Re: Fikret Musić - Vlada KS
JoseMujica wrote:podrška ministrukoji radi svoj posao pošteno i bez pardona i lizanja pakaša po sijelima, sada na žalost uklještenom između čekiča i nakovnja, Mustafe
i Zlaje
![]()
-
palamuda
#789 Re: Fikret Musić - Vlada KS
Odlično zapažanje, evo čitam da mladić pred kraja rata nije znao sabrat dvba broja, a i Cerić je ne dobrom putu odavno on ne zna koliko je 2+2 ako iza nema oznake eura, dolara ili KMJoseMujica wrote:sad razmišljam nešto o ovome i skontam da je danas u Sarajevu Suljagić podoban Mustafi Ceriću koliko je bio 1995. podoban Ratku Mladiću u Srebrenicipalamuda wrote:Suljagić.![]()
![]()
Još jednom ministre svaka čast, neka se premijeri FBiH i Kantona ugledaju na tebe.sreća pa su danas svi razoružani
-
maher
#790 Re: Fikret Musić - Vlada KS
svi su se vec oglasili po ovom pitanju...reis, stranke, nevladine organizacije...samo premijer nijedne...je li ovo odluka vlade, ministarstva ili ministrova samovolja...ako ovako bude isla reforma obrazovanja...crno nam se pise...
- JoseMujica
#791 Re: Fikret Musić - Vlada KS
palamuda wrote:Odlično zapažanje, evo čitam da mladić pred kraja rata nije znao sabrat dvba broja, a i Cerić je ne dobrom putu odavno on ne zna koliko je 2+2 ako iza nema oznake eura, dolara ili KMJoseMujica wrote:sad razmišljam nešto o ovome i skontam da je danas u Sarajevu Suljagić podoban Mustafi Ceriću koliko je bio 1995. podoban Ratku Mladiću u Srebrenicipalamuda wrote:Suljagić.![]()
![]()
Još jednom ministre svaka čast, neka se premijeri FBiH i Kantona ugledaju na tebe.sreća pa su danas svi razoružani
Vic nastao kad je dolar počeo padati prije par godina:
kaže meditira Mustafa Cerić i u toj meditaciji se uzdigne na nebesa i sretne tamo Aliju Izetbegovića. I sad Mustafa iznenađen pa đe si bolan Alija evo ja dumam o sudbini nas Bošnjaka-muslimana, kako živimo i šta nas čeka....imaš li predsjedniče kakav savjet za mene?
A na to će Alija: De Mustafa ne zajebavaj me nego mijenjaj dolare u eure!
-
palamuda
#792 Re: Fikret Musić - Vlada KS
Ministar je poslao instrukciju i na to ima puno pravo, pitanje vjeronauke nije nikakva reforma obrazovanja. To što reis misli da se oko njega svijet vrti nije problem vlade, nego njegove lične frustracije. Meni je zaista nebitno hoće li neka vjeronauka ulaziti u prosjek ocjena, ali mi je itekako bitno hoću li sutra morati dati pare za ispit svom djetetu na elektrotehnici, medicini ili ekonomiji to su pitanja reforme obrazovanja i hoće li se mladi kadar sa tim obrazovanjem moći zaposliti, a ne ima li neko pet ili dva iz vjeronauke.maher wrote:svi su se vec oglasili po ovom pitanju...reis, stranke, nevladine organizacije...samo premijer nijedne...je li ovo odluka vlade, ministarstva ili ministrova samovolja...ako ovako bude isla reforma obrazovanja...crno nam se pise...
-
Trebam te
#793 Re: Fikret Musić - Vlada KS
Bravo Palamuda,
Mi se Bosni uvijek vrtimo oko sitnice i na kraju nas sitnica proguta.
Umjesto da se digne halabuka oko koliko profesori uzimaju za mito i kako ukinuti korupciju, mi se vrtimo oko hoce li djeci ocjenjivati elham!? -:)

Mi se Bosni uvijek vrtimo oko sitnice i na kraju nas sitnica proguta.
Umjesto da se digne halabuka oko koliko profesori uzimaju za mito i kako ukinuti korupciju, mi se vrtimo oko hoce li djeci ocjenjivati elham!? -:)
-
palamuda
#794 Re: Fikret Musić - Vlada KS
Apsolutno tačno.Trebam te wrote:Bravo Palamuda,
Mi se Bosni uvijek vrtimo oko sitnice i na kraju nas sitnica proguta.![]()
Umjesto da se digne halabuka oko koliko profesori uzimaju za mito i kako ukinuti korupciju, mi se vrtimo oko hoce li djeci ocjenjivati elham!? -:)![]()
Ministar je na neti totalnih idiota, ponavljam ja sam musliman, vjernik, djeca mi svaki vikend idu u mekteb, meni moj Islam nikakav ministar ne može uzeti, niti mi ga kompromitovani muftija može dati.
Zato Suljagić još jednom
-
maher
#795 Re: Fikret Musić - Vlada KS
pustimo na stranu reisa, sdp, sda,...i ostale...da vidimo prvo da li ministar zaista ima pravo u posljednjem mjesecu nastave, kada se zakljucuju ocjene, kada se najvise treba uciti, bez konsultovanja sa bilo kim, unijeti ovakvu pometnju medju djecu, nastavnike, roditelje...da prvo to ustanovimo...ja mislim da to nije mogao u skolstvu uraditi ni franjo josip u austro-ugarskoj ni kralj aleksandar u jugoslaviji, a bogami ni tito...palamuda wrote:Ministar je poslao instrukciju i na to ima puno pravo, pitanje vjeronauke nije nikakva reforma obrazovanja. To što reis misli da se oko njega svijet vrti nije problem vlade, nego njegove lične frustracije. Meni je zaista nebitno hoće li neka vjeronauka ulaziti u prosjek ocjena, ali mi je itekako bitno hoću li sutra morati dati pare za ispit svom djetetu na elektrotehnici, medicini ili ekonomiji to su pitanja reforme obrazovanja i hoće li se mladi kadar sa tim obrazovanjem moći zaposliti, a ne ima li neko pet ili dva iz vjeronauke.maher wrote:svi su se vec oglasili po ovom pitanju...reis, stranke, nevladine organizacije...samo premijer nijedne...je li ovo odluka vlade, ministarstva ili ministrova samovolja...ako ovako bude isla reforma obrazovanja...crno nam se pise...
-
StupskaBitanga
#796 Re: Fikret Musić - Vlada KS
To Emire
Ovo je stvar pricipa i istrajnosti
E ovo je Knaton za čovjeka

Ovo je stvar pricipa i istrajnosti
E ovo je Knaton za čovjeka
- madner
#797 Re: Fikret Musić - Vlada KS
Da li ce o upisu na elektrotehniku ili medicinu odlucivat ocjena iz vjeronauka pitanje je sad 
- poznanik
#798 Re: Fikret Musić - Vlada KS
Neće čak i kod upisa na Islamski fakultet u Sarajevumadner wrote:Da li ce o upisu na elektrotehniku ili medicinu odlucivat ocjena iz vjeronauka pitanje je sad
-
GOLFER
#799 Re: Fikret Musić - Vlada KS
e nek imamo tebe da odredjujes ko je pravi mu'minseln wrote:Drugim rijecima, tebi je vjeronauka potrebna da bi prkosio drugima. Nema sta, pravi mu'min.GOLFER wrote:Posteno, a ja se iskreno nadam da ces se dugo naziviti u lijepom i ugodnom zivotu al da ce ti i praunuke kacit vjeronauka u skolimanki wrote:
Živim za taj dan.
Ocito je da jedni iz svojih IDEOLOSKIH a i drugih razloga zele drugima zabraniti njihovo pravo u ovom slucaju vjeronauku.
Bezveze se ponavljamo jer su stvari jasne, i sta je tesko skontati, pa vecina koja sada podrzava ministra nada se i ocekuje potpuno ukidanje vjeronauke i nije to nikakva fikcija to vrlo jasno isticu pa vec i godinama...
Sa druge strane oni koji zele vjeronauku, ja NIGDJE nisam cuo i procitao da zele drugima ISTU NAMETATI i na nesto ih prisliljavati, nego se stvari ostavljaju na IZBOR hoce/neces to je svacija privatna stvar...
Dakle u situaciji gdje svako moze da bira bez ikakve prisile, jedna grupa, rati svoje bahatosti, zatupljenosti i netolerancije i svojih licnih ideoloskih ubjedjenj zeli drugoj grupo ZABRANITI, I ONEMOGUCITI pravo na izbor, i kada ja to kazem nadjes se ti da mi ubacujes rijeci i misljenja (koja nisu moja) i onda da me sarkasticno nazivas pravim muminom e pa to je zaista tuzno... Pa niko nije glup brate dragi...
- amrica
#800 Re: Fikret Musić - Vlada KS
Vjeronauka se ne ukida, niti ce se (nazalost
) ikad ukinuti. Mozda ce se ukiniti jednog dana u JAVNIMA skolama, a tamo joj svakako nije mjesto. Ali ostaju privatne i vjerske skole - pa bujrum.
CCuj zabraniti, onemoguciti pravo na izbor bla bla bla... o cemu ti pricas? Ko je kome sta zabranio ili onemogucio? Slobodna volja, hoces na vjeronaul ili neces.
Jedino ce nastradati vjeroucitelji kad ostanu bez posla. Ali vec ce se naci mjesta za njih, izmislice reisovci da po glavi 5 vojinka mora biti bar dvojica hodza, u svakom ministarstvu dezurni za vjeru, itd.... Slatka budzetska para.
CCuj zabraniti, onemoguciti pravo na izbor bla bla bla... o cemu ti pricas? Ko je kome sta zabranio ili onemogucio? Slobodna volja, hoces na vjeronaul ili neces.
Jedino ce nastradati vjeroucitelji kad ostanu bez posla. Ali vec ce se naci mjesta za njih, izmislice reisovci da po glavi 5 vojinka mora biti bar dvojica hodza, u svakom ministarstvu dezurni za vjeru, itd.... Slatka budzetska para.