johntra wrote:pitanje tradicije je malo viša tema od direktne usporedbe dva modela, od kojih je jedan nerealno bolji u svemu, jer je napravljen da bude veći i jeftiniji od ostalih...da, sada to nije slučaj, jer je Octavia, na nekim tržištima, bare-bare po cijeni sa Citroenom, ali stvarno ne vidim kako ti ne ulazi u glavu da tradicija, osim imena i imidža, nosi i druge stvari sa sobom...recimo, tehnološke izume, koje tako perfidno preskačeš, jer znaš da ih Škoda u posljednih 50 godina nije imala ili ih je imala ZNATNO manje od Citroena...
Po pitanju prodaje je sve jasno ko dan, ali eto, ostavit ćemo komentare za januar sljedeće godine...ako ti misliš da će Škoda na osnovu 1.500 prodatih komada više za devet mjeseci, u odnosu na prošlu godinu, imati rast prodaje ove godine, onda je to do tebe i tvojih nerelanih razmišljanja...jer, meni je to baš nerealno...
Što se tiče pripadnosti ostalih kompanija koncernima, FIAT nikad nije imao Alfine benzinske motore, a ni Lancia nije imala Alfine benzince...osim motora i neke stvari u ovjesima i ostalim stvarima su ostavljene za AR i Lanciu, pa i po pitanju opreme..u nečemu ima razlike i zna se kome koje stvari pripadaju, a to je isto kao i DS linija za Citros, koju Pug nema...kakvu razliku Škoda ima u odnosu na VW ili SEAT, Audi i slično? šta je to Škodi ostavljeno da bude samo njeno ili šta će se ostaviti?
Pa o tome ti govorim, ovdje se uglavnom krene od pitanja o konkretnom modelu pa se, iz poznatih razloga, predje na poredjenje 2 konkretna modela, pa u nedostatku argumenata upetljate pricu o tradiciju.
Kad se budu uporedjivale tradicije naravno da tu Skoda nema sta da trazi, ali kad se uporedjuju automobili - itekako ima, a tradicija postaje sekundarna ili nevazna.
Tradicija nema puno upliva ni u trenuti ugled brenda. da ne idem u off van grupe i teme, najbolji ti je primjer odnos Seata i Skode. Bez obzira sto koriste istu tehnologiju, bez obzira sto se Seat moze nazvati avantgarnije i modernije dizajniranim brendom, sto nema 50 god soc. stagnacije nego saradnje sa Fiatom i proizvodnje savremnih vozila, znaci nikakvih opopljivih nedostataka cak sta vise, Seat danas ipak ima losiju reputaciju i lose se prodaje. Ne tvrdim da je to uzrok, ali mislim da su za prosjecnog kupca danas Cesi su za "udri brigu na veselje Spance" i ostale Mediterance ipak nacija kojoj se vjeruje kao pouzdanoj.
Upravo tako, sad sa Octaviom to nije slucaj, ali mi zivimo u 2012. godini i mi pricamo u sadasnjosti i trenutnim modelima, ne o Feliciji 1,3L od prije 15 ili 1000 MB od prije 50 god, tako da je upravo poenta sta je Skoda danas. Ne preskacem tehnicke izume jer za danasnje modele nisu bitni. Bez ozbzira sto je u 50 god komunizma Skoda imala znatno manje ili nimalo teh. izuma, Skoda koristi rjesenja grupacije za koje mozes reci sve, samo ne da nisu savremena ili da zaostaju, tako da tih 50 god "mraka" ne igra nikakvu ulogu. Takodjer i sam priznajes da je i argument "velika, a jaftina" prestao da vazi.
Sto se tice tvojih relanih ocekivanja i procjena Fiat je ove i sljedece godine trebao izbaciti xy novih i obnovljenih modela, a evo neki dan objavljena nova odgoda za, meni se cini 2015. godinu, tako da bih se ja na tvom mjstu suzdrzao.
Po pitanju koristenja R&D grupacije, posto je princip, koji ti ne ide bas na ruku, isti za sve sad si poceo da cjepidlacis i ides u detalje, ovaj nema njihove benz motore, onaj nema njihove motore itd. fakt je da Fiat i Lancia koriste komplet vozila Chryslera i obratno, a ne samo R&D. Fakt je da su Delta i Giluieltta na platromama Brava sa istim T-jet i M-jest motorima kao Fiat, Mito na platformi Punta, ista stvar sa motorima, Ypsilon na platformi Pande/500, opet dijele iste motore. Sve se dijeli i razmjenuje, jedan motor vamo - tamo ne igra nikakvu ulogu da bi mogao da to izbijes kao argument.