Renault Megane all about
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
infoinfo
#776 Re: Renault Megane all about
Megane 2 1.5 dci, kompletan prednji trap ispravan, ali kad uleti u rupu zatrese nesto sa obe strane, osjecaj slican onome lupanju kad se aktivira abs ili asr. Zna li neko sta bi moglo biti? Takodje u voznji kad se dodaje i pusta gas naglo auto malo jace trza i kugla od mjenjaca ide naprijed nazad nekih pola centimetra (predpostavljam da je uzrok ovoga neki nosač)?
- shlauf
#777 Re: Renault Megane all about
Nosač mjenjača koji se nalazi ispod auta. Razlikuju se za 1,5 i 1,9 dCi kao i za benzince - na to obrati pažnju.infoinfo wrote:Megane 2 1.5 dci, kompletan prednji trap ispravan, ali kad uleti u rupu zatrese nesto sa obe strane, osjecaj slican onome lupanju kad se aktivira abs ili asr. Zna li neko sta bi moglo biti? Takodje u voznji kad se dodaje i pusta gas naglo auto malo jace trza i kugla od mjenjaca ide naprijed nazad nekih pola centimetra (predpostavljam da je uzrok ovoga neki nosač)?
Aleeeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
- chelo
#778 Re: Renault Megane all about
Vozim Megane 2 dizel vec godinu i po, 30 milja presao, sve ok, nema iznenadjenja jos uvijek ali par stvari koje postoje od pocetka, valjda se uho izostrilo pa bolje razlucuje zvukove i ponasanje.
Na paljenju uvijek imam pocetni udar klipova nesto ostriji nego li je to obicaj dok radi motor normalno, bilo -20 ili +40 vani. Nekako zaklepece malo. Jel do brizgaljki i onog problema na 1.5 motorima, ne znam. Auto ima 170k na satu, i u istoriji servisa postoji jedna intervencija od CR pumpe do rezervoara, sve mijenjano na cca 100 hiljada, vjerovatno se ljustio, pa zacepio mada je 2007. god. Bila je prica da je satro rijesen problem na tim godistima. Da li to znaci da sam na putu da opet piljevina zacepi i upropasti cijeli sistem ubrizgavanja, kako to vec biva na ovim motorima. Mislim, ako bih jos 30 hiljada izgurao, bilo bi ok. Da veliki servis otaljam i otplatim voznjom. Na filteru goriva zaboravio ogledati ostatke ljustenja itd. Drugo je da malo obrtaji zaglave kad pustim gas na presaltavanju iz prve u drugu.
Na paljenju uvijek imam pocetni udar klipova nesto ostriji nego li je to obicaj dok radi motor normalno, bilo -20 ili +40 vani. Nekako zaklepece malo. Jel do brizgaljki i onog problema na 1.5 motorima, ne znam. Auto ima 170k na satu, i u istoriji servisa postoji jedna intervencija od CR pumpe do rezervoara, sve mijenjano na cca 100 hiljada, vjerovatno se ljustio, pa zacepio mada je 2007. god. Bila je prica da je satro rijesen problem na tim godistima. Da li to znaci da sam na putu da opet piljevina zacepi i upropasti cijeli sistem ubrizgavanja, kako to vec biva na ovim motorima. Mislim, ako bih jos 30 hiljada izgurao, bilo bi ok. Da veliki servis otaljam i otplatim voznjom. Na filteru goriva zaboravio ogledati ostatke ljustenja itd. Drugo je da malo obrtaji zaglave kad pustim gas na presaltavanju iz prve u drugu.
-
cotter
#779 Re: Renault Megane all about
i meni je neki dan poceo da huci jedan
zvao sam halilovice, kazu 491,00 dva diska sa lezajevima
a kod nere 240,00 sve... jel pouzdan on
.. sta ja znam nisam nikad bio kod njega[/quote]
Radio kod Halilovica 10 godina kao glavni mehanicar, ja kod njega auto servisiram i prezadovoljan sam sa odnosom i cijenam.
Radio kod Halilovica 10 godina kao glavni mehanicar, ja kod njega auto servisiram i prezadovoljan sam sa odnosom i cijenam.
-
direstraits0078
#780 Re: Renault Megane all about
Ja kod tog Halilovica samo kisobran kupio. Za sve ostalo su ispali takvi neprofesionalci i tokmaci da je to neopisivo. Nikad vise kod njih.
- shlauf
#781 Re: Renault Megane all about
Jesu li te nogirali kao "glavnog" ili si otišao u penziju ??cotter wrote:i meni je neki dan poceo da huci jedanzvao sam halilovice, kazu 491,00 dva diska sa lezajevima
.. sta ja znam nisam nikad bio kod njega

Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
-
cotter
#782 Re: Renault Megane all about
Jest nogirali su me pa ja ovako sad preko foruma skupljam musterije. Stvarno ono zakljucak ti je pravi, covjek je pitao ja sam mu odgovorio. Nisam mu ga ja predlozio i nije me briga hoce li ici kod njega ili kod Edvina ili kod nekog treceg, samo sam mu odgovorio na njegovo pitanje.shlauf wrote:Jesu li te nogirali kao "glavnog" ili si otišao u penziju ??cotter wrote:i meni je neki dan poceo da huci jedanzvao sam halilovice, kazu 491,00 dva diska sa lezajevima
.. sta ja znam nisam nikad bio kod njega
Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
-
infoinfo
#783 Re: Renault Megane all about
infoinfo wrote:direstraits0078 wrote:Problem se rjesava jednostavno: silikonski sprej se nasprica (uz pomoc cjevcice/nastavka) na dio instrument table koji dodiruje soferasajbu. Pazi da ne postrcas po dijelu sofersajbe na kojem nema crne zastite jer je nepristupacno za ocistiti.infoinfo wrote:Pitanje za sve one koji su imali iskustva sa megane 2. Da li ste imali problema sa skripuckanjem plastika na instrument tabli na neravnom putu i po rupama, ako jeste postoji li neko da je rijesio taj probelm i na koji nacin?
Gdje se moze kupiti taj silikonski sprej i jel mislis da se naprska cjelom duzinom instrument table na dijelu koji se naslanja na sofersajbu. Hvala na savjetu.
Kupljen silikonski sprej, cijevcicom naprskani svi spojevi plastika, nista nisam zamrljao i plastike skoro da nikako ne skripucu
- basicm
#784 Re: Renault Megane all about
Moze li malo detaljnije please, da i ja probam.
-
infoinfo
#785 Re: Renault Megane all about
Jednostavno, kupis silikon sprej. Uz njega dodje plasticna tanka cjevcica. Na sastavima gdje uocis da plastika skripuce jednostavno podvuces cjevcicu koja dolazi uz sprejbasicm wrote:Moze li malo detaljnije please, da i ja probam.
i lagano ustrcas sprej cjelom duzinom toga spojasamo pri tome treba da pazis da ne postrcas kuda ne treba pa da uprljas plastike, jeste malo komplikovano da se uredno sve odradi ali lagano i uspjet ces. Gdje sam premazo sprejom nije se zacuo ni jedan skripac.
-
sarajevo999999
#786 Re: Renault Megane all about
odlucio sam se za jednog Megan Sedan-a benzin 1.4 16v 2008 g.
Zanimaju me vasa iskustva, zvuk motora,udobnost , potrosnja itd...ma pomoc opcenito 
-
preludezalude
#787 Re: Renault Megane all about
Moj prijatelj je imao problema sa klimom za velikih vrucina. Dok si u pokretu klima radi. Cim stanes npr na auto putu na naplatnim kucicama, klima prestaje sa radom. Nesto se dogadja kad su velike vrucine, izgleda da sam ventilator nije dovoljan. Ni ovlasteni servis nije znao da rijesi problem. Kazu, to je normalno.

- DonVito
#788 Re: Renault Megane all about
Imali kakva tema posebna za Renault 
-
530i
#789 Re: Renault Megane all about
Hmmm...da ti ne bude malo slab taj motor. Računaj na potrošnju od oko 7-8 litara, tj. više 8 nego 7. Zvuk motora i nije naročito poseban.sarajevo999999 wrote:odlucio sam se za jednog Megan Sedan-a benzin 1.4 16v 2008 g.Zanimaju me vasa iskustva, zvuk motora,udobnost , potrosnja itd...ma pomoc opcenito
- Warashii
#790 Re: Renault Megane all about
Da li Renault, osim na Megane II i Laguni, koristi nacin paljenja "na dugme" i na nekim drugim modelima?
Da li se na ovim novim modelima se vratio "na kljuc"? Jel se to pokazalo nepouzdanim ili?
Znam da je popravak poskup, u stvari zamjena,da li se toliko cesto kvari?
Da li se na ovim novim modelima se vratio "na kljuc"? Jel se to pokazalo nepouzdanim ili?
Last edited by Warashii on 07/12/2012 19:14, edited 1 time in total.
-
archi_a
#791 Re: Renault Megane all about
Interesantno je da se nigdje ne moze pronaci podatak da su u posljednjih desetak dana u Sarajevu ukradena 4 megana 2. Znaci mafija ponovo operise. Koju zastitu koristiti. Mislio sam ugraditi alarm. Sta mislite o novoj cobri?
- Warashii
#792 Re: Renault Megane all about
Pa eto neki dan bijase neka kao vijest na ovom kao portalu o tim kradjama pa su oni pohvalili "cobru" e sad jel to bila reklama il sta li ne bih znao reci mada je najvise vuklo na reklamu.archi_a wrote:Interesantno je da se nigdje ne moze pronaci podatak da su u posljednjih desetak dana u Sarajevu ukradena 4 megana 2. Znaci mafija ponovo operise. Koju zastitu koristiti. Mislio sam ugraditi alarm. Sta mislite o novoj cobri?
Mislim da se puno o tome govorilo, i ispade da je za sada najbolje "blindirati" dio vrata koji oni buse da bi presjekli zice
-
technoGeek
#793 Re: Renault Megane all about
Za početak prekrij broj sasije na sofersajbi, npr. crnom izolir trakom. Prica je bila da su preko tog broja pravili sebi kartice, dodje i odveze kao da je njegovo auto.archi_a wrote:Interesantno je da se nigdje ne moze pronaci podatak da su u posljednjih desetak dana u Sarajevu ukradena 4 megana 2. Znaci mafija ponovo operise. Koju zastitu koristiti. Mislio sam ugraditi alarm. Sta mislite o novoj cobri?
I ovdje preporucuju Cobru http://www.thatcham.org/security/pdfs/c ... arCAT1.pdf, broj 7897 za Megane, sto odgovara modelu Cobre.
-
ibizza
#794 Re: Renault Megane all about
Al' opet mora dobiti potrebne kodove iz ovlastenog,zar ne?technoGeek wrote:Za početak prekrij broj sasije na sofersajbi, npr. crnom izolir trakom. Prica je bila da su preko tog broja pravili sebi kartice, dodje i odveze kao da je njegovo auto.archi_a wrote:Interesantno je da se nigdje ne moze pronaci podatak da su u posljednjih desetak dana u Sarajevu ukradena 4 megana 2. Znaci mafija ponovo operise. Koju zastitu koristiti. Mislio sam ugraditi alarm. Sta mislite o novoj cobri?
I ovdje preporucuju Cobru http://www.thatcham.org/security/pdfs/c ... arCAT1.pdf, broj 7897 za Megane, sto odgovara modelu Cobre.
-
archi_a
#795 Re: Renault Megane all about
U zelji da zastitim moju crnu munju koju sam krvlju stekao krenuo sam u malo istrazivanje. Cak sam i policiju kontaktirao sa pitanjem o najboljoj zastiti. Nisu mi htjeli ili nisu znali reci. Pitanje je bilo u smislu da li imate prijavljenu kradju vozila a koje je imalo tu ili tu zastitu. Info je bio oskudan. Istrazivao sam bas ponukan tim tekstom vezano za cobru. Kazu da ova nova cobra radi neovisno od centrale vozila i ima hodajuci kod. Molim za konkretan info od ljudi koji imaju vise znanja.
-
technoGeek
#796 Re: Renault Megane all about
Pa da, radi neovisno, imobilajzer, ultrazvucni senzori unutra, sirena normalno i rezervna baterija koja se ja mislim doplacuje, mada za nju nema neke potrebe. Imas ti i Cobru, i ostale koji se vezu na tvoju postojecu karticu, no na to ne bih isao. Kao sto su rekli onda u komentarima, vazna je i pravilna ugradnja.
Kao dodatak Cobri, izraditi naljepnicu Zeder u kakvom print studio, te i nju zalijepiti pored one koju ce ti zalijepiti kada budu ugradili alarm.
@ibiza - Pa da, ali ako se sjecas, majstor iz Bunje je prodao taj aparat ili sta vec auto mafiji, zbog toga je i uhapsen.
Evo imas ovdje bolje objasnjeno - http://www.klix.ba/forum/kradja-auta-i- ... 4&start=25
Kao dodatak Cobri, izraditi naljepnicu Zeder u kakvom print studio, te i nju zalijepiti pored one koju ce ti zalijepiti kada budu ugradili alarm.
@ibiza - Pa da, ali ako se sjecas, majstor iz Bunje je prodao taj aparat ili sta vec auto mafiji, zbog toga je i uhapsen.
Evo imas ovdje bolje objasnjeno - http://www.klix.ba/forum/kradja-auta-i- ... 4&start=25
-
direstraits0078
#797 Re: Renault Megane all about
Koji majstor iz Bunje je uhapsen? 
-
romeomoraprezivjeti
#798 Re: Renault Megane all about
Ko je majstor? Sta lupate...
- shlauf
#799 Re: Renault Megane all about
direstraits0078 wrote:Koji majstor iz Bunje je uhapsen?
Aleeeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
- ElRe
#800 Re: Renault Megane all about
Espace, Scenic, Vel Satis, tj svi modeli veci od Clia i dostavnjakaWarashii wrote:Da li Renault, osim na Megane II i Laguni, koristi nacin paljenja "na dugme" i na nekim drugim modelima?
Ista stvar je i sa novom gamom, svi imaju karticu osim Twinga, Clia, Fluencea i Megana Generation.