Mc Donalds u Sarajevu?!

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked

Za ili protiv McDonalds restorana u Sarajevu?

Za
32
78%
Protiv
6
15%
Boli me briga
3
7%

Total votes: 41

Edin H.

#776 Re: 21 jula prvi Mc Donalds u Sarajevu!

Post by Edin H. »

jedaneska wrote:
Edin H. wrote:Strasan im je trening, pola ih ne zna ni dobar dan reci kako treba na jeziku zemlju u kojoj valjaju hamburgere, koji su uglavnom prepecani :oops:

Je li bolan tebi jasno da je Mc Donalds jedan od najgorih izrabljivaca radne snage u razvijenim zemljama i da radnike nikada ne placaju vise od minimalne nadnice.

U Engleskoj je bio slucaj na sudu gdje su tjerali radnike u pola radnog vremena da idu kuci, jer u tom momentu nisu imali dovoljno posla, samo da im ne plate onu bijednu nadnicu.
ok, a kakve su platice po našim grilovima?
Ma slazem se sa tim, samo govorim da je Mc Donalds nekorektan poslodavac.
Zox

#777 Re: 21 jula prvi Mc Donalds u Sarajevu!

Post by Zox »

Hej, evo iz prve ruke, ja sam jedno kratko vrijeme, neka 2 mjeseca radio u McDonaldsu. Ne znam o cemu vi pricate, i iz koje ruke, ali trening JESTE bio prilicno ozbiljan, i siguran sam da ga neko ko ne govori solido lokalni jezik nije mogao proci (pored toga, nije bio tezak, ali jeste bio sveobuhvatan). GARANTUJEM da je higijena na vrhunskom nivou u kuhinjama. Svakih pola sata zvoni gong, i peru se ruke nekakvim uber dezinfik sapunom. Ukoliko bilo sta zavrsi mimo radne plohe, da ne govorim padne na zemlju, to nesto se dezinfikuje, uzima se novo, a ruke se opet peru, iako si samo podigao to nesto. Kontrola noktiju, kosa kod cura svezana u rep ispod kacketa, a da ne govorim koliko je cijeli proces doveden do savrsenstva. pazite, ne kazem da je meso argentinski steak, ili da su porcije obilne. Kazem da cijeli proces klizi savrseno, od odlaska po namirnice u hladnjacu do ciscenja restorana, sve se zna tacno kako se radi. Cak se zna i kako se ophodi sa radnicima. Nikad nisam vidio nikoga da se izderao. zna se kako se skrece paznja na gresku. Isto tako, u tom momentu, to je bio jedan od bolje placenih poslova za studenta, i imao je tu prednost da si sam mogao da biras, u skladu sa predavanjima, tacno koliko sati koji dan i koju smjenu radis. Takodjer, raja koja su radila na frontu su fakat bili ljubazni. Ne dobar dan sta zelite nego su se znali i nasaliti.
Nisam fan globalizacije i standardizacije ka minimumu (kolicine mesa u ovom slucaju), tako da ne branim bas McDonalds, ali na ovoj temi citam stvarno svakakve gluposti, i sto je istina i sto nije, ljudi jednostavno vole pametovati.
P.S. Hamburgeri AMA BAS NIKAO ne mogu biti prepeceni, uvijek su potpuno isti, nema nikakve fule niti razlike. meso se stavlja na plocu, spusta se gornji dio ploce, kad zvono prvi put zazvoni stavlja se hljeb na zagrijavanje, kad drugi put zazvoni dize se ploca, ne moze biti nikakvih varijacija (sto takodjer nije dobro, jer neko voli vise a neko manje pecen hamburger)
Edin H.

#778 Re: 21 jula prvi Mc Donalds u Sarajevu!

Post by Edin H. »

Pricaj ti to kome hoces zox, mozda je u vasem restoranu bila bolje isforsirana standardizacija (pa oni imaju na hiljade restorana), ali ne samo da sam u Mc Donaldsu naletio na prepecene hamburgere, nego su i zemicke cesto bajate. Da ne govorimo koliko cips zna biti presoljen.
vox-populi

#779 Re: 21 jula prvi Mc Donalds u Sarajevu!

Post by vox-populi »

Edin H. wrote:Pricaj ti to kome hoces zox, mozda je u vasem restoranu bila bolje isforsirana standardizacija (pa oni imaju na hiljade restorana), ali ne samo da sam u Mc Donaldsu naletio na prepecene hamburgere, nego su i zemicke cesto bajate. Da ne govorimo koliko cips zna biti presoljen.
U kojoj zemlji? Nije da nesto cesto jedem u McD ali mi se jos nije desilo da dobijem nesto prepeceno ili sa bajatom zemickom.
Edin H.

#780 Re: 21 jula prvi Mc Donalds u Sarajevu!

Post by Edin H. »

vox-populi wrote:
Edin H. wrote:Pricaj ti to kome hoces zox, mozda je u vasem restoranu bila bolje isforsirana standardizacija (pa oni imaju na hiljade restorana), ali ne samo da sam u Mc Donaldsu naletio na prepecene hamburgere, nego su i zemicke cesto bajate. Da ne govorimo koliko cips zna biti presoljen.
U kojoj zemlji? Nije da nesto cesto jedem u McD ali mi se jos nije desilo da dobijem nesto prepeceno ili sa bajatom zemickom.
Engleska.
GAU8

#781 Re: 21 jula prvi Mc Donalds u Sarajevu!

Post by GAU8 »

Meni nije jasno koliko dana ili sedmica te njihove "zemicke" moraju biti skladistene da budu bajate :D

No sloboda izbora svakome :D
seln

#782 Re: 21 jula prvi Mc Donalds u Sarajevu!

Post by seln »

jedaneska wrote:
seln wrote:
jedaneska wrote::-) Ne trenira McDonald's radnike samo kako se prevrće meso, nego pripitomljava nagone (pogotovo balkanske) i mladalački nemir, podučava gostoprimstvu, osmjehu, dobrodošlici, bontonu, ponašanju, finesama, higijeni i ugostiteljskoj kulturi, jer je ulog veliki, nema mjesta početničkim greškama kad se radi o korporaciji koja pokriva cijelu planetu. Po našim grilovima većina je zaposlena zbrda-zdola preko veze, takvi često nikad ranije nisu imali nikakvo stručno usavršavanje, niti su ikad u životu posebno razmišljali o pojmu ugostiteljstva - a rade godinama i uvijek iznova ponavljaju nerijetko kardinalne greške, zbog kojih na kraju priznaju poraz i prihvate realnost... Nego, hoće li odmah otvarati dvije lokacije ili ide jedna po jedna :D
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Dobar dio radnika MD ne zna ni sluzbeni jezik drzave u kojoj rade, jer se regrutuju uglavnom izmedju doseljenika i slabo obrazovanih domacih. O nekom lijepom ponasanju nema ni rijeci, jer se cijela konverzacija odvija ovako:
-Dobardanizvolite.
-Ja bih jedan Big MC menu.
-Zelitelisalatuilisladoleduzto?

Sorry, ali toliko moze i papagaj. U cijelom svijetu radnici MD vaze kao underdogs, samo ih se kod nas stilizira u gejse.
jarane, kad budeš imao svojih 33 hiljade restorana po cijelom svijetu kao što ih ima McD, onda češ shvatiti da se to ne može prepustiti stihiji i slučaju, i da nema uspjeha bez discipline, higijene i svakodnevnog ulaganja u usavršavanje osoblja, pa makar to u nekim kulturama išlo teže i sporije, a u nekim sasvim lako i glatko... ne radi se samo o curici koja na kasi kaže dobar dan, nego se radi o kompleksnom sistemu korporacije sa vizijom dugoročnog razvoja i izvrsnosti, koliko je god to moguće, a to obična mušterija ne vidi, jer je sve napravljeno da izgleda nevjerovatno jednostavno, toliko prosto, da bi čovjek pomislio - ih ovo može svak', odo' i ja otvoriti kakav roštilj

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
jarane, meni ne moras pricati o MD, jedan mi je direktno pred nosom, a znam i neke momke koji su krace ili duze radili u njemu. Postojanje MD pokazuje samo kakav je danasnji svijet i koliko smo svi postali plitki. O silnom menadzmentu mi ne pricaj, znam dobro kakav je to "menadzment". MD nema restorane, vec prodaje fransize, tako da imaju samo dobitak, ali ne i rizik. Ideja jeste genijalna: prodaji narodu, koji ima sve manje vremena i ukusa, nesto sto mogu brzo pojesti.
Ja vjerujem da se u vrhu koncerna nalazi nekoliko sposobnih ljudi ( o njihovoj savjesti ne bih govorio), ali ti si poceo pricati kako u restoranima rade bog zna kako obrazovani radnici, lijepo ponasanje, folovi-golovi.
Cinjenica je: vecina ima lose ili nikakvo obrazovanje, imaju uzasno radno vrijeme, maltretiraju ih "menadzeri" restorana, cak su i prisiljeni da nose odgovrajucu odjecu tokom posebnih ponuda. Stvarno je krasno vidjeti neku pedesetogodisnju jadnicu iz Turske, koja u MD brise stolove i sklanja posluzavnika, ogromne pozadine ugurane u tijesan jeans ili sa meksikanskim sombrerom.
Da ne bude zabune, ponovicu: ja sam za to da MD dodje u Sarajevo. Neka ljudi vide, neka probaju, neka stvore vlastito misljenje, neka izgube provincijske komplekse. I naravno, onda ce nam vjerovatno neki forumas iz prve ruke moci ispricati ljepotama obuke i rada u MD.
seln

#783 Re: 21 jula prvi Mc Donalds u Sarajevu!

Post by seln »

O nekim detaljima koje mi je ispricao poznanik o "higijeni" ne bih ovom prilikom, ne zelim ogaditi MD onima koji tamo idu. A koliko im je znanje jezika, vidim cesto.
zox, stvarno ne znam u kojem si MD radio, ali definitivno u vecini nije tako.
GAU8

#784 Re: 21 jula prvi Mc Donalds u Sarajevu!

Post by GAU8 »

seln wrote:
O nekim detaljima koje mi je ispricao poznanik o "higijeni" ne bih ovom prilikom, ne zelim ogaditi MD onima koji tamo idu. A koliko im je znanje jezika, vidim cesto.
zox, stvarno ne znam u kojem si MD radio, ali definitivno u vecini nije tako.
Mene mnogo nervira nas kompleks manje vrijednosti.
Kad cujem kad neko kaze: "Sarajevo je metropola i zasluzuje McDonalds"

Zasluzuje!? :P McDonalds je u najboljem slucaju mediokritet. Ja ga zelim u Sarajevu, samo da ne slusam kuknjavu "kako smo selendra", i neka se ljudi uvjere da je to najobicniji, doduse malo našminkan, grill, sa prilicno bezukusnom hranom (da nema silnih sosova i soli, ne bi se znalo sta se zvace), a ne nesto sa druge planete...
SKAFISKAFNJAK

#785 Re: 21 jula prvi Mc Donalds u Sarajevu!

Post by SKAFISKAFNJAK »

mcdonalds je turbofolk
manki

#786 Re: 21 jula prvi Mc Donalds u Sarajevu!

Post by manki »

Niđe zemlje s manje McDonaldsa, a više experata za isti. :lol: :bih:
sandžokan

#787 Re: 21 jula prvi Mc Donalds u Sarajevu!

Post by sandžokan »

SKAFISKAFNJAK wrote:mcdonalds je turbofolk

jedina pametna na ovoj temi :thumbup:
mayab

#788 Re: 21 jula prvi Mc Donalds u Sarajevu!

Post by mayab »

manki wrote:Niđe zemlje s manje McDonaldsa, a više experata za isti. :lol: :bih:
Urlanje dozvoljeno

#789 Re: 21 jula prvi Mc Donalds u Sarajevu!

Post by Urlanje dozvoljeno »

e ljudi bas sam neki dan jeo u meku... :lol:

pricajte sa hocete, al mirise hrana ko svjetska :D

jest da sam ostao gladan poslije nal koga je.be... ukusna je :-D
sarajevsko_pivo

#790 Re: 21 jula prvi Mc Donalds u Sarajevu!

Post by sarajevsko_pivo »

Otvoren KFC u Novom Sadu

Image
smoki_choko

#791 Re: 21 jula prvi Mc Donalds u Sarajevu!

Post by smoki_choko »

blago njima :lol:
sarajevsko_pivo

#792 Re: 21 jula prvi Mc Donalds u Sarajevu!

Post by sarajevsko_pivo »

Sta se desava na objektu ''Napredak'' mozeli slike?
manki

#793 Re: 21 jula prvi Mc Donalds u Sarajevu!

Post by manki »

sarajevsko_pivo wrote:Sta se desava na objektu ''Napredak'' mozeli slike?
Na Napretku se ne dešava ništa (vezano za McDonalds), popravljaju fasadu ili krov malo i to je to, skoro su skinuli sve skele.

No, prema posljednjim informacijama koje mi je najbolji jaran upravo prenio, rođak koji mu radi u građevinskoj firmi kaže da se McDonalds otvara u Energopetrolu u Titovoj, odnosno bivši restoran Admiral, i kaže da se uveliko radi već na adaptaciji objekta, i da se ruši sve unutra.

Pošto pomislih da je to još jedna od izvala vezanih za McDonalds u Sa, maxuz otiđoh do Admirala za moje drage sa-x-ovce da izvidim situaciju. Dok sam prilazio Titovom odmah sam ugledao veliki kamion GP Igman kako izvozi smeće i otpad iz Admirala, i kad sam ušao u uličicu vidio sam pun q radnika, između ostalih i kombi GP Butmir i njihove radnike, ispred i u objektu, i unutra se uveliko radi i sve je srušeno. E sad, pošto su moji sa-x-ovci ovako malo zahtjevni inače, i pošto su me popljuvali prošli put kad sam rekao da sam vidio radnika iz Sarajeva na obuci u Beogradu, reko hajde sve to fino slikom zabilježim, da ne bi bilo šprdačine na tu temu slijedeće tri stranice. :D

Image

Image

Image

Image

(Izvinjavam se na lošoj kvaliteti, ali sam slikao usput, nisam baš mogao stajati i slikati ljude kako rade)

Dakle, nešto se dešava tamo, opet da se ogradim odmah, ne znam šta je, ali mi prijatelj reče da je McDonalds. Ako neko ima vezu u GP Igman neka se raspita, pa neka nam javi.

I da, izgleda da ljubitelji Napretka mogu odahnuti. :thumbup:
drndalo

#794 Re: 21 jula prvi Mc Donalds u Sarajevu!

Post by drndalo »

Bravo, sa slikama naprijed...

Dokazi nama trebaju...!

Nego, sto ne uhvati bolje registraciju ovog Passat-a, da mozemo MUP-u KS poslati dokaz, da razrezu jednu kaznu po vise osnova...? Ipak valja pomoci punjenje budzeta... :evil:
manki

#795 Re: 21 jula prvi Mc Donalds u Sarajevu!

Post by manki »

drndalo wrote:Bravo, sa slikama naprijed...

Dokazi nama trebaju...!

Nego, sto ne uhvati bolje registraciju ovog Passat-a, da mozemo MUP-u KS poslati dokaz, da razrezu jednu kaznu po vise osnova...? Ipak valja pomoci punjenje budzeta... :evil:
Nema frke. ;)

:lol: A što se auta tiče, mislim da nije bilo parkirano tu, samo je čekalo da kamion izađe... Na neki... čudan... način.. :-? :D
true

#796 Re: 21 jula prvi Mc Donalds u Sarajevu!

Post by true »

fuj dabogda se nikad ne otvorio
manki

#797 Re: 21 jula prvi Mc Donalds u Sarajevu!

Post by manki »

true wrote:fuj dabogda se nikad ne otvorio
Da, ova ruševina puno bolje izgleda nego McDonalds. :zoka: Mislim, ono, a i što bi zaposlili ljude? Ne treba to nama, jok. :zoka:
mrtva kokoš

#798 Re: 21 jula prvi Mc Donalds u Sarajevu!

Post by mrtva kokoš »

zar te toliko zulja :roll:
GaRGa

#799 Re: 21 jula prvi Mc Donalds u Sarajevu!

Post by GaRGa »

Urlanje dozvoljeno wrote:e ljudi bas sam neki dan jeo u meku... :lol:

pricajte sa hocete, al mirise hrana ko svjetska :D

jest da sam ostao gladan poslije nal koga je.be... ukusna je :-D

Ja ne znam cime se ti inace hranis pa ti je mekdonalds ukusan...
smoki_choko

#800 Re: 21 jula prvi Mc Donalds u Sarajevu!

Post by smoki_choko »

bravo :thumbup:
manki wrote:
Da, ova ruševina puno bolje izgleda nego McDonalds. :zoka: Mislim, ono, a i što bi zaposlili ljude? Ne treba to nama, jok. :zoka:
naravno da izgleda. eto sa mkdonaldsom ce nam pocet cvjetati ruze. zaposlice se 500 hiljada ljudi :lol:
Locked