ljudi banke deru trgovce i prodavače i svi vi stručnjaci al bakna svima uzima proviziju i tebi što kupiš i njemu što ti prodažuta wrote:i još ja radim u velikoj firmi u knjigovotsvu pa znam banka nam jednom sedmično prebacuje pare sa svih transakcija u toku sedmice zna či ti kupiš robu u utorak mi lovu dobijemo umanjenu za 3% u sljedeči ponedeljak
PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!
-
žuta
#776 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!
- karanana
#777 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!
u londonu se zvakace gume, mcdonalds hamburger, novine, gradski prevoz....placaju karticom. niko ne postavlja pitanje jeli to gotovina ili nije. zakljucak: banke nas pljackaju i na ovome tako sto pljackaju trgovce i naplacuju enormno velike provizije za koristenje i POS transakcije.
- Pasiflora
#778 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!
hvala @metar drva na objasnjenjima. Molim ako ima ovdje jos ekonomista da nam pojasni da li se karticno placanje tretira kao gotovinsko.
- metar_drva
#779 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!
ne kontam šta hoćeš reć? sve što u londonu možeš platit karticom, možeš i ovdje. banke deru i u londonu, kao što deru i ovdje. ima li kakva poenta u ovome što si napisao, il samo naivno vjeruješ da banke u bih deru, a u ostatku svijeta rade na svoju štetu? jel misliš da u ostatku svijeta banke ne uzimaju provizije na POS uređajima? da bi se POS uređaj postavio, potreban je ugovor o zakupu i instaliranju istog. to je, po tvojoj priči, svugdje osim ovdje -džaba?! mislim, fakat si naivan.karanana wrote:u londonu se zvakace gume, mcdonalds hamburger, novine, gradski prevoz....placaju karticom. niko ne postavlja pitanje jeli to gotovina ili nije. zakljucak: banke nas pljackaju i na ovome tako sto pljackaju trgovce i naplacuju enormno velike provizije za koristenje i POS transakcije.
- O'zone
- Globalni moderator
#780 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!
Da je fer situacija banka ne bi naplaćivala proviziju za svaku transkaciju preko POS-a 3% nego bi se jagmile da imaš njihov POS i otvoren račun kod njih kako bi novac dolazio na taj račun a oni onda mogli da rade sa njim i dalje ga plasiraju te tako zarađuju a ovako ti uzmu 3% od transakcije pa još vrte tvoj novac.
Na žalost to slučaj nije nego doslovice gule koga stignu gdje stignu pa onda imate naprimjer:
naknade za vođenje računa obično oko 1,90 do 2,00 KM pa ako imate kreditne kartice imate i tu naknadu od 5 do 10 KM mjesečno a kaže nema kamata kako nema kad je to cca 60 do 120 KM mjesečno koristio je ili ne, pa onda proviziju za POS transkacije od 2,5 do 3 % pa provizije trgovcima za plaćanje robe na rate koja se kreće od 3 do 12 % zavisno od broja rata na koje prodate prozvod i na to jos onih 3% za transakciju pa konverzije valuta,...itd
I što je najgore sve su u 5 deka nisi u mogućnosti da tražiš manje zlo.
Na žalost to slučaj nije nego doslovice gule koga stignu gdje stignu pa onda imate naprimjer:
naknade za vođenje računa obično oko 1,90 do 2,00 KM pa ako imate kreditne kartice imate i tu naknadu od 5 do 10 KM mjesečno a kaže nema kamata kako nema kad je to cca 60 do 120 KM mjesečno koristio je ili ne, pa onda proviziju za POS transkacije od 2,5 do 3 % pa provizije trgovcima za plaćanje robe na rate koja se kreće od 3 do 12 % zavisno od broja rata na koje prodate prozvod i na to jos onih 3% za transakciju pa konverzije valuta,...itd
I što je najgore sve su u 5 deka nisi u mogućnosti da tražiš manje zlo.
- karanana
#781 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!
metar_drva wrote:ne kontam šta hoćeš reć? sve što u londonu možeš platit karticom, možeš i ovdje. banke deru i u londonu, kao što deru i ovdje. ima li kakva poenta u ovome što si napisao, il samo naivno vjeruješ da banke u bih deru, a u ostatku svijeta rade na svoju štetu? jel misliš da u ostatku svijeta banke ne uzimaju provizije na POS uređajima? da bi se POS uređaj postavio, potreban je ugovor o zakupu i instaliranju istog. to je, po tvojoj priči, svugdje osim ovdje -džaba?! mislim, fakat si naivan.karanana wrote:u londonu se zvakace gume, mcdonalds hamburger, novine, gradski prevoz....placaju karticom. niko ne postavlja pitanje jeli to gotovina ili nije. zakljucak: banke nas pljackaju i na ovome tako sto pljackaju trgovce i naplacuju enormno velike provizije za koristenje i POS transakcije.
hocu da kazem - kako to da nigdje drugo u svijetu nisam naisao na gotovinske popuste i akcije?
i da, ja vjerujem da je procenat provizije po transakciji ovdje mnogo veci nego drugdje.
-
Gospoda Ministarka
#782 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!
Kod nas postoji "gotovinski popust" zato sto vjerovatno taj proizvod prode ne prijavljen.karanana wrote:metar_drva wrote:ne kontam šta hoćeš reć? sve što u londonu možeš platit karticom, možeš i ovdje. banke deru i u londonu, kao što deru i ovdje. ima li kakva poenta u ovome što si napisao, il samo naivno vjeruješ da banke u bih deru, a u ostatku svijeta rade na svoju štetu? jel misliš da u ostatku svijeta banke ne uzimaju provizije na POS uređajima? da bi se POS uređaj postavio, potreban je ugovor o zakupu i instaliranju istog. to je, po tvojoj priči, svugdje osim ovdje -džaba?! mislim, fakat si naivan.karanana wrote:u londonu se zvakace gume, mcdonalds hamburger, novine, gradski prevoz....placaju karticom. niko ne postavlja pitanje jeli to gotovina ili nije. zakljucak: banke nas pljackaju i na ovome tako sto pljackaju trgovce i naplacuju enormno velike provizije za koristenje i POS transakcije.
hocu da kazem - kako to da nigdje drugo u svijetu nisam naisao na gotovinske popuste i akcije?
i da, ja vjerujem da je procenat provizije po transakciji ovdje mnogo veci nego drugdje.
-
Richard Peti
- sary
#784 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!
DEFINICIJA
Gotov novac, gotovina (engl. cash, njem. Bargeld) je novac u obliku u kojem se može momentalno upotrijebiti. Sastoji se od novčanica i metalnog novca

Gotov novac, gotovina (engl. cash, njem. Bargeld) je novac u obliku u kojem se može momentalno upotrijebiti. Sastoji se od novčanica i metalnog novca
- enko 1964
- Grijem se na: južnu konekciju
#785 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!
To jeste čest slučaj kada se radi o švercovanoj robi odnosno o robi na koju nisu plaćeni carina i porez.Gospoda Ministarka wrote:
Kod nas postoji "gotovinski popust" zato sto vjerovatno taj proizvod prode ne prijavljen.
Ako je otkucan račun na POS ili fiskalnoj kasi, proizvod mora biti prijavljen i u njegovu cijenu su uključene sve dadžbine.
- drndalo
#786 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!
Opet se vracamo na pocetak, procitajte gore ! Tudje pare kostaju, i tvoje kostaju, jer je banka napravila nacin da ti ih "vodi"... Mozes samo birati manje zlo...drndalo wrote:Pare su roba, kod banaka kupujes pare...
Ako neko ima popusta na cash, to znaci da je cijena mimo toga prilagodjena "anti-cash" nacinima placanja... I da za cash moze biti niza... Jer se onda raznim mandjama te pare mogu vrtiti, a da ih Poreska manje vidi... Ili jednostavno kroz dovoljno cash-a, oni dobiju tu istu robu iduci put po boljoj cijeni od svojih dobavljaca... I tako u krug...
Varijacija ove cijene za ne-cash vam je Mercatorova Pika... Skupljas Pike zbog popusta od 3-5%, a vecina stvar im je bar 5-10% skuplja od vecine slicnih trgovaca... Sto ne platis na mostu, platis na cupriji...
-
harla_kurla
#787 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!
Bezgotovinsko plaćanje (engl. cashless payment, njem. bargeldlose Zahlung) se provodi knjižnim prijenosom određene novčane svote s računa dužnika na račun vjerovnika u knjigama banaka i drugih novčanih institucija.
Osnovni instrumenti ovog načina plaćanja su virmanski nalozi u odgovarajućim oblicima i obračunski čekovi. U tu se svrhu, negdje manje a negdje više, koriste i drugi instrumenti bezgotovinskih plaćanja kao što su akreditivi, mjenice, kreditne kartice, kreditna pisma i prelevmani. Oblici bezgotovinskih plaćanja su žiro promet i obračunski platni promet.
Gotov novac (engl. cash, njem. Bargeld) su kovani novac i papirne novčanice koji služe kao zakonsko sredstvo plaćanja u nekoj zemlji. Pri definiranju novca dio je monetarnog agregata M, i uz depozitni novac čini novčanu masu. Prosječno obuhvaća do oko 25% ukupnog novca u optjecaju, a ostatak čini depozitni novac. Iz upotrebe ga istiskuje bezgotovinski način plaćanja s masovnom primjenom tzv. plastičnog novca (kartice) i širenjem "elektroničkog" novca, a širenju doprinosi tzv. siva, podzemna ekonomija.
Gotovina u širem smislu:
U širem smislu pojam cash obuhvaća i depozite na tekućim računima u bankama kao i kratkoročno plasirana likvidna novčana sredstva poduzeća.
Osnovni instrumenti ovog načina plaćanja su virmanski nalozi u odgovarajućim oblicima i obračunski čekovi. U tu se svrhu, negdje manje a negdje više, koriste i drugi instrumenti bezgotovinskih plaćanja kao što su akreditivi, mjenice, kreditne kartice, kreditna pisma i prelevmani. Oblici bezgotovinskih plaćanja su žiro promet i obračunski platni promet.
Gotov novac (engl. cash, njem. Bargeld) su kovani novac i papirne novčanice koji služe kao zakonsko sredstvo plaćanja u nekoj zemlji. Pri definiranju novca dio je monetarnog agregata M, i uz depozitni novac čini novčanu masu. Prosječno obuhvaća do oko 25% ukupnog novca u optjecaju, a ostatak čini depozitni novac. Iz upotrebe ga istiskuje bezgotovinski način plaćanja s masovnom primjenom tzv. plastičnog novca (kartice) i širenjem "elektroničkog" novca, a širenju doprinosi tzv. siva, podzemna ekonomija.
Gotovina u širem smislu:
U širem smislu pojam cash obuhvaća i depozite na tekućim računima u bankama kao i kratkoročno plasirana likvidna novčana sredstva poduzeća.
- metar_drva
#788 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!
samo mi reci, koliko si to zemalja svijeta obišao?karanana wrote:metar_drva wrote:ne kontam šta hoćeš reć? sve što u londonu možeš platit karticom, možeš i ovdje. banke deru i u londonu, kao što deru i ovdje. ima li kakva poenta u ovome što si napisao, il samo naivno vjeruješ da banke u bih deru, a u ostatku svijeta rade na svoju štetu? jel misliš da u ostatku svijeta banke ne uzimaju provizije na POS uređajima? da bi se POS uređaj postavio, potreban je ugovor o zakupu i instaliranju istog. to je, po tvojoj priči, svugdje osim ovdje -džaba?! mislim, fakat si naivan.karanana wrote:u londonu se zvakace gume, mcdonalds hamburger, novine, gradski prevoz....placaju karticom. niko ne postavlja pitanje jeli to gotovina ili nije. zakljucak: banke nas pljackaju i na ovome tako sto pljackaju trgovce i naplacuju enormno velike provizije za koristenje i POS transakcije.
za tvoj info, popusti za keš su sasvim normalni i u tom "svijetu" u kojem si ti bio. razlog popusta za keš je u tome što se naknada troškova transakcije putem POS terminala ne može prebaciti na potrošača, nego je mora platiti prodavac, ukoliko plaćate karticama. troškovi obrade i transakcije su oko 5%, i ukratko to znači da se na taj način rješavaju posrednika. dobro za njih, dobro za kupca. ukoliko su zalihe robe velike, i ukoliko je ta roba "zastarila" (pojavljuju se novi modeli, izlaze stvari iz mode, itd) trgovac će se odreći dodatnih 5% svoje marže, + 5% koje će uštedit na transakciji za korištenje POS terminala, i opet bit dobar. na taj način će vam ponudit tih famoznih 10% popusta na gotovinsko plaćanje.
priča kako vani nema gotovinskog popusta je bullshit.
- Pasiflora
#789 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!
Hvala ti lijepo - to sam trazilaharla_kurla wrote:Gotov novac (engl. cash, njem. Bargeld) su kovani novac i papirne novčanice koji služe kao zakonsko sredstvo plaćanja u nekoj zemlji. Pri definiranju novca dio je monetarnog agregata M, i uz depozitni novac čini novčanu masu. Prosječno obuhvaća do oko 25% ukupnog novca u optjecaju, a ostatak čini depozitni novac. Iz upotrebe ga istiskuje bezgotovinski način plaćanja s masovnom primjenom tzv. plastičnog novca (kartice) i širenjem "elektroničkog" novca, a širenju doprinosi tzv. siva, podzemna ekonomija.
Gotovina u širem smislu:
-
žuta
#790 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!
a pazi sad ovo išli smo u lg da kupimo tv -lcd
i muž kaže prodavaču idi pitaj šefa može li šta niže i levat pito gazdu i gazda dao popust 150 km
tako da i to probate
i muž kaže prodavaču idi pitaj šefa može li šta niže i levat pito gazdu i gazda dao popust 150 km
tako da i to probate
-
žuta
#791 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!
ja ne znam šta nije jasno niko ti u bih neće dati popust na kartice -al niko
- sary
#792 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!
Eto i kada ti daju popust, opet su LEVATI, ccccccccccžuta wrote:a pazi sad ovo išli smo u lg da kupimo tv -lcd
tako da i to probate
- vjesticanametli
#793 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!
sary wrote:Eto i kada ti daju popust, opet su LEVATI, ccccccccccžuta wrote:a pazi sad ovo išli smo u lg da kupimo tv -lcd
tako da i to probate
nezahvalno do bola ....................dobre su nama ove cijene kakvi smo mi
-
Richard Peti
- metar_drva
#795 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!
a ne konta ko je levat u stvari. ovaj dao popusta 150 maraka za jedan tv, i opet bio dobar na njemu 150 maraka. prodao ih jedno 50 po cijeni bez popusta i bio dobar 15 milja. jednom dao popust, kupio mušterije da mu opet dođu kad im zatreba drugi tv, dvd player, šta god, a konkurenciji otkinuo kupca. šta ćeš, levat frajersary wrote:Eto i kada ti daju popust, opet su LEVATI, ccccccccccžuta wrote:a pazi sad ovo išli smo u lg da kupimo tv -lcd
tako da i to probate
- drndalo
#796 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!
Bez "gazde" popust? E ne mere to bas tako...dzemmo wrote:mislim da je ovo levat bilo usmjereno na to da
on nije sam ponudio popust i da nije znao da to moze uraditi
-
Richard Peti
-
žuta
#798 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!
znaći ko je levat ja reko nako a vi se upecaste al sve su opcije otvorene i za sve treba pitat ima li popusta pitaj gazdu
mislim da se u mom slučaju i gazda zateko jer je neko tražio popust jer to u bosni niko ne radi nama da kažu hljeb je 5 km mi bi rekli ok malo bi pričali al i to bi prošlo
mislim da se u mom slučaju i gazda zateko jer je neko tražio popust jer to u bosni niko ne radi nama da kažu hljeb je 5 km mi bi rekli ok malo bi pričali al i to bi prošlo
- enko 1964
- Grijem se na: južnu konekciju
#799 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!
Jest malo off al' gdje daju taj popust od 150KM? Otišla mi katodna.žuta wrote:a pazi sad ovo išli smo u lg da kupimo tv -lcd
tako da i to probate
-
žuta
#800 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!
prije godinu dana lg stanić -grbavica