MufljuzMali wrote:
1) pravedan - musko vrijedi duplo vise od zene (prelistaj unazad, detaljno sam vec objasnio)
2) nije licemeran - advokati nemaju neometan pristup svojim klijentima, u kaznenom zakonu postoji klauzula koja se zove "spoznaja sudije" koja vise vrijedi od dokaza
3) 95% populacije - nisam vas prepoznao statisticki zavode. neznam jeli to iz prve ruke ili opet neka okativna mjera. cinjenica da iran ima najveci broj izvrsenih smrtnih kazni u odnosu na broj stanovnika, meni govori da velika vecina ocito smatra da su odredbe u zakonu pogresne jer ih nebi toliko krsili. uvijek nesto nije u redu kad je neko ekstreman u bilo cemu. pa tako ni u broju izvrsenih smrtnih kazni.
4) znaci ako je negdje drugo gore, to znaci da je u iranu dobro. opet ista zamka komparacije dva losa. btw - otdiji u jordan i VIDI kako ljudi zive, a nemoj sve sa rekla kazala.
5) smijesno je ocekivati da ce ugledati svjetlo dana jer je nevina,
6) nema iznude - teorija i praksa su cestvo dvije realnosti. eto sve strane novine lazu a jedino je jadna iranska vlada u pravu.
7) amnesty & co - imaju oni sigurno malo doze gledanja sa strane "zapadnih pravnih sistema", ali moja kritika se odnosi na iznudjivanje, maltretiranje i slicne stvari. uopste ne ulazim u diskusiju da li je (teoretsko) serijetsko pravo ispravno.
mislim da je ovo odlicno mjesto da jos jedno spomenem da sam ZIVIO u iranu, tako da su moje tvrdnje vjerovatno malo vjerodostojnije, i ako odes na pocetak ove teme ces vidjeti da je meni iran nevjerovatno drag, ali to ne znaci da trebam da podrzavam stvari koje se kose sa razumom.
a) Ako i ima takvih slucaja, nije tacno da je zensko u Iranu obezvredjeno, tj. da je vrednost zene devalvirala, naprotiv. Ja sam dole boravio i ti soli tudje mozgove u vezi prava zena u Iranu. Ima nezadovljnih, jasno, ali ne u toj meri u kojoj zapadni mass mediji prikazuju, a ti prenosis.
b) Pod 2) besmisleno je komentraisati.., vidi moj predhodni post.
c) Da iz prve ruke.., ja info ne bunarim preko googla. Mozda je kako "ti kazes" smrtna kazna u Iranu na broj stanovnika najvise izrazena u Svetu, ali, zasto ne pises da li i koliko postoji kriminal u Iranu. Ako si dole ziveo (kako pises) reci ljudima da je Iran zemlja sa najmanje nasilja (krivicnih prekrsaja...) u Svetu po broju stanovnika.
Kazne su dole pravedne i svrsishodne, kriminal je na najnizem mogucem nivou.
d) U Jordanu nisam bio, ali imam ortaka koji radi dole. Tuga-jad-cemer-okovi diktature, aparhajd...
Jedino u cemu je Jordan bolji od Irana je to sto se dodvorava Izraelu i Americi... nista drugo, ali, apsolutno nista nije ni blizu Iranu. Ustvari, meni se licno svidja Ranija.
e) Pod 5) opet vidi moje predhodni post. Ako je Astiani nevina, bice oslobodjena. Da najzad, ona i nije pravosnasno osudjena. Postoji jos jedna sudska instanca pre "vesanja".
f) Recimo da Iranska vlada i vladini mass. mediji lazu.., realno moguce, drzava je to... samo mi nemoj molim te o zapadnim medijima pisati. Pun mi je tuki njihovih teorija zavera i konstrukcija napada na: Vatikan, Berlin, Prag, Haifu, Rijad, Vasington D.C., Beograd... da zakljucim: "Ako i iranski mediji lazu, oni su jos male mace (pocetnici) za zapadne kriminalne masovne (masonske) medije!"
PS: 80 % ("priznatih") elektronskih i priznatih medija u Svetu kontrolise zidovski lobi (u SAD-u, Nemackoj, Francuskoj, Britaniji, Turskoj, Rusiji...).
g) Ja ne kazem da nema iznudjivanja i maltretiranja dole.., ali, ja cu ti reci da murija i sudstvo slicno funkcionise i u npr: Svajcarskoj. Iznudom i pretnjom, tj., strahom se puno toga postize. Ako si nekad bio isledjivan znas o cemu pisem.
-Meni je isto iznimno drago sto ti iskreno simpatises Iran.., pritom mi je drago i to sto si drugacijeg misljenja od mene, jer bi u suprotnom ova diskusija izgubila na drazi. Niko od tebe i ne trazi da podrzavas ono sto smatras da se kosi za tvojim razumom, samo i ne trebas slepo verovati svakom novinskom clanku, izjavi i depesi od raznoraznih svetskih kauboja.