CARINA U BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Dady

#776 Re: CARINA U BiH

Post by Dady »

Ringhio wrote: 15% poreza i 17% PDV-a je okruglo 103.65 maraka drzavi, od dvije majce, kojih nema u nasoj prekrasnoj zemlji. To je cisto klepanje po usima, no postoji opcija ovdje da im ja napomenem da mi na racunu stave da je porijeklo robe EU, i onda bi se to moglo i rijesiti s 3% poreza.

Ako uzmemo da je racun 300 maraka, na 300 marka 15% je 45 maraka, na sve ukupno 17%pdv 403.65. Mnogo sto jest jest.
Poznanik ti je sve detaljno objasnio. On je lik koji ima zakon u malom prstu i nebrojeno puta je pomogao svima nama svojim detaljnim savjetima. Bez njega svakako ova tema ne bi bila ono što jeste. Predpostavaljam da covjek radi u carini ili u nekoj od državnih službi. Kamo srece da svaka državna služba ima ovakvu podrsku. Trebalo bi covjeka plaćati za ovu podršku koja je cesto i izvan radnog vremena. poznanice Respect :thumbup:

Niko nikoga ne klepa po ušima. Svugdje u svijetu carina i PDV postoje. To je samo do naše percepcije, kako zeznuti sistem i ne platiti dadžbine.
I da u našoj prekrasnoj državi postoji prodavnica gdje možeš kupiti ove dresove, u njihovu cijenu bi svakako bila uračunata carina i PDV. Uračunata je sigurno i kod tog prodavca iz Engleske, i trebao bi tražiti da ti cijenu umanji za iznos VAT-a.

Kod svake internet kupnje ukalkulišem i vrijednost carine i PDV-a, na osnovu toga vidim da li se isplati kupovina.
Ako kojim slučajem carine, ne bude, super. :dance:
U svakom slučaju kao što ti motorola kaže, ostavi broj mobitela da te može kontaktirati dostavna služba ili carina. I čuvaj račun od internet plaćanja ako bi ti tražili sa carine.
GoldenBoy89

#777 Re: CARINA U BiH

Post by GoldenBoy89 »

Da li neko zna gdje se moze naci formular koji diktira sta sve kako i sta treba da se plati pri uvozu MOTOCIKLA iz EU :D

Hvala !
poznanik

#778 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

GoldenBoy89 wrote:Da li neko zna gdje se moze naci formular koji diktira sta sve kako i sta treba da se plati pri uvozu MOTOCIKLA iz EU :D

Hvala !
Ukoliko prethodno udovoljavaju uslovima u obavezi homologacije m/v, kod uvoza motocikla u BiH stopa carine određena je na 10%. Uz dokaz o EU porijeklu (EUR1 ili Izjava na računu) stopa je 0%. Na zbir vrijednosti carinske osnovice i carine plaća se pdv od 17%.

Uvoznik još plaća i uslugu špediteru u zastupanju u postupku carinjenja.
GoldenBoy89

#779 Re: CARINA U BiH

Post by GoldenBoy89 »

Hvala .
NediM17

#780 Re: CARINA U BiH

Post by NediM17 »

Ljudi, moze li mi neko objasniti kako su mi udarili 94,80KM carine za artikal koji kosta 129€+ Free Shipping? :shock:
poznanik

#781 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

NediM17 wrote:Ljudi, moze li mi neko objasniti kako su mi udarili 94,80KM carine za artikal koji kosta 129€+ Free Shipping? :shock:
Mogao si se prethodno potruditi, pa pročitati makar nekoliko stranica na ovoj temi, prije nego si postavio ovakvo pitanje... :-)
anominan

#782 Re: CARINA U BiH

Post by anominan »

Imam još dva pitanja za @poznanik-a

1. ukoliko bih ja angažovao nekog da mi preko granice "prošvercuje" desetak sadnica jagoda, pa ga carinici na BiH granici otkriju - da li bi samo oduzeli te sadnice ili bi morala da se plati i neka kazna i koliko otprilike?

2. da li imaš kontakt informacije (najbolje e-mail) nekog od tih inspektora koji vrše fitopatološki pregled biljaka koje se uvoze u državu - da ga pitam o uvozu određenih sorti jagoda (da se ne bi desilo da ja to naručim, pa još platim poštarinu i taj fitopatološki pregled, a oni ne dozvole uvoz...onda sam bacio ~50 KM u vjetar...)

zahvaljujem se unaprijed na odgovoru
poznanik

#783 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

anominan wrote:Imam još dva pitanja za @poznanik-a

1. ukoliko bih ja angažovao nekog da mi preko granice "prošvercuje" desetak sadnica jagoda, pa ga carinici na BiH granici otkriju - da li bi samo oduzeli te sadnice ili bi morala da se plati i neka kazna i koliko otprilike?
I novčana kazna za prekršaj, i oduzimanje robe, posebno ako je uvoz bilja u pokušaju bez odobrenja nadležnih organa :-)
2. da li imaš kontakt informacije (najbolje e-mail) nekog od tih inspektora koji vrše fitopatološki pregled biljaka koje se uvoze u državu - da ga pitam o uvozu određenih sorti jagoda ...
http://www.fmpvs.gov.ba/index.php?user= ... &pageID=72

http://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada ... plash.aspx
anominan

#784 Re: CARINA U BiH

Post by anominan »

I novčana kazna za prekršaj, i oduzimanje robe, posebno ako je uvoz bilja u pokušaju bez odobrenja nadležnih organa :-)
a da ne znaš možda kolika se otprilike kazna plaća za ovaj prekršaj - da vidim je li vrijedno rizika...ovdje bi se radilo o "švercu" nekih 10 sadnica?
dadsprincess

#785 Re: CARINA U BiH

Post by dadsprincess »

Naručila bih sapunsku bazu iz Kine, 25kg, pa me interesuje na koji način odnosno kojom stopom se kod nas carini takva roba? I da li je pametnije da shipping ide avionom ili brodom-normalno.
Unaprijed hvala na odgovoru :zoka:
dadsprincess

#786 Re: CARINA U BiH

Post by dadsprincess »

Naručila bih sapunsku bazu iz Kine, 25kg, pa me interesuje na koji način odnosno kojom stopom se kod nas carini takva roba? I da li je pametnije da shipping ide avionom ili brodom-normalno.
poznanik

#787 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

anominan wrote:
a da ne znaš možda kolika se otprilike kazna plaća za ovaj prekršaj - da vidim je li vrijedno rizika...ovdje bi se radilo o "švercu" nekih 10 sadnica?
Znam. Novčanom kaznom u rasponu od 2.000 do 10.000 KM kazniće se fizičko lice koje, izbjegavajući mjere carinskog nadzora, unese ili pokuša unijeti robu preko carinske linije robu čiji uvoz zahtijeva posjedovanje dozvole prema važećim propisima. Roba koja je predmet prekršaja iz ovog člana - oduzeće se.
poznanik

#788 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

dadsprincess wrote:Naručila bih sapunsku bazu iz Kine, 25kg, pa me interesuje na koji način odnosno kojom stopom se kod nas carini takva roba? I da li je pametnije da shipping ide avionom ili brodom-normalno.
Tarifna oznaka 1522 00 31 00 – – – sapunski talozi - po stopi 0%.
Transport morem podrazumijeva pristanak broda u neku od evropskih luga, skladištenje i potom, u zbirnom transportu, doprema do odredišta u BiH. Obično sve traje 30-tak dana. Transport ove robe avionom je brži i jednostavniji.
drndalo

#789 Re: CARINA U BiH

Post by drndalo »

Nekoliko profesionalnih knjiga sa Amazona ukoliko je isporuka u BiH za strano lice sa diplomatskim statusom, isporuka BH Postom ?

Ugrubo, knjige inace kada dolaze od Amazona, fino su sortirane, jasne carinske deklaracije, jasne vrijednosti, ne znam da sam ikada vidio da je i otvorena posiljka zbog famozne carinske inspekcije... Medjutim tu vrijednost rijetko prelazi 20-30$ po knjizi, i rijetko bude >2 knjige, pa rijetko sve skupa prelazi 50$...

Ovdje bi se radilo o do 5 knjiga, vrijednosti oko 500 US$ sve skupa, pa pretpostavljam da to ne bi samo tako proslo carinarnicu na Posti 2 u Sarajevu ? Mozda bi bilo najpametnije po fakturi traziti od MIP-a oslobadjanje od uvoznih dadzbina ?
poznanik

#790 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

drndalo wrote:Nekoliko profesionalnih knjiga sa Amazona ukoliko je isporuka u BiH za strano lice sa diplomatskim statusom, isporuka BH Postom ?

Ugrubo, knjige inace kada dolaze od Amazona, fino su sortirane, jasne carinske deklaracije, jasne vrijednosti, ne znam da sam ikada vidio da je i otvorena posiljka zbog famozne carinske inspekcije... Medjutim tu vrijednost rijetko prelazi 20-30$ po knjizi, i rijetko bude >2 knjige, pa rijetko sve skupa prelazi 50$...

Ovdje bi se radilo o do 5 knjiga, vrijednosti oko 500 US$ sve skupa, pa pretpostavljam da to ne bi samo tako proslo carinarnicu na Posti 2 u Sarajevu ? Mozda bi bilo najpametnije po fakturi traziti od MIP-a oslobadjanje od uvoznih dadzbina ?

Neovisno o vrsti robe (izuzimajući one proizvode koji su u skladu sa zakonom zabranjeni ili je za njihov uvoz potrebna posebna dozvola), i neovisno o vrsti transporta, u proceduri uvoza roba za diplomatska predstavništva, osobe sa diplomatskim statusom tih predstavništava i članovi njihovih porodica, oslobođeni su od plaćanja carine i pdv, shodno odredbama Bečke konvencije.
Za oslobađanje, potrebno je obetbijediti i carini dostaviti Potvrdu MIP-a da se radi o diplomatskom statusu, koja se izdaje prema prethodno izdanoj Saglasnosti za uvoz... od strane konkretnog diplomatskog predstavništva.

Ova procedura na carini radi se u skraćenom postupku, pisanjem oslobađajuće klauzule na samom Protokolu.
drndalo

#791 Re: CARINA U BiH

Post by drndalo »

Hvala na odgovoru, znam to, vise sam mislio na iskustvo vezano za cijenu ove posiljke, jer da je niza, ne bi bilo realne potrebe za papirom za oslobadjanje... DOnio bi postar i bog nas veselio... S obzirom na vrijednost koja ce biti navedena u fakturi, svem's'cini da ce "sporije" sa cekanjem papira za oslobadjanje, biti "brze" nego direktno, na rizik...
poznanik

#792 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

Religious Fantastic wrote:Poznanice, zamolio bih te samo odgovor na slijedece pitanje. Naruciti cu ovih dana dva artikla koji pojedinacno kostaju oko 45 maraka. Ukoliko budu u istom paketu,

1.- da li se carini ukupna vrijednost od 90 maraka ili se gleda vrijednost svakog artikla na deklaraciji pojedinacno?
2.- Sta ako narucim od prodavca da ih posalje u odvojenim posiljkama?
3.- Sta ako dodju na carinu isti dan? Hvala puno.
1.- Carini se roba prema vrijednosti, iskazanoj ili procijenjenoj. Svejedno je ako se u pošiljci, od istog pošiljaoca za istog primaoca, nalazi jedan ili više proizvoda, svaki od njih će biti posebno tretiran i svrstan u odgovarajuću tarifnu pripadnost, odrediće mu se carinska osnovica prema propisanim odredbama i prema parametrima koji su prikazani na računu. Odrediće se tarifni broj, i prema tom broju, odnosno prema odgovarajućoj stopi carine, ti proizvodi će biti carinjeni, što znači da će biti izračunati iznosi za plaćanje carine i potom pdv.

2.- Imaćeš samo nepotrebne troškove u transportu i carinskoj proceduri uvoznog carinjenja. Ako je za postupak potreban angažman carinskog zastupnika, onda ćeš imati i taj dodatni trošak.

3.- Olakšavajuća je okolnost pristizanje robe u isto vrijeme, upravo iz razloga navedenih u tč. 2. iznad.

Međutim, uvoznik uvijek ima pravo izraziti volju i dati nalog posredniku u postupku uvoznog carinjenja - špediteru, da razdvoji pošiljku i svakom pojedinačnom proizvodu pristupi posebno. Može dati nalog da svaki dan carini po jedan proizvod, po dva, itd. Bitno je da su uvijek sravnjene vrijednosti robe koja je prijavljena na granici prilikom unosa u carinsko područje BiH, da je sravnjena težina i broj colli, sa trenutnim stanjem, bilo da se roba nalazi u carinskom skladištu, bilo da je na točkovima, ili da je spremna za povrat ili izvoz, iz bilo kojeg razloga.
Delza

#793 Re: CARINA U BiH

Post by Delza »

Narucila bih djecije vitaminske tablete iz USA i zanima me ako poznanik ili neko drugi moze da mi odgovori, kolika je carina na iste? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru :)
poznanik

#794 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

Delza wrote:Narucila bih djecije vitaminske tablete iz USA i zanima me ako poznanik ili neko drugi moze da mi odgovori, kolika je carina na iste? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru :)

1.- Ako su tablete lijek, onda pripadaju Tarifnom broju 3004 50 00 10: – ostali lijekovi koji sadrže vitamine– – pripremljeni u oblike ili pakovanja za pojedinačnu prodaju - stopa 5%

2.- Ako su tablete prehrambeni proizvod onda pripadaju Tarifnom broju 2106 90 98 00 sa stopom od 5%.
Delza

#795 Re: CARINA U BiH

Post by Delza »

poznanik wrote:
Delza wrote:Narucila bih djecije vitaminske tablete iz USA i zanima me ako poznanik ili neko drugi moze da mi odgovori, kolika je carina na iste? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru :)

1.- Ako su tablete lijek, onda pripadaju Tarifnom broju 3004 50 00 10: – ostali lijekovi koji sadrže vitamine– – pripremljeni u oblike ili pakovanja za pojedinačnu prodaju - stopa 5%

2.- Ako su tablete prehrambeni proizvod onda pripadaju Tarifnom broju 2106 90 98 00 sa stopom od 5%.

Poznanik, puno, puno vam hvala na brzom odgovoru! Budite pozdravljeni :)
V3dran

#796 Re: CARINA U BiH

Post by V3dran »

Pozdrav imao bih jedno pitanje za Poznanika:
za mjesec/dva namjeravam otiići u Češku a usput kupiti 2 kajaka češke proizvodnje od ukupne vrijednosti 3000/4000KM.
Pronašao sam da je tarifna oznaka 8903 10 10 00 te da je stopa carine 0% za proizvod iz EU.
Zanima me korektna procedura za uvoz robe tako da bih dobio povrat češkog PDV-a (20%) i kako prijaviti na granici pri ulazu u BiH.
Da li mora negdje pisati da je roba made in eu, ili neka izjava prodavaća gdje se potvrđuje da je porijeklo robe EU?
Koliki bi bili moji troškovi na kraju (car. ev., pdv itd)?

Unaprijed hvala :)
poznanik

#797 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

V3dran wrote:Pozdrav imao bih jedno pitanje za Poznanika:
za mjesec/dva namjeravam otiići u Češku a usput kupiti 2 kajaka češke proizvodnje od ukupne vrijednosti 3000/4000KM.
Pronašao sam da je tarifna oznaka 8903 10 10 00 te da je stopa carine 0% za proizvod iz EU.
Zanima me korektna procedura za uvoz robe tako da bih dobio povrat češkog PDV-a (20%) i kako prijaviti na granici pri ulazu u BiH.
Da li mora negdje pisati da je roba made in eu, ili neka izjava prodavaća gdje se potvrđuje da je porijeklo robe EU?
Koliki bi bili moji troškovi na kraju (car. ev., pdv itd)?

Unaprijed hvala :)

Ti ovdje miješaš dva načina uvoza u BiH - uvoz robe u putničkom saobraćaju, i uvoz robe koji zahtijeva podnošenje pisane prijave - JCI.

U putničkom saobraćaju ograničena je vrijednost robe koju putnik može uvesti na 3.000 KM u jednom danu. Robu, čija vrijednost prelazi taj iznos, prilikom njenog unošenja u carinsko područje BiH - na graničnom prelazu, moraš prijaviti za carinjenje podnošenjem JCI, odnosno, angažmanom posrednika - špeditera.

Ukoliko granicu prelaziš s nekim ko na sebe prihvati uvoz tog čamca, onda obojica morate imati uredno ispostavljene trgovačke račune iz maloprodaje u Češkoj, iz koje se može utvrditi vrijednost za carinjenje. Pravo na povrat pdv u državi u kojoj si kupio neki proizvod ostvaruješ prinošenjem dokaza o iznošenju tih proizvoda iz države, konkretno - na izlazu iz Češke tražićeš ovjeru češke carine da su proizvodi napustili carinsko područje Češke republike, i s tim dokazom potražiti iznos za pretplaćeni pdv.

Međutim, da bi ostvario beneficiju u sniženju carine nastalu međunarodnim ugovorom BiH sa EU, odnosno - da bi postigao stopu carine 0%, moraš imati originalan račun prodavca na kojem je upisana klauzula o porijeklu - Izjava o porijeklu, ili original obrazac EUR1. Izjavu o porijeklu izdaje izvoznik, i ovjerava svojim potpisom i pečatom, a nadovjerava izvozna carinska služba Češke, što znači da tvoji čamci, u ovom slučaju moraju proći postupak izvoznog carinjenja, da bi ostvario 0% carinu u BiH. Isto tako, i u BiH moraš obaviti postupak uvoznog carinjenja, da bi sva izvozna i tranzitna dokumentacija bila "razdužena" na ispravan način.

Da bi na ovakav način izvršio uvoz ovih čamaca, oni moraju: ili biti posebno obilježeni carinskim obilježjima, ili vozilo mora biti na isti način obilježeno - blombirano, a u carinsku dokumentaciju upisani tvoji podaci kao vozača i osobe odgovorne za svaki rizik. Sve ovo zahtijeva i granične procedure i zadržavanja na carinskim terminalima, kako u polaznoj carinarnici, tako i u odredišnoj u BiH. Stoga, razmisli o drugom načinu transporta ovih čamaca, nekom opcijom u zbirnom transportu, bilo njegovom organizacijom iz BiH bilo iz Češke (mada je jeftinija organizacija iz BiH), s tim da, prilikom svoje posjete Češkoj, dobro utvrdiš uslove prodaje.

U svakom slučaju, prije nego se odlučiš na ovaj drugi način kupovine, napravi konsultacije sa nekim od špeditera u BiH.
V3dran

#798 Re: CARINA U BiH

Post by V3dran »

Hvala na informacijama, onda ću konsultirati špeditera i vidjeti koja je nabolja varianta
duledudule

#799 Re: CARINA U BiH

Post by duledudule »

Poznaniče,

par puta si spominjao mogućnost da se promijeni špediter/posrednik kod uvoznog carinjenja, pa kako ide ta procedura? Da li je moguće tražiti od Fedex-a, UPS-a ili DHL-a da moja pošiljka bude dostavljena carinskoj službi na pošti carinjenja kao što to radi BH Pošta? Konkretno, ne želim da mi kurirske agencije obavljaju uslugu uvoznog carinjenja jer su naknade za njihove usluge previsoke.

Ovo pitam jer sam obaviješten da je paket koji sam naručio sa Amazona poslat preko jedne od ovih kurirskih agencija (izabrao sam standard shipping). U skladu sa unaprijed napisanim uputama, ja sam računao da 5% carine, 17% PDV-a i carinski pregled (ili kako se to već zove kad dolazi paket preko BH Pošte) neće preći 50KM. Nemam namjeru da za istu uslugu platim kurirskoj agenciji još otprilike toliki iznos.

Koliko sam shvatio iz tvojih postova, kurirske agencije pravdaju visoke naknade za njihove usluge tako što carine robu po JCI, a ne po PCP kako bi trebalo (ova agencija je članica Svjetske poštanske unije). Mogu li od njih zahtjevati da se pridržavaju pravila i da carine po PCP?

Hvala unaprijed.
benassi

#800 Re: CARINA U BiH

Post by benassi »

BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Prispijeće pošiljke u Izmjeničnu poštu - UVOZ
BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Otprema pošiljke na Carinu - UVOZ

Kupio sam neki kineski telefon vrijednosti $180.Da li neko strucan zna kolko ce me troskovi carine kostati?
I da na paketu je cijena $20.
Post Reply