Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Locked
heckler

#776 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by heckler »

Corto Maltese wrote:Ne bilo mi lijeno da se pozabavim brojevima i skontam da je statistika baš zabavna nauka.

Pojava Željka Komšića je učinila neviđen efekat na buđenje Hrvatstva u Bosni i Hercegovini. Na izborima 2002, ukupno su svi kandidati za člana predsjedništva iz reda Hrvatskog naroda dobili 186.291 glasova.
Na sljedećim izborima 2006., pojavio se Željko Komšić i broj glasova je porastao na 293.383. Komšić nije bio samo novi kandidat, on je sa sobom doveo i potpuno novo glasačko tijelo. Igrom slučaja, povećanje od 107.092 gotovo se poklapa sa brojem od 116.062 glasova koje je donio, pardon dobio, novi član predsjedništva.
Nakon četiri godine slijedi novo povećanje na oko 520.000, od čega je 317.105 odnio, pardon, donio Komšić.
Broj od 199.897 koliko su dobili svi ostali kandidati je prilično blizu broja 186.291, sa početka teksta, izborne godine 2002-ge

S druge strane, situacija kod Bošnjaka je sljedeća:
2002. godine glasalo ih je 516.610. Te godine je pobjednik, Sulejman Tihić, sam imao više glasova nego svi Hrvati zajedno.
2006-te važećih glasova je bilo 547.729. Pobjednik Haris Silajdžić, na krilima oborenog Aprilskog Paketa je dobio 350.520 glasova. Mogao je pokloniti, ili, gluho bilo, prodati punih 150,000 i opet bi ih imao više nego svi Hrvati skupa.
U oktobru 2010-te svega 430.000 Bošnjaka je odlučilo da svoj glas nekome sa liste kandidata za Bošnjačkog člana predsjedništva. Što je pad od oko 120.000 u odnosu na prethodne izbore. Gdje odoše?

Ti zelis da kazes da je 120 000 od 330 000 glasova koje je Zeljko dobio ustvari dobio od Bosnjaka?

U cemu je problem onda? 210 000 hrvatskih glasova ostaje?

ccccc kad se HB bojovnik lati matematike i statistike ko ce mu ikad u kraj stati
Corto Maltese

#777 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by Corto Maltese »

heckler wrote:
Corto Maltese wrote:Ne bilo mi lijeno da se pozabavim brojevima i skontam da je statistika baš zabavna nauka.

Pojava Željka Komšića je učinila neviđen efekat na buđenje Hrvatstva u Bosni i Hercegovini. Na izborima 2002, ukupno su svi kandidati za člana predsjedništva iz reda Hrvatskog naroda dobili 186.291 glasova.
Na sljedećim izborima 2006., pojavio se Željko Komšić i broj glasova je porastao na 293.383. Komšić nije bio samo novi kandidat, on je sa sobom doveo i potpuno novo glasačko tijelo. Igrom slučaja, povećanje od 107.092 gotovo se poklapa sa brojem od 116.062 glasova koje je donio, pardon dobio, novi član predsjedništva.
Nakon četiri godine slijedi novo povećanje na oko 520.000, od čega je 317.105 odnio, pardon, donio Komšić.
Broj od 199.897 koliko su dobili svi ostali kandidati je prilično blizu broja 186.291, sa početka teksta, izborne godine 2002-ge

S druge strane, situacija kod Bošnjaka je sljedeća:
2002. godine glasalo ih je 516.610. Te godine je pobjednik, Sulejman Tihić, sam imao više glasova nego svi Hrvati zajedno.
2006-te važećih glasova je bilo 547.729. Pobjednik Haris Silajdžić, na krilima oborenog Aprilskog Paketa je dobio 350.520 glasova. Mogao je pokloniti, ili, gluho bilo, prodati punih 150,000 i opet bi ih imao više nego svi Hrvati skupa.
U oktobru 2010-te svega 430.000 Bošnjaka je odlučilo da svoj glas nekome sa liste kandidata za Bošnjačkog člana predsjedništva. Što je pad od oko 120.000 u odnosu na prethodne izbore. Gdje odoše?

Ti zelis da kazes da je 120 000 od 330 000 glasova koje je Zeljko dobio ustvari dobio od Bosnjaka?

U cemu je problem onda? 210 000 hrvatskih glasova ostaje?

ccccc kad se HB bojovnik lati matematike i statistike ko ce mu ikad u kraj stati
Ne želim da kažem ništa više od predstavljanja statistike do koje sam došao. Kao što sam već napisao, brojevi su tu, svako ima slobodu da, u skladu sa svojim mogućnostima, iz njih izvuče svoje zaključke. Od šest predstavljenih cjelina, ti si se, recimo usmjerio na zadnju. Po meni, poređenje prve tri pruža mnogo jasniju sliku o čemu se radi. Ali, svakom svoje.
Vezano za "bojovnika HB"- ja sam oficir ARBiH, demobilisan u istom činu kao i Komšić, isti nam Alija Izetbegović potpisao ukaz o postavljenju. Jedino što ja nisam Hrvat, i što mi matematika ide od ruke. Ne znam kako to utječe na daljni razvoj diskusije, ali pošto me prozivaš, tebi vjerovatno nešto znači
Last edited by Corto Maltese on 07/10/2010 21:10, edited 6 times in total.
luckypot

#778 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by luckypot »

Ma ovako ti hb statistika ide: kad je glasanje za predsjednistvo onda statistika glasi "bosnjaci prekobrojni, ima ih preko 3 miliona, biraju nam predstavnike, mi kao malobrojni...."

kad je crtat granice entiteta na internetu onda statistika ide ovako "bosnjaci odseljavaju, za 20 godina ih nece biti ni 30 posto u bih, sve zgurano u tri grada, hrvatska demografija odlicna, blablabla"

uglavnom statistika je cudo
zemomak

#779 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by zemomak »

IZBORI 2010 - KOMENTAR FRA PETRA JELEČA: Borjana Krišto bila bi drugi srpski član predsjedništva!
Četvrtak | 07.10.2010.

Ako ima išta dobro u reizboru Željka Komšića, to je svakako činjenica što na njegovo mjesto nije zasjela Borjana Krišto, žena na daljinski upravljač Dragana Čovića i „snaga kojoj ne vjerujem“... Komentar na netom završene izbore i postizborne političke kalkulacije donosi fra Petar Jeleč
Image
Piše: fra Petar JELEČ

Hrvati složno za svoju propast

Što se tiče hrvatskog naroda, on ustrajno i dosljedno nastavlja birati svoje najveće upropastitelje i poklanjati povjerenje čovjeku i stranci koji su najodgovorniji za ono što se Hrvatima događalo svih ovih godina i što će im se i u budućnosti događati. Već sam jednom rekao kako je naš narod politički zapušten i kako je njime vrlo lako manipulirati, što su pokazali i zadnji izbori, nakon kojih će Hrvati imati sve manje moralnog prava žaliti se na političare koje su izabrali i na situaciju u kojoj se nalaze. HDZ BiH je vodio svoju uobičajenu prljavu kampanju razbacujući se velikim svotama novca, lažnim obećanjima, blateći protivnike udbaškim metodama, potkupljujući na mnogim mjestima i same glasače, a iza sebe je kao glavnu udarnu snagu imao Večernji list i Crkvu, točnije mnoge lokalne bh franjevce i dijecezanske svećenike koji su bili u prvim redovima na predizbornim skupovima ove stranke, što još samo jednom potvrđuje tezu o velikoj odgovornosti Katoličke crkve i njezinih službenika za ovo što se događa Hrvatima u BiH. Malo je koje svetište i crkva zadnjih mjeseci ostalo pošteđeno navale visokih izaslanstava HDZ-a BiH na čelu s Borjanom Krištom i Draganom Čovićem, osim naravno onih u kojima nema većeg broja glasača i povratnika. Web stranica HDZ-a BiH vrvila je fotografijama svećenika uslikanih pored Čovića i Borjane Krišto tijekom njihove predizborne kampanje, a političke manipulacije nije ostalo pošteđeno ni nedavno ređenje pomoćnog banjolučkog biskupa. „Prvi u Hrvata“ je o Borjani Krišto govorio kao o ženi „koja je prije svega vjernica katolkinja i koja sve radi u okviru božanskih i ljudskih zakona“, vjerojatno kao što je i on sam kao „revni katolik i vjernik“ dosada radio udesetorostručujući u samo par godina svoje već ogromno materijalno bogatstvo, zgrnuto po svoj prilici „u okviru svih božanskih i ljudskih zakona“. HDZ BiH i lokalno svećenstvo su po ne znam koji puta bili u otvorenom dealu zbog čega nažalost nije protestirao nitko iz Katoličke crkve.
borjana kristo i fratar

Web stranica HDZ-a BiH vrvila je fotografijama svećenika uslikanih pored Čovića i Borjane Krišto tijekom njihove predizborne kampanje, a političke manipulacije nije ostalo pošteđeno ni nedavno ređenje pomoćnog banjolučkog biskupa. „Prvi u Hrvata“ je o Borjani Krišto govorio kao o ženi „koja je prije svega vjernica katolkinja i koja sve radi u okviru božanskih i ljudskih zakona“, vjerojatno kao što je i on sam kao „revni katolik i vjernik“ dosada radio udesetorostručujući u samo par godina svoje već ogromno materijalno bogatstvo, zgrnuto po svoj prilici „u okviru svih božanskih i ljudskih zakona“. HDZ BiH i lokalno svećenstvo su po ne znam koji puta bili u otvorenom dealu zbog čega nažalost nije protestirao nitko iz Katoličke crkve.

Dragan Čović ponovno slavodobitno najavljuje formiranje trećeg entiteta, na što još mogu nasjesti samo naivni glasači kojih među Hrvatima očito ima popriličan broj. U intervjuu Glasu Srpske Čović nije mogao odoljeti a da odmah ne krene s pohvalama Miloradu Dodiku i RS-u, suosjećajući s njime što Bošnjaci navodno nisu umalo izabrali i srpskog člana predsjedništva BiH. Otvoreno je ponovio svoju poznatu rečenicu kako Hrvati u formiranju trećeg entiteta neće postavljati pitanje integriteta teritorija RS-a, koju uvažava kao realnu činjenicu. Izdaja Hrvata i vlastite domovine BiH je, kako je to dobro primijetio Ivan Šarčević, glavna konstanta politike HDZ-a BiH svih ovih dvadeset godina vlasti. Čović sve probleme Hrvata u BiH lukavo i lažno svodi na problem reizbora Željka Komšića. To pitanje i mogućnost takvog izbora se svakako treba što prije riješiti u sljedećim ustavnim promjenama, ali je od njega za Hrvate kudikamo važnije pitanje sveobuhvatne reorganizacije države, pitanje statusa Bosanske Posavine, rješavanje kriminala i pljačke koja se uvelike događa na teritoriju (stvarnog trećeg entiteta) gdje već toliko godina vlada „stožerna stranka“, pitanje urušavanja političke kulture, ljudskih i moralnih vrednota u politici, društvu i ekonomiji, u zdravstvu, školstvu, medijima i na ostalim područjima života. Dragan Čović i njegov HDZ su razbili svaku mogućnost zajedničkog nastupa i dogovora hrvatskih stranaka i on se kudikamo bolje slaže s Miloradom Dodikom nego s bilo kojim drugim hrvatskim političarom.

Ako se kojim slučajem ovih dana ne dogodi nekakvo čudo s glasačkim listićima koji trebaju doći iz inozemstva, za potpredsjednika RS-a iz „reda hrvatskog naroda“ srpskim glasovima će biti izabran „Dodikov Hrvat“ Emil Vlajki, snažni i otvoreni podržavatelj velikosrpske politike i branitelj lika i djela Slobodana Miloševića. Dragan Čović o tomu naravno nije prozborio ni riječi, jer ne smije remetiti idilu s Dodikom, nego svu svoju razbijačku energiju usmjerava na Federaciju i na Bošnjake. Na tu nedosljednost konstantno ukazujem – s jedne strane se samo govorio o problemu Komšić, a s druge strane se potpuno šuti o kudikamo većemu problemu biranja tzv. hrvatskih kadrova u RS-u koji su mahom izabrani voljom M. Dodika i srpske politike. Šuti se o činjenici da vlasti RS-a rade neviđene opstrukcije onome malome broju povratnika u RS-u, što nisu htjele obnoviti nijednu kuću od Doboja do Bosankog Broda premda su ih porušile na tisuće. Sve se to događa zato što za Čovića i HDZ bosanski Hrvati u RS-u, Posavini i Krajini ne predstavljaju apsolutno ništa što je potvrdio i ovim svojim zadnjim intervjuom Glasu Srpske. Umjesto brige za Hrvate na čitavom teritoriju BIH, Čović sve svoje snage usmjeruje isključivo na antagoniziranje Hrvata i Bošnjaka i sekundiranje velikosrpskoj politici, na isti način kao što je to radio jedan od njegovih prethodnika - Mate Boban.

Umjesto brige za Hrvate na čitavom teritoriju BIH, Čović sve svoje snage usmjeruje isključivo na antagoniziranje Hrvata i Bošnjaka i sekundiranje velikosrpskoj politici, na isti način kao što je to radio jedan od njegovih prethodnika - Mate Boban.

Za formiranje trećeg entiteta na način na koji ga želi i predstavlja Dragan Čović ne postoji nijedan potreban preduvjet i oni koji još uvijek vjeruju Čoviću da će to napraviti u velikoj su zabludi. Kao što Čović navodno „zna“ kako je 99,9 % Bošnjaka glasalo za Komšića, tako je izračunao i kako je i preko 90% Hrvata za treći entitet. Jest da mu ti podaci „malo“ proturječe s nedavnom anketom koju je među Hrvatima proveo njegov Večernji list i u kojoj je pisalo da je 51% Hrvata za treći entitet, pa ne bi bilo loše da posegne za svojim uređivačkim ovlastima i u novoj naručenoj anketi u Večernjaku taj broj zaokruži na nekih 99,9% glasova, kad već toliko voli okrugle brojke. Ako ima išta dobro u reizboru Željka Komšića, to je svakako činjenica što na njegovo mjesto nije zasjela Borjana Krišto, žena na daljinski upravljač Dragana Čovića i „snaga kojoj ne vjerujem“, jer bismo tada, da parafraziram samog predsjednika HDZ-a BiH, umjesto jednoga imali dva srpska člana u predsjedništvu Bosne i Hercegovine, koja bi se onda natjecala u zaštititi Republike Srpske koju Čović tako ustrajno i dosljedno brani i hvali, te bi tom svojom aktivnošću mogao ozbiljno ugroziti i samoga Dodika i postati najpopularnijim političarom u manjem bh entitetu.

Boris Tadić pokazao svoje pravo lice
tadic i dodik

Neobično je važno ovdje zapaziti snažnu podršku koju je predsjednik Srbije Boris Tadić dao Miloradu Dodiku došavši na predizborni skup ove stranke u - od Hrvata i Bošnjaka „očišćeni“ - Doboj što samo još jednom pokazuje svu licemjernost njegove politike koja navodno podržava integritet Bosne i Hercegovine (u što samo naivni mogu vjerovati), a zapravo potpuno stoji iza Dodikova velikosrpskoga projekta dezintegracije ove države.

U tom entitetu dogodilo se zapravo očekivano. Milorad Dodik i njegova stranka će i dalje neprikosnoveno vladati ovim teritorijem od kojega su napravili najnedemokratskiji feud u Europi i u kojemu je na svim razinama potpuno institucionalizana diskriminacija prema Hrvatima i Bošnjacima, o čemu Dragan Čović naravno nikada nije prozborio nijednu riječ. Neobično je važno ovdje zapaziti snažnu podršku koju je predsjednik Srbije Boris Tadić dao Miloradu Dodiku došavši na predizborni skup ove stranke u - od Hrvata i Bošnjaka „očišćeni“ - Doboj što samo još jednom pokazuje svu licemjernost njegove politike koja navodno podržava integritet Bosne i Hercegovine (u što samo naivni mogu vjerovati), a zapravo potpuno stoji iza Dodikova velikosrpskoga projekta dezintegracije ove države. Fascinira „sljepoća“ međunarodne zajednice, pa i samoga hrvatskog predsjednika Josipovića koji u Borisu Tadiću vide čovjeka koji navodno predstavlja „demokratsko lice“ Srbije, lišeno velikosrpskih pretenzija. Tadić prema BiH nastavlja istu politiku koju su imali i njegovi prethodnici, samo što to čini na umiveniji i lukaviji način. Čelništvo hrvatske države bi trebalo što prije postati svjesno te činjenice i ne graditi odnose sa Srbijom na krivim postavkama i preko leđa Bosne i Hercegovine, jer se takva politika Hrvatskoj već jednom obila o glavu. Nadam se da će netko od mnogobrojnih savjetnika na Pantovčaku podsjetiti predsjednika Josipovića da upita svojega prijatelja Tadića otkud njegova tako otvorena podrška Miloradu Dodiku, glavnom razbijaču Bosne i Hercegovine i kako pomiriti tu činjenicu s Tadićevom lažnom podrškom integritetu naše zemlje. O tom pogrešnome pristupu predsjednika Josipovića Srbiji i Borisu Tadiću neki dan je u svojem više nego zanimljivom intervju odlično govorio hrvatski povjesničar Ivo Banac.
radončić-nasl

Kod Bošnjaka su se na zadnjim izborima dogodile najveće promjene i još se jednom pokazalo kako taj narod posjeduje najveći demokratski potencijal unutar vlastitog nacionalnog korpusa. Premda rezultat koji je Fahrudin Radončić postigao nije zanemariv, pozitivno je što njegova radikalna politika nije dobila veliku potporu Bošnjaka za koje se u Dnevnom Avazu već mjesecima najavljivalo da će mahom krenuti za SBB-om i njegovim vođom...

Bošnjaci odbacili radikale

Kod Bošnjaka su se na zadnjim izborima dogodile najveće promjene i još se jednom pokazalo kako taj narod posjeduje najveći demokratski potencijal unutar vlastitog nacionalnog korpusa. Premda rezultat koji je Fahrudin Radončić postigao nije zanemariv, pozitivno je što njegova radikalna politika nije dobila veliku potporu Bošnjaka za koje se u Dnevnom Avazu već mjesecima najavljivalo da će mahom krenuti za SBB-om i njegovim vođom i kako će ovoj stranci dati svoje plebiscitarno povjerenje na svim razinama vlasti. Unatoč otvorenoj podršci Radončićevoj stranci od strane Islamske zajednice, čiji je naibu-reis Spahić dva dana prije samih izbora na jednoj hutbi opet sramotno napao Sulejmana Tihića kojega je već nazvao „srpskim igračem“, a sada ga optužio za „strašni krimen“ jer ovaj navodno „ustajući na uranak iz kreveta pije rakiju viljamovku“ (IZ se ovakvim sramotnim izjavama zaista potpuno iskompromitirala), Bošnjaci ipak nisu nasjeli na radikalnu retoriku svojih političara i vjerskih vođa (Radončića, Silajdžića, reisa Cerića), te su, za razliku od Hrvata i Srba, kaznili takve političare poklonivši najveće povjerenje Sulejmanu Tihiću i njegovoj umjerenoj politici. Tihiću za ono što je sa SDA-om napravio u deklerikaliziranju i denacionaliziranju svoje stranke i koji je uz velike rizike da izgubi izbore reisu Ceriću jasno dao do znanja da Islamska zajednica neće voditi politiku u ime Bošnjaka, svakako treba odati priznanje. Za jedan takav iskorak Hrvatima i Srbima će trebati još dugo vremena. Za BiH može, ali naravno i ne mora, biti pozitivno što je SDP dobio ovako veliki broj glasova. Vrijeme će pokazati hoće li Zlatko Lagumdžija i njegova stranka još jednom razočarati svoje simpatizere ili će pokrenuti neke pozitivne procese u ovoj zemlji. Predstoje nam ustavne promjene, koje bez „štapa“ međunarodne zajednice neće biti moguće donijeti na zadovoljavajući način. Na kraju nam svima ostaje „nada protiv svake nade“ da će u našoj domovini Bosni i Hercegovini neke stvari konačno krenuti nabolje.
Student Exchange

#780 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by Student Exchange »

luckypot wrote:Ma ovako ti hb statistika ide: kad je glasanje za predsjednistvo onda statistika glasi "bosnjaci prekobrojni, ima ih preko 3 miliona, biraju nam predstavnike, mi kao malobrojni...."

kad je crtat granice entiteta na internetu onda statistika ide ovako "bosnjaci odseljavaju, za 20 godina ih nece biti ni 30 posto u bih, sve zgurano u tri grada, hrvatska demografija odlicna, blablabla"

Kako izgleda iz Svedske sta je istina?
limeni

#781 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by limeni »

bosnjaci su "po zakonu" birali hrvatskog clana predsjednistva..ovdje se bune moraliste iz zapadne ercegovine, a ako "po zakonu" sprovode apartheid u gradovima gdje su oni u vecini (npr. dvije skole pod jednim krovom) onda je to legitimno sredstvo...
zindlo

#782 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by zindlo »

Nisam citao sve postove na ovoj temi ali znam kako idu 2 osnovne price,pa da i ja dam kratki komentar. Komsic je po meni OK i glasao bih za njega da je normalna drzava i da nema predstavnika naroda ili da je bio kandidat za bosnjackog clana. Izborni zakon je takav kakav je i treba ga mjenjati. Ne mislim da bi B: Kristo iz HDZ bila neki blagoslov za Hrvate u BIH,Raguz mozda tek nesto malo bolji,ali poenta je u tome sto je trebalo pustiti Hrvate da izaberu svog predstavnika pa makar on bio i najgore rjesenje za njih.
Na kraju i Dodik (Radmanovic) je ocajan ali Srbi misle da je najbolji za njih i to je njihovo pravo.
U krajnjoj liniji narod bira kako bira,ali isto tako vrlo brzo idu protesti jer je gladan,pa onda opet isto do narednih izbora,ali to je pravo naroda da sebi kroji sudbinu....
heckler

#783 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by heckler »

zindlo wrote:Nisam citao sve postove na ovoj temi ali znam kako idu 2 osnovne price,pa da i ja dam kratki komentar. Komsic je po meni OK i glasao bih za njega da je normalna drzava i da nema predstavnika naroda ili da je bio kandidat za bosnjackog clana. Izborni zakon je takav kakav je i treba ga mjenjati. Ne mislim da bi B: Kristo iz HDZ bila neki blagoslov za Hrvate u BIH,Raguz mozda tek nesto malo bolji,ali poenta je u tome sto je trebalo pustiti Hrvate da izaberu svog predstavnika pa makar on bio i najgore rjesenje za njih.
Na kraju i Dodik (Radmanovic) je ocajan ali Srbi misle da je najbolji za njih i to je njihovo pravo.
U krajnjoj liniji narod bira kako bira,ali isto tako vrlo brzo idu protesti jer je gladan,pa onda opet isto do narednih izbora,ali to je pravo naroda da sebi kroji sudbinu....

Kontriras samog sebe ovdje. Da je on samo "najgore rjesenje za NJIH" pa i hajde, ali oni DIREKTNO o NASOJ sudbini odlucuju.

I da, narod bira, narod je izabrao.
Corto Maltese

#784 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by Corto Maltese »

heckler wrote:
zindlo wrote:Nisam citao sve postove na ovoj temi ali znam kako idu 2 osnovne price,pa da i ja dam kratki komentar. Komsic je po meni OK i glasao bih za njega da je normalna drzava i da nema predstavnika naroda ili da je bio kandidat za bosnjackog clana. Izborni zakon je takav kakav je i treba ga mjenjati. Ne mislim da bi B: Kristo iz HDZ bila neki blagoslov za Hrvate u BIH,Raguz mozda tek nesto malo bolji,ali poenta je u tome sto je trebalo pustiti Hrvate da izaberu svog predstavnika pa makar on bio i najgore rjesenje za njih.

Kontriras samog sebe ovdje. Da je on samo "najgore rjesenje za NJIH" pa i hajde, ali oni DIREKTNO o NASOJ sudbini odlucuju.
I zato ćemo im mi odabrati.
luckypot

#785 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by luckypot »

Rjesenje je da odes i trazis promjenu Dejtona od mz-a. Kad to zatrazis, onda bosnjaci zatraze promjenu entiteta, jer su konstitituvni narod i bez njihove saglasnosti se nista ne moze promjeniti osim ratom (koji si svakako vec davno izgubio). onda dodik to odbije, pa se vratis i kazes 'hocemo entitet i promjenu ustava ali samo u federaciji." onda bosnjaci kazu ne moze. onda odes dodiku koji ti da podrsku. onda se vratis bosnjacima i oni kazu "mijenjaj komplet ustav, pa tek onda moze." onda dodik kaze ne moze. onda odes dodiku i dobijes njegovu podrsku za promjene u federaciji. onda bosnjaci kazu ne moze....

I tako, interesantan ringispil.
Student Exchange

#786 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

heckler wrote: I da, narod bira, narod je izabrao.
narod BiH izabro Dodika.
Student Exchange

#787 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

luckypot wrote:Rjesenje je da odes i trazis promjenu Dejtona od mz-a. Kad to zatrazis, onda bosnjaci zatraze promjenu entiteta, jer su konstitituvni narod i bez njihove saglasnosti se nista ne moze promjeniti osim ratom (koji si svakako vec davno izgubio). onda dodik to odbije, pa se vratis i kazes 'hocemo entitet i promjenu ustava ali samo u federaciji." onda bosnjaci kazu ne moze. onda odes dodiku koji ti da podrsku. onda se vratis bosnjacima i oni kazu "mijenjaj komplet ustav, pa tek onda moze." onda dodik kaze ne moze. onda odes dodiku i dobijes njegovu podrsku za promjene u federaciji. onda bosnjaci kazu ne moze....

Nije valjda rat opcija za rjesavanje nacionalno pitanja u BiH?!?
palermo

#788 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by palermo »

Student Exchange wrote:
luckypot wrote:Rjesenje je da odes i trazis promjenu Dejtona od mz-a. Kad to zatrazis, onda bosnjaci zatraze promjenu entiteta, jer su konstitituvni narod i bez njihove saglasnosti se nista ne moze promjeniti osim ratom (koji si svakako vec davno izgubio). onda dodik to odbije, pa se vratis i kazes 'hocemo entitet i promjenu ustava ali samo u federaciji." onda bosnjaci kazu ne moze. onda odes dodiku koji ti da podrsku. onda se vratis bosnjacima i oni kazu "mijenjaj komplet ustav, pa tek onda moze." onda dodik kaze ne moze. onda odes dodiku i dobijes njegovu podrsku za promjene u federaciji. onda bosnjaci kazu ne moze....

Nije valjda rat opcija za rjesavanje nacionalno pitanja u BiH?!?
Strašno si dosadan, i žao mi je što se na ovom forumu ne kažnjava namjerno zachatavanje ili bolje reći destrukcija,, jer jedino što ti radiš ovdje ( a vjerovatno ti je to i zadatak) da pokušaš oduzeti smisao svakoj temi.
Liska

#789 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by Liska »

luckypot wrote:
Liska wrote:
hercegovac_pravi wrote:Mogu vam samo još jedanput ponoviti..
Tvrditi da su za Komšića glasali samo Bošnjaci a da je broj Hrvata koji su Komšiću dali glas zanemarljiv može samo totalno neinformisana osoba ili osoba sa malicioznim namjerama.
Jednostavno, matematika je neumoljiva i NEMOGUĆE je da u pederaciji živi skoro 2.9 miliona Bošnjaka (jer se taj broj dobije jednotavnom projekcijom). Dakle za Komšića je MORALO glasati najmanje 80,000 pripadnika drugog naroda. Već postoji "ekipa" koja radi na detaljnoj analizi svih izbornih jedinica pa će detaljni rezultati njihovog rada biti poznati za nekoliko dana. Ako mi rezultati njihovog rada budu dostupni u elektronskom formatu postavit ću ih na ovu temu. Ali jedno je sigurno a to je da dobar dio Komšićevog glasačkog tijela čine "nebošnjaci" i tu svaka priča o "legitimitu" prestaje.
P.S. Da se bit moga posta ne bi pogrešno razumjela jer se radi o za sada gruboj analizi, podvukao sam ključne riječi jer se ne radi o detaljnim brojevima
Zbrojio sam glasove za prva četiri kandidata Bošnjaka i Komšićeve glasove, ispalo je 723 026 glasova, nikakvih 2 milijuna.
KOMŠIĆ ŽELJKO - SDP - SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA BIH 317105
IZETBEGOVIĆ BAKIR - SDA - STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE 151495
ADONČIĆ FAHRUDIN - SAVEZ ZA BOLJU BUDUĆNOST BIH - SBB BIH FAHRUDIN RADONČIĆ 133882
SILAJDŽIĆ HARIS - STRANKA ZA BOSNU I HERCEGOVINU 108399
SILAJDŽIĆ HARIS - STRANKA ZA BOSNU I HERCEGOVINU 108399

Hrvatski član

KRIŠTO BORJANA - HDZ BIH - HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA BOSNE I HERCEGOVINE 101586
RAGUŽ MARTIN - HRVATSKA KOALICIJA HDZ 1990 - HSP BIH 55644
IVANKOVIĆ-LIJANOVIĆ JERKO - NARODNA STRANKA RADOM ZA BOLJITAK 42627

Ukupno: 199 897

Dakle, nemoguće je da je 80 000 Hrvata glasalo za Komšića, kad se uzme u obzir postotak izašlih glasača. Već sam pokazao djelomično Komšićeve glasove među Hrvatima i maksimalno ih je moglo biti oko 10 000. I oni vrijede više nego ostalih skoro 200 000???!!!
Odgovaras na pogresno pitanje, covjek ti gore kaze da nema sanse da ima toliko Bosnjaka da bi mogli sa 300.000 glasova, jer bi to znacilo kad se uracunaju glasovi za bosnjacke predstavnike da bosnjaka u bih ima 3 miliona.
Kako nije. Stavio sam ti zbroj glasova za bošnjačkog člana Presjedništa i skupa sa Komšićevim glasovima iznosi 723 026. Ili mi ti pokaži kako taj zbroj iznosi tri milijuna, jer ja ih ne vidim nigdje.
Student Exchange

#790 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

palermo wrote:
Student Exchange wrote: Nije valjda rat opcija za rjesavanje nacionalno pitanja u BiH?!?
Strašno si dosadan, i žao mi je što se na ovom forumu ne kažnjava namjerno zachatavanje ili bolje reći destrukcija,, jer jedino što ti radiš ovdje ( a vjerovatno ti je to i zadatak) da pokušaš oduzeti smisao svakoj temi.
Izvini sto ukazem na nelogicnosti i mimikriju. Demokratija jos uvijek podrazumijeva slobudu govora. Ne znam kako je u SDP jedino
luckypot

#791 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by luckypot »

Da se ne raspravljam dalje vec je zamorno. Ako si ti u pravu, onda su bosnjaci stvarno u federaciji 93 i 4 posto, a u Bih znaci oko 70%.
kv99

#792 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by kv99 »

Student Exchange wrote:
luckypot wrote:Ma ovako ti hb statistika ide: kad je glasanje za predsjednistvo onda statistika glasi "bosnjaci prekobrojni, ima ih preko 3 miliona, biraju nam predstavnike, mi kao malobrojni...."

Kako izgleda iz Svedske sta je istina?
Evo nam se @hrast opet javlja :thumbup: Nema veze sto svaku temu trola i pokusava da odvuce u skroz drugom ( obicno bezveze ) pravcu vec on , kao sto sam tvrdi , iz Amerike proziva nekoga sto se javlja iz Svedske :lol: Jel se ti to iz Amerike bolje informises preko cetnickih i ustaskih foruma ( jer nam serviras istu onu ideologiju sto oni serviraju ) ili je nesto drugo u pitanju :?

P.S Jer radi guza ko meduza kada ti svako malo po Americi uapse srpske eroje jer su bili pripadnici genocidne vojske...na koju su tako ponosni pa ne smiju ni da kazu da su bili pripadnici , da mi je znati sta to pokusavaju da sakriju ;-)
Corto Maltese

#793 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by Corto Maltese »

luckypot wrote:Da se ne raspravljam dalje vec je zamorno. Ako si ti u pravu, onda su bosnjaci stvarno u federaciji 93 i 4 posto, a u Bih znaci oko 70%.
Volio bih upoznati tvoga nastavnika matematike, svašta bih mu imao reći. Uopšte ne shvatam otkud ona silna frka oko budućeg popisa, kada znamo da su od 1990 na ovamo svaki opšti i lokalni izbori u BiH ujedno predstavljali i popis stanovništva.
Ako se ugrubo uzme da su najvećim dijelom Bošnjački glasovi podijeljeni između Komšića i kandidata za članove predsjedništva iz reda Bošnjačkog naroda, a Hrvatski uglavnom otišli Borjani, Ragužu i ostalim kandidate iz reda Hrvatskog naroda, doći ćemo do omjera od otprilike 750.000 važećih glasačkih listića u korist prve grupe, u odnosu na 200.000 iz druge grupe. Hajde da pretpostavimo da u prvoj grupi nisu samo Bošnjaci, nego da iz nje izbijemo nekih 50.000 Srba i tzv. ostalih kao i oko 20.000 Hrvata. To bi nas dovelo do omjera 68(B):22(H):5(SiO). U zaokruženim procentima bi to bilo 71% Bošnjaka, 23% Hrvata i 6% Srba i ostalih u FBiH. Sačekaj popis stanovništva, i ako ovi brojevi odstupe za više od 5%, poljubiću te u guzicu, tačno u podne, ispred Vječne Vatre.
hercegovac_pravi

#794 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by hercegovac_pravi »

Corto Maltese wrote:
luckypot wrote:Da se ne raspravljam dalje vec je zamorno. Ako si ti u pravu, onda su bosnjaci stvarno u federaciji 93 i 4 posto, a u Bih znaci oko 70%.
Volio bih upoznati tvoga nastavnika matematike, svašta bih mu imao reći. Uopšte ne shvatam otkud ona silna frka oko budućeg popisa, kada znamo da su od 1990 na ovamo svaki opšti i lokalni izbori u BiH ujedno predstavljali i popis stanovništva.
Ako se ugrubo uzme da su najvećim dijelom Bošnjački glasovi podijeljeni između Komšića i kandidata za članove predsjedništva iz reda Bošnjačkog naroda, a Hrvatski uglavnom otišli Borjani, Ragužu i ostalim kandidate iz reda Hrvatskog naroda, doći ćemo do omjera od otprilike 750.000 važećih glasačkih listića u korist prve grupe, u odnosu na 200.000 iz druge grupe. Hajde da pretpostavimo da u prvoj grupi nisu samo Bošnjaci, nego da iz nje izbijemo nekih 50.000 Srba i tzv. ostalih kao i oko 20.000 Hrvata. To bi nas dovelo do omjera 68(B):22(H):5(SiO). U zaokruženim procentima bi to bilo 71% Bošnjaka, 23% Hrvata i 6% Srba i ostalih u FBiH. Sačekaj popis stanovništva, i ako ovi brojevi odstupe za više od 5%, poljubiću te u guzicu, tačno u podne, ispred Vječne Vatre.
Uopšte se ne radi o procentima niti proporcijama koje su btw. odprilike ispravne u tvome postu. Radi se o BROJU (ne procentu) Bošnjaka koji žive u federaciji.
Corto Maltese

#795 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by Corto Maltese »

hercegovac_pravi wrote:
Corto Maltese wrote:
Uopšte se ne radi o procentima niti proporcijama koje su btw. odprilike ispravne u tvome postu. Radi se o BROJU (ne procentu) Bošnjaka koji žive u federaciji.
Mogu se i u tome oprobati. Registrovano je 1.912.720 glasača u FBiH. Glasačko tijelo obično predstavlja oko 75% ukupne populacije (u našem slučaju ovaj podatak treba shvatiti veoma uslovno zbog raseljenosti i drugih utjecaaj), tako da bi FBiH trebala da ima oko 2.500.000 stanovnika. Kad primjenimo gornje procente, budući popis bi trebao pobrojati otprilike: 1.775.000 Bošnjaka, 575.000 Hrvata i 150.000 Srba i tzv. ostalih u FBiH. Mada ne vidim zašto bi ovi apsolutni brojevi bili bitni. Političke stranke i kandidati dobijaju mandate na osnovu procenata, a ne na osnovu ukupnog broja birača ili stanovnika. Izuzev ako neko tvrdi da je od 575.000 Hrvata njih 520.000 izašlo da bira Hrvatskog člana predsjedništva.
MrMaliJoe

#796 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by MrMaliJoe »

Corto Maltese wrote:

Mogu se i u tome oprobati. Registrovano je 1.912.720 glasača u FBiH. Glasačko tijelo obično predstavlja oko 75% ukupne populacije (u našem slučaju ovaj podatak treba shvatiti veoma uslovno zbog raseljenosti i drugih utjecaaj), tako da bi FBiH trebala da ima oko 2.500.000 stanovnika. Kad primjenimo gornje procente, budući popis bi trebao pobrojati otprilike: 1.775.000 Bošnjaka, 575.000 Hrvata i 150.000 Srba i tzv. ostalih u FBiH. Mada ne vidim zašto bi ovi apsolutni brojevi bili bitni. Političke stranke i kandidati dobijaju mandate na osnovu procenata, a ne na osnovu ukupnog broja birača ili stanovnika. Izuzev ako neko tvrdi da je od 575.000 Hrvata njih 520.000 izašlo da bira Hrvatskog člana predsjedništva.
Još samo da se prebroje krvna zrnca pa da se podjelimo na Bošnjake, Hrvate i Srbe sa više krvnih zrnaca i one sa nešto majne krvnih zrnaca.

Corto Maltese

#797 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by Corto Maltese »

MrMaliJoe wrote:
Corto Maltese wrote:

Još samo da se prebroje krvna zrnca pa da se podjelimo na Bošnjake, Hrvate i Srbe sa više krvnih zrnaca i one sa nešto majne krvnih zrnaca.

Tužno, ali većina Bosanaca i Hercegovaca je upravo tako podijeljena. Protiv toga se ne može boriti na način da se ta podjela ignoriše, nego upravo suprotno, shvatanjem da ona postoji i prihvatanjem da oni koji je podupiru imaju svoje razloge za to, koliko god se ti razlozi činili nerazumnim, nepoštenim i zaostalim.Tek onaj ko shvati i prihvati tuđe pravo na razloge, može te razloge da učini nevažnim. Na žalost, kao i Brankovićev ogromni stan, Reisov beskonačni mandat, Komšićev plebiscitarni izbor... i nacionalizam je "Po zakonu!". Koliko god to suludo zvučalo, čak i Emil Vlajki je "Po zakonu!"
Last edited by Corto Maltese on 08/10/2010 10:28, edited 1 time in total.
nosara

#798 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by nosara »

Corto Maltese wrote: Na žalost, većina Bosanaca i Hercegovaca je upravo tako podijeljena. Protiv toga se ne može boriti na način da se ta podjela ignoriše, nego upravo suprotno, shvatanjem da ona postoji i prihvatanjem da oni koji je podupiru imaju svoje razloge za to, koliko god se ti razlozi činili nerazumnim, nepoštenim i zaostalim.Tek onaj ko shvati i prihvati tuđe pravo na razloge, može te razloge da učini nevažnim. Na žalost, kao i Brankovićev ogromni stan, Reisov beskonačni mandat, Komšićev plebiscitarni izbor... i nacionalizam je "Po zakonu!".

Ovo ko da je srocio karadzic... :lol:
Corto Maltese

#799 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by Corto Maltese »

nosara wrote:
Corto Maltese wrote: Na žalost, većina Bosanaca i Hercegovaca je upravo tako podijeljena. Protiv toga se ne može boriti na način da se ta podjela ignoriše, nego upravo suprotno, shvatanjem da ona postoji i prihvatanjem da oni koji je podupiru imaju svoje razloge za to, koliko god se ti razlozi činili nerazumnim, nepoštenim i zaostalim.Tek onaj ko shvati i prihvati tuđe pravo na razloge, može te razloge da učini nevažnim. Na žalost, kao i Brankovićev ogromni stan, Reisov beskonačni mandat, Komšićev plebiscitarni izbor... i nacionalizam je "Po zakonu!".

Ovo ko da je srocio karadzic... :lol:
Hvala na opasci Mirnese. Ne boj se, neće muha na tebe.
MrMaliJoe

#800 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by MrMaliJoe »

Corto Maltese wrote: Na žalost, većina Bosanaca i Hercegovaca je upravo tako podijeljena. Protiv toga se ne može boriti na način da se ta podjela ignoriše, nego upravo suprotno, shvatanjem da ona postoji i prihvatanjem.....

Ne želim ovo shvatiti zlonamjerno ali moraš priznati da ovaj tvoj post pomalo naginje na Dodine aluzije o nezavisnoj PC i alibi za izbjegavanje Zenice i Čovinu strategiju skretanja sa tema kao što su legalno-stranačke privatizavcije. Jasno, svako ima svoje razloge za podjelu BIH, Dodo svoje, Čova svoje, što jest, jest. Ispravi me ako sam pogrešno shvatio.
Nema prihvatanja podjele krvnih zrnaca !!!! :x Barem ne u mojoj glavi. Ja sam prije svega Zemljanin, pa Evropljanin, pa Balkanac, pa Bosanac pa Sarajlija. Ako krenem obrnuto logikom teško da bi sjeo sa nekim iz Zenice na kafu(o.p.a- imam dosta prijatelja u Zenici). Upravo ta logika preovladava u Bosni, od različitosti kao zajedničkim stvarima pa se onda mi čudimo što nema kompromisa.
Locked