5 god koristenja je sasvim nesto drugo od 5 god stajanja. Ja, iskreno, jos nisam cuo da su nekome drasticno pale pefrormanse zbog male kilometraze ali zbog starosti (naravno pod uslovom da su pravilno uskladistene).530i wrote: 2007 godina je stara...sve gume koje sam vozio doživljavale su ozbiljan pad performansi nakon pet godina korištenja, nekih 5 ili 6 godina starosti, bez obzira čak i na postojanost šare, na oko imaju dovoljno milimetara, ali...
Uostalom, polovnu gumu bih stavio samo na auto kojeg prodajem, u slučaju da su na njemu loše ili lošije gume.
Evo sta kazu nacionalni zakoni:
Britanija po BRMA: gume se smiju prodavati do 6 god starosti, a koristiti do 10 god starosti
Japanu po JATMA: gume se kontrolisu svakih 5 god, a koriste se do 10 god starosti
Njemacka: gume se prodaju do 5 god starosti, poslije 5 god starosti se mogu prodavati uz predhodni pregled strucnjaka ili misljenje priozvodjaca.
Zajednicki stav ETRTO (European Tyre and Rim Organization) kaze da je najvaznije da su gume pravilno uskladistene tj da nisu izlozene suncevim zrakama, visokim temperaturama, velikim oscilacijama temp, vlaznosti, agresivnom hemikalijama, uljima, ozonu itd... Gume se mogu smatrati novim ako nisu starije od 5 godina, uz uslov da su pravilno skladištene. Po isteku roka od 5 godina, mogu se i dalje prodavati, ali ih pre prodaje moraju pregledati stručnjaci ili se mora dobiti mišljenje proizvođača. Sve gume starije od 10 godina od datuma proizvodnje bi trebalo zamjeniti.
Jbga ako valja Englezu, Svabi i Japancu valjace i meni!